Není nad sladkosti a pochutiny z medu! Proto se po hlavě vrhněte do těchto skvělých receptů na medové kuličky, které vám osladí život!
Lahodnější recepty jen tak nenajdete a s těmi našimi dokonce procestujete a ochutnáte chutě z půlky světa!
Vyzkoušejte je na indický nebo třeba i na italský způsob!
Medové kuličky Struffoli
Je čas na přípravu těchto úžasných malých smažených koulí z nadýchaného těsta, karamelizovaných v medu a ozdobené duhovým posypem nebo kandovaným ovocem. Struffoli jsou typickým italským dezertem, který se podává na Vánoce a doslova ho najdete v každé domácnosti a italské cukrárně.
Co budeme potřebovat
- 400 g mouky
- 3 vejce
- 80 g másla
- 40 g krupicového cukr
- 2 lžíce pomerančového likéru (nebo limoncella)
- Kůra z 1 pomeranče
- ½ lžičky prášku do pečiva nebo jedlé sody
- ¼ lžičky soli
- 600 ml oleje (na smažení)
- 250 g medu
Postup
- Nejprve si rozpustíme máslo na vodní lázni a necháme ho vychladnout
- Ve velké míse smícháme mouku s práškem do pečiva a špetkou soli
- Poté přidáme cukr, rozpuštěné máslo a likér
- Uprostřed uděláme důlek a přidáme vejce
- Ingredience smícháme pomocí vařečky dohromady
- Nakonec přidáme nastrouhanou pomerančovou kůru, smícháme ingredience lžící a poté pokračujeme v hnětení rukama, dokud nezískáme jednotné těsto bez hrudek
- Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme ho 30 minut odpočívat při pokojové teplotě
- Po odležení těsto nakrájíme na stejné díly
- Rukama válíme každý kus po pracovní ploše, abychom vytvořili válec o tloušťce asi 1 centimetru
- Váleček těsta nakrájíme na mnoho kousků o velikosti 1 centimetru
- Kousky vytvarujeme do kuliček
- Na smažení použijeme pánev s vysokým okrajem a nalijeme o ní olej, který zahřejme přibližně na 180 stupňů
- Teplotu kontrolujeme teploměrem nebo to vyzkoušíme s malým kouskem těsta, pokud se hned po vhození do oleje začne smažit a tvoří bublinky, olej je připravený
- Medové kuličky smažíme ve várkách, abychom měli lepší kontrolu
- Kuličky budou hotové během 30-40 sekund
- Struffoli jsou usmažené k dokonalosti, když mají zlatou barvu
- Medové kuličky poté vyndáme z pánve a položíme je na papírovou utěrku, aby okapaly
- Do hrnce, který pojme všechny kuličky, nalijeme téměř všechen med a trochu duhové posypky (kuličky ještě NE)
- Začneme zahřívat na velmi nízkou teplotu a lehce mícháme
- Plotnu vypneme a přidáme kuličky
- Přidáme ještě jednu polévkovou lžíci medu a vše promícháme
- Když jsou všechny kuličky obaleny v medu a posypce, ihned je ještě horké přendejte do servírovací mísy
- Posypeme je kandovaným ovocem a podáváme
Tyto italské kuličky můžete uchovávat ve vzduchotěsných nádobách asi týden, ALE nesmí být obaleny v medu ani v posypce. Medové kuličky tedy osmažíte, necháte vychladnout a poté je vložíte do skladovací nádoby.

Medovníkové kuličky Marlenka
Sladké, lepivé, nadýchané to jsou přesně tyto kuličky inspirované známým medovým dezertem. Garantujeme vám, že lepší chuťovou kombinaci nenajdete a dezertní misky zůstanou prázdné. Krémové čokoládové těsto s kousky nadýchaného těsta uvnitř i na povrchu, tahle kombinace s medem prostě neomrzí! Troufám si tvrdit, že jsou lepší než originál, ale posuďte sami.
Co budeme potřebovat
Na kuličky
- 120 g čokolády (nasekané)
- 125 ml karamelového kondenzovaného mléka
- 80 g kakaového prášku (plus více na obalování)
- Lžička vanilkového extraktu
- 2 lžíce medu
- Špetka soli
Na těsto
- 450 g hladké mouky
- 150 g cukru moučka
- 50 g vlašských ořechů
- 2 vejce
- 2 lžíce kypřícího prášku
- 4 lžíce medu
- 60 g másla
Postup
- Čokoládové lupínky a kondenzované mléko vložíme do misky vhodné do mikrovlnné trouby a následně do mikrovlnné trouby
- Tam směs 40-60 vteřin zahříváme a v průběhu ohřívání mícháme, dokud se čokoláda úplně nerozpustí
- Směs mícháme, dokud není zcela hladká
- Vmícháme kakaový prášek, vanilkový extrakt a sůl, dokud se ingredience nespojí a dáme stranou
- Následně si připravíme těsto na perníkové pláty
- Smícháme hladkou mouku, cukr moučku, namleté oříšky a kypřící prášek
- Poté do suchých ingrediencí přidáme máslo, med, vejce
- Ze směsi si vypracujeme hladké konzistentní těsto
- Zabalíme ho do fólie a dáme na 30 minut odpočinout do lednice
- Těsto poté rozdělíme na díly a z nich vyválíme placky (nemusí být stejné, těsto po upečení budeme drobit)
- Pláty těsta položíme na plech a do trouby
- Pečeme je na 180 stupňů 10 minut
- Vychladlé medové placky rozdrobíme a část dáme stranou na obalování
- Do zbylého rozdrobeného těsta přidáme těsto na kuličky a promícháme
- Těsto necháme, odpočinou v lednici alespoň 1 hodinu
- Poté z těsta na medové kuličky začneme tvarovat koule
- Ty obalujeme v rozdrobeném těstě nebo v kakaovém prášku

