5 luxusních receptů na buchty z meruněk pro celou rodinu. Užijte si je!

Už nevíte, co byste upekli během meruňkové sezóny?

Nebaví vás točit stejné moučníky pořád dokola?

Pak se inspirujte našimi 5 lahodnými recepty na meruňkové buchty, které si zamilujete!

Jsou jednoduché a přitom vynikající.

Jogurtová buchta s čerstvými meruňkami

Tato buchta je jednoduchá, vynikající, s trochou pomerančového likéru a čerstvými meruňkami. Zamilujete si ji nejen vy, ale i celá vaše rodina!

Ingredience

  • 250 g hladké mouky
  • 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • 250 ml jogurtu
  • 2 vejce
  • 160 g krupicového cukru
  • 1 lžička vanilkové pasty
  • 80 ml rostlinného oleje
  • 1 lžička pomerančového likéru (například Cointreau)
  • 6-8 meruněk, vypeckovaných a rozčtvrcených (neoloupaných)
  • pomerančový nebo meruňkový džem (volitelně)

Postup                                       

  1. Troubu předehřejte na 180 ° C.
  2. Dortovou formu 23 × 23 cm vyložte pečicím papírem.
  3. Mouku, prášek do pečiva, sodu a sůl prosejte dohromady do velké mísy.
  4. V samostatné misce rozšlehejte jogurt, vejce, cukr, vanilku, olej a likér.
  5. Nalijte tekuté přísady do směsi mouky a jemně míchejte, dokud se vše nespojí.
  6. Těsto nalijte do připravené dortové formy.
  7. Nahoru naaranžujte meruňky.
  8. Pečte v předehřáté troubě 35 až 40 minut, nebo dokud koláč nebude zlatavý a špejle vložená doprostřed nevyjde čistá.
  9. Meruňky potřete trochou marmelády, aby měly pěkný lesk.
  10. Užijte si to!
Meruňkový koláč s jogurtem, pokrájený na prkýnku.
www.magdascauldron.com

Podívejte se i na naše recepty na zavařené meruňky, kde se dozvíte spoustu tipů, jak si uchovat své oblíbené ovoce po celý rok.

Vanilkovo-skořicový koláč s meruňkami

Tento koláč je neuvěřitelně jednoduchý na přípravu a ke všemu chutná tak skvěle! Doplněn čerstvými meruňkami a vanilkovou a skořicovou chutí, je skvělým společníkem na letní party.

Ingredience

  • 900 g čerstvých meruněk, rozpůlených a vypeckovaných
  • 1 polévková lžíce citronové šťávy
  • 1/2 šálku másla, pokojové teploty
  • 3/4 šálku cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 4 velká vejce
  • 2 šálky hladké mouky
  • 3 lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 lžička skořice
  • 2 lžíce moučkového cukru k podávání

Postup                                       

  1. Předehřejte troubu na 180 ° C a vymažte dno a boky 23 cm dortové formy máslem.
  2. Dejte stranou.
  3. Pomocí kuchyňského robotu  nebo ponorného mixéru rozmixujte polovinu meruněk s citronovou šťávou a dejte stranou.
  4. Zbývající meruňky rozčtvrťte a dejte stranou.
  5. V míse stolního mixéru vybaveného lopatkovým nástavcem vyšlehejte máslo s cukrem na středně vysokých otáčkách až do světlé a nadýchané směsi, asi 4-5 minut.
  6. Přidejte vejce, jedno po druhém.
  7. Poté přidejte vanilkový extrakt a šlehejte, dokud se vše nespojí.
  8. V malé misce smíchejte mouku, prášek do pečiva, skořici a sůl.
  9. Přidejte do směsi a šlehejte, dokud se nespojí.
  10. Přidejte protlačené meruňky do těsta a šlehejte, dokud se vše nespojí.
  11. Přeneste těsto do připravené formy.
  12. Rozčtvrcené meruňky rovnoměrně rozprostřete na těsto a pečte 55–60 minut, nebo dokud špejle zasunutá do středu nevyjde čistá jen s několika drobky.
  13. Nechte vychladnout a posypte moučkovým cukrem.
Meruňkový koláč s vanilkou a skořicí.
www.platedcravings.com

Vyzkoušejte i naše další recepty na koláče s meruňkami, na kterých si zajisté pochutnáte!


Meruňková bábovka z jogurtového těsta

Tato bezlepková veganská meruňková bábovka s jogurtem je skvělý, vláčný a svěží moučník. A přitom je tak snadná!

Ingredience

  • 200 g bezlepkové rýžové celozrnné mouky
  • 100 g bezlepkového bramborového škrobu
  • 2 lžičky vinného kamene
  • 1 lžička jedlé sody
  • 70 g třtinového cukru
  • 100 g rostlinného mléka
  • 40 g slunečnicového oleje
  • 130 g citronového nebo vanilkového sójového jogurtu
  • 3-4 meruňky
  • vanilkový extrakt (podle chuti)

Postup                                       

  1. Předehřejte troubu na 180 ° C.
  2. Meruňky vypeckujte a nakrájejte na malé kostičky.
  3. V míse smíchejte mouku, škrob, vinnný kámen, sodu a cukr.
  4. Do jiné mísy přidejte jogurt, olej, rostlinné mléko a vanilku a vše minutu šlehejte elektrickým ručním mixérem.
  5. Tekuté přísady přidejte k suchým a důkladně promíchejte.
  6. Těsně před pečením vmíchejte kostky meruněk do těsta.
  7. Vymažte bábovkovou formu a nalijte těsto do formy.
  8. Pečte asi 25 minut a před vyjmutím z formy nechte bábovku zcela vychladnout.
  9. Hotovou bábovku poprašte moučkovým cukrem nebo můžete navrch přidat cukrovou polevu a další kostky meruněk.
Bábovka s meruňkami z jogurtového těsta servírovaná na servírovacím tácu.
www.sweetsensitivefree.com

Meruňkový koláč s mandlovou drobenkou

Letní káva bude mnohem lepší, když si k ní dáte tento báječný koláč. Je vláčný a příjemně ovocný díky čerstvým meruňkám, a perfektní máslová drobenka s mandlemi a kardamomem mu dodává nepřekonatelnou chuť.

