Meduňka lékařská

Meduňka lékařská oblíbená léčivka

Jedná se o bylinku, která je známá pro své výrazné citrónové aroma a chuť velmi podobnou medu. Své příznivce si našla i proto, že má léčivé účinky a lze ji využití i v kuchyni. Velmi často bývá součástí různých čajových směsí.

Z bylinky se využíváme listy jak čerstvé, tak i sušené. Listy by se měly sušit pokud možno rychle, protože při pomalém sušení hnědnou.

Jaké léčivé vlastnosti má meduňka lékařská ?

  • působí na nervovou soustavu a psychiku
  • uvolňuje křečovité stažení způsobené nervovým vypětím
  • uklidňuje bušení srdce, dýchací a zažívací orgány
  • tiší záchvaty kašle dětí ve spojení s mateřídouškou
  • uvolňuje křeče žaludku a zaražené větry
  • výborný uspávací prostředek

Jak můžeme meduňku lékařskou využít v kuchyni ?

Čerstvé listy meduňky se přidávají do zeleninových a ovocných salátů, můžeme si jimi zpestřit i jogurty, zmrzlinu nebo mléčné nápoje a stejně si na ní pochutnáte i v polévkách a množství jiných jídel. Meduňkou se aromatizují octy nebo majonézy.

Lístky meduňky tvoří i nedílnou součást různých míchaných nápojů. Kromě toho meduňka slouží i k ochucení různých likérů včetně punče. Často se z ní vaří různé bylinkové  pro její léčivé účinky nebo jenom jako vonný a osvěžující čaj.

Meduňka lékařská

zdroj : healthyliving-herbs.co.za

Sdílejte svým přátelům:

Ohodnoťte také
10:00