Medové kuličky bez salka
Tento recept na kuličky s medem je řeckou verzí této sladkosti. Jsou vyrobené z jednoduchého těsta, smažené dokud nemají zlatavý a křupavý povrch, zatímco uvnitř jsou stále měkké. Na závěr jsou ponořené do sladkého sirupu a ozdobený cukrem a ořechy.
Co budeme potřebovat
Na kuličky
- 250 ml vlažné vody
- 2 lžíce cukru
- 2 lžíce aktivního sušeného droždí
- 750 g hladké mouky
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 250 ml vlažného mléka
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- Olej na smažení (použila jsem hroznový olej)
- 85 g drcených ořechů
- Mletá skořice (k podávání)
- Moučkový cukr (k podávání)
Na sirup
- 250 ml vody
- 250 g medu
- 200 g cukru
Postup
- Ve velké míse smícháme vodu, cukr a droždí
- Směs odstavíme na 10 minut, dokud kvásek nevzejde a nezpění
- Přidáme mouku, kukuřičný škrob, mléko a olivový olej
- Promícháme vařečkou, aby se vše spojilo, a poté hněteme asi 5 minut, dokud nebude těsto hladké
- Mísu zakryjeme plastovou fólií a dáme ji na 1 hodinu teplé místo, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem
- Zatímco těsto kyne, připravíme si medový sirup
- V malém hrnci smícháme vodu s cukrem a medem
- Promícháme a přivedeme k varu
- Poté stáhneme teplotu a necháme asi 20 minut probublávat
- Sirup sundáme z plotny a dáme ho stranou vychladnout
- Když je těsto nakynuté, promačkáme ho, aby se vyfouklo
- Ruce si lehce naolejujeme
- Rukama vytvarujeme z těsta malé kuličky a uložíme je na plech
- Malý kastrol naplníme asi do ½ olejem
- Olej začneme zahřívat na střední teplotu, dokud nebude bublat
- Vedle si připravíme si velký tác vyložený papírovou utěrkou
- Opatrně začneme přidávat medové kuličky do rozehřátého oleje
- Kuličky smažíme asi 2 až 3 minuty, dokud nejsou ze všech stran dozlatova opečené
- Osmažené kuličky přendáme na plech vyložený papírovou utěrkou a krátce necháme okapat
- Poté kuličky ponoříme do připraveného sirupu
- Jakmile budeme mít všechny kuličky obalené v medu a na servírovacím talíři, pokapeme je dalším sirupem a před podáváním je posypeme mletým cukrem, skořicí a ořechy
Zaujaly vás chutě Řecka a chtěli byste ochutnat další tradiční řecké dobroty? Pusťte se s námi do přípravy této řecké baklavy, která je taktéž plná medu a navrch je navíc krásně křupavá!

Objevte podobné tipy
Nepečené medovníkové kuličky
Tento skvělý recept na medové koule vyžaduje jen pár základních a kvalitních ingrediencí, proto aby mohlo vzniknout skvělé medové těsto. Tyto kuličky z arašídového másla jsou plné energie a hlavně budete potřebovat pouze jednu velkou misku a asi 10 minut času na přípravu.
Co budeme potřebovat
- 250 g ovesných vloček (nemletých)
- 125 g přírodního arašídového másla
- 125 g medu
- 90 g neslazeného strouhaného kokosu
- 90 g čokolády (nasekané)
- 2 lžíce mletého lněného semínka
- Lžička vanilkového extraktu
- Špetka soli
Postup
- Všechny ingredience dáme do velké mísy a dobře promícháme, aby se spojily
- Misku s těstem na medové koule dáme do lednice na 30 minut až hodinu, aby mohlo ztuhnout
- Těsto poté vyndáme z lednice a vytvarujeme z něj kuličky o velikosti asi 1 polévkové lžíce
- Kuličky s medem uchováváme v zakryté nádobě v lednici nebo mrazáku
Když už jsme u těch medovníkových kuliček, co takhle vyrobit o něco větší zákusek? Třeba jeden z těchto medových zákusků, který ocení každý milovník sladkého.

Domácí smažené koule s medem
Tyto sladké medové kuličky patří mezi nejoblíbenější indické dezerty a je často označován jako „indické koblihy“. Tato lahodná pochoutka se skládá z měkkých, v ústech se rozplývajících smažených koblížků, které se tradičně připravují ze sušeného mléka, a poté se nechávají přes noc namáčet v cukrovém sirupu.
Co budeme potřebovat
Na sirup
- 4 zelené lusky kardamomu (nebo 4 lžičky kardamomového prášku)
- 600 g moučkového cukru
- Špetka šafránu
- 2 lžičky růžové vody
- 2 lžičky nasekaných pistácií
Na kuličky
- 6 zelených lusků kardamomu (nebo 6 lžiček prášku)
- Lička moučkového cukru
- 100 g sušeného plnotučného mléka
- 40 g hladké mouky
- ½ lžičky prášku do pečiva
- 50 g ghí (nebo změklého másla)
- Olej na smažení
- Lžíce přírodního bílého jogurtu
- Šťávu z 1 citronu
- 4-5 lžic plnotučného mléka
- Slunečnicový olej
Postup
- Na sirup si v hrnci na mírnou teplotu zahřejeme kardamom, cukr a 500 ml
- Vodu nenecháme vařit, dokud se cukr nerozpustí
- Vaříme 10 minut, a poté sundáme z plotny a dáme vychladnout stranou
- Postupně přidáváme růžovou vodu, šafrán, dokud nezískáme jemně ochucený sirup
- Na kuličky si smícháme rozdrcený kardamom a cukru
- Sušené mléko, mouku a prášek do pečiva prosejeme do mísy a vmícháme směs kardamomu a cukru
- Vetřeme 50 g ghí nebo másla, dokud směs nebude připomínat hrubou strouhanku
- Přidáme jogurt, citronovou šťávu a tolik mléka, aby vzniklo vláčné těsto
- Ruce si potřeme trochou slunečnicového oleje a z malých porcí těsta tvarujte kuličky velikosti asi 3 centimetrů
- Sirup zahříváme, dokud se nedosáhne bodu k varu, poté teplo vypneme teplo a hrnec se sirupem přikryjeme pokličkou
- Ve vysokém hrnci si rozehřeje mole na smažení
- Kuličky smažíme po dávkách na střední teplotu po dobu 5-7 minut, dokud nebudou rovnoměrné osmažené a tmavě hnědé
- Vyjmeme je z hrnce a poté je necháme okapat na kuchyňské papírové utěrce
- Medové kuličky přidáme do teplého sirupu a nechte 2-3 hodiny, nejlépe přes noc namáčet
- Před podáváním kuličky v medu prohřejeme a podáváme je horké posypané pistáciemi
Medu říkáte ano, ale jste spíše tým masožroutů než dortožroutů?
Tak se pusťte do našich dalších receptů s medem, kde najdete i varianty na slané pokrmy. Upečte si třeba tyto žebra na medu!

Jak se vyrábí med?
Včely medonosné sbírají nektar z květin, aby jej skladovaly jako potravu, protože jim med poskytuje energii pro letové svaly a zajišťuje tepelnou izolaci v úlu v zimě.
Včely většinou vyprodukují více medu, než včelstvo samo potřebuje a spotřebuje. Tento přebytek se posléze včelaři sklízí a stáčí.
Med začíná jako nektar sbíraný včelami z květů, který se rozkládá posléze na jednoduché cukry uložené uvnitř plástve. Konstrukce plástu a neustálý pohyb křídel včel způsobuje vypařování, čímž vzniká sladký tekutý med.
Barva a chuť medu se liší podle nektaru shromážděného včelami.
Například med vyrobený z nektaru květů pomeranče může mít světlou barvu, zatímco med z avokáda nebo divokých květů může mít tmavě jantarovou barvu.
V průměru jeden úl vyprodukuje každý rok asi 25 kilogramů přebytečného medu. Včelaři jej sklízejí tak, že sbírají plástové rámečky a z nich seškrabují bílé „čepičky“. Jakmile jsou „čepičky“ odstraněny, plástve jsou umístěny do odstředivky, která vytlačuje med z plástu.
Po odstředění se med scedí a začne se stáčet.
Poté je čas na lahvování, etiketování a prodej.