6 skvělých receptů na maso s pivem, po kterých se budete olizovat!

Pivo a česká kuchyně patří bezesporu k sobě.

Využijte ho nejen jako nápoj, kterým rozmanité pochoutky zapijete, ale rovněž jako jednu z ingrediencí při vlastním vaření!

Načerpejte inspiraci z našich receptů na maso na pivu.

Skvěle jím ozvláštníte chuť vepřového, hovězího i drůbežího masa.

Navíc příprava těchto pokrmů je velmi jednoduchá a chutný výsledek je vždy zaručen.

Použít můžete pivo světlé i tmavé.

Vepřové maso na černém pivu

Černé pivo dodá tomuto pokrmu mírně nasládlou chuť, pokud máte raději neutrálnější chutě, lze černé pivo nahradit pivem světlým.

Ingredience:

  • 500 g vepřového masa, například kotlet nebo krkovice
  • 1 šálek černého piva
  • 1/2 cibule
  • 2 PL nasekané čerstvé petrželky
  • 2 PL olivového oleje
  • 1 PL octa
  • 1 čajová lžička mletého černého pepře
  • 1 čajová lžička soli
  • 1/2 čajové lžičky mletého kmínu

Postup:

  1. V misce smíchejte pivo, nakrájenou cibuli, veškeré koření, olej a ocet a vytvořte marinádu.
  2. Plátky vepřového masa vložte do marinády a nechte přibližně 30 minut až hodinu v chladu.
  3. Následně plátky masa vložte do pánve s rozpáleným řepkovým olejem a z obou stran je několik minut restujte.
  4. Doba záleží na výšce plátků i na tom, jak moc propečenému masu dáváte přednost.
  5. Stejný způsob přípravy lze použít i pro venkovní grilování.  

Toto vepřové maso na pivu podávejte se zeleninou a čerstvým pečivem či rozmanitými přílohami z brambor.

Plátek vepřového připravovaný v marináše z černého piva servírovaný ze salátem
zdroj: cookinglsl.com

Pokud máte pro vepřové maso slabost a zároveň neradi trávíte při vaření příliš mnoho času, jistě vás potěší naše rozmanité recepty na vepřové rizoto.

Trhané vepřové maso na pivu

Trhané maso je velmi oblíbeným způsobem přípravy. Vyzkoušejte ho nejen v hamburgerech, ale rovněž na pivu! 

Ingredience:

  • 1500 g vepřového masa
  • 400 ml světlého, nejlépe kvasnicového piva
  • 1 cibule
  • 2 PL hnědého cukru
  • 1 PL sušeného mletého česneku
  • 1 PL sladké papriky
  • 1 PL mletého černého pepře
  • 1 PL sušeného oregana
  • sůl

Postup:

  1. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Ty následně vložte na dno hrnce pro pomalé vaření.
  2. V misce smíchejte hnědý cukr, česnek, sůl, pepř, sladkou papriku a oregano.
  3. Vepřové maso omyjte a ze všech stran ho směsí koření důkladně posypejte.
  4. Maso vložte rovněž do hrnce a vše zalijte pivem.
  5. Pivo nelijte přímo na maso, jinak z něj zbytečně odstraníte koření.
  6. Hrnec zavřete a vařte 6-7 hodin. Přesná doba vaření záleží na konkrétním hrnci, druhu i velikosti masa.
  7. Když je maso dokonale měkké, pomocí vidličky ho natrhejte na charakteristické kousky.

Trhané vepřové maso na pivu podávejte například s čerstvým pečivem, rozmanitými dipy a zeleninovým salátem.

Miska s trhaným veprovým masem připravovaným v pomalém hrnci na pivu
zdroj: craftbeering.com

Kromě trhaného vepřového lze v pomalém hrnci připravovat i řadu dalších pokrmů. Inspirujte se našimi chutnými recepty z hrnce na pomalé vaření!

Hovězí na pivě se žampiony

Kombinace hovězího masa, piva, hub a červené cibule dodává tomuto pokrmu nejen skvělou chuť, ale i zajímavé aroma. Vyzkoušejte a uvidíte, že budete příjemně překvapeni!

Ingredience:

  • 1000 g hovězího masa
  • 375 ml světlého piva
  • 375 ml hovězího vývaru
  • 3 červené cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 150 g lesních hub nebo žampionů
  • 50 g hladké mouky
  • 10 g másla
  • 2 PL rajčatového protlaku
  • bobkový list
  • 1 pyramidový sáček polévkového koření
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Na pánvi rozpusťte máslo a zlehka na něm orestujte na kousky nakrájené hovězí maso.
  2. Přidejte do pánve na větší kusy nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a na plátky či čtvrtky nakrájené houby.
  3. Za stálého míchání povařte přibližně 3 minuty.
  4. Přidejte mouku a povařte ještě minutu.
  5. Následně do pánve přilijte pivo, hovězí vývar, přidejte rajčatový protlak a veškeré koření.
  6. Přiklopte a vařte na mírném ohni přibližně 2 hodiny, než bude maso zcela měkké.

Hovězí maso na pivu servírujte s dušenou zeleninou a přílohami z brambor.

Pokrm z hovězího masa v pivní omáčce se žampiony, podábaný z dušenou zeleninou a bramborovou kaší
zdroj: georgiapellegrini.com

Kuřecí prsa v pivní marinádě

Pro přípravu tohoto pokrmu můžete využít například vyhlášené irské tmavé pivo Guiness, které kuřecímu masu dodá tu správnou chuť.

