5 receptů na babiččiny rohlíčky s mandlemi, které vás chytnou za srdce! Zkuste je všechny

Nejlepší recepty na mandlové rohlíčky najdete tady u nás! Dali jsme si opravdu záležet, abychom pro vás připravili jen to nejlepší z nejlepšího a vy si tak mohli vybrat opravdu originální a neotřelé recepty!

Veškeré recepty jsou něčím netradiční, ale všechny jsou naprosto chuťově luxusní.

Zkuste ty, které jsou inspirované Řeckem, nebo zkuste tradiční francouzské pečivo plněné jemným ořechovým krémem nebo si vychutnejte i českou klasiku. Záleží jen na vás, která pochutina vás zaujme.

Čím začnete?

Mandlové vanilkové rohlíčky

Výborné rohlíčky s mandličkami jsou perfektní pochoutkou a zpestřením pro čajový (nebo kávový) dýchánek s vašimi přáteli. Díky úžasným ingrediencím jsou máslově jemné a plné ořechové chuti.

Co budeme potřebovat

  1. 150 g másla (pokojové teploty)
  2. 170 g krystalového cukru
  3. Lžička vanilkového extraktu
  4. Lžička mandlového extraktu
  5. 650 g hladké mouky
  6. 250 g mandlové mouky (nebo mletých mandlí)
  7. 60 g moučkového cukru (na posypání)

Postup

  1. Troubu předehřejeme na 180 stupňů
  2. Ve velké míse si vyšleháme máslo a cukr do světlé a nadýchané směsi
  3. Poté přidáme oba extrakty a promícháme
  4. Přidáme hladkou mouku a mandlovou mouku a vše spolu důkladně promícháme
  5. Odebereme si z těsta velkou lžíci (bude mírně drobivé) a vyválíme si z něj malou kuličku, a poté jí vytvarujeme do tvaru půlměsíce
  6. Mandlový rohlíček položíme na plech vyložený pečicím papírem
  7. Plech s mandlovým cukrovím vložíme do předehřáté trouby
  8. Rohlíčky pečeme na 160 stupňů po dobu 15 až 20 minut, dokud nebudou zlatohnědé
  9. Po vyndání rohlíčky poprášíme moučkovým cukrem nebo je vsypeme do mísy v moučkovým cukrem a v cukru je obalíme
  10. Pokud chceme tento recept na mandlové rohlíčky ještě více vyšperkovat, tak je po vychladnutí necháme vychladnout a poté je z půlky namáčíme v rozpuštěné čokoládě
  11. Nakonec necháme čokoládu ztuhnout

Těsto na rohlíčky můžete chladit až 24 hodin, ale před tvarováním a pečením ho necháme ohřát na pokojovou teplotu.

Tyto mandlové rohlíčky lze dobře zamrazit, a to až na 1 měsíc. Zmrazte je ve vzduchotěsných mrazicích sáčcích na zip nebo ve vzduchotěsných mrazicích boxech.

Toto těsto by mělo být trochu drobivé. Pokud při stisknutí v pěsti drží pohromadě, můžete jej používat tak, jak je.

Pokud ne, vyzkoušejte jeden nebo více z těchto tipů.

Ujistěte se, že začínáte máslem pokojové teploty.
Těsto mícháme o něco déle pomocí stojacího mixéru nebo ručního elektrického mixéru.
Po lžících přidávejte mléko nebo mandlové mléko, dokud se těsto nespojí, jak má.


Skvělé náhražky v receptu
Použijte veganské máslo
Do těsta přidejte špetku skořice
Obalte je ve vanilkovém cukru
Pokapeme je rozpuštěnou čokoládou
Nahraďte 2 lžíce mandlové mouky nahrubo nasekanými mandlemi
Nahraďte mandlový extrakt likérem amaretto

Křehké vánoční cukroví z mandlí, obalované v moučkovém cukru.
Zdroj: anitalianinmykitchen.com

Rohlíčky z mandlové mouky

Ne tak zcela běžné cukroví, které se během vánočních příprav peče. Zkuste tento skvělý recept na mandlové rohlíčky, který v sobě má nezvyklé ingredience jako je med, skořice nebo muškátový oříšek. Uvidíte, že vás svou chutí mile překvapí.

