7 luxusních kombinací masa a zelí, které musíte ochutnat. Vyzkoušejte je všechny!

Máte chuť na něco vydatného, jednoduchého a přitom chutného?

Inspirujte se našimi recepty na maso se zelím 7x jinak!

Budete překvapeni, co vše se dá s pomocí těchto dvou surovin uvařit za lahůdky.

Připravte si lahodné závitky, vepřovou pečeni, zelnou polévku či domácí slovenské halušky.

Užijte si to!

Maso s hlávkovým zelím stir-fry

Restované maso se zeleninou na asijský způsob je rychlovka, která ovšem potěší všechny vaše chuťové buňky. Přesvědčte se sami!

Ingredience

  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1/2 lžíce sezamového oleje
  • 1/2 lžíce chilli omáčky (sriracha)
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 1/4 hlávkového zelí
  • 1 mrkev
  • 1 červená cibule
  • 1 lžička řepkového oleje
  • 300 g mletého hovězího
  • 1 stroužek česneku
  • kousek zázvoru
  • sůl
  • pepř
  • sezamová semínka

Postup

  1. Smíchejte sójovou i chilli omáčku, sezamový olej a třtinový cukr.
  2. Dejte stranou odpočívat.
  3. Zelí, mrkev, cibuli, česnek a zázvor nasekejte na plátky.
  4. Rozpalte pánev a řepkový olej.
  5. Orestujte mleté maso spolu s cibulí, česnekem a zázvorem.
  6. Osolte a opepřete.
  7. Přidejte zelí a mrkev.
  8. Míchejte, dokud zelí nezačne vadnout.
  9. Přilijte připravenou omáčku.
  10. Posypt sezamovými semínky a můžete servírovat.
Restované maso se zeleninou na asijský způsob servírované s misce s hůlkami.
www.budgetbytes.com

Masové karbanátky s kysaným zelím

Praví se, že německá strava jsou jen buřty a zelí. Inu, zelí v našem receptu opravdu najdete. Vyzkoušejte následující pokrm a uvidíte, že kuchyni našich sousedů není radno podceňovat.

Ingredience

  • 150 g mletého hovězího
  • 150 g mletého vepřového
  • 1/2 cibule nasekané najemno
  • 1/3 hrnku strouhanky
  • 1/2 lžíce nasekané pažitky
  • 1/2 lžíce worcesterové omáčky
  • sůl
  • pepř
  • 1 vejce
  • 1/4 hrnku mléka
  • řepkový olej
  • 400 g kysaného zelí

Postup

  1. V míse smíchejte všechny ingredience s výjimkou zelí a oleje.
  2. Vytvarujte karbanátky (popřípadě masové koule).
  3. Rozpalte pánev s olejem.
  4. Zelí společně s karbanátky vložte do pánve a restujte.
  5. Přidejte trochu vody, přiklopte a přibližně 15 minut duste.
  6. Podávejte s vařenými bramborami.
Karbanátky z mletého a kysaného zelí servírované se lžíčí omáčky.
www.dirndlkitchen.com

Inspirujte se také našimi 10 luxusními recepty na karbanátky z cukety. Máme pro vás nové a neotřelé kombinace!

Pomalu dušené hovězí s křupavým zelím a kořenovou zeleninou

Hledáte recept na perfektní sváteční večeři? Pak vyzkoušejte třeba toto luxusní hovězí maso se zeleninou připravované v pomalém hrnci.

Ingredience

Na hovězí maso:

  • 1 200 g hovězího masa  vhodného na dušení
  • 1 lžička mleté hořčice
  • 1 lžička uzené papriky    
  • 1 lžička černého pepře
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 a 1/2 šálku hovězího vývaru   
  • 1/2 šálku bílého véna
  • 1 lžíce octa octa
  • 1/4 lžičky drcené mořské soli
  • 3 bobkové listy
  • 1 polévková lžíce tuku ze slaniny (nebo kokosového či extra panenského olivového oleje)
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu nebo tapiokové mouky

Na zeleninu:

  • 3 mrkve
  • 2 tuříny
  • 1 cibule
  • 1 vodnicce
  • 1 brambora
  • 1 malá hlávka bílého zelí
  • 1 malá hlávka červeného zelí
  • 1/4 šálku extra panenského olivového oleje, přepáleného tuku ze slaniny nebo rozpuštěného kokosového oleje
  • 1 lžička černého pepře

Postup

  1. V misce smíchejte hořčici, papriku, černý pepř a česnek.
  2. Maso osušte papírovou utěrkou a ze všech stran ho rovnoměrně posypte kořením a rozetřete prsty.
  3. Během přípravy zeleniny nechte maso na talíři alespoň 30 minut odležet, aby dosáhlo pokojové teploty.
  4. V malém hrnci přiveďte k varu vývar, víno, ocet, sůl a bobkové listy.
  5. Ztlumte plamen na nejnižší a udržujte horké.
  6. V těžké pánvi rozpalte tuk nebo olej.
  7. Když se začne třpytit, přidejte maso a opékejte asi tři minuty z každé strany.
  8. Dejte vývar do velkého pomalého hrnce na Low.
  9. Přidejte hovězí maso.
  10. Přikryjte a vařte 8-10 hodin.
  11. Když je maso hotové, vyndejte ho na prkénko.
  12. Šťávu z pánve sceďte do malého hrnce, ale nejprve odstraňte většinu tuku.
  13. Do malé misky dejte 1/4 šálku šťávy spolu s kukuřičným škrobem nebo tapiokovou moukou a šlehejte do hladké kaše.
  14. Dejte pánev na střední teplotu a přiveďte k varu.
  15. Vařte omáčku, dokud nezhoustne.
  16. Veškerou zeleninu oloupejte a nakrájejte na stejně velké kousky.
  17. Zelí nakrájejte na měsíčky, odstraňte jádřince.
  18. Zeleninu pořádně promíchejte s olejem nebo tukem.
  19. Posypte černým pepřem a malým množstvím mořské soli.
  20. Zeleninu rozprostřete na pekáč, přikryjte alobalem a dejte do lednice.
  21. 40 minut před podáváním předehřejte troubu na 230 stupňů Celsia.
  22. Vyjměte pekáč z chladničky a před vložením do trouby se ujistěte, že má zelenina pokojovou teplotu.
  23. Pečte 30 minut, dokud zelenina po propíchnutí vidličkou nebude měkká, poté sejměte alobal a pečte dalších 10 minut, dokud zelenina nebude zvenčí křupavá a uvnitř měkká.
  24. Podávejte s omáčkou a masem.
Hovězí maso servírované na talíři se zeleninou a zalité omáčkou.
www.migrainereliefrecipes.com

Halušky se zelím a uzeným masem

Tradiční slovenské jídlo, které je velmi oblíbené i u nás! Uvařte si luxusní domácí halušky s kysaným zelím a uzeným masem, na kterých si pochutná celá vaše rodina.

Ingredience

  • 500 g brambor
  • 250 g kysaného zelí
  • 1 špetka soli
  • 1 vejce
  • trochu hladké mouky
  • 250 g uzeného masa
  • trochu oleje
  • 1 cibule

Postup

  1. Brambory oloupejte a nastrouhejte na hrubším struhadle.
  2. Přidejte k nim vajíčko, sůl a hladkou mouku.
  3. Vypracujte polotuhé těsto, ze kterého tvarujte noky, které házejte do vroucí osolené vody.
  4. Nadrobno nakrájenou cibuli osmahněte na rozpáleném oleji.
  5. Přidejte kysané zelí, na kostičky nakrájené uzené maso a nakonec scezené halušky.
  6. Vše promíchejte a ihned podávejte.
Domácí halušky s kysaným zelím a uzeným, ozdobené čerstvou petrželkou a servírované na talíři.
www.dobruchut.aktuality.sk

Pečené vepřové maso s kysaným zelím

Opečte si vepřovou pečeni na másle, což ji dodá krásnou hnědou kůrku. Pokud k ní přidáte ještě jablka a kysané zelí, rázem máte na stole úžasné hřejivé podzimní jídlo.

Ingredience

  • 900 g kysaného zelí, nescezeného
  • 1 střední jablko, zbavené jádřinců, nakrájené na tenké měsíčky
  • 1/4 šálku nakrájené cibule
  • 2 polévkové lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 1 (900 – 1400 gramů) vepřové pečeně bez kosti
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 2 lžíce másla

Postup

  1. Zahřejte troubu na 175 °C.
  2. Smíchejte kysané zelí, jablko, cibuli, třtinový cukr a javorový sirup ve velké míse a dejte stranou.
  3. Vepřovou pečeni posypte solí a pepřem.
  4. Rozpusťte máslo v pětilitrovém hrnci a když začne prskat, přidejte vepřové.
  5. Restujte na středním plameni (během toho několikrát otočte) 7–9 minut nebo do zhnědnutí.
  6. Přidejte směs kysaného zelí.
  7. Zakryjte a dejte do trouby.
  8. Pečte 1 a ½ až 2 hodiny nebo dokud vepřová pečeně nedosáhne vnitřní teploty 71 °C.
  9. Pomocí děrované lžíce přendejte kysané zelí do servírovací misky.
  10. Na kysané zelí položte vepřovou pečeni a servírujte.
Vepřová pečeně položená na směsí zelí a jablek, servírovaná v hrnci.
www.landolakes.com

Připravte si alespoň jeden z našich lákavých receptů na vepřovou pečeni. Nebudete litovat!

Zelné keto závitky plněné mletým masem

Tato nízkosacharidová verze zelných závitků je stejně uspokojivá jako originál. Její tajemství je květáková rýže! Připravte si je už dnes.

