Recepty na pomazánky z lososa 6x jinak. Varianty z čerstvého i z konzervy

Máte rádi rybí pomazánky? Tak jste tu správně.

Přinášíme vám ty nejlepší recepty na lososovou pomazánku, která je ideální na svačinu, večeři nebo na slavnostní tabuli jako občerstvení pro hosty.

Máme varianty z čerstvého lososa i z toho z plechovky.

Přesvědčte se sami!

Lahodná pomazánka z čerstvého lososa

Máte v mrazáku filety lososa? Tak je využijte třeba na tuto lososovou pomazánku! Je opravdu výborná a hodí se na všechny příležitosti.

Ingredience

  • 1ks filetu lososa
  • 1ks lučiny (kostka)
  • 1 lžíce tvarohu (případně zakysané smetany)
  • Citronová šťáva
  • Sůl a mletý pepř

Postup

  • Nejprve rozmrazte lososa. Poté jej uvařte na páře po dobu cca 8 minut.
  • Ještě teplého lososa osolte, opepřete a pokapejte citronovou šťávou.
  • Poté, co ryba vychladne ji rozmělněte pomocí vidličky a přidejte lučinu s tvarohem.
  • Promíchejte, ochutnejte a případně dochuťte solí, pepřem nebo citronovou šťávou.
  • Podávejte s oblíbeným čerstvým pečivem. Hodí se skvěle s kyselou okurkou.
Krekry s rybí pomazánkou a citronem.
Zdroj: everydayhealthyrecipes.com

Čerstvého lososa můžete i zapékat. Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty na pečeného lososa, ze kterých si jistě vyberete svého favorita!

Pomazánka ala losos z konzervy

Výborná je také pomazánka z lososa nakládaného v oleji. V tomto receptu použijeme aljašskou tresku ala losos. Inspirujte se!

Ingredience

  • 1 balení tresky ala losos v oleji
  • 1 menší cibule (může být jarní)
  • 2 trojúhelníčky taveného sýra
  • 3 lžíce pomazánkového másla
  • 1 lžíce hořčice
  • 3 lžíce majonézy
  • Mletý pepř (případně i sůl)

Postup

  • Z tresky ala losos nejprve slijte olej.
  • Cibuli nasekejte najemno a společně se slitým lososem rozmixujte v robotu (případně umelte v mlýnku na maso).
  • Přidejte tavený sýr, pomazánkové máslo, majonézu a hořčici.
  • Promíchejte, ochutnejte a případně dochuťte pepřem či solí. Sůl by neměla být nutná, jelikož je ryba samotná slaná dost.
  • Hotovou pomazánku můžete nechat odležet v ledničce nebo ihned podávejte s čerstvým pečivem.
Pomazánka ala losos z tresky z konzervy.
Zdroj: busycooks.about.com

Pomazánka z uzeného lososa

Máte po ruce uzeného lososa? Paráda. Vykouzlíte s ním výbornou lososovou pomazánku, po které se vám budou dělat boule za ušima!

Ingredience

  • 120g uzeného lososa
  • 250g lučiny
  • Smetana na zjemnění (dle potřeby)
  • Sůl a mletý pepř
  • Šťáva z citronu

Postup

  • Nejprve v míse smíchejte uzeného lososa s lučinou.
  • Přilijte trochu smetany pro získání požadované hustoty. Pokud chcete pomazánku nadýchanou, tak smetanu ještě před tím vyšlehejte dotuha.
  • Vše promíchejte, ochutnejte a poté dochuťte solí a pepřem. Případně citronovou šťávou.
  • Hotovou pomazánku nechejte v ledničce alespoň půl hodiny odležet. Poté podávejte tak, jak ji máte rádi.
Okurka s rybí pomazánkou z uzeného lososa a pažitkou.
Zdroj: livingchirpy.com

Tvarohová pomazánka s lososem

Tuto pomazánku si zamilujete. Díky tvarohu obsahuje ještě více bílkovin.

