6 skvělých receptů s marinádami z medu, které se vám budou rozplývat na jazyku!

Zlatavý zázrak vytvořený včelami, který lidstvo již po tisíciletí využívá nejen v potravinářství, ale také v kosmetice či lékařství.

Jeho pravidelná konzumace má pozitivní vliv na hladinu cholesterolu, vysoký tlak i činnost trávicí soustavy.

Účinně pomáhá rovněž při bakteriálních infekcích i stresu.

Je škoda využívat tento div přírody jen jako sladidlo.

Pojďme si společně představit recepty s medovou marinádou!      

Kombinací s masem a dalšími ingrediencemi vznikne velmi lahodné spektrum chutí a vůní.

Křehké kuře v medové marinádě

Tento recept v sobě originálním způsobem kombinuje med s ostatními ingrediencemi, jako je česnek a sójová omáčka. Díky nim se nemusíte obávat toho, že by výsledná chuť tohoto pokrmu byla příliš sladká.

Ingredience:

  • 700 g kuřecích stehen či prsou
  • 4 stroužky česneku
  • 1/3 šálku medu
  • 1/4 šálku kuřecího vývaru
  • 2 PL jablečného octa
  • 1 PL sójové omáčky
  • 2 lžičky sušeného mletého česneku
  • olej
  • sůl, pepř
  • čerstvá petrželka na ozdobu

Postup:

  1. Kuřecí maso ze všech stran okořeňte česnekovým práškem, solí a pepřem.
  2. Nechte chvilku působit a poté maso vložte na pánev s rozehřátým olejem a z obou stran restujte dozlatova.
  3. Následně přikryjete pánev pokličkou a za občasného otáčení vařte doměkka.
  4. Když je kuře hotové, jeho vrchní část potřete prolisovaným česnekem a nechte chvilku rozvonět.
  5. Mezitím si smíchejte med, vývar, jablečný ocet a sójovou omáčku a na malé pánvičce na mírném ohni ingredience zahřejte.
  6. Za stálého míchání směs 3-4 minuty povařte, až vznikne hustá omáčka.
  7. Touto omáčkou následně přelijte kuřecí maso na pánvi a nechte ještě chvilku prohřát.

Kuřecí maso s medovou omáčkou podávejte s rýží či zeleninovým salátem.

Kuřecí maso v lahodné medové omáčce
zdroj: cafedelites.com

Kuře lze marinovat nejen v medu, ale také v jogurtu či sójové omáčce. Načerpejte inspiraci na kuřecí marinované maso z našich pestrých receptů! 

Vepřová žebírka s medovou marinádou

Lahodným pečeným žebírkům dokáže odolat jen málokdo. Zdokonalte jejich chuť medem a zázvorem! Uvidíte, že budou rovněž chutnat.

Ingredience:

  • 1,5 kg vepřových žeber
  • kousek zázvoru (cca 5 cm)
  • 6 stroužků česneku
  • 1/2 šálku medu
  • 1/2 šálku sójové omáčky
  • 1/2 šálku rýžového vína
  • 1 lžička sladké chilli omáčky
  • sůl, pepř

Postup:

  1. V uzavíratelném igelitovém sáčku smíchejte nastrouhaný zázvor, prolisovaný česnek, sójovou omáčku, med, rýžové víno, chilli omáčku, sůl a pepř.
  2. Promíchejte a následně do sáčku vložte vepřová žebra.
  3. Sáčkem důkladně třepejte až do doby, než budou žebra důkladně obalená ve směsi.
  4. Uzavřený sáček vložte alespoň na dobu dvou hodin, lépe ale přes noc, do ledničky.
  5. Předehřejte si troubu na 180°C.
  6. Vyjměte žebra ze sáčku, položte je do pekáče a podlijte trochou vody.
  7. Pečte přibližně 40-45 minut.
  8. Maso vyjměte a překryté alobalem odložte stranou.
  9. V mezidobě vytvořte ze zbytku marinády omáčku.
  10. Stačí smíchat zbytek marinády z misky, ve které jste marinovali žebírka, se šťávou, která zůstala po pečení v pekáči.
  11. Směs v malém hrnci přiveďte k varu a za občasného míchání povařte 4-5 minut.
  12. Touto omáčkou následně potřete vepřová žebírka.

