Nejlepší recepty na svatomartinské rohlíčky

Svatý Martin přijíždí na bílém koni a kromě sněhu s sebou přináší husu, víno a staročeské martinské rohlíčky.

Prapůvodní recept, ten který přivezl i Martin, počítá s přípravou kynutého těsta.

Pokud se necítíte příliš silní v kramflecích nebo si chcete práci urychlit, doporučujeme vyzkoušet některý z modernějších receptů, kynuté těsto není nutností.

Lahodně chutnají rohlíčky z tvarohu, zakysané smetany nebo mrkvové.

Vyzkoušejte s námi následující recepty, po kterých se vaši blízcí, s nadsázkou, utlučou.

Základní recept na nekynuté martinské rohlíčky

Připravte křehké a vláčné martinské rohlíčky bez kynutí. Psst. Ani babička nic nepozná.

INGREDIENCE na 8 rohlíčků

  • 500 g hladké mouky
  • 250 g másla nebo Hery
  • 1 vejce
  • 10 lžic mléka
  • 1 lžíce krystalového cukru
  • 1 kostka droždí
  • sůl
  • švestková povidla
  • cukr moučka na obalení

POSTUP

  1. Smícháme vlažné mléko, lžíci cukru, lžíci hladké mouky, rozdrobené droždí a necháme vzejít kvásek (15 až 20 minut).
  2. Rozehřejeme si troubu na 180 °C.
  3. Smícháme zbytek hladké mouky, máslo (Heru), špetku soli a vejce.
  4. Přidáme kvásek a vypracujeme těsto.
  5. Rozdělíme na 8 dílů a do každého dáme lžičku povidel.
  6. Rohlíčky zarolujeme a pečeme přibližně 10 minut.
  7. Ještě horké potřeme rozpuštěným máslem a obalíme v moučkovém cukru.

Chutný hotový recept na nekynuté martinské rohlíčky.

Recept na martinské rohlíčky z tvarohového těsta

Rohlíčky se doslova rozplývají na jazyku. Jako náplň jsme zvolili ořechy, ale skvěle se doplňují i s náplní makovou.

INGREDIENCE

  • 500 g hladké mouky
  • 250 g měkkého plnotučného tvarohu
  • 1 vejce
  • 8 lžic vody
  • 8 lžic rozpuštěného másla
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 250 g mletých ořechů (mandle, vlašské ořechy)
  • 200 g mléka
  • 50 g krystalového cukru

POSTUP

  1. Nejprve si připravíme náplň. Mléko, ořechy a cukr přivedeme k varu a mícháme do zhoustnutí.
  2. Necháme vychladnout.
  3. V míse smícháme mouku s práškem do pečiva.
  4. Přidáme tvaroh, vejce, vodu, máslo a vypracujeme těsto.
  5. Rozdělíme na díly a do každého dáme lžičku ořechové náplně.
  6. Rohlíčky zarolujeme a necháme přibližně 30 minut kynout.
  7. Rozehřejeme si troubu na 180 °C.
  8. Pečeme přibližně 20 minut.

Hotový recept na nejlepší martinské rohlíčky z tvarohového těsta.

Recept na martinské rohlíčky ze zakysané smetany

Křehké a nadýchané jako obláček. Výborně chutnají s makovou náplní.

INGREDIENCE

  • 500 g hladké mouky
  • 200 g zakysané smetany
  • 250 g másla nebo Hery
  • sůl
  • 250 g mletého máku
  • 150 g mléka
  • 3 lžíce povidel
  • špetka skořice

POSTUP

  1. Nejprve si připravíme náplň. Mléko s mákem přivedeme k varu.
  2. Vmícháme povidla, ochutíme skořicí a necháme vychladnout.
  3. Rozehřejeme si troubu na 180 °C.
  4. Ze zbylých ingrediencí vypracujeme těsto.
  5. Rozdělíme na díly a do každého dáme lžičku makové náplně.
  6. Rohlíčky zarolujeme a pečeme přibližně 15 minut.
  7. Po dopečení můžeme posypat moučkovým nebo vanilkovým cukrem.

Hotový recept na skvělé martinské rohlíčky ze zakysané smetany.

Aby se nám rohlíčky nerozpadly, před pečením všechny druhy rohlíčků potřeme rozšlehaným vejcem nebo jen rozšlehaným bílkem či rozpuštěným tukem.

Představili jsme vám tři vynikající a snadné recepty na martinské rohlíčky pro chvilky rodinné pohody.

Máte sladkého už po krk? Zkuste naše recepty na slané chuťovky z listového těsta.

Povedly se? Podělte se s námi v komentářích.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

Další tipy co vařit