Co budeme potřebovat

  1. 250 g jemně mletých mandlí
  2. 125 g moučkového cukru
  3. Lžička medu
  4. Lžička mandlového extraktu
  5. Vejce (lehce rozšlehané)
  6. Lžička mleté skořice
  7. Špetka muškátového oříšku
  8. 125 g másla (pokojové teploty)
  9. 300 g hladké mouky
  10. 60 g sezamových semínek

Postup

  1. Troubu předehřejeme na 160 stupňů
  2. Ve velké míse smícháme máslo, mandle, cukr, med, mandlový extrakt, vejce, skořici a muškátový oříšek
  3. Postupně přidáváme mouku, aby vzniklo těsto (v případě potřeby hněteme rukama, protože může být lepivé
  4. Těsto dáme do lednice asi na 10 minut, nebo dokud není trochu ztuhlé
  5. Semínka sezamu nasypeme do malé misky
  6. Z těsta odebereme kuličku o velikosti vlašského ořechu a obalíme jí v sezamových semínkách
  7. Poté kuličku vezmeme a rozválíme jí mezi dlaněmi a vytvarujeme jí jako rohlíček
  8. Umístíme je vedle sebe na plech a vložíme je do předehřáté trouby
  9. Pečeme je asi 25 minut dozlatova, dáváme pozor, abychom se nepřipálili
Úžasné mandlové rohlíčky se skořicí a muškátovým oříškem.
Zdroj: earlybrawd.com

Vanilkové rohlíčky s mandlemi

Nejlepší cukroví, které se z mandlí dá snad vyrobit. Nejen, že používáme mandlovou mouku, ale také plátky mandliček, které jsou zabalené do křehkého těsta a jsou i jako ozdoba na jejich povrchu.

Co budeme potřebovat

  1. 375 g mandlové mouky (nebo mletých mandlí)
  2. 250 g moučkového cukru
  3. 2 lžičky jemně nastrouhané citronové kůry
  4. Lžička vanilkové esence
  5. 3 bílky (lehce vyšlehané)
  6. 190 g plátkových mandlí

Postup

  1. Troubu si předehřejeme na 160 stupňů
  2. 2 plechy vymažeme tukem a vyložíme pečicím papírem
  3. Smícháme mandlovou mouku, cukr, kůru a esenci ve velké míse
  4. Přidáme bílek a mícháme, dokud směs nevytvoří pevnou pastu
  5. Mandle vložíme do malé misky
  6. Z těsta si odebíráme kuličky, které obalujeme v mandlích
  7. Poté z nich vyválíme rohlíčky a ty vytvarujeme do tvaru půlměsíčků
  8. Navrch přitlačíme zbývající mandle
  9. Rohlíčky s mandlemi umístíme na připravené plechy a pečeme 15 minut, dokud lehce nezhnědnou
  10. Po vyndání z trouby je necháme vychladnout

Pro milovníky ořechového cukroví tu máme další tip, který oživí vaší vánoční tabuli, a to jsou tyto recepty na lahodné cukroví z pistácií. Vychutnejte si delikátní ořechovou chuť pistácií.

Rohlíčky z mandlové mouky a obalované v mandlových lupíncích.
Zdroj: myfooday.com

Zdravé mandlové rohlíčky

Oříškové, sladké s nádechem hořké hořké čokolády, tyto rohlíčky s mandlemi a celozrnné mouky jsou perfektní sváteční pochoutkou. Přidejte si na svůj sváteční stůl tuto fit dobrotu bez zpracovaných cukrů, jen z těch nejlepších surovin a mlsejte zcela bez viny.