Ingredience

Na omáčku:

  • 1 (400 ml) plechovka krájených rajčat
  • 1 polévková lžíce jablečného octa
  • 1/2 lžičky vloček červeného chilli
  • 1 lžička sušené cibule
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 lžička sušeného oregána
  • sůl a mletý černý pepř dle chuti
  • 1/4 šálku extra panenského olivového oleje

Na závitky:

  • 12 zelných listů
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 350 g mletého vepřového masa
  • 1 šálek květáku, nasekaného na zrnka velikosti rýže
  • 3 jarní cibulky, nakrájené na tenké plátky
  • 1/4 šálku nasekané petrželky a další pro podávání
  • mletý černý pepř dle chuti

Postup

  1. Předehřejte troubu na 190° C.
  2. Rajčata, jablečný ocet, chilli, sušenou cibuli, sušený česnek a oregano rozmixujte v mixéru na pyré a dochuťte solí a pepřem.
  3. Ve velké hluboké pánvi (nebo velkém hrnci) na středním ohni rozehřejte olej.
  4. Přidejte rajčatovou omáčku, přiveďte k varu, poté snižte na středně nízkou teplotu a vařte 20 minut, dokud mírně nezhoustne.
  5. Ve velkém hrnci s vroucí vodou blanšírujte listy zelí, dokud nebudou měkké a pružné, asi 1 minutu.
  6. Dejte stranou.
  7. Připravte si náplň: ve velké míse smíchejte ½ šálku rajčatové omáčky s mletým masem, květákovou rýží, jarní cibulkou a petrželkou.
  8. Dochuťte solí a pepřem.
  9. Na dno velkého pekáčku rozetřete tenkou vrstvu omáčky.
  10. Z každého listu zelí nožem vyřízněte tvrdé trojúhelníkové žebro.
  11. Umístěte asi ⅓ šálku náplně na jeden konec každého listu, pak srolujte a při rolování zastrčte po stranách.
  12. Na omáčku v pekáčku položte rolky švem dolů.
  13. Na zelné závitky nalijte zbylou omáčku.
  14. Pečte 45 minut až 55 minut, dokud není maso propečené a vnitřní teplota nedosáhne 65° Celsia.
  15. Před podáváním ozdobte ještě petrželkou.
Rolky ze zelných listů plněné mletým, servírované na talířku a zalité rajčatovou omáčkou.
www.delish.com

Zelná polévka s hovězím masem

Tato výživná polévka se zelím a hovězím masem s nízkým obsahem sacharidů je nabitá spoustou chutí. Je krásně hřejivá a navíc se po ní nebudete cítit těžce. Tak pojďme si ji připravit!

Ingredience

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 550 g hovězího masa vhodného na dušení
  • 1 šálek nakrájené cibule
  • ½ šálku nakrájeného řapíkatého celeru
  • ½ šálku nakrájené mrkve
  • 6 stroužků česneku, lisovaného
  • 6 šálků hovězího vývaru
  • 2 lžíce octa
  • 1 lžíce krystalového cukru
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 lžička sušené cibule
  • 1 bobkový list
  • ½ velkého zelí nakrájeného na kousky

Postup

  1. Zahřejte olej ve velkém hrnci na středně vysokém plameni.
  2. Hovězí maso osolte, opepřete a opékejte po dávkách zhruba, 2–3 minuty na dávku.
  3. Nepřeplňujte hrnec, maso se spíše zapaří než opeče.
  4. Opečené hovězí maso vyjměte na talíř.
  5. Přidejte cibuli a vařečkou odstraňte hnědé kousky ze dna pánve.
  6. Cibuli restujte 4–6 minut nebo dokud nezesklovatí.
  7. Přidejte česnek a restujte dalších 30 sekund.
  8. Přidejte orestované hovězí maso, nakrájený řapíkatý celer, mrkev, hovězí vývar, cukr, sójovou omáčku, ocet, tymián, rozmarýn, sušený česnek, sušenou cibuli a bobkový list.
  9. Přiveďte směs k varu, snižte teplotu a nechte 1 a 1/2 – 2 hodiny dusit, nebo dokud hovězí maso nezměkne.
  10. Zelí přidejte během posledních 15-20 minut vaření, aby nebylo příliš kašovité.
  11. Ochutnejte a dochuťte solí a pepřem dle libosti.
  12. Podávejte ozdobené nasekanou petrželkou spolu s krekry nebo křupavým chlebem!
Zeleninová polévka s hovězím masem servírovaná ve dvou hlubokých talířích.
www.littlespicejar.com

Zelňačka nebo také kyselica je polévka z kysaného zelí.  Znáte ji s brambory, klobásou nebo slaninou? Jaká je vaše tradiční receptura? A pokud ještě žádnou nemáte, pojďte nabrat inspiraci našimi recepty na zelňačku

A jak vám naše dnešní recepty chutnaly? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X