8 jedinečných receptů na vánoční cukroví z mandlí, které si jednoduše zamilujete!

K vánočnímu pečení neodmyslitelně patří nejen ořechy, ale také mandle.

Přidat je můžete nejen do vánočky, ale také do vánočního pečiva.

Načerpejte inspiraci z našich receptů na mandlové cukroví!

Je lahodné, křehké a jemné!

Kterou variantu vyzkoušíte jako první?

Jemné mandlové cukroví ze strojku

Jednoduché cukroví z několika málo ingrediencí, která dá tak lépe vyniknout mandlové chuti. Navíc ho pomocí strojku budete mít připravené velmi rychle.

Ingredience:

  • 1 a 1/2 šálku hladké mouky
  • 1 šálek jemně mletých mandlí
  • 3/4 hrnku másla
  • 1 vejce
  • 1/2 hrnku moučkového cukru
  • 1/8 čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička čerstvé citronové šťávy

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 200 °C.
  2. Máslo, moučkový cukr a sůl vyšlehejte do nadýchané pěny.
  3. Přidejte namleté mandle a míchejte, dokud se vše dobře nespojí.
  4. Přidejte vejce a citronovou šťávu a promíchejte.
  5. Na závěr po částech přidávejte prosetou mouku a vypracujte v těsto.
  6. Rozhodněte, jaké tvary chcete pomocí strojku vytvořit, a podle toho zvolte nástavec.
  7. Těsto protlačte strojkem a jednotlivé cukroví odkládejte na plech s pečicím papírem.
  8. Pečte přibližně 7-8 minut, dokud okraje lehce nezhnědnou.
Strojkové cukroví s mandlemi.
zdroj: magnoliadays.com

Vánoční vanilkovo-mandlové cukroví

Kombinace vanilky a mandlí je velmi oblíbená. Přesvědčte se o tom prostřednictvím tohoto receptu!  

Ingredience:

  • 3 šálky hladké mouky
  • 1 šálek cukru
  • 1 šálek másla
  • 1 vejce
  • 3/4 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 čajové lžičky mandlového extraktu
  • 2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • poleva dle vlastního výběru

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 160 °C.
  2. Smíchejte mouku a prášek do pečiva, dejte stranou.
  3. V jiné míse smíchejte cukr a máslo
  4. Přidejte k jejich směsi vejce a vanilkový a mandlový extrakt.
  5. Postupně přidávejte moučnou směs a míchejte, dokud se vše nespojí.
  6. Na pomoučeném povrchu rozválejte těsto na tloušťku asi půl centimetru a vykrajujte z něj hvězdičky či další požadované tvary.
  7. Mandlové cukroví položte na plech s pečicím papírem.
  8. Celý plech vložte na 5 minut do mrazáku. Tento krok je důležitý, aby si cukroví udrželo svůj tvar.
  9. Pečte v předehřáté troubě 10-12 minut, dokud okraje nezačnou lehce zlátnout.
  10. Před zdobením nechte cukroví zcela vychladnout.
Vánoční pečivo z mandlí a vanilky.
zdroj: loveandoliveoil.com

Nevíte, jakou polevu zvolit? Inspirujte se našimi polevami na vánoční cukroví!

Mandlové linecké cukroví

Linecké cukroví patří mezi nejoblíbenější. Vyzkoušejte ho letos v mandlové podobě!

Ingredience:

  • 2/3 šálku mandlí
  • 1/2 šálku cukru
  • 2 a 1/2 šálku hladké mouky
  • 1 šálek másla
  • 1 vejce
  • 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1/4 čajové lžičky mleté skořice
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • marmeláda dle vašeho výběru
  • 1 PL moučkového cukru

