Chcete vyzkoušet něco nového?
Pojďte s námi vyzkoušet tyto skvělé recepty na mexické polévky.
Mexická kuchyně je známá svou barevností a rozmanitostí.
Nemusíte se ničeho bát, všechny polévky jsou jednoduché na přípravu a budou chutnat celé rodině.
Tradiční polévka z Mexika
Tahle polévka se řadí mezi klasické recepty mexické kuchyně a rozhodně stojí za to vyzkoušet.
Ingredience
- 1 lžíce oleje
- 1 cibule
- 1 paprika
- 5 stroužků česneku
- 1 litr kuřecího vývaru
- 0.6 kg kuřecích prsou
- 1 plechovka krájených rajčat
- 1 plechovka passaty
- 1 šálek kukuřice
- chilli podle chuti
- 4 kukuřičné tortilly
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletá paprika
- ¼ šálku limetkové šťávy
- ¼ šálku čerstvého koriandru
- sůl, pepř
Postup
- Cibuli a papriku si nakrájíme na kostičky a orestujeme na oleji asi 5 minut.
- Přidáme prolisovaný česnek, mletý kmín, mletou papriku, chilli a dobře promícháme.
- Zalijeme kuřecím vývarem a vložíme syrová kuřecí prsa. Přivedeme k varu a stáhneme plamen.
- Vaříme asi 20 minut. Jakmile bude kuře uvařené tak ho vyjmeme z polévky a maso natrháme vidličkou na malé kousky a ty pak vložíme zpět do polévky.
- Do hrnce přidáme plechovku rajčat, plechovku passaty a 1 šálek kukuřice.
- Vaříme asi 5 minut. Těsně před podáváním přidáme sůl, pepř, limetkovou šťávu a čerstvě nasekaný koriandr.
- Kukuřičnou tortillu si osmažíme na troše oleje asi 30 vteřin z každé strany, nakrájíme na proužky, ozdobíme jimi polévku a můžeme podávat.

Mexická fazolová polévka
Tahle polévka je skvělou volbou pokud nemáte moc času ale přesto byste si dali dobrou polévku. Budete ji mít na stole za dvacet minut.
Ingredience
- 1 plechovka fazolí
- 1 plechovka rajčat
- 2 stroužky česneku
- 1 cibule
- vývar
- 1 chipotle paprička – můžete použít více a nebo méně podle chuti
- ½ lžičky mletého kmínu
- koriandr, limeta a zakysaná smetana k podávání
- sůl, pepř
Postup
- V hrnci so rozpálíme olej a orestujeme na něm cibule nasekané na hrubo.
- Přidáme rajčata, česnek, sůl a dobře promícháme.
- Přidáme vývar, chipotle papričku, fazole bez nálevu, kmín. Znovu promícháme a rozmixujeme.
- Polévku ještě chvilku necháme vařit, dochutíme pokud je to potřeba.
- Podáváme s limetkou, koriandrem a zakysanou smetanou.

Máte rádi fazole? Vyzkoušejte tyhle skvělé recepty s fazolemi!
Aztécká polévka
Tahle polévka je v Mexiku známá jako sopa Azteca a i jako jiné mexické polévky vás ohromí svou nezvyklou kombinací chutí.
Ingredience
- 2 lžíce oleje
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 pasilla chilli paprička
- 1 plechovka rajčat
- 150 g sýra strouhaného sýra Monterey Jack
- 600 g vařeného kuřecího masa
- 8 šálků vývaru
- 1 avokádo
- 1 kelímek zakysané smetany
- 1 limeta
- sůl, pepř
Postup
- Na pánvi si na sucho opečeme chilli papričku. Stačí chvilka dokud nezačne vonět.
- Odstraníme stopku a semínka a rozmixujeme spolu s rajčaty do hladka.
- V hrnci si rozpálíme olej a orestujeme si na kostičky nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek asi 8 minut.
- Jakmile má zelenina zlatavou barvu tak ji přidáme do mixéru k rajčatům a chilli. Rozmixujeme na hladký krém.
- Tento krém nalijeme zpě do hrnce, vaříme asi 8-10 minut dokud nám krém nezhoustne.
- Zalijeme vývarem, přivedeme k varu a stáhneme plamen.
- Přidáme na kostičky nakrájené kuřecí maso, dochutíme solí, pepřem a vaříme dalších asi 8 minut.
- Podáváme s avokádem, strouhaným sýrem, zakysanou smetanou a limetkou.