Co budeme potřebovat

  1. 250 g celozrnné mouky (například špaldovou mouku)
  2. 125 g mletých mandlí
  3. Špetka himalájské soli
  4. Vejce pokojové teploty
  5. 2 lžíce extra panenského kokosového oleje (rozpuštěného a ochlazeného)
  6. 4 lžíce javorového sirupu (nebo medu)
  7. Lžička vanilkového extraktu

Na ozdobu

  1. Lžíce extra panenského kokosového oleje (rozpuštěného a ochlazeného)
  2. Lžička kakaového prášku
  3. Lžíce javorového sirupu (nebo medu)

Postup

  1. Rošt umístíme doprostřed trouby a tu zahřejeme na 180 stupňů
  2. Velký plech vyložíme pečicím papírem
  3. Do malé mísy přidáme celozrnnou mouku a mleté mandle
  4. Přidáme sůl a vše promícháme
  5. Ve velké mixovací misce rozšleháme vejce pomocí elektrického mixéru, dokud nebude nadýchané
  6. Přidáme 2 lžíce rozpuštěného a vychladlého kokosového oleje, 4 lžíce javorového sirupu a 1 lžičku vanilkového extraktu
  7. Vše promícháme, dokud se ingredience dobře nespojí
  8. Přidáme směs suchých ingrediencí a pokračujeme v míchání pomocí elektrického mixéru, dokud nevznikne těsto
  9. Pomocí lžičky odebereme kousek těsta a vytvarujeme z něj rohlíček a ten ohneme do tvaru půlměsíce a položíme je na pečicí papír na plechu
  10. Mandlové rohlíčky pečeme dozlatova po dobu 12–15 minut
  11. Po vytažení z trouby by měly být trochu měkké na dotek
  12. Rohlíčky vyndáme z trouby a necháme je pár minut vychladnout na plechu
  13. Poté je přesuneme na mřížku, aby zcela vychladly
  14. Připravíme si kakaovou polevu z tmavé čokolády
  15. Do malé misky přidáme 1 lžíci rozpuštěného kokosového oleje, 1 lžíci kakaového prášku a 1 lžíci čistého javorového sirupu nebo medu
  16. Použijeme metličku a mícháme, dokud nezískáme pěknou a jednotnou texturu
  17. Každý rohlíček ponoříme do kakaové polevy a položíme je zpět na mřížku, aby hořká čokoláda ztuhla
Rohlíčky ze špaldové mouky a kusy mandlí.
Zdroj: foodbymars.com

Croissant s mandlovou náplní

Pokud máte 20 minut času, tak máte vše co k tomuto receptu na rohlíčky s mandlovou náplní potřebujte! Tato snadná dobrota vypadá, jako by pocházela z jedné z francouzských cukráren a chutnají úplně stejně!

Co budeme potřebovat

Na mandlový krém

  1. 45 g velmi měkkého másla
  2. 60 g krupicového cukru
  3. Velké vejce
  4. 5 ml vanilkového extraktu
  5. 2 ml mandlového extraktu
  6. 60 g mandlové mouky
  7. 15 g hladké mouky

Na potření

  1. Velké vejce
  2. Lžička vody

Na croissanty

  1. 500 g balení kupovaného listového těsta

Na ozdobu

  • 120 g plátků mandlí
  • Moučkový cukr na posypání

Postup

  1. Troubu si předehřejeme na 200 stupňů
  2. Plech si vyložíme pečicím papírem
  3. Na mandlový krém si smícháme máslo a cukr ve středně velké misce
  4. Vše spolu dobře prošleháme
  5. Přidáme vejce a extrakty a znovu šleháme do hladka
  6. Přidáme mandlovou mouku a mícháme, aby se spojila
  7. Přidáme hladkou mouku a znovu mícháme, dokud směs nebude hladká
  8. Na potření si smícháme vejce a 1 lžičku vody v malé misce
  9. Intenzivně mícháme vidličkou, dokud se ingredience dobře nespojí a dáme stranou
  10. Na croissanty si rozmražené (ale ještě studené) listové těsto rozložíme na pracovní plochu
  11. Těsto nakrájíme na 3 stejně velké obdélníky
  12. Každý obdélník rozřízneme na 2 dlouhé trojúhelníky
  13. Na široký konec každého trojúhelníku navrstvíme 2 lžičky mandlového krému a těsto jím potřeme
  14. Ke zbylému krému přidáme jednu polévkovou lžíci mléka a dáme stranou
  15. Těsto srolujeme do tvaru croissantu
  16. Všechny croissanty umístíme na připravený plech
  17. Každý croissant potřeme vajíčkem
  18. Vložíme je do předehřáté trouby a pečeme 15 minut
  19. Rohlíčky s mandlemi vyndáme z trouby a potřeme je zředěným krémem
  20. Každý croissant posypeme malou lžící nakrájených mandlí
  21. Vrátíme je do trouby na dalších 5–7 minut nebo, dokud nejsou zlatohnědé
  22. Vyjmeme je z trouby a přesuneme na chladicí mřížku a necháme je na 10 minut vychladnout a poté je posypeme moučkovým cukrem

Vychutnejte si tento perfektní recept s naší domácí marmeládou z ostružin! Udělejte si váš den ještě hezčí!

