Nejlepší recepty na masopustní koblihy

Období masopustu zahajujeme na Popeleční středu před Velikonocemi. Původ svátku nacházíme v křesťanství. Dnes již striktně nedodržujeme období půstu, ale některé příjemné aspekty zůstávají. Například smažená dobrůtka jménem koblihy.

Podle některých historických zdrojů byly koblihy pečivem, které se připravovalo pro obcházející koledníky. Časem se koblihy rozšířily jako poněkud sytější moučník nebo dokonce jako hlavní chod v bezmasých dnech i mimo období masopustu.

Víte, proč se koblihy plní? Pokud bychom koblihu nenaplnili, mohlo by se stát, že střed zůstane syrový. Díky plnému středu se kobliha rovnoměrně osmaží. Jaké náplně se do koblih hodí?

  • domácí marmeláda (jahodová, meruňková)
  • povidla
  • nutela
  • maková nádivka
  • a další

Podívejte se na následující snadné recepty na koblihy.

1. Základní recept na masopustní koblihy

Mňam. Také už se těšíte, až se zakousnete do měkoučkého těsta s marmeládou uvnitř?

INGREDIENCE

  • 250 g hladké mouky
  • 20 g droždí
  • 3 žloutky
  • 125 ml plnotučného mléka
  • 25 g másla
  • 25 g krupicového cukru
  • 1 lžíce rumu
  • špetka soli
  • olej na smažení
  • domácí marmeláda

POSTUP

  1. Droždí rozdrtíme se lžičkou cukru a mícháme, dokud se nevytvoří kaše.
  2. Přidáme polovinu mléka a lžíci mouky.
  3. Promícháme a necháme 10 minut kynout.
  4. Máslo utřeme s cukrem.
  5. Do máslové pěny přidáme žloutky a rum. Osolíme.
  6. Zbytek mouky promícháme s kváskem, přidáme mléko a uhněteme těsto.
  7. Na těstě si dáme záležet a hněteme minimálně 10 minut.
  8. Necháme 45 minut kynout.
  9. Těsto rozválíme a vykrajujeme kolečka.
  10. Do středu kolečka dáme vždy lžičku marmelády a přiklopíme druhým kolečkem.
  11. Necháme kynout přibližně 20 minut.
  12. Ve větším hrnci rozehřejeme olej (tak, aby se koblihy ponořily).
  13. Koblihy smažíme dozlatova z obou stran.
  14. Přebytečný tuk odsajeme papírovou utěrkou.
  15. Pocukrujeme a podáváme.

Hotový recept na skvělé masopustní koblihy.

2. Masopustní koblihy z tvarohu

Jednoduché koblihy. Vláčné, chutné a připravené do půl hodiny.

INGREDIENCE

  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g plnotučného tvarohu
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžíce rumu
  • 250 ml mléka
  • špetka soli
  • domácí marmeláda
  • moučkový cukr
  • olej na smažení

POSTUP

  1. Mouku, tvaroh a vejce smícháme.
  2. Přidáme prášek do pečiva a rum.
  3. Hněteme těsto a dle potřeby přilíváme mléko.
  4. Těsto rozválíme a vykrajujeme kolečka.
  5. Do středu kolečka dáme vždy lžičku marmelády a přiklopíme druhým kolečkem.
  6. Ve větším hrnci rozehřejeme olej (tak, aby se koblihy ponořily).
  7. Koblihy smažíme dozlatova z obou stran.
  8. Přebytečný tuk odsajeme papírovou utěrkou.
  9. Obalíme v cukru a podáváme.

Hotový vynikající recept na masopustní koblihy z tvarohu.

3. Masopustní koblihy z majolky

Nepříliš dietní, ale o to více si pochutnáme. Jednoduché a skvělé koblihy.

INGREDIENCE

  • 250 g polohrubé mouky
  • 150 ml mléka
  • 10 g droždí
  • 50 g majolky
  • 2 žloutky
  • 1 lžíce rumu
  • špetka soli
  • domácí marmeláda
  • moučkový cukr
  • olej na smažení

POSTUP

  1. Droždí rozdrtíme se lžičkou cukru a mícháme, dokud se nevytvoří kaše.
  2. Přidáme polovinu mléka a lžíci mouky.
  3. Promícháme a necháme 10 minut kynout.
  4. Přidáme žloutky a rum. Osolíme.
  5. Zbytek mouky promícháme s kváskem, přidáme mléko, majolku a uhněteme těsto.
  6. Na těstě si dáme záležet a hněteme minimálně 10 minut.
  7. Necháme 45 minut kynout.
  8. Těsto rozválíme a vykrajujeme kolečka.
  9. Do středu kolečka dáme vždy lžičku marmelády a přiklopíme druhým kolečkem.
  10. Ve větším hrnci rozehřejeme olej (tak, aby se koblihy ponořily).
  11. Koblihy smažíme dozlatova z obou stran.
  12. Přebytečný tuk odsajeme papírovou utěrkou.
  13. Obalíme v cukru a podáváme.

Hotový recept na výborné masopustní koblihy z majolky.

Tip: podívejte se, kde všude lze v domácnosti překvapivě využít majonézu.

Představili jsme vám tři recepty na skvělé masopustní koblihy.

Koblihy podáváme ke snídani, ale k chuti přijdou kdykoliv v průběhu dne.

Nebojte se na první pohled dlouhých receptů, příprava není složitá a rychle se zorientujete.

Vyzkoušejte také jablečné koblihy.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *