Slané i sladké recepty z máslové dýně, které si zamilujete. Vyzkoušejte je všechny!

Máslová dýně má sladkou oříškovou chuť podobnou klasické dýni.

Už jste z ní někdy zkusili něco uvařit?

Je to delikatesa!

Vyzkoušejte našich 7 vynikajících receptů s máslovou dýní, po kterých se budete oblizovat.

Máme pro vás luxusní koláč, výživnou polévku i gratin s kuřecím masem.

Nechte si chutnat!

Pečená máslová dýně plněná mletým masem

Tento recept je nejen luxusní, ale i dietní. Pečená máslová dýně je naplněna vydatnou směsí z mletého hovězí masa, žampionů, rajčat a papriky a nakonec posypaná parmazánem. Zní to skvěle? Tak si pojďme tuto dobrotu společně připravit!

Co budete potřebovat

  • 1 máslová dýně
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1 cibule, nakrájená na kostičky
  • 3 stroužky česneku, rozdrcené
  • 4 žampiony, nakrájené
  • 1 velké rajče, nakrájené
  • 1 žlutá paprika, nakrájená na kostičky
  • ½ lžičky sušeného tymiánu
  • ½ lžičky sušeného oregana
  • kajenský pepř
  • sůl
  • pepř
  • 140 g parmazánu, nastrouhaného

Postup

  • Předehřejte troubu na 200ºC.
  • Dýni nakrájejte na poloviny a lžící odstraňte semínka.
  • Plech vyložte pečicím papírem a položte na něj půlky máslové dýně.
  • Pečte 30 minut.
  • Mezitím si na pánvi rozehřejte olivový olej.
  • Přidejte mleté ​​hovězí maso a za častého míchání restujte dohněda.
  • Přidejte cibuli, česnek a žampiony.
  • Restujte, dokud cibule nezměkne.
  • Nakonec přidejte rajče, papriku, sušený tymián, oregano, kajenský pepř, sůl a pepř.
  • Míchejte a vařte dalších asi 15 minut na mírném středním ohni.
  • Pečenou máslovou dýni vyndejte z trouby a vydlabejte z ní ještě trochu dužiny, aby bylo místo na náplň.
  • Půlky máslové dýně naplňte hovězí směsí a posypte strouhaným parmazánem.
  • Vraťte do trouby a pečte dalších 10 minut.
  • Užijte si to!
Pečená dýně plněná vydatnou směsí z mletého hovězí masa, žampionů, rajčat a papriky a nakonec posypaná parmazánem.
www.sodelicious.recipes

Připravili jsme si pro vás i 9 nejlepších receptů na konzervování dýně aneb jak si ji vychutnat po celý rok. Inspirujte se!

Veganský dýňový koláč

Lehký, nadýchaný a lahodný koláč z máslové dýně, kter ý je neuvěřitelně jednoduchý na přípravu, takže ho zvládne i úplný začátečník!

Co budete potřebovat

  • 250 g nastrouhané máslové dýně

Mokré ingredience:

  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 50 ml sójového mléka
  • 2 lžičky vanilkové esence

Suché ingredience:

  • 200 g hladké mouky smícháné s 4 lžičkami prášku do pečiva
  • 120 g moučkového cukru

Postup

  • Předehřejte si troubu na 180 stupňů Celsia.
  • Půlku máslové dýně oloupeme a 250 g z ní nastrouhejte najemno.
  • Nastrouhanou dýni přidejte do velké mísy a přidejte všechny ostatní mokré ingredience.
  • Do mísy přidejte také všechny suché ingredience a naběračkou míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
  • Těsto nalijte do vymazané a pečícím papírem vyložené dortové formy.
  • Pečte v předehřáté troubě 35-40 minut.
  • Nechte vychladnout a poprašte moučkovým cukrem.
  • Dobrou chuť!
Koláč z dýně na talířku.
www.exceedinglyvegan.com

K dobrému moučníku patří i dobrá kávička. Podívejte se na naše recenze nejoblíbenějších kávovarů Jura a zjistěte, proč jsou tak výjimečné.

Pečené hranolky z máslové dýně

Křupavé pečené hranolky z máslové dýně jsou skvělou nízkosacharidovou přílohou, která dokonale nahradí klasické bramborové hranolky. Recept je jednoduchý na přípravu a okamžitě si ho zamilujete.

