Pivo jako součást výtečného masa a uzenin

Pivo, v české kotlině bezesporu nejrozšířenější nápoj, je možné využít i v kuchyni při vaření. Pivo tak nemusí být jen nápoj po obědě, ale může být přímo jeho součástí. Mírně nahořklá chuť piva ozvláštní každé jídlo připravované z masa všech druhů. Pivo se hodí k hovězímu masu, k tučnějším masům i k dietnějším bílým masům z drůbeže nebo ryb a neméně dobře se hodí k uzeninám. Přitom můžeme využít všech druhů tepelné úpravy jako je pečení, dušení a smažení.

1. Buřty na černém pivu

Buřty a špekáčky jsou naše národní klasika. Kromě těch opečených na ohni se ale dají připravit na desítky dalších způsobů. Kdo by si nepochutnal ?

INGREDIENCE :

  • 5 ks kvalitních špekáčků
  • 1 ks malé  červené cibule
  • 1 ks malé světlé cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 ks chilli papričky
  • 100 g anglické slaniny
  • hořčice
  • 1/2 malé plechovky sekaných rajčat
  • 250 ml černého piva

POSTUP :

  1. Špekáčky podélně rozřízneme a řez vymažeme hořčicí.
  2. Každý špekáček naplníme na měsíčky nakrájenou cibulí a na plátky nakrájeným česnekem.
  3. Přidáme anglickou slaninu a buřty vyskládáme do pekáče nebo zapékací mísy.
  4. Špekáčky zalijeme sekanými rajčaty, černým pivem a vše posypeme nakrájenou chilli papričkou.
  5. Dáme péct na 180 °C zakryté alobalem na 15 minut, následně pak bez alobalu na dalších 10 minut.
  6. Podáváme s čerstvým chlebem.
 TIP : Pokud nechcete buřty silně pikantní, použijte místo ostrých papriček nakládanou kapii nebo jen mírně ostré beraní rohy. 

Buřty na černém pivu

zdroj :prozeny.cz

2. Pečený zajíc na pivu

Máte rádi divočinu ? Ve spojení s pivem vznikne dokonalé lahodné jídlo.

INGREDIENCE :

  • 900 g zaječích stehen
  • 1 větší cibule
  • 2-4 stroužky česneku
  • 100 g anglické slaniny
  • 50 g uzeného špeku
  • 1/2 l černého piva
  • 1 lžička kmínu
  • sůl a mletý černý pepř
  • Lístky z několika snítek tymiánu
  • 1 lžíce hladké mouky

POSTUP :

  1. Troubu zapneme  na 200 °C.
  2. Pivo otevřeme a necháme ho stát na kuchyňské lince, aby mělo pokojovou teplotu.
  3. Zaječí stehna omyjeme a hlavně dobře odblaníme.
  4. Osušené porce stehen prošpikujeme špalíčky slaniny, osolíme a opepříme.
  5. Zaječí stehna vložíme do pekáčku a posypeme kmínem.
  6. Cibuli nakrájíme na jemné kostičky a česnek nakrájíme na tenké plátky.
  7. Obojí přidáme do pekáčku společně s nakrájenou slaninou a špekem.
  8. Z větviček tymiánu odrhneme lístky a posypeme s nimi porce připraveného zajíce.
  9. Zajíce podlijeme asi 1 dl černého piva.
  10. Pekáček zakryjeme poklicí a vložíme ho do vyhřáté trouby.
  11. Po půl hodině zajíce podlijeme zbytkem piva, přiklopíme a pečeme zakryté 2 hodiny na 170 °C.
  12. Zajíce na pivu můžeme podávat s bramborovým nebo chlupatým knedlíkem.

Pečený zajíc na pivu

zdroj : varimesmarcelou.cz

3. Pečené vepřové koleno na černém pivu

Proč má černé pivo příznivý vliv na náš organismus? Jednoduše proto, že se připravuje výlučně z přírodních složek – z obilných zrn, chmele, vody a kvasnic. A co vlastně pivo obsahuje ? Především vitamin B1 , B2, B6, niacin a kyselinu listovou.