Ingredience

Na drobenku:

  • 40 g nasekaných mandlí
  • 94 g hladké mouky
  • 62 g plus 1 polévková lžíce třtinového cukru
  • ¼ lžičky kardamomu
  • špetka soli
  • 5 lžic rozpuštěného másla

Na těsto:

  • 10-12 zralých čerstvých meruněk
  • 203 gramů hladké mouky
  • 50 g mandlové mouky
  • 1 a ½ čajové lžičky prášku do pečiva
  • ½ čajové lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • ¼ lžičky kardamomového prášku
  • 232 g jogurtu
  • 190 gramů plus 2 lžíce krystalového cukru
  • 100 ml oleje bez výrazné chuti
  • 1 lžička citronové šťávy
  • kůra z jednoho malého citronu
  • ½ čajové lžičky vanilkového extraktu
  • půl lžičky mandlového extraktu (volitelně)
  • ¼ šálku vody

Postup                                       

  1. Smíchejte všechny ingredience na drobenku lžičkou nebo rukou, dokud textura nebude vypadat jako drobenka.
  2. Vložte do lednice alespoň na 15 minut nebo do použití.
  3. Drobečkovou polevu můžete udělat týdny dopředu.
  4. Jemně omyjte a osušte meruňky.
  5. Rozpulte a vypeckujte je.
  6. Odložte do lednice až do použití.
  7. Předehřejte troubu na 180 stupňů C po dobu nejméně 15 minut.
  8. 23 cm dortovou formu vymažte olejem a vysypte moukou.
  9. Míchejte cukr, vodu a jogurt, dokud se cukr zcela nerozpustí.
  10. Přidejte olej, citronovou šťávu, vanilku, mandlový extrakt a dobře prošlehejte.
  11. Do jiné míse prosejte všechny suché přísady a rychle promíchejte.
  12. Přidejte citronovou kůru.
  13. Nyní do vlhkých přísad pomalu přidejte prosátou mouku.
  14. Suché přísady přidávejte do mokrých stěrkou nebo zašlehejte tyčovým mixérem do hladka a bez hrudek.
  15. Těsto by mělo být ve srovnání s běžným těstem na koláč hustší.
  16. Nalijte těsto do formy a navrstvěte na něj meruňky tak, aby pokryly celý koláč.
  17. Rozdrobte rukama drobenku a rovnoměrně posypte meruňky vzniklou drobenkou.
  18. Jemně drobky rozetřete po celém koláči.
  19. Pečte v předehřáté troubě 60–70 minut, nebo dokud párátko vložené do dortu nevyjde s menšími drobky, ne lepkavým těstem.
  20. Pokud vršek rychle hnědne, po 50 minutách na něj dejte fólii alobal.
  21. Nechte ve formě úplně vychladnout.
  22. Koláč volně přikryjte utěrkou, aby při vychladnutí na pokojovou teplotu nevyschl.
  23. Nyní uvolněte vnitřní obvod formy nožem a jemně uvolněte.
  24. Dobrou chuť!
Buchta z meruněk posypaná mandlovou drobenkou servírovaná na talířku s vidličkou.
www.carveyourcraving.com

Francouzská buchta s meruňkami

Každý si musí zamilovat tento lehký, ale dekadentní koláč! Není příliš sladký a uprostřed je krásně vlhký. Vyzkoušejte ho i vy.

Ingredience

  • 1/2 hrnku změklého másla
  • 1/2 hrnku cukru
  • 3 vejce, oddělená
  • kůra a šťáva z 1 citronu
  • 1 hrnek mandlové mouky
  • 1/2 hrnku hladké mouky
  • 3/4 šálku riccoty
  • 4-5 meruněk, rozpůlených

Postup                                       

  1. Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
  2. Skleněnou formu na pečení 20 x 20 vyložte pečicím papírem.
  3. Máslo a cukr vyšlehejte do krémové konzistence.
  4. Poté po jednom přidávejte žloutky, mezi kterými vždy šlehejte.
  5. Přidejte citronovou šťávu a kůru a zapracujte.
  6. Přidejte obě mouky a promíchejte.
  7. V jiné míse vyšlehejte bílky, dokud nevzniknou tuhé špičky.
  8. Opatrně vmíchejte do směsi mouky.
  9. Nyní jemně přidejte ricottu.
  10. Těsto dejte do připravené formy.
  11. Lehce přitlačte poloviny meruněk kůží dolů.
  12. Posypte trochou cukru.
  13. Pečte cca 45 minut.
  14. Před vyjmutím pečícího papíru zpoza buchty nechte vychladnout.
  15. Hotovou buchtu nakrájejte na čtverečky.
Meruňkový koláč servírovaný na talířku s vidličkou.
www.michellesipsandsavors.com

A jaká buchta vám chutnala nejvíce? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X