Připravujete lahodný moučník pro hosty a rádi byste využili zajímavé recepty na makové náplně?
Zdá se vám už vaše varianta trochu nudná a ničím nemůže překvapit?
Chcete trošku oživit své slavnostní menu a udělat vhodnou náplň?
Vyzkoušejte některý z našich receptů a uvidíte, že se k vám budou všichni rádi vracet pro přídavek.
Jednoduchá náplň z máku
Toto je klasická a velmi jednoduchá maková náplň, která se běžně používá ve středoevropské kuchyni. Používá se do koláčů, koláčků, ale i do kynutých pochoutek, jako jsou třeba plněné sladké rohlíky.
Ingredience:
- 340 g máku
- 1 hrnek mléka
- 1/4 hrnku margarínu
- 3/4 šálku cukru krystal
- Špetka soli (může být i mořská)
- 2 vejce
Postup
- Začněte tím, že mák umele na mlýnku na mák. Pokud nemáte, poslouží klidně mlýnek na kávu.
- Do hrnce dejte mléko, margarín a cukr. Přiveďte pomalu k varu a nechte na mírném ohni vařit, dokud se cukr úplně nerozpustí. Nezapomeňte častěji zamíchat.
- Do misky dejte vejce, rozšlehejte a pomalu do nich za stálého šlehání přilijte zhruba polovinu horkého mléka s cukrem a margarínem.
- Poté vraťte hrnec na plotnu a přilijte vaječnou směs. Nechte opět pomalu vařit a míchejte tak dlouho, dokud nezačne směs houstnout.
- Správně husté to bude, až směs pokryje zadní část kovové polévkové lžíce a po přejetí prstem se vytvoří dobře viditelná čára.
- Jakmile je směs hustá, přidejte mletý mák a důkladně promíchejte.
- Nakonec odstavte a nechte vychladnout.
- Náplň, kterou nespotřebujete, můžete uložit do lednice, kde vám vydrží až 5 dnů.

Náplň do buchet s mákem a vanilkou
Pokud máte rádi sladké buchty s náplní, zbystřete pozornost. Tento recept je úžasný svou dokonalou vůní vanilky, díky níž získá mák ještě lepší chuť i aroma. Budete se olizovat až za ušima, bez ohledu na to, jaký typ těsta zvolíte. Může to být třeba i listové těsto. Ostatně neváhejte mrknout na ty nejlepší recepty z listového těsta, které tu pro vás máme nachystané.
Ingredience:
- 2 hrnky máku
- 1/4 litru mléka
- 1 1/2 hrnku cukru moučka
- 2 lžičky vanilkového extraktu/aroma
Postup
- Do středně velkého hrnce nasypeme mák, zalijeme mlékem a na mírném ohni necháme pomalu přivést k varu.
- Vaříme zhruba 30 – 40 minut, přičemž jej musíme pravidelně míchat, aby se nepřichytil.
- Poté mák odstavíme stranou a necháme ještě 30 minut pod pokličkou pracovat.
- Mezitím si připravíme misku s jemným sítem, přes které odpočinutý mák scedíme.
- Jemně vymačkáme přebytečnou tekutinu.
- Uvařený mák přendáme do stolního mixéru a na nejvyšší otáčky důkladně rozmixujeme.
- Dobré je během mixování vždy na chvíli vypnout mixér, oddělit mák od stěn nádoby a zase pokračovat v mixování.
- Když je mák rozmixovaný, přendejte jej do mísy, přidejte moučkový cukr, vanilkový extrakt a znovu pečlivě promíchejte.
- Tím je náplň hotová a připravená k použití do buchet, ale klidně i na koláč.

