Nejlepší recepty na makové buchty na jednom místě. Inspirujte se!

Mák milujeme zejména na sladkých jídlech, ale už jste zkoušeli některé recepty na makovec?

Inspiraci hravě najdete v našem článku, do kterého jsme vmáčkli ty nejzajímavější lahůdky, co jsme jen mohli.

Potěšte svou rodinu i přátele a připravte jim tuto pochoutku plnou skvělých ingrediencí.

Může to být moučník k ranní kávě, odpolednímu čaji nebo jen tak na zakousnutí po dobrém obědě.

Jednoduchý makovec

Rychlá a snadná příprava nějakého moučníku je ideální, když jej chystáme na poslední chvíli. Příprava není nijak složitá a výsledek vynikající. Ostatně mák je super do mnoha moučníků. Projděte si třeba recepty na makové náplně.

Ingredience:

  • 110 g modrého máku
  • 225 ml plnotučného mléka
  • 225 g změklého nesoleného čerstvého másla
  • 225 g moučkového cukru
  • 3 velká vejce
  • 225 g hladké mouky
  • 1 a 1/4 lžičky kypřícího prášku do pečiva

Postup

  • Mák vsypeme do pánve a zalijeme mlékem. Přivedeme k varu a jakmile se mléko vaří, vypneme sporák a pánev necháme 25 minut na plotně.
  • Předehřejeme si troubu na 180 stupňů a připravíme si formu, kterou vymažeme máslem a vysypeme moukou.
  • Do mísy dáme máslo s cukrem a našleháme do pěny. Přidáme po jednom vaječné žloutky a vždy důkladně zamícháme.
  • Z bílků si ušleháme tuhý sníh, který zatím odložíme stranou.
  • K máslu a žloutkům přisypeme mouku s kypřícím práškem do pečiva a promícháme.
  • Přihodíme mléko s mákem, promísíme, a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků.
  • Hotové těsto nalijeme do formy, urovnáme povrch a vložíme do předehřáté trouby.
  • Pečeme zhruba 1 hodinu, přičemž špejlí zkusíme, jestli je těsto ve středu formy dobře propečené.
  • Pokud bude povrch buchty moc rychle hnědnout, přikryjeme ho kouskem alobalu.
  • Vyjmeme z trouby a necháme 15 minut odpočinout, teprve potom vyklopíme na kuchyňskou mřížku.
  • Krájíme až tehdy, když je makovec zcela vychladlý.
Rychlý recept na klasický makovec.
Zdroj: https://www.petaleith.com/

Vláčný makovec

Tenhle makový koláč je úžasně vláčný, dokonale sladký, a hlavně rychle připravený. Když ještě své dílo zakončíme luxusní glazurou, bude se každé sousto na jazyku jen rozplývat.

Ingredience:

Na těsto:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 lžička jemné mořské soli
  • 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 1 hrnek krystalového cukru
  • 1 hrnek slunečnicového oleje
  • 1 a 1/2 hrnku vlažného mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 vejce
  • 3 polévkové lžíce máku

Na glazuru:

  • 1/2 hrnku moučkového cukru
  • 1 lžíce plnotučného mléka
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu

Postup

  • Troubu předehřejeme na 180 stupňů a kulatou dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou.
  • V malé misce smícháme mouku, sůl, prášek do pečiva a zatím odložíme na stranu.
  • Do velké mísy dáme cukr, slunečnicový olej, mléko, vanilkový extrakt, vejce a důkladně promícháme, aby byla směs hladká.
  • Přisypeme suché přísady a znovu zamícháme, ať se všechny suroviny propojí. Nakonec vmícháme mák.
  • Hotové těsto nalijeme do připravené formy, vložíme do předehřáté trouby a pečeme 30 až 35 minut.
  • Upečený makovec vyjmeme z trouby a odložíme na kuchyňskou mřížku, kde ho necháme 40 minut chladnout.
  • Poté opatrně zajedeme nožem za okraj formy a buchtu jemně uvolníme od stěn.
  • Po 40 minutách můžeme dort opatrně vyjmout a nechat zcela vychladnout.
  • Mezitím nasypeme do menší misky moučkový cukr, zalijeme vanilkovým extraktem, mlékem a mícháme, dokud není glazura krásně hladká a jemná-
  • Přelijeme makovec glazurou a počkáme, až cca za 60 minut nezatuhne. Nedáváme do lednice, stačí, když bude odpočívat při pokojové teplotě.
  • Pak už stačí jen nakrájet a můžeme servírovat.
Luxusní makový dort vláčné chuti a jemné konzistence..
Zdroj: https://joyfoodsunshine.com/

Litá maková buchta s pomerančovou kůrou

Tento vláčný makovec zaujme svou příchutí citrusů, máku a vanilky. Potěší vaše chuťové pohárky a poslouží jako moučník ke snídani či odpolední kávě.

