Mangold, zdravím nabitá zelenina podobná špenátu. Proč jím oživit svůj jídelníček?

Když se řekne listová zelenina, většině z nás se vybaví především hlávkový salát.

V obchodech i na zahradách se ale můžeme setkat i s dalšími zástupci.

Jedním z čím dál oblíbenějších je mangold.

Že jste o něm ještě neslyšeli?

Překvapuje nejen svou lahodnou chutí, ale i vysokým obsahem mnoha vitamínů a minerálů.

Jeho rozmanité barevné varianty jsou oživením pro mnoho pokrmů.

Objevte s námi tajemství mangoldu!

Co je mangold?

Mangold je, podobně jako špenát, hlávkový salát, rukola nebo čekanka, zástupcem listové zeleniny. I když svým vzhledem je nejvíce podobný právě špenátu, z botanického hlediska má ale nejblíže k řepě. Společně totiž patří do stejného rodu čeledi laskavcovitých rostlin. I když se obvykle konzumují pouze listy mangoldu, jedlý je i jeho kořen.

S mangoldem, latinsky beta vulgaris var. cicla,  se lze setkat v mnoha rozmanitých barevných odrůdách, v závislosti na celkovém vzhledu rostliny se obvykle rozlišují dva druhy:

  • mangold listový –  má hladké či zkadeřené listy s úzkými řapíky, vzhledem připomíná špenát

  • mangold řapíkatý – má listy s mohutnými zesílenými řapíky, vzhledem připomíná pekingské zelí

Kromě názvu mangold se lidově této zelenině přezdívá i řadou dalších pojmenování, například římský či egyptský špenát, případně též římská kapusta.

Mangold řapíkatý připomínající pekingské zelí.
zdroj: gardenerspath.com

Jak vypadá mangold?

Konkrétní vzhled mangoldu, přesněji barva jeho listů či řapíků, záleží na odrůdě. Obecně jde o rostliny s bujnou listovou růžicí, které dorůstají do výšky okolo 50 cm. Jejich listy jsou protáhlé, lesklé, někdy hladké, jindy zkadeřené.

Zbarvení listů může být velmi variabilní, listy mohou být nejen v různých odstínech zelené barvy, ale též fialové či žlutozelené. Rozmanité barvy, od bílé přes žlutou a oranžovou až po červenou či vínovou, mohou mít též řapíky a žilnatina listů.

Žluté a červené varianty mangoldu listového.
zdroj: wildroseheritageseed.com

Jak chutná mangold?

Listy mangoldu se v kuchyni zpracovávají podobně jako špenát. Jeho chuť je ale odlišná, jemnější a mnoha lidem mírně připomíná ořechy. Je to dáno skutečností, že listy mangoldu obsahují menší množství kyseliny šťavelové.

Silné stonky mangoldu řapíkatého připomínají chřest. Pokud se rozhodnete ochutnat i kořen mangoldu, očekávejte chuť podobnou kombinaci řepy a kedlubny. Připravte se na to, že kořen bývá často velmi tvrdý a dřevnatý.

Nutriční hodnoty, vitamíny a minerály v mangoldu

Mangold je velmi bohatý na rozmanité živiny, především prospěšné rostlinné sloučeniny, vitamíny a minerály. Kromě toho má velmi nízký obsah kalorií. Zajímavé je porovnání mangoldu s ostatními běžnými druhy listové zeleniny.

 Mangold
100 g
Špenát
100 g
Hlávkový salát 100 gRukola
100 g
Čekanka
100 g
Energie19 kcal23 kcal14 kcal25 kcal23 kcal
Voda92,7 g91,4 g95,6 g91,7 g93,1 g
Sacharidy3,74 g3,63 g2,97 g3,65 g4,48 g
Bílkoviny1,8 g2,86 g0,9 g2,58 g1,43 g
Tuky0,2 g0,39 g0,14 g0,66 g0,25 g
Vláknina1,6 g2,2 g1,2 g1,6 g0,9 g

Z minerálních látek vyniká především vysokým obsahem vápníku, železa a hořčíku. Z vitamínů je bohatý na celou škálu vitamínů skupiny B, betakaroten a vitamín C.

 Mangold
100 g
Špenát
100 g
Hlávkový salát 100 gRukola
100 g
Čekanka
100 g
Betakatoren3650 μg5630 μg299 μg1420 μg16 μg
Vitamín B10,04 mg0,078 mg0,041 mg0,044 mg0,016 mg
Vitamín B20,09 mg0,189 mg0,025 mg0,086 mg0,028 mg
Vitamín B30,4 mg0,724 mg0,123 mg0,305 mg0,255 mg
Vitamín B50,172 mg0,065 mg0,091 mg0,437 mg0,269 mg
Vitamín B60,099 mg0,195 mg0,042 mg0,073 mg0,057 mg
Vitamín C30 mg28,1 mg2,8 mg15 mg8 mg
Draslík379 mg558 mg141 mg369 mg302 mg
Fosfor46 mg49 mg20 mg52 mg40 mg
Hořčík81 mg79 mg7 mg47 mg13 mg
Sodík213 mg79 mg10 mg27 mg22 mg
Vápník51 mg99 mg18 mg160 mg19 mg
Zinek0,36 mg0,53 mg0,15 mg0,47 mg0,62 mg
Železo1,8 mg2,71 mg0,41 mg1,46 mg0,57 mg

Na co je dobrý mangold?

