Sladké potěšení v podobě makovce

Mák je odedávna surovinou, která se používá do moučníků, buď jako nádivka do buchet a koláčů nebo přímo do těsta. Nejznámějším moučníkem, kde je mák základní surovinou v těstě je makovec. Jeho příprava nevyžaduje žádné velké kuchařské zkušenosti a rovněž není náročná na čas. I když se jedná o jednoduchý moučník i u něj najdeme různé varianty přípravy, přísad a dokončení.

Mák obsahuje  pozoruhodné množství bílkovin, vláknin, tuků, hlavně kyselinu linolovou, vitamin E. Je bohatý na železo, hořčík a především na vápník, mnohem více než mléko či mléčné výrobky. Je zajímavý jako prevence proti osteoporóze. Má zklidňující účinky a příznivý vliv na zdravotní stav vlasů, nehtů a zubů. Obsahuje všechny důležité látky pro podporu krvetvorby, působí proti anémii a stresu.

1. Makovec s citronovou polevou

INGREDIENCE :

  • 125 g změklého másla +  na vymazání
  • 420 g cukru krupice
  • 5 ks vajec pokojové teploty
  • 400g mletého máku
  • 420g hladké mouky
  • 2 sáčky kypřicího prášku
  • 750 ml mléka
  • hrubá mouka na vysypání
  • kompotované mandarinky na ozdobu

na polevu

  • 100g moučkového cukru
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžíce horké vody

POSTUP :

  1. Troubu předehřejte na 170 °C.
  2. Máslo ručně nebo elektrickými metlami utřeme s cukrem do pěny.
  3. Zašleháváme vejce po jednom.
  4. Přidáme mák, mouku, prášek do pečiva a vše dobře promícháme.
  5. Plech s vyšším okrajem vymažeme máslem a vysypte moukou nebo vyložíme papírem na pečení.
  6. Těsto vlijeme na plech, vložíme do trouby a makovec pečeme asi 20 minut.
  7. V průběhu pečení kontrolujeme makovec pomocí zapíchnutí špejle.
  8. Připravíme si citronovou polevu.
  9. Cukr utřeme do hladka s citronovou šťávou a horkou vodou.
  10. Polevou potřeme vychladnutý makovec.
  11. Můžeme dozdobit kompotovanou mandarinkou.
  12. Necháme ztuhnout a rozkrájíme na kostky.

Makovec s citrónovu polevou

zdroj : dobruchut.azet.sk

2. Makovec z mletého máku

Máte chuť na makovec plný máku a navíc i pěkně vláčný.

INGREDIENCE :

na poloviční plech

  • 100 g polohrubé mouky
  • 200 g mletého máku
  • 50 g másla (kdo preferuje rostlinné tuky, může nahradit olejem) + na vymazání
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • půl lžičky skořice
  • šťáva z 1 citrónu
  • 250 ml mléka
  • 1/2 prášku do pečiva
  • mouka na vysypání plechu

POSTUP :

  1. Předehřejeme si troubu na 170°C.
  2. Máslo utřeme s cukrem a vejci.
  3. Přidáme vanilkový cukr, skořici a šťávu z citronu.
  4. Přidáme mléko, mouku s práškem do pečiva a mletý mák.
  5. Pořádně promícháme.
  6. Vymažeme plech máslem a vysypeme ho moukou.
  7. Těsto na makovník vlijeme na vymazaný plech.
  8. Pečeme na 170° C (horkovzdušná 160°C) cca 30 minut.
  9. Makovec krájíme na kostky a můžeme zdobit šlehačkou nebo pocukrovat moučkovým cukrem.

Makovec z mletého máku

zdroj : kousekdortu.cz

3. Makovec bez mouky

INGREDIENCE :

  • 4 vejce
  • 3 jablka
  • 80 g mletých ořechů nebo mandlí
  • 120 g mletého máku
  • 1 lžíce medu
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 lžička prášku do pečiva
Postup :
  1. Troubu předehřejeme na 180°C.
  2. Z bílků vyšleháme sníh.
  3. Jablka oloupeme a nastrouháme.
  4. Ostatní ingredience rozmícháme a opatrně přimícháme sníh.
  5. Vylijeme na plech s pečicím papírem a pečeme na 180–185 °C asi 25 minut.
  6. Nechat vychladnout.
  7. Můžeme posypat cukrem a zdobit šlehačkou.

Makovec bez moukyzdroj : zeny.iprima.cz

4. Makovec s jahodami

INGREDIENCE :

  • 200g hladké mouky
  • 130 g celozrnné hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 130g hnědého cukru
  • 2 lžíce vanilkového cukru
  • strouhaná kúra z 1/2 citrónu
  • 100 ml oleje
  • 3 ks vajec
  • 150 ml bílého jogurtu
  • 4 lžíce mletého máku
  • skořice
  • jahody
  • 0,5 dcl Limoncello

POSTUP :

  1. Troubu předehřejeme na 180°C.
  2. V jedné z misek smícháme všechny suché suroviny
  3. V druhé misce rozmixujeme olej, vajíčka a jogurt.
  4. V třetí misce smícháme jahody s 3 lžícemi limoncella a lžíci cukru a skořice.
  5. Těsto jsme připravili smícháním misky suchých ingrediencí s vlhkými (olej, vejce, jogurt).
  6. Vymažeme máslem dortovou formu, vysypeme moukou.
  7. Těsto vylijeme do formy, nahoru klademe směs jahod z třetí misky.
  8. Pečeme v troubě na 180 °C asi 45 minut.
  9. Můžeme zdobit lístkem máty.

Makovec s jahodami

zdroj : najrecept.sk

Makovec je možné  doplnit dalšími přísadami hruškami, jablky, zavařeninou, rozinkami, ořechy, mandlemi, šťávou z pomeranče. Pro dokončení moučníku upečený makovec můžeme polít různými polevami např. čokoládovou nebo pomerančovou, nebo posypat strouhaným kokosem či ořechy.

Nepřehlédněte naše užitečné recenze

Sdílejte svým přátelům:

4 (80%) 8 hodnocení

Milan & Ondra

Oba jsme fanoušci dobrého jídla a vaření nás baví. Na webu AZ-recepty vás chceme inspirovat tradičními, ale i méně obvyklými recepty. Budeme rádi, když naše recepty vyzkoušíte a dáte nám vědět jak vám chutnalo. Dobrou chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

Další tipy co vařit

10:00