K vánočnímu pečení neodmyslitelně patří nejen ořechy, ale také mandle.
Přidat je můžete nejen do vánočky, ale také do vánočního pečiva.
Načerpejte inspiraci z našich receptů na mandlové cukroví!
Je lahodné, křehké a jemné!
Kterou variantu vyzkoušíte jako první?
Jemné mandlové cukroví ze strojku
Jednoduché cukroví z několika málo ingrediencí, která dá tak lépe vyniknout mandlové chuti. Navíc ho pomocí strojku budete mít připravené velmi rychle.
Ingredience:
- 1 a 1/2 šálku hladké mouky
- 1 šálek jemně mletých mandlí
- 3/4 hrnku másla
- 1 vejce
- 1/2 hrnku moučkového cukru
- 1/8 čajové lžičky soli
- 1 čajová lžička čerstvé citronové šťávy
Postup:
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Máslo, moučkový cukr a sůl vyšlehejte do nadýchané pěny.
- Přidejte namleté mandle a míchejte, dokud se vše dobře nespojí.
- Přidejte vejce a citronovou šťávu a promíchejte.
- Na závěr po částech přidávejte prosetou mouku a vypracujte v těsto.
- Rozhodněte, jaké tvary chcete pomocí strojku vytvořit, a podle toho zvolte nástavec.
- Těsto protlačte strojkem a jednotlivé cukroví odkládejte na plech s pečicím papírem.
- Pečte přibližně 7-8 minut, dokud okraje lehce nezhnědnou.

Vánoční vanilkovo-mandlové cukroví
Kombinace vanilky a mandlí je velmi oblíbená. Přesvědčte se o tom prostřednictvím tohoto receptu!
Ingredience:
- 3 šálky hladké mouky
- 1 šálek cukru
- 1 šálek másla
- 1 vejce
- 3/4 čajové lžičky vanilkového extraktu
- 1/2 čajové lžičky mandlového extraktu
- 2 čajové lžičky prášku do pečiva
- poleva dle vlastního výběru
Postup:
- Předehřejte si troubu na 160 °C.
- Smíchejte mouku a prášek do pečiva, dejte stranou.
- V jiné míse smíchejte cukr a máslo
- Přidejte k jejich směsi vejce a vanilkový a mandlový extrakt.
- Postupně přidávejte moučnou směs a míchejte, dokud se vše nespojí.
- Na pomoučeném povrchu rozválejte těsto na tloušťku asi půl centimetru a vykrajujte z něj hvězdičky či další požadované tvary.
- Mandlové cukroví položte na plech s pečicím papírem.
- Celý plech vložte na 5 minut do mrazáku. Tento krok je důležitý, aby si cukroví udrželo svůj tvar.
- Pečte v předehřáté troubě 10-12 minut, dokud okraje nezačnou lehce zlátnout.
- Před zdobením nechte cukroví zcela vychladnout.

Nevíte, jakou polevu zvolit? Inspirujte se našimi polevami na vánoční cukroví!
Mandlové linecké cukroví
Linecké cukroví patří mezi nejoblíbenější. Vyzkoušejte ho letos v mandlové podobě!
Ingredience:
- 2/3 šálku mandlí
- 1/2 šálku cukru
- 2 a 1/2 šálku hladké mouky
- 1 šálek másla
- 1 vejce
- 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1/4 čajové lžičky mleté skořice
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- marmeláda dle vašeho výběru
- 1 PL moučkového cukru
Postup:
- Troubu předehřejte na 160 °C.
- Mandle rozložte na plech a za občasného promíchání je opékejte 6 až 8 minut, nechte vychladnout.
- V kuchyňském robotu rozmixujte mandle a čtvrt šálku cukru, dokud mandle nebudou jemně namleté.
- Ve středně velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl a skořici.
- Pomocí elektrického mixéru vyšlehejte máslo a zbývající cukr.
- Vmíchejte vejce a vanilku.
- Snižte rychlost a postupně přidávejte mandlovou směs a poté moučnou směs a míchejte, dokud se vše nespojí.
- Těsto rozdělte na polovinu, zabalte do fólie a uložte na tři hodiny do chladničky.
- Troubu předehřejte na 160°C.
- Na lehce pomoučeném povrchu rozválejte každou část těsta na tloušťku přibližně čtvrt centimetru.
- Pomocí vykrajovátek vykrájejte požadované tvary lineckého cukroví.
- Položte na plech s pečícím papírem a vložte do předehřáté trouby.
- Pečte přibližně 10-12 minut dozlatova.
- Nechte vychladnout a následně slepte vaší oblíbenou marmeládou a posypejte moučkovým cukrem.

Sněhové kuličky z mandlové mouky
Tyto lahodné kuličky se v ústech přímo rozplývají. Na pohled velmi zajímavé cukroví ve tvaru sněhových koulí. Vyzkoušejte, uvidíte, že na něm není nic složitého!
Ingredience:
- 2 šálky hladké mouky
- 1 šálek mandlové mouky
- 16 PL másla
- 1/2 šálku moučkového cukru
- 1/2 PL citronové nebo pomerančové kůry
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 1/2 čajové lžičky soli
- moučkový cukr na obalení
Postup:
- Předehřejte troubu na 200°C a plechy vyložte pečicím papírem.
- V mixéru s nástavcem ušlehejte máslo, moučkový cukr a vanilkový extrakt dohladka.
- Postupně vmíchejte hladkou mouku a sůl.
- Po zapracování přidejte i šálek mandlové mouky a citronovou či pomerančovou kůru.
- Míchejte, dokud se vše dobře nespojí.
- Pokud se těsto příliš lepí, přidejte ještě trochu mouky.
- Následně z těsta vytvarujte přibližně centimetr velké kuličky.
- Položte je na připravený plech kousek od sebe.
- Pečte přibližně 11-13 minut, nebo dokud spodek a okraje nejsou lehce zlatavé.
- Vyjměte mandlové cukroví z plechu a nechte 5 minut vychladnout.
- V mezidobě naplňte misku moučkovým cukrem a ještě teplé kuličky v něm obalte.

