Nejlepší losos je na pánvi. Recepty jsou jednoduché, s málo ingrediencemi, ale výsledek vždy stojí zato.
Nemůže být nic lepšího než do zlatova vypečená kůže, která se rozplývá na jazyku.
Uvařte si s námi tato lahodná jídla a zjistíte o čem tu mluvíme!
Losos na pánvi s máslem
Podávejte dokonale upečený filet z lososa s křupavou kůží, který je připravený za méně než 10 minut. Podávejte ho se lahodným salátem, jako je Caesar salát, kde se chutě dokonale spojí. A narsevírujte večeři, která vás zasytí.
Co budeme potřebovat
- 2 x 150 g filetů z lososa (s kůží)
- ½ lžíce olivového oleje
- 20 g másla
- ½ citronu (šťáva)
Postup
- Filety lososa dochuťte solí a pepřem.
- Olej a máslo dejte do pánve na střední teplotu, krouživými pohyby kolem máslo roztavte a nezpěňte, a poté zvyšte teplotu.
- Jakmile máslo začne bublat, přidejte do pánve filety lososa kůží dolů a opékejte 3 minuty, dokud nebudou křupavé.
- Filety otočte, snižte teplotu a vařte další 2 minuty, poté zakápněte citronovou šťávou.
- Lososa přendejte na talíř a pokapejte máslem, které zbylo na pánvi.

Pečený losos na pánvi s citronovo-česnekovou omáčkou
Na pánvi pečená křupavý losos s omáčkou z česneku a citronu je snadný recept s lososem připravený za pár minut!
Ryba je zvenku super křupavá, zatímco uvnitř měkká jemná a rozpadající se. To vše dohromady s krémovou, aromatickou, máslovou omáčkou. Nebo ho podávejte s jednou z těchto lahodných omáček, které se hodí ke všemu.
Co budeme potřebovat
- 800 g filetů z lososa bez kůže
- sůl
- pepř
- 3 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce másla
- 8 stroužků česneku (jemně nasekaných)
- 4 lžíce čerstvě nasekané petrželové natě
- Plátky citronu
Postup
- Filety lososa při pokojové teplotě osušte papírovou utěrkou.
- Vše dochuťte solí, pepřem. Na každý filet vymačkejte 1–2 lžičky citronové šťávy a vetřete ji do něj.
- Olivový olej zahřejte na velké nepřilnavé pánvi na středně vysokou teplotu.
- Filety lososa položte masem dolů a lehce je přitlačte, aby se celý povrch masa dostal do kontaktu s pánví.
- Opékejte 3–4 minuty, dokud nebude maso křupavé a zlatavé.
- Otočte a opékejte každou stranu filetu 2 minuty.
- Přidejte máslo, nasekaný česnek, 3 lžíce petrželky, zbývající citronovou šťávu a plátky citronu.
- Pokračujte v vaření lososa další 1-2 minuty, nebo dokud losos nebude dostatečně propečený.
- Omáčku ochutnejte a dochuťte solí a pepřem, podle potřeby přidejte více citronové šťávy.
- Ozdobte zbylou petrželkou a každý filet pokapejte máslem.

Objevte podobné tipy
Losos z pánve s opečeným bramborem
Určitě existuje více než jeden způsob, jak si vychutnat dobrý steak z lososa! Pokud vám ale dnes chybí fantazie, můžete ho za pár minut jednoduše osmažit na pánvi, jako tyto recepty na smažený hermelín. Pro dosažení nejlepších výsledků však doporučujeme marinovat lososa alespoň 1 hodinu předem, aby byl šťavnatý.
Co budeme potřebovat
- 2 filety z lososa
- sůl
- pepř
- 1 lžíce olivového oleje
- tymián
- 2 stroužky česneku
- ½ citronu
- 2 polévkové lžíce oleje
- 1 snítka rozmarýnu
- 6 nových brambor (rozpůlených)
Postup
- Lososa osolíme a opepříme.
- Vložte jej do plastového sáčku, přidejte olivový olej, tymián, česnek a limetkovou šťávu.
- Zavřete sáček a marinujte lososa asi hodinu.
- Zahřejte 1 polévkovou lžíci rostlinného oleje na pánvi na střední teplotu.
- Přidejte na plátky citronu a rozmarýnu.
- Navrch položte lososa. Položte na pánev poklici a vařte lososa dalších 15 minut.
- Mezitím rozehřejte zbývající olej na pánvi na střední teplotu.
- Přidejte půlky brambor a vařte je 15-20 minut.
- Lososa podáváme s opečenými bramborami.
Pánvička je alfou a omegou v těchto receptech s lososem. Proto ani vám by neměla v kuchyni kvalitní pánev chybět. Podívejte se na naší recenzi, která vám pomůže s výběrem, té nejlepší.

