Víte, že každodenní konzumace meruněk vám pomůže v boji proti stárnutí?
Kombinace vitamínu C, A a fytonutrientů je pro pokožku totiž velmi obohacující.
A věděli jste, že 100 gramů meruněk obsahuje pouze 57 kalorií?
Tak proč toho nevyužít a nevytvořit z nich skutečné dobroty? To jsou meruňkové koláče.
Meruňkový koláč s drobenkou
Budete potřebovat:
Těsto:
- 1 hrnek krupicového cukru
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 balíček kypřícího prášku do pečiva
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 hrnek oleje
- 1 hrnek mléka
- 3 vejce
- meruňky
Drobenka:
- 1 hrnek polohrubé mouky
- ½ hrnku cukru krupice
- ½ hrnku másla pokojové teploty
Postup přípravy:
- Nejdříve si předehřejte troubu na 160 stupňů.
- Dále si připravte meruňky – očistěte je, omyjte a nakrájejte na poloviny.
- Vejce s cukrem vyšlehejte do pěny.
- Postupně pomalu přidávejte ostatní ingredience.
- Hotové těsto nalijte do předem připravené vymazané formy na koláč.
- Na těsto naskládejte poloviny meruněk a celý koláč zasypte připravenou drobenkou z mouky, cukru a másla.
- Vložte do trouby a pečte do doby, než začne drobenka zlátnout.

Meruňkový koláč s citronovým nádechem
Neotálejte a vyzkoušejte tento recept na letní osvěžení.
Budete potřebovat:
- 100 gramů polohrubé mouky
- 200 gramů cukru krupice
- 100 gramů Solamylu
- 5 žloutků
- 5 bílků
- šťáva a kůra z jednoho citronu
- meruňky
Postup přípravy:
- Troubu předehřejte na 160 stupňů.
- Žloutky s cukrem vyšlehejte do pěny.
- Pomalu k nim pozvolna zašlehávejte citronovou kůru a šťávu, mouku, Solamyl.
- Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, který do žloutkové směsi opatrně vmíchejte.
- Do připravené, vymazané formy vylijte nejdříve ⅓ těsta.
- Na tu rozložte dle libosti meruňky a zalijte je zbylou částí těsta.
- Vložte do trouby a pečte asi 45-50 minut.

Koláč s meruňkami a tvarohem
Komu nevadí trošku složitější recepty, rozhodně by měl vyzkoušet tento recept se zakysanou smetanou. Rozhodně za to stojí! Meruňkové koláče jsou sice oblíbeným dezertem, pokud ale chcete vyzkoušet i něco jiného, inspirujte se recepty na chutná sladká jídla s meruňkami.
Budete potřebovat:
Těsto:
- 1 ⅓ hrnku mandlové mouky
- 3 polévkové lžíce hnědého cukru
- 2 polévkové lžíce rozpuštěného másla
- 2 polévkové lžíce plátků mandlí
Meruňková náplň:
- 250 gramů sušených meruněk
- 2 polévkové lžíce likéru Amaretto
- 1 čajová lžička krupicového cukru
- 250 gramů měkkého tvarohu
- ¾ hrnku krupicového cukru
- voda
- 1 kelímek zakysané smetany
- 2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu
- 1 ½ lžičky vanilkového extraktu
- 3 vejce
Krém ze zakysané smetany:
- 1 ½ hrnku zakysané smetany
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 3 polévkové lžíce moučkového cukru
Postup přípravy:
- Ze všeho nejdříve předehřejte troubu na 180 stupňů.
- V misce smíchejte mandlovou mouku, hnědý cukr a mandle.
- Přidejte rozpuštěné máslo a celou směs vymíchejte vidličkou.
- Připravte si formu na koláč, kterou vyložte pečícím papírem.
- Tuto směs natlačte do formy – můžete si pomoci rukama.
- Dále si začněte připravovat krém z meruněk.
- Sušené meruňky vložte do hrnce, zalijte trochou vody.
- Meruňky přiveďte k varu a poté je vařte do změknutí – asi 10 minut.
- Poté k nim přilijte Amaretto a oslaďte lžičkou cukru.
- Tvaroh, cukr, zakysanou smetanu, kukuřičný škrob a vanilkovou esenci vyšlehejte.
- Do šlehané směsi začněte postupně přidávat vejce.
- Jakmile máte krém vyšlehaný, přidejte do něj dvě polévkové lžíce meruňkové směsi – musí být vychladlá.
- Takto připravený koláč vložte do trouby na 45 minut.
- Mezitím si do mísy dejte zbylé ingredience na krém ze zakysané smetany – cukr, zakysaná smetana a vanilkový extrakt.
- Jakmile uplyne doba pečení, koláč z trouby vytáhněte a naneste na něj tento krém.
- Koláč pečte dalších 8 minut.
- Po upečení nechte koláč vychladnout, a nakonec na něj naneste zbylou směs sušených meruněk.
- Před podáváním koláč vložte do lednice na 6 hodin.

Kynutý meruňkový koláč jinak
Nechte se inspirovat receptem na skvělý koláč z meruněk, který se od toho klasického značně liší.
Budete potřebovat:
- 2 čajové lžičky sušeného droždí
- ⅛ hrnku teplé vody
- 165 gramů změklého másla
- ⅓ hrnku hladké mouky
- 2 žloutky
- 2 bílky
- ¼ hrnku zakysané smetany
- ¾ hrnku jemně nasekaných vlašských ořechů nebo mandlí
- ½ hrnku cukru
- ½ čajové lžičky mleté skořice
- ½ hrnku meruňkového džemu nebo čerstvého meruňkového pyré
- ¼ lžičky vinného kamene – koupíte ve zdravé výživě
- moučkový cukr
- ¼ hrnku jemně nasekaných mandlí nebo vlašských ořechů
Postup přípravy:
- Kvasnice rozpusťte v ¼ hrnku teplé vody a odložte stranou.
- Připravte si formu na koláč – vyložte pečícím papírem.
- Mouku s máslem ušlehejte, přidejte žloutky, zakysanou smetanu a nakonec droždí.
- Všechno pořádně vymíchejte – těsto nechte alespoň 20 minut pod utěrkou nakynout.
- Těsto rozdělte na 3 stejné části.
- První díl těsta vložte do formy na koláč.
- V misce smíchejte nasekané ořechy, cukr a skořici – směs nasypte na těsto ve formě.
- Rozválejte si druhý díl těsta, kterým přikryjte ten první díl.
- Druhý díl těsta ve formě potřete meruňkovým džemem nebo meruňkovým pyré.
- Vložte do trouby a pečte asi 45-50 minut při teplotě 180 stupňů.
- Těsně před tím, než bude koláč dopečený, vyšlehejte bílky – přidejte do nich vinný kámen a postupně zašlehávejte moučkový cukr – dle chuti.
- Tuhý sníh naneste na koláč, zasypte zbývajícími ořechy a vložte do trouby – sníh by měl pomalu zezlátnout.

Objevte podobné tipy
Klasický kynutý koláč s meruňkami
Budete potřebovat:
Těsto:
- 300 gramů hladké mouky
- 60 gramů cukru krupice
- 1 balíček vanilkového cukru
- 25 gramů droždí
- 150 mililitrů vlažného mléka
- 1 vejce
- 80 gramů másla
- špetka soli
- meruňky
Drobenka:
- 20 gramů hrubé mouky
- 20 gramů másla
- 20 gramů cukru krupice
Postup přípravy:
- Mouku prosejte, vytvořte důlek a do něj rozdrobte droždí.
- Zasypte lžičkou cukru a zalijte menším množstvím vlažného mléka.
- Nechte vzejít kvásek.
- Do hotového kvásku přidejte zbytek cukru, vanilkový cukr, máslo, mléko a sůl.
- Vypracujte v hnětači hladké a vláčné těsto, které nechte 45 minut kynout na teplém místě.
- Jakmile těsto vykynulo, rozválejte ho na plát asi 1 centimetr vysoký.
- Vložte těsto na předem připravený plech.
- Na těsto rozložte kousky meruněk a zasypte drobenkou.
- Meruňkový koláč vložte do trouby a pečte na 180 stupňů asi 30 minut.