Co budete potřebovat

  • 1 střední máslová dýně, oloupaná a nakrájená na tyčinky (použijte pouze dlouhou horní část část)
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička česnekového prášku
  • ½ lžičky papriky
  • ½ lžičky sušeného tymiánu
  • sůl a pepř
  • majonéza s čerstvými bylinkami

Postup

  • Předehřejte troubu na 220 °C a vyložte dva velké plechy pečicím papírem
  • Tyčinky máslové dýně vložte do velké mísy a osušte je papírovou utěrkou.
  • Navrch přidejte kukuřičný škrob a rukama zcela obalte máslovou dýni.
  • Dýni přendejte do cedníku a protřepejte, abyste odstranili přebytečný kukuřičný škrob.
  • Hranolky z máslové dýně vraťte do mísy, přidejte olivový olej, česnekový prášek, papriku a tymián.
  • Promíchejte, aby se vše rovnoměrně spojilo.
  • Přeneste hranolky v jedné vrstvě na připravené plechy na pečení a dbejte při tom na to, abyste plechy nepřeplnili.
  • Pečte 30–35 minut, v polovině otočte, dokud nebudou měkké a křupavé.
  • Nechte 5-10 minut vychladnout.
  • Poté podávejte teplé s majonézou smíchanou s čerstvými bylinkami nebo jinou oblíbenou omáčkou.
Dýňové hranolky na talíři s dipem.
www.feelgoodfoodie.net

Vyzkoušejte i naše recepty na batátové hranolky! Jejich sladkost vyvážená lahodným kořením a skvělými dipy vás dostane do kolen!


Dýňové rizoto

Tímhle rizotem s máslovou dýní se na prvním rande rozhodně blýsknete! Potřebujete na něj pouhých 10 ingrediencí, je dokonale krémové a plné příjemných podzimních chutí.

Co budete potřebovat

  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 střední žlutá cibule, nakrájená
  • 1/2 lžičky mořské soli a více podle chuti
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 2 šálky máslové dýně, nakrájené na cca 0,6 cm kostky
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu nebo šalvěje
  • 1 šálek nevařené rýže Arborio
  • ½ šálku suchého bílého vína
  • 4 šálky ohřátého zeleninového vývaru
  • nakrájená čerstvá petrželka nebo malé lístky šalvěje na ozdobu (volitelně)
  • ½ šálku strouhaného pecorina nebo parmazánu k servírování (volitelně)

Postup

  • Ve velké pánvi rozehřejte olej na středním plameni.
  • Přidejte cibuli, sůl a trochu mletého pepře pepřů a restujte 2 až 3 minuty.
  • Přidejte máslovou dýni a vařte 6 až 8 minut.
  • Dále přidejte česnek, rozmarýn a rýži.
  • Promíchejte a nechte asi 1 minutu vařit a poté přilite víno.
  • Míchejte a vařte 1 až 3 minuty, nebo dokud se víno nesvaří.
  • Přilívejte vývar po ¾ šálku najednou a neustále míchejte, aby se každý přídavek vývaru absorboval před přidáním dalšího.
  • Vařte, dokud máslová dýně nezměkne a rizoto není měkké a krémové.
  • Podle chuti okořeňte.
  • Ozdobte petrželkou nebo lístky šalvěje a podávejte podle chuti se strouhaným sýrem.
Dvě porce rizota z dýně na talířích, ozdobené čerstvou šalvějí.
www.loveandlemons.com

Gratinovaná máslová dýně s kuřecím masem

Pokud vám zbylo nějaké pečené kuře, přidejte ho k pórku a máslové dýni ve smetanové omáčce, vše poklaďte kousky ciabatty, posypte sýrem a za 20 minut máte naprosto luxusní oběd či večeři!

Co budete potřebovat

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 velká cibule, nakrájená nahrubo
  • 1 pórek, rozpůlený a nakrájený
  • 350 g máslové dýně, oloupané, zbavené semínek a nakrájené na 2 cm kousky
  • 75 g másla
  • 75 g hladké mouky
  • 800 ml kuřecího vývaru
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 3 lžíce crème fraîche
  • 350 g vařeného kuřete nakrájeného na kousky
  • nasekané lístky ze 4 snítek čerstvého tymiánu lístky plus pár lístků navíc
  • 75 g ciabatty, natrhané na hrubé kousky
  • 60 g sýra Gruyère, strouhaného

Postup

  • Předehřejte troubu na 200°C.
  • Ve velké pánvi rozehřejte na středním plameni 1 lžíci oleje.
  • Přidejte cibuli a pórek a opékejte do změknutí.
  • Vyjměte z pánve a dejte stranou.
  • Přidejte dýni, okořeňte a restujte 10 minut, dokud nezměkne.
  • Dejte stranou s cibulí a pórkem.
  • Na pánvi rozpusťte máslo, vmíchejte mouku na jíšku a vařte 2-3 minuty.
  • Do jíšky po troškách přilévejte vývar a míchejte, dokud nebudete mít hladkou směs.
  • Přidejte hořčici, tymián a crème fraîche.
  • Okořeňte a vmíchejte kuře a odloženou cibuli, pórek a dýni.
  • Rovnoměrně směs nandejte do dvoulitrové zapékací mísy.
  • Posypte kousky ciabatty, sýrem gruyère a extra tymiánem.
  • Okořeňte a poté pokapejte zbytkem oleje.
  • Pečte 20 minut, dokud gratin nezezlátne.
  • Dobrou chuť!
Zapečená dýně s kuřecím masem a pórkem v zapékací míse s vedle položenou lžící.
www.deliciousmagazine.co.uk

Vychutnejte si i naše nejlepší recepty na zapečenou růžičkovou kapustu v různých obměnách! Díky nám si jí zamiluje každý. Ochutnejte ji se sýrem, slaninou, bramborami, smetanou nebo na pikantní způsob.

