Upečte si na Vánoce cukroví z medu a provoňte jím celý dům

Vánoce bez lineckého, perníčků nebo medového cukroví nejsou Vánoce.

Chystáte se v letošním roce napéct více druhů?

Vyzkoušejte třeba medové trubičky, kornoutky, ale klidně i medovo-rumové kuličky. Nechcete mít vánoční cukroví tvrdé? 

Držte se našich receptů a zaručeně si pošmáknete.

Melomakarona aneb medové cukroví z Řecka

Melomakarona je výborný řecký dezert, který se konzumuje právě o Vánocích. V podstatě se jedná o těsto namáčené v medu.

Věděli jste, že melomakarona se původně podávala na pohřbech?

Postupem času se z ní však stala vánoční pochoutka.

INGREDIENCE

  • 6 a 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1 hrnek olivového oleje
  • 1 hrnek rostlinného oleje (řepkového)
  • 3/4 hrnku cukru
  • 1 pomerančová kůra
  • 3/4 hrnku pomerančové šťávy
  • 1/4 hrnku brandy
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 3/4 hrnku nasekaných vlašských ořechů
  • 1 lžíce mleté skořice

INGREDIENCE NA SIRUP

  • 1 hrnek medu
  • 1 hrnek cukru
  • 1 a 1/2 hrnku vody
  • 1 skořice
  • 4 hřebíčky
  • trochu citronové kůry
  • citronová šťáva z několika citronů

POSTUP

  1. Předehřejte si troubu na 180 °C.
  2. Pomerančovou kůru smíchejte s cukrem. Přidejte olej a míchejte těsto do té doby, než se všechny ingredience nespojí. Potom přidejte pomerančový džus a brandy a znovu těsto zamíchejte.
  3. Hladkou mouku prosejte s práškem do pečiva a jedlou sodou. Potom ji přidejte do těsta a míchejte do té doby, než nevznikne tuhé a mokré těsto.
  4. Vytvořte si z těsta kuličky velké zhruba jako vlašský ořech a položte je na plech. Vidličkou kuličky mírně rozmáčkněte, aby nebyly kulaté, ale trochu placaté.
  5. Pečte cukroví zhruba 25 až 30 minut.
  6. Během pečení si připravte sirup. Smíchejte v hrnci med, cukr, vodu, skořici, citronovou kůru a hřebíček. Přiveďte sirup k varu a vařte ho zhruba 10 minut, dokud nezhustne. Potom vyjměte skořici, citronovou kůru a hřebíček a zamíchejte do sirupu citronovou šťávu.
  7. Jakmile se vám upečou sušenky, tak je ještě teplé namočte celé do sirupu.
  8. Medové cukroví si ukládejte na plech a nakonec ho posypte buď mletými vlašskými ořechy, nebo skořicí. 
řecké medové cukroví melomakarona
Zdroj: akispetretzikis.com

Klidně se podívejte i na videonávod, jak upéct melomakarony.

Neapolské medové cukroví

Slyšeli jste někdy o cukroví zvaném struffoli? Jedná se o vánoční dezert, který najdete v takřka každé italské domácnosti.

I vy si zamilujete toto vánoční cukroví. Medové koule jsou smažené a připomínají pusinky zalité medovým sirupem. Jsou to trochu jiné koule, než které znáte z našich končin.

INGREDIENCE

  • 400 g hladké mouky
  • 4 vejce
  • 2 lžíce cukru
  • 25 g másla
  • 1 sklenice anýzu
  • kůra z poloviny citronu
  • kůra z poloviny pomeranče
  • špetka soli
  • sádlo či olej na smažení

INGREDIENCE NA ZDOBENÍ

  • 400 g medu
  • barevné konfety
  • skořicové konfety
  • 100 g kandovaného pomeranče
  • 100 g kandovaného citronu
  • 50 g kandované dýně