Ingredience

  • 100-125g uzeného lososa (nebo normálního)
  • 250g tvarohu
  • 1/2 limetky (nebo menšího citronu)
  • Svazek kopru
  • 1ks jarní cibulky
  • Sůl a mletý pepř

Postup

  • Lososa rozdrobte vidličkou a smíchejte s tvarohem.
  • Zakapejte šťávou z 1/2 limetky nebo citronu. Přidejte nasekaný kopr.
  • Jarní cibulku nasekejte najemno a přidejte k ostatním surovinám.
  • Promíchejte, ochutnejte a dochuťte solí a pepřem.
  • Podávejte s oblíbeným pečivem. Uchovávejte v chladu.
Bagel s pomazánkou z uzeného lososa a s nasekaným koprem.
Zdroj: spicysouthernkitchen.com

Inspirujte se našimi báječnými recepty na masové pomazánky. Ať mají hosté z čeho vybírat. 🙂

Lososovka s majonézou a vejci

Vynikající lososová pomazánka s vejci na jednohubky nebo chlebíčky. Kromě vegetariánů se trefíte do chuti jistě každému!

Ingredience

  • 100g uzeného lososa v oleji
  • 100g majonézy
  • 4ks vajíčka natvrdo
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 50g cibule
  • 1 lžička šťávy z citronu
  • Sůl a mletý pepř (špetky)

Postup

  • V míse vidličkou rozmačkejte lososa. Přimíchejte majonézu a bílý jogurt.
  • Vejce uvařená natvrdo (12-15 minut) nastrouhejte nahrubo. Cibulku nakrájejte najemno.
  • Vejce s cibulkou přidejte do mísy k lososu a zakápněte citronem.
  • Nakonec osolte a opepřete podle chuti a promíchejte.
  • Nechte odležet asi půl hodiny v ledničce a poté podávejte.
Veka s pomazánkou ala losos, posypanou koprem.
Zdroj: livingly.com

Pomazánka z lososa s máslem

Báječná pomazánka na chlebíčky, jednohubky, k čerstvému pečivu a zkrátka na všechny oslavy a návštěvy. Navíc velmi snadná a rychlá na přípravu.

Ingredience

  • 50-80g uzeného lososa
  • 3ks vajec natvrdo
  • 100g másla
  • 1ks menší cibule
  • 2 lžíce mléka
  • Šťáva z citronu
  • Sůl, mletý pepř

Postup

  • Nejprve utřete máslo do pěny. Vejce uvařte natvrdo (12-15minut) a poté je nastrouhejte. Smíchejte s máslem.
  • Přidejte lososa a vidličkou rozmačkejte. Poté do mísy přidejte nasekanou cibuli a 2 lžíce mléka.
  • Zakápněte citronovou šťávou a promíchejte.
  • Ochutnejte a případně dochuťte solí a mletým pepřem.
  • Podávejte na jednohubkách, chlebíčcích nebo jen tak s čerstvým pečivem.
Rybičková pomazánka z uzeného lososa s máslem.
Zdroj: jamjarkitchen.com

Blahodárné účinky lososa na naše zdraví

Losos obsahuje spoustu omega-3 mastných kyselin, přičemž patří mezi ty nejlepší zdroje. Na rozdíl od jiných tuků, tyto mastné kyseliny jsou esenciální, což znamená, že si je naše tělo nedokáže vytvářet z vlastních zdrojů a musíme si je tedy nahrazovat potravou.

Obsahuje vysoce kvalitní bílkoviny, které v našem těle plní důležité funkce – hojí rány, chrání zdraví a stav kostí, udržují svalovou hmotu při dietách, tedy při hubnutí a také při stárnutí.

Je velmi bohatý na vitamíny skupiny B – B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantothenic acid), B6, B9 (kyselina listová), B12. Tyto vitamíny plní důležitou roli v našem těle, jelikož pomáhají získávat energii z potravin, které přijímáme, opravují a tvoří DNA a pomáhají proti zánětům.

Dále obsahuje spoustu draslíku, selenu, antioxidantů. Snižuje riziko kardiovaskulárních chorob, pomáhá při hubnutí, pomáhá zmírňovat záněty a ochraňuje zdraví mozku.

Je tedy dobré si pamatovat, že bychom měli lososa konzumovat alespoň dvakrát týdně, což nám zajistí dostatek omega-3 mastných kyselin i dalších důležitých živin pro naše tělo.

A abyste měli stále dostatek nápadů, jak si lososa připravit, máme zde pro vás ty nejlepší recepty s lososem! Rychlé, zdravé a výživné pokrmy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X