Žebírka na medu podávejte s čerstvým pečivem.

Vepřová žebírka marinovaná v medu
zdroj: taste.com.au

Lahodné kuřecí maso s medem

Kromě kuřecích stehen můžete použít samozřejmě i kuřecí křídla či prsa. Vzhledem k charakteru receptu je vhodnější z masa před marinováním odstranit jeho kůži. Pokud dáváte přednost pálivějším pokrmům, použijte ostrý kečup.

Ingredience:

  • 6 kuřecích stehen
  • 6 PL kečupu
  • 2 PL rajčatového pyré
  • 3 PL worcestrové omáčky
  • 2 PL medu
  • 1 stroužek česneku
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Omyté a kůže zbavené kuřecí maso jemně na povrchu nařezejte, marináda do něj lépe pronikne.
  2. Ve větší misce důkladně smíchejte kečup, rajčatové pyré, med, worcestrovou omáčku, prolisovaný česnek, sůl a pepř.
  3. Následně do marinády vložte maso a ze všech stran do něj marinádu za pomocí štětečku, lžičky či rukou důkladně aplikujte.
  4. Následně misku přiklopte a vložte na alespoň hodinu do ledničky.
  5. Mezitím si předehřejte troubu na 200°C a připravte si pekáč či plech.
  6. Do pekáče poté vložte nemarinované kuřecí maso a přelijte ho zbytkem marinády, která zůstala v misce.
  7. Pečte přibližně 35-40 minut.

Kuřecí stehna v medové marinádě chutnají znamenitě s americkými bramborami či bramborovou kaší.

Kuřecí stehna na medu
zdroj: thehappyfoodie.co.uk

Grilované maso v medové hořčici

Před grilováním maso marinuje většina z nás. Směs medu a hořčice je jednou ze skvělých možností!

Ingredience:

  • 4 kuřecí prsa
  • 1/2 šálku medu
  • 1/2 šálku hrubozrnné hořčice
  • 2 stroužky česneku
  • šťáva z poloviny citronu
  • sladká paprika
  • vločky červeného pepře
  • sůl, pepř

Postup:

  1. V misce si smíchejte veškeré koření, tedy sladkou papriku, červený pepř, sůl a černý pepř.
  2. Dále ke koření přidejte prolisovaný česnek, med, hořčici a citronovou šťávu.
  3. Vše důkladně promíchejte.
  4. Omytá a kůže zbavená kuřecí prsa vložte do misky s marinovací směsí, přikryjte a nechte alespoň 30 minut odležet při pokojové teplotě.
  5. Namarinované kousky masa poté grilujte na předehřátém grilu přibližně 6-8 minut z každé strany, dokud není maso hotové.
  6. Před konzumací nechte maso několik málo minut odpočinout na talíři.

Grilované kuře na medu servírujte s čerstvým pečivem a zeleninovým salátem.

Grilované plátky masa marinované v medové hořčici
zdroj: simplyscratch.com

Medová marináda není jedinou možností. Inspirujte se našimi dalšími marinádami na grilování!

Kachna pečená na medu

Kachna a med tvoří nesmrtelnou kombinaci. Místo obvyklých jablek v našem receptu vkládáme do útrob kachny česnek a cibuli. Podobným způsobem můžete připravovat nejen celou kachnu, ale také pouze kachní prsa.

Ingredience:

  • 1 celá kachna
  • 3 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 1/4 šálku medu
  • 1 čajová lžička sušeného mletého česneku
  • 1 čajová lžička pepře
  • 2 čajové lžičky soli
  • 2 čajové lžičky sladké papriky
  • rozmarýn

Postup:

  1. Kůži omyté a osušené kachny nařezejte zlehka nožem až k masu, aby se koření a med následně lépe dostaly k masu.
  2. Vnitřek kachny potřete trochou medu a vyplňte nakrájenou cibulí, stroužky česneku a větvičkami rozmarýnu.
  3. V malé misce si smíchejte veškeré koření, tedy sůl, papriku, pepř a mletý česnek.
  4. Touto směsí následně kachnu ze všech stran důkladně potřete.
  5. Předehřejte si troubu na 200°C.
  6. Kachnu vložte do pekáče nebo na rošt, pod který vložíte pekáč na odkapání tuku, a pečte 15 minut.
  7. Po uplynutí této doby teplotu snižte na 180°C, přiklopte víkem a v závislosti na velikosti kachny pečte přibližně 2 hodiny.
  8. Po celou dobu pečení přibližně každých 10-15 minut kachnu zlehka potřete medem.

