Jak správně macerovat potraviny ?
Jedná se o postup, který se používá ke změknutí potravin nebo ochucení potravin, či k odstranění nežádoucího zápachu. Potraviny se mohou i nakládat.
Které potraviny se nakládají ?
- maso – maceruje se v nálevech, které jsou především z oleje nebo vína a různých druhu koření
- vnitřnosti – macerují se v mléce
- ovoce – se maceruje ve šťávě z citronů a víně, z koření se používá v některých případech hřebíček nebo muškátový oříšek
- zelenina – se nakládá ochuceného octa nebo citronové šťávy, někdy i vína
Do čeho se potraviny nejčastěji nakládají ?
- octa
- oleje
- citronové šťávy
- vína a koření
A co bylinky ?
Maceraci můžeme využívat při přípravě čajů a výluhů z bylinek. Správně bychom měli tento proces nazývat louhováním. Macerace bylinek může být prováděna i pomocí alkoholu nebo lihu. I v případě tohoto způsobu macerace je potřeba dodržet zásadu, že čím větší je jeho koncentrace, tím kratší je doba macerování.
Macerovat můžeme i při výrobě vín a vermutů
Macerování se využívá i při výrobě vín, kde postupně přechází ve fermentaci. Používáme ji při výrobě bílého, růžového i červeného vína.
Macerování patří mezi velmi využívané kuchařské techniky, díky které potraviny a suroviny získávají nové zajímavé chutě a také se urychluje i délka jejich tepelné přípravy.
