7 receptů na netradiční vánoční cukroví s mákem, které musíte vyzkoušet!

Co mají společného buchty, koláče, nudle a škubánky?

No přece mák!

Chcete na Vánoce připravit něco netradičního a přitom velmi jednoduchého a chutného?

Vyzkoušejte naše recepty na makové cukroví!

Uvidíte, že předčí vaše očekávání.

Jednoduché makové cukroví

Díky použití strojku na těsto velmi jednoduché a rychlé vánoční pečivo, které ale můžete k čaji či kávě nabídnout i kdykoli jindy během roku.

Ingredience:

  • 150 g másla
  • 85 g cukru
  • 150 g hladké mouky
  • 65 g kukuřičného škrobu
  • 85 g máku
  • 1 vejce
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 3 PL moučkového cukru
  • 50 g marmelády dle vlastního výběru

Postup:

  1. Mák namelte a dejte stranou.
  2. V mixéru vyšlehejte máslo a cukr do krémové konzistence.
  3. Přidejte vejce a vanilkový extrakt, prošlehejte a zapracujte.
  4. Snižte rychlost mixéru a postupně přidávejte mouku, kukuřičný škrob a mák.
  5. Šlehejte, dokud se dobře nespojí.
  6. Předehřejte troubu na 160 °C a plechy na pečení vyložte pečicím papírem.
  7. Pomocí lisu na těsto vytvořte jednolité tvary makového cukroví.
  8. Pečte, dokud okraje nejsou světle zlatavě hnědé, přibližně 8-12 minut.
  9. Nechte zcela vychladnout.
  10. Střed sušenek naplňte džemem a poté poprašte moučkovým cukrem.
Jednoduché makové sušenky ve tvaru kytiček.
zdroj: lovethatbite.com

Z máku jde vykouzlit i mnoho dalších makových moučníků. Vyzkoušejte bábovku, závin, buchty i makovec!

Makové linecké cukroví

Linecké cukroví je klasika. Ozvláštněte ho letos přidáním máku. Budete mile překvapeni!

Ingredience:

  • 225 g špaldové mouky
  • 100 g hnědého cukru
  • 150 g mletých mandlí
  • 50 g máku
  • 230 g másla
  • 1 čajová lžička skořice
  • marmeláda dle vlastního výběru

Postup:

  1. Mouku, cukr, mandle, mák, máslo a dvě polévkové lžíce ledové vody dejte do mísy a vypracujte hladké těsto.
  2. Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte chladit alespoň na hodinu do ledničky.
  3. Předehřejte si troubu na 180 °C.
  4. Těsto rozválejte a pomocí vykrajovátek vykrájejte požadované tvary.
  5. Malým vykrajovátkem vykrojte středy poloviny cukroví.
  6. Cukroví přeneste na připravený plech s pečicím papírem.
  7. Makové cukroví pečte 6-8 minut, dokud nejsou okraje zlatohnědé.
  8. Nechte zcela vychladnout.
  9. Vychladlé makové linecké cukroví slepte pomocí marmelády.
Linecké koláčky s mákem.
zdroj: klaraslife.com

Vyzkoušejte i další druhy oblíbeného lineckého cukroví! S kakaem, ořechy či v dia podobě!

Netradiční vánoční cukroví z máku a mandlí

Vizuálně velmi originální cukroví, které každého zaujme a bude ho chtít ochutnat. Vyzkoušejte, uvidíte, že di ho zamilujete!

Ingredience:

  • 275 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 100 g máku
  • 75 g moučkového cukru
  • 100 g mletých mandlí
  • 50 g mandlí nakrájených na plátky
  • 45 g meruňkového džemu
  • 1 PL skořice
  • 2 vanilkové lusky
  • 5 žloutků
  • 1 PL pomerančové kůry
  • 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva

Postup:

