5 úžasných mexických polévek které si zamilujete. Ochutnejte je všechny!

Chcete vyzkoušet něco nového?

Pojďte s námi vyzkoušet tyto skvělé recepty na mexické polévky.

Mexická kuchyně je známá svou barevností a rozmanitostí.

Nemusíte se ničeho bát, všechny polévky jsou jednoduché na přípravu a budou chutnat celé rodině.

Tradiční polévka z Mexika

Tahle polévka se řadí mezi klasické recepty mexické kuchyně a rozhodně stojí za to vyzkoušet.

Ingredience

  • 1 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 1 paprika
  • 5 stroužků česneku
  • 1 litr kuřecího vývaru
  • 0.6 kg kuřecích prsou
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 1 plechovka passaty
  • 1 šálek kukuřice
  • chilli podle chuti
  • 4 kukuřičné tortilly
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mletá paprika
  • ¼ šálku limetkové šťávy
  • ¼ šálku čerstvého koriandru
  • sůl, pepř

Postup

  1. Cibuli a papriku si nakrájíme na kostičky a orestujeme na oleji asi 5 minut.
  2. Přidáme prolisovaný česnek, mletý kmín, mletou papriku, chilli a dobře promícháme.
  3. Zalijeme kuřecím vývarem a vložíme syrová kuřecí prsa. Přivedeme k varu a stáhneme plamen.
  4. Vaříme asi 20 minut. Jakmile bude kuře uvařené tak ho vyjmeme z polévky a maso natrháme vidličkou na malé kousky a ty pak vložíme zpět do polévky.
  5. Do hrnce přidáme plechovku rajčat, plechovku passaty a 1 šálek kukuřice.
  6. Vaříme asi 5 minut. Těsně před podáváním přidáme sůl, pepř, limetkovou šťávu a čerstvě nasekaný koriandr.
  7. Kukuřičnou tortillu si osmažíme na troše oleje asi 30 vteřin z každé strany, nakrájíme na proužky, ozdobíme jimi polévku a můžeme podávat.
Polévka s rajčaty, kuřetem a kukuřicí s tortilou.
zdroj: blog.amigofoods.com

Mexická fazolová polévka

Tahle polévka je skvělou volbou pokud nemáte moc času ale přesto byste si dali dobrou polévku. Budete ji mít na stole za dvacet minut.

Ingredience

  • 1 plechovka fazolí
  • 1 plechovka rajčat
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • vývar
  • 1 chipotle paprička – můžete použít více a nebo méně podle chuti
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • koriandr, limeta a zakysaná smetana k podávání
  • sůl, pepř

Postup

  1. V hrnci so rozpálíme olej a orestujeme na něm cibule nasekané na hrubo.
  2. Přidáme rajčata, česnek, sůl a dobře promícháme.
  3. Přidáme vývar, chipotle papričku, fazole bez nálevu, kmín. Znovu promícháme a rozmixujeme.
  4. Polévku ještě chvilku necháme vařit, dochutíme pokud je to potřeba.
  5. Podáváme s limetkou, koriandrem a zakysanou smetanou.
Fazolová polévka s koriandrem a zakysanou smetanou.
zdroj: mexicanplease.com

Máte rádi fazole? Vyzkoušejte tyhle skvělé recepty s fazolemi!

Aztécká polévka

Tahle polévka je v Mexiku známá jako sopa Azteca a i jako jiné mexické polévky vás ohromí svou nezvyklou kombinací chutí.

Ingredience

  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 pasilla chilli paprička
  • 1 plechovka rajčat
  • 150 g sýra strouhaného sýra Monterey Jack
  • 600 g vařeného kuřecího masa
  • 8 šálků vývaru
  • 1 avokádo
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1 limeta
  • sůl, pepř

