Tradiční guláše z různého masa

Oblíbenost guláše v české kuchyni potvrzuje množství receptů, které jsou na jeho přípravu určeny.

Přestože název guláš původně představoval polévku, dnes si pod ním jednoznačně vybavíme omáčku připravenou s použitím mleté papriky. Použité maso a další ingredience umožňují uvařit guláš pokaždé jinak.

My jsme pro vás pro tento článek vybrali 5 tradičních receptů na skvělé guláše.

Hovězí guláš

Tradiční a jedno z velmi oblíbených českých jídel. Lehký recept na přípravu tradičního guláše s hovězí kližkou, který zvládne doma každý.

INGREDIENCE

na základ

  • 1 kg hovězí kližky
  • 1 kg cibule
  • 100 g sádla nebo olej
  • 1 1/2 lžičky soli
  • 2 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžička drceného kmínu
  • pepř
  • 4 ks bobkového listu
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 1 1/2 l hovězího vývaru
  • 1 lžička sušené majoránky

POSTUP

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo.
  2. V širokém hrnci rozpálíme sádlo, vsypeme cibuli a kmín a na středním plameni orestujeme do hněda.
  3. Restování pomalu a promícháváme.
  4. Když je cibule hnědá, stáhneme kastrol z ohně a necháme vše 10 minut dojít.
  5. Maso očistíme a nakrájíme na 2 cm velké kostky.
  6. Cibuli opět rozpálíme, vložíme do kastrolu maso a ze všech stran orestujeme dohněda.
  7. Maso během restování pustí šťávu – tu musíme nechat zcela odpařit.
  8. Osmahnuté maso zasypeme solí, pepřem a paprikou, přidáme rajský protlak a společně restujeme.
  9. Pak maso podlijeme vývarem, přihodíme bobkové listy, přivedeme k varu, stáhneme oheň na minimum a pod pokličkou dusíme minimálně 3 hodiny, čím déle tím lépe.
  10. Jakmile je maso dostatečně měkké a omáčka hotová, přidáme v dlaních rozemnutou majoránku, minutku povaříme a guláš stáhneme z ohně.
  11. Vyjmeme bobkový list.
  12. Necháme 15 minut odpočinout a servírujeme.
 TIP : Guláš je výborný i odležený, druhý nebo třetí den. 

Hovězí gulášzdroj: worldgluttony.com

Hospodský vepřový guláš

Jedna z variant na chutný guláš z podušených kousků vepřového masa a dalších ingrediencí.

INGREDIENCE

  • 1 kg vepřové plece
  • 2 ks feferonky
  • 4 stroužky česneku
  • 12 kuliček celého nového koření
  • 2 lžíce hladké mouky
  • + ingredience na základ – viz.předchozí recept

POSTUP

  1. Cibuli očistíme a nakrájíme na kostičky.
  2. Plec nakrájíme na kostky.
  3. Cibuli osmažíme spolu s kmínem na oleji nebo na sádle do tmavohněda.
  4. Přidáme mletou papriku, maso a jen krátce restujeme, aby paprika nezhořkla.
  5. Zalijeme vývarem, přidáme rajčatový protlak, feferonku, sůl a pepř.
  6. Vepřový guláš dusíme asi 1,5 hodiny.
  7. Až je maso téměř měkké, přilijeme podle potřeby ještě vývar a zahustíme mouku rozkvedlanou ve vodě.
  8. Guláš nesmí být hustý, jinak nevystoupí na povrch tuk.
  9. Guláš pomalu a na nejmenším plameni necháme ještě 20 minut bez poklice velmi pomalu probublávat.
  10. Nakonec přidáme prolisovaný česnek a majoránku.
  11. Vyjmeme kuličky nového koření a bobkový list.
  12. Hospodský vepřový guláš podáváme s čerstvým pečivem.

 Hospodský vepřový gulášzdroj: kaufland.cz

Kančí guláš

Jednoznačným kladem zvěřiny je nízký obsah tuků, takže má relativně nízkou energetickou hodnotu. Což ocení lidé bojující především s nadváhou. Je také bohatá na bílkoviny, železo, vitamín B12 a minerální látky.