Ingredience:

Těsto:

  • 1 kostka změklého čerstvého neslaného másla
  • 1 a 2/3 hrnku polohrubé mouky
  • 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 3/4 lžičky mořské soli
  • 4 vejce
  • 1 a 1/2 hrnku krystalového cukru
  • 1 polévková lžíce jemně strouhané pomerančové kůry
  • 3 lžíce máku
  • 1 hrnek zakysané smetany

Na polevu:

  • 2 hrnky moučkového cukru
  • 1 lžíce rozpuštěného másla

Postup

  • Předehřejeme si troubu na 180 stupňů a vyšší pekáček vyložíme pečícím papírem.
  • V míse smícháme mouku, kypřící prášek do pečiva a sůl.
  • Do nádoby mixéru dáme vejce, cukr a důkladně našleháme na nejvyšší rychlost, aby byla směs hustá, vybledlá a nadýchaná.
  • Přisypeme mouku a promícháme. Přihodíme máslo, pomerančovou kůru, mák, vanilkový extrakt a šleháme asi 1 minutu.
  • Nakonec vmícháme zakysanou smetanu. Hotové těsto vlijeme do pekáče a vyhladíme povrch pomocí stěrky.
  • Vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 30 – 40 minut. Špejlí zkontrolujeme střed buchty, jestli je dobře propečená.
  • Vyjmeme z trouby a necháme v pekáči odpočívat asi 15 minut. Poté využijeme pečící papír a přeneseme buchtu z pekáče na kuchyňskou mřížku a necháme vychladnout.
  • Nakonec důkladně našleháme moučkový cukr s máslem a pomerančovým džusem.
  • Šleháme tak dlouho, až bude poleva krásně hladká a bez hrudek.
  • Rozprostřeme na vychladlou buchtu, uhladíme a posypeme mákem.
  • Počkáme, až poleva zatuhne, teprve potom nakrájíme a servírujeme.
Hrnkový makovec s luxusní polevou.
Zdroj: https://www.marthastewart.com/

Hrnkový makovec

Najít nejlepší recept na makovec může být tvrdý oříšek, protože každý má ten svůj vlastní, ale proč nezkusit něco jiného, co nám možná bude chutnat ještě víc, než naše původní receptura? Tento moučník má jemnou chuť i texturu.

Ingredience:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 2 a 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 1 lžička jemné soli
  • 1/2 hrnku máku
  • 2/3 hrnku rostlinného oleje
  • 3/4 hrnku cukru krystal
  • 2 vejce velikosti L
  • 3/4 hrnku mléka
  • 1/4 hrnku pomerančového džusu
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • Šťáva z 1 chemicky neošetřeného citronu

Postup

  • Předehřejeme si troubu na 180 stupňů a vymažeme si formu ve tvaru obdélníku.
  • V jedné misce smícháme mouku, sůl, kypřící prášek do pečiva i mák.
  • Vezmeme druhou misku a do té dáme olej s cukrem a ručním mixérem šleháme asi 1 minutu.
  • Pak přidáme vejce a našleháme na nejvyšší rychlost po dobu 3 minut, aby byla směs pěkně nadýchaná.
  • Při nízké rychlosti poté přimícháme k suchým přísadám mléko, olej s cukrem, džus, vanilkový extrakt a citronovou šťávu.
  • Jakmile je těsto pěkně hladké a spojí se všechny suroviny, přelijeme těsto do formy a vložíme do předehřáté trouby na 45 minut.
  • Buchta je hotová ve chvíli, kdy se začne oddělovat od stěn formy a uprostřed je dobře propečený, což zkontrolujeme špejlí.
  • Vyjmeme z trouby a necháme 15 minut odpočinout ve formě, poté opatrně vyklopíme na kuchyňskou mřížku.
  • Počkáme, až buchta úplně vychladne a teprve potom ji můžeme naporcovat a servírovat.
Jednoduchá maková buchta bez vážení.
Zdroj: https://www.kingarthurbaking.com/

Buchta z máku s citronovou polevou

Každý recept na makovec je jedinečný a má svou vlastní chuť. Jediné, co mají společné, je hlavní surovina. Moučník podle tohoto receptu potěší svou vláčností a lehkostí.

Ingredience:

Těsto:

  • 1/3 hrnku máku
  • 1/4 hrnku mléka
  • 1/2 kostky změklého nesoleného másla
  • 1 hrnek cukru krystal
  • 3 vejce
  • 1 polévková lžíce strouhané pomerančové kůry
  • 1 lžička strouhané citronové kůry
  • 2 hrnky samokypřící mouky
  • 1/2 hrnku zakysané smetany
  • 1/4 hrnku pomerančového džusu
  • 1 sáček vanilkového cukru

Citronová poleva:

  • 1/2 hrnku moučkového cukru
  • 2 lžíce čerstvé citronové šťávy

Na posyp:

  • 1 polévková lžíce strouhané pomerančové kůry
  • 1 lžička strouhané citronové kůry

Postup

  • Začneme tím, že si předehřejeme troubu na 160°C a formu na pečení vyložíme pečicím papírem.
  • Mák nasypeme do malé misky, zalijeme mlékem, promícháme a dáme na stranu, aby se namočil.
  • Ve velké misce našleháme máslo s cukrem do pěny, aby byla pěkně světlá. Po jednom přidáme vejce, citronovou i pomerančovou kůru a zamícháme.
  • Do mísy prosejeme mouku, přihodíme zakysanou smetanu, pomerančový džus, mák, mléko, jemně promícháme, aby se vše spojilo.
  • Těsto vlijeme do připravené formy, vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 45 minut. Jakmile je špejle po zapíchnutí do středu formy čistá, buchta je hotová.
  • Upečený makovec vyjmeme z trouby a necháme 15 minut odpočinout. Potom vyklopíme na kuchyňskou mřížku.
  • V malé misce smícháme moučkový cukr s citronovou šťávou. Mícháme tak dlouho, dokud není poleva krásně jemná a hladká.
  • Hotovou polevu rozprostřeme na povrch buchty a rovnoměrně urovnáme.
  • Nakonec posypeme nastrouhanou citronovou a pomerančovou kůrou, které si předtím promícháme.
Makovec s pomerančovo-citronovou vůní a lahodnou glazurou.
Zdroj: https://hillstreetgrocer.com/

Zdravý bezlepkový makovec

Když už jsme hledali vhodný recept na tuto sladkou pochoutku, nesměla chybět ani trochu odlehčená a zdravější verze bez lepku. Je krásně lehká, jemná a velmi chutná.

Ingredience:

  • 3 velká vejce
  • Špetka soli
  • 100 g změklého nesoleného másla
  • 80 g třtinového cukru
  • Strouhaná citronová kůra z 1/2 chemicky neošetřeného citronu
  • 100 g mletého máku
  • 50 g mletých mandlí
  • 50 ml mandlového mléka
  • Moučkový cukr na posyp

Postup

  • Troubu předehřejeme na 180 stupňů a formu či pekáč vyložíme pečicím papírem.
  • Oddělíme žloutky od bílků do dvou misek. K bílkům přidáme špetku soli a ručním mixérem ušleháme tuhý sníh z bílků.
  • Do mísy k vaječným žloutkům přihodíme máslo, cukr, citronovou kůru a pomocí mixéru šleháme po dobu 5 minut, aby směs zesvětlala a byla hezky napěněná.
  • Přisypeme mletý mák, mandle a zalijeme mandlovým mlékem. Promícháme, aby se vše spojilo.
  • Přelijeme do formy, rovnoměrně uhladíme a vložíme do předehřáté trouby na 35 minut.
  • Po uplynutí této doby vyzkoušíme špejlí, jestli je koláč upečený.
  • Vyndáme z trouby a necháme ve formě zcela vychladnout.
  • Během chladnutí dort trochu spadne, ale není třeba se stresovat, je to v pořádku.
  • Před podáváním poprášíme moučkovým cukrem.
Zdravý bezlepkový dort.
Zdroj: https://www.lilvienna.com/

Maková bábovka

Jednoduchý makovec s příchutí citronu rozpohybuje vaše chuťové pohárky a potěší i vaše blízké a přátelé. Je to ideální moučník ke kávě či odpolednímu čaji.