INGREDIENCE :

  • 1 ks vepřového kolena
  • 200 ml černého piva
  • 6 – 8 stroužků česneku
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 4 střední cibule
  • 1 lžička mleté papriky
  • 2 lžičky mletého kmínu
  • sůl
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření a celého pepře

POSTUP :

  1. Koleno ostrým nožem vykostíme a důkladně z obou stran osolíme.
  2. Obě hořčice smícháme spolu s mletým pepřem, lžičkou mletého kmínu, sladkou paprikou a na plátky nakrájeným česnekem.
  3. Vše vetřeme do kolen, pak je zabalte jako roládu, svažte kuchyňským provázkem a dejte na 24 hodin do lednice.
  4. Následující den dáme koleno do pekáčku, posypeme je zbylým kmínem, nakrájenou cibulí, novým kořením, celým pepřem a bobkovým listem.
  5. Zalijeme pivem a 300 ml vody a přikryté pečeme dvě hodiny při 180–200 °C.
  6. Občas podléváme.
  7. Pak odkryjeme a půl hodiny dopékáme dorůžova.
  8. Upečené koleno vyndáme z výpeku, šťávu slijeme, vyjmeme koření, zahustíme ji chlebem, rozmixujeme tyčovým mixérem a podle potřeby dochutíme.
  9.  Koleno podávejte se šťávou, chlebem a staročeskou vejmrdou.

Pečené vepřové koleno na černém pivu

zdroj : strednimorava-tourism.cz

4. Pečená krkovice na černém pivu a medu

INGREDIENCE :

  • 4 plátky krkovice
  • 300 ml černého piva
  • 100 ml tekutého medu
  • 250 g světlého přírodního cukru
  • střik bílého vína
  • několik snítek petrželky
  • sůl a pepř na dochucení

POSTUP :

  1. Pivo, med a cukr uvedeme do varu a pak zlehka svaříme zhruba na polovinu objemu, až směs zesirupovatí.
  2. Necháme vychladnout.
  3. Troubu předehřejeme na 200 °C.
  4. Maso osolíme a opepříme, vložíme do pekáče a pečeme dvacet minut.
  5. Pak teplotu snížíme na 160 °C, maso vyjmeme a potřeme většinou marinády.
  6. Vrátíme do trouby na dalších 40 – 50 minut.
  7. Často ho potíráme zbylou marinádou.
  8. Maso vyjmeme a necháme odpočinout.
  9. Do pekáče vlijeme ještě zbylou marinádu, zastříkneme vínem (nebo vodou) a na sporáku vyvaříme na hustou šťávu.
  10. Podáváme se smetanovou kaší s kapustou, nebo dušenou kapustou a bramborovým knedlíkem.

Pečená krkovice na černém pivu a medu

zdroj : prostreno.cz

5. Kuře na pivu se žampiony

INGREDIENCE :

  • 1 kuře
  • 1 cibule, nakrájená na kostky
  • 150 g žampionů, krájené na plátky
  • 3 lžíce oleje
  • 3 lžíce másla
  • hladká mouka
  • 200 ml světlého piva
  • 700 ml kuřecího vývaru
  • citronová šťáva
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • sůl
  • pepř
  • pažitka

POSTUP :

  1. Kuře rozporcujeme na stehna a prsa.
  2. Maso osolíme a opepříme.
  3. Ve velkém hrnci rozehřejeme olej a 1 lžíci másla.
  4. Opečeme maso nejprve kůží dolů, pak ze všech stran dozlatova.
  5. Opečené maso vyjmeme.
  6. Na tuku v hrnci opečeme cibuli dozlatova, pak přidáme žampiony a 3 minuty opékáme.
  7. Zasypeme 3 lžícemi hladké mouky, promícháme a zalijeme pivem.
  8. Necháme odpařit zpět na tuk tak, aby v omáčce nezbyla hořkost z piva.
  9. Do hrnce vrátíme maso a zalijeme ho do 2/3 vývarem.
  10. Přikryjeme poklicí a necháme 30 minut dusit na mírném plameni.
  11. Kuře vyjmeme z hrnce a udržujeme v teple.
  12. Na 2 lžících rozpuštěného másla opečeme plátky žampionů lehce pokapané citronovou šťávou.
  13. Osolíme a opepříme.
  14. Šufánek omáčky odebereme do misky a důkladně rozmícháme se 2 lžícemi hladké mouky, vmícháme do omáčky.
  15. Omáčku propasírujeme přes jemné síto.
  16. Do propasírované omáčky přidáme orestované žampiony a smetanu.
  17. Vrátíme do ní i maso a necháme 10 minut na mírném plameni prohřát.
  18. Podle potřeby dochutíme solí a pepřem.
  19. Podáváme s knedlíkem, noky, či těstovinami a posypané nadrobno posekanou pažitkou.

Kuře na pivu se žampióny

zdroj : tvarohapovidla.cz

Přílohu k masu na pivě volíme podle charakteru jídla. Ke gulášům můžeme podávat knedlíky, noky nebo jen chléb. K roštěnkám volíme jemný knedlík, noky nebo brambory. K drůbeži podáváme různě upravené brambory včetně smažených hranolků nebo kroket. K rybám se hodí vařené brambory. K uzeninám většinou stačí jen chléb nebo bílé pečivo.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *