Co mají společného buchty, koláče, nudle a škubánky?
No přece mák!
Chcete na Vánoce připravit něco netradičního a přitom velmi jednoduchého a chutného?
Vyzkoušejte naše recepty na makové cukroví!
Uvidíte, že předčí vaše očekávání.
Jednoduché makové cukroví
Díky použití strojku na těsto velmi jednoduché a rychlé vánoční pečivo, které ale můžete k čaji či kávě nabídnout i kdykoli jindy během roku.
Ingredience:
- 150 g másla
- 85 g cukru
- 150 g hladké mouky
- 65 g kukuřičného škrobu
- 85 g máku
- 1 vejce
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 3 PL moučkového cukru
- 50 g marmelády dle vlastního výběru
Postup:
- Mák namelte a dejte stranou.
- V mixéru vyšlehejte máslo a cukr do krémové konzistence.
- Přidejte vejce a vanilkový extrakt, prošlehejte a zapracujte.
- Snižte rychlost mixéru a postupně přidávejte mouku, kukuřičný škrob a mák.
- Šlehejte, dokud se dobře nespojí.
- Předehřejte troubu na 160 °C a plechy na pečení vyložte pečicím papírem.
- Pomocí lisu na těsto vytvořte jednolité tvary makového cukroví.
- Pečte, dokud okraje nejsou světle zlatavě hnědé, přibližně 8-12 minut.
- Nechte zcela vychladnout.
- Střed sušenek naplňte džemem a poté poprašte moučkovým cukrem.

Z máku jde vykouzlit i mnoho dalších makových moučníků. Vyzkoušejte bábovku, závin, buchty i makovec!
Makové linecké cukroví
Linecké cukroví je klasika. Ozvláštněte ho letos přidáním máku. Budete mile překvapeni!
Ingredience:
- 225 g špaldové mouky
- 100 g hnědého cukru
- 150 g mletých mandlí
- 50 g máku
- 230 g másla
- 1 čajová lžička skořice
- marmeláda dle vlastního výběru
Postup:
- Mouku, cukr, mandle, mák, máslo a dvě polévkové lžíce ledové vody dejte do mísy a vypracujte hladké těsto.
- Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte chladit alespoň na hodinu do ledničky.
- Předehřejte si troubu na 180 °C.
- Těsto rozválejte a pomocí vykrajovátek vykrájejte požadované tvary.
- Malým vykrajovátkem vykrojte středy poloviny cukroví.
- Cukroví přeneste na připravený plech s pečicím papírem.
- Makové cukroví pečte 6-8 minut, dokud nejsou okraje zlatohnědé.
- Nechte zcela vychladnout.
- Vychladlé makové linecké cukroví slepte pomocí marmelády.

Vyzkoušejte i další druhy oblíbeného lineckého cukroví! S kakaem, ořechy či v dia podobě!
Netradiční vánoční cukroví z máku a mandlí
Vizuálně velmi originální cukroví, které každého zaujme a bude ho chtít ochutnat. Vyzkoušejte, uvidíte, že di ho zamilujete!
Ingredience:
- 275 g hladké mouky
- 125 g másla
- 100 g máku
- 75 g moučkového cukru
- 100 g mletých mandlí
- 50 g mandlí nakrájených na plátky
- 45 g meruňkového džemu
- 1 PL skořice
- 2 vanilkové lusky
- 5 žloutků
- 1 PL pomerančové kůry
- 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
Postup:
- Máslo, moučkový cukr a dva žloutky šlehejte ručním mixérem 5-7 minut.
- Přidejte semínka z vanilkových lusků a pomerančovou kůru.
- Promíchejte, přidejte prosetou mouku s práškem do pečiva.
- Promíchejte a rukama vypracujte v hladké těsto.
- Těsto zabalte do fólie a dejte na 2 hodiny do ledničky.
- Mák, meruňkovou marmeládu a skořici smíchejte s jedním žloutkem.
- Na moukou vysypané pracovní desce rozválejte těsto na tloušťku půl centimetru a vykrajovátkem vykrájejte cukroví.
- Vykrájené tvary pokládejte na plech s pečicím papírem.
- Rozšlehejte zbývající žloutky a potřete jimi cukroví.
- Do středu položte plátky mandlí a opatrně je opět přetřete žloutkem.
- Z máku vytvarujte malé kuličky a položte je doprostřed na plátky mandlí.
- Pečte v troubě předehřáté na 190°C přibližně 8 minut.

Tento recept na makové cukroví není jediný, ve kterém můžete použít mandle. Upečte si i další lahodné kousky mandlového cukroví!
Objevte podobné tipy
Makové rohlíčky slepované povidly
Rohlíčky nemusí být vždy jen vanilkové obalované v cukru. Vyzkoušejte tento lahodný recept!
Ingredience:
- 250 g másla
- 250 g hladké mouky
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 90 g moučkového cukru
- 80 g máku
- 1 žloutek
- 1 PL vanilkového cukru
- špetka soli
- špetka skořice
- povidla nebo džem dle vlastního výběru
- čokoládová poleva
Postup:
- Máslo utřete v misce s cukrem.
- Přidejte žloutky, ořechy a mák.
- Promíchejte a přidejte mouku, vanilku a skořici.
- Těsto dobře prohněťte a zabalte do potravinové fólie.
- Vložte asi na hodinu do lednice.
- Následně těsto rozválejte válečkem a pomocí vykrajovátek vykrájejte jednotlivé tvary rohlíčků. Rohlíčky je též možné z těsta vytvarovat ručně.
- Makové cukroví položte na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečte v troubě předehřáté na 180°C přibližně 12 minut dozlatova.
- Po upečení nechte vychladnout.
- Poté polovinu rohlíčků potřete povidly nebo marmeládou a slepte.
- Na závěr pak konce rohlíčků namočte do čokoládové polevy a nechte ztuhnout.

