Macerace

Jak správně macerovat potraviny ?

Jedná se o postup,  který se používá ke změknutí potravin nebo ochucení potravin, či k odstranění nežádoucího zápachu. Potraviny se mohou i nakládat.

Které potraviny se nakládají ?

  • maso – maceruje se v nálevech, které jsou především z oleje nebo vína a různých druhu koření
  • vnitřnosti – macerují se v mléce
  • ovoce – se maceruje ve šťávě z citronů a víně, z koření se používá v některých případech hřebíček nebo muškátový oříšek
  • zelenina – se nakládá ochuceného octa nebo citronové šťávy, někdy i vína

Do čeho se potraviny nejčastěji nakládají ?

  • octa
  • oleje
  • citronové šťávy
  • vína a koření

A co bylinky ?

Maceraci můžeme využívat při přípravě čajů a výluhů z bylinek. Správně bychom měli tento proces nazývat louhováním. Macerace bylinek může být prováděna i pomocí alkoholu nebo lihu. I v případě tohoto způsobu macerace je potřeba dodržet zásadu, že čím větší je jeho koncentrace, tím kratší je doba macerování.

Macerovat můžeme i při výrobě vín a vermutů

Macerování se využívá i při výrobě vín, kde postupně přechází ve fermentaci. Používáme ji při výrobě bílého, růžového i červeného vína.

Macerování patří mezi velmi využívané kuchařské techniky, díky které potraviny a suroviny získávají nové zajímavé chutě a také se urychluje i délka jejich tepelné přípravy.

zdroj : ireceptar.cz

Sdílejte svým přátelům:

Ohodnoťte také