Máslová dýně má sladkou oříškovou chuť podobnou klasické dýni.
Už jste z ní někdy zkusili něco uvařit?
Je to delikatesa!
Vyzkoušejte našich 7 vynikajících receptů s máslovou dýní, po kterých se budete oblizovat.
Máme pro vás luxusní koláč, výživnou polévku i gratin s kuřecím masem.
Nechte si chutnat!
Pečená máslová dýně plněná mletým masem
Tento recept je nejen luxusní, ale i dietní. Pečená máslová dýně je naplněna vydatnou směsí z mletého hovězí masa, žampionů, rajčat a papriky a nakonec posypaná parmazánem. Zní to skvěle? Tak si pojďme tuto dobrotu společně připravit!
Co budete potřebovat
- 1 máslová dýně
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 cibule, nakrájená na kostičky
- 3 stroužky česneku, rozdrcené
- 4 žampiony, nakrájené
- 1 velké rajče, nakrájené
- 1 žlutá paprika, nakrájená na kostičky
- ½ lžičky sušeného tymiánu
- ½ lžičky sušeného oregana
- kajenský pepř
- sůl
- pepř
- 140 g parmazánu, nastrouhaného
Postup
- Předehřejte troubu na 200ºC.
- Dýni nakrájejte na poloviny a lžící odstraňte semínka.
- Plech vyložte pečicím papírem a položte na něj půlky máslové dýně.
- Pečte 30 minut.
- Mezitím si na pánvi rozehřejte olivový olej.
- Přidejte mleté hovězí maso a za častého míchání restujte dohněda.
- Přidejte cibuli, česnek a žampiony.
- Restujte, dokud cibule nezměkne.
- Nakonec přidejte rajče, papriku, sušený tymián, oregano, kajenský pepř, sůl a pepř.
- Míchejte a vařte dalších asi 15 minut na mírném středním ohni.
- Pečenou máslovou dýni vyndejte z trouby a vydlabejte z ní ještě trochu dužiny, aby bylo místo na náplň.
- Půlky máslové dýně naplňte hovězí směsí a posypte strouhaným parmazánem.
- Vraťte do trouby a pečte dalších 10 minut.
- Užijte si to!

Připravili jsme si pro vás i 9 nejlepších receptů na konzervování dýně aneb jak si ji vychutnat po celý rok. Inspirujte se!
Veganský dýňový koláč
Lehký, nadýchaný a lahodný koláč z máslové dýně, kter ý je neuvěřitelně jednoduchý na přípravu, takže ho zvládne i úplný začátečník!
Co budete potřebovat
- 250 g nastrouhané máslové dýně
Mokré ingredience:
- 100 ml slunečnicového oleje
- 50 ml sójového mléka
- 2 lžičky vanilkové esence
Suché ingredience:
- 200 g hladké mouky smícháné s 4 lžičkami prášku do pečiva
- 120 g moučkového cukru
Postup
- Předehřejte si troubu na 180 stupňů Celsia.
- Půlku máslové dýně oloupeme a 250 g z ní nastrouhejte najemno.
- Nastrouhanou dýni přidejte do velké mísy a přidejte všechny ostatní mokré ingredience.
- Do mísy přidejte také všechny suché ingredience a naběračkou míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
- Těsto nalijte do vymazané a pečícím papírem vyložené dortové formy.
- Pečte v předehřáté troubě 35-40 minut.
- Nechte vychladnout a poprašte moučkovým cukrem.
- Dobrou chuť!

K dobrému moučníku patří i dobrá kávička. Podívejte se na naše recenze nejoblíbenějších kávovarů Jura a zjistěte, proč jsou tak výjimečné.
Pečené hranolky z máslové dýně
Křupavé pečené hranolky z máslové dýně jsou skvělou nízkosacharidovou přílohou, která dokonale nahradí klasické bramborové hranolky. Recept je jednoduchý na přípravu a okamžitě si ho zamilujete.
Co budete potřebovat
- 1 střední máslová dýně, oloupaná a nakrájená na tyčinky (použijte pouze dlouhou horní část část)
- 3 lžíce kukuřičného škrobu
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžička česnekového prášku
- ½ lžičky papriky
- ½ lžičky sušeného tymiánu
- sůl a pepř
- majonéza s čerstvými bylinkami
Postup
- Předehřejte troubu na 220 °C a vyložte dva velké plechy pečicím papírem
- Tyčinky máslové dýně vložte do velké mísy a osušte je papírovou utěrkou.
- Navrch přidejte kukuřičný škrob a rukama zcela obalte máslovou dýni.
- Dýni přendejte do cedníku a protřepejte, abyste odstranili přebytečný kukuřičný škrob.
- Hranolky z máslové dýně vraťte do mísy, přidejte olivový olej, česnekový prášek, papriku a tymián.
- Promíchejte, aby se vše rovnoměrně spojilo.
- Přeneste hranolky v jedné vrstvě na připravené plechy na pečení a dbejte při tom na to, abyste plechy nepřeplnili.
- Pečte 30–35 minut, v polovině otočte, dokud nebudou měkké a křupavé.
- Nechte 5-10 minut vychladnout.
- Poté podávejte teplé s majonézou smíchanou s čerstvými bylinkami nebo jinou oblíbenou omáčkou.

