Když se kombinuje maso s medem

Med je u většiny lidí velice upřednostňován před jinými sladidly. A také se není čemu divit, díky svému složení je totiž velice zdravý.

Pomáhá snižovat vysoký tlak, povzbuzuje činnost střev a výčet pozitivních účinků ani zdaleka nekončí.

Med je opravdovým zázrakem a nachází v každé domácnosti spoustu využití. V kombinaci s masem však tvoří vynikající chuť.

Vyzkoušejte si tyto 4 recepty na chutné medové maso, tuhle kombinaci si jistě zamilujete.

Grilované kuřecí maso na medu

Ingredience:

  • 4 kuřecí čtvrtky
  • půl lžičky soli
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce ostrého kečupu
  • citronová šťáva

Postup:

  1. Olej smícháme s citronovou šťávou, medem a kečupem.
  2. Potřeme očištěné a osolené kuřecí čtvrtky.
  3. Necháme 2 hodiny odležet, poté grilujeme do měkka.
  4. Během grilování obracíme a potíráme zbylou medovou směsí.

Grilované kuřecí čtvrtky na medu

Vhodnou přílohou je chléb, či jiné pečivo a zelenina. Místo kuřecích čtvrtek můžete zvolit samozřejmě i křídla nebo stehýnka.

Medové vepřové kapsy na pivě

Tento recept na vepřové maso na medu je výborná volba nejen k nedělnímu obědu.

Ingredience:

  • 4 silnější vepřové kotlety
  • 1 sklenice červeného sterilovaného zelí
  • 1 jablko
  • 1 cibule
  • 1 lžíce medu
  • 1/4 černého piva
  • kmín
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

  1. Do osolených a opepřených kotlet prořízneme otvor.
  2. Sterilované zelí necháme okapat, pak do něj vmícháme med, nastrouhané jablko, přiměřeně osolíme, přidáme kmín a opepříme. Můžeme přidat i špetku chilli.
  3. Zelím naplníme kapsy kotlet a otvory sepneme párátkem, jehlou nebo sešijeme.
  4. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme maso a prudce je opečeme po obou stranách.
  5. Pak podlijeme pivem, přikryjeme pokličkou a pečeme v horké troubě.
  6. Během pečení průběžně přeléváme vypečenou šťávou a podléváme pivem.
  7. Zhruba po 50 minutách odkryjeme a dopečeme do červena

Vepřové medové kapsy

Skvělou přílohou jsou brambory, upravené na vámi zvolený způsob.

Kuře v medové hořčici

 Ingredience:

  • 1 kuře
  • 1/4 hrnku ostřejší hořčice
  • 3 lžíce medu
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 2 lžičky teplé vody
  • strouhanka
  • olej
  • sůl

Postup:

  1. Hořčici smícháme s medem, citronovou šťávou a vodou.
  2. Kuře omyjeme a rozdělíme na 8 kousků, které namočíme na půl hodiny do marinády a pak je obalíme ve strouhance.
  3. Na pánvi je osmažíme dozlatova, pak je přemístíme do pekáčku a v troubě upečeme do měkka.

Kuře v medové hořčici

Pro tento typ receptu můžete použít rozporcované celé kuře, a nebo jen jednotlivé části. Záleží na vaší chuti a na tom, co máte nejraději.

Krůtí maso na medu s rozmarýnem

Ingredience:

  • 500 g krůtích prsíček
  • plátkový sýr
  • hroznové víno
  • čerstvý rozmarýn
  • olivový olej
  • 4 plátky šunky
  • 4 lžíce medu
  • 2 lžíce cukru
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Naklepeme si krůtí prsa, osolíme a opepříme.
  2. Na prsa dáváme šunku, sýr, na plátky nakrájené hrozny a snítku rozmarýnu.
  3. Prsa stočíme do rolky a spojíme párátkem.
  4. Opečeme zprudka na pánvi.
  5. Poté dáme do pekáčku, podlijeme troškou vody nebo vývaru a pokapeme olejem. Pečeme asi 20 minut.
  6. Na pánev si slijeme výpek z hotových rolek, přidáme med, cukr a nakrájené hrozny na plátky. Vaříme tak dlouho, dokud se všechny ingredience nespojí v hotovou omáčku.
  7. Omáčkou z pánve poté poléváme hotové kuřecí rolky.

Krůtí maso na medu

Ať už jde o maso kuřecí, vepřové či krůtí, med z něho vytváří opravdu nezapomenutelný chuťový zážitek.

A jak na samotnou medovou marinádu? Marináda na maso by neměla být chuťově jen sladká, ale měla by mít trošku ostřejší chuť. Proto do medu přidáváme koření a můžeme dát i hořčici. Kečup, ať už jemný či ostrý se také hodí. Aby nebyla marináda tolik hustá, přidáváme olej nebo trochu vína či piva. Vše promícháme a dochutíme.

A čím zajíst takovou chuťovou bombu? Vyzkoušejte některý z jahodových dezertů jako sladkou tečku na závěr.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.