Co je/jsou Mangold

Víte, co je to mangold? Pokud máte rádi zeleninu v jakékoliv podobě a musíte ji mít minimálně jedenkrát denně na talíři,už jste se určitě ve svém kulinářském umění potkali také s mangoldem.

Tato listová zelenina se už před 300 lety hojně ve střední Evropě používala, takže se nejedná o žádnou novinku. Dodnes z něho běžně vaří na Balkáně a ve Středomoří.

Jeho zastaralý název je cvikla, ale tento už málokdo u nás používá. U mangoldu, jež se svým vzhledem podobá řepě a je s ní dokonce příbuzný, se sklízí a konzumují zelené listy a dužnaté řapíky. Kořen se v kuchyni nepoužívá.

Pomůže vám proti ateroskleróze i chudokrevnosti

Tak jako ostatní zelenina i mangold je zdraví prospěšný. Jak účinně působí mangold v prevenci? Pomáhá proti nádorovým onemocnění, posiluje nervový systém, čistí krev a působí proti kornatění cév. Je doporučován také při chudokrevnosti díky obsahu železa. Mangold má vysoký obsah vitamínu C, A, B a E. Je bohatý i na minerální látky – vápník, železo, fosfor, draslík a hořčík.

Obsah vitamínů v mangoldu Obsah minerálních látek v mangoldu
vitamín C vápník
vitamín A železo
vitamín B fosfor
vitamín E draslík
horčík
voda
cukry

Jak pěstujeme mangold

Mangold lze pěstovat ve volné půdě i v pařeništi, kde se doporučuje předpěstovávat odrůdy mangoldu náročnější na teplo. Vysévat přímo na záho můžete začít už v dubnu. Při hustém setí je nutné mladé rostlinky po vyklíčení vyjednotit. Mangold bude spokojený v závětrné poloze v kvalitní půdě s dostatkem živin a pravidelnou zálivkou. Zhruba po měsíci o sadby je už možné sklízet první úrodu. Případné květentví je vhodné odstranit, aby rostliny věnovaly všechnu energii bohaté tvorbě listů.

Připravte si chutný mangold

V kuchyni je mangold nejčastěji připravován jako klasický dušený špenát s bramborem a vejcem. Řapíky lze přidat do zeleninových polévek, anebo jen podusit na másle a servírovat jako přílohu k masu.