Sladký makový závin se švestkami

Sladký makový závin se švestkami
Doba přípravy: 90 minut
Obtížnost: 1 z 3
Počet porcí: 6

Ingredience

  • 50 dkg polohrubé mouky
  • 1 kostka droždí
  • 18 dkg cukru
  • 20 dkg másla nebo rostlinného tuku
  • špetka perníkového koření (nemusí být)

Náplň:

  • 20 dkg mletého máku
  • 1/4 l mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • cca 50 dkg švestek

Na potření a posypání:

  • 2-3 lžíce másla a 2-3 lžíce moučkového cukru

Postup receptu

  1. Do vroucího mléka vsypeme mletý mák, přidáme cukr a vanilkový cukr, krátce povaříme a necháme vychladnout
  2. Do mísy prosejeme mouku, do důlku v ní rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, zalijeme vlažným mlékem a necháme vzejít kvásek
  3. Pak přidáme zbylé mléko, cukr, koření, máslo a zaděláme těsto, které necháme kynout
  4. Po vykynutí ho rozdělíme na dva díly, každý vyválíme na 2 cm silný plát a potřeme je studenou makovou náplní a poklademe vypeckovanými švestkami
  5. Záviny svineme, přeložíme je na vymazaný plech a necháme dokynout
  6. Před vložením do předehřáté trouby potřeme rozpuštěným máslem a upečeme dozlatova
  7. Upečený závin znovu potřeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X