Vzhledem k obsahu mnoha zdraví prospěšných látek je konzumace mangoldu doporučovaná například pro posílení imunitního systému a díky vysokému obsahu železa též pro osoby, které trpí chudokrevností. Jaká další pozitiva mangold našemu organismu přináší?   

  • Trávicí soustava – vláknina je základní živina, která má v těle mnoho důležitých funkcí. Například vyživuje prospěšné střevní bakterie, podporuje pravidelnou stolici a pomáhá udržovat zdravou hladinu cholesterolu. Pouhý šálek vařeného mangoldu poskytuje asi 4 gramy vlákniny.

  • Regulace hladiny cukru v krvi – potraviny s vysokým obsahem vlákniny pomáhají zpomalovat trávení. Tím se snižuje rychlost vstřebávání cukru do krevního oběhu, a proto pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi. Vláknina také pomáhá snižovat inzulinovou rezistenci, což je stav, kdy buňky přestávají reagovat na inzulin. Inzulínová rezistence je spojena s vyšším rizikem cukrovky 2. typu, srdečních onemocnění a obezity.

  • Antioxidanty – mangold má vysoký obsah antioxidantů, které chrání tělo před volnými radikály, jež mohou vést k některým onemocněním. Najdeme v něm několik flavonoidních antioxidantů, včetně kvercetinu, kaempferolu, rutinu a vitexinu. Kaempferol je silná protizánětlivá sloučenina, která může mít i protirakovinné účinky. Studie zjistila, že kaempferol působí na buňky rakoviny slinivky břišní tak, že vyvolává buněčnou smrt a snižuje růst rakovinných buněk.

  • Kardiovaskulární onemocnění –  výzkum ukazuje, že vitexin, další flavonoid obsažený v mangoldu, může pomáhat předcházet srdečním onemocněním tím, že snižuje krevní tlak, omezuje zánět a blokuje tvorbu krevních sraženin. Mangold je též vynikajícím zdrojem draslíku a hořčíku, které pomáhají udržovat zdravou hladinu krevního tlaku.

  • Regulace hmotnosti – konzumace zeleniny s vysokým obsahem vlákniny, jako je mangold, může zvýšit pocit sytosti po jídle, což může snížit riziko přejídání. Přidání této nízkokalorické, na živiny bohaté zelené zeleniny do vašeho jídelníčku může být prospěšné, pokud se snažíte udržet si nízkou váhu.
Barevné stonky mangoldu ve sklenici a předtím i s listy v záhoně.
zdroj: thekitchn.com

Mangold v kuchyni

Obecně lze říci, že mangold listový má v kuchyni podobné uplatnění jako špenát a mangold řapíkatý lze použít místo chřestu. Využijete ho ve studené i teplé kuchyni. Před zpracováním je nutné mangold jemně, ale důkladně umýt.

Při tepelné úpravě mějte na paměti nejen to, že stonky mangoldu potřebují více času než listy, ale také to, že čím déle mangold vaříte, tím více šedne. Z tohoto důvodu se tak často doporučuje listy mangoldu nejprve blanšírovat neboli rychle povařit a zchladit, podobně jako to děláme například v případě kapusty.

Jak připravit mangold?

  • Zjednodušeně se dá říci, že jakmile vidíte nějaké recepty se špenátem, můžete popustit uzdu fantazii a špenát nahradit mangoldem.

  • Dušený mangold se skvěle hodí jako lehká a zdravá příloha k mnoha masovým i rybím pokrmům. Chutné je rovněž spojení mangoldu s různými druhy sýrů, často se s nimi zapéká.

  • Zejména listy mladého mangoldu lze v syrové podobě použít při přípravě rozmanitých zeleninových salátů. Skvěle chutnají například v kombinaci s rajčaty a paprikami.

  • Mangold si velmi dobře rozumí také s luštěninami. Vyzkoušejte ho například v salátech, nejčastěji se kombinuje s cizrnou či čočkou.

  • Máte-li rádi polévky, můžete mangold snadno využít jako jednu z ingrediencí. Z mangoldu ve spojení s dalšími druhy zeleniny lze připravit velmi chutná krémová polévka, inspirovat se můžete v receptech na špenátovou polévku.

  • Podobně lze připravit i omáčka z mangoldu, cibule, česneku a smetany, která se podává hovězím masem a bramborami.

  • Silné stonky řapíkatého mangoldu lze připravit vařené na páře, dušené, nebo dokonce i smažené. Inspiraci můžete najít v receptech na chřestové pochoutky.

  • Pochoutkou jsou i na kousky nakrájené zapečené stonky mangoldu, které před vložením do trouby pouze posolíte a pokapete olivovým olejem. Po 15 minutách pečení při 200 °C je posypejte parmazánem a ještě lehce zapečte.

  • Jako přílohu nebo směs na těstoviny můžete připravit restovaný mangold s cibulkou a česnekem zalitý smetanou.

Listy mangoldu zapékané s paprikou a sýrem.
zdroj: fountainavenuekitchen.com

Skladování mangoldu

Podobně jako většina listové zeleniny i mangold poměrně rychle podléhá zkáze. Zabalený ve vlhké utěrce vydrží v ledničce pouze okolo tří dnů. Z tohoto důvodu ho v době sklizně na zahrádkách mnoho lidí zamrazuje. Před zamrazením je opět vhodné mangold krátce blanšírovat, následně můžeme zamrazit celé nebo na kousky nakrájené listy.

Pěstování mangoldu

Mangold (Beta vulgaris var. cicla) je dvouletá rostlina z čeledi laskavcovitých, do které patří i špenát či řepa. Jde o prastarou zeleninu, která pochází původně ze Středomoří, pravděpodobně ze Sicílie. V době středověku patřil v Evropě mezi nejoblíbenější zeleninu, později byl ale vytlačen špenátem.

V současné době se pěstuje především v zemích jižní Evropy a ve Spojených státech amerických. Pokud se rozhodnete na zahradě vypěstovat vlastní mangold, jistě vás potěší, že jde o poměrně nenáročnou rostlinu. V případě, že nemáte zahradu, můžete si vypěstovat mangold v květináči, například na balkoně.

Mangold s červenými a oranžovými řapíky pěstovaný v květináči.
zdroj: gardenerspath.com

Kdy vysadit mangold?

Před vysetím mangoldu je vhodné přidat do půdy malé množství kompostu. Doba výsevu závisí na tom, kdy chceme mít vlastní čerstvý mangold k dispozici. Obecně platí, že v únoru zaséváme semínka do skleníku či doma do květináčů, abychom si předpěstovali sazeničky, které v dubnu přesazujeme do záhonu tak, abychom mohli v létě sklízet.

Při sázení do záhonů je nutné nechat mezi jednotlivými řádky dostatečný prostor. U listového mangoldu alespoň 30 cm, u řapíkatého až 50 cm. Během růstu mangold vyžaduje pravidelnou zálivku. Pokud chcete sklízet ještě na podzim, zasejte až na začátku léta.

Po odříznutí listů rostlina brzy obrůstá listy novými, a obecně je tak doba sklizně mangoldu kdykoli od května do září. Rostliny většinou zničí až první mrazíky. Nutné je odstraňovat stonky s květy, aby se rostlina zbytečně nevysilovala.

Oblíbenými odrůdami pro domácí pěstování jsou například Rhubar Charb se zelenými listy a fialovými řapíky nebo Bright Yellow F1 se žlutými řapíky a zelenými listy.

Použité zdroje

What is Swiss Chard and How to Cook It, Yasmin Fahr, www.simplyrecipes.com, 14. 04. 2022, [citováno: 29. 04. 2022]
How to clean and cook swiss chard, Claudia Rinaldi, www.gourmetproject.net, [citováno: 29. 04. 2022]
Swiss Chard: Nutrition, Benefits, and How to Cook It, Healthline, www.healthline.com, 29. 03. 2022, [citováno: 29. 04. 2022]
FoodData Central Search Results (Chard, swiss, raw), USDA FoodData Central, www.fdc.nal.usda.gov, 01. 04. 2019, [citováno: 29. 04. 2022]
FoodData Central Search Results (Spinach, raw), USDA FoodData Central, www.fdc.nal.usda.gov, 01. 04. 2019, [citováno: 29. 04. 2022]
FoodData Central Search Results (Arugula, raw), USDA FoodData Central, www.fdc.nal.usda.gov, 01. 04. 2019, [citováno: 29. 04. 2022]
FoodData Central Search Results (Radicchio, raw), USDA FoodData Central, www.fdc.nal.usda.gov, 01. 04. 2019, [citováno: 29. 04. 2022]
FoodData Central Search Results (Lettuce, iceberg, raw), USDA FoodData Central, www.fdc.nal.usda.gov, 01. 04. 2019, [citováno: 29. 04. 2022]
How to grow Swiss chard, Gradener's World, www.gardenersworld.com, 16. 07. 2019, [citováno: 29. 04. 2022]
X