Skvělé recepty na rohlíčky pro oslavu svatého Martina. Inspirujte se!

Vyzkoušejte recepty na svatomartinské rohlíčky a oslavte se svými nejbližšími a přáteli tento svátek.

Určitě vás toto pečivo nadchne a každý rok se k němu budete v daném období rádi vracet.

Ostatně svatého Martina oslavujeme hlavně jídlem a pitím, takže rozhodně nebudete nikdo strádat hlady.

Klasické svatomartinské rohlíčky

Jak lépe se dá oslavit nějaký svátek či slavnostní událost než dobrým jídlem? Tohle pečivo má svou charakteristickou chuť i konzistenci a rozhodně stojí za to. Ostatně k tomuto svátku se pojí i recepty na pečenou husu, která nesmí na jídelníčku chybět.

Ingredience:

  • 200 ml plnotučného mléka
  • 1 sáček instantního droždí
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 35 g krystalového cukru
  • 3 g jemné mořské soli
  • 3 vejce
  • 100 g změklého másla

Na dohotovení:

  • 100 g rozpuštěného másla
  • 2 vaječné žloutky
  • 100 g hrubého cukru

Postup

  • Mléko zahřejeme, přidáme cukr, sušené droždí, trochu mouky a necháme vzejít kvásek.
  • Do misky prosejeme obě mouky, sůl, přihodíme vejce, změklé máslo, a nakonec hotový kvásek. Uhněteme těsto, které bude měkké a lepkavé, což je správná konzistence.
  • Z hotového těsta utvoříme kuličku a vložíme ji do skleněné misky vymazané olejem. Necháme kynout, dokud není těsto dvojnásobné.
  • Troubu rozehřejeme na 200 stupňů a připravíme si plechy na pečení.
  • Těsto vyválíme na tloušťku asi 3 mm a vykrájíme z něj stejně velké čtverce o velikosti cca 12×12 cm. Mělo by jich být 16 z celého plátu.
  • Zatočíme/srolujeme a vytvarujeme jako rohlík. Všechny naskládáme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme rozpuštěným máslem.
  • Posypeme hrubým cukrem a vložíme do předehřáté trouby. Necháme péct asi 15 – 20 minut. Když se budou péct moc rychle, snížíme teplotu na 180°C.
  • Hotové rohlíčky odložíme na mřížku a necháme vychladnout. Perfektně chutnají s máslem a dobrou marmeládou.
Jednoduché rohlíčky bez náplně
Zdroj: https://breadcakesandale.com

Svatomartinské rohlíčky plněné ořechy a mákem

Tradičním jídlem je již zmiňovaná husa, někde také kachna a k ní dokonalá sladká tečka v podobě plněného pečiva. Na výběr jsou hned dva druhy náplně.

Ingredience:

Těsto:

  • 100 g aktivního kvásku
  • 450 g pšeničné hladké mouky
  • 1 středně velké vejce
  • 160 g másla
  • 160 ml mléka
  • 8 g soli
  • 85 g krystalového cukru
  • 2 lžíce bílého vína (pokud nemáme, můžeme nahradit rumem)
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • Rozpuštěné máslo na potření

Maková náplň:

  • 110 g mletého máku
  • 20 g másla
  • 20 g cukru
  • 2 lžíce ovocného kompotu
  • 2 lžíce rumu
  • 1/2 lžičky dýňového koření
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 lžička citronové šťávy

Ořechová náplň:

  • 150 g mletých vlašských ořechů
  • 40 g cukru
  • 1 polévková lžíce medu
  • 2 lžíce rumu
  • 3 lžíce mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička citronové šťávy