Chcete si čokoládovou polevu vyrobit sami? Není na tom nic složitého, stačí vědět, jak na to!
Nepečené datlovo-oříškové kuličky obalované v máku
Zdravé a živinami nabité cukroví bez cukru i mouky. Kromě máku můžete na obalení kuliček použít i další ingredience, například kokos, lněná či sezamová semínka.
Ingredience:
- 1 a 1/2 šálku kešu oříšků
- 1 šálek datlí bez pecky
- 2 PL chia semínek
- 2 PL neslazeného kakaového prášku
- 1/4 čajové lžičky mořské soli
- 1 čajová lžička skořice
- 2 čajové lžičky kokosového oleje
- 1 čajová lžička pomerančového extraktu
- 50 g máku na obalení kuliček
Postup:
- Do kuchyňského robotu vložte kešu oříšky, datle, chia semínka a sůl.
- Zpracovávejte 30 sekund, aby se vše rozpadlo na malé kousky.
- Přidejte kakaový prášek, skořici, kokosový olej a extrakt z pomerančů.
- Zpracovávejte, dokud se směs nezačne spojovat.
- Z hotové směsi vyválejte kuličky libovolné velikosti.
- Na závěr hotové kuličky obalte v máku.
- Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě v lednici nebo zmrazte.

Zaujaly vás zdravé recepty na cukroví? Vyzkoušejte i další varianty vánočního pečiva ve fit podobě.
Vánoční sušenky s mákem a tymiánem
Velmi neobvyklé cukroví, které dá vašim vánočním svátkům novou vůni.
Ingredience:
- 175 g mouky
- 125 g másla
- 50 g moučkového cukru
- 175 g mouky
- 2 PL máku
- 3 větvičky tymiánu
- špetka soli
Postup:
- V malém hrnci zahřívejte máslo, dokud se nerozpustí.
- Přidejte tymián a přiveďte k varu.
- Odstavte a nechte vychladnout.
- Jakmile má směs pokojovou teplotu a ztuhne do konzistence měkkého másla, vyšlehejte ji s moučkovým cukrem do světlé pěny.
- Mouku, sůl a mák postupně přimíchávejte do vyšlehaného másla.
- Vypracované těsto zabalte do potravinové fólie a vložte na alespoň 30 minut do ledničky.
- Troubu předehřejte na 170°C.
- Vychlazené těsto rozválejte válečkem a vykrajovátky vykrájejte libovolné tvary.
- Makové cukroví dejte na plech s pečicím papírem a pečte 10-13 minut, v závislosti na velikosti a tloušťce sušenek.

Zdravé cukroví s mákem, ořechy, rozinkami a semínky
Jedinečnou směs chutí a vůní v tomto netradičním vánočním pečivu si zamilujte!
Ingredience:
- 2 šálky mandlové mouky
- 1 šálek rozinek
- 1/4 šálku medu
- 4 datle
- 1/2 šálku vlašských nebo pekanových ořechů
- 1/8 šálku dýňových semínek
- 1/8 šálku máku
- 3 PL kokosového oleje
- 1 čajová lžička skořice
- 1/2 čajové strouhaného muškátového oříšku
- 1/2 čajové lžičky zázvorového prášku
- 1/2 čajové lžičky jedlé sody
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 50 g rozpuštěné hořké čokolády
- strouhaný kokos na posypání
Postup:
- Předehřejte troubu na 170°C.
- Ořechy vložte do mixéru a rozmixujte na malé kousky.
- Vyjměte je a opakujte s datlemi, dokud nebudou zcela nasekané.
- Všechny ingredience kromě medu a kokosového oleje vložte do mixéru.
- Mixujte při nízkých otáčkách, dokud se vše nespojí.
- Poté přidejte med a pokračujte v mixování.
- Po troškách přidávejte kokosový olej, dokud nevznikne těsto.
- Těsto rozválejte na tloušťku půl centimetru a pomocí vykrajovátka z něj vykrájejte libovolné tvary.
- Makové cukroví pečte na plechu s pečicím papírem dozlatova, přibližně 12-15 minut.
- Nechte je vychladnout na mřížce.
- Zatímco cukroví chladne, rozpusťte si hořkou čokoládu a pak do ní makové cukroví z části ponořte.
- Na závěr posypejte cukroví kokosem a dejte na 30 minut do lednice, aby čokoláda ztuhla.

Z medu se dají připravit i další pochoutky. Objevte s námi další možnosti vánočního medového cukroví.
Mák a vánoční pečení
Mák je velmi oblíbenou a tradiční českou ingrediencí, která se používá při přípravě celé řady především sladkých pokrmů. Nejčastěji se přidává jako náplň do buchet, závinů a koláčů. Skvěle ale chutná také v podobě bábovky, makovníku či s nudlemi či škubánky.
Není tedy důvod, proč nevyzkoušet i recepty na makové cukroví. Množství máku můžete přizpůsobit vašim chuťovým preferencím, stejně jako to, zda mák před přidáním do těsta namelete nebo nikoli. Kromě své skvělé chuti obsahuje mák i poměrně velké množství rozmanitých zdraví prospěšných látek. Především vápník, draslík, železo a zinek, vitamíny skupiny B a také omega-6 mastné kyseliny.