Ty nejlepší recepty poctivý guláš v deseti různých obměnách

Guláš, byť jeho původ nalezneme v sousedním Maďarsku, je považován za tradiční české jídlo.

Každá rodina má svůj recept, který si střeží.

S oblibou je servírován na větších oslavách, všem chutná a je snadné připravit i větší množství.

Výhodou je také, že se dobře skladuje a chutná nejlépe uleželý.

Pro tento článek jsme pro vás vybrali 10 skvělých receptů na guláše z masa. U nás si vybere opravdu každý.

Tradiční segedínský gulášek

Máte rádi guláš s kysaným zelím? Jinak je také nazýván jako segedínský guláš a je oblíbený zejména v kombinaci s houskovým knedlíkem.

INGREDIENCE

  • 500 g vepřového bůčku, plece nebo kýty
  • 1 sáček kysaného zelí
  • 3 cibule
  • sádlo
  • bobkový list
  • kmín
  • sladká paprika
  • sůl
  • cukr (lze vynechat)
  • smetana ke šlehání
  • hladká mouka

POSTUP

  1. Cibuli orestujeme na sádle dozlatova.
  2. Přidáme na kostky nakrájené maso.
  3. Posypeme paprikou, kmínem a bobkovým listem.
  4. Přidáme 1/2 zelí a zalijeme horkou vodou.
  5. Dusíme doměkka.
  6. Přidáme zbytek zelí a dle chuti i cukr.
  7. Vmícháme smetanu s trochou mouky.
  8. Vaříme ještě 10 minut.
  9. Podáváme.
Výborný recept na maďarský segedínský guláš.
receptar.sk
Tip: Segedínský guláš chutná skvěle i se sójovými kousky místo masa.

Maďarský hovězí guláš z kližky

Receptu na guláš vděčíme Maďarům. Díky nim si můžeme pochutnat na této dobrotě. 

INGREDIENCE

  • 750 g hovězí kližky
  • 400 g cibule
  • 2 a ½ lžíce sádla
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • ½ lžičky mleté pálivé papriky
  • 1 bílá paprika 
  • 1 rajský protlak (malý)
  • ½ lžičky soli
  • 2 lžíce hladké mouky

POSTUP

  • Maso si nakrájíme na kostky a osolíme. 
  • Cibuli si nakrájíme nadrobno a smažíme ji tak dlouho, dokud nezačne téměř černat. 
  • Přidáme rajský protlak a restujeme klidně pár minut, změní se barva i chuť protlaku (nebude kyselý).
  • Pak přidáme maso a necháme jej ze všech stran zatáhnout. 
  • Papriku si nakrájíme na kostičky a přidáme k masu. 
  • Následně zasypeme sladkou i pálivou paprikou a chvilku pokračujeme v restování.
  • Podlijeme vše vodou tak, aby bylo maso mírně pod hladinou, dosolíme a dopepříme. 
  • Dusíme do měkka a občas přiléváme vodu. 
  • Když je maso měkké, smícháme si mouku s vodou, rozkvedláme a guláš zahustíme. 
  • Vaříme ještě minimálně 10 minut. 
Guláš z hovězího masa s maďarskou recepturou.
bonvivani.sk

Luxusní vepřový guláš

Už jste zkoušeli vepřový guláš na pivu? 

INGREDIENCE

  • 500 g vepřové kýty
  • 1 větší rajský protlak 
  • 200 ml piva
  • 1 zelená paprika 
  • 1 velké rajče
  • 4 stroužky česneku
  • 3 středně velké cibule
  • 2 lžičky majoránky
  • 2 lžičky mletého černého pepře
  • 1 lžička mleté pálivé papriky
  • 2 lžičky mleté sladké papriky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžíce gulášového koření
  • sůl 
  • mouka na zahuštění
  • sádlo nebo olej