Kachna s medovou marinádou chutná skvěle s houskovým či bramborovým knedlíkem a zelím.

Pečená kachna na medu servírovaná na salátovém listu s granátovým jablkem
zdroj: houseofnasheats.com

Kachna patří mezi oblíbená česká jídla. Ať už ji připravíte na medu, pomerančích či s jablky, na sváteční kachně si vždy pochutnáte

Medové filety z lososa

Jednou ze specialit, kterou nabízejí mnohé vyhlášené restaurace, jsou lososové filety s medovým přelivem. Pojďme si je společně připravit!

Ingredience:

  • 4 filety z lososa
  • 1/3 šálku medu
  • 1/4 šálku sójové omáčky
  • 3 stroužky česneku
  • 2 PL citronové šťávy
  • 3 PL olivového oleje
  • 1 lžička vloček z červeného pepře
  • 1 citron
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Ve středně velké misce smíchejte med, sójovou omáčku, citronovou šťávu a vločky z červeného pepře.
  2. V pánvi rozehřejte dvě lžíce oleje a vložte osolené a opepřené filety.
  3. Restujte lososa z každé strany přibližně 5 minut, v zavilosti na výšce filetů.
  4. Přidejte do pánve zbývající olej a prolisovaný česnek.
  5. Povařte přibližně 1 minutu.
  6. Následně do pánve přelijte i směs z misky a na kolečka nakrájené plátky citronu.
  7. Za stálého míchání směs vařte do doby, než se její množství zredukuje asi o třetinu.
  8. Lososa během celé doby průběžně touto směsí přelévejte.

Filety servírujte s rýží či americkými brambory ozdobené plátky citronu.

Lososové filety s medovým přelivem a plátky citronu
zdroj: delish.com

Proč maso marinovat?

Podstatou marinování je, že se díky němu maso stává měkčím a šťavnatějším. Díky kyselenu prostředí, kterému je maso při marinování vystaveno, totiž dochází k rozpadu vazeb mezi bílkovinami. Nejčastěji se maso marinuje v oleji s různým kořením či bylinkami, dále se často používá citronová šťáva či různé typy octa.

Proč marinovat v medu?

Med dodá masu nevšední a zároveň jemnou chuť, záleží, s jakými dalšími ingrediencemi ho použijete. Nejčastěji se medová marináda používá na maso kuřecí či kachní. Použít ji ale můžete i na další druhy masa. Nejvhodnější je používat na marinování čerstvý tekutý med.

Pokud vám med zkrystalizoval, stačí ho mírně zahřát a stane se opět tekutým. Přírodní med je velmi zdravý, obsahuje například vitamíny C a B6 či minerální látky, jako je vápník, draslík, fosfor, zinek či železo.

Jak dlouho maso marinovat?

Doporučená doba marinování samozřejmě závisí na typu masa. Zatímco kuřecí či krůtí maso stačí při pokojové teplotě marinovat alespoň půl hodiny, v chladničce pak hodinu až dvě, maso vepřové či hovězí je vhodnější nechat v marinádě naložené celou noc.

Kromě toho se především větší kusy masa doporučuje také zlehka nařezat, aby marináda lépe pronikla dovnitř, a v průběhu marinování maso občas otočit či promíchat.

Proč maso před marinováním neklepat?

Mnoho lidí dělá ti chybu, že maso před marinováním naklepe. To je ale chyba. V naklepaném mase se marináda neudrží a maso je pak zbytečně suché. Pokud je to nutné, silnější maso se pokuste pouze mírně roztlačit dlaní.

Miska nebo sáček?

Zatímco v minulosti se maso marinovalo především v misce, mnoho lidí v současné době dává z praktických důvodů přednost uzavíratelnému sáčku. Jeho výhodou je, že se do ledničky neuvolní vůně marinády a zároveň maso nenatáhne ostatní pachy z ledničky. Kromě toho odpadá i práce s mytím nádobí. Dobře namarinovat se dá jak v misce, tak v sáčku, záleží na vašich preferencích.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X