Lokše, nepostradatelná součást slovenské kuchyně.
Umíte si je připravit sami?
A co takhle třeba na sladko s mákem a povidly nebo na slano s brynzou či pečenou husou.
Inspirujte se našimi recepty!
Základní recept na bramborové lokše
Tyto tenké palačinky z bramborového těsta, které se pečou nasucho na pánvi, jsou lahodnou a zároveň levnou pochoutkou, kterou si hravě připraví snad každý.
Ingredience (na 15 kusů)
- 600 g brambor vařených ve slupce
- 200 g hladké mouky
- špetka soli
Postup
- Nejprve uvařte brambory ve slupce (trvá to přibližně 20 minut).
- Nechte je vychladnout.
- Poté brambory oloupejte, nastrouhejte najemno nebo rozmačkejte.
- Postupně přidávejte hladkou mouku podle potřeby.
- Množství mouky záleží na druhu brambor.
- Bramborové těsto by mělo být vláčně, ne příliš tuhé, jinak budou lokše suché a tvrdší.
- Do těsta přidáme také špetku soli.
- Z těsta vytvarujte delší válec (podobný jako knedlík), který nakrájejte na cca 15 koleček, silných tak 2 – 3 mm.
- Pomáhejte si moukou, aby se vám lokše při tvarování nelepily na desku.
- Velikost lokše záleží na velikosti pánve.
- Pečte na kvalitní rozpálené pánvi bez přidání tuku, z každé strany tak dlouho, dokud se na nich neobjeví malé skvrny sépiové barvy.
- Pánev průběžně čistěte od zbylé mouky papírovým ubrouskem.
- Upečené lokše pokládejte postupně na sebe.
Lokše s náplní z kuřecích jatýrek
Lokše jsou delikatesa sama o sobě, a co teprve s kachními či kuřecími játry. Vyzkoušejte a uvidíte sami!
Ingredience
- 20 lokší ze základního receptu
- 500 g kuřecích jater
- 1 velká cibule
- malý kousek slaniny
- kachní sádlo
- sůl dle chuti
Postup
- Na pánvi si rozpalte kachní sádlo.
- Nejprve osmahněte na drobno nasekanou cibulku, trošku slaniny a pak přidejte játra.
- Poduste cca 15 minut.
- Na závěr přidejte sůl.
- Když játra vychladnou, nasekejte je v ručním mixéru.
- Vznikne vám tak játrová pomazánka, která díky kachnímu sádlu chutná znamenitě.
- Lokše pak už jen trochu omastěte, ohřejte každou zvlášť na pánvi, naplňte játrovou nádivkou a podávejte.
Bramborové lokše s mákem
Jednoduché, levné a zároveň velmi chutné jídlo. Vyzkoušejte více druhů makových náplní, po kterých se na talíři jen zapráší!
Ingredience
- 12 lokší ze základního receptu
- tuk
- meruňková povidla
- mák bílý
- jahodová povidla
- mák modrý
- vanilkový cukr na posypání
Postup
- Hotové lokše potřete tukem a zakryjte, aby vydržely teplé a křehké.
- Polovinu lokší potřete meruňkovými povidly a posypte bílým mákem, který má oříškovou chuť.
- Druhou polovinu lokší potřete jahodovými povidly a posypte modrým mákem.
- Hotové lokše zarolujte a posypte vanilkovým cukrem.
Vyzkoušejte další placky z brambor v 6 různých variantách.
Lokše z kysaného zelí
Vláčené, jemně kyselé a krásně voňavé placky, kterým se nedá odolat!
Ingredience
- 600 g polohrubé mouky
- 300 g kysaného zelí
- 1 vejce (L)
- špetka soli
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička majoránky
- ½ lžičky mletého pepře
- máslo na potření
Postup
- Na pracovní desku vysypte mouku a promíchejte ji s kořením – sůl, kmín, pepř a majoránka.
- Přidejte propláchnuté, vymačkané kysané zelí a celé vajíčko.
- Rukama vypracujte hladké těsto (pokud by bylo moc tuhé, přidejte trochu vody nebo šťávy ze zelí).
- Těsto nechte zakryté odpočívat cca 15 minut.
- Potom z něj vypracujte válec a rozdělte na cca 10 částí.
- Z každé části na dobře pomoučeném vále vyválejte placku o tloušťce cca 5 mm a opékejte na suché pánvi do růžova.
- Hotové lokše potřete rozpuštěným máslem a podávejte ještě teplé.
Otestovali jsme ty nejoblíbenější plynové varné desky. Podívejte se, jak v testu obstály.
Objevte podobné tipy
Zapékané lokše s tvarohem á la burek
Znáte burek? Je to plněné pečené nebo smažené pečivo z tenkého listového těsta. My si připravíme jeho obměnu z lokší.
Ingredience
- 5 lokší ze základního receptu
- 250 g měkkého tvarohu
- 180 g zakysané smetany
- sůl dle chuti
- 1 lžička čerstvého kopru
- vejce na potření
- kousek másla
Postup
- Tvaroh utřete se smetanou, dochuťte solí a koprem.
- Pokud nejste fanouškem kopru, lze vynechat.
- Lokše naplňte tvarohovou náplní, srolujte a nakrájejte na menší kusy.
- Vyskládejte do vymazané zapékací nádoby těsně vedle sebe.
- Potřete rozšlehaným vejcem, můžete přidat i plátek másla a strčte do vyhřáté trouby.
- Pečte na 180 °C cca 15 minut, ke konci na chvíli spusťte funkci gril.
Bezlepkové lokše s kachními prsy
Tato bezlepková pochoutka je téměř k nerozeznání od klasické verze. A když k tomu přidáte lahodné, štavnaté kachní maso, máte perfektní oběd na stole.