Zároveň croissanty neodmyslitelně patří ke každému nedělnímu brunchy. Že nevíte co to je? Nevadí podívejte se na tyto recepty na brunch, kde se dozvíte i co tento název znamená a inspirujte se s námi.

Nadýchané rohlíčky z listového těsta s mandlovou náplní.
Zdroj: simplyhomecooked.com

Zdravotní benefity a rizika mandlí

Mandle se dají konzumovat syrové, opražené nebo je můžeme přidat do sladkých či slaných jídel. K dostání jsou také nakrájené, nasekané, jako mouka, olej, máslo nebo mandlové mléko.

V tomto článku se dozvíte některé důvody, proč jsou mandle správnou volbou pro naše zdraví.

Pozitivní vliv na cholesterol
Konzumace mandlí může snížit celkovou hladinu cholesterolu.
Mandle mají vysoký obsah nenasycených tuků. Tento typ tuků snižuje výskyt „špatného“ cholesterolu, a tím zlepšují hladinu cholesterolu v krvi. Studie naznačují, že konzumace mandlí může i zvýšit výskyt vitamínu E a červených krvinek, které předcházejí ucpávání cév a snižuje hladinu cholesterolu.

Snižují riziko rakoviny
Studie identifikovaly dvakrát až třikrát nižší riziko rakoviny prsu u jedinců, kteří konzumovali vyšší množství arašídů, vlašských ořechů a mandlí, ve srovnání s těmi, kteří je nekonzumovali. Vědci došli k závěru, že arašídy, vlašské ořechy a mandle se zdají být ochranným faktorem pro rozvoj rakoviny prsu.

Předcházení srdečních chorob
Mandle spolu s dalšími ořechy mohou pomoci zlepšit hladinu tuků v krvi. To může prospět zdraví srdce. Vědci ve svých studiích zjistili, že mandle výrazně zvýšily hladinu antioxidantů v krevním řečišti, snížily krevní tlak a zlepšily průtok krve.

Mandle a vitamín E
Mandle obsahují relativně vysoké hladiny vitamínu E. Vitamin E pomáhají předcházet poškození buněk, které mají za vinu vnější vlivy prostředí, se kterými si naše tělo nedokáže už poradit. To může vést k různým nemocem a zdravotním problémům. Vědci také předběžně spojili vyšší příjem vitamínu E s nižším rizikem Alzheimerovy choroby.

Kontrola krevního cukru
Existují určité studie, které ukazují, že mandle mohou pomoci řídit hladinu cukru v krvi. Vědci naznačili, že mezi nedostatkem hořčíku a inzulinovou rezistencí může být souvislost. To se ukázalo jako zlomová myšlenka pro ty, kteří trpí diabetem typu 2, protože ti většinou nedostatkem hořčíku trpí. Každodenní konzumací mandlí se posléze zlepšil jejich krevní obraz i hladiny tuku v krvi.

Pomocníci v dietě

Mandle mají nízký obsah sacharidů, ale vysoký obsah bílkovin, zdravých tuků a vlákniny. Dodávají nám pocit plnosti, což může některým jedincům pomoci zhubnout.

Posilují zdraví kostí
Mandle obsahují vápník, hořčík, mangan, měď, vitamín K, bílkoviny a zinek, které všechny přispívají ke zdraví kostí.

Rizika
Existují potenciální rizika, která zdravotní experti spojují s konzumací mandlí.

Alergie
Lidé s alergií na ořechy by se měli vyhýbat mandlím. Pokud se u člověka objeví kopřivka, otoky a potíže s dýcháním po konzumaci mandlí, měl by okamžitě vyhledat lékařskou pomoc. Stav známý jako anafylaxe se může vyvinout rychle a může být život ohrožující.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X