Vychutnejte si lahodné moučníky z máku 6x jinak. Zamilujete se!

Že vás mák zatím moc neoslovil?

Tak to se po následujícím článku změní!

Připravili jsme si totiž pro vás vynikající recepty na makové moučníky, kterým přijde na chuť snad každý.

Zařaďte ho do své kuchyně, užijte si chutné dezerty a čerpejte z jeho zdravotních benefitů.

Užijte si to!

Maková náplň do koláčů

Pečete koláče a nevíte, jakou náplň zvolit, aby zachutnala téměř všem? Pak ta maková je sázkou na jistotu!

INGREDIENCE na 10 koláčů

  • 200 g mletého máku
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 lžíce medu (nebo krupicového cukru)
  • 1 lžíce rumu
  • špetka skořice

POSTUP

  1. Mléko, mák a cukr společně svaříme.
  2. Dochutíme medem, rumem a skořicí.
Kynuté makové koláče položené vedle sebe.
www.dobruchut.aktuality.sk

Maková buchta s krémem z mascarpone

Tento moučník má luxusní chuť i texturu a zajisté si ho oblíbíte. Kombinace těsta z máku a vanilky a lahodného krému z mascarpone je prostě nezapomenutelná!

Ingredience

Na těsto:

  • 1 vanilkový lusk
  • 2/3 šálku mléka
  • 2/3 šálku máku
  • 1 a 2/3 šálku dortové mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 170 g másla pokojové teploty
  • 1 šálek cukru
  • 4 bílky pokojové teploty
  • špetka soli
  • 1/4 šálku cukru

Na krém:

  • 230 g mascarpone
  • 3 – 4 lžičky moučkového cukru podle chuti
  • 1/3 šálku smetany ke šlehání deluxe
  • kapka vanilkového extraktu

Postup

  1. Na krém jemně ušleháme mascarpone a cukr, dokud se nespojí.
  2. Přidáme smetanu a vanilku a mícháme, dokud nebude směs hladká a trochu zhoustlá.
  3. Pozor, nepřemixujeme, nebo se mascarpone začne rozpadat.
  4. Necháme v chladničce, dokud nebudeme připraveni k použití.
  5. Na těsto podélně rozkrojíme vanilkový lusk.
  6. Svaříme mléko s vanilkovým luskem.
  7. Mák dáme do misky a zalijeme mlékem povařeným s vanilkovým luskem.
  8. Ochlaíme na pokojovou teplotu.
  9. Do mléčné směsi naškrábeme vanilkový lusk.
  10. Předehřejeme troubu na 160 stupňů Celsia.
  11. Připravíme si 23 cm kulatou dortovou formu, vymažeme ji máslem, vysypeme moukou a dáme na ni pečící papír.
  12. Dortovou mouku, prášek do pečiva a sůl prosejeme do mísy.
  13. Šleháme máslo, dokud nebude světlé a nadýchané, asi 2 minuty.
  14. Postupně přidáváme 1 šálek cukru a pokračujeme ve šlehání, dokud nebude směs velmi světlá a krémová, asi 5 minut.
  15. Přidáváme po jedné třetině moučnou směs, střídavě s polovinou mléčně-makové směsi a zakončíme moučnou směsí.
  16. Zastavíme mixér těsně před důkladným rozmixováním a jemně dokončíme míchání ručně pomocí gumové stěrky.
  17. Bílky a špetku soli ušleháme na střední rychlost, aby se vytvořily měkké špičky.
  18. Pokračujeme ve šlehání a přidáváme 1/4 šálku cukru, jen po troškách.
  19. Zvýšíme rychlost na vysokou těsně před přidáním posledních pár lžiček cukru.
  20. Šleháme, dokud se nám nevytvoří špičky, které jsou tuhé a lesklé, asi 1 minutu.
  21. Třetinu vyšlehaných bílků zamícháme do těsta.
  22. Pokračujeme v opatrném přidávání zbývajících bílků a jemně promícháme.
  23. Těsto setřeme do připravené formy a pečeme asi 50 – 55 minut, nebo dokud špejle zasunutá do středu nevyjde čistá.
  24. Necháme 10 minut chladit na mřížce.
  25. Obratíme buchtu z formy a necháme úplně vychladnout na mřížce.
  26. Ozdobíme krémem a servírujeme.
Kus dortu z máku, potřený trochou mascarpone krému.
www.pastrystudio.blogspot.com

Inspirujte se i našimi dalšími recepty na makové buchty v 6 různých variantách. Pochutnáte si!

