Pokud jste zatím nevyzkoušeli recepty na marlenkové kuličky, pak je nejvyšší čas.
Mají vynikající chuť, jsou jemné, měkké a jeden kousek vám rozhodně stačit nebude.
Překvapte své nejbližší a nachystejte jim pohoštění, za které vás budou nosit na rukou.
Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější varianty, o kterých si myslíme, že vám určitě přirostou k srdci.
Klasické marlenka kuličky
Zbylo vám těsto na medovník nebo snad upečené medové perníčky, které už nikdo nechce? Rozhodně je škoda, něco takového vyhodit. Jednoduše toto cukroví recyklujte a vyrobte z něj jiné. Neváhejte a projděte si recepty na medové perníčky, které se pro tuto pochoutku perfektně hodí jako základ.
Ingredience:
Na základní hmotu:
- 30 dkg medových perníčků nebo těsta na medovník
- 8 dkg mletých vlašských ořechů
- 5 dkg rozpuštěného nesoleného másla
- Karamelový krém
- 100 ml mléka (případně více, podle potřeby)
Na karamelový krém:
- 18 dkg cukru
- 70 ml vody
- 150 ml smetany ke šlehání (aspoň 33 %)
Na krém:
- 125 g mascarpone
- 1 plechovka kondenzovaného mléka
Na obalení:
- Drobečky z perníčků nebo medového těsta
Postup
- Nejdříve si připravíme karamelový krém, který potřebujeme jako přísadu do základní hmoty.
- Do hrnce dáme vodu, cukr a přivedeme k varu, aby vznikl tmavý sirup. Nezapomínáme míchat, aby se to nepřipálilo.
- Poté odstavíme z plotny a za stálého míchání pomalu přiléváme smetanu. Musíme dát pozor, protože směs bude hodně divoce bublat.
- Důkladně promícháme a dáme vychladit.
- Na náplň dáme do misky kondenzované mléko, přidáme mascarpone a pečlivě promícháme, ideálně ručním mixérem na nízkou rychlost.
- Dáme vychladit minimálně na 1 až 2 hodiny do ledničky, aby se náplň dobře tvarovala.
- Když je náplň zatuhlá, vyndáme ji z lednice a lžičkou odebíráme malé kousky a tvarujeme cca 1,5 cm velké kuličky.
- Pracujeme rychle, protože náplň se pod teplem rukou začne rozpouštět. Hotové kuličky dáme zpět do lednice na další hodinu.
- Rozmixujeme medové perníčky na jemné drobečky, přidáme vlašské ořechy, rozpuštěné máslo, hotový a vychlazený karamelový krém a mléko.
- Vypracujeme hmotu/těsto a lžíci odebíráme vždy stejně velký kousek, který trochu zploštíme, položíme na něj vždy jednu ztuhlou náplň v kuličce a vytvarujeme marlenkovou kuličku.
- Nakonec obalíme v drobečcích z perníčků nebo medového těsta, záleží na tom, co použijeme.

Objevte podobné tipy
Medové kuličky marlenka
Pokud milujete nepečené cukroví, určitě s jeho přípravou nemusíte čekat až na Vánoce. Naopak si tento recept můžete připravit kdykoliv průběhu roku, třeba na oslavu narozenin nebo na posezení s přáteli či rodinou.
Ingredience:
- 2 polévkové lžíce medu
- 1 plechovka karamelizovaného salka (již hotové)
- 1 hrst mletých vlašských ořechů
- 50 g změklého čerstvého nesoleného másla
- 180 g dětských piškot
Na obalení:
- Mleté vlašské ořechy podle potřeby
Postup
- Do mísy dáme nadrobno rozdrcené piškoty, přidáme hotové salko, med, mleté ořechy, změklé máslo a vypracujeme hladkou hmotu.
- Pokud je těsto moc řídké, přidáme ještě více piškot, případně oříšků, naopak do moc hustého těsta přilijeme mléko.
- Z hmoty odebíráme stejně velké kousky, které tvarujeme do kuliček.
- Připravíme si kuličku, do které nasypeme mleté ořechy a každou kuličku v nich obalíme.
- Jednotlivé kuličky ukládáme vždy po jedné do papírového košíčku.

Zdravé medovníkové kuličky
Někdy se může stát, že člověka přepadne chuť na něco dobrého, slaďoučkého, ale zároveň v trochu zdravější variantě. To přesně splňuje tento vynikající recept, který pohladí vaše chuťové pohárky.
Ingredience:
- 1 hrnek vypeckovaných datlí
- 1 a 1/2 hrnku ovesných vloček
- 3 polévkové lžíce medu
- 2 lžíce kokosového oleje
- 2 lžíce kokosové mouky
- 1 – 2 hrsti sušených brusinek, mandlí a dýňových semínek (lze použít i slunečnicová semínka, rozinky, vlašské ořechy, lněné semínko nebo cokoliv jiného)
Postup
- Datle zalijeme vroucí vodou a necháme aspoň půl hodiny odstát.
- Poté je přendáme do nádoby kuchyňského robota a rozmixujeme i s vodou, ve které jsme je měli namočené.
- Přisypeme ovesné vločky, kokosovou moučku, sušené brusinky, mandle i semínka.
- Přilijeme rozpuštěný kokosový olej s medem a vše důkladně promícháme.
- Hmota by měla být hustá a lepivá.
- Odebíráme kusy hmoty a tvarujeme z ní kuličky (můžete si pomoci lžičkou na zmrzlinu)
- Necháme pár hodin odpočinout v lednici a můžeme servírovat.

Tip: Vyzkoušejte také bezlepkové kuličky marlenka. Jsou rovněž naprosto vynikající.
Co budete potřebovat:
460 g bezlepkových medových plátů + 30 g na obalování, 250 g zkaramelizovaného salka, 170 g čerstvého nesoleného másla, 1 – 2 polévkové lžíce medu.
Jak na to:
Rozmixujte medové pláty na drobečky, dejte do misky, přidejte máslo, salko a med. Vypracujte hmotu, z které odebírejte kousky těsta a tvarujte do kuliček.
Dejte do mixéru 30 g plátů na obalení a rozmixujte na jemné kousky. V nich obalujte jednotlivé kuličky. Vkládejte do papírových košíčků a nechte v lednici cca 30 – 60 minut odpočinout. Teprve potom podávejte.
Pokud jde o marlenkové kuličky, tak to nejlepší, co můžete použít na jejich výrobu je medovo-karamelový dort/korpus, který se již od roku 2003 vyrábí také u nás, i když původně se začal vyrábět o mnoho let dříve. Kromě samotného dortu se vyrábí ještě medové/marlenkové kuličky, rolády, snacky a mnohé další cukrovinky. Patent má registrován Gevorg Avetisyan.