Maizena

Maizena bezlepkový kukuřičný škrob

Pod pojmem maizena se skrývá starý obchodní název pro kukuřičný škrob. Původ slova maizena pochází z německého mai jehož význam je kukuřice.

Jedná se o je odtučněnou, rafinovanou kukuřičnou mouku, vzhledu jemného bílého prášku a  typické škrobité konzistence.

Jaké významné látky maizena obsahuje ?

  • sodík
  • hořčík
  • fosfor
  • draslík
  • vápník
  • železo

Kukuřičný škrob na rozdíl od bramborového neobsahuje solanin. Kukuřice a kukuřičná mouka změkčují a zklidňují střevní sliznici. Protože neobsahují gluten, dobře je snášejí i lidé s celiakií. Konzumace pomáhá při léčení střevní dyspepsie, která se projevuje kvašením nestrávených zbytků potravy, plynatostí a bolestmi (křečemi), podrážděného tračníku, při němž dochází ke střídání zácpy a průjmu.

Kde všude lze maizenu využít ?

Pro svou schopnost zahušťovat se používá především do omáček, polévek, moučníků, přesnídávek a oblíbený je také při nakládání a zahušťování jídel asijské kuchyně a minutkové kuchyně.

Srovnání výživových hodnot ve vybraných potravin používaných k zahušťování pokrmů ve 100 g

Druh potraviny
Energetická hodnota
Sacharidy Vláknina
Bílkoviny
Maizena 381 kcal 91 g 0,9 g 0,3 g
Arrowroot 64 kcal 13 g 1,3 g 4,2 g
Tapioka
129 kcal 22 g 0 g 2 g
Rýžová mouka
365 kcal 91 g 0,9 g 6 g
Pšeničná mouka
364 kcal 76 g 2,7 g 10 g
Bramborový škrob 319 kcal 79 g 1,8 g 0,5 g
Čiroková mouka
345 kcal 72 g 0,7 g 10 g

Typ pro přípravu a použití maizeny

  • maizena by neměla být přidávána přímo do horké tekutiny, protože to může způsobit tvorbu hrudek
  • mizena by se měla nejdříve smíchat při pokojové teplotě v mírně chladné vodě a dobře promíchána
  • při přidávání směsi maizeny k jídlům, by měla tekutá směs projít varem
  • omáčky a jiné směsi zahuštěné maizenou by neměly být zamrazovány

Maizena

zdroj : www.thespruceeats.com

Sdílejte svým přátelům:

Ohodnoťte také
10:00