Ingredience
Lokše
- 1 kg brambor
- bezlepková mouka
- sůl
Kachní prsa
- 4 kachní prsa
- sůl dle chuti
Postup
Lokše
- Brambory uvařte ve slupce a nechte vychladnout.
- Vychladlé brambory oloupejte a nastrouhejte najemno.
- Přidejte špetku soli a tolik mouky, aby vzniklo nelepivé konzistentní těsto.
- Mělo by to být okolo 4-5 PL, ale toto množství záleží na tom, jaké máte brambory a také zda chcete lokše spíše vláčné (méně mouky) nebo tvrdší a sušší (více mouky).
- Z těsta vypracujte válec o průměru 5-7 cm a rozkrájejte na stejné části asi 2-3 cm tlusté.
- Vše záleží na tom, jak velké lokše chcete a také jak máte velkou pánev.
- Každý kousek těsta rozválejte válečkem a opékejte na suché teflonové pánvi z každé strany asi 1-2 minuty.
- Hotové lokše potřete, ideálně kachním tukem, případně máslem nebo olivovým olejem.
Kachní prsa
- Kachní prsa omyjte a vrchní část, kde se nachází tuk, nařízněte.
- Tzn. nejdříve udělejte řezy napříč jednou stranou a pak kolmo na to druhé řezy.
- Cílem je vytvořit strukturu krychle, aby mohl tuk krásně vytéct.
- Takto nařezaná prsa posolte z obou stran a položte na studenou pánev, kterou dejte na mírný plamen.
- Pánev musí být studená, aby tuk začal pomalu vytékat a aby se nepřipekla kůže a zabránila tak vytékání tuku.
- Maso pečte pouze z této jedné strany asi 8-10 minut a průběžně slévejte vyteklý tuk do připravené nádoby.
- Slévání tuku je důležité také proto, aby se maso nevařilo, ale aby se jen vysmažil tuk.
- Pak prsa přendejte na pekáč nebo do zapékací mísy druhou stranou a pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů.
- Pokud chcete mít prsa zcela šťavnatá na způsob steaku, bude jim stačit 8-10 minut.
- Pokud máte raději medium, nechte je péct cca 15-20 minut a pokud sušší, nechte je péct 25-30 minut.
- Prsa během pečení neotáčejte.
- Po vytažení z trouby nechte pár minut vychladnout a nakrájejte.
Inspirujte se dalšími recepty na šťavnatá minutková kachní prsíčka.
Bramborové lokše na sladko
Pokud máte lokše již připravené, budou vám stačit pouze 2 suroviny, abyste vykouzlili skvělý sladký oběd nebo třeba i snídani. Pojďme na to!
Ingredience
- lokše dle základního receptu
- máslo na potření
- moučkový cukr dle chuti
- ovoce (např. červený rybíz)
Postup
- Hotové lokše omastěte rozpuštěným máslem a ihned podávejte posypané moučkovým cukrem spolu s ovocem.
- Užijte si to!
Pečená husa z Gróbu s červeným zelím a lokšemi
Lahodná křupavá husí pečínka se zelím a bramborovými lokšemi ze slovenského Gróbu patří mezi vyhlášené delikatesy. Připravte si ji i vy!
Ingredience
- 1 husa
- mléko
- sůl a pepř dle chuti
- lokše ze základního receptu
- 3 lžíce cukru krystal
- 1 dl octu
- 1 – 2 ks bobkovéh listu
- celý kmín dle chuti
- 4 lžíce vepřového sádla nebo oleje
- 1 větší cibule
- 1 větší jablko
- 1 hlávka (cca 1,2 kg) červeného zelí
Postup
Pečená husa
- Husu večer před pečením dobře nasolte, přibližně dvěma plnými dlaněmi soli, zvenku i zevnitř.
- Osolenou husu dejte na pekáč a nechte celou noc odstát.
- Těsně před pečením podlijte husu přibližně 300 ml vody.
- Množství přidané vody závisí na velikosti husy.
- Kůži potřete mlékem, které vytvoří glazuru a dodá huse zlatavou barvu.
- Takto připravenou husu na vložte do rozehřáté trouby (150 – 180 ˚C).
- Odkrytou husu pečte z jedné strany 2 hodiny a následně slijte výpek.
- Husu otočte na druhou stranu a pečte dalších 45 minut, dokud krásně nezezlátne.
Červené zelí
- Červené zelí si očistěte, zbavte ho vrchních listů a odstraňte košťál.
- Poté ho nastrouhejte na struhadle nebo nakrájejte na tenké nudličky.
- Cibuli očistěte a nakrájejte nadrobno.
- Orestujte ji na sádle do zlatova.
- Přidejte cukr krystal a nechte zkaramelizovat.
- Trvá to pár minut.
- K voňavé cibuli přidejte zelí a ocet (dle potřeby).
- Ocet se postará o nádhernou barvu.
- Zelí ještě chvíli restujte a přidejte koření.
- Podlijte ho trochou vody a restujte do poloměkka.
- Přidejte i oloupané a nastrouhané jablko.
- Duste do měkka.
- Zelí podlévejte vodou a poduste dle chuti.
Pečenou husu podávajte s lokšemi a červeným zelím.
Jaké brambory vlastně použít?
Nové brambory pojmou hodně vody, což má za následek lepkavé těsto. Vy pak přidáváte velké množství mouky a díky tomu jsou lokše příliš moučné.
Starší brambory obsahují méně vody a jsou proto vhodnější.
Napište nám, zda preferujete lokše slané či sladké. Budeme se těšit na vaši zpětnou vazbu!