Makový cop. ❤️ Budete potřebovat: Těsto: 50 dkg polohrubé mouky, 1 kostička droždí (42 g), 3 lžíce cukru, 3 žloutky, 4 lžíce másla nebo rostlinného tuku, 1/4 l mléka, 1 lžička citronové šťávy, špetka soli, vejce na potření. Nádivka: 20 dkg mletého máku, 10 dkg cukru, 1 lžíce kakaa, 1 vejce, 1-2 lžíce rumu, 10 dkg předem namočených rozinek..
Doba přípravy: 120 minut
Obtížnost: 2 z 3
Počet porcí: 6
Ingredience
- Těsto: 50 dkg polohrubé mouky
- 1 kostička droždí (42 g)
- 3 lžíce cukru
- 3 žloutky
- 4 lžíce másla nebo rostlinného tuku
- 1/4 l mléka
- 1 lžička citronové šťávy
- špetka soli
- vejce na potření. Nádivka: 20 dkg mletého máku
- 10 dkg cukru
- 1 lžíce kakaa
- 1 vejce
- 1-2 lžíce rumu
- 10 dkg předem namočených rozinek.
Postup receptu
- Příprava nádivky: Umletý mák podlijeme mlékem a chvíli podusíme, pak přidáme ostatní suroviny a nádivku promícháme
- Příliš hustou rozředíme mlékem nebo rumem, příliš řídkou zahustíme
- Ze surovin na těsto klasickým způsobem zpracujeme kynuté těsto a necháme je na teplém místě vykynout
- Po vykynutí je rozdělíme na 3 díly, vyválíme z nich pláty, které potřeme nádivkou a stočíme
- Ze všech tří stočených pramenů upleteme cop, potřeme jej rozšlehaným vejcem a zvolna upečeme
- Obměna: Cop můžeme plnit i tvarohovou nádivkou nebo povidly, popřípadě použít i 2-3 nádivky