POSTUP

  1. Všechny ingredience na těsto smíchejte dohromady a vypracujte z nich těsto.
  2. Těsto nechejte několik hodin odpočívat v misce zakryté utěrkou.
  3. Vezměte kousek těsta a vyválejte z něj váleček (jako byste dělali gnocchi). Váleček potom rozřežte na stejně velké části o velikosti lískových oříšků a cukroví dejte na dobře pomoučené prkénko zaprášené moukou.
  4. Ideální je smažit cukroví na sádle. Rozehřejte si tedy sádlo na pánvi.
  5. Předtím, než koule vložíte na pánev, je dejte do sítka a protřepejte, abyste se zbavili přebytečné mouky.
  6. Smažte struffoli do zlatova a po usmažení je položte na ubrousek, který z kuliček vytáhne přebytečnou mastnotu.
  7. Ve velkém hrnci si na mírném ohni rozehřejte med.
  8. Poté nalijte medovou směs na struffoli a promíchejte je tak, aby byly všechny kuličky obalené medem.
  9. Potom přidejte třetinu konfet a kandované ovoce, které si nakrájíte na malé kousky. Všechno jemně promíchejte.
  10. Vezměte talíř, dejte do středu prázdnou sklenici a okolo ní skládejte struffoli.
  11. Potom nakonec vezměte zbývající konfety a kandované ovoce a ozdobte jím struffoli. 
neapolské cukroví z medu
Zdroj: cook-italian.com

Rumové koule s medem

Pokud se vám výše uvedený recept na italské netradiční koule nezamlouvají, udělejte si klasické rumové koule s medem.

Pravděpodobně se ptáte, kdy dělat rumové kuličky. Ideální je začít tři týdny před Vánocemi, aby se koule dobře uležely.

INGREDIENCE

  • 2 a 1/2 hrnku drcených vanilkových oplatků
  • 1 mleté pekanové ořechy
  • 1 hrnek cukru
  • 2 lžíce kakaa
  • 1/4 hrnku rumu
  • 3 lžíce medu
  • 2 lžíce vody

POSTUP

  1. Smíchejte oplatky, pekanové ořechy, cukr a kakao.
  2. V misce zvlášť smíchejte rum, med a vodu, a potom tyto mokré suroviny přidejte mezi oplatky, pekanové ořechy, cukr a kakao.
  3. Vypracujte pevné těsto, ze kterého potom dělejte menší kuličky.
  4. Rumové koule obalte v cukru, kokosu či kakau.
  5. Nechejte toto medové vánoční cukroví odležet alespoň ty tři týdny, aby dostalo tu správnou chuť. 
krabice medových kuliček s rumem
Zdroj: tasteofhome.com

Medové linecké cukroví

Linecké cukroví je bezpochyby nejoblíbenější vánoční cukroví vůbec. Připravit si můžete linecké podle mnoha receptů.

Chcete ho obohatit medem? Postupujte podle tohoto receptu.

INGREDIENCE

  • 2 plátky másla pokojové teploty
  • 3/4 hrnku cukru
  • 1/4 hrnku medu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 3 hrnky hladké mouky
  • 1/2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžičky prášku do pečiva

POSTUP

  1. V jedné misce utřete máslo s cukrem.
  2. Do cukru s máslem přimíchejte vanilkový extrakt, med, vejce a žloutek. Těsto míchejte do té doby, než se všechny suroviny dokonale nespojí.
  3. V další misce si připravte mouku, kukuřičný škrob, sůl a prášek do pečiva.  
  4. Smíchejte mokré suroviny se suchýma a vypracujte těsto.
  5. Těsto dejte ideálně na několik dnů do lednice, aby se odleželo, ale není to nutné.
  6. Vyválejte si z těsta plát a vyřežte z něj třeba kolečka, kytičky nebo klidně i hvězdičky.
  7. Medové linecké cukroví dejte na plech vyložený pečicím papírem.
  8. Rozehřejte si troubu na 180 °C a pečte cukroví zhruba 8 až 11 minut.
  9. Cukroví nechejte zhládnout, a potom ho natřete marmeládou a slepte dohromady tak, jak je u lineckého zvykem.  

TIP: Většinou se k oprášení pracovní desky doporučuje mouka, aby se těsto nelepilo k pracovnímu povrchu. Vyzkoušejte namísto mouky práškový cukr. 

linecké s medem ve tvaru hvězdičky
Zdroj: yammiesnoshery.com

Ořechové sušenky s medem

Snídáte na Štědrý den vánočku? Zkuste tento rok změnit tradici a dejte si namísto vánočky ořechové cukroví s medem a ovesnými vločkami.

