Nejlepší recepty na makové moučníky

Máte rádi mák? Pokud odpovídáte „ani za mák“, možná jste jen nenarazili na ty správné recepty. Zařaďte ho do své kuchyně, užijte si lahodné dezerty a čerpejte z jeho zdravotních benefitů. V čem je mák tak zázračný?

  • obsah vápníku
  • zvýšení plodnosti u žen
  • zdraví pokožky a vlasů
  • lék na nespavost

Mezi další výhody superpotraviny patří, že je v Čechách jako doma, patříme dokonce mezi velmoci v jeho pěstování. Mák je tedy cenově dobře dostupný a neničí se dlouhým převozem. Připravujeme z něj makové mléko, lze jím nahradit část mouky při pečení a vytvářet nádivky při sladkém pečení.

Podívejte se na následující recepty a užijte si opojnou chuť máku.

Makový moučník 1: náplň nejen do koláčů

Pečete koláče a nevíte, jakou náplň zvolit, aby zachutnala téměř všem? Pak ta maková je sázkou na jistotu.

INGREDIENCE na 10 koláčů

  • 200 g mletého máku
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 lžíce medu (nebo krupicového cukru)
  • 1 lžíce rumu
  • špetka skořice

POSTUP

  1. Mléko, mák a cukr společně svaříme.
  2. Dochutíme medem, rumem a skořicí.

Recept na makový moučník - nejlepší náplň do koláčů.

Makový moučník 2: jednoduchá bábovka

Servírujete bábovku každou neděli a rádi byste ji tentokrát udělali jinak? Tak vyzkoušejte její makovou verzi a celá rodina si pochutná.

INGREDIENCE

  • 250 g polohrubé mouky
  • 150 g krupicového cukru
  • 150 g másla
  • 80 g medu
  • 250 g mletého máku
  • 380 ml mléka
  • 1 vejce
  • 1 balení citronové kůry
  • špetka skořice

POSTUP

  1. Troubu si předehřejeme na 180 °C.
  2. Všechny ingredience smícháme a vytvoříme hladké těsto.
  3. Pečeme ve vymazané formě přibližně 30 minut.

Recept na makový moučník - skvělá bábovka

Makový moučník 3: závin z kynutého těsta

Skvělý makový závin je ideálním dezertem k nedělní kávě. Vychutnejte si svou chvíli pohody.

INGREDIENCE na 2 nohavice

  • 300 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 150 ml plnotučného mléka
  • 1 lžíce cukru
  • 20 g droždí
  • špetka soli
  • maková náplň dle receptu výše

POSTUP

  1. V míse promícháme mouku a sůl.
  2. Z mléka, droždí a cukru vytvoříme kvásek.
  3. Máslo rozpustíme a spolu s kváskem přidáme k mouce.
  4. Vypracujeme těsto a necháme 10 minut kynout.
  5. Troubu si předehřejeme na 180 °C.
  6. Těsto rozdělíme na 2 díly a rozválíme.
  7. Potřeme makovou náplní.
  8. Zarolujeme a vzniknou nám 2 nohavice.
  9. Potřeme vajíčkem.
  10. Pečeme přibližně 20 minut.
  11. Ještě horký závin posypeme moučkovým cukrem.

Recept na makový moučník - nejlepší závin

Makový moučník 4: buchty jako od babičky

Když vzpomínáte na dětství, vybaví se vám zlatavé buchty s lahodnou náplní? Zavřete oči, zakousněte se a vraťte se do minulosti.

INGREDIENCE na 10 buchet

  • 300 g hladké mouky
  • 150 ml plnotučného mléka
  • 25 g krupicového cukru
  • 20 g droždí
  • špetka soli
  • 40 g másla
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce rumu
  • maková náplň dle receptu výše
  • moučkový cukr

POSTUP

  1. V míse promícháme mouku a sůl.
  2. Z mléka, droždí a cukru vytvoříme kvásek.
  3. Máslo rozpustíme a spolu s kváskem přidáme k mouce.
  4. Vmícháme žloutek a rum.
  5. Vypracujeme těsto a necháme hodinu kynout.
  6. Troubu si předehřejeme na 180 °C.
  7. Těsto vyválíme.
  8. Krájíme na čtverečky a vložíme náplň.
  9. Vytvarujeme buchty a vyskládáme na pekáček.
  10. Buchty potřeme rozpuštěným máslem.
  11. Necháme 20 minut kynout.
  12. Pečeme přibližně 15 minut.
  13. Ještě horké posypeme moučkovým cukrem.

Recept na makový moučník - chutné buchty

Makový moučník 5: tradiční makovec

Dezert plný vápníku připravený za několik minut. K tomuto receptu se budete rádi vracet.

INGREDIENCE

  • 2 hrnky mletého máku
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 2 hrnky mléka
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 prášek do pečiva
  • moučkový cukr

POSTUP

  1. Troubu si předehřejeme na 180 °C.
  2. Všechny ingredience smícháme a vytvoříme hladké těsto.
  3. Pečeme přibližně 30 minut.
  4. Ještě horký makovec posypeme moučkovým cukrem.

Recept na makový moučník - skvělý makovec

 

Představili jsme vám pět osvědčených a chutných receptů, jak v kuchyni využít mák.

Všechny moučníky lze podávat jako hodnotnou snídani, nebo sladké odpolední potěšení.

Makovník, závin i bábovku můžeme dále obohatit různými polevami a ovocem. Máková náplň se dobře doplňuje se chutí jablek.

Vyzkoušejte také makové řezy s krémem a broskvemi.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *