4 luxusní recepty na křehké rohlíčky s mákem! Pochutnejte si

Vyberte si jeden z těchto lákavých receptů na makové rohlíčky a vychutnejte si tuto oblíbenou surovinu plnými doušky.

Připravili jsme pro vás rozmanitý výběr, který zahrnuje jak nadýchané kynuté těsto, tak jednoduchý a rychlý recept s listovým těstem. Všechny ale mají jedno společné, a to nejlepší náplň z máku, kterou kdy ochutnáte!

Upečte si jejich slavnostní svatomartinskou verzi, svátečně vánoční verzi nebo se vraťte zpět do dětských let s receptem na loupák!

Už máte chuť?

Bratislavské rohlíčky plněné mákem

Nebo také známé jako Svatomartinské rohlíčky s mákem, jsou starou dobrou českou klasikou, která nikdy nikoho nemohla zklamat! Nadýchané těsto plné jemné a krémové náplně, je volbou číslo jedna pro každé jarní a sváteční mlsání!

Co budeme potřebovat

  1. 150 g smetanového sýru (měkkého)
  2. 250 g másla (změklého)
  3. 60 g krystalového cukru
  4. 3 lžičky citronové kůry
  5. Lžička vanilkového extraktu
  6. ¼ lžičky soli
  7. 450 g hladké mouky
  8. 400 g mletého máku
  9. 200 ml vody
  10. Vejce
  11. Lžíce mléka
  12. 2 lžíce moučkového cukru

Postup

  1. Nejdřív si připravíme náplň
  2. Na makovou umeleme mák najemno
  3. Vsypeme moučkový cukr do vody a zahříváme, dokud se cukr nerozpustí
  4. Přidáme mák a mícháme do zhoustnutí
  5. Odstavíme z ohně, přidáme 2 lžičky citronové kůry a necháme makovou náplň úplně vychladnout
  6. Ve velké míse vyšleháme smetanový sýr, máslo a 60 g krystalového cukru za pomoci mixéru, dokud směs nebude světlá a nadýchaná
  7. Všleháme 1 lžičku citronové kůry, vanilku a sůl
  8. Přidáme mouku a znovu šleháme na malé otáčky, dokud se nespojí
  9. Těsto vyklopíme na lehce pomoučněnou plochu
  10. Rozdělíme ho na čtyři stejné části
  11. Z každé části vytvarujeme kouli
  12. Těsto přikryjeme a chladíme asi 1 hodinu, dokud se s ním nebude dát lehce pracovat
  13. Na lehce pomoučeném povrchu vyválíme z jedné koule těsta kruh
  14. Lžící naneseme asi ¼ náplně na těsto a rozetřeme jí po celém povrchu, tak aby zbyl asi 1 centimetr od okraje
  15. Těsto nakrájíme na 12 trojúhelníků a od široké části začneme rolovat směrem do středu
  16. Rohlíčky s mákem rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem
  17. Opakujeme se zbývajícím těstem a náplní
  18. Poté je přikryjeme a chladíme asi 45 minut
  19. Troubu si předehřejeme na 160 stupňů
  20. Vejce a mléko společně ušleháme a rohlíčky lehce potřeme
  21. Pečeme 15 až 18 minut, dokud nejsou rohlíčky světle zlatohnědé
  22. Po vyndání je umístíme na mřížku a chladíme
  23. Pokud chceme, vychladlé rohlíčky posypeme moučkovým cukrem

Stejně dobré jako tyto recepty na makové rohlíčky jsou ještě tyto makové záviny, které si nesmíte nechat ujít. Perfektně se hodí ke kávě, ale i jako slavnostní pohoštění například na Velikonoce!

Lahodné a nadýchané rohlíčky z máku, másla a a krémového sýra.
Zdroj: jocooks.com

Vánoční makové rohlíčky

Měkké a nadýchané cukroví z máku a vanilky nesmí, dle mého názoru, chybět na žádném vánočním stole. Křehké těsto se doslova rozpadá na jazyku a vy si sváteční atmosféru můžete vychutnávat plnými sousty.