Nádivka do koláčů s Ricottou
Pokud ještě neznáte německý makový koláč, pak tato náplň je stvořena právě pro něj. Jedná se o koláč z velmi jemného těsta, které je na spodní straně křupavé, ale jinak se rozplývá na jazyku. Náplň je hodně bohatá a po upečení má koláč zlatavý nádech. Příprava je jednoduchá, rychlá a výsledek dokonale potěší vaše chuťové pohárky.
Ingredience:
- 750 ml mléka
- 1 balení sýru Ricotta
- 100 g čerstvého másla
- 150 g cukru moučka
- 1 vrchovatý hrnek mletého máku (cca 150 g)
- 1 hrnek pšeničné krupice Semolina (asi 140 g)
- 1 – 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 vejce
- 1/4 čajové lžičky soli
Postup
- Připravte si hrnec, do kterého nalijete mléko, přisypete cukr a přidáte i máslo.
- Na mírném ohni přiveďte k varu a za stálého míchání vařte, dokud se máslo i cukr nerozpustí a mléko nepřejde varem probubláním.
- Jakmile se směs začne vařit, pomalu přidávejte krupici a pečlivě míchejte, aby se to nezačalo chytat.
- Když je uvnitř všechna krupice, přisypte mletý mák a míchejte tak dlouho, dokud není směs tuhá.
- Odstavte z plotny a nechte odpočívat, aby směs vychladla.
- Zatímco bude maková část chladnout, připravte si větší misku.
- Dejte do ní sýr Ricotta, vanilkový extrakt a vejce.
- Šlehejte tak dlouho, až bude mít směs hladkou krémovou konzistenci.
- Do sýrové směsi přidejte vychladlou makovou hmotu a míchejte až je vše krásně spojené a hladké.
- Takto připravená náplň stačí rozprostřít na těsto.

Objevte podobné tipy
Náplň do závinu s vůní skořice
Závin je oblíbeným moučníkem, který nejčastěji připravujeme s jablečnou či tvarohovou náplní. Ovšem ten makový rozhodně stojí za to vyzkoušet. Má úžasnou chuť, jemnou konzistenci, na jazýčku se úplně rozplývá.
Ingredience:
- 250 g mletého máku
- 250 ml mléka
- Kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
- 1 lžička skořice
- 50 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 30 g rozinek
Postup
- Do středně velkého kastrolu dáme máslo, necháme rozpustit a hned přihodíme mák.
- Pokud neseženete mletý, je nutné jej nejprve umlít na mlýnku pro mák či na kávomlýnku.
- Mák zalijeme vodou a vaříme na mírném ohni, dokud není měkký.
- Chvilku to bude trvat a je nutné mák míchat, aby se nepřichytil.
- Jakmile je mák měkký, můžete jen odstavit a nechat trochu ochladit.
- Mezitím si vyndejte středně velkou misku, dejte do ní kůru z citronu, skořici, cukr a rozinky.
- Vše promícháte, a nakonec přidáte vychladlou makovou směs
- Znovu důkladně promícháte tak, aby se vše spojilo a mělo to hladkou strukturu.

Maková nádivka s rozinkami a ořechy
Rozinky mají svou specifickou a zcela nezaměnitelnou chuť. Ve většině případů je máme spojené s pečením vánočky, ale jsou skvělé i do různých nádivek. Takový jablečný štrúdl by bez rozinek rozhodně nebyl to pravé ořechové. Právě díky této zajímavé ingredienci, kterou rozinky jednoznačně jsou, jsme zvolili tuto náplň plnou lahodného máku a oblíbených vlašských ořechů.
Ingredience:
- 1 – 2 polévkové lžíce medu
- 1 vaječný bílek
- 4 polévkové lžíce čerstvého másla
- 8 lžic rozinek
- 100 g moučkového cukru
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 250 g mletého máku
Postup
- Propláchněte rozinky pod tekoucí vodou a dejte je do misky.
- Přelijte je vroucí vodou a nechte 10 – 15 minut odstát.
- Poté vodu slijte a rozinky zatím odložte.
- Mletý mák dejte do misky, také jej zalijte vroucí vodou a nechte tak 40 minut odstát.
- Slijte vodu a zopakujte postup znovu.
- Po druhém odstátí mák sceďte, nechte chvíli okapat a dejte do jiné misky.
- Přisypte moučkový cukr a promíchejte.
- Odložte zatím mák stranou a připravte si pánev.
- Dejte do ní máslo s medem a nechte rozpustit.
- Přidejte mák, promíchejte a nechte prohřát.
- Mezitím si nasekejte vlašské ořechy a spolu s rozinkami je vhoďte k máku.
- Vaječný bílek vyšlehejte dotuha a přidejte k ostatním surovinám na pánvi.
- Důkladně promíchejte a pak odstavte.
- Takto připravená náplň je ihned připravena k použití.