Postup

  • Začneme přípravou obou náplní. Do pánve dáme mletý mák, mléko, cukr a vaříme, dokud není směs tuhá. Poté ji necháme vychladnout a vmícháme ostatní suroviny.
  • Na ořechovou náplň dáme všechny ingredience do pánve a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí.
  • Smícháme kvásek, mouku, vejce, mléko, cukr, sůl, víno/rum a extrakt. Zpracujeme, přidáme změklé máslo a hněteme, až bude těsto hladké, měkké a elastické.
  • Dáme do misky, zakryjeme utěrkou a necháme odpočívat v lednici. Ráno vyjmeme z lednice a necháme při pokojové teplotě kynout na dvojnásobek.
  • Nakynuté těsto rozdělíme na dvě části a každou vyválíme na placku ve tvaru kruhu o průměru 30 cm. Nožem, rádýlkem či kráječem na pizzu vykrojíme 8 stejných trojúhelníků.
  • Na prvních osm kusů těsta položíme lžičkou kousek makové náplně, na druhých osm zase ořechovou. Každý rohlík zavineme od nejširšího místa ke špičce a vytvarujeme do podkovy.
  • Hotové rohlíky dáme na plechy a necháme ještě znovu kynout. Mezitím si předehřejeme troubu na 210 stupňů. Vložíme rohlíky a pečeme 10 minut. Poté snížíme teplotu na 180°C a upečeme dozlatova.
  • Ještě horké rohlíčky pomažeme rozpuštěným máslem a dáme je na kuchyňskou mřížku vychladnout. Pak už jen stačí pocukrovat moučkovým cukrem a můžeme servírovat.
Svatomartinské ořechové rohlíčky.
Zdroj: https://www.mykitchenarea.com

Kynuté podkovy

Jednoduché kvasnicové těsto a z něj vyrobené lahodné svatomartinské rohlíčky jsou nepostradatelnou součástí slavnostního pečení. Mají jemnou konzistenci, jsou jemné a hodí se k odpolednímu čaji, ale i ke snídani s kávou.

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 30 g droždí
  • 250 ml vlažného plnotučného mléka
  • 1 vejce
  • 80 g krupicového cukru
  • 2 lžičky vanilkového cukru
  • 60 g změklého neslaného másla
  • Špetka jemné mořské soli
  • 1 polévková lžíce rumu
  • 1 lžíce strouhané citronové kůry z chemicky neošetřeného citronu

Na dokončení:

  • 1 vaječný žloutek
  • 2 lžíce mléka
  • Hrubý cukr na posyp

Postup

  • Mouku prosejeme do mísy, uprostřed uděláme důlek a rozdrobíme do něj droždí. Zasypeme lžící cukru, 5 lžícemi mléka a poté vidličkou smícháme kvasinky s trochou mouky, aby kvásek lépe kynul.
  • Zakryjeme utěrkou a necháme 15 minut kynout. Pak přidáme vejce, zbytek cukru, vanilkový cukr, máslo, sůl, rum, citronovou kůru a zbytek mléka.
  • Vše smícháme a hněteme tak dlouho, až se těsto přestane lepit na stěny mísy. Vyklopíme na pomoučený vál, a ještě několik minut hněteme, aby bylo těsto dokonale hladké a elastické.
  • Dáme zpět do mísy a necháme na teplém místě kynout 60 minut. Mezitím si připravíme 2 plechy, které vyložíme pečícím papírem.
  • Z těsta vyválíme velký obdélník, nařežeme na trojúhelníky, srolujeme do tvaru rohlíku a naskládáme na plechy. Přikryjeme papírem na pečení a necháme dalších 15 minut kynout.
  • Předehřejeme si troubu na 200 stupňů a v malé misce smícháme vaječný žloutek s mlékem. Tím potřeme rohlíky a posypeme perlovým/hrubým cukrem.
  • Vložíme do trouby a pečeme 20 minut dozlatova. Po upečení necháme odpočívat na plechu asi 5 – 10 minut, teprve potom je dáme na mřížku vychladnout.
Pečivo sypané cukrem.
Zdroj: http://kitchenlioness.blogspot.com

Croissanty na oslavu svatého Martina

Dalším tradičním receptem pro tento svátek jsou luxusní rohlíčky s jemnou konzistencí a zcela charakteristickou chutí. Dokonce to může být i skvělý dárek pro milovníky jídla.

