Zbyly vám v kuchyni masové odřezky a nevíte, co s nimi?
Pomelte je a použijte pro přípravu masových kuliček, které můžete dusit, péci nebo smažit.
3 recepty s masovými kuličkami jsme pro vás připravili právě pro tento článek.
Masové kuličky z mletého masa
Masové kuličky nemusíme připravovat s omáčkou, jestliže chceme rychlý oběd.
INGREDIENCE
- 500 g mletého masa
- sůl
- cibule
- 50 ml mléka
- 1 cibule
- 1 vejce
- 1 lžíce strouhanky
- olej
- pepř
POSTUP
- Mleté maso dáme do misky.
- Cibuli nadrobno nakrájíme a na oleji ji orestujeme, až bude zlatavá.
- Cibuli přidáme k masu v misce, dochutíme solí, pepřem.
- Zahustíme strouhankou pokropenou mlékem.
- Směs dobře promícháme a vytvarujeme kuličky.
- Na pánvi rozehřejeme olej a na něm pak kuličky osmažíme.
- Masové kuličky podáváme s bramborovou kaší.
zdroj: delish.com
Objevte podobné tipy
Masové kuličky s rajskou
Víte o tom, že hřebíček má desinfekční účinky a používá se v zubním lékařství? Bývá součástí i kloktadel, desinfikuje dýchací cesty a léčí průduškové záněty. My ho použijeme při přípravě rajské omáčky, které dodá svoji nezaměnitelnou chuť.
INGREDIENCE
- 500 g mletého masa
- 2 cibule
- pepř
- sůl
- majoránka
- 1 vejce
- 1 rajský protlak
- 1 bobkový list
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček pepře
- 2 hřebíčky
- polohrubá mouka
POSTUP
- Mleté maso dáme do misky, ochutíme solí, majoránkou a pepřem a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a vejce.
- Ze směsi vytvarujeme malé kuličky, které obalujeme v polohrubé mouce.
- V kastrolu rozehřejeme olej a na něho vložíme masové kuličky, které ze všech stran prudce opečeme.
- Masové kuličky vyjmeme a do výpeku dáme nakrájenou cibuli a tu osmažíme.
- Přidáme rajský protlak a koření – nové koření, bobkový list, pepř a hřebíček.
- Vložíme masové kuličky, podlijeme a dusíme doměkka.
- Na konci dušení můžeme dle potřeby omáčku dochutit cukrem.
- Podáváme s rýží.
zdroj: sabarecipes.com
Masové kuličky pečené
Pečení je velmi příjemnou možností přípravy jídla – protože u něho nemusíme stát jako u plotny, ale stačí se občas do trouby podívat. Péci můžeme i masové kuličky.
INGREDIENCE
- 500 g mletého masa
- 1 cibule
- 2 vejce
- sůl
- pepř
- 50 g tvrdého sýru
- 200 g brambor
- 5 lžíce solamylu
- 1 kelímek zakysané smetany
POSTUP
- Brambory uvaříme ve slupce a oloupeme a nastrouháme.
- Brambory dáme do misky a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli – vše dobře rozetřeme vařečkou.
- Přidáme mleté maso, nastrouhaný tvrdý sýr, vejce, sůl, pepř, solamyl a zakysanou smetanu.
- Vše dobře promícháme a necháme odpočinout v chladu v ledničce alespoň 2 hodiny.
- Potom vytvarujeme masové koule, které dáme na pečicím papírem vypodložený plech.
- Dáme péci do trouby, až masové kuličky mají krásnou křupavou kůrku a jsou propečené.
zdroj: wizardrecipes.com
Masové kuličky a vhodné maso
Základem masových kuliček je mleté maso – hovězí nebo telecí, vepřové maso, skopové i jehněčí, drůbeží nebo rybí maso. Všechny druhy masa se mohou vzájemně míchat, maso složené ze dvou či více druhů je dokonce chuťově lepší.
Většinou se maso na kuličky vybírá z méně kvalitnějších druhů masa, z tučnějších částí nebo odkrojků vzniklých při porcování kvalitnějších částí. Není to samozřejmě nutné, ale takto se dají tyto části masa vhodně využít.
Maso na masové kuličky se mele na středně hrubou strukturu. V poslední době se spíše než mleté maso používá maso rozmělněné pomocí nožů. Na tuto úpravu už jsou i domácí přístroje, které bývají většinou součástí domácích robotů. Spolu s masem lze umlít i další ingredience, které se do kuliček budou přidávat a které umletí potřebují.
Zajímá vás, jak si vybrat spolehlivý mlýnek na maso? Více se dočtete v recenzi elektrických mlýnků nejen na maso.
Podle základní úpravy volíme i přílohu. K jen opékaným nebo zapékaným kuličkám podáváme různě upravené brambory nebo chléb, ke kuličkám s omáčkou těstoviny, dušenou rýži nebo noky.