Dejte Vánocům zelenou se zdravými a lahodnými recepty na cukroví s matcha čajem! Vyzkoušejte všech 6 rozmanitých variant!

Domníváte se, že zelená je především barvou Velikonoc?

Nemáte tak úplně pravdu, i na vánočním stole se může objevit svěže zelená barva.

Inspirujte se našimi recepty na matcha cukroví!

Má nejen nevšední barvu, ale je také chutné a zdravé.

Stačí do těsta přidat malé množství tohoto zázračného prášku.

Netradiční zelené matcha cukroví

Toto chutné vánoční cukroví je díky matcha čaji nejen plné antioxidantů, ale díky použitým ingrediencím je rovněž bezlepkové.

Ingredience:

  • 1 PL matcha čaje
  • 3/4 šálku blanšírované mandlové mouky
  • 1/2 šálku ovesné mouky
  • 1/4 šálku kukuřičného škrobu
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • 1/2 šálku másla
  • 1/4 šálku moučkového cukru
  • 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 100 g nasekané bílé čokolády
  • zdobení na posypání

Postup:

  1. V míse smíchejte mandlovou mouku, ovesnou mouku, kukuřičný škrob, matcha čaj a sůl.
  2. V jiné míce vyšlehejte máslo a poté k němu pomalu přidávejte moučkový cukr a šlehejte, dokud se dobře nepromísí.
  3. Přidejte vanilku a opět šlehejte do hladka.
  4. Při nízkém stupni mixéru pomalu přidávejte suché přísady a šlehejte, dokud nebude hmota zcela hladká.
  5. Vzniklé těsto vytvarujte do tvaru koule, zabalte do fólie a dejte na 2-3 hodiny chladit do ledničky.
  6. Vychlazené těsto rozválejte válečkem na tloušťku asi půl centimetru.
  7. Pomocí vykrajovátek vykrájejte stromečky nebo jiné tvary.
  8. Matcha cukroví přeneste na papírem vyložený plech.
  9. Plech s cukrovím dejte alespoň na 10 minut do mrazáku.
  10. Předehřejte si troubu na 170°C.
  11. Pečte po dobu 10-12 minut.
  12. Ve vodní lázni si rozpusťte bílou čokoládu.
  13. Po vychladnutí čokoládovou polevou a posypkami cukroví ozdobte.
Netradiční vánoční pečivo s čajem matcha.
zdroj: teatrunk.in

Vyzkoušejte i naše další cukroví bez bílé mouky! Uvidíte, že vánoční pečivo je stejně chutné a rozdíl není poznat.

Matcha vánoční kolečka s čokoládou

Patříte mezi milovníky čokolády? Vyzkoušejte její kombinaci s matcha práškem!  

Ingredience:

  • 2 šálky hladké mouky
  • 1 šálek másla
  • 1/2 šálku moučkového cukru
  • 1 a 1/2 šálku nasekané hořké čokolády
  • 2 PL + 1 čajová lžička prášku matcha
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička řepkového oleje
  • zdobení

Postup:

  1. V misce smíchejte mouku, dvě polévkové lžíce matcha prášku a sůl.
  2. V mixéru vyšlehejte máslo a moučkový cukr dohladka.
  3. Postupně přidávejte mouku a míchejte, dokud se nespojí.
  4. Těsto vyklopte na pomoučněnou plochu, zabalte do potravinové fólie a dejte na 30 minut do ledničky.
  5. Předehřejte si troubu na 160°C.
  6. Vychlazené těsto válečkem rozválejte a vykrajovátky vykrájejte požadované tvary.
  7. Cukroví dejte na plechy vyložené pečicím papírem a před vložením do trouby dejte na 5 minut do mrazáku.
  8. Pečte 10-12 minut.
  9. Nechte matcha cukroví vychladnout.
  10. V mezidobě si ve vodní lázni rozpusťte čokoládu, přidejte do ní lžičku oleje a poté do ní každý kousek cukroví ponořte.
  11. Na závěr můžete přidat zdobení a cukroví též posypat malým množstvím matchy.
Vánoční kolečka s čokoládou a zeleným čajem.
zdroj: thecrepesoftwrath.com

Nevíte, jakou čokoládou polevu na vaše cukroví? Připravte si s námi královskou, zrcadlovou či bílou!

