Med je u většiny lidí velice upřednostňován před jinými sladidly. A také se není čemu divit, díky svému složení je totiž velice zdravý.
Pomáhá snižovat vysoký tlak, povzbuzuje činnost střev a výčet pozitivních účinků ani zdaleka nekončí.
Med je opravdovým zázrakem a nachází v každé domácnosti spoustu využití. V kombinaci s masem však tvoří vynikající chuť.
Vyzkoušejte si tyto 4 recepty na chutné medové maso, tuhle kombinaci si jistě zamilujete.
Grilované kuřecí maso na medu
Ingredience:
- 4 kuřecí čtvrtky
- půl lžičky soli
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce ostrého kečupu
- citronová šťáva
Postup:
- Olej smícháme s citronovou šťávou, medem a kečupem.
- Potřeme očištěné a osolené kuřecí čtvrtky.
- Necháme 2 hodiny odležet, poté grilujeme do měkka.
- Během grilování obracíme a potíráme zbylou medovou směsí.
Vhodnou přílohou je chléb, či jiné pečivo a zelenina. Místo kuřecích čtvrtek můžete zvolit samozřejmě i křídla nebo stehýnka.
Náš tip: Tato medová stehýnka lze udělat i na grilovací pánvi s poklicí. Mrkněte, jak na výběr kvalitní pánve na gril.
Objevte podobné tipy
Medové vepřové kapsy na pivě
Tento recept na vepřové maso na medu je výborná volba nejen k nedělnímu obědu.
Ingredience:
- 4 silnější vepřové kotlety
- 1 sklenice červeného sterilovaného zelí
- 1 jablko
- 1 cibule
- 1 lžíce medu
- 1/4 černého piva
- kmín
- mletý pepř
- sůl
Postup:
- Do osolených a opepřených kotlet prořízneme otvor.
- Sterilované zelí necháme okapat, pak do něj vmícháme med, nastrouhané jablko, přiměřeně osolíme, přidáme kmín a opepříme. Můžeme přidat i špetku chilli.
- Zelím naplníme kapsy kotlet a otvory sepneme párátkem, jehlou nebo sešijeme.
- Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme maso a prudce je opečeme po obou stranách.
- Pak podlijeme pivem, přikryjeme pokličkou a pečeme v horké troubě.
- Během pečení průběžně přeléváme vypečenou šťávou a podléváme pivem.
- Zhruba po 50 minutách odkryjeme a dopečeme do červena
Skvělou přílohou jsou brambory, upravené na vámi zvolený způsob.
Kuře v medové hořčici
Ingredience:
- 1 kuře
- 1/4 hrnku ostřejší hořčice
- 3 lžíce medu
- 2 lžičky citronové šťávy
- 2 lžičky teplé vody
- strouhanka
- olej
- sůl
Postup:
- Hořčici smícháme s medem, citronovou šťávou a vodou.
- Kuře omyjeme a rozdělíme na 8 kousků, které namočíme na půl hodiny do marinády a pak je obalíme ve strouhance.
- Na pánvi je osmažíme dozlatova, pak je přemístíme do pekáčku a v troubě upečeme do měkka.
Pro tento typ receptu můžete použít rozporcované celé kuře, a nebo jen jednotlivé části. Záleží na vaší chuti a na tom, co máte nejraději.
Krůtí maso na medu s rozmarýnem
Ingredience:
- 500 g krůtích prsíček
- plátkový sýr
- hroznové víno
- čerstvý rozmarýn
- olivový olej
- 4 plátky šunky
- 4 lžíce medu
- 2 lžíce cukru
- sůl
- pepř
Postup:
- Naklepeme si krůtí prsa, osolíme a opepříme.
- Na prsa dáváme šunku, sýr, na plátky nakrájené hrozny a snítku rozmarýnu.
- Prsa stočíme do rolky a spojíme párátkem.
- Opečeme zprudka na pánvi.
- Poté dáme do pekáčku, podlijeme troškou vody nebo vývaru a pokapeme olejem. Pečeme asi 20 minut.
- Na pánev si slijeme výpek z hotových rolek, přidáme med, cukr a nakrájené hrozny na plátky. Vaříme tak dlouho, dokud se všechny ingredience nespojí v hotovou omáčku.
- Omáčkou z pánve poté poléváme hotové kuřecí rolky.
Ať už jde o maso kuřecí, vepřové či krůtí, med z něho vytváří opravdu nezapomenutelný chuťový zážitek.
A jak na samotnou medovou marinádu? Marináda na maso by neměla být chuťově jen sladká, ale měla by mít trošku ostřejší chuť. Proto do medu přidáváme koření a můžeme dát i hořčici. Kečup, ať už jemný či ostrý se také hodí. Aby nebyla marináda tolik hustá, přidáváme olej nebo trochu vína či piva. Vše promícháme a dochutíme.
A čím zajíst takovou chuťovou bombu? Vyzkoušejte některý z jahodových dezertů jako sladkou tečku na závěr.