  1. Máslo, moučkový cukr a dva žloutky šlehejte ručním mixérem 5-7 minut.
  2. Přidejte semínka z vanilkových lusků a pomerančovou kůru.
  3. Promíchejte, přidejte prosetou mouku s práškem do pečiva.
  4. Promíchejte a rukama vypracujte v hladké těsto.
  5. Těsto zabalte do fólie a dejte na 2 hodiny do ledničky.
  6. Mák, meruňkovou marmeládu a skořici smíchejte s jedním žloutkem.
  7. Na moukou vysypané pracovní desce rozválejte těsto na tloušťku půl centimetru a vykrajovátkem vykrájejte cukroví.
  8. Vykrájené tvary pokládejte na plech s pečicím papírem.
  9. Rozšlehejte zbývající žloutky a potřete jimi cukroví.
  10. Do středu položte plátky mandlí a opatrně je opět přetřete žloutkem.
  11. Z máku vytvarujte malé kuličky a položte je doprostřed na plátky mandlí.
  12. Pečte v troubě předehřáté na 190°C přibližně 8 minut.
Netradiční vánoční pečivo s mákem a mandlemi.
zdroj: mybestgermanrecipes.com

Tento recept na makové cukroví není jediný, ve kterém můžete použít mandle. Upečte si i další lahodné kousky mandlového cukroví!

Makové rohlíčky slepované povidly

Rohlíčky nemusí být vždy jen vanilkové obalované v cukru. Vyzkoušejte tento lahodný recept!

Ingredience:

  • 250 g másla
  • 250 g hladké mouky
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 90 g moučkového cukru
  • 80 g máku
  • 1 žloutek
  • 1 PL vanilkového cukru
  • špetka soli
  • špetka skořice
  • povidla nebo džem dle vlastního výběru
  • čokoládová poleva

Postup:

  1. Máslo utřete v misce s cukrem.
  2. Přidejte žloutky, ořechy a mák.
  3. Promíchejte a přidejte mouku, vanilku a skořici.
  4. Těsto dobře prohněťte a zabalte do potravinové fólie.
  5. Vložte asi na hodinu do lednice.
  6. Následně těsto rozválejte válečkem a pomocí vykrajovátek vykrájejte jednotlivé tvary rohlíčků. Rohlíčky je též možné z těsta vytvarovat ručně.
  7. Makové cukroví položte na plech vyložený pečicím papírem.
  8. Pečte v troubě předehřáté na 180°C přibližně 12 minut dozlatova.
  9. Po upečení nechte vychladnout.
  10. Poté polovinu rohlíčků potřete povidly nebo marmeládou a slepte.
  11. Na závěr pak konce rohlíčků namočte do čokoládové polevy a nechte ztuhnout.
Slepované makové rohlíčky s čokoládovou polevou.
zdroj: gutekueche.at

Chcete si čokoládovou polevu vyrobit sami? Není na tom nic složitého, stačí vědět, jak na to!

Nepečené datlovo-oříškové kuličky obalované v máku

Zdravé a živinami nabité cukroví bez cukru i mouky. Kromě máku můžete na obalení kuliček použít i další ingredience, například kokos, lněná či sezamová semínka.

Ingredience:

  • 1 a 1/2 šálku kešu oříšků
  • 1 šálek datlí bez pecky
  • 2 PL chia semínek
  • 2 PL neslazeného kakaového prášku
  • 1/4 čajové lžičky mořské soli
  • 1 čajová lžička skořice
  • 2 čajové lžičky kokosového oleje
  • 1 čajová lžička pomerančového extraktu
  • 50 g máku na obalení kuliček

Postup:

  1. Do kuchyňského robotu vložte kešu oříšky, datle, chia semínka a sůl.
  2. Zpracovávejte 30 sekund, aby se vše rozpadlo na malé kousky.
  3. Přidejte kakaový prášek, skořici, kokosový olej a extrakt z pomerančů.
  4. Zpracovávejte, dokud se směs nezačne spojovat.
  5. Z hotové směsi vyválejte kuličky libovolné velikosti.
  6. Na závěr hotové kuličky obalte v máku.
  7. Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě v lednici nebo zmrazte.
Nepečené vánoční kuličky s mákem, datlemi a oříčky.
zdroj: susanjoyfulltable.com

Zaujaly vás zdravé recepty na cukroví? Vyzkoušejte i další varianty vánočního pečiva ve fit podobě.