Objevte podobné tipy
Kukuřičná polévka s limetkou
Chuť této vydatné mexické polévky vás bude opravdu bavit. Uvidíte sami!
Ingredience
- 3 lžíce oleje
- 5 šálků kukuřice
- 4 šálky vývaru
- 2 stroužky česneku
- ½ šálku strouhaného sýra Cotija (lze nahradit parmazánem a nebo sýrem romano)
- 1 cibule
- ½ kelímku zakysané smetany
- 1 lžička limetkové šťáva
- 1 lžička strouhané limetkové kůry
- čerstvý koriandr
- chilli podle chuti
- sůl
Postup
- V hrnci si rozehřejeme olej, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, kukuřici, chilli, sůl a pepř a restujeme asi 10 minut dokud nebude cibule měkká a kukuřice nebude mít zlatou barvu.
- Přidáme prolisovaný česnek a dobře promícháme. 1 šálek této směsi odebereme a necháme stranou. Budeme ji pak potřebovat k podávání.
- Směs zalijeme vývarem a přivedeme k varu a vaříme asi 20 minut.
- Do polévky přimícháme nastrouhaný sýr a zakysanou smetanu. Polévku rozmixujeme do hladka.
- Polévku dochutíme solí, limetkovou šťávou a kůrou. Podáváme s čerstvým koriandrem a kukuřičnou směsí.

Rajčatová polévka s tortilla chipsy
Tuhle polévku si zamilují nejen vegetariáni a vegani, ale všichni milovníci zeleniny a rychlého vaření.
Ingredience
- 2 lžíce oleje
- 2 stroužky česneku
- 2 plechovky rajčat
- ½ chilli papričky – podle chuti můžete přidat nebo ubrat
- 1 cibule
- ½ plechovky kokosového mléka
- 300 g paprik
- 1 lžička mletého kmínu
- sůl, pepř
- limetka, koriandr a tortilla chipsy k podávání
Postup
- V hrnci so rozpálíme olej a přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, chilli a prolisovaný česnek. Restujeme 2 minuty.
- Přidáme všechny ostatní ingredience a vaříme 15 minut.
- Podle potřeby můžeme přidat vodu a nebo více kokosového mléka.
- Rozmixujeme polévku v hladký krém a podáváme s limetkou, koriandrem a tortilla chipsy.

Zajímavosti mexické kuchyně
Mexická kuchyně není jenom plná chutí a barev, ale je taky plná zvláštností a zajímavostí o kterých jste možná nevěděli. Které to jsou?
- Čokoláda, vanilka, fazole, čili, avokádo a či rajčata mají původ v Mexiku.
- Pravé a autentické mexické guacamole se připravuje bez limetkové šťávy a česneku. Najdete v něm cibuli, rajče, chilli, koriandr a sůl.
- Mexické avokáda se nesměla až do roku 1997 vyvážet do USA. Až v roce 2002 jsou povolena ve všech padesáti státech.
- Caesar salát pochází z Mexika a poprvé ho udělal v roce 1924 italský imigrant co vlastnil restauraci v Tijuaně.
- Průměrná mexická rodina sní téměř kilo tortil denně.
- V Mexiku se sní asi 50 miliard tacos ročně.
Mexickou kuchyni rozhodně stojí za to ochutnat. Který z těchto receptů na mexické polévky vyzkoušíte jako první?