Receptů na kuličky z mletého masa na 6 různých způsobů. Ochutnejte je všechny!

Hledáte inspiraci pro rodinné obědy či večeře?

Vyzkoušejte naše luxusní recepty na masové kuličky 6x jinak!

Máme pro vás tradiční verzi s rajskou omáčkou, oblíbenou ze Švédska, ale i exotickou s červeným kari.

Vyberte si tu svoji TOP!

Švédské masové kuličky

Tuto kulinářskou senzaci díky Ikee zná snad každý. A upřímně. Kdo by je nemiloval! Vyzkoušejte náš recept známé švédské šéfkuchařky, který je naprosto fantastický!

Ingredience

  • 2 lžíce strouhanky
  • 50 ml smetany na vaření
  • 1 vejce
  • 1 lžíce koncentrovaného hovězího vývaru
  • 0,5 žluté cibule
  • 25 g másla plus další
  • 500 g mletého masa
  • 1 lžička mletého černého pepře
  • 1,5 lžičky soli

Na omáčku:

  • 1 šálek smetany ke šlehání
  • 1,5 lžičky tmavé sójové omáčky
  • 1 šálek hovězího vývaru
  • 25 g másla
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce brusinkového džemu

Postup

  1. Smíchejte strouhanku, smetanu, vývar a vejce a nechte asi 5 minut odpočinout.
  2. Na másle zpěňte cibuli do změknutí a poté ji smíchejte se směsí strouhanky a smetany.
  3. Osolte, opepřete a přidejte mleté maso a vše rukama nebo vidličkou lehce propracujte.
  4. Vezměte malý kousek směsi a smažte, abyste vyzkoušeli chutě.
  5. Až budete spokojeni s chutí, vyválejte zbytek směsi na malé kuličky (asi jedna polévková lžíce směsi na kuličku).
  6. Ujistěte se, že máte ruce namočené ve vodě, aby se mleté ​​​​nelepilo na vaše ruce.
  7. Masové kuličky smažte do zlatova a až budou hotové, dejte je stranou.
  8. Smíchejte smetanu a kukuřičný škrob a směs spolu s vývarem a sójovou omáčkou nalijte do pánve, kde jste smažili masové kuličky.
  9. Prošlehejte na pánvi a nechte pár minut vařit.
  10. Ochuťte solí, pepřem a džemem pro trochu sladkosti.
  11. Masové kuličky vložte zpět do omáčky a podávejte s bramborovou kaší a brusinkovým džemem, případně ozdobte nasekanou petrželkou.
Kuličky z masa servírované na bramborové kaši s brusinkovým džemem a čerstvou petrželkou, to vše na talíři s vedle položenou vidličkou
www.chefspencil.com

Milujete těstoviny a zajímají vás recepty na omáčky s mletým masem? Mají univerzální použití a klidně si je můžete dát i k jiným přílohám. Máte raději vepřové nebo hovězí maso? Inspirujte se v našem dalším článku.

Masové koule s orzem v omáčce z pečených paprik

V tomto pokrmu je tolik skrytých vrstev chutí! Jemné masové kuličky z mletého hovězího masa a ricotty v kombinaci s bohatou omáčkou z lilku a pečených paprik spolu s orzem vytváří naprosto luxusní pochoutku, kterou navíc připravíte v jedné pánvi.

Ingredience

  • 200 g těstovin orzo
  • 150 g nastrouhané mozzarelly
  • 1 lilek, nakrájený na malé kostičky
  • 1 plechovka (400 g) drcených rajčat
  • 1 malá sklenice (280 g) pečených paprik, scezená
  • 3 stroužky česneku, nasekané
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 šalotka, nakrájená nadrobno
  • 250 ml kuřecího vývaru
  • po 1 lžičce: uzená paprika, sušené oregano, sušený tymián, sušená bazalka, chilli vločky
  • sůl + černý pepř dle chuti
  • čerstvý tymián, na posypání
  • olivový olej

Na masové kuličky:

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1 vejce
  • 3 lžíce strouhanky
  • 2 lžíce mléka
  • 3 lžíce ricotty
  • po 1 lžičce: uzená paprika, sušené oregano, kmín
  • 1 stroužek česneku, nasekaný nebo nastrouhý

Postup

  1. Do vysokorychlostního mixéru přidejte drcená rajčata, vývar, pečené papriky a rajčatový protlak.
  2. Rozmixujte do hladka.
  3. Vložte strouhanku a mléko do velké mísy a dobře promíchejte, aby se spojily.
  4. Odstavte na 5 minut.
  5. Mezitím si nakrájejte lilek, šalotku a nasekejte česnek.
  6.  Do směsi strouhanky a mléka přidejte hovězí maso, vejce, česnek, ricottu, koření, sůl a pepř.
  7. Míchejte pomocí rukou, dokud se vše nespojí.
  8. Směs tvarujte do kuliček.
  9. Ve velké pánvi vhodné do trouby rozehřejte na středním plameni 3 lžíce olivového oleje.
  10. Masové kuličky ze všech stran opečte, vyjměte z pánve.
  11. Do stejné pánve přidejte šalotku a česnek, restujte 2-3 minuty do změknutí.
  12. Přidejte 3 lžíce olivového oleje a poté kostky lilku.
  13. Vařte 5 minut a přidejte orzo.
  14. Míchejte a vařte 1 minutu.
  15. Vmíchejte rajčatovou omáčku, sůl, pepř a koření.
  16. Přiveďte k varu, přikryjte a na velmi mírném ohni vařte 8 minut, dokud omáčka mírně nezhoustne.
  17. Čas od času promíchejte vařečkou.
  18. V případě potřeby přidejte trochu vody.
  19. Mezitím si předehřejte troubu na 200°C.
  20. Do omáčky přidejte masové kuličky, vařte 5 minut nebo dokud nebude orzo al dente.
  21. Posypte mozzarellou a čerstvým tymiánem.
  22. Vložte do trouby a pečte, dokud se mozzarella nerozpustí a nezezlátne, asi 10 minut.
  23. Servírujte!
Koule z mletého hovězího masa a ricotty s bohatou omáčkou z lilku a pečených paprik a s orzem servírované v pánvi.
www.servingdumplings.com

Pečené kuličky z hovězího masa s parmezánem

Jedny z nejlepších masových kuliček, které jste kdy vyzkoušeli! To vám garantujeme. Jsou jemné a naprosto vynikající a přitom neuvěřitelně jednoduché na přípravu.

Ingredience

  • 500 g libového mletého hovězího masa
  • 1/2 šálku cibule, nakrájené nadrobno
  • 1/4 šálku strouhanky
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1 vejce
  • 1/4 šálku jemně nastrouhaného parmezánu
  • 3 polévkové lžíce kečupu
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1 polévková lžíce nasekané petrželky (nebo 1/2 lžičky sušené)

Postup

  1. Předehřejte troubu na 200º Celsia.
  2. Nastříkejte velký plech na pečení olejem ve spreji.
  3. Ve velké míse smíchejte cibuli, strouhanku, česnek, vejce, sýr, kečup, sůl, pepř a petrželku.
  4. Přidejte mleté ​​hovězí maso a jemně promíchejte, dokud se vše nespojí.
  5. Směs nepřepracovávejte.
  6. Vytvarujte 2,5 cm kuličky a položte je na připravený plech.
  7. Pečte v předehřáté troubě 15–20 minut, nebo dokud kuličky nezhnědnou a nepropečou se.
  8. Dobrou chuť!
Pečené hovězí kuličky s parmezánem na plechu do trouby.
www.yummyhealthyeasy.com

Masové kuličky s rajskou omáčkou

Kuličky z mletého masa v kombinaci se skvělou rajskou omáčkou jsou oblíbeným pokrmem, který je skvělý jako jednoduchý oběd či večeře. Podávejte s rýží.

INGREDIENCE

  • 500 g mletého masa
  • 2 cibule
  • pepř
  • sůl
  • majoránka
  • 1 vejce
  • 1 rajský protlak
  • 1 bobkový list
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček pepře
  • 2 hřebíčky
  • polohrubá mouka

POSTUP

  1. Mleté maso dejte do misky, ochutíme solí, majoránkou a pepřem a přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a vejce.
  2. Ze směsi vytvarujte malé kuličky, které obalujte v polohrubé mouce.
  3. V kastrolu rozehřejte olej a na něj vložte masové kuličky, které ze všech stran prudce opečte.
  4. Masové kuličky vyjměte a do výpeku dejte nakrájenou cibuli a tu osmažte.
  5. Přidejte rajský protlak a koření – nové koření, bobkový list, pepř a hřebíček.
  6. Vložte masové kuličky, podlijte a duste doměkka.
  7. Na konci dušení můžete dle potřeby omáčku dochutit cukrem.
  8. Podávejte s rýží.
Kuličky z mletého masa s rajskou omáčkou servírované na talíři.
www.sabarecipes.com

Uvařte si dokonalou rajskou omáčku! Máme pro vás 4 recepty, které zvládne opravdu každý.

Mexická polévka s masovými koulemi

Tato luxusní polévka Albondigas se připravuje z kuliček z rýže a hovězího masa, které se dusí v rajčatovém vývaru spolu s bramborami, mrkví a cuketou. Je vydatná a bude chutnat dětem i dospělým!

Ingredience

Na masové kuličky:

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1/2 šálku vařené bílé rýže
  • 1 lžička lisovaného česneku
  • 1 vejce
  • 1/4 šálku nasekaných lístků koriandru
  • 1 lžička drceného římského kmínu
  • 3/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky pepře

Na polévku:

  • 2 lžičky olivového oleje
  • 1/2 šálku cibule, nakrájené na kostičky
  • 1 lžička lisovaného česneku
  • 3 mrkve, oloupané, nakrájené na čtvrtky a nakrájené na plátky
  • 1 a 1/2 šálku brambor, oloupaných a nakrájených na cca centimetrové kousky
  • 6 šálků hovězího vývaru
  • 1 plechovka (425 ml) drcených rajčat
  • 230 ml rajčatové omáčky
  • 1/2 lžičky drceného římského kmínu
  • 1/2 lžičky sušeného oregana
  • 1 velká cuketa, nakrájená na čtvrtky a poté na plátky
  • 1/4 šálku nasekaných lístků koriandru
  • sůl a pepř na dochucení

Postup

  1. Do velké mísy dejte hovězí maso, rýži, česnek, vejce, koriandr, kmín, sůl a pepř.
  2. Míchejte, dokud se vše důkladně nespojí.
  3. Masovou směs rozválejte na cca 2 cm velké masové kuličky.
  4. Masové kuličky položte na tác.
  5. Zahřejte olivový olej ve velkém hrnci na středním plameni.
  6. Přidejte cibuli a mrkev a restujte 3-4 minuty.
  7. Přidejte česnek a restujte 30 sekund.
  8. Do hrnce přidejte brambory, hovězí vývar, rajčata, rajčatovou omáčku, kmín a oregano.
  9. Přiveďte k varu.
  10. Vařte 10 minut.
  11. Masové kuličky vhoďte do polévky a vařte dalších 10 minut.
  12. Přidejte cuketu a vařte dalších 5 minut.
  13. Polévku dochuťte solí a pepřem podle chuti.
  14. Posypejte nasekaným koriandrem a podávejte.
Polévka se zeleninou a kuličkami z rýže a hovězího masa servírovaná ve velké míse.
www.dinneratthezoo.com

Thajské krůtí kuličky s červeným kari

Pečené masové kuličky z krůtího masa s luxusní chutí Thajska díky přidanému zázvoru, česneku a červené kari pastě se skvěle doplňují s úžasnou omáčkou z kokosového mléka. To prostě musíte vyzkoušet!

