Vyzkoušejte na Vánoce tyto recepty na cukroví z medu a provoňte jím celý dům!

Vánoce bez lineckého, perníčků nebo jiného cukroví nejsou Vánoce.

Chystáte se v letošním roce napéct více druhů?

Pak nezapomeňte vyzkoušet i naše recepty na medové cukroví!

Máme pro vás třeba medové trubičky, kornoutky, ale klidně i medovo-rumové kuličky.

Užijte si to!

Neapolské medové cukroví

Slyšeli jste někdy o cukroví zvaném struffoli? Jedná se o vánoční dezert, který najdete v takřka každé italské domácnosti. I vy si zamilujete toto vánoční cukroví. Medové koule jsou smažené a připomínají pusinky zalité medovým sirupem. Jsou to trochu jiné koule, než které znáte z našich končin.

INGREDIENCE

  • 400 g hladké mouky
  • 4 vejce
  • 2 lžíce cukru
  • 25 g másla
  • 1 sklenice anýzu
  • kůra z poloviny citronu
  • kůra z poloviny pomeranče
  • špetka soli
  • sádlo či olej na smažení

Na zdobení:

  • 400 g medu
  • barevné konfety
  • skořicové konfety
  • 100 g kandovaného pomeranče
  • 100 g kandovaného citronu
  • 50 g kandované dýně

POSTUP

  1. Všechny ingredience na těsto smíchejte dohromady a vypracujte z nich těsto.
  2. Těsto nechejte několik hodin odpočívat v misce zakryté utěrkou.
  3. Vezměte kousek těsta a vyválejte z něj váleček (jako byste dělali gnocchi).
  4. Váleček potom rozřežte na stejně velké části o velikosti lískových oříšků a cukroví dejte na dobře pomoučené prkénko zaprášené moukou.
  5. Ideální je smažit cukroví na sádle.
  6. Rozehřejte si tedy sádlo na pánvi.
  7. Předtím, než koule vložíte na pánev, je dejte do sítka a protřepejte, abyste se zbavili přebytečné mouky.
  8. Smažte struffoli do zlatova a po usmažení je položte na ubrousek, který z kuliček vytáhne přebytečnou mastnotu.
  9. Ve velkém hrnci si na mírném ohni rozehřejte med.
  10. Poté nalijte medovou směs na struffoli a promíchejte je tak, aby byly všechny kuličky obalené medem.
  11. Potom přidejte třetinu konfet a kandované ovoce, které si nakrájíte na malé kousky.
  12. Všechno jemně promíchejte.
  13. Vezměte talíř, dejte do středu prázdnou sklenici a okolo ní skládejte struffoli.
  14. Potom nakonec vezměte zbývající konfety a kandované ovoce a ozdobte jím struffoli. 
Medové struffoli, ozdobené barevnými kuličkami.
www.cook-italian.com

Nezapomeňte se podívat také na našich 5 nejlepších receptů na medové pokrmy. Sladké i slané varianty!

Rumové koule s medem

Pokud se vám výše uvedený recept na italské netradiční koule nezamlouvají, udělejte si klasické rumové koule s medem. Pravděpodobně se ptáte, kdy dělat rumové kuličky. Ideální je začít tři týdny před Vánocemi, aby se koule dobře uležely.

INGREDIENCE

  • 2 a 1/2 hrnku drcených vanilkových oplatků
  • 1 mleté pekanové ořechy
  • 1 hrnek cukru
  • 2 lžíce kakaa
  • 1/4 hrnku rumu
  • 3 lžíce medu
  • 2 lžíce vody

POSTUP

  1. Smíchejte oplatky, pekanové ořechy, cukr a kakao.
  2. V misce zvlášť smíchejte rum, med a vodu, a potom tyto mokré suroviny přidejte mezi oplatky, pekanové ořechy, cukr a kakao.
  3. Vypracujte pevné těsto, ze kterého potom dělejte menší kuličky.
  4. Rumové koule obalte v cukru, kokosu či kakau.
  5. Nechejte toto medové vánoční cukroví odležet alespoň ty tři týdny, aby dostalo tu správnou chuť. 
Krabice medových kuliček s rumem.
www.tasteofhome.com

Medová kolečka s čokoládovou polevou

Tohle cukroví je tak dobré a z talířů vám zmizí mezi prvními. Pokud si ho připravíte podle našeho receptu, mělo by vám vyjít asi 52 koleček o průměru 4 cm, takže si možná rovnou udělejte dvojtou dávku!

INGREDIENCE

Na těsto:

  • 200 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 100 g másla
  • 450 g hladké mouky

Na náplň:

  • 400 ml mléka
  • 2 lžíce hrubé mouky
  • 4 balíčky vanilkového cukru
  • 200 g másla
  • podle chuti moučkový cukr
  • čokoláda k namáčení

POSTUP

  • Všechny suroviny na těsto dejte do misky a mixérem vypracujte jednotné těsto, které nechte chvíli odstát na lince.
  • Po chvilce těsto rozválejte na tenčí plát, ze kterého vykrojte kolečka.
  • Kolečka ukládejte na papírem vyložený plech a pečte při teplotě 180 stupňů Celsia 7 minut.
  • Po upečení kolečka stáhněte z papíru a nechte vychladnout.
  • V mléce rozmíchejte hrubou mouku a 4 balíčky vanilkového cukru.
  • Uvařte hustou kaši, kterou nechte vychladnout.
  • Máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem do pěny, postupně přidávejte vychladlou kaši a vyšlehejte hladký krém, který přendejte do cukrářského sáčku a nastříkejte na kolečka.
  • Slepte a nechte v chladu ztuhnout.
  • Po ztuhnutí namočte do čokoládové polevy.
  • Můžete také počkat, až čokoláda zaschne a pak ještě cukrářským sáčkem s maličkou dírkou udělat nějaké zajímavé vzory.
Kolečka z medu, zalitá čokoládovou polevou.
www.najrecept.sk

Možná se vám budou hodit i naše recenze vestavných trub. Kdo vyhrál v našem testu?

Medové linecké cukroví

Linecké cukroví je bezpochyby nejoblíbenější vánoční cukroví vůbec. Připravit si můžete linecké podle mnoha receptů. Chcete ho obohatit medem? Postupujte podle tohoto receptu.

INGREDIENCE

  • 2 plátky másla pokojové teploty
  • 3/4 hrnku cukru
  • 1/4 hrnku medu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 3 hrnky hladké mouky
  • 1/2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžičky prášku do pečiva

POSTUP

  1. V jedné misce utřete máslo s cukrem.
  2. Do cukru s máslem přimíchejte vanilkový extrakt, med, vejce a žloutek.
  3. Těsto míchejte do té doby, než se všechny suroviny dokonale nespojí.
  4. V další misce si připravte mouku, kukuřičný škrob, sůl a prášek do pečiva.  
  5. Smíchejte mokré suroviny se suchýma a vypracujte těsto.
  6. Těsto dejte ideálně na několik dnů do lednice, aby se odleželo, ale není to nutné.
  7. Vyválejte si z těsta plát a vyřežte z něj třeba kolečka, kytičky nebo klidně i hvězdičky.
  8. Medové linecké cukroví dejte na plech vyložený pečicím papírem.
  9. Rozehřejte si troubu na 180 °C a pečte cukroví zhruba 8 až 11 minut.
  10. Cukroví nechejte zhládnout, a potom ho natřete marmeládou a slepte dohromady tak, jak je u lineckého zvykem.  

TIP: Většinou se k oprášení pracovní desky doporučuje mouka, aby se těsto nelepilo k pracovnímu povrchu. Vyzkoušejte namísto mouky práškový cukr. 

Linecké cukroví s medem v ruce.
www.yammiesnoshery.com

Ořechové sušenky s medem

Snídáte na Štědrý den vánočku? Zkuste tento rok změnit tradici a dejte si namísto vánočky ořechové cukroví s medem a ovesnými vločkami. Chutné medové sušenky jsou upečené tak rychle, že je zvládnete i večer před Štědrým dnem.

INGREDIENCE

  • 110 g másla
  • 1 lžíce jedlé sody
  • 100 g ovesných vloček
  • 110 g cukru
  • 2 lžíce medu
  • 110 g hladké mouky
  • 55 g nasekaných vlašských ořechů

POSTUP

  1. Předehřejte si troubu na 180 °C.
  2. Plech vyložte pečicím papírem.
  3. V hrnci na mírném ohni roztavte máslo a med.
  4. Hrnec dejte bokem a přidejte do něj jedlou sodu.
  5. V misce smíchejte mouku, ovesné vločky, vlašské ořechy a cukr.
  6. Suché suroviny zamíchejte, a potom je pomalu vmíchejte do rozehřátého medu.
  7. Těsto nechejte vychladnout.
  8. Poté na plech udělejte z těsta 12 velkých hromádek.
  9. Trochu je rozmáčkněte na placky, ale ne moc, ještě se během pečení roztečou.
  10. Sušenky pečte 10 až 15 minut. 
Hotové sušenky s oříšky polité medem.
www.finedininglovers.com

Medové perníčky

Perníčky bývají součástí téměř každé vánoční tabule. Připravte si je tentokrát podle našeho receptu a nebudete litovat! Tvary a zdobení jsou čistě ve vaší režii, můžete tvořit dle libost J

INGREDIENCE

  • 5 a 1/2 šálků hladké mouky plus další na povrch a pečící papír
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička jedlé sody
  • 4 lžičky sušeného zázvoru
  • 1 lžička mleté ​​skořice
  • 1 lžička čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky mletého hřebíčku
  • 2 tyčinky másla, změklého
  • 1 šálek krystalového cukru
  • 2 velká vejce
  • 1 šálek medu
  • 1/2 šálku třtinové melasy
  • královská glazura
  • moučkový cukr

POSTUP

  • Ve velké míse smíchejte mouku, sůl, jedlou sodu a koření.
  • Máslo a krystalový cukr vyšlehejte mixérem do bledé a nadýchané hmoty.
  • Po jednom zašlehejte vejce, poté med a melasu.
  • Snižte rychlost na nízkou a postupně přidávejte směs mouky, dokud se vše dobře nespojí.
  • Těsto rozdělte na třetiny a každou zabalte do plastové fólie.
  • Nechte v chladu, dokud nebude pevné, ale stále pružné, asi 1 hodinu.
  • Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
  • Najednou pracujte s třetinou těsta a na pomoučněném pečícím papíru těsto rozválejte na tloušťku asi půl centimetru.
  • Očistěte přebytečnou mouku, těsto přeneste na pečicí papír na plech a dejte do mrazáku asi na 15 minut.
  • Vykrajovátkem na cukroví vykrajute tvary, podle potřeby zbytky vyválejte.
  • Perníčky přendejte na plechy vyložené pečicím papírem a dejte do mrazáku, dokud nebudou pevné, asi na 15 minut.
  • Pečte, dokud okraje nezezlátnou, asi 15 minut, jednou otočte a v polovině pečení na plech pevně poklepejte, aby se případné bublinky v perníčkách vyrovnaly.
  • Perníčky nechte úplně vychladnout na plechu na mřížce.
  • Glazuru dejte do cukrářského sáčku s malou hladkou kulatou špičkou a zdobte .
  • Ozdobené perníčky ihned posypte moučkovým cukrem a přebytečný cukr oklepte.
  • Nechte zcela ztuhnout, nezakryté, při pokojové teplotě, alespoň 4 hodiny nebo (ideálně) přes noc.
Perníčky různých tvarů.
www.marthastewart.com

Máme pro vás i další recepty na měkké perníčky s medem v pěti variantách. Ideální nejen na Vánoce!

Vánoční skořicovo-mandlové hvězdičky s medem

Neuvěřitelně jednoduché cukroví, které je navíc nenáročné na suroviny. Co víc si přát? S naším receptem ho navíc zvládne úplně každý!

INGREDIENCE

  • 500 g neloupaných mandlí
  • 300 g moučkového cukru
  • bílky z 2 vajec
  • 2 lžičky medu
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička citrónové kůry

Na polevu:

  • bílek z 1 vejce
  • 120 g moučkového cukru

POSTUP

  • Mandle umelte, přidejte moučkový cukr, bílky, med, skořici, citrónovou kůru a vypracujte těsto.
  • Těsto rozválejte na pocukrované desce pomocí alobalu a vykrajujte z něj hvězdičky, případně jiné tvary.
  • Uložte je na plech vystlaný pečícím papírem.
  • Na polevu si utřete bílky s moučkovým cukrem.
  • Bílkovou polevou ozdobte hvězdičky, vložte je do trouby a při teplotě 130 ° C pečte cca 10 minut.
Medové hvězdičky s polevou.
www.dobruchut.aktuality.sk

Medové kornoutky a trubičky

Z jednoho a toho samého těsta můžete udělat různé vánoční cukroví. Medové trubičky a klidně i medové kornoutky. Potom ještě stačí naplnit vánoční cukroví. Medové kornoutky i trubičky se dají naplnit třeba máslovým krémem.

INGREDIENCE

  • 200 g hladké mouky
  • 165 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 50 g medu
  • 1/2 lžičky jedlé sody

POSTUP

  1. Ze všech surovin vypracujte těsto a nechejte ho na půl hodiny odpočinout v ledničce.
  2. Z těsta si rozválejte tenký plát a vykrajujte kolečka o průměru 5 až 6 centimetrů.
  3. Rozehřejte si troubu na 160 °C a plech si vyložte pečicím papírem.
  4. Potom si na plech dejte jen tři kolečka a dejte je na pár minut péct.
  5. Po jednom kolečka vytahujte a tvarujte z nich buď kornouty, nebo namotávejte na druhý konec vařečky pro vytvoření trubiček.
  6. Jednu stranu kornoutů a trubiček namočte do čokolády a nechejte ztuhnout.
  7. Potom naplňte trubičky či kornouty karamelovým, máslovým či jakýmkoliv jiným krémem.
  8. Pokud chcete kornoutky a trubičky naplnit karamelovým krémem, potřebujete jednu plechovku kondenzovaného slazeného mléka, kterou vařte v hrnci alespoň dvě hodiny.
  9. Po vychlazení kondenzovaného mléka ho smíchejte s 300 g másla.
  10. Karamelový krém máte hotový. 
Sladké kornoutky v čokoládě plněné karamelovým krémem.
www.somzena.sk

Kdy začít s pečením vánočního cukroví?

Vánoční cukroví (nemusí se jednat jen o medové cukroví) se peče většinou v předstihu, ovšem některé druhy je lepší péct až na poslední chvíli, tedy pár dnů před vypuknutím vánočních svátků.

Stejně tak se najde vánoční cukroví z medu, které si můžete upéct dopředu, ale naplníte ho až těsně před Štědrým dnem. Ukázkovým příkladem jsou třeba kornoutky a trubičky.

1. adventní víkend

Jako první si zadělejte těsto na perníčky. Čím více jsou perníčky odležené, tím jsou lepší, chutnější a měkčí.

Pusťte se také klidně do receptů na vanilkových rohlíčků a dalších suchých druhů cukroví, stejně tak i do lineckého. Plnění marmeládou však nechejte až na další víkend.

2. adventní víkend

Pečte to, co jste nestihli první adventní víkend, tedy ještě suché cukroví. Zkuste naše recepty na išelky či cukroví tlačené strojkem.

3. adventní víkend

Vánoce klepou na dveře, a tak je na čase začít s máslovými krémy a naplnit jimi cukroví.

Cukroví potom schovejte na chladné místo, aby se krém nezkazil. Jestliže nemáte místo v lednici, tak zaneste krabice s vánočním cukrovím do sklepa.

A jak se vám naše recepty líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X