Jednoduchá bábovka s mákem

Servírujete bábovku každou neděli a rádi byste ji tentokrát udělali jinak? Tak vyzkoušejte její makovou verzi a celá rodina si pochutná.

INGREDIENCE

  • 250 g polohrubé mouky
  • 150 g krupicového cukru
  • 150 g másla
  • 80 g medu
  • 250 g mletého máku
  • 380 ml mléka
  • 1 vejce
  • 1 balení citronové kůry
  • špetka skořice

POSTUP

  1. Troubu si předehřejeme na 180 °C.
  2. Všechny ingredience smícháme a vytvoříme hladké těsto.
  3. Pečeme ve vymazané formě přibližně 30 minut.
Rozkrojená maková bábovka.
www.theboywhobakes.co.uk

Závin z kynutého těsta

Skvělý makový závin je ideálním dezertem k nedělní kávě. Vychutnejte si svou chvíli pohody.

INGREDIENCE na 2 nohavice

  • 300 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 150 ml plnotučného mléka
  • 1 lžíce cukru
  • 20 g droždí
  • špetka soli
  • maková náplň dle receptu výše

POSTUP

  1. V míse promícháme mouku a sůl.
  2. Z mléka, droždí a cukru vytvoříme kvásek.
  3. Máslo rozpustíme a spolu s kváskem přidáme k mouce.
  4. Vypracujeme těsto a necháme 10 minut kynout.
  5. Troubu si předehřejeme na 180 °C.
  6. Těsto rozdělíme na 2 díly a rozválíme.
  7. Potřeme makovou náplní.
  8. Zarolujeme a vzniknou nám 2 nohavice.
  9. Potřeme vajíčkem.
  10. Pečeme přibližně 20 minut.
  11. Ještě horký závin posypeme moučkovým cukrem.
Kynutý závin z máku, rozkrojený.
www.blanktablecalendar.com

Máme pro vás i další recepty na závin s mákem na 5 způsobů. Je to perfektní sladká tečka ke kávě.

Buchty jako od babičky

Když vzpomínáte na dětství, vybaví se vám zlatavé buchty s lahodnou náplní? Zavřete oči, zakousněte se a vraťte se do minulosti.

INGREDIENCE na 10 buchet

  • 300 g hladké mouky
  • 150 ml plnotučného mléka
  • 25 g krupicového cukru
  • 20 g droždí
  • špetka soli
  • 40 g másla
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce rumu
  • maková náplň dle receptu výše
  • moučkový cukr

POSTUP

  1. V míse promícháme mouku a sůl.
  2. Z mléka, droždí a cukru vytvoříme kvásek.
  3. Máslo rozpustíme a spolu s kváskem přidáme k mouce.
  4. Vmícháme žloutek a rum.
  5. Vypracujeme těsto a necháme hodinu kynout.
  6. Troubu si předehřejeme na 180 °C.
  7. Těsto vyválíme.
  8. Krájíme na čtverečky a vložíme náplň.
  9. Vytvarujeme buchty a vyskládáme na pekáček.
  10. Buchty potřeme rozpuštěným máslem.
  11. Necháme 20 minut kynout.
  12. Pečeme přibližně 15 minut.
  13. Ještě horké posypeme moučkovým cukrem.
Buchty plněné mákem servírované v misce a posypané moučkovým cukrem.
www.rbth.com

Tradiční makovec

Dezert plný vápníku připravený za několik minut! K tomuto receptu se budete rádi vracet, protože je naprosto geniální.

INGREDIENCE

  • 2 hrnky mletého máku
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 2 hrnky mléka
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 prášek do pečiva
  • moučkový cukr

POSTUP

  1. Troubu si předehřejeme na 180 °C.
  2. Všechny ingredience smícháme a vytvoříme hladké těsto.
  3. Pečeme přibližně 30 minut.
  4. Ještě horký makovec posypeme moučkovým cukrem.
Kus buchty z máku servírovaný na talířku s kůrou z pomeranče a posypaný moučkovým cukrem.
www.taste.com.au

Vyzkoušejte i naše další recepty na makovec! Inspiraci hravě najdete v našem článku, do kterého jsme vmáčkli ty nejzajímavější lahůdky, co jsme jen mohli.

Představili jsme vám 6 osvědčených a chutných receptů, jak v kuchyni využít mák.

Všechny moučníky lze podávat jako hodnotnou snídani, nebo sladké odpolední potěšení.

Makovník, závin i bábovku můžeme dále obohatit různými polevami a ovocem. Máková náplň se dobře doplňuje s chutí jablek.

A co na recepty říkáte vy? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X