Tyto recepty na vánoční cukroví s mákem musíte letos zkusit!

Už Vás nebaví pečení tradičního vánočního cukroví, ale i tak byste rádi zachovali tradiční vánoční tabuli?

Tak proč do pečení letos nezakomponovat mák? 

Je to tradiční česká surovina a přitom na Vánoce tak opomíjená! 

Vyzkoušejte naše recepty na makové vánoční cukroví a uvidíte, že předčí Vaše očekávání!

Maková očka

Ingredience

  • 150 g marcipánu
  • 100 g změklého másla
  • 200 g hladké mouky
  • 75 g cukru
  • 50 g mletého máku
  • 0,5 sáčku vanilkového cukru
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • rybízová marmeláda na dokončení

Postup

  • Nastrouhejte na jemno marcipán. Aby se marcipán dobře strouhal, je dobré ho dopředu dobře vychladit. 
  • Utřete změklé máslo, sál, vejce, cukr a vanilkový cukr. Poté přidávejte mouku, mák a marcipán.
  • Vypracujte těsto.
  • Z těsta vyválejte válečky o průměru zhruba 3 centimetry. Z nich krájejte 2 centimetry silné plátky. Pokud bude těsto příliš lepit, nechte ho vychladit.
  • Ukrojené plátky pokládejte na pečicím papírem vyložený plech. Do každého plátku prstem udělejte důlek.
  • Do každého důlku dejte lžičkou trochu rybízové marmelády.
  • Pečte na 180°C zhruba 20 minut.

Pro zjemnění chuti můžete přidat trochu mandlového aroma.

Na závěr můžete lehce postříkat hořkou či bílou čokoládou.

Výborně bude na makových očkách chutnat i citronová poleva.

vánoční maková očka s marmeládou
Foto zdroj: www.gutekueche.at

Makové cukroví slepované povidly

Ingredience

  • 250 g hladké mouky
  • 70 g cukru krystal
  • 70 g mletého máku
  • 150 g změklého másla
  • 1 vaječný bílek
  • povidla na dokončení

Postup

  • Mouku, cukr a mák na válu promíchejte a vytvořte hromádku, do které udělejte důlek.
  • Do důlku dejte máslo a bílek a dobře propracujte.
  • Hotové těsto zabalte do folie a dejte alespoň na hodinu do lednice odpočinout.
  • Poté vyválejte a vykrajujte libovolné tvary.
  • Pokládejte na pečicím papírem vyložený plech a pečte v předehřáté troubě na 180°c po dobu zhruba 10 minut.
  • Po upečení nechte vychladnout, poté pomažte povidly a slepujte.

Při vykrajování si můžete hrát s tvary cukroví. Zvolit můžete klasiku, používanou například na linecké cukroví – tedy kytičky či srdíčka s otvorem v horním dílu.

Pokud máte rádi hravost, vykrajovat můžete například zvířátka či jiné veselé tvary. Pamatujte ale i na praktičnost, cukroví je slepované, proto volte spíše symetrické tvary, které se jednodušeji vrství.

vánoční makové cukroví slepované povidly
Foto zdroj: www.chefkoch.de

Nepečené makové cukroví bez mouky

Ingredience

Na těsto

  • 1 hrneček sušených datlí bez pecek
  • 3/4 hrnečku vlašských či kešu ořechů (může být i kombinace)
  • ¾ hrnečku mandlové mouky
  • ¼ hrnečku kokosové mouky
  • ¼ hrnečku mletého máku
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry

Na dokončení

  • 4 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 lžíce javorového sirupu či medu

Postup

  • Nejprve si vyložte plech pečicím papírem a odložte.
  • V mixéru postupně rozmixujte ořechy, poté přidejte datle a znovu mixujte.
  • Poté přidejte zbývající suroviny na těsto a krátce promixujte, dokud nevznikce husté těsto. Pokud je směs příliš lepkavá, přidejte kokosovou mouku, pokud je naopak příliš hustá, přidejte citronovou šťávu.
  • Poté lžící vydlabávejte směs a tvořte kuličky. Ty odkládejte na připravený plech.
  • Až budou všechny kuličky hotové, vložte plech do lednice na alespoň 30 minut.
  • Mezitím si připravte polevu: rozpusťte kokosový olej a důkladně promíchejte s ostatními surovinami.
  • Kuličky namáčejte do připravené polevy (vyjmout je můžete vidličkou) a odkládejte zpět na plech a nechte opět v lednici zatuhnout. 
  • Pro lepší pokrytí polevou, znovu namáčejte a nechte opět zatuhnout.

