Ochutnejte vynikající recepty na medové kuličky marlenka, po kterých se jen zapráší

Pokud jste zatím nevyzkoušeli recepty na marlenkové kuličky, pak je nejvyšší čas.

Mají vynikající chuť, jsou jemné, měkké a jeden kousek vám rozhodně stačit nebude.

Překvapte své nejbližší a nachystejte jim pohoštění, za které vás budou nosit na rukou.

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější varianty, o kterých si myslíme, že vám určitě přirostou k srdci.

Klasické marlenka kuličky

Zbylo vám těsto na medovník nebo snad upečené medové perníčky, které už nikdo nechce? Rozhodně je škoda, něco takového vyhodit. Jednoduše toto cukroví recyklujte a vyrobte z něj jiné. Neváhejte a projděte si recepty na medové perníčky, které se pro tuto pochoutku perfektně hodí jako základ.

Ingredience:

Na základní hmotu:

  • 30 dkg medových perníčků nebo těsta na medovník
  • 8 dkg mletých vlašských ořechů
  • 5 dkg rozpuštěného nesoleného másla
  • Karamelový krém
  • 100 ml mléka (případně více, podle potřeby)

Na karamelový krém:

  • 18 dkg cukru
  • 70 ml vody
  • 150 ml smetany ke šlehání (aspoň 33 %)

Na krém:

  • 125 g mascarpone
  • 1 plechovka kondenzovaného mléka

Na obalení:

  • Drobečky z perníčků nebo medového těsta

Postup

  • Nejdříve si připravíme karamelový krém, který potřebujeme jako přísadu do základní hmoty.
  • Do hrnce dáme vodu, cukr a přivedeme k varu, aby vznikl tmavý sirup. Nezapomínáme míchat, aby se to nepřipálilo.
  • Poté odstavíme z plotny a za stálého míchání pomalu přiléváme smetanu. Musíme dát pozor, protože směs bude hodně divoce bublat.
  • Důkladně promícháme a dáme vychladit.
  • Na náplň dáme do misky kondenzované mléko, přidáme mascarpone a pečlivě promícháme, ideálně ručním mixérem na nízkou rychlost.
  • Dáme vychladit minimálně na 1 až 2 hodiny do ledničky, aby se náplň dobře tvarovala.
  • Když je náplň zatuhlá, vyndáme ji z lednice a lžičkou odebíráme malé kousky a tvarujeme cca 1,5 cm velké kuličky.
  • Pracujeme rychle, protože náplň se pod teplem rukou začne rozpouštět. Hotové kuličky dáme zpět do lednice na další hodinu.
  • Rozmixujeme medové perníčky na jemné drobečky, přidáme vlašské ořechy, rozpuštěné máslo, hotový a vychlazený karamelový krém a mléko.
  • Vypracujeme hmotu/těsto a lžíci odebíráme vždy stejně velký kousek, který trochu zploštíme, položíme na něj vždy jednu ztuhlou náplň v kuličce a vytvarujeme marlenkovou kuličku.
  • Nakonec obalíme v drobečcích z perníčků nebo medového těsta, záleží na tom, co použijeme.
Domácí ořechové kuličky marlenka z perníčků či medového těsta.
Zdroj: https://tuzrolpattant.reblog.hu

Medové kuličky marlenka

Pokud milujete nepečené cukroví, určitě s jeho přípravou nemusíte čekat až na Vánoce. Naopak si tento recept můžete připravit kdykoliv průběhu roku, třeba na oslavu narozenin nebo na posezení s přáteli či rodinou.

Ingredience:

  • 2 polévkové lžíce medu
  • 1 plechovka karamelizovaného salka (již hotové)
  • 1 hrst mletých vlašských ořechů
  • 50 g změklého čerstvého nesoleného másla
  • 180 g dětských piškot

Na obalení:

  • Mleté vlašské ořechy podle potřeby

Postup

  • Do mísy dáme nadrobno rozdrcené piškoty, přidáme hotové salko, med, mleté ořechy, změklé máslo a vypracujeme hladkou hmotu.
  • Pokud je těsto moc řídké, přidáme ještě více piškot, případně oříšků, naopak do moc hustého těsta přilijeme mléko.
  • Z hmoty odebíráme stejně velké kousky, které tvarujeme do kuliček.
  • Připravíme si kuličku, do které nasypeme mleté ořechy a každou kuličku v nich obalíme.
  • Jednotlivé kuličky ukládáme vždy po jedné do papírového košíčku. 
Nepečené medové koule s oříšky a dětskými piškotami.
Zdroj: https://najrecept.sk

Zdravé medovníkové kuličky

Někdy se může stát, že člověka přepadne chuť na něco dobrého, slaďoučkého, ale zároveň v trochu zdravější variantě. To přesně splňuje tento vynikající recept, který pohladí vaše chuťové pohárky.

Ingredience:

  • 1 hrnek vypeckovaných datlí
  • 1 a 1/2 hrnku ovesných vloček
  • 3 polévkové lžíce medu
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 2 lžíce kokosové mouky
  • 1 – 2 hrsti sušených brusinek, mandlí a dýňových semínek (lze použít i slunečnicová semínka, rozinky, vlašské ořechy, lněné semínko nebo cokoliv jiného)

Postup

  • Datle zalijeme vroucí vodou a necháme aspoň půl hodiny odstát.
  • Poté je přendáme do nádoby kuchyňského robota a rozmixujeme i s vodou, ve které jsme je měli namočené.
  • Přisypeme ovesné vločky, kokosovou moučku, sušené brusinky, mandle i semínka.
  • Přilijeme rozpuštěný kokosový olej s medem a vše důkladně promícháme.
  • Hmota by měla být hustá a lepivá.
  • Odebíráme kusy hmoty a tvarujeme z ní kuličky (můžete si pomoci lžičkou na zmrzlinu)
  • Necháme pár hodin odpočinout v lednici a můžeme servírovat.
Marlenkové kuličky s vynikající náplní ze salka.
Zdroj: https://lapetit.sk

Tip: Vyzkoušejte také bezlepkové kuličky marlenka. Jsou rovněž naprosto vynikající.
Co budete potřebovat:
460 g bezlepkových medových plátů + 30 g na obalování, 250 g zkaramelizovaného salka, 170 g čerstvého nesoleného másla, 1 – 2 polévkové lžíce medu.
Jak na to:
Rozmixujte medové pláty na drobečky, dejte do misky, přidejte máslo, salko a med. Vypracujte hmotu, z které odebírejte kousky těsta a tvarujte do kuliček.

Dejte do mixéru 30 g plátů na obalení a rozmixujte na jemné kousky. V nich obalujte jednotlivé kuličky. Vkládejte do papírových košíčků a nechte v lednici cca 30 – 60 minut odpočinout. Teprve potom podávejte.

Pokud jde o marlenkové kuličky, tak to nejlepší, co můžete použít na jejich výrobu je medovo-karamelový dort/korpus, který se již od roku 2003 vyrábí také u nás, i když původně se začal vyrábět o mnoho let dříve. Kromě samotného dortu se vyrábí ještě medové/marlenkové kuličky, rolády, snacky a mnohé další cukrovinky. Patent má registrován Gevorg Avetisyan.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X