Ingredience:

  • 6 kuřecích prsních řízků
  • 300 ml černého piva
  • 2 stroužky česneku
  • 3 PL sójové omáčky
  • 1 čajová lžička čerstvého rozmarýnu
  • 1 PL čerstvé petrželky
  • 1/2 čajové lžičky mletého černého pepře
  • sůl
  • větvičky rozmarýnu na ozdobu

Postup:

  1. V misce smíchejte prolisované stroužky česneku, nasekanou čerstvou petrželku a rozmarýn, pepř, sójovou omáčku a sůl.
  2. Promíchejte a následně přilijte do misky též černé pivo.
  3. Do takto připravené marinády vložte omyté a přes potravinovou fólii zlehka naklepané kuřecí řízky.
  4. Překryjte misku fólií a vložte na několik hodin či přes noc do ledničky marinovat. Během doby je vhodné maso alespoň jedenkrát otočit.
  5. Předehřejte si troubu na 180°C.
  6. Kuřecí maso i s pivní marinádou přendejte do pekáče a vložte do trouby.
  7. Pečte doměkka, v závislosti na velikosti a tloušťce prsních řízků.

Takto připravené kuřecí maso na pivu podávejte s bramborovou kaší ozdobené větvičkami rozmarýnu.

Kuřecí prsa marinovaná v pivu s bramborovou kaší
zdroj: everydaydishes.com

Pečené plátky hovězího masa s pivní omáčkou

Výtečná omáčka, připravená nejen z piva, ale též vinného octa, je v kombinaci s hovězím masem opravdovou lahůdkou.

Ingredience:

  • 1000 g hovězího masa, například svíčkové
  • 2 šálky piva
  • 3 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 PL hladké mouky
  • 1 PL hnědého cukru
  • 1 PL červeného vinného octa
  • 1 a 1/2 šálku hovězího vývaru
  • 2 PL másla
  • 1 PL olivového oleje
  • bobkový list
  • petrželka
  • tymián
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Na pánvi rozehřejte směs másla a oleje a hovězí maso nakrájené na plátky na něm z obou stran zlehka orestujete.
  2. Následně plátky masa z pánve odstraňte a vložte do stejné pánve zesklovatět nakrájenou cibuli.
  3. Přidejte prolisovaný česnek, promíchejte a následně jejich směs z pánve opět odstraňte.
  4. Přidejte do pánve mouku a cukr a za stálého míchání z nich vytvořte jíšku.
  5. Postupně k jíšce přidávejte vývar a přiveďte k varu.
  6. V mezidobě si předehřejte troubu na 160°C.
  7. Do pánve přidejte pivo a vinný ocet a za občasného míchání vařte do zhoustnutí, přibližně 10 minut.
  8. Do pekáče postupně vrstvěte hovězí plátky a směs cibule a česneku, každou vrstvu též osolte a opepřete.
  9. Přidejte bobkový list, petrželku a tymián.
  10. Vše zalijte omáčkou z piva.
  11. Pekáč zakryjte pokličkou a pečte v předehřáté troubě přibližně 2 až 2 a 1/2 hodiny.

Takto připravený pokrm chutná skvěle především s těstovinami či bramborami.

Kousky hovězího v pivní omáčce
zdroj:foodnetwork.ca

Máte doma přebytek čerstvých, sušených či mrazených hub? Připravte si z nich hovězí na houbách v šesti různých variantách!

Vepřové kotlety s pivním přelivem

Kromě jemného kečupu lze samozřejmě použít též kečup ostrý a celý pokrm rázem dostane velmi pikantní nádech.

Ingredience:

  • 800 g vepřových kotlet
  • 1 šálek piva
  • 3 PL kečupu
  • 2 PL hnědého cukru
  • 1 PL řepkového oleje
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1/2 čajové lžičky mletého černého pepře

Postup:

  1. Plátky vepřových kotlet v případě potřeby zlehka naklepejte přes potravinovou fólii a následně je osolte a opepřete.
  2. Takto připravené kotlety orestujte na pánvi s olejem.
  3. V misce smíchejte kečup, cukr a pivo.
  4. Touto směsí následně kotlety v pánvi přelijte.
  5. Směs přiveďte k varu a duste přibližně 8-10 minut doměkka.

Toto vepřové maso na pivu servírujte se šťouchanými či pečenými brambory.

Veprové kotlety servérované s pivním přelivem
zdroj: tasteofhome.com

Pivo v kuchyni

Pivo se při vaření nejčastěji používá třemi různými způsoby:

  1. Marinování masa v marinádě, jejíž důležitou součástí je kromě koření též pivo,
  2. dále se pivo přidává při vaření jako jedna z ingrediencí,
  3. a k podlévání masa při pečení, například místo vody či vývaru.

Mimochodem pivo se při vaření, dušení či pečení využívalo již ve středověku. Používalo se zejména při přípravě zvěřiny a ryb. Použít při přípravě masových pokrmů můžeme, dá se říci, všechny typy piva. Černé pivo dodá pokrmům lehce nasládlejší chuť než pivo světlé. Pivo ale v kuchyni využijete i při přípravě nejrůznějších těstíček na obalování, dále při přípravě rozmanitého pečiva, jako jsou například vyhlášené pivní rohlíky, výborná je rovněž pivní polévka či buřty na pivu. 

A jak jste si na našich receptech pochutnaly vy? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X