Poctivé recepty na domácí bramborové lokše ve sladkých i slaných variacích

Lokše, nepostradatelná součást slovenské kuchyně.

Umíte si je připravit sami?

A co takhle třeba na sladko s mákem a povidly nebo na slano s brynzou či pečenou husou.

Inspirujte se našimi recepty!

Základní recept na bramborové lokše

Tyto tenké palačinky z bramborového těsta, které se pečou nasucho na pánvi, jsou lahodnou a zároveň levnou pochoutkou, kterou si hravě připraví snad každý.

Ingredience (na 15 kusů)

  • 600 g brambor vařených ve slupce
  • 200 g hladké mouky
  • špetka soli

Postup

  1. Nejprve uvařte brambory ve slupce (trvá to přibližně 20 minut).
  2. Nechte je vychladnout.
  3. Poté brambory oloupejte, nastrouhejte najemno nebo rozmačkejte.
  4. Postupně přidávejte hladkou mouku podle potřeby.
  5. Množství mouky záleží na druhu brambor.
  6. Bramborové těsto by mělo být vláčně, ne příliš tuhé, jinak budou lokše suché a tvrdší.
  7. Do těsta přidáme také špetku soli.
  8. Z těsta vytvarujte delší válec (podobný jako knedlík), který nakrájejte na cca 15 koleček, silných tak 2 – 3 mm.
  9. Pomáhejte si moukou, aby se vám lokše při tvarování nelepily na desku.
  10. Velikost lokše záleží na velikosti pánve.
  11. Pečte na kvalitní rozpálené pánvi bez přidání tuku, z každé strany tak dlouho, dokud se na nich neobjeví malé skvrny sépiové barvy.
  12. Pánev průběžně čistěte od zbylé mouky papírovým ubrouskem.
  13. Upečené lokše pokládejte postupně na sebe.
Bramborové placky na talířích
www.hanielas.com

Lokše s náplní z kuřecích jatýrek

Lokše jsou delikatesa sama o sobě, a co teprve s kachními či kuřecími játry. Vyzkoušejte a uvidíte sami!

Ingredience

  • 20 lokší ze základního receptu
  • 500 g kuřecích jater
  • 1 velká cibule
  • malý kousek slaniny
  • kachní sádlo
  • sůl dle chuti

Postup

  1. Na pánvi si rozpalte kachní sádlo.
  2. Nejprve osmahněte na drobno nasekanou cibulku, trošku slaniny a pak přidejte játra.
  3. Poduste cca 15 minut.
  4. Na závěr přidejte sůl.
  5. Když játra vychladnou, nasekejte je v ručním mixéru.
  6. Vznikne vám tak játrová pomazánka, která díky kachnímu sádlu chutná znamenitě.
  7. Lokše pak už jen trochu omastěte, ohřejte každou zvlášť na pánvi, naplňte játrovou nádivkou a podávejte.
Bramborové placky plněné kuřecími játry
www.mozessavydavat.sk

Bramborové lokše s mákem

Jednoduché, levné a zároveň velmi chutné jídlo. Vyzkoušejte více druhů makových náplní,  po kterých se na talíři jen zapráší!

Ingredience

  • 12 lokší ze základního receptu
  • tuk
  • meruňková povidla
  • mák bílý
  • jahodová povidla
  • mák modrý
  • vanilkový cukr na posypání

Postup

  1. Hotové lokše potřete tukem a zakryjte, aby vydržely teplé a křehké.
  2. Polovinu lokší potřete meruňkovými povidly a posypte bílým mákem, který má oříškovou chuť.
  3. Druhou polovinu lokší potřete jahodovými povidly a posypte modrým mákem.
  4. Hotové lokše zarolujte a posypte vanilkovým cukrem.
Bramborové placky s mákem a povidly na talíři
www.hanielas.com

Vyzkoušejte další placky z brambor v 6 různých variantách.

Lokše z kysaného zelí

Vláčené, jemně kyselé a krásně voňavé placky, kterým se nedá odolat!

