Recepty na vynikající jablkové řezy ve 4 podobách. Kterou si dáte?

Jablečné řezy známe v mnoha podobách.

Je to možná následkem toho, že jablka jsou velice dostupnou surovinou.

Kromě jejich využití do marmelád, kompotů, moštů, čajů, je můžete usušit na křížaly nebo z nich upéct jablkové dorty, jablečné řezy a moučníky.

Podívejte se, jaké recepty jsme pro vás připravili my!

Který je nejlepší?

Jablečné řezy se sýrem a drobenkou

Z nejlepších jablečných řezů jsme vybrali i tento recept. Má máslový korpus, který je pokryt náplní ze smetanového sýru. Na ni nasedají jablka posypaná drobenkou.

Ingredience: 

  • 1 a ¾ hrnku mouky
  • ½ hrnku třtinového cukru
  • ¾ hrnku másla
  • ½ lžičky soli

Na náplň:

  • 450 g čerstvého smetanového sýru
  • ½ hrnku cukru
  • 2 vejce 
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžička skořice
  • ½ lžičky mletého hřebíčku

Na drobenku:

  • ¾ hrnku polohrubé mouky
  • ¼ hrnku ovesných vloček
  • ½ hrnku třtinového cukru
  • ½ hrnku másla

Na jablkovou náplň:

  • 2 jablka
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžička skořice
  • ⅛ lžičky mletého hřebíčku
  • ¼ hrnku nasekané bílé čokolády

Postup:

  • Mouku, cukr, máslo a sůl si vyšlehejte. 
  • Ingredience na sýrovou náplň dejte do mixéru a rozmixujte do hladka.
  • Ingredience potřebné na drobenku vložte do mixéru a rozmixujte.
  • Jablka oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. 
  • Smíchejte je s cukrem, skořicí a hřebíčkem.
  • Těsto rozprostřete na plech o velikosti zhruba 30×30 cm vyložený pečicím papírem.
  • Na těsto nalijte sýrový krém, na něj pak jablka, a nakonec posypte drobenku a nasekanou bílou čokoládu.
  • Dejte péct na 180°C na dobu asi 50 minut.
Jablečná buchta se čerstvým sýrem
Zdroj: tastesbetterfromscratch.com

Videorecept shlédněte zde:

Apple Pie Spice Cheesecake Bars

Tip: Máte rádi drobenkové koláče s ovocem? Zkuste si upéct spolu s námi.

Jabkové řezy s dýní a smetanovým sýrem

A jak jinak nazvat tyto jablečné řezy? Luxusní. Kombinace dýně hokkaido a jablek vás nenechá bez ohlasu.

Ingredience:

  • 4 vejce
  • 1 a ⅔ hrnku cukru
  • 1 hrnek rostlinného oleje
  • 280 g dýňového kompotu (nebo čerstvé uvařené dýně)
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička sody bikarbony
  • 2 lžičky skořice
  • ½ lžičky muškátového oříšku
  • 1 lžička soli
  • 1 a ½ hrnku nakrájených jablek

Na krém:

  • 450 g čerstvého smetanového sýru
  • 1 hrnek změklého másla
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 1 lžíce skořice
  • 1 lžíce vanilkového extraktu

Postup:

  • Vejce si smíchejte s cukrem, olejem, dýní a pomocí mixéru vše rozmixujte.
  • Smíchejte si suché ingredience – mouku, prášek do pečiva, sodu, skořici, muškátový oříšek a sůl.
  • 2 lžíce této suché směsi odeberte a smíchejte ji s nakrájenými jablky. 
  • Zbytek suchých ingrediencí přidejte k vyšlehané směsi a důkladně promíchejte.
  • Nakonec přimíchejte jablka a těsto nalijte do většího plechu vyloženého pečicím papírem (cca 40×50 cm).
  • Korpus nechte péct na zhruba 30 minut při 175 °C.

Příprava náplně:

  • Všechny ingredience spolu vyšlehejte do hladkého krému. 
  • Na upečené a vychladlé těsto krém rozetřete.
  • Celý koláč rozdělte na 2 stejné poloviny. 
  • Jednu z polovin umístěte na tu druhou.
  • Dle libosti ozdobte nasekanými ořechy (nejlépe vlašskými nebo mandlemi).
jablkovo-dýňový zákusek se sýrovou náplní
Zdroj: savoryreviews.com

Linecké řezy s jablky

V asociaci s lineckým těstem si možná na poprvé vybavíte Vánoce. Dalším spojením může být slovo „naše” nebo „tradiční”. Možná je smíme nazvat jako babiččiny jablečné řezy.