POSTUP

  • Cibuli si nakrájíme nadrobno a osmažíme na rozpáleném sádle nebo oleji.
  • Dáme si na tom záležet, občas mícháme, zaklad musí být pořádně tmavý. 
  • Přidáme rajský protlak, který také chvíli restujeme. 
  • Následně přidáme i maso a restujeme, aby se zatáhlo ze všech stran, pak zasypeme mletou sladkou i pálivou paprikou.
  • K masu přidáme nakrájenou papriku a rajče a ještě chvíli restujeme. 
  • Počkáme, až vše pustí šťávu a necháme dusit do vyvaření vody.
  • Podlijeme vodou, osolíme, opepřime, přidáme kmín a majoránku a necháme dusit do měkka. 
  • Pak zahustíme moukou rozkvedlanou ve vodě a necháme vařit ještě 10 minut.
Gulášová omáčka z vepřového masa s knedlíkem.
mooshujenne.com

Jednoduchý bramborový buřtgulášek

Rychlý guláš můžete vykouzlit během pár minut. Stačí k tomu pár ingrediencí, které ani v nejmenším nezatíží rodinný rozpočet.

INGREDIENCE

  • 3 špekáčky
  • 500 g brambor
  • 2 cibule
  • 6 stroužků česneku
  • sůl
  • 5 kuliček pepře
  • 3 lžičky sladké papriky
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce oleje

POSTUP

  1. Cibuli orestujeme na oleji dozlatova, pak přidáme česnek nakrájený na kostičky.
  2. Přidáme na kostky nakrájené brambory.
  3. Zalijeme vodou, osolíme a vložíme kuličky pepře.
  4. Špekáčky si nakrájíme na kostky, osmažíme na másle, a pak je zasypeme paprikou.
  5. Přisypeme k bramborám.
  6. Vaříme, dokud nejsou brambory měkké.
  7. Mouku rozmícháme ve vodě a guláš zahustíme.
  8. Podáváme.
Bramborový gulášek s párkem.
bonvivani.sk

Ochutnejte i další bramborové gulášky s masem i bez masa.

Zabijačkový guláš

Po namáhavé zabijačce musí přijít odměna. Tu si nejlépe vychutnáte zpracováním masa, které z ní pochází. Tentokrát budeme potřebovat maso a vnitřnosti vepře.

INGREDIENCE

  • 600 g vepřové krkovice
  • 250 g vepřového laloku
  • 350 g vepřových vnitřností (ledviny, slezina, játra, jazyk, mozeček, srdce)
  • 250 g cibule
  • sádlo
  • paprika sladká mletá
  • sůl
  • pepř
  • drcený kmín
  • 3 stroužky česneku
  • 40 g hladké mouky

POSTUP

  • Cibuli si nakrájíme nadrobno a smažíme na sádle do tmava. 
  • Maso si nakrájíme na kostičky, vnitřnosti si odblaníme a nakrájíme. 
  • K tmavé cibuli přidáme maso a restujeme do zatažení. 
  • Pak zasypeme paprikou a chvilku restujeme. 
  • Zalijeme vodou, přidáme kmín, sůl, pepř a dusíme do měkka. 
  • Ke konci přidáme prolisovaný česnek, zahustíme moukou smíchanou s vodou a vaříme ještě 10 minut. 
Recept na gulášek ze zabijačky.
dobruchut.aktuality.sk

Pečený zvěřinový guláš

Rádi byste si udělali něco ze zvěřiny? Zkuste guláš, který můžete udělat z jakéhokoliv kusu zvěřiny.

INGREDIENCE

  • 1 kg kančího, dančího, jeleního nebo srnčího masa
  • 50 g hladké mouky
  • 500 ml vývaru (zeleninový, hovězí…)
  • 1500 ml vody
  • 100 g slaniny
  • 25 g rajského protlaku
  • koření na divočinu
  • 4 stroužky česneku
  • 2 cibule
  • 150 g žampionů
  • 250 ml červeného vína
  • 10 g petrželky
  • sůl a pepř
  • olej

