Už nevíte, co byste upekli během meruňkové sezóny?
Nebaví vás točit stejné moučníky pořád dokola?
Pak se inspirujte našimi 5 lahodnými recepty na meruňkové buchty, které si zamilujete!
Jsou jednoduché a přitom vynikající.
Jogurtová buchta s čerstvými meruňkami
Tato buchta je jednoduchá, vynikající, s trochou pomerančového likéru a čerstvými meruňkami. Zamilujete si ji nejen vy, ale i celá vaše rodina!
Ingredience
- 250 g hladké mouky
- 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- špetka soli
- 250 ml jogurtu
- 2 vejce
- 160 g krupicového cukru
- 1 lžička vanilkové pasty
- 80 ml rostlinného oleje
- 1 lžička pomerančového likéru (například Cointreau)
- 6-8 meruněk, vypeckovaných a rozčtvrcených (neoloupaných)
- pomerančový nebo meruňkový džem (volitelně)
Postup
- Troubu předehřejte na 180 ° C.
- Dortovou formu 23 × 23 cm vyložte pečicím papírem.
- Mouku, prášek do pečiva, sodu a sůl prosejte dohromady do velké mísy.
- V samostatné misce rozšlehejte jogurt, vejce, cukr, vanilku, olej a likér.
- Nalijte tekuté přísady do směsi mouky a jemně míchejte, dokud se vše nespojí.
- Těsto nalijte do připravené dortové formy.
- Nahoru naaranžujte meruňky.
- Pečte v předehřáté troubě 35 až 40 minut, nebo dokud koláč nebude zlatavý a špejle vložená doprostřed nevyjde čistá.
- Meruňky potřete trochou marmelády, aby měly pěkný lesk.
- Užijte si to!

Podívejte se i na naše recepty na zavařené meruňky, kde se dozvíte spoustu tipů, jak si uchovat své oblíbené ovoce po celý rok.
Vanilkovo-skořicový koláč s meruňkami
Tento koláč je neuvěřitelně jednoduchý na přípravu a ke všemu chutná tak skvěle! Doplněn čerstvými meruňkami a vanilkovou a skořicovou chutí, je skvělým společníkem na letní party.
Ingredience
- 900 g čerstvých meruněk, rozpůlených a vypeckovaných
- 1 polévková lžíce citronové šťávy
- 1/2 šálku másla, pokojové teploty
- 3/4 šálku cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 4 velká vejce
- 2 šálky hladké mouky
- 3 lžičky prášku do pečiva
- 1/4 lžičky soli
- 1 lžička skořice
- 2 lžíce moučkového cukru k podávání
Postup
- Předehřejte troubu na 180 ° C a vymažte dno a boky 23 cm dortové formy máslem.
- Dejte stranou.
- Pomocí kuchyňského robotu nebo ponorného mixéru rozmixujte polovinu meruněk s citronovou šťávou a dejte stranou.
- Zbývající meruňky rozčtvrťte a dejte stranou.
- V míse stolního mixéru vybaveného lopatkovým nástavcem vyšlehejte máslo s cukrem na středně vysokých otáčkách až do světlé a nadýchané směsi, asi 4-5 minut.
- Přidejte vejce, jedno po druhém.
- Poté přidejte vanilkový extrakt a šlehejte, dokud se vše nespojí.
- V malé misce smíchejte mouku, prášek do pečiva, skořici a sůl.
- Přidejte do směsi a šlehejte, dokud se nespojí.
- Přidejte protlačené meruňky do těsta a šlehejte, dokud se vše nespojí.
- Přeneste těsto do připravené formy.
- Rozčtvrcené meruňky rovnoměrně rozprostřete na těsto a pečte 55–60 minut, nebo dokud špejle zasunutá do středu nevyjde čistá jen s několika drobky.
- Nechte vychladnout a posypte moučkovým cukrem.

Vyzkoušejte i naše další recepty na koláče s meruňkami, na kterých si zajisté pochutnáte!
Objevte podobné tipy
Meruňková bábovka z jogurtového těsta
Tato bezlepková veganská meruňková bábovka s jogurtem je skvělý, vláčný a svěží moučník. A přitom je tak snadná!
Ingredience
- 200 g bezlepkové rýžové celozrnné mouky
- 100 g bezlepkového bramborového škrobu
- 2 lžičky vinného kamene
- 1 lžička jedlé sody
- 70 g třtinového cukru
- 100 g rostlinného mléka
- 40 g slunečnicového oleje
- 130 g citronového nebo vanilkového sójového jogurtu
- 3-4 meruňky
- vanilkový extrakt (podle chuti)
Postup
- Předehřejte troubu na 180 ° C.
- Meruňky vypeckujte a nakrájejte na malé kostičky.
- V míse smíchejte mouku, škrob, vinnný kámen, sodu a cukr.
- Do jiné mísy přidejte jogurt, olej, rostlinné mléko a vanilku a vše minutu šlehejte elektrickým ručním mixérem.
- Tekuté přísady přidejte k suchým a důkladně promíchejte.
- Těsně před pečením vmíchejte kostky meruněk do těsta.
- Vymažte bábovkovou formu a nalijte těsto do formy.
- Pečte asi 25 minut a před vyjmutím z formy nechte bábovku zcela vychladnout.
- Hotovou bábovku poprašte moučkovým cukrem nebo můžete navrch přidat cukrovou polevu a další kostky meruněk.