Ingredience:

  • 3/4 hrnku vlažného mléka
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 4 hrnky polohrubé mouky
  • 3 polévkové lžíce cukru
  • 1/4 lžičky soli
  • 3 vejce
  • 3/4 hrnku másla
  • 2 vaječné žloutky
  • 1/2 hrnku hrubého cukru

Postup

  • Kvasinky rozpustíme ve vlažném mléce. Mouku prosejeme do misky, utvoříme důlek, přidáme sůl, cukr a mléko s droždím. Vypracujeme hladké těsto, zakryjeme a necháme 1 hodinu odpočívat na teplém místě.
  • Přidáme vejce, polovinu másla a zapracujeme do těsta, aby bylo znovu zcela hladké. Když bude moc lepkavé, přisypeme trošku mouky.
  • Rozpustíme si zbývající máslo a připravíme cukr na posyp. Pokud nemáme hrubý cukr, můžeme rozdrtit válečkem kostky cukry.
  • Těsto vyválíme na velký kulatý plát, ze kterého vykrájíme 12 – 16 stejně velkých trojúhelníků.
  • Každý z nich potřeme rozpuštěným máslem a posypeme hrubým cukrem. Srolujeme do tvaru rohlíku a naskládáme na plech.
  • Na plechu potřeme vaječnými žloutky a posypeme dalším cukrem. Troubu předehřejeme na 180 stupňů.
  • Rohlíčky vložíme do trouby a pečeme zhruba 25 minut dozlatova. Upečené necháme vychladnout a poté pocukrujeme.
Jednoduché rohlíčky bez plňky.
Zdroj: https://catholiccuisine.blogspot.com

Rychlé sladké rohlíky s vůní marcipánu

Toto svatomartinské pečivo se ve většině případů připravuje pouze jednou do roka, podobně jako vánoční cukroví na Vánoce, ale rozhodně stojí za to.

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 1 kostka droždí
  • 80 g krystalového cukru
  • 80 g změklého másla
  • 1 vejce
  • 250 ml vlažného mléka
  • Špetka soli
  • 2 lžičky vanilkového cukru
  • 300 g marcipánu
  • 200 g moučkového cukru

Postup

  • Do nádoby kuchyňského robota dáme mouku, přidáme droždí, vlijeme zhruba 5 lžic mléka a 1 lžíci cukru. Pomocí míchacího nástavce lehce promícháme a necháme 15 minut v klidu.
  • Přihodíme cukr, vejce, máslo, sůl a pomocí hnětacího háku zpracujeme v hladké těsto. Zakryjeme vlhkým hadříkem, aby nebylo těsto oschlé a odložíme na dalších 15 minut. Mezitím si předehřejeme si troubu na 190 stupňů.
  • Těsto vyválíme na obdélník a pomocí ostrého nože z něj vykrájíme 12 až 15 stejných trojúhelníků.
  • Na každý trojúhelník položíme kousek marcipánu o velikosti vlašského ořechu a poté z dlouhé strany zavineme směrem ke špičce.
  • Naskládáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 15 minut odpočívat. Pak vložíme do předehřáté trouby a pečeme až 20 minut.
  • Jakmile jsou rohlíčky křupavé a zlatavé, smícháme moučkový cukr s trochou vody, aby vznikla hustá pasta a každý croissant touto pastou potřeme. Necháme zaschnout a vychladnout.
Svatomartinské croissanty.
Zdroj: https://www.whatsforlunchhoney.net

Plněné půlměsíce s mandlovou náplní

Vůně mandlí a lahodná cukrářská poleva udělají z obyčejných sladkých rohlíčků luxusní pochoutku ke kávě či odpolednímu čaji, případně k hrnku vynikajícího kakaa.

