Jablečné řezy známe v mnoha podobách.
Je to možná následkem toho, že jablka jsou velice dostupnou surovinou.
Kromě jejich využití do marmelád, kompotů, moštů, čajů, je můžete usušit na křížaly nebo z nich upéct jablkové dorty, jablečné řezy a moučníky.
Podívejte se, jaké recepty jsme pro vás připravili my!
Který je nejlepší?
Jablečné řezy se sýrem a drobenkou
Z nejlepších jablečných řezů jsme vybrali i tento recept. Má máslový korpus, který je pokryt náplní ze smetanového sýru. Na ni nasedají jablka posypaná drobenkou.
Ingredience:
- 1 a ¾ hrnku mouky
- ½ hrnku třtinového cukru
- ¾ hrnku másla
- ½ lžičky soli
Na náplň:
- 450 g čerstvého smetanového sýru
- ½ hrnku cukru
- 2 vejce
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- ½ lžičky soli
- 1 lžička skořice
- ½ lžičky mletého hřebíčku
Na drobenku:
- ¾ hrnku polohrubé mouky
- ¼ hrnku ovesných vloček
- ½ hrnku třtinového cukru
- ½ hrnku másla
Na jablkovou náplň:
- 2 jablka
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 lžička skořice
- ⅛ lžičky mletého hřebíčku
- ¼ hrnku nasekané bílé čokolády
Postup:
- Mouku, cukr, máslo a sůl si vyšlehejte.
- Ingredience na sýrovou náplň dejte do mixéru a rozmixujte do hladka.
- Ingredience potřebné na drobenku vložte do mixéru a rozmixujte.
- Jablka oloupejte a nakrájejte na malé kostičky.
- Smíchejte je s cukrem, skořicí a hřebíčkem.
- Těsto rozprostřete na plech o velikosti zhruba 30×30 cm vyložený pečicím papírem.
- Na těsto nalijte sýrový krém, na něj pak jablka, a nakonec posypte drobenku a nasekanou bílou čokoládu.
- Dejte péct na 180°C na dobu asi 50 minut.

Videorecept shlédněte zde:
Tip: Máte rádi drobenkové koláče s ovocem? Zkuste si upéct spolu s námi.
Jabkové řezy s dýní a smetanovým sýrem
A jak jinak nazvat tyto jablečné řezy? Luxusní. Kombinace dýně hokkaido a jablek vás nenechá bez ohlasu.
Ingredience:
- 4 vejce
- 1 a ⅔ hrnku cukru
- 1 hrnek rostlinného oleje
- 280 g dýňového kompotu (nebo čerstvé uvařené dýně)
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička sody bikarbony
- 2 lžičky skořice
- ½ lžičky muškátového oříšku
- 1 lžička soli
- 1 a ½ hrnku nakrájených jablek
Na krém:
- 450 g čerstvého smetanového sýru
- 1 hrnek změklého másla
- 1 hrnek moučkového cukru
- 1 lžíce skořice
- 1 lžíce vanilkového extraktu
Postup:
- Vejce si smíchejte s cukrem, olejem, dýní a pomocí mixéru vše rozmixujte.
- Smíchejte si suché ingredience – mouku, prášek do pečiva, sodu, skořici, muškátový oříšek a sůl.
- 2 lžíce této suché směsi odeberte a smíchejte ji s nakrájenými jablky.
- Zbytek suchých ingrediencí přidejte k vyšlehané směsi a důkladně promíchejte.
- Nakonec přimíchejte jablka a těsto nalijte do většího plechu vyloženého pečicím papírem (cca 40×50 cm).
- Korpus nechte péct na zhruba 30 minut při 175 °C.
Příprava náplně:
- Všechny ingredience spolu vyšlehejte do hladkého krému.
- Na upečené a vychladlé těsto krém rozetřete.
- Celý koláč rozdělte na 2 stejné poloviny.
- Jednu z polovin umístěte na tu druhou.
- Dle libosti ozdobte nasekanými ořechy (nejlépe vlašskými nebo mandlemi).

Objevte podobné tipy
Linecké řezy s jablky
V asociaci s lineckým těstem si možná na poprvé vybavíte Vánoce. Dalším spojením může být slovo „naše” nebo „tradiční”. Možná je smíme nazvat jako babiččiny jablečné řezy.
Ingredience:
- 4 a ½ hrnku mletých vlašských ořechů (455 g)
- 3 hrnky hladké mouky
- ½ lžičky mletého hřebíčku
- ¼ lžičky soli
- 285 g chlazeného másla
- 1 a ⅔ hrnku cukru
- 1 vejce
- 1 žloutek
- kůra z 1 citronu
Na náplň:
- ¼ hrnku strouhanky
- 2 hrnky jablečné marmelády
Na dokončení:
- 1 žloutek
- 1 lžička vody
- ⅔ hrnku mandlových lupínků (libovolné)
Postup:
- Do mixéru vsypejte ½ hrnku vlašských ořechů a ½ hrnku mouky a mixujte asi 15 sekund, aby se ořechy rozmixovaly.
- Zbytek mouky, skořici, hřebíček a sůl smíchejte a rozmixujte spolu se změklým máslem do jemně drobivého těsta.
- Přidejte cukr a rozmixované ořechy s moukou.
- Bokem si vymíchejte vejce, žloutek, citronovou kůru, vyšlehejte a přidejte taktéž k těstu.
- Z těsta vytvarujte bochník a rozdělte jej na 2 poloviny.
- Jednu polovinu těsta vložte do pečicím papírem vyložené formy (rozměr cca 22×30 cm) a rozprostřete pomocí rukou do tenka.
- Tento korpus dejte péct do trouby na 200 °C na dobu zhruba 15 minut.
- Mezitím, co se korpus peče, si připravte vrchní část korpusu.
- Mezi 2 vrstvami pečícího papíru si těsto vyválejte na asi 0,5 cm hrubou placku (zároveň by měla být asi o 2 cm větší než velikost plechu).
- Vyválené těsto dejte vychladiti na 20 minut do mrazáku.
- Po vychlazení jej nakrájejte na plátky o šířce zhruba 1 cm.
- Na hotový korpus nasypte najemno rozmixovanou strouhanku a potřete marmeládou.
- Vrch řezů libovolně ozdobte plátky zchlazeného těsta do tvaru mřížky.
- Potřete vejcem smíchaným s vodou a posypte mandlemi (libovolné).
- Dejte péct na dalších 45 minut dozlatova.

Řezy si dejte k odpolednímu kafíčku připraveném třeba v jednom z kávovarů Krups z naší recenze.
Recept na řezy z jablek
Tyto křehké jablečné řezy potěší svou chutí. Mají vše, co se k jablkům hodí – skořici, mandle, rozinky a nakonec lahodné máslové těsto. Co na to říkáte?
Ingredience:
Na korpus:
- 200 g hladké mouky
- 200 g polohrubé mouky
- 70 g cukru
- 4 lžičky prášku do pečiva
- 2 vejce
- 250 g změklého másla
Na jablkovou náplň:
- 1 a ½ kg jablek
- 100 g cukru
- 2 lžičky vanilkového cukru
- 1 lžička skořice
- 30 g rozinek
- 50 g másla
Na potření:
- 1 žloutek
- 1 lžíce mléka
- mandlové lupínky
Postup:
- Jablka si oloupejte a nakrájejte na malé kostičky.
- Dejte je do hrnce, přidejte k nim máslo, rozinky, polovinu dávky cukru, vanilkový cukr, skořici a přiveďte je k varu.
- Jablka duste, dokud nezměknou.
- Nechte je vychladnout, a pak do nich nasypejte zbytek cukru.
Příprava těsta:
- Smíchejte si mouky s kypřícím práškem, a poté přidejte všechny ostatní ingredience.
- Vymíchejte těsto a rozdělte jej na 2 poloviny.
- Na pečicím papíře si z jedné poloviny vyválejte těsto o velikosti plechu (měl by být cca 30×40 cm velký).
- Těsto dejte na plech, navrch přidejte jablečnou směs a na vrch vyválejte stejným způsobem druhou část těsta.
- Vršek řezu potřete žloutkem smíchaným s mlékem a posypejte mandlovými lupínky.
- Pečte při 200°C asi 25 minut.

A jaké recepty doma děláváte vy? Kombinovat jablečné řezy s pudinkem místo uvedených krémů, by také nebylo špatné.
Doufáme, že jste našli novou inspiraci k využití jablek.
Věděli jste, že se dá udělat detoxikační smoothie i z jablek? Čas od času je nějaký detox organismu vyžadován. Děláte si jej pravidelně?
Cesta k němu je velice jednoduchá a chutná. Co vy na to?
A kdybyste si stále nevěděli rady, co s jablky, můžete je využít i do našich salátů s ovocem.