Meruňkový koláč s mandlovou drobenkou
Letní káva bude mnohem lepší, když si k ní dáte tento báječný koláč. Je vláčný a příjemně ovocný díky čerstvým meruňkám, a perfektní máslová drobenka s mandlemi a kardamomem mu dodává nepřekonatelnou chuť.
Ingredience
Na drobenku:
- 40 g nasekaných mandlí
- 94 g hladké mouky
- 62 g plus 1 polévková lžíce třtinového cukru
- ¼ lžičky kardamomu
- špetka soli
- 5 lžic rozpuštěného másla
Na těsto:
- 10-12 zralých čerstvých meruněk
- 203 gramů hladké mouky
- 50 g mandlové mouky
- 1 a ½ čajové lžičky prášku do pečiva
- ½ čajové lžičky jedlé sody
- špetka soli
- ¼ lžičky kardamomového prášku
- 232 g jogurtu
- 190 gramů plus 2 lžíce krystalového cukru
- 100 ml oleje bez výrazné chuti
- 1 lžička citronové šťávy
- kůra z jednoho malého citronu
- ½ čajové lžičky vanilkového extraktu
- půl lžičky mandlového extraktu (volitelně)
- ¼ šálku vody
Postup
- Smíchejte všechny ingredience na drobenku lžičkou nebo rukou, dokud textura nebude vypadat jako drobenka.
- Vložte do lednice alespoň na 15 minut nebo do použití.
- Drobečkovou polevu můžete udělat týdny dopředu.
- Jemně omyjte a osušte meruňky.
- Rozpulte a vypeckujte je.
- Odložte do lednice až do použití.
- Předehřejte troubu na 180 stupňů C po dobu nejméně 15 minut.
- 23 cm dortovou formu vymažte olejem a vysypte moukou.
- Míchejte cukr, vodu a jogurt, dokud se cukr zcela nerozpustí.
- Přidejte olej, citronovou šťávu, vanilku, mandlový extrakt a dobře prošlehejte.
- Do jiné míse prosejte všechny suché přísady a rychle promíchejte.
- Přidejte citronovou kůru.
- Nyní do vlhkých přísad pomalu přidejte prosátou mouku.
- Suché přísady přidávejte do mokrých stěrkou nebo zašlehejte tyčovým mixérem do hladka a bez hrudek.
- Těsto by mělo být ve srovnání s běžným těstem na koláč hustší.
- Nalijte těsto do formy a navrstvěte na něj meruňky tak, aby pokryly celý koláč.
- Rozdrobte rukama drobenku a rovnoměrně posypte meruňky vzniklou drobenkou.
- Jemně drobky rozetřete po celém koláči.
- Pečte v předehřáté troubě 60–70 minut, nebo dokud párátko vložené do dortu nevyjde s menšími drobky, ne lepkavým těstem.
- Pokud vršek rychle hnědne, po 50 minutách na něj dejte fólii alobal.
- Nechte ve formě úplně vychladnout.
- Koláč volně přikryjte utěrkou, aby při vychladnutí na pokojovou teplotu nevyschl.
- Nyní uvolněte vnitřní obvod formy nožem a jemně uvolněte.
- Dobrou chuť!

Francouzská buchta s meruňkami
Každý si musí zamilovat tento lehký, ale dekadentní koláč! Není příliš sladký a uprostřed je krásně vlhký. Vyzkoušejte ho i vy.
Ingredience
- 1/2 hrnku změklého másla
- 1/2 hrnku cukru
- 3 vejce, oddělená
- kůra a šťáva z 1 citronu
- 1 hrnek mandlové mouky
- 1/2 hrnku hladké mouky
- 3/4 šálku riccoty
- 4-5 meruněk, rozpůlených
Postup
- Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
- Skleněnou formu na pečení 20 x 20 vyložte pečicím papírem.
- Máslo a cukr vyšlehejte do krémové konzistence.
- Poté po jednom přidávejte žloutky, mezi kterými vždy šlehejte.
- Přidejte citronovou šťávu a kůru a zapracujte.
- Přidejte obě mouky a promíchejte.
- V jiné míse vyšlehejte bílky, dokud nevzniknou tuhé špičky.
- Opatrně vmíchejte do směsi mouky.
- Nyní jemně přidejte ricottu.
- Těsto dejte do připravené formy.
- Lehce přitlačte poloviny meruněk kůží dolů.
- Posypte trochou cukru.
- Pečte cca 45 minut.
- Před vyjmutím pečícího papíru zpoza buchty nechte vychladnout.
- Hotovou buchtu nakrájejte na čtverečky.

A jaká buchta vám chutnala nejvíce? Napište nám do komentářů!