Luxusní recepty na kuličky s medem 5x jinak! Oslaďte si s námi život

Není nad sladkosti a pochutiny z medu! Proto se po hlavě vrhněte do těchto skvělých receptů na medové kuličky, které vám osladí život!

Lahodnější recepty jen tak nenajdete a s těmi našimi dokonce procestujete a ochutnáte chutě z půlky světa!

Vyzkoušejte je na indický nebo třeba i na italský způsob!

Medové kuličky Struffoli

Je čas na přípravu těchto úžasných malých smažených koulí z nadýchaného těsta, karamelizovaných v medu a ozdobené duhovým posypem nebo kandovaným ovocem. Struffoli jsou typickým italským dezertem, který se podává na Vánoce a doslova ho najdete v každé domácnosti a italské cukrárně.

Co budeme potřebovat

  1. 400 g mouky
  2. 3 vejce
  3. 80 g másla
  4. 40 g krupicového cukr
  5. 2 lžíce pomerančového likéru (nebo limoncella)
  6. Kůra z 1 pomeranče
  7. ½ lžičky prášku do pečiva nebo jedlé sody
  8. ¼ lžičky soli
  9. 600 ml oleje (na smažení)
  10. 250 g medu

Postup

  1. Nejprve si rozpustíme máslo na vodní lázni a necháme ho vychladnout
  2. Ve velké míse smícháme mouku s práškem do pečiva a špetkou soli
  3. Poté přidáme cukr, rozpuštěné máslo a likér
  4. Uprostřed uděláme důlek a přidáme vejce
  5. Ingredience smícháme pomocí vařečky dohromady
  6. Nakonec přidáme nastrouhanou pomerančovou kůru, smícháme ingredience lžící a poté pokračujeme v hnětení rukama, dokud nezískáme jednotné těsto bez hrudek
  7. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme ho 30 minut odpočívat při pokojové teplotě
  8. Po odležení těsto nakrájíme na stejné díly
  9. Rukama válíme každý kus po pracovní ploše, abychom vytvořili válec o tloušťce asi 1 centimetru
  10. Váleček těsta nakrájíme na mnoho kousků o velikosti 1 centimetru
  11. Kousky vytvarujeme do kuliček
  12. Na smažení použijeme pánev s vysokým okrajem a nalijeme o ní olej, který zahřejme přibližně na 180 stupňů
  13. Teplotu kontrolujeme teploměrem nebo to vyzkoušíme s malým kouskem těsta, pokud se hned po vhození do oleje začne smažit a tvoří bublinky, olej je připravený
  14. Medové kuličky smažíme ve várkách, abychom měli lepší kontrolu
  15. Kuličky budou hotové během 30-40 sekund
  16. Struffoli jsou usmažené k dokonalosti, když mají zlatou barvu
  17. Medové kuličky poté vyndáme z pánve a položíme je na papírovou utěrku, aby okapaly
  18. Do hrnce, který pojme všechny kuličky, nalijeme téměř všechen med a trochu duhové posypky (kuličky ještě NE)
  19. Začneme zahřívat na velmi nízkou teplotu a lehce mícháme
  20. Plotnu vypneme a přidáme kuličky
  21. Přidáme ještě jednu polévkovou lžíci medu a vše promícháme
  22. Když jsou všechny kuličky obaleny v medu a posypce, ihned je ještě horké přendejte do servírovací mísy
  23. Posypeme je kandovaným ovocem a podáváme

Tyto italské kuličky můžete uchovávat ve vzduchotěsných nádobách asi týden, ALE nesmí být obaleny v medu ani v posypce. Medové kuličky tedy osmažíte, necháte vychladnout a poté je vložíte do skladovací nádoby.

