Jak připravit Makový Závin se Švestkami – Poctivý recept, který zvládne každý.. ❤️ Budete potřebovat: 50 dkg polohrubé mouky, 1 kostka droždí, 18 dkg cukru, 20 dkg másla nebo rostlinného tuku, špetka perníkového koření (nemusí být), Náplň: 20 dkg mletého máku, 1/4 l mléka, 1 vanilkový cukr, cca 50 dkg švestek. Na potření a posypání: 2-3 lžíce másla a 2-3 lžíce moučkového cukru..
Doba přípravy: 90 minut
Obtížnost: 1 z 3
Počet porcí: 6
Ingredience
- 50 dkg polohrubé mouky
- 1 kostka droždí
- 18 dkg cukru
- 20 dkg másla nebo rostlinného tuku
- špetka perníkového koření (nemusí být)
- Náplň: 20 dkg mletého máku
- 1/4 l mléka
- 1 vanilkový cukr
- cca 50 dkg švestek. Na potření a posypání: 2-3 lžíce másla a 2-3 lžíce moučkového cukru.
Postup receptu
- Do vroucího mléka vsypeme mletý mák, přidáme cukr a vanilkový cukr, krátce povaříme a necháme vychladnout
- Do mísy prosijeme mouku, do důlku v ní rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, zalijeme vlažným mlékem
- a necháme vzejít kvásek
- Pak přidáme zbylé mléko, cukr, koření, máslo a zaděláme těsto, které necháme kynout
- Po vykynutí ho rozdělíme na dva díly, každý vyválíme na 2 cm silný plát a potřeme je studenou makovou náplní a poklademe vypeckovanými švestkami
- Záviny svineme, přeložíme je na vymazaný plech a necháme dokynout
- Před vložením do předehřáté trouby potřeme rozpuštěným máslem a upečeme dozlatova
- Upečený závin znovu potřeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem