6 snadných receptů na Masarykovo cukroví! Prosté, ale velmi chutné

O prvním československém prezidentovi je známo, že mezi jeho oblíbené pokrmy patřila ovesná kaše, vejce naměkko a ryby.

Na Vánoce na jeho stole nesměl nikdy chybět jeden druh cukroví, ten po něm dnes nese i jeho jméno.

Načerpejte inspiraci z našich receptů na Masarykovo cukroví!

S ořechy lískovými i vlašskými, s vanilkou i kakaem, a dokonce i s medovinou!

Pravé Masarykovo cukroví

Jednoduché vánoční pečivo z pouhých několika málo ingrediencí, které nikdy nezklame.

Ingredience:

  • 1 a 1/3 šálku hladké mouky
  • 1/3 šálku moučkového cukru
  • 3/4 šálku másla
  • 3/4 šálku celých lískových oříšků
  • 1 žloutek
  • vanilková esence
  • moučkový cukr na obalení

Postup:

  1. Celé lískové oříšky namočte alespoň na hodinu do vody.
  2. Vyšlehejte máslo, žloutek a moučkový cukr dohladka.
  3. Přidejte hladkou mouku a vanilkovou esenci.
  4. Vypracujte ručně v těsto.
  5. Do těsta přidejte osušené lístkové ořechy.
  6. Těsto rozdělte na dvě části a vytvarujte do podoby válečku.
  7. Zabalte do potravinové fólie a vložte na noc do ledničky.
  8. Předehřejte si troubu na 170 °C.
  9. Každý váleček nakrájejte ostrým nožem na plátky silné asi 1 cm.
  10.  Masarykovo cukroví dejte na plech vyložený pečicím papírem.
  11. Pečte přibližně 10 minut, dokud cukroví nezačne lehce zlátnout.
  12.  Ještě teplé cukroví poté obalte v moučkovém cukru.
Vánoční pečivo prezidenta Masaryka.
Zdroj: cooklikeczechs.com

Masarykovo cukroví s kakaem, vanilkou a medovinou

Tento recept je ozvláštněn nejen kakaem, ale také medovinou, do které se namáčejí ořechy. To mu dodává nejen nevšední chuť ale i vůni.

Ingredience:

  • 2 šálky hladké mouky
  • 1 a 1/2 šálku vlašských ořechů
  • 2 šálky medoviny
  • 1 šálek másla
  • 1/2 šálku cukru
  • 1 žloutek
  • 1 PL neslazeného kakaového prášku
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • moučkový cukr na posypání

Postup:

  1. Vlašské ořechy namočte přes noc do medoviny.
  2. Následující den ořechy nahrubo nakrájejte.
  3. V míse promíchejte máslo, moučkový cukr a žloutek.
  4. Směs následně rozdělte na polovinu.
  5. Do jedné poloviny dejte šálek mouky, kakao a tři čtvrtiny šálku vlašských ořechů.
  6. Vypracujte v těsto, vytvarujte do tvaru válečku a zabalené v potravinové fólii vložte na noc do ledničky.
  7. Do druhé poloviny směsi dejte druhý šálek mouky, vanilkový extrakt, zbývající množství vlašských ořechů a postup opakujte.
  8. Druhý den si předehřejte troubu na 180°C.
  9. Vyjměte těsto z lednice a nakrájejte ho na přibližně jeden centimetr silné plátky.
  10. Cukroví položte na plechy vyložené pečicím papírem.
  11. Pečte přibližně 10 minut a ještě teplé pečivo posypejte moučkovým cukrem.
Ořechovo-kakaové cukroví obalené v cukru.
Zdroj: theczechguidetocooking.wordpress.com

Kakao se přidává do mnoha druhů vánočního pečiva. Vyzkoušejte i další varianty kakaového cukroví!

Masarykovy vánoční sušenky

Toto vánoční pečivo chutná skvěle s čajem, kakaem, i kávou.  

Ingredience:

  • 1 a 1/2 šálku celých lískových oříšků
  • 2 a 1/2 šálku mouky
  • 3/4 šálku másla
  • 1/2 šálku cukru
  • 1 žloutek
  • 1 PL kakaa

Postup:

  1. Lískové oříšky namočte na 2 hodiny do studené vody a poté je nahrubo nasekejte.
  2. Do mísy k ořechům přidejte ostatní ingredience a vypracujte těsto.
  3. Z těsta vytvarujte váleček, zabalte ho do potravinové fólie a vložte alespoň na tři hodiny do ledničky.
  4. Poté ostrým nožem nakrájejte těsto na plátky o šířce přibližně jednoho centimetru.
  5. Tyto plátky položte na plech vyložený pečicím papírem.
  6. Předehřejte si troubu na 180°C a pečte 7-9 minut.
  7. Pokud chcete, můžete cukroví po vyjmutí posypat moučkovým cukrem.
Kousky vánočního cukroví s lískovými oříšky.
Zdroj: tresbohemes.com

Oblíbené cukroví prezidenta Masaryka

Sílu plátků můžete případně o něco zmenšit či zvětšit, záleží na vašich preferencích.

Ingredience:

  • 180 g vlašských ořechů
  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 100 g cukru krupice
  • 1 PL neslazeného kakaového prášku
  • moučkový cukr na obalení

Postup:

  1. Vlašské ořechy namočte na 2 hodiny do studené vody.
  2. Poté je osušte a nasekejte nahrubo.
  3. Do mísy vložte mouku, povolené máslo, cukr, kakao a ořechy.
  4. Vypracujte v těsto, ze kterého vytvarujete váleček.
  5. Váleček zabalte do plastové fólie a vložte na přibližně hodinu ztuhnout do ledničky.
  6. Po vyjmutí nakrájejte těsto na plátky o tloušťce přibližně jednoho centimetru.
  7. Cukroví dejte na plech s pečicím papírem.
  8. Pečte v troubě předehřáté na 180°C přibližně 10 minut, v zavilosti na síle plátků.
  9. Po vyjmutí ještě teplé vánoční pečivo obalte v moučkovém cukru.
Vánoční sušenky s oříšky obalené v moučkovém cukru.
Zdroj: yummysweets-rikinka.blogspot.com

Oříšky, ať už lískové nebo vlašské se přidávají do mnoha druhů vánočního pečiva. Inspirujte se našimi recepty na ořechové cukroví.

Masarykovo vánoční pečivo

Pokud máte rádi intenzivnější kakaovou chuť, můžete množství kakaového prášku zdvojnásobit.  

Ingredience:

  • 300 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 180 g vlašských ořechů
  • 200 g másla
  • 1 žloutek
  • 1 PL holandského kakaa
  • směs moučkového a vanilkového cukru  na obalení

Postup:

  1. Vlašské ořechy namočte na 2 hodiny do studené vody.
  2. Následně je pokrájejte nahrubo.
  3. Přidejte k ořechům všechny ostatní ingredience, tedy mouku, cukr, máslo, kakao a žloutek.
  4. Vypracujte v těsto, které následně vytvarujte do tvaru válečku.
  5. Váleček zabalte do potravinové fólie a vložte na několik hodin do ledničky.
  6. Po vyjmutí z ledničky těsto nakrájejte na přibližně centimetrové plátky.
  7. Plátky vložte na plech s pečicím papírem.
  8. Pečte v troubě předehřáté na 180°C asi 8-10 minut.
  9. Po upečení Masarykovo cukroví obalte v připravené směsi cukrů.
Oblíbené vánoční cukroviny prezidenta Masaryka.
Zdroj: pecene-varene.sk

Masarykovo cukroví s lískovými oříšky

Lískové oříšky jsou tradiční ingrediencí, ze které se tento druh vánočního pečiva připravuje. Lze je ale nahradit též ořechy vlašskými.  

Ingredience:

  • 300 g hladké mouky
  • 170 g celých lískových oříšků
  • 200 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 1 PL neslazeného kakaového prášku
  • směs moučkového a vanilkového cukru na obalení

Postup:

  1. Lískové oříšky namočte na dobu 2 hodin do studené vody.
  2. Smíchejte mouku, cukr, máslo, žloutek a kakao a vypracujte ručně v těsto.
  3. Přidejte suché lískové oříšky.
  4. Z těsta vytvarujte váleček a zabalený do potravinové fólie ho vložte na noc do ledničky.
  5. Další den nožem váleček nakrájejte na plátky silné přibližně jeden centimetr.
  6. Tyto plátky vložte na pečicím papírem vystlaný plech.
  7. Předehřejte si troubu na 180°C a pečte přibližně 10 minut.
  8. Ještě teplé Masarykovo cukroví poté obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
Vánoční pečivo s lískovými oříšky v moučkovém cukru.
Zdroj: varenie.sk

Několik praktických informací na závěr

Masarykovo cukroví je samozřejmě již podle svého názvu spojeno s prvním československým prezidentem, Tomášem Garrigueem Masarykem, který na něj údajně nedal dopustit. Toto vánoční pečivo je velmi jednoduché a má vždy svůj charakteristický tvar, která vznikne nakrájením válečků těsta na přibližně centimetr silné plátky. Pokud jde o průměr těchto plátků, doporučují se přibližně 3-4 centimetry. Někdy se můžete dočíst, že vzhled tohoto cukroví připomíná knoflíky kabátu.

Masarykovo pečivo lze připravit v několika variantách, s kakaem, vanilkou, ozvláštněné rumem či medovinou, do které se namáčejí ořechy. I když alkohol nepoužijete, nezapomeňte ořechy namočit do vody, aby byly měkčí. Pokud jde o druh ořechů, můžete použít jak lískové, tak vlašské.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X