Vyzkoušejte i naše recepty na batátové hranolky! Jejich sladkost vyvážená lahodným kořením a skvělými dipy vás dostane do kolen!
Objevte podobné tipy
Dýňové rizoto
Tímhle rizotem s máslovou dýní se na prvním rande rozhodně blýsknete! Potřebujete na něj pouhých 10 ingrediencí, je dokonale krémové a plné příjemných podzimních chutí.
Co budete potřebovat
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 střední žlutá cibule, nakrájená
- 1/2 lžičky mořské soli a více podle chuti
- čerstvě mletý černý pepř
- 2 šálky máslové dýně, nakrájené na cca 0,6 cm kostky
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1 lžička sušeného rozmarýnu nebo šalvěje
- 1 šálek nevařené rýže Arborio
- ½ šálku suchého bílého vína
- 4 šálky ohřátého zeleninového vývaru
- nakrájená čerstvá petrželka nebo malé lístky šalvěje na ozdobu (volitelně)
- ½ šálku strouhaného pecorina nebo parmazánu k servírování (volitelně)
Postup
- Ve velké pánvi rozehřejte olej na středním plameni.
- Přidejte cibuli, sůl a trochu mletého pepře pepřů a restujte 2 až 3 minuty.
- Přidejte máslovou dýni a vařte 6 až 8 minut.
- Dále přidejte česnek, rozmarýn a rýži.
- Promíchejte a nechte asi 1 minutu vařit a poté přilite víno.
- Míchejte a vařte 1 až 3 minuty, nebo dokud se víno nesvaří.
- Přilívejte vývar po ¾ šálku najednou a neustále míchejte, aby se každý přídavek vývaru absorboval před přidáním dalšího.
- Vařte, dokud máslová dýně nezměkne a rizoto není měkké a krémové.
- Podle chuti okořeňte.
- Ozdobte petrželkou nebo lístky šalvěje a podávejte podle chuti se strouhaným sýrem.

Gratinovaná máslová dýně s kuřecím masem
Pokud vám zbylo nějaké pečené kuře, přidejte ho k pórku a máslové dýni ve smetanové omáčce, vše poklaďte kousky ciabatty, posypte sýrem a za 20 minut máte naprosto luxusní oběd či večeři!
Co budete potřebovat
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 velká cibule, nakrájená nahrubo
- 1 pórek, rozpůlený a nakrájený
- 350 g máslové dýně, oloupané, zbavené semínek a nakrájené na 2 cm kousky
- 75 g másla
- 75 g hladké mouky
- 800 ml kuřecího vývaru
- 1 lžička dijonské hořčice
- 3 lžíce crème fraîche
- 350 g vařeného kuřete nakrájeného na kousky
- nasekané lístky ze 4 snítek čerstvého tymiánu lístky plus pár lístků navíc
- 75 g ciabatty, natrhané na hrubé kousky
- 60 g sýra Gruyère, strouhaného
Postup
- Předehřejte troubu na 200°C.
- Ve velké pánvi rozehřejte na středním plameni 1 lžíci oleje.
- Přidejte cibuli a pórek a opékejte do změknutí.
- Vyjměte z pánve a dejte stranou.
- Přidejte dýni, okořeňte a restujte 10 minut, dokud nezměkne.
- Dejte stranou s cibulí a pórkem.
- Na pánvi rozpusťte máslo, vmíchejte mouku na jíšku a vařte 2-3 minuty.
- Do jíšky po troškách přilévejte vývar a míchejte, dokud nebudete mít hladkou směs.
- Přidejte hořčici, tymián a crème fraîche.
- Okořeňte a vmíchejte kuře a odloženou cibuli, pórek a dýni.
- Rovnoměrně směs nandejte do dvoulitrové zapékací mísy.
- Posypte kousky ciabatty, sýrem gruyère a extra tymiánem.
- Okořeňte a poté pokapejte zbytkem oleje.
- Pečte 20 minut, dokud gratin nezezlátne.
- Dobrou chuť!