Méně tradiční suroviny jako je kokosová či mandlová mouka můžete klidně nahradit strouhaným kokosem a celými loupaný madlemi. Před užitím v receptu obojí jen rozemelte.

Recept na tyto makové kuličky můžete využít i během roku. Kuličky můžete napichovat na špejle a vytvořit tak krásná lízátka pro děti i dospělé. Na špejli můžete uvázat i tenkou látkovou stuhu. Uvidíte, jak nádherně budou vypadat například na rodinné oslavě!

nepečené makové kuličky bez mouky
Foto zdroj: minimalistbaker.com

Makové hvězdičky

Ingredience

Na těsto

  • 300 g hladké mouky
  • 250 g změklého másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vaječný žloutek
  • 100 g mletého máku
  • 100 g strouhaného kokosu
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • špetka soli

Na dokončení

  • švestková povidla
  • bílá poleva či čokoláda

Postup

  • Na vále smíchejte všechny sypké suroviny a vytvořte z nich hromádku s důlkem uprostřed. Do něj dejte zbývající suroviny na těsto. Vypracujte hladké těsto.
  • Hotové těsto zabalte do folie nechte v lednici alespoň půl hodiny odpočinout.
  • Předehřejte troubu na 160°C.
  • Poté vyválejte na 2-3 milimetry silný plát a vykrajujte hvězdičky.
  • Na plechu vyloženém pečicím papírem pečte 10 – 12 minut.
  • Upečené a úplně zchladlé hvězdičky slepujte povidly a namáčejte v rozpuštěné bílé čokoládě nebo polévejte bílou polevou.

Hvězdičky je dobré nechat několik dní uležet v dóze. Budou tak krásně měkké a chutě propojené.

makové hvězdičky lepené povidly
Foto zdroj: www.lw-heute.de

Makové rohlíčky

Ingredience

  • 250 g změklého másla
  • 250 g hladké mouky
  • 100 g mletých ořechů
  • 90 g moučkového cukru
  • 80 g mletého máku
  • 1 žloutek
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • ½ lžičky skořice
  • špetka soli

Postup

  • Utřete máslo s cukrem. Poté přidejte žloutek, oříšky a mák.
  • Na závěr přimíchejte koření a mouku.
  • Dobře propracujte v hladké těsto, zarolujte do válečeku a zabalte do folie. Dejte alespoň na hodinu vychladit do lednice.
  • Z vychladlého těsta odkrojujte malé kousky, ze kterých tvarujte drobné rohlíčky.
  • Rohlíčky pokládejte na pečicím papírem vyložený plech.
  • Pečte v předehřáté troubě na 170°C po dobu zhruba 12 minut. 

Makové rohlíčky můžete podávat několika způsoby. Můžete je jednoduše posypat přesátým moučkovým cukrem, slepovat je marmeládou či povidly, konce namáčet v čokoládě a nebo je třeba čokoládou (bílou či klasickou) postříkat. Stačí si jen vybrat tu Vaši oblíbenou variaci!

slepované makové rohlíčky s čokoládou
Foto zdroj: www.gutekueche.at

Pokud máte mák rádi a nechcete si ho vychutnávat pouze v době Vánoc, můžete se inspirovat dalšími recepty na makové moučníky a dopřávat si tak makové chuti po celý rok!

Když je řeč o máku a pečení, musíme zmínit i klasickou makovou náplň do tradičních staročeských koláčků a Honzových buchet. Můžete se podívat, jak na ni a ještě dnes vyzkoušet!

Mák se perfektně hodí i ke slavnostnějším příležitostem, můžete vytvořit například makovo-tvarohové dortíky. Ty jistě nezklamou žádnou návštěvu či oslavence!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

Další tipy co vařit