Co budeme potřebovat

  1. 330 g másla (změkčeného)
  2. 140 g moučkového cukru
  3. Kůra z 1 pomeranče
  4. Vejce
  5. 400 g hladké mouky
  6. 140 gramů mletého máku
  7. 2 lžičky vanilkového extraktu
  8. Špetka soli

Na polevu

  • Moučkový cukr
  • Polosladká čokoláda (rozpuštěná)

Postup

  1. Do mísy přidáme změklé máslo, moučkový cukr, vanilku a špetku soli
  2. Vše společně vyšleháme do světlé a nadýchané hmoty
  3. Přidáme vejce a pomerančovou kůru a mícháme, dokud se vše nezapracuje
  4. Přidáme mouku a mícháme, dokud se nezapracuje
  5. Přidáme mák a mícháme, dokud se vše nespojí v jednotné těsto
  6. Těsto zpracujte do koule, poté ho zabalíme do plastové fólie a necháme přes noc v lednici
  7. Těsto vyndáme z lednice a položíme jej na pracovní plochu a necháme ho chvíli odpočívat, aby mělo pokojovou teplotu
  8. To by mělo trvat asi hodinu
  9. Mezitím si předehřejeme troubu na 180 stupňů
  10. Čokoládu si nalámeme do misky nad hrnec s vařící vodou, a necháme jí rozpustit
  11. Z těsta poté odtrhujeme kousky a válíme je do tvaru rolky, kterou posléze ohneme jako rohlík
  12. Vytvarované rohlíky skládáme na pečícím papírem vyložený plech 
  13. Plechy vložíme do trouby a pečeme 10–15 minut, nebo dokud okraje nezískají zlatohnědou barvu
  14. Makové rohlíčky vyndáme z trouby a plechy položíme na mřížku, aby vychladly
  15. Vychladlé sušenky poté namáčíme v rozpuštěné čokoládě a vracíme na plech
  16. Čokoládu necháme zcela zatuhnout nebo jí necháme vychladit a ztuhnout a nakonec rohlíčky poprášíme moučkovým cukrem

Další inspiraci pro lahodné vánoční cukroví s mákem najdete v těchto receptech na makové cukroví. Vyzkoušejte makové linecké nebo nepečené kuličky z máku a vychutnejte si je všechny!

Polo máčené makové těsto s bílou čokoládou a makovými kousky.
Zdroj: sweetsandlifestyle.com

Rohlíčky z máku a listového těsta

Listové těsto je v České republice velmi oblíbené a myslím, že nejsme jediní. Snadno se používá; s tím téměř nemůžete selhat. Dnes vám ukážu, jak udělat českou specialitu, kohoutí hřebeny, plněnou bohatou makovou náplní.

Co budeme potřebovat

Na náplň

  1. 200 g mletého máku
  2. 240 ml mléka
  3. 100 g krystalového cukru
  4. 82 g povidel
  5. ½ lžičky citronové kůry

Na těsto

  1. 500 g chlazeného listového těsta
  2. Vejce
  3. Mouka (na poprášení pracovní desky)
  4. Moučkový cukr (na poprášení upečeného makového rohlíčku)

Postup

  1. V hrnci smícháme mletý mák a mléko
  2. Směs přivedeme k varu na střední teplotu
  3. Občas směs promícháme, aby se mléko nepřipálilo
  4. Přidáme cukr, povidla a citronovou kůru
  5. Snížíme teplotu a vařím, dokud mák nezměkne
  6. To bude trvat asi 10 minut, ale nezapomeneme míchat
  7. Po dokončení přendáme makovou náplň do mísy, odstavíme a necháme zcela vychladnout
  8. Než začneme péct, předehřejeme troubu na 170 stupňů a plechy vyložíme pečicím papírem
  9. Listové těsto rozkrájíme na 2 stejné kusy a každý z nich rozválíme na obdélník
  10. Každý obdélník rozdělíme na 6 malých obdélníků podobné velikosti
  11. Na ½ obdélníku položíme vychladlou makovou náplň
  12. Druhou polovinu těsta přes náplň přehneme a pomocí vidličky okraje přimáčkneme k sobě a celý rohlíček potřeme rozšlehaným vejcem
  13. Rohlíčky s mákem opatrně přeneseme na plech
  14. Těsto pečeme 15 minut, nebo dokud není nafouknuté a zlatavě hnědé
  15. Před podáváním je poprášíme moučkovým cukrem
Makové trojúhelníčky plněné jemnou makovou náplní a posypané mákem.
Zdroj: mooreorlesscooking.com

Loupáky

Myslím si, že není nikdo, kdo by neznal tyto sladké rohlíčky z kynutého těsta s mákem na svém povrchu. Já mám tuto dobrotu spojenou se svým dětstvím, kdy jsem jí mlsala skoro každé ráno ke snídani s marmeládou, máslem a medem nebo Nuttelou.

Co budeme potřebovat

  1. 800 g hladké mouky
  2. 40 g čerstvého droždí
  3. 360 ml mléka (vlažného)
  4. 140 g krystalového cukru
  5. 2 žloutky
  6. 150 g másla (rozpuštěného)
  7. Špetka soli
  8. Mák (na posypání)
  9. Plátky mandlí (na posypání)
  10. Rozšlehané vejce (na potření)

Postup

  1. Nejdříve si připravíme kvásek
  2. V míse si smícháme 100 ml vlažného mléka, rozdrobíme všechno droždí a vše zasypeme 4 lžícemi mouky a lžící cukru
  3. Vše společně důkladně promícháme a necháme 10 minut na teplém místě odpočívat, aby nám vzešel kvásek
  4. Do velké mísy nasypeme mouku, cukr, vlijeme zbylé mléko, oba žloutky, rozpuštěné máslo, špetku soli a vzešlý kvásek
  5. Vše společně, buď ručně, nebo za pomocí kuchyňského robota s hnětacím nástavcem, začneme zapracovávat
  6. Musí nám vzniknout těsto, které nelepí
  7. Těsto rozdělíme na 4 části, ze kterých vyválíme bochánky
  8. Každý z nich přikryjeme utěrkou a necháme 45 minut kynut
  9. Vykynuté těsto rozválíme do kruhu a rozkrájíme ho na 6 trojúhelníků
  10. Každý trojúhelník stočíme jako rohlíky a položíme ho na plech vyložený pečicím papírem
  11. Rohlíčky necháme takto odpočívat a kynout dalších 30 minut
  12. Nakynuté rohlíčky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mákem nebo mandlemi
  13. Vložíme je do trouby a pečeme na 180 stupňů přibližně 15 minut, dokud nejsou zlatavé
Nadýchané kynuté rohlíčky posypané špetkou máku nebo mandlí.
Zdroj: inspiracie.sk

Zdravotní benefity a rizika máku

Mák se po staletí používá jako tradiční lék. Pochází z východního Středomoří.

Mák se celosvětově používá v pečivu a tradičních jídlech.

Jak maková semena, tak olej nabízejí různé zdravotní výhody, od léčby bolestí hlavy a kašle až po léčbu astmatu a nespavosti.

Vysoký obsah důležitých minerálů
Stejně jako většina semen je i mák bohatý na vlákninu, rostlinné tuky a různé další živiny.
Mák je obzvláště bohatý na mangan, který je důležitý pro zdraví kostí a srážlivost krve.

Semínka lze lisovat za studena a získat tak makový olej, který je obzvláště bohatý na omega-6 a omega-9 tuky.

Obsahuje sloučeniny zmírňující bolest
Rostlina vlčího máku obsahuje morfin, kodein a další opiové alkaloidy známé svými vlastnostmi, které mají tišící, uklidňující a spánek navozující účinky. Tyto sloučeniny se často nacházejí v lécích určených pro tyto účely.

Než se mák dostane na pulty supermarketů, obvykle se čistí, aby se zbavil případných opiátů, se kterými mohl přijít do styku.

Zlepšuje zdraví srdce a kůže
Makový olej je obzvláště bohatý na tuky, které mohou být prospěšné pro vaše srdce a pokožku.

Výzkumy naznačují, že strava bohatá na nenasycené tuky může snížit riziko srdečního infarktu a mrtvice až o 17 %.

Další výzkumy naznačují, že tuky v makovém oleji mohou také podporovat hojení ran a také zabraňovat vzniku šupinaté pokožky při aplikaci přímo na kůži.

Další benefity
O máku se často říká, že nabízí různé další výhody, včetně podpory trávení, posílení pokožky a vlasů zdraví a léčbě bolestí hlavy, kašle a astmatu.

Může napomáhat trávení. Mák je bohatý na vlákninu, která může zlepšit zdraví střev a snížit zácpu, proto efektivně může napomáhat správnému trávení.
Látky obsažené v makových semenech mohou chránit vaše buňky před poškozením a různými nemocemi.
Některé výzkumy naznačují, že ženám, které si nechaly propláchnout vejcovody produkty z makového oleje, se může zlepšit plodnost.
Potenciální rizika
Mák je obecně považován za bezpečný, pokud je zakoupen od důvěryhodných prodejců a konzumován v malých množstvích, jako jsou obsahují muffiny nebo rohlíky.

Podpora spánku
Mák obsahuje opium známé pro své vlastnosti navozující spánek. V důsledku toho někteří lidé tvrdí, že makový čaj nebo teplé mléko s mákem slouží jako přirozený lék na nespavost.

Protože většina komerčně dostupných semen máku se před prodejem čistí, žádné produkty zakoupené v místním supermarketu pravděpodobně nemají žádné účinky na boj proti nespavosti.

I když je možné koupit nepraný mák s vyšším obsahem opioidů, jeho použití je považováno za rizikové. Čaje a nálevy z nich mohou obsahovat smrtelné dávky morfia a s jejich užitím bylo spojeno několik náhodných úmrtí.

Nemytý mák může také způsobit závislost, která je podobná jiným chemickým závislostem. Proto se jejich použití k léčbě nespavosti důrazně nedoporučuje, pokud nejste pod lékařským dohledem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X