Ingredience:

Na těsto:

  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky jemné mořské soli
  • 1/4 hrnku máku
  • 1 hrnek podmáslí
  • Jemně strouhaná kůra z 3 chemicky neošetřených citronů
  • 2 polévkové lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 1 hrnek změklého másla
  • 1 a 1/4 hrnku krystalového cukru
  • 3 vejce velikosti L

Na sirup:

  • 1/4 hrnku vody
  • 1/4 hrnku cukru krupice
  • 1 a 1/2 lžíce čerstvé citronové šťávy

Na glazuru:

  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 2 lžíce čerstvé citronové šťávy

Postup

  • Předehřejeme si troubu na 175 stupňů a pečící formu vystříkáme kuchyňským sprejem. Posypeme moučkovým cukrem, aby byla pokryta celá plocha.
  • V misce smícháme mouku, mák, jedlou sodu i sůl a odložíme na stranu.
  • Do jiné misky dáme podmáslí, citronovou kůru i šťávu a rovněž postavíme stranou.
  • Připravíme si nádobu z kuchyňského robota a vhodíme do ní máslo s cukrem. Nasadíme na základnu a pomocí pádla šleháme na střední rychlost po dobu cca 4 – 5 minut, aby byla směs pěkně napěněná.
  • Po jednom zašleháme vejce a seškrábneme zbytky těsta ze stěn nádoby. Přepneme na nízkou rychlost a po částech přisypáváme směs mouky a střídáme se směsí z podmáslí.
  • Jakmile máme vše zpracováno, odlepíme gumovou špachtlí kousky těsta od stěn nádoby a znovu zamícháme.
  • Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 65 – 75 minut dozlatova. Vyjmeme z trouby a odložíme na mřížku zhruba na 30 minut.
  • Mezitím dáme do hrnce vosu, přisypeme cukr a přivedeme k varu. Poté odstavíme a vmícháme citronovou šťávu.
  • Na pracovní plochu dáme velký plech, postavíme na něj mřížku, vyklopíme na ní buchtu a velmi pomalu přelijeme hotovým sirupem, aby se vsákl.
  • Nakonec smícháme moučkový cukr s citronovou šťávou, aby vznikla hladká hustá směs, a tou pak ozdobíme moučník. Počkáme cca 30 minut, než poleva zatuhne.
Skvělá buchta plná máku.
Zdroj: https://www.onceuponachef.com/

Moučník s mákem a čokoládovou polevou

Makovec a čokoláda, to je naprosto dokonalá kombinace, která potěší každého, kdo rád mlsá. Tato dobrůtka není zbytečně moc sladká, a přesto se díky polevě bude zdát, že si dáváme nějaký dortík.

Ingredience:

  • 3/4 hrnku máku
  • 1 a 1/3 hrnku polohrubé mouky
  • 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky soli
  • 14 lžic nesoleného másla
  • 1 hrnek krystalového cukru
  • 4 velká vejce
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 1 lžička mandlového extraktu
  • 1 lžička rumu
  • Moučkový cukr na posyp

Postup

  • V malém hrnci přivedeme k varu 1/2 hrnku vody. Poté odstavíme a přisypeme mák. Zaklopíme pokličkou a necháme 1 hodinu odstát.
  • Poté přendáme do nádoby mixéru a několikrát pomocí pulzního tlačítka rozmixujeme, aby se mák rozdrtil.
  • Předehřejeme si troubu na 180 stupňů a pekáč či pečící formu vymažeme máslem a vysypeme moukou.
  • Ve střední misce smícháme mouku s kypřícím práškem do pečiva a solí.
  • Do velké mísy dámy máslo, krystalový cukr a na středně vysokou rychlost šleháme do pěny zhruba 3 minuty.
  • Přidáme mák a promícháme. Přihodíme po jednom vejci a důkladně zamícháme.
  • Po jednom přidáme vejce a vždy pečlivě vmícháme. Přilijeme vanilkový i mandlový extrakt a znovu promícháme.
  • Přisypeme směs mouky a mícháme, až se vše propojí. Těsto přelijeme do připraveného pekáče a vložíme do předehřáté trouby.
  • Pečeme asi 45 minut do zlatohněda. Když uprostřed zapíchneme špejli a vyjde čistá, je hotovo.
  • Makovec vyjmeme z trouby a necháme 10 – 20 minut odpočívat. Poté opatrně vyklopíme na kuchyňskou mřížku a necháme vychladnout.
  • Poprášíme moučkovým cukrem, nakrájíme a podáváme. Vynikající je také s čokoládovou polevou.
Jednoduchý makovec s cukrovým posypem nebo polevou z čokolády.
Zdroj: https://www.foodandwine.com/