Ingredience

Na masové kuličky:

  • 500 g mletého krůtího masa
  • 1 vejce
  • 1 šálek panko strouhanky
  • ½ šálku mleté ​​nadrobno nasekané jarní cibulky
  • 3 stroužky lisovaného česneku
  • 1 a 1/2 lžíce strouhaného zázvoru nebo zázvorové pasty
  • 1 lžíce sójové nebo rybí omáčky
  • 1 lžíce červené kari pasty
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička čerstvě mletého černého pepře

Na omáčku:

  • 1 lžíce řepkového oleje
  • ½ červené papriky nakrájené na plátky
  • ½ žluté cibule nakrájené na plátky
  • 1 lžíce zázvoru
  • 1 lžíce červené kari pasty
  • 1 plechovka (400 ml) neslazeného kokosového mléka
  • 1 lžíce rybí nebo sójové omáčky
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • nasekaný koriandr, na ozdobu

Postup

  1. Předehřejte troubu na 200 °C a nastříkejte plech na pečení olejem ve spreji.
  2. Dejte stranou.
  3. Ve velké míse smíchejte mleté ​​krůtí maso s vejcem, panko strouhankou, jarní cibulkou, česnekem, rybí omáčkou, zázvorem, červenou kari pastou a solí a pepřem.
  4. Metličkou rozbijte žloutek a ingredience lehce promíchejte.
  5. Směs jemně prohněťte vlhkýma rukama, dokud se nezapracuje.
  6. Přikryjte a nechte směs v chladu alespoň 15 minut, aby strouhanka změkla, klidně až přes noc.
  7. Pomocí malé naběračky vytvarujte směs do 2,5 cm kuliček a položte je na prkénko.
  8. Navlhčete ruce a zlehka tvarujte a rolujte kuličky v dlaních a pokládejte rovnoměrně na plech.
  9. Pečte, dokud nebudou uvnitř růžové, asi 20 minut, poté grilujte na nejvyšším stupni dalších 5–10 minut, aby byla kůrka lahodně křupavá.
  10. Zatímco se kuličky pečou, připravte si omáčku.
  11. Ve velké pánvi rozehřejte olej na středně vysokém plameni.
  12. Přidejte cibuli a červenou papriku a restujte 3-4 minuty za častého míchání.
  13. Vmíchejte zázvor a červenou kari pastu a restujte další 2-3 minuty za častého míchání, aby se zelenina nepřipálila, ale změkla a provoněla.
  14. Přidejte kokosové mléko, třtinový cukr, rybí nebo sójovou omáčku a míchejte, aby se vše spojilo.
  15. Vařte 5 minut, poté přidejte masové kuličky do omáčky a vařte dalších 5 minut za občasného míchání.
  16. Ochutnejte koření, a pokud omáčka potřebuje více soli, přidejte ještě trochu rybí nebo sójové omáčky.
  17. Ozdobte nasekanými lístky koriandru a podávejte s rýží nebo nudlemi.
Pečené kuličky z krůtího masa s  omáčkou z kokosového mléka a červeného kari servírované v míse s vařečkou.
www.foodiecrush.com

Vyzkoušejte i naše exotické recepty na polévky po thajsku 5x jinak. Vychutnejte si jihovýchodní Asii na talíři!

Jaké maso se kuličky hodí nejvíce?

Základem masových kuliček je mleté maso – hovězí nebo telecí, vepřové maso, skopové i jehněčí, drůbeží nebo rybí maso.

Všechny druhy masa se mohou vzájemně míchat, maso složené ze dvou či více druhů je dokonce chuťově lepší.

Většinou se maso na kuličky vybírá z méně kvalitnějších druhů masa, z tučnějších částí nebo odkrojků vzniklých při porcování kvalitnějších částí. Není to samozřejmě nutné, ale takto se dají tyto části masa vhodně využít.

Maso na masové kuličky se mele na středně hrubou strukturu. V poslední době se spíše než mleté maso používá maso rozmělněné pomocí nožů. Na tuto úpravu už jsou i domácí přístroje, které bývají většinou součástí domácích robotů. Spolu s masem lze umlít i další ingredience, které se do kuliček budou přidávat a které umletí potřebují.

Podle základní úpravy volíme i přílohu. K jen opékaným nebo zapékaným kuličkám podáváme různě upravené brambory nebo chléb, ke kuličkám s omáčkou těstoviny, dušenou rýži nebo noky.

A jak vám naše dnešní recepty chutnaly? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X