Vepřo knedlo zelo je první české jídlo, se kterým Čech seznamuje cizince.
Maso a zelí s přílohou je skvělá kombinace a my jsme právem na tuto dobrotu pyšní.
Byla by však škoda nerozšířit si obzory i jinými pokrmy, ve kterých má hlavní roli maso a zelí.
A od toho jsme tu my! Přinášíme 3 nejlepší recepty, kterými se můžete inspirovat ke skvělým a rychlým obědům.
Maso s hlávkovým zelím stir-fry
Hlávkové zelí se hojně využívá například v asijské kuchyni. Pro tento způsob přípravy je skvělým pomocníkem pánev WOK.
INGREDIENCE pro dvě osoby
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1/2 lžíce sezamového oleje
- 1/2 lžíce chilli omáčky (sriracha)
- 1 lžička třtinového cukru
- 1/4 hlávkového zelí
- 1 mrkev
- 1 červená cibule
- 1 lžička řepkového oleje
- 300 g mletého hovězího
- 1 stroužek česneku
- kousek zázvoru
- sůl
- pepř
- sezamová semínka
POSTUP
- Smícháme sójovou i chilli omáčku, sezamový olej a třtinový cukr.
- Dáme stranou odpočívat.
- Zelí, mrkev, cibuli, česnek a zázvor nasekáme na plátky.
- Rozpálíme pánev a řepkový olej.
- Orestujeme mleté maso spolu s cibulí, česnekem a zázvorem.
- Osolíme. Opepříme.
- Přidáme zelí a mrkev.
- Mícháme, dokud zelí nezačne vadnout.
- Přilijeme připravenou omáčku.
- Posypeme sezamovými semínky a můžeme servírovat.
Objevte podobné tipy
Masové karbanátky s kysaným zelím
Praví se, že německá strava jsou jen buřty a zelí. Inu, zelí v našem receptu opravdu najdete.
Vyzkoušejte následující recept a uvidíte, že kuchyni našich sousedů není radno podceňovat.
INGREDIENCE pro dvě osoby
- 150 g mletého hovězího
- 150 g mletého vepřového
- 1/2 cibule nasekané najemno
- 1/3 hrníčku strouhanky
- 1/2 lžíce nasekané pažitky
- 1/2 lžíce worcesterové omáčky
- sůl
- pepř
- 1 vejce
- 1/4 hrníčku mléka
- řepkový olej
- 400 g kysaného zelí
POSTUP
- V míse smícháme všechny ingredience s výjimkou zelí a oleje.
- Vytvarujeme karbanátky (popřípadě masové koule).
- Rozpálíme pánev s olejem.
- Zelí společně s karbanátky vložíme do pánve a restujeme.
- Přidáme trochu vody, přiklopíme a přibližně 15 minut dusíme.
- Podáváme s vařenými bramborami.
Pečené kuře s dýňovým zelím
Tímto jednoduchým receptem potěšíte děti i dospělé.
Dýňovým zelím můžete nahradit klasické zelí ve všech tradičních receptech. Neváhejte vyzkoušet.
INGREDIENCE pro dvě osoby
- 2 kuřecí čtvrtky
- máslo
- sůl
- pepř
- 1/4 dýně hokaido
- 1/2 cibule
- 1 lžíce hladké mouky
- ocet
- kmín
POSTUP
- Troubu rozpálíme na 180 °C.
- Na dno pekáče rozložíme máslo.
- Kuře z obou stran osolíme a opepříme a vložíme na pekáč.
- Podlijeme vodou a pečeme zakryté přibližně 60 min.
- Před koncem pečení odklopíme, aby se nám udělala kůrčička.
- Zelí si připravíme v průběhu pečení kuřete.
- Nejprve nakrájíme cibuli nadrobno a orestujeme na másle.
- Dýni nastrouháme.
- Cibulku zaprášíme moukou a přidáme dýni.
- Ochutíme solí a kmínem.
- Dusíme doměkka.
- Na závěr přidáme ocet.
- Po dopečení kuřete podáváme.
- Vhodnou přílohou je bramborová kaše.
Představili jsme vám tři recepty na přípravu masa se zelím. Věříme, že si je užijete tak, jako my.
Vhodnými přílohami k masu a zelí jsou především brambory. Ať už je podáváme vařené nebo dáváme přednost šťouchaným bramborům.