Křehká domácí buchta

Pokud jste zatím neochutnali makovec s jablky, teď máte ideální příležitost. Příprava je jednoduchá a výsledná buchta moc dobrá.

Ingredience:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1/8 lžičky soli
  • 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 1/3 hrnku máku
  • 1 a 3/4 hrnku krystalového cukru
  • 1/2 hrnku másla
  • 1 hrnek mléka
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 4 velké vaječné bílky
  • 1 lžička rumu

Postup

  • Nejdřív si předehřejeme troubu na 175 stupňů. Potom formu na pečení vymažeme máslem a vysypeme moukou.
  • V míse našleháme máslo s 1 a 1/4 hrnkem cukru, přičemž 1/2 hrnku si odložíme stranou. Vmícháme 1/4 hrnku mléka a vanilkový extrakt s rumem.
  • Do jiné mísy prosejeme mouku, sůl i kypřící prášek do pečiva. Přimícháme mák a odložíme stranou.
  • Z bílků vyšleháme tuhý sníh, do něhož přimícháme zbývajícího 1/2 hrnku cukru.
  • Potom začneme přidávat směs mouky do našlehaného másla a mícháme, přičemž střídavě přiléváme po troškách 3/4 hrnku mléka.
  • Mícháme tak dlouho, až vznikne hladké těsto, do kterého nakonec jemně vmícháme tuhý sníh.
  • Přelijeme do formy a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme 35 – 40 minut a propečenost zkontrolujeme pomocí špejle.
  • Hotový makovec vyjmeme a necháme 20 minut odpočívat ve formě. Potom jej vyklopíme na kuchyňskou mřížku a počkáme, až zcela vychladne.
  • Před servírováním poprášíme moučkovým cukrem.
Domácí makový dort lehký jako vánek.
Zdroj: https://tastesbetterfromscratch.com/

Makový koláč s citronovou glazurou

Klasický český moučník, který má svou charakteristickou a zcela nezaměnitelnou chuť. Rychlá příprava jde ruku v ruce s jednoduchostí.

Ingredience:

Těsto:

  • 130 g mletého máku
  • 200 g krystalového cukru
  • 1 vejce
  • 1/3 hrnku rostlinného oleje
  • 215 g hladké mouky
  • 1 sáček kypřícího prášku do pečiva
  • 320 ml mléka

Na polevu:

  • 180 g moučkového cukru
  • 60 ml citronové šťávy

Postup

  • Formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Troubu si předehřejeme na 170 stupňů.
  • Vejce rozklepneme do velké mísy, přidáme rostlinný olej, krystalový cukr a důkladně našleháme pomocí ručního mixéru po dobu 3 – 4 minut.
  • Do jiné mísy prosejeme mouku s kypřícím práškem do pečiva a mákem. Poté je přimícháme do rozšlehaných vajec.
  • Přilijeme mléko a mixérem při nízkých otáčkách promícháme, aby vzniklo hladké těsto.
  • Přelijeme do formy a vložíme do trouby na 30 minut. Upečený moučník odložíme stranou a připravíme si polevu.
  • Moučkový cukr prosejeme do misky, přidáme citronovou šťávu a vidličkou mícháme dohladka. Polijeme ještě horký makovec a rozprostřeme po celé ploše.
  • Pak už jen stačí počkat, až buchta vystydne a můžeme nakrájet na kousky a servírovat ke kávě či čaji.
Pravý český makovec.
Zdroj: https://www.cooklikeczechs.com/

Zajímavosti na závěr

Mák je oblíbená plodina, kterou používáme jako přísadu do pečení, ale také třeba na ozdobu sladkých pokrmů. Víte, jak vypadá proces od výsadby až po sklizeň? Mrkněte na toto zajímavé video.

Viděli jste už, jak se v zahraničí vyrábí rum? Pokud ještě ne, koukněte na video.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X