Nepečené matcha cukroví s kokosem

Nejlepší je tyto nepečené vánoční matcha kuličky skladovat v mrazáku.

Ingredience:

  • 1/2 šálku mandlové mouky
  • 1 šálek strouhaného kokosu
  • 2 PL  konopných semínek
  • 1 a 1/2 PL vanilky
  • 1/2 šálku kešu ořechového másla
  • 1/4 šálku kokosového másla
  • 2-4 datle bez pecky
  • 1-2 čajové lžičky prášku matcha

Na ozdobu

  • 2 PL kokosového másla
  • 2 PL strouhaného kokosu

Postup:

  1. Do kuchyňského robotu vložte všechny ingredience a mixujte, dokud nevznikne husté, ale tvarovatelné těsto.
  2. Pokud je směs příliš hustá nebo drobivá, přidejte více kešu másla nebo další datle.
  3. Pokud je směs příliš mokrá, přidejte více mandlové mouky.
  4. Když je těsto hotové, naberte jednu polévkovou lžíci a opatrně z ní vytvarujte kuličku.
  5. Postup opakujte s celým těstem.
  6. Na závěr kuličky obalte ve strouhaném kokosu nebo je dejte na 10-15 minut do lednice vychladit a poté je polijte rozehřátým kokosovým máslem.
Nepečení kuličky s čajem matcha a kokosem.
zdroj: minimalistbaker.com

Tyto matcha kuličky zdaleka nejsou jediným nepečeným cukrovím, kterým si můžete letošní Vánoce obohatit. Vyzkoušejte i další varianty nepečeného vánočního pečiva!


Vánoční stromečky se zeleným japonským čajem

Nádherné „trojrozměrné“ vánoční pečivo, které vám budou všichni závidět. Stejně skvěle, jak vypadá, i chutná.

Ingredience:

  • 2 a 1/2 šálku hladké mouky
  • 1 šálek másla
  • 2 PL matcha čaje
  • 1 a 1/2 šálku krystalového cukru
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 1 čajová lžička jedlé sody
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • moučkový cukr na posypání
  • 1/4 šálku rozpuštěné bílé čokolády
  • 10 celých mandlí na ozdobu

Postup:

  1. Ve velké míse vyšlehejte máslo, matcha čaj a cukr do pěny.
  2. Přidejte vejce, žloutek a vanilkový extrakt a míchejte, dokud se vše nespojí.
  3. V samostatné míse smíchejte mouku, jedlou sodu a sůl.
  4. Přidejte suché přísady k mokrým a důkladně promíchejte.
  5. Těsto zabalte do fólie a dejte na 30 minut do chladničky.
  6. Předehřejte troubu na 160°C a plech na pečení vyložte papírem.
  7. Těsto rozválejte na tloušťku asi půl centimetru a vykrajujte hvězdičky nebo sněhové vločky v několika různých velikostech tak, abyste z nich mohli sestavit stromeček.
  8. Vykrájené tvary dejte na plechu na 10 minut do mrazáku a poté je pečte přibližně 8 minut.
  9. Vychladlé cukroví sestavte do tvaru stromečku a jednotlivé tvary k sobě slepte rozpuštěnou bílou čokoládou.
  10. Vrchní část každého stromečku zakončete mandlí a posypejte moučkovým cukrem.
Vánoční cukroví ve tvaru stromečků s čajem matcha, mandlemi a bílou čokoládou.
zdroj: hostthetoast.com

Matcha linecké cukroví

Linecké dlouhodobě patří mezi nejoblíbenější vánoční pečivo. Upečte si ho letos v netradiční zelené variantě!