Chutné medové sušenky jsou upečené tak rychle, že je zvládnete i večer před Štědrým dnem.

Inspirovat se můžete i dalšími našimi recepty na snídaně a svačiny z ovesných vloček.

INGREDIENCE

  • 110 g másla
  • 1 lžíce jedlé sody
  • 100 g ovesných vloček
  • 110 g cukru
  • 2 lžíce medu
  • 110 g hladké mouky
  • 55 g nasekaných vlašských ořechů

POSTUP

  1. Předehřejte si troubu na 180 °C.
  2. Plech vyložte pečicím papírem.
  3. V hrnci na mírném ohni roztavte máslo a med. Hrnec dejte bokem a přidejte do něj jedlou sodu.
  4. V misce smíchejte mouku, ovesné vločky, vlašské ořechy a cukr. Suché suroviny zamíchejte, a potom je pomalu vmíchejte do rozehřátého medu.
  5. Těsto nechejte vychladnout.
  6. Poté na plech udělejte z těsta 12 velkých hromádek. Trochu je rozmáčkněte na placky, ale ne moc, ještě se během pečení roztečou.
  7. Sušenky pečte 10 až 15 minut. 
hotové sušenky s oříšky polité medem
Zdroj: finedininglovers.com

Medové kornoutky a trubičky

Z jednoho a toho samého těsta můžete udělat různé vánoční cukroví. Medové trubičky a klidně i medové kornoutky.

Potom ještě stačí naplnit vánoční cukroví. Medové kornoutky i trubičky se dají naplnit třeba máslovým krémem. Inspiraci na různé krémy najdete také u nás na stránkách.

INGREDIENCE

  • 200 g hladké mouky
  • 165 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 50 g medu
  • 1/2 lžičky jedlé sody

POSTUP

  1. Ze všech surovin vypracujte těsto a nechejte ho na půl hodiny odpočinout v ledničce.
  2. Z těsta si rozválejte tenký plát a vykrajujte kolečka o průměru 5 až 6 centimetrů.
  3. Rozehřejte si troubu na 160 °C a plech si vyložte pečicím papírem.
  4. Potom si na plech dejte jen tři kolečka a dejte je na pár minut péct.
  5. Po jednom kolečka vytahujte a tvarujte z nich buď kornouty, nebo namotávejte na druhý konec vařečky pro vytvoření trubiček.
  6. Jednu stranu kornoutů a trubiček namočte do čokolády a nechejte ztuhnout.
  7. Potom naplňte trubičky či kornouty karamelovým, máslovým či jakýmkoliv jiným krémem.
TIP: Pokud chcete kornoutky a trubičky naplnit karamelovým krémem, potřebujete jednu plechovku kondenzovaného slazeného mléka, kterou vařte v hrnci alespoň dvě hodiny. Po vychlazení kondenzovaného mléka ho smíchejte s 300 g másla. Karamelový krém máte hotový. 
kornoutky z medu plněné krémem
Zdroj: pinterest.com

Kdy začít s pečením vánočního cukroví?

Vánoční cukroví (nemusí se jednat jen o medové cukroví) se peče většinou v předstihu, ovšem některé druhy je lepší péct až na poslední chvíli, tedy pár dnů před vypuknutím vánočních svátků.

Stejně tak se najde vánoční cukroví z medu, které si můžete upéct dopředu, ale naplníte ho až těsně před Štědrým dnem. Ukázkovým příkladem jsou třeba kornoutky a trubičky.

1. adventní víkend

Jako první si zadělejte těsto na perníčky. Čím více jsou perníčky odležené, tím jsou lepší, chutnější a měkčí.

Pusťte se také klidně do vanilkových rohlíčků a dalších suchých druhů cukroví, stejně tak i do lineckého. Plnění marmeládou však nechejte až na další víkend.

2. adventní víkend

Pečte to, co jste nestihli první adventní víkend, tedy ještě suché cukroví. Zkuste išelky či cukroví tlačené strojkem.

3. adventní víkend

Vánoce klepou na dveře, a tak je na čase začít s máslovými krémy a naplnit jimi cukroví.

Cukroví potom schovejte na chladné místo, aby se krém nezkazil. Jestliže nemáte místo v lednici, tak zaneste krabice s vánočním cukrovím do sklepa.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.