Objevte podobné tipy
Lahodné mandlové rohlíčky
Klasikou českých Vánoc jsou především rohlíčky vanilkové, tento recept vás ale snadno přesvědčí o tom, že nahradit ořechy mandlemi je velmi dobrý nápad.
Ingredience:
- 2 a 1/2 šálku hladké mouky
- 3/4 šálku jemně nasekaných mandlí
- 1 šálek másla
- 3/4 šálku cukru krystal
- 1 špetka soli
- cukr moučka na obalení
Postup:
- Předehřejte troubu na 160°C.
- Ve velké míse vyšlehejte máslo do pěny.
- Přidejte cukr a znovu vyšlehejte.
- Postupně přidejte jemně nasekané mandle, prosetou mouku a sůl.
- Vypracujte rukama v konzistentní těsto.
- Následně odlamujte malé kousky těsta a vytvarujte je do tvaru rohlíčku či půlměsíce.
- Mandlové cukroví pokládejte na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečte přibližně po dobu 15 minut.
- Ještě teplé cukroví obalte v moučkovém cukru.

Častěji než mandle se při pečení českého cukroví používají ořechy. Inspirujte se našimi rozmanitými recepty na ořechové cukroví!
Vánoční hvězdičky s mandlemi a medem
Netradiční varianta oblíbených vánočních perníčků. Vyzkoušejte, uvidíte, že vám zachutnají!
Ingredience:
- 200 gramů blanšírovaných mandlí
- 2 šálky hladké mouky
- 100 g másla
- 1/4 šálku medu
- 1 vejce
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- 1 PL koření na perníčky
Postup:
- Předehřejte troubu na 160 °C a vyložte dva plechy papírem.
- Namelte mandle.
- Do kuchyňského robotu následně vložte namleté mandle, mouku, prášek do pečiva a koření. Rychlým pulzováním je spojte.
- Máslo nakrájejte na kousky a rovněž vložte do robotu.
- Zpracovávejte, dokud směs nebude připomínat strouhanku.
- Za pomalého chodu mixéru přidejte med a rozšlehané vejce.
- Vzniklé těsto následně válečkem rozválejte a pomocí vykrajovátek z něj vykrájejte hvězdičky.
- Mandlové cukroví přendejte na plech.
- Pečte přibližně po dobu 15 minut.
- Po vychladnutí můžete ozdobit nejrůznějšími typy polev.

Z medu nemusíte vždy připravovat jen perníčky. Existuje mnohem více druhů vánočního medového cukroví. Vyzkoušejte kuličky, linecké či trubičky!
Křehké vánoční pečivo z mandlí
Cukroví z mandlí nemusíte vždy pouze obalovat v cukru, tento recept ho například zdobí čokoládovou polevou.
Ingredience:
- 1 šálek jemně namletých mandlí
- 3 šálky hladké mouky
- 2 šálky másla
- 1 šálek moučkového cukru
- 200 g hořké čokolády
- posypky
Postup:
- Předehřejte troubu na 150°C.
- Máslo a cukr dejte do velké mísy pomocí ručního mixéru a vyšlehejte.
- Snižte rychlost a postupně přidávejte mouku a mleté mandle.
- Vypracujte v těsto, zabalte do potravinové folie a vložte na 15-20 minut do ledničky.
- Pomocí lžíce z těsta vytvarujte sušenky rozmanitých tvarů a položte je na pečicí plechy a pečicím papírem.
- Pečte 13-15 minut, dokud mandlové cukroví lehce nezhnědne.
- Nechte vychladnout a v mezidobě si ve vodní lázni rozpusťte čokoládu.
- Cukroví do ní následně z jedné strany pomořte a ozdobte pomocí posypek.

Nadýchaný mandlový krém do cukroví
Slepte cukroví nejen marmeládou či čokoládou? Tento skvělý mandlový krém se hodí na mnoho druhů vánočního pečiva!
Ingredience:
- 1 šálek plátků mandlí
- 2 šálky plátků kokosu
- 400 ml kondenzovaného mléka
- 1 šálek moučkového cukru
- 3/4 čajové lžičky vanilkového extraktu
Postup:
- Ve středně velké míse smíchejte plátky kokosu a mandlí, kondenzované mléko, moučkový cukr a vanilkový extrakt.
- Míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí a směs se nespojí.
- Směs vložte do uzavíratelné nádoby a uložte do chladničky.
- Po přibližně 2 hodinách můžete mandlový krém použít na různé druhy cukroví.

Mandle a vánoční pečení
Mandle k vánočním svátkům neodmyslitelně patří. Většina z nás je má ale spojené především s pečením vánočky, kdy se plátky mandlí používají k jejímu zdobení či se přidávají též do těsta. Lze je ale samozřejmě využít také k pečení vánočního cukroví.
Mandlemi můžete jednotlivé druhy vánočného pečiva ozdobit podobně jako ořechy, nebo je lze přidat rovnou do těsta. V tomto případě si můžete většinou vybrat, zda dáte přednost mandlové mouce, nebo jemně namletým mandlem. Ty dají samozřejmě cukroví mnohem intenzivnější mandlovou chuť a vůni.
Škoda, že nepíšete recepty v gramech. Proto jsem si nenapsala ani jeden, i když by se mi některý líbil a ráda bych to zkusila.