Taky občas dostanete chuť na nadýchanou buchtu z máku?
Mák je odedávna surovinou, která se používá do moučníků, buď jako nádivka do buchet a koláčů nebo přímo do těsta.
Nejznámějším moučníkem, kde je mák základní surovinou v těstě je makovec. Jeho příprava nevyžaduje žádné velké kuchařské zkušenosti a rovněž není náročná na čas.
I když se jedná o jednoduchý moučník i u něj najdeme různé varianty přípravy, přísad a dokončení. A proto jsme pro vás připravili skvělé recepty na makovec na 4 způsoby.
Makovec s citronovou polevou
INGREDIENCE
- 125 g změklého másla + na vymazání
- 420 g cukru krupice
- 5 ks vajec pokojové teploty
- 400 g mletého máku
- 420 g hladké mouky
- 2 sáčky kypřicího prášku
- 750 ml mléka
- hrubá mouka na vysypání
- kompotované mandarinky na ozdobu
na polevu
- 100 g moučkového cukru
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 1 lžíce horké vody
POSTUP
- Troubu předehřejte na 170 °C.
- Máslo ručně nebo elektrickými metlami utřeme s cukrem do pěny.
- Zašleháváme vejce po jednom.
- Přidáme mák, mouku, prášek do pečiva a vše dobře promícháme.
- Plech s vyšším okrajem vymažeme máslem a vysypte moukou nebo vyložíme papírem na pečení.
- Těsto vlijeme na plech, vložíme do trouby a makovec pečeme asi 20 minut.
- V průběhu pečení kontrolujeme makovec pomocí zapíchnutí špejle.
- Připravíme si citronovou polevu.
- Cukr utřeme do hladka s citronovou šťávou a horkou vodou.
- Polevou potřeme vychladlý makovec.
- Můžeme dozdobit kompotovanou mandarinkou.
- Necháme ztuhnout a rozkrájíme na kostky.
zdroj: dobruchut.azet.sk
Objevte podobné tipy
Makovec z mletého máku
Máte chuť na makovec plný máku a navíc i pěkně vláčný.
INGREDIENCE
na poloviční plech
- 100 g polohrubé mouky
- 200 g mletého máku
- 50 g másla (kdo preferuje rostlinné tuky, může nahradit olejem) + na vymazání
- 100 g moučkového cukru
- 1 vejce
- 1 vanilkový cukr
- půl lžičky skořice
- šťáva z 1 citrónu
- 250 ml mléka
- 1/2 prášku do pečiva
- mouka na vysypání plechu
POSTUP
- Předehřejeme si troubu na 170°C.
- Máslo utřeme s cukrem a vejci.
- Přidáme vanilkový cukr, skořici a šťávu z citronu.
- Přidáme mléko, mouku s práškem do pečiva a mletý mák.
- Pořádně promícháme.
- Vymažeme plech máslem a vysypeme ho moukou.
- Těsto na makovník vlijeme na vymazaný plech.
- Pečeme na 170° C (horkovzdušná 160°C) cca 30 minut.
- Makovec krájíme na kostky a můžeme zdobit šlehačkou nebo pocukrovat moučkovým cukrem.
zdroj: kousekdortu.cz
Makovec bez mouky
INGREDIENCE
- 4 vejce
- 3 jablka
- 80 g mletých ořechů nebo mandlí
- 120 g mletého máku
- 1 lžíce medu
- 1/2 lžičky skořice
- 1 lžička prášku do pečiva
POSTUP
- Troubu předehřejeme na 180°C.
- Z bílků vyšleháme sníh.
- Jablka oloupeme a nastrouháme.
- Ostatní ingredience rozmícháme a opatrně přimícháme sníh.
- Vylijeme na plech s pečicím papírem a pečeme na 180–185 °C asi 25 minut.
- Nechat vychladnout.
- Můžeme posypat cukrem a zdobit šlehačkou.
zdroj: zeny.iprima.cz
Makovec s jahodami
INGREDIENCE
- 200 g hladké mouky
- 130 g celozrnné hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 130 g hnědého cukru
- 2 lžíce vanilkového cukru
- strouhaná kúra z 1/2 citrónu
- 100 ml oleje
- 3 ks vajec
- 150 ml bílého jogurtu
- 4 lžíce mletého máku
- skořice
- jahody
- 0,5 dcl Limoncello
POSTUP
- Troubu předehřejeme na 180 °C.
- V jedné z misek smícháme všechny suché suroviny
- V druhé misce rozmixujeme olej, vajíčka a jogurt.
- V třetí misce smícháme jahody s 3 lžícemi limoncella a lžíci cukru a skořice.
- Těsto jsme připravili smícháním misky suchých ingrediencí s vlhkými (olej, vejce, jogurt).
- Vymažeme máslem dortovou formu, vysypeme moukou.
- Těsto vylijeme do formy, nahoru klademe směs jahod z třetí misky.
- Pečeme v troubě na 180 °C asi 45 minut.
- Můžeme zdobit lístkem máty.
zdroj: najrecept.sk
Makovec je možné doplnit dalšími přísadami hruškami, jablky, zavařeninou, rozinkami, ořechy, mandlemi, šťávou z pomeranče.
Pro dokončení moučníku upečený makovec můžeme polít různými polevami např. čokoládovou nebo pomerančovou, nebo posypat strouhaným kokosem či ořechy.
Vyzkoušejte i naše další sladké moučníky dělané z máku, všechny jsou skvělé. 🙂