Máte rádi mák? Pokud odpovídáte „ani za mák“, možná jste jen nenarazili na ty správné recepty. Zařaďte ho do své kuchyně, užijte si lahodné dezerty a čerpejte z jeho zdravotních benefitů.
Mezi další výhody superpotraviny patří, že je v Čechách jako doma, patříme dokonce mezi velmoci v jeho pěstování. Mák je tedy cenově dobře dostupný a neničí se dlouhým převozem.
Připravujeme z něj makové mléko, lze jím nahradit část mouky při pečení a vytvářet nádivky při sladkém pečení.
Podívejte se na následující recepty a užijte si opojnou chuť máku.
Moučník s náplní nejen do koláčů
Pečete koláče a nevíte, jakou náplň zvolit, aby zachutnala téměř všem? Pak ta maková je sázkou na jistotu.
INGREDIENCE na 10 koláčů
- 200 g mletého máku
- 250 ml plnotučného mléka
- 1 vanilkový cukr
- 3 lžíce medu (nebo krupicového cukru)
- 1 lžíce rumu
- špetka skořice
POSTUP
- Mléko, mák a cukr společně svaříme.
- Dochutíme medem, rumem a skořicí.
Objevte podobné tipy
Jednoduchá bábovka
Servírujete bábovku každou neděli a rádi byste ji tentokrát udělali jinak? Tak vyzkoušejte její makovou verzi a celá rodina si pochutná.
INGREDIENCE
- 250 g polohrubé mouky
- 150 g krupicového cukru
- 150 g másla
- 80 g medu
- 250 g mletého máku
- 380 ml mléka
- 1 vejce
- 1 balení citronové kůry
- špetka skořice
POSTUP
- Troubu si předehřejeme na 180 °C.
- Všechny ingredience smícháme a vytvoříme hladké těsto.
- Pečeme ve vymazané formě přibližně 30 minut.
Závin z kynutého těsta
Skvělý makový závin je ideálním dezertem k nedělní kávě. Vychutnejte si svou chvíli pohody.
INGREDIENCE na 2 nohavice
- 300 g hladké mouky
- 125 g másla
- 150 ml plnotučného mléka
- 1 lžíce cukru
- 20 g droždí
- špetka soli
- maková náplň dle receptu výše
POSTUP
- V míse promícháme mouku a sůl.
- Z mléka, droždí a cukru vytvoříme kvásek.
- Máslo rozpustíme a spolu s kváskem přidáme k mouce.
- Vypracujeme těsto a necháme 10 minut kynout.
- Troubu si předehřejeme na 180 °C.
- Těsto rozdělíme na 2 díly a rozválíme.
- Potřeme makovou náplní.
- Zarolujeme a vzniknou nám 2 nohavice.
- Potřeme vajíčkem.
- Pečeme přibližně 20 minut.
- Ještě horký závin posypeme moučkovým cukrem.
Buchty jako od babičky
Když vzpomínáte na dětství, vybaví se vám zlatavé buchty s lahodnou náplní? Zavřete oči, zakousněte se a vraťte se do minulosti.
INGREDIENCE na 10 buchet
- 300 g hladké mouky
- 150 ml plnotučného mléka
- 25 g krupicového cukru
- 20 g droždí
- špetka soli
- 40 g másla
- 1 žloutek
- 1 lžíce rumu
- maková náplň dle receptu výše
- moučkový cukr
POSTUP
- V míse promícháme mouku a sůl.
- Z mléka, droždí a cukru vytvoříme kvásek.
- Máslo rozpustíme a spolu s kváskem přidáme k mouce.
- Vmícháme žloutek a rum.
- Vypracujeme těsto a necháme hodinu kynout.
- Troubu si předehřejeme na 180 °C.
- Těsto vyválíme.
- Krájíme na čtverečky a vložíme náplň.
- Vytvarujeme buchty a vyskládáme na pekáček.
- Buchty potřeme rozpuštěným máslem.
- Necháme 20 minut kynout.
- Pečeme přibližně 15 minut.
- Ještě horké posypeme moučkovým cukrem.
Tradiční makovec
Dezert plný vápníku připravený za několik minut. K tomuto receptu se budete rádi vracet.
INGREDIENCE
- 2 hrnky mletého máku
- 2 hrnky hladké mouky
- 2 hrnky mléka
- 1 hrnek krupicového cukru
- 1/2 hrnku oleje
- 1 prášek do pečiva
- moučkový cukr
POSTUP
- Troubu si předehřejeme na 180 °C.
- Všechny ingredience smícháme a vytvoříme hladké těsto.
- Pečeme přibližně 30 minut.
- Ještě horký makovec posypeme moučkovým cukrem.
Představili jsme vám pět osvědčených a chutných receptů, jak v kuchyni využít mák.
Všechny moučníky lze podávat jako hodnotnou snídani, nebo sladké odpolední potěšení.
Makovník, závin i bábovku můžeme dále obohatit různými polevami a ovocem. Máková náplň se dobře doplňuje se chutí jablek.
Zkuste také oblíbené české perníkové řezy.