POSTUP

  • Maso si umyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky. 
  • Osolíme jej, opepříme, a obalíme v mouce. 
  • Poté si maso osmažíme na oleji, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a smažíme 5 minut. 
  • Maso se slaninou přesuneme do pekáčku, přidáme cibuli, na kostičky nakrájený česnek, koření, na plátky nakrájené žampiony, cibuli, červené víno, rajský protlak a vývar. 
  • Dáme péci na 180 °C. 
  • Pečeme asi 2 hodiny do změknutí, během této doby podléváme vodou.
  • Chceme-li, můžeme před koncem ještě zahustit moukou rozkvedlanou ve vodě.
Kančí gulášek nebo guláš z různých druhů zvěřiny.
dobruchut.aktuality.sk

Máte rádi houby? Zkuste také guláše a omáčky z hub.

Krůtí gulášová omáčka

Nemáte příliš v zálibě hovězí nebo vepřové maso? Pak by vás mohl zaujmout krůtí guláš. Navíc je rychleji hotový.

INGREDIENCE

  • 1 kg krůtích stehenních řízků 
  • 250 g cibule
  • 20 g mleté sladké papriky
  • 50 g rajského protlaku
  • sůl
  • pepř
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička mletého kmínu
  • ½ lžičky majoránky
  • 3 lžíce hladké mouky
  • olej

POSTUP

  • Maso si umyjeme, osušíme, nakrájíme na kostky a osolíme. 
  • Cibuli si nakrájíme nadrobno, smažíme na oleji do černa, následně přidáme i na kostičky nakrájený česnek. 
  • Pak přidáme maso a necháme zprudka zatáhnout. 
  • Přidáme rajský protlak a opékáme klidně několik minut, dokud protlak nezhnědne. 
  • Přidáme kmín, pepř a papriku. 
  • Podlijeme malým množstvím vody a dusíme do měkka.
  • Během dušení podléváme opět malým množstvím vody. 
  • Když je maso měkké, připravíme si mouku smíchanou s vodou k zahuštění. 
  • Guláš zahustíme a vaříme ještě alespoň 10 minut. 
Hotový gulášek z krůtího masa.
zosrdcadohrnca.sk

Kotlíkový guláš s bramborem

Výborný kotlíkový gulášek chutná nejlépe venku. Během jeho vaření se linou příjemné vůně, které nás naplňují nedočkavostí.

INGREDIENCE

  • 1,2 kg vepřové plece
  • 500 g cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 5 lžic sádla
  • 4 středně velká rajčata
  • 2 bílé papriky
  • 9 středně velkých brambor
  • sůl
  • pepř
  • mletý kmín
  • mletá sladká paprika
  • feferonka (kdo chce pálivější)

POSTUP

  • Maso si umyjeme, osušíme, nakrájíme na kostky a osolíme. 
  • Cibulku si nakrájíme na menší kostičky a osmažíme na sádle pomalu do tmava. 
  • Do kotlíku si pak přidáme na kostičky nakrájený česnek a maso, které necháme ze všech stran zatáhnout. 
  • Zasypeme jej paprikou, kmínem, chvilku prohřejeme, pak přidáme nakrájené papriky, rajčata a chvilku podusíme. 
  • Až se vydusí šťáva, začneme po malých částech podlévat.
  • Pak přidáme osm na kostky nakrájených brambor, chceme-li, přidáme i feferonku.
  • Dusíme do měkka. 
  • Jednu bramboru si nastrouháme najemno a guláš jí zahustíme. 
Výtečný guláš z kotlíku, který si můžete uvařit i na zahradě.
coolinari.sk

Mexická gulášová omáčka

Mexická obdoba guláše je, jak víme, trochu pikantnější. Navíc obsahuje mexičany oblíbené fazole.

