Výběr nejlepších receptů s masem a se zelím

Vepřo knedlo zelo je první české jídlo, se kterým Čech seznamuje cizince.

Maso a zelí s přílohou je skvělá kombinace a my jsme právem na tuto dobrotu pyšní.

Byla by však škoda nerozšířit si obzory i jinými pokrmy, ve kterých má hlavní roli maso a zelí.

A od toho jsme tu my! Přinášíme 3 nejlepší recepty, kterými se můžete inspirovat ke skvělým a rychlým obědům.

Maso s hlávkovým zelím stir-fry

Hlávkové zelí se hojně využívá například v asijské kuchyni. Pro tento způsob přípravy je skvělým pomocníkem pánev WOK.

INGREDIENCE pro dvě osoby

  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1/2 lžíce sezamového oleje
  • 1/2 lžíce chilli omáčky (sriracha)
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 1/4 hlávkového zelí
  • 1 mrkev
  • 1 červená cibule
  • 1 lžička řepkového oleje
  • 300 g mletého hovězího
  • 1 stroužek česneku
  • kousek zázvoru
  • sůl
  • pepř
  • sezamová semínka

POSTUP

  1. Smícháme sójovou i chilli omáčku, sezamový olej a třtinový cukr.
  2. Dáme stranou odpočívat.
  3. Zelí, mrkev, cibuli, česnek a zázvor nasekáme na plátky.
  4. Rozpálíme pánev a řepkový olej.
  5. Orestujeme mleté maso spolu s cibulí, česnekem a zázvorem.
  6. Osolíme. Opepříme.
  7. Přidáme zelí a mrkev.
  8. Mícháme, dokud zelí nezačne vadnout.
  9. Přilijeme připravenou omáčku.
  10. Posypeme sezamovými semínky a můžeme servírovat.

Skvělý recept na maso s hlávkovým zelím stir-fry

Masové karbanátky s kysaným zelím

Praví se, že německá strava jsou jen buřty a zelí. Inu, zelí v našem receptu opravdu najdete.

Vyzkoušejte následující recept a uvidíte, že kuchyni našich sousedů není radno podceňovat.

INGREDIENCE pro dvě osoby

  • 150 g mletého hovězího
  • 150 g mletého vepřového
  • 1/2 cibule nasekané najemno
  • 1/3 hrníčku strouhanky
  • 1/2 lžíce nasekané pažitky
  • 1/2 lžíce worcesterové omáčky
  • sůl
  • pepř
  • 1 vejce
  • 1/4 hrníčku mléka
  • řepkový olej
  • 400 g kysaného zelí

POSTUP

  1. V míse smícháme všechny ingredience s výjimkou zelí a oleje.
  2. Vytvarujeme karbanátky (popřípadě masové koule).
  3. Rozpálíme pánev s olejem.
  4. Zelí společně s karbanátky vložíme do pánve a restujeme.
  5. Přidáme trochu vody, přiklopíme a přibližně 15 minut dusíme.
  6. Podáváme s vařenými bramborami.

Hotové chutné masové karbanátky s kysaným zelím.

Pečené kuře s dýňovým zelím

Tímto jednoduchým receptem potěšíte děti i dospělé.

Dýňovým zelím můžete nahradit klasické zelí ve všech tradičních receptech. Neváhejte vyzkoušet.

INGREDIENCE pro dvě osoby

  • 2 kuřecí čtvrtky
  • máslo
  • sůl
  • pepř
  • 1/4 dýně hokaido
  • 1/2 cibule
  • 1 lžíce hladké mouky
  • ocet
  • kmín

POSTUP

  1. Troubu rozpálíme na 180 °C.
  2. Na dno pekáče rozložíme máslo.
  3. Kuře z obou stran osolíme a opepříme a vložíme na pekáč.
  4. Podlijeme vodou a pečeme zakryté přibližně 60 min.
  5. Před koncem pečení odklopíme, aby se nám udělala kůrčička.
  6. Zelí si připravíme v průběhu pečení kuřete.
  7. Nejprve nakrájíme cibuli nadrobno a orestujeme na másle.
  8. Dýni nastrouháme.
  9. Cibulku zaprášíme moukou a přidáme dýni.
  10. Ochutíme solí a kmínem.
  11. Dusíme doměkka.
  12. Na závěr přidáme ocet.
  13. Po dopečení kuřete podáváme.
  14. Vhodnou přílohou je bramborová kaše.

Hotové vynikající pečené kuře s dýňovým zelím

Představili jsme vám tři recepty na přípravu masa se zelím. Věříme, že si je užijete tak, jako my.

Vhodnými přílohami k masu a zelí jsou především brambory. Ať už je podáváme vařené nebo dáváme přednost šťouchaným bramborům.

Náš tip: Elektrické pečící pánve se v kuchyni vyplatí – příprava jídel bude zase o něco snadnější.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.