Ingredience:

  • 50 dkg polohrubé mouky
  • 1 kostka čerstvého droždí
  • 1 šálek teplého mléka
  • 5 dkg krystalového cukru
  • 2 vaječné žloutky
  • 1 kostka másla
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 vejce

Poleva:

  • 250 g cukru moučka
  • 1/4 lžičky soli
  • 2 lžičky vanilkového cukru
  • 1 lžíce mléka
  • 4 – 7 lžic vody

Mandlová náplň:

  • 200 g mandlí
  • 150 g moučkového cukru
  • 2 – 4 lžíce zakysané smetany (na spojení surovin)
  • 5 – 8 kapek mandlového oleje

Postup

  • Začneme tím, že si připravíme mandlovou náplň. Mandle rozemeleme, smícháme s cukrem, mandlovým olejem a zakysanou smetanou. Té přidáme tolik, aby vše drželo pohromadě a mělo vhodnou konzistenci jako klasická ořechová náplň.
  • Do malé misky dáme několik lžic teplého mléka, 1 lžíci cukru, droždí a necháme vzejít kvásek.
  • Vezmeme druhou mísu a do ní nasypeme mouku, přilijeme zbytek mléka, přihodíme cukr, vaječné žloutky, sůl, vanilku a důkladně zamícháme.
  • Přidáme 5 dkg rozpuštěného másla a uhněteme hladké těsto. Zakryjeme a necháme zhruba 1 hodinu kynout.
  • Těsto položíme na vál a vytvoříme z něj čtverec, do jehož středu položíme zbývajících 200 g másla, které bude mít teplotu 23°C.
  • Každý roh těsta natáhneme do středu másla, a nakonec jej zabalíme, aby bylo zcela pokryto těstem. Potom ho pomocí válečku vyválíme do obdélníku o velikosti cca 8 x 18 cm.
  • Znovu přeložíme, zabalíme a vyválíme jako předtím. Takhle to zopakujeme čtyřikrát za sebou. Pa těsto zabalíme do vlhké utěrky a dáme na 1 1/2 hodiny do chladničky.
  • Vychlazené těsto vyválíme a vykrájíme z něj stejně velké trojúhelníky. Na každou širokou stranu těsta položíme lžíci mandlové náplně a srolujeme do tvaru rohlíčku/podkovy.
  • Naskládáme je na plechy vyložené pečícím papírem, zaklopíme a necháme 30 minut odpočívat. Mezitím si v misce našleháme vejce s lžící vody a potřeme jimi povrch rohlíčků ještě, než je vložíme do trouby předehřáté na 190 stupňů.
  • Pečeme 30 minut dozlatova, pak vyndáme a necháme vychladnout, aby nebyla glazura lepkavá. Před podáváním můžeme ještě pocukrovat nebo pokapat čokoládou.
Rohlíky s vůní mandlí a vanilky.
Zdroj: http://www.bestpolishrecipes.com

Kynuté pečivo svatého Martina

Pokud si chcete připravit sladké rohlíky, ale nemáte ani tu nejmenší chuť zadělávat těsto, můžete si koupit hotové kynuté těsto na buchty a koláč.

Ingredience:

  • 2 hotová kynutá těsta na buchty a koláč
  • 1/4 hrnku máku
  • 3/4 hrnku nasekaných vlašských ořechů
  • 1/4 hrnku rozinek
  • 1/4 hrnku nakrájených mandlí
  • 1/4 hrnku rozdrobených máslových sušenek
  • 3 polévkové lžíce smetany
  • 1/3 hrnku cukru moučka
  • 1 lžíce másla
  • Špetka soli
  • 1 lžička mandlového extraktu

Na dohotovení:

  • 1 lžíce másla
  • 1/3 hrnku moučkového cukru
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1/4 hrnku jemně nasekaných arašídů
  • Mléko podle potřeby

Postup

  • Mák, vlašské ořechy, rozinky, mandle i sušenky dáme do kuchyňského robota a necháme mixovat tak dlouho, až bude vše krásně jemné.
  • Přendáme do malého hrnce, přidáme smetanu, moučkový cukr, máslo, špetku soli a přivedeme k varu. Za stálého míchání vaříme na středním ohni po dobu 5 minut.
  • Odstavíme, vmícháme mandlový extrakt a necháme vychladnout.
  • Těsta vybalíme, rozložíme a rozdělíme na 16 trojúhelníků. Na každý z nich dáme kousek náplně na širší stranu. Použijeme cukrářský sáček nebo lžičku.
  • Srolujeme a vytvarujeme do podkovy. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. Rohlíčky naskládáme na plech a pečeme asi 12 minut.
  • Upečené podkovy necháme vychladnout a mezitím si připravíme glazuru/polevu.
  • Smícháme cukr s máslem, vanilkou i mlékem a potřeme vychladlé rohlíčky. Nakonec posypeme jemně nasekanými arašídy.
Podkovy se sladkou glazurou.
Zdroj: https://polishhousewife.com