INGREDIENCE

  • 3 plechovky červených fazolí
  • 2 plechovky krájených rajčat
  • 2 cibule
  • 2 červené papriky
  • 2 mrkve
  • 400 g hovězího mletého masa
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 2 lžičky kari
  • 1 lžička sladké papriky
  • ½ lžičky pálivé papriky
  • špetka chilli
  • ½ lžičky soli
  • ½ l lžičky pepře

POSTUP

  • Cibuli a papriky si nakrájíme na plátky, mrkev na kostičky. 
  • Na oleji si osmažíme maso a necháme jej zatáhnout. 
  • Maso dáme z pánve bokem, zpěníme si cibuli, přidáme mrkev, papriku, sůl, pepř, kari, sladkou i pálivou papriku, chilli a chvíli restujeme.
  • Pak přidáme krájená rajčata a sojovou omáčku.
  • Vložíme zpět i maso a dusíme, dokud se nevypaří šťáva z rajčat. 
  • Pak přidáme vodu, fazole a vaříme do změknutí zeleniny.
Recept na gulášovou omáčku na mexický způsob s fazolemi.
cafedelites.com

Hospodský guláš

Recept na guláš z hospůdky je krásně hnědý a neobsahuje žádnou mouku ani zahušťující složku krom cibule. Dáte si jej se šesti?

INGREDIENCE

  • 800 kg hovězí plece
  • 800 g cibule
  • 5 lžic sádla
  • 5 lžiček mleté sladké papriky
  • mletý kmín
  • 8 stroužků česneku
  • malý rajský protlak
  • sůl
  • pepř

POSTUP

  • Maso si umyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky, které osolíme. 
  • Cibuli a česnek si nakrájíme na kostičky.
  • Cibuli si osmažíme na oleji do tmava, přidáme i česnek, který krátce orestujeme. 
  • Pak přidáme maso, které necháme zatáhnout, přidáme rajský protlak a necháme jej pořádně projít varem a přisypeme kmín. 
  • Přidáme papriku a chvilku restujeme a podlijeme menším množstvím vody. 
  • Dusíme a v průběhu podléváme malým množstvím vody. 
  • Nakonec přidáme více tekutiny, osolíme, opepříme. 
Klasický gulášek z hospody s houskovým knedlíkem.
roadaffair.com

Výborného guláše docílíte i a tlakovým hrncem. Nejen, že se doba varu značně zkrátí, ale zachová se i maximum vitamínů. Zajímá vás toto téma? Dočtěte se o tlakových hrncích a jejich hodnocení ještě více.

Zajímavostí je, že guláši se nemusí vyhýbat ani ti, kteří dodržují například diabetickou nebo redukční dietu. Mouku na zahuštění jednoduše nahraďte uvařenou a rozmixovanou bramborou či jinou zeleninou.

Takto je zhotovován kupříkladu hospodský guláš, který je zahuštěn základem z cibule.

Pamatujte, že základ je nejdůležitější. Krásně tmavý. Ne kyselý, ale mírně nahořklý, chuťově výrazný. Na něm si dejte záležet.

Cibule se musí smažit opravdu dlouho. Odborníci uvádějí i 15 minut. Pozor však dávejte na spálenou cibuli, byla by moc hořká, a to už by nebylo ono.

Další strašák je ukryt ve fázi přidání rajského protlaku, kdy mu nedáme dostatek času, aby změnil nejen barvu, ale i chuť. A právě jeho kyselosti se zbavit potřebujeme.

Ostražitost bychom měli také přikládat mleté paprice, která velmi ráda rychle hořkne. Proto nesmíme po jejím přidání už dlouho restovat, ale prostě ji hezky po chvilce přelít vodou.

Všeobecně známou pravdou je, že nejlépe chutná 2 dny po uvaření.

Chutný, pestrý a pokaždé jiný guláš je vizitkou každého dobrého kuchaře nebo kuchařky.

Hotový guláš můžeme při podávání i zdobit, a to jak sekanými bylinkami, tak strouhaným sýrem, sekaným vařeným vejcem, sázeným vejcem, sekanou uzeninou a samozřejmě kombinací těchto i dalších ingrediencí.

Nejlépe však chutná s domácím houskovým knedlíkem nebo karlovarským knedlíkem.

Vyzkoušejte také naše osvědčené recepty na guláše z drůbeže.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X