INGREDIENCE

  • 600 g kančího masa
  • 100 g slaniny
  • 2 cibule
  • 1 mrkev
  • 1/4 celeru
  • 3 stroužky česneku
  • 250 ml červeného vína
  • 2 ks bobkového listu
  • 5 kuliček jalovce, černého pepře a nového koření
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 4 lžíce brusinkové zavařeniny
  • 2 lžíce sádla
  • sůl  a pepř

POSTUP

  1. Ve větším hrnci rozpálíme sádlo a přidáme na kostičky nakrájenou slaninu.
  2. Jakmile se z ní vyškvaří tuk, pomalu na něm orestujeme cibuli dozlatova.
  3. Mezitím si připravíme maso a zeleninu
  4. Kančí odblaníme, nakrájíme na větší kostky, osolíme a opepříme.
  5. Mrkev nakrájíme na kolečka, celer nadrobno, česnek nasekáme na plátky.
  6. Jakmile je cibule tmavá, zaprášíme ji mletou paprikou, promícháme a necháme koření rozvonět.
  7. Pak vsypeme maso, zeleninu, česnek a společně orestujeme.
  8. K masu přidáme všechno koření a zalijeme vínem.
  9. Jakmile se víno částečně odpaří, zalijeme obsah hrnce vodou tak, aby bylo maso ponořené.
  10. Na mírném ohni dusíme asi 1,5 hodiny, dokud maso nezměkne.
  11. Vyjmeme kuličky jalovce, nového koření a bobkový list.
  12. Asi 15 minut před koncem dušení vmícháme brusinkovou zavařeninu a necháme mírně provařit.

kančí gulášzdroj: thespruceeats.com

Srnčí guláš na pivu

INGREDIENCE

  • 1 kg srnčí kýty
  • 100 g špeku
  • 5 kuliček jalovce
  • 800 ml hovězího vývaru
  • 250 ml světlého piva
  • 2 lžíce tmavé jíšky
  • ingredience na základ – viz.úvodní recept

POSTUP

  1. Srnčí kýtu omyjeme, odřízneme od kosti a odblaníme.
  2. Maso poté nakrájíme na kostky, které osolíme a opepříme.
  3. Slaninu nakrájíme na kostky a vhodíme do hrnce s trochou oleje.
  4. Cibuli nakrájíme nadrobno a vhodíme do hrnce.
  5. Cibulku necháme zhnědnout, pak přidáme maso a prudce osmažíme, aby se maso zatáhlo.
  6. Přisypeme sladkou papriku, rajčatový protlak, přilijeme pivo a vývar, aby bylo maso ponořené.
  7. Přidáme jalovec, nové koření, bobkový list a podusíme do změknutí masa.
  8. V průběhu dušení podléváme vývarem nebo vodou dle potřeby.
  9. Guláš zahustíme tmavou jíškou, přidáme majoránku, dle chuti osolíme a opepříme a necháme provařit.
  10. Vyjmeme kuličky jalovce, nového koření a bobkový list.

Srnčí guláš na pivuzdroj: alimentis.it

Pikantní krutí guláš

INGREDIENCE

  • 1 kg krůtího masa
  • 2 stroužky česneku
  • 800 ml hovězího vývaru
  • 1 lžička sušené majoránky
  • 2 ks feferonky
  • 2 ks červené papriky
  • chléb na zahuštění
  • ingredience na základ – viz.úvodní recept

POSTUP

  1. Krůtí prsa opláchneme, osušíme a nakrájíme na větší kostky.
  2. Z paprik a feferonek odstraníme jádřince a nakrájíme na proužky.
  3. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.
  4. V kastrolu rozpálíme tuk a cibuli na něm orestujeme.
  5. Jakmile zesklovatí, přidáme maso a také orestujeme.
  6. Poté přidáme koření.
  7. Promícháme a zalijeme vývarem.
  8. Poté zvolna dusíme pod pokličkou.
  9. Když je maso téměř měkké, přidáme nakrájenou čerstvou papriku.
  10. Šťávu zahustíme nastrouhaným starším chlebem, promícháme a ještě chvíli podusíme.

Pikantní krutí gulášzdroj: prostreno.cz

Ke gulášům s dostatkem omáčky podáváme knedlíky, noky nebo těstoviny, dušenou rýží nebo jenom s pečivem.

Zdobit a současně ještě dochutit se dá kolečky cibule, proužky syrových nebo sterilovaných paprik, strouhaným křenem, několika lžícemi kysané smetany, případně dalšími ingrediencemi.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.