Ingredience:

  • 4 a ½ hrnku mletých vlašských ořechů (455 g)
  • 3 hrnky hladké mouky
  • ½ lžičky mletého hřebíčku
  • ¼ lžičky soli
  • 285 g chlazeného másla
  • 1 a ⅔ hrnku cukru
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • kůra z 1 citronu

Na náplň:

  • ¼ hrnku strouhanky
  • 2 hrnky jablečné marmelády

Na dokončení:

  • 1 žloutek
  • 1 lžička vody
  • ⅔ hrnku mandlových lupínků (libovolné)

Postup: 

  • Do mixéru vsypejte ½ hrnku vlašských ořechů a ½ hrnku mouky a mixujte asi 15 sekund, aby se ořechy rozmixovaly.
  • Zbytek mouky, skořici, hřebíček a sůl smíchejte a rozmixujte spolu se změklým máslem do jemně drobivého těsta. 
  • Přidejte cukr a rozmixované ořechy s moukou.
  • Bokem si vymíchejte vejce, žloutek, citronovou kůru, vyšlehejte a přidejte taktéž k těstu. 
  • Z těsta vytvarujte bochník a rozdělte jej na 2 poloviny.
  • Jednu polovinu těsta vložte do pečicím papírem vyložené formy (rozměr cca 22×30 cm) a rozprostřete pomocí rukou do tenka.
  • Tento korpus dejte péct do trouby na 200 °C na dobu zhruba 15 minut.
  • Mezitím, co se korpus peče, si připravte vrchní část korpusu. 
  • Mezi 2 vrstvami pečícího papíru si těsto vyválejte na asi 0,5 cm hrubou placku (zároveň by měla být asi o 2 cm větší než velikost plechu).
  • Vyválené těsto dejte vychladiti na 20 minut do mrazáku. 
  • Po vychlazení jej nakrájejte na plátky o šířce zhruba 1 cm. 
  • Na hotový korpus nasypte najemno rozmixovanou strouhanku a potřete marmeládou.
  • Vrch řezů libovolně ozdobte plátky zchlazeného těsta do tvaru mřížky.
  • Potřete vejcem smíchaným s vodou a posypte mandlemi (libovolné).
  • Dejte péct na dalších 45 minut dozlatova.
linecké řezy s jablky
Zdroj: simplyrecipes.com

Řezy si dejte k odpolednímu kafíčku připraveném třeba v jednom z kávovarů Krups z naší recenze.

Recept na řezy z jablek

Tyto křehké jablečné řezy potěší svou chutí. Mají vše, co se k jablkům hodí – skořici, mandle, rozinky a nakonec lahodné máslové těsto. Co na to říkáte?

Ingredience:

Na korpus:

  • 200 g hladké mouky
  • 200 g polohrubé mouky
  • 70 g cukru
  • 4 lžičky prášku do pečiva
  • 2 vejce
  • 250 g změklého másla

Na jablkovou náplň:

  • 1 a ½ kg jablek
  • 100 g cukru
  • 2 lžičky vanilkového cukru
  • 1 lžička skořice
  • 30 g rozinek
  • 50 g másla

Na potření: 

  • 1 žloutek 
  • 1 lžíce mléka
  • mandlové lupínky

Postup:

  • Jablka si oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. 
  • Dejte je do hrnce, přidejte k nim máslo, rozinky, polovinu dávky cukru, vanilkový cukr, skořici a přiveďte je k varu. 
  • Jablka duste, dokud nezměknou. 
  • Nechte je vychladnout, a pak do nich nasypejte zbytek cukru. 

Příprava těsta:

  • Smíchejte si mouky s kypřícím práškem, a poté přidejte všechny ostatní ingredience.
  • Vymíchejte těsto a rozdělte jej na 2 poloviny. 
  • Na pečicím papíře si z jedné poloviny vyválejte těsto o velikosti plechu (měl by být cca 30×40 cm velký). 
  • Těsto dejte na plech, navrch přidejte jablečnou směs a na vrch vyválejte stejným způsobem druhou část těsta. 
  • Vršek řezu potřete žloutkem smíchaným s mlékem a posypejte mandlovými lupínky. 
  • Pečte při 200°C asi 25 minut.
řezy z jablek a rozinek
Zdroj: landsolakes.com

A jaké recepty doma děláváte vy? Kombinovat jablečné řezy s pudinkem místo uvedených krémů, by také nebylo špatné.

Doufáme, že jste našli novou inspiraci k využití jablek. 

Věděli jste, že se dá udělat detoxikační smoothie i z jablek? Čas od času je nějaký detox organismu vyžadován. Děláte si jej pravidelně?

Cesta k němu je velice jednoduchá a chutná. Co vy na to?

A kdybyste si stále nevěděli rady, co s jablky, můžete je využít i do našich salátů s ovocem.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X