Víte, co je to mangold? Pokud máte rádi zeleninu v jakékoliv podobě a musíte ji mít minimálně jedenkrát denně na talíři,už jste se určitě ve svém kulinářském umění potkali také s mangoldem.
Tato listová zelenina se už před 300 lety hojně ve střední Evropě používala, takže se nejedná o žádnou novinku. Dodnes z něho běžně vaří na Balkáně a ve Středomoří.
Jeho zastaralý název je cvikla, ale tento už málokdo u nás používá. U mangoldu, jež se svým vzhledem podobá řepě a je s ní dokonce příbuzný, se sklízí a konzumují zelené listy a dužnaté řapíky. Kořen se v kuchyni nepoužívá.
Pomůže vám proti ateroskleróze i chudokrevnosti
Tak jako ostatní zelenina i mangold je zdraví prospěšný. Jak účinně působí mangold v prevenci? Pomáhá proti nádorovým onemocnění, posiluje nervový systém, čistí krev a působí proti kornatění cév. Je doporučován také při chudokrevnosti díky obsahu železa. Mangold má vysoký obsah vitamínu C, A, B a E. Je bohatý i na minerální látky – vápník, železo, fosfor, draslík a hořčík.
Obsah vitamínů v mangoldu | Obsah minerálních látek v mangoldu |
vitamín C | vápník |
vitamín A | železo |
vitamín B | fosfor |
vitamín E | draslík |
horčík | |
voda | |
cukry |
Jak pěstujeme mangold
Mangold lze pěstovat ve volné půdě i v pařeništi, kde se doporučuje předpěstovávat odrůdy mangoldu náročnější na teplo. Vysévat přímo na záhon můžete začít už v dubnu. Při hustém setí je nutné mladé rostlinky po vyklíčení vyjednotit.
Mangold bude spokojený v závětrné poloze v kvalitní půdě s dostatkem živin a pravidelnou zálivkou. Zhruba po měsíci o sadby je už možné sklízet první úrodu. Případné květenství je vhodné odstranit, aby rostliny věnovaly všechnu energii bohaté tvorbě listů.
Připravte si chutný mangold
V kuchyni je mangold nejčastěji připravován jako klasický dušený špenát s bramborem a vejcem. Řapíky lze přidat do zeleninových polévek, anebo jen podusit na másle a servírovat jako přílohu k masu.