Postup

  1. Na pánvi si na sucho opečeme chilli papričku. Stačí chvilka dokud nezačne vonět.
  2. Odstraníme stopku a semínka a rozmixujeme spolu s rajčaty do hladka.
  3. V hrnci si rozpálíme olej a orestujeme si na kostičky nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek asi 8 minut. 
  4. Jakmile má zelenina zlatavou barvu tak ji přidáme do mixéru k rajčatům a chilli. Rozmixujeme na hladký krém.
  5. Tento krém nalijeme zpě do hrnce, vaříme asi 8-10 minut dokud nám krém nezhoustne.
  6. Zalijeme vývarem, přivedeme k varu a stáhneme plamen.
  7. Přidáme na kostičky nakrájené kuřecí maso, dochutíme solí, pepřem a vaříme dalších asi 8 minut.
  8. Podáváme s avokádem, strouhaným sýrem, zakysanou smetanou a limetkou.
Polévka se sýrem, avokádem a zakysanou smetanou.
zdroj: sauveur.com

Kukuřičná polévka s limetkou

Chuť této vydatné mexické polévky vás bude opravdu bavit. Uvidíte sami!

Ingredience

  • 3 lžíce oleje
  • 5 šálků kukuřice
  • 4 šálky vývaru
  • 2 stroužky česneku
  • ½ šálku strouhaného sýra Cotija (lze nahradit parmazánem a nebo sýrem romano)
  • 1 cibule
  • ½ kelímku zakysané smetany
  • 1 lžička limetkové šťáva
  • 1 lžička strouhané limetkové kůry
  • čerstvý koriandr
  • chilli podle chuti
  • sůl

Postup

  1. V hrnci si rozehřejeme olej, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, kukuřici, chilli, sůl a pepř a restujeme asi 10 minut dokud nebude cibule měkká a kukuřice nebude mít zlatou barvu.
  2. Přidáme prolisovaný česnek a dobře promícháme. 1 šálek této směsi odebereme a necháme stranou. Budeme ji pak potřebovat k podávání. 
  3. Směs zalijeme vývarem a přivedeme k varu a vaříme asi 20 minut.
  4. Do polévky přimícháme nastrouhaný sýr a zakysanou smetanu. Polévku rozmixujeme do hladka.
  5. Polévku dochutíme solí, limetkovou šťávou a kůrou. Podáváme s čerstvým koriandrem a kukuřičnou směsí.
Kukuřičná krémová polévka polévka v zeleném hrnku.
zdroj: stripedspatula.com

Rajčatová polévka s tortilla chipsy

Tuhle polévku si zamilují nejen vegetariáni a vegani, ale všichni milovníci zeleniny a rychlého vaření.

Ingredience

  • 2 lžíce oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 2 plechovky rajčat
  • ½ chilli papričky – podle chuti můžete přidat nebo ubrat
  • 1 cibule
  • ½ plechovky kokosového mléka
  • 300 g paprik
  • 1 lžička mletého kmínu
  • sůl, pepř
  • limetka, koriandr a tortilla chipsy k podávání

Postup

  1. V hrnci so rozpálíme olej a přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, chilli a prolisovaný česnek. Restujeme 2 minuty.
  2. Přidáme všechny ostatní ingredience a vaříme 15 minut.
  3. Podle potřeby můžeme přidat vodu a nebo více kokosového mléka.
  4. Rozmixujeme polévku v hladký krém a podáváme s limetkou, koriandrem a tortilla chipsy. 
Tomatová polévka s kokosovým mlékem v modré misce.
zdroj: simpleveganblog.com

Zajímavosti mexické kuchyně

Mexická kuchyně není jenom plná chutí a barev, ale je taky plná zvláštností a zajímavostí o kterých jste možná nevěděli. Které to jsou?

  • Čokoláda, vanilka, fazole, čili, avokádo a či rajčata mají původ v Mexiku.
  • Pravé a autentické mexické guacamole se připravuje bez limetkové šťávy a česneku. Najdete v něm cibuli, rajče, chilli, koriandr a sůl.
  • Mexické avokáda se nesměla až do roku 1997 vyvážet do USA. Až v roce 2002 jsou povolena ve všech padesáti státech.
  • Caesar salát pochází z Mexika a poprvé ho udělal v roce 1924 italský imigrant co vlastnil restauraci v Tijuaně.
  • Průměrná mexická rodina sní téměř kilo tortil denně.
  • V Mexiku se sní asi 50 miliard tacos ročně.

Mexickou kuchyni rozhodně stojí za to ochutnat. Který z těchto receptů na mexické polévky vyzkoušíte jako první?

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X