Úžasné kuličky plné medu a chutí polité lepkavým sirupem a barevnou posypku.
Zdroj: cookiesandcups.com

Medovníkové kuličky Marlenka

Sladké, lepivé, nadýchané to jsou přesně tyto kuličky inspirované známým medovým dezertem. Garantujeme vám, že lepší chuťovou kombinaci nenajdete a dezertní misky zůstanou prázdné. Krémové čokoládové těsto s kousky nadýchaného těsta uvnitř i na povrchu, tahle kombinace s medem prostě neomrzí! Troufám si tvrdit, že jsou lepší než originál, ale posuďte sami.

Co budeme potřebovat

Na kuličky

  1. 120 g čokolády (nasekané)
  2. 125 ml karamelového kondenzovaného mléka
  3. 80 g kakaového prášku (plus více na obalování)
  4. Lžička vanilkového extraktu
  5. 2 lžíce medu
  6. Špetka soli

Na těsto

  1. 450 g hladké mouky
  2. 150 g cukru moučka
  3. 50 g vlašských ořechů
  4. 2 vejce
  5. 2 lžíce kypřícího prášku
  6. 4 lžíce medu
  7. 60 g másla

Postup

  1. Čokoládové lupínky a kondenzované mléko vložíme do misky vhodné do mikrovlnné trouby a následně do mikrovlnné trouby
  2. Tam směs 40-60 vteřin zahříváme a v průběhu ohřívání mícháme, dokud se čokoláda úplně nerozpustí
  3. Směs mícháme, dokud není zcela hladká
  4. Vmícháme kakaový prášek, vanilkový extrakt a sůl, dokud se ingredience nespojí a dáme stranou
  5. Následně si připravíme těsto na perníkové pláty
  6. Smícháme hladkou mouku, cukr moučku, namleté ​​oříšky a kypřící prášek
  7. Poté do suchých ingrediencí přidáme máslo, med, vejce
  8. Ze směsi si vypracujeme hladké konzistentní těsto
  9. Zabalíme ho do fólie a dáme na 30 minut odpočinout do lednice
  10. Těsto poté rozdělíme na díly a z nich vyválíme placky (nemusí být stejné, těsto po upečení budeme drobit)
  11. Pláty těsta položíme na plech a do trouby
  12. Pečeme je na 180 stupňů 10 minut
  13. Vychladlé medové placky rozdrobíme a část dáme stranou na obalování
  14. Do zbylého rozdrobeného těsta přidáme těsto na kuličky a promícháme
  15. Těsto necháme, odpočinou v lednici alespoň 1 hodinu
  16. Poté z těsta na medové kuličky začneme tvarovat koule
  17. Ty obalujeme v rozdrobeném těstě nebo v kakaovém prášku
Nejlepší medové koule na způsob dezertu marlenka s medem a čokoládou.
Zdroj: food-network.app.link

Medové kuličky bez salka

Tento recept na kuličky s medem je řeckou verzí této sladkosti. Jsou vyrobené z jednoduchého těsta, smažené dokud nemají zlatavý a křupavý povrch, zatímco uvnitř jsou stále měkké. Na závěr jsou ponořené do sladkého sirupu a ozdobený cukrem a ořechy.

Co budeme potřebovat

Na kuličky

  1. 250 ml vlažné vody
  2. 2 lžíce cukru
  3. 2 lžíce aktivního sušeného droždí
  4. 750 g hladké mouky
  5. 2 lžíce kukuřičného škrobu
  6. 250 ml vlažného mléka
  7. 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  8. Olej na smažení (použila jsem hroznový olej)
  9. 85 g drcených ořechů
  10. Mletá skořice (k podávání)
  11. Moučkový cukr (k podávání)