Polské rohlíky nasladko

Nekynuté svatomartinské rohlíčky podle tohoto receptu mají podobnou konzistenci jako francouzské croissanty, ale přesto jsou jiné. Mají vynikající chuť a krásně provoní celou kuchyň.

Ingredience:

  • 1 sáček instantního droždí
  • 1 hrnek vlažného mléka
  • 1 polévková lžíce cukru krystal
  • 3 velké žloutky
  • 1 hrnek cukru
  • 1/2 kostky másla

Náplň:

  • 1 hrnek máku
  • 1 hrnek mandlové náplně

Glazura:

  • 3 hrnky cukru moučka
  • 2 lžíce vody
  • 2 hrsti nasekaných mandlí

Postup

  • Do nádoby kuchyňského robota dáme droždí, 1 hrnek vlažného mléka, lžíci cukru a necháme rozpustit.
  • Přidáme žloutky, cukr, rozpuštěné máslo a promícháme. Přisypeme mouku a důkladně hněteme zhruba 8 až 10 minut.
  • Přendáme do misky vymazané olejem, zakryjeme a dáme na teplé místo kynout, dokud nebude mít těsto dvojnásobný objem.
  • Vyklopíme na pracovní plochu, rozdělíme na dvě části a každou vyválíme do kruhu, který rozdělíme na 8 stejných trojúhelníků.
  • Ve střední misce smícháme mák s mandlovou náplní a dáme kousek na každý jednotlivý dílek těsta v nejširším místě.
  • Zamotáme do tvaru rohlíku/půlměsíce a naskládáme na plech s pečícím papírem, kde necháme znovu asi tak 20 minut kynout.
  • Troubu si předehřejeme na 190 stupňů, vložíme plechy a pečeme cca 20 minut dozlatova.
  • Necháme zcela vychladnout a mezitím si připravíme glazuru. Na tu stačí jen smíchat v misce moučkový cukr s vodou, aby měla glazura řidší konzistenci.
  • Namažeme na rohlíčky a posypeme nasekanými mandlemi. Servírujeme nejlépe s horkým čajem či kávou.
Rohlíčky s vůní mandlí.
Zdroj: https://www.thespruceeats.com

Jak si připravit kávu s bohatou pěnou bez kávovaru? V testu elektrických pěničů na mléko jsme si naspali více!

Jednoduché svatomartinské rolované podkovy

Sladká tečka se hodí pro každou příležitost, ať už je to po vydatném obědě, při společenském dýchánku nebo jen u sledování oblíbeného filmu/seriálu.

Ingredience:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 ml vlažného mléka
  • 100 g cukru krystal
  • 1 kostka droždí
  • 1 vejce
  • Špetka soli
  • 80 g rozpuštěného másla
  • 5 lžic mléka

Postup

  • Mouku dáme do misky, vytvoříme důlek a rozdrobíme do něj droždí. Přidáme špetku soli, cukr, 250 ml mléka a pomocí vidličky jemně promísíme. Necháme vzejít kvásek.
  • Přidáme zbývající suroviny a vypracujeme hladké těsto. Hněteme tak dlouho, dokud se nepřestane lepit na stěny mísy.
  • Necháme kynout asi 40 – 60 minut a pak přendáme na vál, kde jen vyválíme do obdélníku.
  • Vykrájíme z něj stejně velké trojúhelníky, které rozprostřeme na plech opatřený pečícím papírem.
  • Předehřejeme si troubu na 200 stupňů a vložíme rohlíčky, které pečeme cca 20 minut dozlatova.
  • Ještě horké rohlíčky potřeme mlékem (5 lžic) a necháme vychladnout.
Croissant svatého Martina.
Zdroj: https://www.kochbar.de

Co je svátek svatého Martina a proč jej slavíme?

Určitě znáte rčení o tom, že přijede Martin na bílém koni a přinese s sebou zimu a sníh. S tím také souvisí dobré jídlo a pití, což je nepostradatelnou a charakteristickou součástí tohoto svátku.

Ostatně pečená husička s knedlíkem a zelím, k tomu vychlazené pivo, no co si přát víc. Svátek připadá na 11. listopad. U nás je to v podstatě den oslavovaný jako začátek zimního období.

Kdo vlastně sv. Martin byl?

Martin Tourský žil v letech 316 – 397 a byl to poustevník, římský voják a biskup v Tours. Byl zakladatelem prvotních klášterů ve Francii. Přestože byl přijat nedobrovolně k císařskému jezdectvu, nepatřil mezi klasické vojáky.

K tomu se váže symbolický čin, který učinil roku 338 při návratu do vojenského tábora. Mečem přepůlil svůj důstojnický plášť a jednu jeho polovinu daroval žebrákovi.

Ten po něm chtěl almužnu, ale Martin nedisponoval ani penězi, ani jídlem či pitím. Tak aspoň poskytl část svého pláště pro zahřátí.

V legendě, která se již po léta vypráví, se říká, že příští noci se před ním zjevil sám Kristus a byl oděn do stejné části pláště, kterou předtím věnoval onomu žebrákovi u bran tábora.

Ježíš měl říci, že tímto pláštěm mě oděl Martin, který je teprve na cestě ke křtu. Ostatně po tomto sledu události se dal Martin pokřtít a opustil armádu. Příštích 10 let žil jako poustevník, než přijal biskupský stolec.

Co k svátku patří?

Jednoznačně pečená svatomartinská husa, která musí být předtím dobře vykrmená. Nechybí ani svatomartinské pečivo v podobě rohlíků, rohů či podkov.

Rohlíky sloužily jako dar děvčat pro jejich milé. Pro děvečku či čeledína, který končil službu byl určen veliký rohlík naplněný mákem. Veškeré pečivo mělo povidlovou náplň nebo makový posyp.

Nesmíme zapomenout ani na svatomartinské víno, které musí splňovat ta nejpřísnější kritéria. První vína se otevírají právě 11. 11. v 11 hodin a musí se nalévat z lahví, nikoliv ze sudu. Etiketu musí zdobit svatý Martin na bílém koni.

Pranostiky k svatému Martinovi

  • Na svatého Martina bývá dobrá peřina.
  • Na svatého Martina kouřívá se z komína.
  • Svatý Martin přijíždí na bílém koni.
  • Svatý Martin usedá s díkem u teplých kamen.
  • Přijede-li Martin na bílém koni, metelice za metelicí se honí.
  • Martin a Kateřina na blátě – Vánoce na ledě.
  • Na svatého Martina husa nejpěkněji zpívá (na pekáči ).
  • Na svatého Martina nejlepší je husina; pohleď na hruď i na kosti, poznáš, jaká zima se přihostí.
  • Je-li kobylka martinské husy hnědá, bude málo sněhu a na holo mrznout; je-li však bílá, bude hodně sněhu.
  • Martinův led bude voda hned.
  • Jižní vítr na Martina – mírná zima.
  • Svatý Martin přijíždí na bílém koni. Přijede-li na šedém, bude zima střídavá; přijede-li na žlutém, přijde zima tuhá a suchá.
  • Je-li na svatého Martina pod mrakem, bude nestálá zima, je-li jasno, bude tuhá zima.
  • Prší-li kolem svatého Martina a hnedle nato sněží a sníh zůstane dlouho ležet, činí to osení znamenitou škodu.
  • Na svatého Martina pod mrakem – nestálá zima.
  • Je-li zamračeno na svatého Martina, bude zima levná; je-li jasno, bude zima tuhá.
  • Na svatého Martina souditi, že když mokrý den mírnou a pohodlnou zimu, jasný ale tuhou zimu znamenati měl.
  • Zůstane-li listí až do Martina na stromech, čeká se dlouhá a tuhá zima.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X