Ingredience

  • 600 g polohrubé mouky
  • 300 g kysaného zelí
  • 1 vejce (L)
  • špetka soli
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička majoránky
  • ½ lžičky mletého pepře
  • máslo na potření

Postup

  1. Na pracovní desku vysypte mouku a promíchejte ji s kořením – sůl, kmín, pepř a majoránka.
  2. Přidejte propláchnuté, vymačkané kysané zelí a celé vajíčko.
  3. Rukama vypracujte hladké těsto (pokud by bylo moc tuhé, přidejte trochu vody nebo šťávy ze zelí).
  4. Těsto nechte zakryté odpočívat cca 15 minut.
  5. Potom z něj vypracujte válec a rozdělte na cca 10 částí.
  6. Z každé části na dobře pomoučeném vále vyválejte placku o tloušťce cca 5 mm a opékejte na suché pánvi do růžova.
  7. Hotové lokše potřete rozpuštěným máslem a podávejte ještě teplé.
Zelné bramborové placky
www.recepty.aktuality.sk

Otestovali jsme ty nejoblíbenější plynové varné desky. Podívejte se, jak v testu obstály.

Zapékané lokše s tvarohem á la burek

Znáte burek? Je to plněné pečené nebo smažené pečivo z tenkého listového těsta. My si připravíme jeho obměnu z lokší.

Ingredience

  • 5 lokší ze základního receptu
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 180 g zakysané smetany
  • sůl dle chuti
  • 1 lžička čerstvého kopru
  • vejce na potření
  • kousek másla

Postup

  1. Tvaroh utřete se smetanou, dochuťte solí a koprem.
  2. Pokud nejste fanouškem kopru, lze vynechat.
  3. Lokše naplňte tvarohovou náplní, srolujte a nakrájejte na menší kusy.
  4. Vyskládejte do vymazané zapékací nádoby těsně vedle sebe.
  5. Potřete rozšlehaným vejcem, můžete přidat i plátek másla a strčte do vyhřáté trouby.
  6. Pečte na 180 °C cca 15 minut, ke konci na chvíli spusťte funkci gril.
www.mozessavydavat.sk

Bezlepkové lokše s kachními prsy

Tato bezlepková pochoutka je téměř k nerozeznání od klasické verze. A když k tomu přidáte lahodné, štavnaté kachní maso, máte perfektní oběd na stole.

Ingredience

Lokše

  • 1 kg brambor
  • bezlepková mouka
  • sůl

Kachní prsa

  • 4 kachní prsa
  • sůl dle chuti

Postup

Lokše

  1. Brambory uvařte ve slupce a nechte vychladnout.
  2. Vychladlé brambory oloupejte a nastrouhejte najemno.
  3. Přidejte špetku soli a tolik mouky, aby vzniklo nelepivé konzistentní těsto.
  4. Mělo by to být okolo 4-5 PL, ale toto množství záleží na tom, jaké máte brambory a také zda chcete lokše spíše vláčné (méně mouky) nebo tvrdší a sušší (více mouky).
  5. Z těsta vypracujte válec o průměru 5-7 cm a rozkrájejte na stejné části asi 2-3 cm tlusté.
  6. Vše záleží na tom, jak velké lokše chcete a také jak máte velkou pánev.
  7. Každý kousek těsta rozválejte válečkem a opékejte na suché teflonové pánvi z každé strany asi 1-2 minuty.
  8. Hotové lokše potřete, ideálně kachním tukem, případně máslem nebo olivovým olejem.

Kachní prsa

  1. Kachní prsa omyjte a vrchní část, kde se nachází tuk, nařízněte.
  2. Tzn. nejdříve udělejte řezy napříč jednou stranou a pak kolmo na to druhé řezy.
  3. Cílem je vytvořit strukturu krychle, aby mohl tuk krásně vytéct.
  4. Takto nařezaná prsa posolte z obou stran a položte na studenou pánev, kterou dejte na mírný plamen.
  5. Pánev musí být studená, aby tuk začal pomalu vytékat a aby se nepřipekla kůže a zabránila tak vytékání tuku.
  6. Maso pečte pouze z této jedné strany asi 8-10 minut a průběžně slévejte vyteklý tuk do připravené nádoby.
  7. Slévání tuku je důležité také proto, aby se maso nevařilo, ale aby se jen vysmažil tuk.
  8. Pak prsa přendejte na pekáč nebo do zapékací mísy druhou stranou a pečte  v předehřáté troubě na 200 stupňů.
  9. Pokud chcete mít prsa zcela šťavnatá na způsob steaku, bude jim stačit 8-10 minut.
  10. Pokud máte raději medium, nechte je péct cca 15-20 minut a pokud sušší, nechte je péct 25-30 minut.
  11. Prsa během pečení neotáčejte.
  12. Po vytažení z trouby nechte pár minut vychladnout a nakrájejte.
Bezlepkové bramborové placky s kachními prsy na talíři
www.dietaje.cool