Na sirup

  1. 250 ml vody
  2. 250 g medu
  3. 200 g cukru

Postup

  1. Ve velké míse smícháme vodu, cukr a droždí
  2. Směs odstavíme na 10 minut, dokud kvásek nevzejde a nezpění
  3. Přidáme mouku, kukuřičný škrob, mléko a olivový olej
  4. Promícháme vařečkou, aby se vše spojilo, a poté hněteme asi 5 minut, dokud nebude těsto hladké
  5. Mísu zakryjeme plastovou fólií a dáme ji na 1 hodinu teplé místo, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem
  6. Zatímco těsto kyne, připravíme si medový sirup
  7. V malém hrnci smícháme vodu s cukrem a medem
  8. Promícháme a přivedeme k varu
  9. Poté stáhneme teplotu a necháme asi 20 minut probublávat
  10. Sirup sundáme z plotny a dáme ho stranou vychladnout
  11. Když je těsto nakynuté, promačkáme ho, aby se vyfouklo
  12. Ruce si lehce naolejujeme
  13. Rukama vytvarujeme z těsta malé kuličky a uložíme je na plech
  14. Malý kastrol naplníme asi do ½ olejem
  15. Olej začneme zahřívat na střední teplotu, dokud nebude bublat
  16. Vedle si připravíme si velký tác vyložený papírovou utěrkou
  17. Opatrně začneme přidávat medové kuličky do rozehřátého oleje
  18. Kuličky smažíme asi 2 až 3 minuty, dokud nejsou ze všech stran dozlatova opečené
  19. Osmažené kuličky přendáme na plech vyložený papírovou utěrkou a krátce necháme okapat
  20. Poté kuličky ponoříme do připraveného sirupu
  21. Jakmile budeme mít všechny kuličky obalené v medu a na servírovacím talíři, pokapeme je dalším sirupem a před podáváním je posypeme mletým cukrem, skořicí a ořechy

Zaujaly vás chutě Řecka a chtěli byste ochutnat další tradiční řecké dobroty? Pusťte se s námi do přípravy této řecké baklavy, která je taktéž plná medu a navrch je navíc krásně křupavá!

Nadýchané kuličky z medu z kynutého těsta s kávou a ořechy.
Zdroj: cookingtheglobe.com

Nepečené medovníkové kuličky

Tento skvělý recept na medové koule vyžaduje jen pár základních a kvalitních ingrediencí, proto aby mohlo vzniknout skvělé medové těsto. Tyto kuličky z arašídového másla jsou plné energie a hlavně budete potřebovat pouze jednu velkou misku a asi 10 minut času na přípravu.

Co budeme potřebovat

  1. 250 g ovesných vloček (nemletých)
  2. 125 g přírodního arašídového másla
  3. 125 g medu
  4. 90 g neslazeného strouhaného kokosu
  5. 90 g čokolády (nasekané)
  6. 2 lžíce mletého lněného semínka
  7. Lžička vanilkového extraktu
  8. Špetka soli

Postup

  1. Všechny ingredience dáme do velké mísy a dobře promícháme, aby se spojily
  2. Misku s těstem na medové koule dáme do lednice na 30 minut až hodinu, aby mohlo ztuhnout
  3. Těsto poté vyndáme z lednice a vytvarujeme z něj kuličky o velikosti asi 1 polévkové lžíce
  4. Kuličky s medem uchováváme v zakryté nádobě v lednici nebo mrazáku

Když už jsme u těch medovníkových kuliček, co takhle vyrobit o něco větší zákusek? Třeba jeden z těchto medových zákusků, který ocení každý milovník sladkého.

Křehké medové koule z ovesných vloček, medu a čokolády a burákového másla.
Zdroj: togetherasfamily.com

Domácí smažené koule s medem

Tyto sladké medové kuličky patří mezi nejoblíbenější indické dezerty a je často označován jako „indické koblihy“. Tato lahodná pochoutka se skládá z měkkých, v ústech se rozplývajících smažených koblížků, které se tradičně připravují ze sušeného mléka, a poté se nechávají přes noc namáčet v cukrovém sirupu.