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 160 °C.
  2. Mandle rozložte na plech a za občasného promíchání je opékejte 6 až 8 minut, nechte vychladnout.
  3. V kuchyňském robotu rozmixujte mandle a čtvrt šálku cukru, dokud mandle nebudou jemně namleté.
  4. Ve středně velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl a skořici.
  5. Pomocí elektrického mixéru vyšlehejte máslo a zbývající cukr.
  6. Vmíchejte vejce a vanilku.
  7. Snižte rychlost a postupně přidávejte mandlovou směs a poté moučnou směs a míchejte, dokud se vše nespojí.
  8. Těsto rozdělte na polovinu, zabalte do fólie a uložte na tři hodiny do chladničky.
  9. Troubu předehřejte na 160°C.
  10. Na lehce pomoučeném povrchu rozválejte každou část těsta na tloušťku přibližně čtvrt centimetru.
  11. Pomocí vykrajovátek vykrájejte požadované tvary lineckého cukroví.
  12. Položte na plech s pečícím papírem a vložte do předehřáté trouby.
  13. Pečte přibližně 10-12 minut dozlatova.
  14. Nechte vychladnout a následně slepte vaší oblíbenou marmeládou a posypejte moučkovým cukrem.
Linecké vánoční cukroví s mandlemi.
zdroj: realsimple.com

Sněhové kuličky z mandlové mouky

Tyto lahodné kuličky se v ústech přímo rozplývají. Na pohled velmi zajímavé cukroví ve tvaru sněhových koulí. Vyzkoušejte, uvidíte, že na něm není nic složitého!

Ingredience:

  • 2 šálky hladké mouky
  • 1 šálek mandlové mouky
  • 16 PL másla
  • 1/2 šálku moučkového cukru
  • 1/2 PL citronové nebo pomerančové kůry
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • moučkový cukr na obalení

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 200°C a plechy vyložte pečicím papírem.
  2. V mixéru s nástavcem ušlehejte máslo, moučkový cukr a vanilkový extrakt dohladka.
  3. Postupně vmíchejte hladkou mouku a sůl.
  4. Po zapracování přidejte i šálek mandlové mouky a citronovou či pomerančovou kůru.
  5. Míchejte, dokud se vše dobře nespojí.
  6. Pokud se těsto příliš lepí, přidejte ještě trochu mouky.
  7. Následně z těsta vytvarujte přibližně centimetr velké kuličky.
  8. Položte je na připravený plech kousek od sebe.
  9. Pečte přibližně 11-13 minut, nebo dokud spodek a okraje nejsou lehce zlatavé.
  10. Vyjměte mandlové cukroví z plechu a nechte 5 minut vychladnout.
  11. V mezidobě naplňte misku moučkovým cukrem a ještě teplé kuličky v něm obalte.
Sněhové kuličky z mandlové mouky.
zdroj: natashaskitchen.com

Lahodné mandlové rohlíčky

Klasikou českých Vánoc jsou především rohlíčky vanilkové, tento recept vás ale snadno přesvědčí o tom, že nahradit ořechy mandlemi je velmi dobrý nápad.

Ingredience:

  • 2 a 1/2 šálku hladké mouky
  • 3/4 šálku jemně nasekaných mandlí
  • 1 šálek másla
  • 3/4 šálku cukru krystal
  • 1 špetka soli
  • cukr moučka na obalení

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 160°C. 
  2. Ve velké míse vyšlehejte máslo do pěny.
  3. Přidejte cukr a znovu vyšlehejte.
  4. Postupně přidejte jemně nasekané mandle, prosetou mouku a sůl.
  5. Vypracujte rukama v konzistentní těsto.
  6. Následně odlamujte malé kousky těsta a vytvarujte je do tvaru rohlíčku či půlměsíce.
  7. Mandlové cukroví pokládejte na plech vyložený pečicím papírem.
  8. Pečte přibližně po dobu 15 minut.
  9. Ještě teplé cukroví obalte v moučkovém cukru.
Lahodné mandlové rohlíčky obalené v moučkovém cukru.
zdroj: anitalianinmykitchen.com

Častěji než mandle se při pečení českého cukroví používají ořechy. Inspirujte se našimi rozmanitými recepty na ořechové cukroví!

Vánoční hvězdičky s mandlemi a medem

Netradiční varianta oblíbených vánočních perníčků. Vyzkoušejte, uvidíte, že vám zachutnají!