Dýňové máslo

Tento fantastický recept na máslo z máslové dýně je neuvěřitelně snadný na přípravu a přitom mimořádně působivý! Podávejte s čerstvým chlebem a hosté bude z té sladkoslané chuti nadšení.

Co budete potřebovat

  • 230 g másla, změklého
  • 1 střední máslová dýně, oloupaná a nakrájená na kostičky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2-3 lžíce medu
  • špetka muškátového oříšku (volitelně)
  • sůl a pepř podle chuti

Postup

  • Předehřejte troubu na 200°C.
  • Oloupejte máslovou dýni, vydlabejte semínka a ostrým nožem ji nakrájejte na kostičky.
  • Položte na plech vy ložený pečicím papírem, pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete.
  • Pečte do změknutí, asi 45 minut až 1 hodinu.
  • Dejte stranou vychladnout.
  • Máslo nechte změknout na pokojovou teplotu.
  • V kuchyňském robotu či pomocí mixéru rozšlehejte změklé máslo, pečenou dýni, med, špetku soli, pepře a muškátového oříšku do hladka.  
  • Ihned podávejte nebo dejte do lednice, dokud nebudete připraveni podávat.
  • Servírujte s čerstvým chlebem.
Chléb namazaný máslem z dýně na talíři s vedle položenou lžící.
www.lindseyeatsla.com

Polévka z pečené máslové dýně

Vychutnejte si tuto podzimní a zimní polévku z pečené dýně. Má mnohem hlubší chuť na klasická dýňová polévka, je zdravá a skvěle vás zahřeje!

Co budete potřebovat

  • 1,5 kg máslové dýně
  • 1 lžíce avokádového oleje
  • 1 malá žlutá cibule, rozpůlená
  • 1 stroužek česneku, oloupaný
  • 1/2 lžičky javorového sirupu
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • mletý černý pepř, podle chuti
  • 2 lžíce másla (volitelně)

Na ozdobu:

  • dýňová semínka
  • čerstvá petrželka
  • mletý černý pepř

Postup

  • Předehřejte troubu na 220 stupňů Celsia.
  • Z máslové dýně odřízněte konce.
  • Dýni postavte širším koncem dolů a opatrně ji podélně rozkrojte napůl.
  • Z máslové dýně vydlabejte semínka.
  • Dýni přendejte na plech řezem nahoru, potřete olejem a posypte solí a pepřem.
  • Poté dýni otočte tak, aby řezná strana směřovala dolů, a pečte 60 minut.
  • Po 30 minutách namažte obě poloviny cibule avokádovým olejem a položte ji řeznou stranou dolů na pekáč k dýni.
  • Pokračujte v pečení dalších 30 minut a poté vyjměte z trouby.
  • Velkou lžící vydlabejte z dýně dužinu a přendejte ji do mixéru.
  • Odstraňte vnější vrstvu cibule a přidejte ji do mixéru k dýni spolu s česnekem, javorovým sirupem, solí, muškátovým oříškem, zázvorem, máslem a zeleninovým vývarem.
  • Začněte se 3 šálky zeleninového vývaru a přilévejte další, abyste dosáhli požadované konzistence.
  • Mixujte na nejvyšší stupeň po dobu několika minut, nebo dokud nebude polévka krémová.
  • Polévku ochutnejte a v případě potřeby ještě dosolte a opepřete.
  • Polévku nalijte do misek a ozdobte dýňovými semínky, petrželkou a drceným černým pepřem.
Dýňová polévka na talíři ozdobená dýňovými semínky, petrželkou a černým pepřem s vedle položenou lžící.
www.downshiftology.com

Podívejte se i na náš podrobný článek o dýni, kde se dozvíte vše o jednotlivých odrůdách, včetně snadné přípravy a tipů na recepty!

Závěrečný tip na závěr: I máslová dýně má jedlá semínka, která jsou skvělá na ozdobu. Semínka opláchněte a osušte, promíchejte je s olejem dle vašeho výběru, solí, pepřem a kořením dle chuti. Pečte při 175°C po dobu 10-15 minut a ozdobte jimi libovolný pokrm.

A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X