Maková náplň se smetanou a kokosem
Kdo by si občas rád nedal nějakou dobrou kynutou buchtu, která se bude rozplývat na jazyku a skvěle doplní kávičku po vydatném obědě. Pokud fandíte máku, rozhodně vyzkoušejte tento jednoduchý recept na chutnou makovou náplň vhodnou právě do kynutého pečiva.
Ingredience:
- 3/4 hrnku smetany ke šlehání (ideálně 33 %)
- 1 hrnek mletého máku
- 1/2 hrnku cukru moučka (může být i víc podle chuti)
- Špetka soli
- 1 vejce
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1/4 hrnku mletého kokosu
Postup
- Na plotnu si připravíme hrnec střední velikosti a vlijeme do něj smetanu.
- Přivedeme ji na mírném ohni k varu a za stálého míchání postupně přidáme mák, cukr i špetku soli.
- Snížíme trochu teplotu a necháme pomalu vařit.
- Mezitím si v malé misce rozšleháme vejce, přidáme trochu smetanové směsi a důkladně vyšleháme.
- Takhle postupujeme ještě se třemi lžícemi, které vždy pořádně zašleháme.
- Hotovou vaječnou směs přilijeme do smetany s mákem a necháme zhruba 3 – 4 minuty povařit.
- Poté odstavte a přisypte vanilkový cukr. Pečlivě promíchejte.
- Nakonec ještě přisypte kokos a míchejte, dokud není směs hladká.
- Chvíli počkejte, než směs vychladne a uložte jí do lednice, dokud nebudete plnit těsto.
- Hotová náplň vydrží v lednici 2 – 3 dny.

Něco málo o máku
Mák setý je jednoletka, která může dosáhnout až dvoumetrové výšky. Ve zralém stavu jsou vyzbrojeny velkými plody, kterým se říká makovice. V nich jsou obsažena semena tmavé modrošedé barvy. Ty se využívají ve farmaceutickém i potravinářském odvětví. Vzhledem k obsaženým látkám se může mák pěstovat jen ve vybraných zemích.
Pokud jde o nutriční složení, tak semena máku obsahují velké množství takzvaných hodných tuků a to téměř 60 %. Jedná se zejména o zdraví prospěšné mastné kyseliny linolové či stearové. Jsou rovněž bohatým zdrojem vitaminů skupiny B, vitaminu E a C.
Nechybí ani minerály v podobě hořčíku, železa, draslíku, manganu, zinku, sodíku, mědi, fosforu a v neposlední řadě obsahuje také vápník. Maková semena jej obsahují dokonce dvanáctkrát více, než je tomu u kravského mléka.
Mák funguje jako účinná prevence pro pevné kosti a zdravé zuby. Díky vitaminu E je to prospěšný antioxidant bojující proti předčasnému stárnutí. Dokonce zvládne eliminovat nespavost a deprece, navíc zlepšuje paměť, posiluje vlasy, nehty i pleť, snižuje krevní tlak a pomáhá v boji proti překyselenému organismu.
V kuchyni je mák naprosto dokonalou ingrediencí, která najde uplatnění téměř všude. Hodí se nejen do pečení, ale také jako základ do různých kaší, koktejlů a smoothie. Makové náplně mají všestranné využití.