Ingredience:

  • 200 gramů blanšírovaných mandlí
  • 2 šálky hladké mouky
  • 100 g másla
  • 1/4 šálku medu
  • 1 vejce
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • 1 PL koření na perníčky

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 160 °C a vyložte dva plechy papírem.
  2. Namelte mandle.
  3. Do kuchyňského robotu následně vložte namleté mandle, mouku, prášek do pečiva a koření. Rychlým pulzováním je spojte.
  4. Máslo nakrájejte na kousky a rovněž vložte do robotu.
  5. Zpracovávejte, dokud směs nebude připomínat strouhanku.
  6. Za pomalého chodu mixéru přidejte med a rozšlehané vejce.
  7. Vzniklé těsto následně válečkem rozválejte a pomocí vykrajovátek z něj vykrájejte hvězdičky.
  8. Mandlové cukroví přendejte na plech.
  9. Pečte přibližně po dobu 15 minut.
  10. Po vychladnutí můžete ozdobit nejrůznějšími typy polev.
Vánoční hvězdičky s mandlemi a medem.
zdroj: angiebqualitylife.com

Z medu nemusíte vždy připravovat jen perníčky. Existuje mnohem více druhů vánočního medového cukroví. Vyzkoušejte kuličky, linecké či trubičky!

Křehké vánoční pečivo z mandlí

Cukroví z mandlí nemusíte vždy pouze obalovat v cukru, tento recept ho například zdobí čokoládovou polevou.

Ingredience:

  • 1 šálek jemně namletých mandlí
  • 3 šálky hladké mouky
  • 2 šálky másla
  • 1 šálek moučkového cukru
  • 200 g hořké čokolády
  • posypky

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 150°C.
  2. Máslo a cukr dejte do velké mísy pomocí ručního mixéru a vyšlehejte.
  3. Snižte rychlost a postupně přidávejte mouku a mleté mandle.
  4. Vypracujte v těsto, zabalte do potravinové folie a vložte na 15-20 minut do ledničky.
  5. Pomocí lžíce z těsta vytvarujte sušenky rozmanitých tvarů a položte je na pečicí plechy a pečicím papírem.
  6. Pečte 13-15 minut, dokud mandlové cukroví lehce nezhnědne.
  7. Nechte vychladnout a v mezidobě si ve vodní lázni rozpusťte čokoládu.
  8. Cukroví do ní následně z jedné strany pomořte a ozdobte pomocí posypek.
Křehké vánoční pečivo z mandlí s čokoládovou polevou.
zdroj:cupcakesandkalechips.com

Nadýchaný mandlový krém do cukroví

Slepte cukroví nejen marmeládou či čokoládou? Tento skvělý mandlový krém se hodí na mnoho druhů vánočního pečiva!

Ingredience:

  • 1 šálek plátků mandlí
  • 2 šálky plátků kokosu
  • 400 ml kondenzovaného mléka
  • 1 šálek moučkového cukru
  • 3/4 čajové lžičky vanilkového extraktu

Postup:

  1. Ve středně velké míse smíchejte plátky kokosu a mandlí, kondenzované mléko, moučkový cukr a vanilkový extrakt.
  2. Míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí a směs se nespojí.
  3. Směs vložte do uzavíratelné nádoby a uložte do chladničky.
  4. Po přibližně 2 hodinách můžete mandlový krém použít na různé druhy cukroví.
Mandlový krém do cukroví s kokosem.
zdroj: tasteoflizzyt.com

Mandle a vánoční pečení

Mandle k vánočním svátkům neodmyslitelně patří. Většina z nás je má ale spojené především s pečením vánočky, kdy se plátky mandlí používají k jejímu zdobení či se přidávají též do těsta. Lze je ale samozřejmě využít také k pečení vánočního cukroví.

Mandlemi můžete jednotlivé druhy vánočného pečiva ozdobit podobně jako ořechy, nebo je lze přidat rovnou do těsta. V tomto případě si můžete většinou vybrat, zda dáte přednost mandlové mouce, nebo jemně namletým mandlem. Ty dají samozřejmě cukroví mnohem intenzivnější mandlovou chuť a vůni.

Komentáře
  1. Škoda, že nepíšete recepty v gramech. Proto jsem si nenapsala ani jeden, i když by se mi některý líbil a ráda bych to zkusila.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X