Inspirujte se dalšími recepty na šťavnatá minutková kachní prsíčka.

Bramborové lokše na sladko

Pokud máte lokše již připravené, budou vám stačit pouze 2 suroviny, abyste vykouzlili skvělý sladký oběd nebo třeba i snídani. Pojďme na to!

Ingredience

  • lokše dle základního receptu
  • máslo na potření
  • moučkový cukr dle chuti
  • ovoce (např. červený rybíz)

Postup

  1. Hotové lokše omastěte rozpuštěným máslem a ihned podávejte posypané moučkovým cukrem spolu s ovocem.
  2. Užijte si to!
Bramborové placky s červeným rybízem na talíři
www.dobruchut.aktuality.sk

Pečená husa z Gróbu s červeným zelím a lokšemi

Lahodná křupavá husí pečínka se zelím a bramborovými lokšemi ze slovenského Gróbu patří mezi vyhlášené delikatesy. Připravte si ji i vy!

Ingredience

  • 1 husa
  • mléko
  • sůl a pepř dle chuti
  • lokše ze základního receptu
  • 3 lžíce cukru krystal
  • 1 dl octu
  • 1 – 2 ks bobkovéh listu
  • celý kmín dle chuti
  • 4 lžíce vepřového sádla nebo oleje
  • 1 větší cibule
  • 1 větší jablko
  • 1 hlávka (cca 1,2 kg) červeného zelí

Postup

Pečená husa

  1. Husu večer před pečením dobře nasolte, přibližně dvěma plnými dlaněmi soli, zvenku i zevnitř.
  2. Osolenou husu dejte na pekáč a nechte celou noc odstát.
  3. Těsně před pečením podlijte husu přibližně 300 ml vody.
  4. Množství přidané vody závisí na velikosti husy.
  5. Kůži potřete mlékem, které vytvoří glazuru a dodá huse zlatavou barvu.
  6. Takto připravenou husu na vložte do rozehřáté trouby (150 – 180 ˚C).
  7. Odkrytou husu pečte z jedné strany 2 hodiny a následně slijte výpek.
  8. Husu otočte na druhou stranu a pečte dalších 45 minut, dokud krásně nezezlátne.

Červené zelí

  1. Červené zelí si očistěte, zbavte ho vrchních listů a odstraňte košťál.
  2. Poté ho nastrouhejte na struhadle nebo nakrájejte na tenké nudličky.
  3. Cibuli očistěte a nakrájejte nadrobno.
  4. Orestujte ji na sádle do zlatova.
  5. Přidejte cukr krystal a nechte zkaramelizovat.
  6. Trvá to pár minut.
  7. K voňavé cibuli přidejte zelí a ocet (dle potřeby).
  8. Ocet se postará o nádhernou barvu.
  9. Zelí ještě chvíli restujte a přidejte koření.
  10. Podlijte ho trochou vody a restujte do poloměkka.
  11. Přidejte i oloupané a nastrouhané jablko.
  12. Duste do měkka.
  13. Zelí podlévejte vodou a poduste dle chuti.

Pečenou husu podávajte s lokšemi a červeným zelím.

Husa s červenými zelím a bramborovými plackami na talíři
www.slovakia.travel/hu

Jaké brambory vlastně použít?

Nové brambory pojmou hodně vody, což má za následek lepkavé těsto. Vy pak přidáváte velké množství mouky a díky tomu jsou lokše příliš moučné.

Starší brambory obsahují méně vody a jsou proto vhodnější.

Napište nám, zda preferujete lokše slané či sladké. Budeme se těšit na vaši zpětnou vazbu!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.