Maizena bezlepkový kukuřičný škrob
Pod pojmem maizena se skrývá starý obchodní název pro kukuřičný škrob. Původ slova maizena pochází z německého mai jehož význam je kukuřice.
Jedná se o je odtučněnou, rafinovanou kukuřičnou mouku, vzhledu jemného bílého prášku a typické škrobité konzistence.
Jaké významné látky maizena obsahuje ?
- sodík
- hořčík
- fosfor
- draslík
- vápník
- železo
Kukuřičný škrob na rozdíl od bramborového neobsahuje solanin. Kukuřice a kukuřičná mouka změkčují a zklidňují střevní sliznici. Protože neobsahují gluten, dobře je snášejí i lidé s celiakií. Konzumace pomáhá při léčení střevní dyspepsie, která se projevuje kvašením nestrávených zbytků potravy, plynatostí a bolestmi (křečemi), podrážděného tračníku, při němž dochází ke střídání zácpy a průjmu.
Kde všude lze maizenu využít ?
Pro svou schopnost zahušťovat se používá především do omáček, polévek, moučníků, přesnídávek a oblíbený je také při nakládání a zahušťování jídel asijské kuchyně a minutkové kuchyně.
Srovnání výživových hodnot ve vybraných potravin používaných k zahušťování pokrmů ve 100 g
Druh potraviny |
Energetická hodnota |
Sacharidy | Vláknina |
Bílkoviny |
|
Maizena | 381 kcal | 91 g | 0,9 g | 0,3 g | |
Arrowroot | 64 kcal | 13 g | 1,3 g | 4,2 g | |
Tapioka |
129 kcal | 22 g | 0 g | 2 g | |
Rýžová mouka |
365 kcal | 91 g | 0,9 g | 6 g | |
Pšeničná mouka |
364 kcal | 76 g | 2,7 g | 10 g | |
Bramborový škrob | 319 kcal | 79 g | 1,8 g | 0,5 g | |
Čiroková mouka |
345 kcal | 72 g | 0,7 g | 10 g |
Typ pro přípravu a použití maizeny
- maizena by neměla být přidávána přímo do horké tekutiny, protože to může způsobit tvorbu hrudek
- mizena by se měla nejdříve smíchat při pokojové teplotě v mírně chladné vodě a dobře promíchána
- při přidávání směsi maizeny k jídlům, by měla tekutá směs projít varem
- omáčky a jiné směsi zahuštěné maizenou by neměly být zamrazovány
zdroj : www.thespruceeats.com