Vychutnejte si i naše nejlepší recepty na zapečenou růžičkovou kapustu v různých obměnách! Díky nám si jí zamiluje každý. Ochutnejte ji se sýrem, slaninou, bramborami, smetanou nebo na pikantní způsob.
Dýňové máslo
Tento fantastický recept na máslo z máslové dýně je neuvěřitelně snadný na přípravu a přitom mimořádně působivý! Podávejte s čerstvým chlebem a hosté bude z té sladkoslané chuti nadšení.
Co budete potřebovat
- 230 g másla, změklého
- 1 střední máslová dýně, oloupaná a nakrájená na kostičky
- 2 lžíce olivového oleje
- 2-3 lžíce medu
- špetka muškátového oříšku (volitelně)
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Předehřejte troubu na 200°C.
- Oloupejte máslovou dýni, vydlabejte semínka a ostrým nožem ji nakrájejte na kostičky.
- Položte na plech vy ložený pečicím papírem, pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete.
- Pečte do změknutí, asi 45 minut až 1 hodinu.
- Dejte stranou vychladnout.
- Máslo nechte změknout na pokojovou teplotu.
- V kuchyňském robotu či pomocí mixéru rozšlehejte změklé máslo, pečenou dýni, med, špetku soli, pepře a muškátového oříšku do hladka.
- Ihned podávejte nebo dejte do lednice, dokud nebudete připraveni podávat.
- Servírujte s čerstvým chlebem.

Polévka z pečené máslové dýně
Vychutnejte si tuto podzimní a zimní polévku z pečené dýně. Má mnohem hlubší chuť na klasická dýňová polévka, je zdravá a skvěle vás zahřeje!
Co budete potřebovat
- 1,5 kg máslové dýně
- 1 lžíce avokádového oleje
- 1 malá žlutá cibule, rozpůlená
- 1 stroužek česneku, oloupaný
- 1/2 lžičky javorového sirupu
- 1 lžička soli
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/4 lžičky mletého zázvoru
- 4 šálky zeleninového vývaru
- mletý černý pepř, podle chuti
- 2 lžíce másla (volitelně)
Na ozdobu:
- dýňová semínka
- čerstvá petrželka
- mletý černý pepř
Postup
- Předehřejte troubu na 220 stupňů Celsia.
- Z máslové dýně odřízněte konce.
- Dýni postavte širším koncem dolů a opatrně ji podélně rozkrojte napůl.
- Z máslové dýně vydlabejte semínka.
- Dýni přendejte na plech řezem nahoru, potřete olejem a posypte solí a pepřem.
- Poté dýni otočte tak, aby řezná strana směřovala dolů, a pečte 60 minut.
- Po 30 minutách namažte obě poloviny cibule avokádovým olejem a položte ji řeznou stranou dolů na pekáč k dýni.
- Pokračujte v pečení dalších 30 minut a poté vyjměte z trouby.
- Velkou lžící vydlabejte z dýně dužinu a přendejte ji do mixéru.
- Odstraňte vnější vrstvu cibule a přidejte ji do mixéru k dýni spolu s česnekem, javorovým sirupem, solí, muškátovým oříškem, zázvorem, máslem a zeleninovým vývarem.
- Začněte se 3 šálky zeleninového vývaru a přilévejte další, abyste dosáhli požadované konzistence.
- Mixujte na nejvyšší stupeň po dobu několika minut, nebo dokud nebude polévka krémová.
- Polévku ochutnejte a v případě potřeby ještě dosolte a opepřete.
- Polévku nalijte do misek a ozdobte dýňovými semínky, petrželkou a drceným černým pepřem.

Podívejte se i na náš podrobný článek o dýni, kde se dozvíte vše o jednotlivých odrůdách, včetně snadné přípravy a tipů na recepty!
Závěrečný tip na závěr: I máslová dýně má jedlá semínka, která jsou skvělá na ozdobu. Semínka opláchněte a osušte, promíchejte je s olejem dle vašeho výběru, solí, pepřem a kořením dle chuti. Pečte při 175°C po dobu 10-15 minut a ozdobte jimi libovolný pokrm.
A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!