Co budeme potřebovat

Na sirup

  1. 4 zelené lusky kardamomu (nebo 4 lžičky kardamomového prášku)
  2. 600 g moučkového cukru
  3. Špetka šafránu
  4. 2 lžičky růžové vody
  5. 2 lžičky nasekaných pistácií

Na kuličky

  1. 6 zelených lusků kardamomu (nebo 6 lžiček prášku)
  2. Lička moučkového cukru
  3. 100 g sušeného plnotučného mléka
  4. 40 g hladké mouky
  5. ½ lžičky prášku do pečiva
  6. 50 g ghí (nebo změklého másla)
  7. Olej na smažení
  8. Lžíce přírodního bílého jogurtu
  9. Šťávu z 1 citronu
  10. 4-5 lžic plnotučného mléka
  11. Slunečnicový olej

Postup

  1. Na sirup si v hrnci na mírnou teplotu zahřejeme kardamom, cukr a 500 ml
  2. Vodu nenecháme vařit, dokud se cukr nerozpustí
  3. Vaříme 10 minut, a poté sundáme z plotny a dáme vychladnout stranou
  4. Postupně přidáváme růžovou vodu, šafrán, dokud nezískáme jemně ochucený sirup
  5. Na kuličky si smícháme rozdrcený kardamom a cukru
  6. Sušené mléko, mouku a prášek do pečiva prosejeme do mísy a vmícháme směs kardamomu a cukru
  7. Vetřeme 50 g ghí nebo másla, dokud směs nebude připomínat hrubou strouhanku
  8. Přidáme jogurt, citronovou šťávu a tolik mléka, aby vzniklo vláčné těsto
  9. Ruce si potřeme trochou slunečnicového oleje a z malých porcí těsta tvarujte kuličky velikosti asi 3 centimetrů
  10. Sirup zahříváme, dokud se nedosáhne bodu k varu, poté teplo vypneme teplo a hrnec se sirupem přikryjeme pokličkou
  11. Ve vysokém hrnci si rozehřeje mole na smažení
  12. Kuličky smažíme po dávkách na střední teplotu po dobu 5-7 minut, dokud nebudou rovnoměrné osmažené a tmavě hnědé
  13. Vyjmeme je z hrnce a poté je necháme okapat na kuchyňské papírové utěrce
  14. Medové kuličky přidáme do teplého sirupu a nechte 2-3 hodiny, nejlépe přes noc namáčet
  15. Před podáváním kuličky v medu prohřejeme a podáváme je horké posypané pistáciemi

Medu říkáte ano, ale jste spíše tým masožroutů než dortožroutů?
Tak se pusťte do našich dalších receptů s medem, kde najdete i varianty na slané pokrmy. Upečte si třeba tyto žebra na medu!

Medem nasáklé kuličky usmažené v oleji a posypané pistáciemi.
Zdroj: whiskaffair.com

Jak se vyrábí med?

Včely medonosné sbírají nektar z květin, aby jej skladovaly jako potravu, protože jim med poskytuje energii pro letové svaly a zajišťuje tepelnou izolaci v úlu v zimě.

Včely většinou vyprodukují více medu, než včelstvo samo potřebuje a spotřebuje. Tento přebytek se posléze včelaři sklízí a stáčí.

Med začíná jako nektar sbíraný včelami z květů, který se rozkládá posléze na jednoduché cukry uložené uvnitř plástve. Konstrukce plástu a neustálý pohyb křídel včel způsobuje vypařování, čímž vzniká sladký tekutý med.

Barva a chuť medu se liší podle nektaru shromážděného včelami.

Například med vyrobený z nektaru květů pomeranče může mít světlou barvu, zatímco med z avokáda nebo divokých květů může mít tmavě jantarovou barvu.

V průměru jeden úl vyprodukuje každý rok asi 25 kilogramů přebytečného medu. Včelaři jej sklízejí tak, že sbírají plástové rámečky a z nich seškrabují bílé „čepičky“. Jakmile jsou „čepičky“ odstraněny, plástve jsou umístěny do odstředivky, která vytlačuje med z plástu.
Po odstředění se med scedí a začne se stáčet.

Poté je čas na lahvování, etiketování a prodej.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X