Na pánvi smažený losos s bylinkami
Jednoduchý a voňavý recept s lososem na pánvi. Není nic lepšího než křehké, rozpadající se maso ovoněné luxusní kombinací bylinek a nejlepšího sýra. Zkuste i další bylinkové kombinace v těchto receptech.
Co budeme potřebovat
Na lososa
- 4 filety lososa s kůží
- 1 lžička soli
- ¼ lžičky čerstvě černého pepře
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 velké šalotky
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička červené papriky
- 250 ml kokosového mléka (nebo smetany na vaření)
- 80 g mascarpone
- 120 g parmazánu (strouhaného)
- 2 citrony
- 3 lžíce čerstvé pažitky
- 3 lžíce čerstvého kopru
Na přílohu
- 2 střední cukety (nakrájené)
- 4 lžíce panenského olivového oleje
- ½ lžičky soli
- ¼ lžičky černého pepře
- 240 g kuskusu
- 2 lžíce piniových oříšků
- rukola
- křupavá bageta
Postup
- Filety lososa položte na talíř vyložený papírovou utěrkou, aby oschly.
- Lososa z obou stran osolte a opepřete.
- Rozpalte olej ve velké nepřilnavé pánvi na středně vysokou teplotu.
- Když je olej horký, přidejte lososa kůží dolů.
- Vařte, dokud není kůže křupavá, asi 4–5 minut.
- Opatrně otočte a opékejte druhou stranu, asi 3 minuty.
- Lososa vyjmeme z pánve a dáme stranou.
- Mezitím do stejné pánve přidejte nakrájenou šalotku a vařte, dokud nebude průhledná, asi 3 minuty.
- Přidejte česnek a vařte dalších 30 sekund.
- Zalijte kokosovým mlékem nebo hustou smetanou a sýrem mascarpone a poté míchejte, dokud se sýr úplně nerozpustí.
- Přidejte parmazán, šťávu ze 2 citronů a čerstvé bylinky a poté promíchejte, aby se vše spojilo.
- Ochutnejte omáčku a podle potřeby dochuťte.
- Odstraňte z plotny, a poté vraťte lososa do pánve.
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Položte cuketu na pečicí papír a pokapejte 2 lžícemi oleje a dochuťte solí a pepřem.
- Opékejte ji do měkka, asi 15–20 minut.
- Dejte 300 ml vody do hrnce a přiveďte k varu. Přidejte kuskus, zahřejte ho na mírné teplotě, poté ho přikryjte a nechte stranou, dokud se všechna voda nevsákne, asi 5 minut.
- Kuskus načechrejte vidličkou, zakápněte zbývajícími 2 lžícemi oleje. Přidejte cuketu a piniové oříšky.
- Jemně promíchejte, aby se vše spojilo.
- Podávejte s lososem připraveným na pánvi a smetanovo-parmazánovou omáčkou.

Jak dlouho péct lososa na pánvi?
Přečtěte si tuto „příručku“, kde najdete tipy, jak vařit lososa.
Jaký je nejlepší způsob, jak vařit lososa?
Lososa lze péct v troubě, opékat, smažit na pánvi, restovat, vařit „en papilote“ (zabalený do fólie nebo papíru) a dusit.
Nejjednodušší způsob přípravy lososa je v pekáčku v troubě. Budete však muset přidat trochu oleje, aby se nepřilepil.
Pokud nechcete používat olej, pak lososa napařte tak, že ho dáte zabalíte do alobalu nebo pečícího papíru a pak ho připravíte v parním hrnci nebo ho upečte v troubě.
Pokud chcete, aby losos měl křupavou kůži, opečte lososa na pánvi kůží dolů.
Jak dlouho by se měl losos vařit na pánvi?
Vložte lososa kůží nahoru do pánve zahřáté na střední teplotu. Pečte dozlatova na jedné straně, asi 4 minuty. Rybu otočte a pečte, dokud nebude na dotek maso pevné a kůže křupavá.