Vánoční sušenky s mákem a tymiánem

Velmi neobvyklé cukroví, které dá vašim vánočním svátkům novou vůni.

Ingredience:

  • 175 g mouky
  • 125 g másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 175 g mouky
  • 2 PL máku
  • 3 větvičky tymiánu
  • špetka soli

Postup:

  1. V malém hrnci zahřívejte máslo, dokud se nerozpustí.
  2. Přidejte tymián a přiveďte k varu.
  3. Odstavte a nechte vychladnout.
  4. Jakmile má směs pokojovou teplotu a ztuhne do konzistence měkkého másla, vyšlehejte ji s moučkovým cukrem do světlé pěny.
  5. Mouku, sůl a mák postupně přimíchávejte do vyšlehaného másla.
  6. Vypracované těsto zabalte do potravinové fólie a vložte na alespoň 30 minut do ledničky.
  7. Troubu předehřejte na 170°C.
  8. Vychlazené těsto rozválejte válečkem a vykrajovátky vykrájejte libovolné tvary.
  9. Makové cukroví dejte na plech s pečicím papírem a pečte 10-13 minut, v závislosti na velikosti a tloušťce sušenek.
Netradiční vánoční sušenky s mákem a tymiánem.
zdroj: thebakingskillet.com

Zdravé cukroví s mákem, ořechy, rozinkami a semínky

Jedinečnou směs chutí a vůní v tomto netradičním vánočním pečivu si zamilujte!

Ingredience:

  • 2 šálky mandlové mouky
  • 1 šálek rozinek
  • 1/4 šálku medu
  • 4 datle
  • 1/2 šálku vlašských nebo pekanových ořechů
  • 1/8 šálku dýňových semínek
  • 1/8 šálku máku
  • 3 PL kokosového oleje
  • 1 čajová lžička skořice
  • 1/2 čajové strouhaného muškátového oříšku
  • 1/2 čajové lžičky zázvorového prášku
  • 1/2 čajové lžičky jedlé sody
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 50 g rozpuštěné hořké čokolády
  • strouhaný kokos na posypání

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 170°C.
  2. Ořechy vložte do mixéru a rozmixujte na malé kousky.
  3. Vyjměte je a opakujte s datlemi, dokud nebudou zcela nasekané.
  4. Všechny ingredience kromě medu a kokosového oleje vložte do mixéru.
  5. Mixujte při nízkých otáčkách, dokud se vše nespojí.
  6. Poté přidejte med a pokračujte v mixování.
  7. Po troškách přidávejte kokosový olej, dokud nevznikne těsto.
  8. Těsto rozválejte na tloušťku půl centimetru a pomocí vykrajovátka z něj vykrájejte libovolné tvary.
  9. Makové cukroví pečte na plechu s pečicím papírem dozlatova, přibližně 12-15 minut.
  10. Nechte je vychladnout na mřížce.
  11.  Zatímco cukroví chladne, rozpusťte si hořkou čokoládu a pak do ní makové cukroví z části ponořte.
  12. Na závěr posypejte cukroví kokosem a dejte na 30 minut do lednice, aby čokoláda ztuhla.
Vánoční hvězdičky s mákem, kokosem, oříšky a semínky.
zdroj: carlyneave.com

Z medu se dají připravit i další pochoutky. Objevte s námi další možnosti vánočního medového cukroví.

Mák a vánoční pečení

Mák je velmi oblíbenou a tradiční českou ingrediencí, která se používá při přípravě celé řady především sladkých pokrmů. Nejčastěji se přidává jako náplň do buchet, závinů a koláčů. Skvěle ale chutná také v podobě bábovky, makovníku či s nudlemi či škubánky.

Není tedy důvod, proč nevyzkoušet i recepty na makové cukroví. Množství máku můžete přizpůsobit vašim chuťovým preferencím, stejně jako to, zda mák před přidáním do těsta namelete nebo nikoli. Kromě své skvělé chuti obsahuje mák i poměrně velké množství rozmanitých zdraví prospěšných látek. Především vápník, draslík, železo a zinek, vitamíny skupiny B a také omega-6 mastné kyseliny.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X