Ingredience:

  • 2 a 1/4 šálku hladké mouky
  • 1 šálek másla
  • 3/4 šálku moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 2 PL matcha čaje
  • 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 1/4 čajové lžičky mandlového extraktu
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • marmeláda dle vašeho výběru na slepení

Postup:

  1. V mixéru vyšlehejte máslo a moučkový cukr do pěny.
  2. Přidejte vejce, vanilkový a mandlový extrakt.
  3. Přidejte mouku, matcha prášek a sůl.
  4. Vzniklé těsto rozdělte na půl a zabalte do plastové fólie.
  5. Dejte na 20 minut vychladit do lednice.
  6. Rozbalte první část těsta a rozválejte ho na tloušťku půl centimetru.
  7. Přeneste matcha cukroví na papírem vyložený plech.
  8. Podobně pracujte i s druhou částí těsta, pouze do cukroví vykrájejte pomocí malého vykrajovátka ještě jeden otvor.
  9. Oba plechy dejte na 10 minut do ledničky.
  10. Předehřejte troubu na 160°C.
  11. Macha linecké pečte po dobu přibližně 15 minut.
  12. Po vychladnutí cukroví spojte pomocí marmelády.
Zelené linecké vánoční pečivo.
zdroj: purewow.com

Vánoční věnečky s čajem matcha

Na pohled velmi zajímavé a netradiční cukroví ve tvaru malých vánočních věnečků. Vyzkoušejte, uvidíte, že na něm není nic složitého!

Ingredience:

  • 115 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 20 g  mandlové mouky
  • 25 g šlehačky
  • 1/8 čajové lžičky soli
  • 2 čajové lžičky matcha čaje

Na polevu

  • 1 vaječný bílek
  • 150 g moučkového cukru

Na ozdobu

  • sušené brusinky
  • nasekané pistácie

Postup:

  1. Smíchejte všechny suché přísady dohromady.
  2. V mixéru vyšlehejte máslo s moučkovým cukrem.
  3. Následně do jejich směsi zašlehejte šlehačku.
  4. Přidejte ostatní suché přísady a vytvořte vláčné těsto.
  5. Předehřejte si troubu na 160 °C.
  6. Směs těsta vložte do zdobicího sáčku se špičkou a začněte těsto vytlačovat na pečicím papírem vyložený plech.
  7. Plech následně vložte na 10 minut do mrazáku.
  8. Tento krok udrží tvar matcha cukroví.
  9. Pečte v předehřáté troubě přibližně 15 minut.
  10. Když cukroví chladne, vytvořte si z bílku a cukru polevu a následně ho ozdobte a posypejte brusinkami a pistáciemi.
Vánoční věnečky se zeleným japonským čajem, pistáciemi a sušenými brusinkami.
zdroj: herbakinglab.com

Matcha a pečení

Matcha je vyhledávaným druhem zeleného čaje, se kterým je spojena dlouhá tradice. Své kořeny má samozřejmě v Asii, konkrétně v Japonsku, a je hodně spojován například se samuraji a buddhistickými mnichy. Jeho tajemství spočívá v tom, že při přípravě se čerstvé čajové lístky rozemelou na velmi jemný prášek.

Výsledkem je poté čaj s krásně smaragdově zelenou barvou a jedinečnou chutí i aroma. Matcha obsahuje celou řadu zdraví prospěšných látek, především velké množství antioxidantů, minerálů a vitamínů.

Přidávání matcha prášku do těsta je v japonské kuchyni velmi oblíbené. V Evropě se poslední dobou stalo populární pečení matcha cukroví, které hned zaujme svou krásně zelenou barvou. Stačí do těsta přidat malé množství matcha prášku a postupovat jako obvykle.

Pouze si dejte pozor, že matcha vánoční pečivo by se nemělo péct s příliš velkým časovým předstihem. Po přibližně třech až čtyřech týdnech totiž cukroví začíná jakoby mírně hořknout.  

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X