Rychlý koláč z meruněk
Nestíháte? Potřebujete rychle připravit nějaký dobrý moučník? Rozhodně sáhněte po tomto receptu na meruňkové koláče. Jeho příprava nezabere víc jak 15 minut.
Budete potřebovat:
- 500 gramů polohrubé mouky
- 120 gramů cukru krupice
- 125 gramů tuku
- ⅛ litru mléka
- 1 vejce
- 1 sáček kypřícího prášku do pečiva
- meruňky
Postup přípravy:
- Vejce s cukrem utřete do pěny.
- Postupně přidejte všechny ingredience kromě meruněk a vymíchejte tak, aby se ingredience spojily.
- Připravte si formu na koláč, můžete použít i plech.
- Těsto do formy nalijte, položte na něj omyté, očistěné a na plátky nakrájené meruňky.
- Vložte do předem vyhřáté trouby a pečte na 180 stupňů dozlatova.

Koláč z meruňkové přesnídávky
Tak s tímhle receptem rozhodně zabodujete nejenom u dospělých, ale hlavně u dětí. Zbylo vám stále dost meruněk? Nevěšte hlavu, poradíme vám, jak meruňky zavařit.
Budete potřebovat:
- 1 hrnek cukru krupice
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 balíček kypřícího prášku do pečiva
- 1 hrnek mléka
- ½ hrnku oleje
- 2 žloutky
- 2 bílky
- 2 skleničky dětské meruňkové přesnídávky
Postup přípravy:
- Nejdříve si troubu předehřejte na 170 stupňů.
- Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny.
- Přidejte postupně olej, mouku, mléko a prášek do pečiva.
- Všechno smíchejte dohromady.
- Z bílků vyšlehejte tuhý sníh.
- Ten opatrně vmíchejte do žloutkové směsi.
- Celé těsto vlijte do připraveného plechu či formy.
- Do těsta nalijte “cik cak” dětskou přesnídávku.
- Pečte do doby, dokud koláč nezačne zlátnout.

Pudinkový koláč s meruňkami
Pudink je skvělou přísadou do jakéhokoli pečení. Pokud se vám zastesklo po Vánocích, vyzkoušejte recept na křehké rohlíčky plněné pudinkem.
Budete potřebovat:
- 1 balení listového těsta – 2 kusy v balíčku
- 1 balíček dětských piškotů
- meruňkový kompot
- 3 sáčky vanilkového pudinku
- 1 litr mléka
- 4 polévkové lžíce cukru krystal
Postup přípravy:
- Nejdříve si předehřejte troubu na 180 stupňů.
- Plát listového těsta rozválejte a překrojte na polovinu.
- Připravte si formu – ideální bude klasický plech na pečení.
- Vyválený plát těsta uložte na vymazaný a vysypaný plech a na něj naskládejte piškoty – vypouklou stranou dolů.
- Meruňky vysypte do sítka a nechte okapat.
- Poté je naskládejte na piškoty.
- Dále si uvařte vanilkový pudink – mléko vlijte do hrnce, přidejte cukr a zahřívejte.
- Jakmile mléko začíná pomalu vařit, vmíchejte do něj rozpuštěné sáčky vanilkového pudinku.
- Ještě teplý hotový pudink nalijte na meruňky.
- Pudink pak zakryjte druhým zbylým plátem těsta a vložte do trouby.
- Pečte do doby, dokud těsto nezezlátne.

Rádi byste si pořídili kávovar do vaší domácnosti. Mrkněte na recenzi kávovarů Sencor.
Tak jako téměř každé ovoce, tak i meruňky jsou ideální o péči o pleť.
Meruňková maska na pleť
Budete potřebovat:
- 2-3 loupané meruňky
- mléko
- med
Postup přípravy:
- Čerstvé meruňky zalijte horkou vodou a oloupejte.
- Poté je překrojte a vypeckujte.
- Všechny meruňky rozmixujte do konzistence pyré.
- Přidejte ke směsi teplé mléku a jednu lžíci medu.
- Promíchejte a směs naneste na obličej.
- Nechte 20 minut působit.
- Posléze masku smyjte vlažnou vodou.

Víte, co je nejlepší na pleťových maskách z ovoce? Jsou vhodné pro každý typ pleti!
A co z meruněk připravujete vy? Sladké sorbety, zavařeniny, pyré nebo je používáte k přípravě různých druhů mas?