Věděli jste, že pečení perníčků patří i k mikulášské tradici? Dnes to již není příliš zvykem, ale ta dětská radost v očích – když perníčky jsou součástí nadílky, za trochu práce navíc stojí. Navíc si otestujeme perníkářský um ještě před Vánoci a druhou várku pak vyladíme k dokonalosti.
Na mikulášské perníčky jsou nejvhodnější vykrajované figurky a samozřejmě by to měly být především figurky mikulášské trojice, nebo jen některá z nich. Velikost figurek záleží jen na nás. S menšími figurkami se lépe manipuluje a lépe se zdobí, velké figurky jsou zase atraktivnější.
Protože příslušná vykrajovátka vlastní jen málokdo, je třeba si z tuhého kartonu vystřihnout šablony, podle které se pak budou figurky vykrajovat nožem.
Podívejte se, jak upéct skvělé perníčky jen ve třech jednoduchých krocích.
Krok 1 při přípravě mikulášských perníčků – těsto
Těsto je základem úspěchu. S následujícím receptem se nespletete, perníčky budou jako od babičky. Sladké. Křehké. Medové.
INGREDIENCE
- 500 g hladké mouky
- 200 g moučkového cukru
- 120 g medu
- 190 g másla
- 2 vejce
- 1 lžička jedlé sody
- šťáva z 1 citronu
- perníkové koření
- 1 žloutek
POSTUP
- Máslo si rozehřejeme a promícháme s medem.
- Vmícháme vajíčka.
- Do větší mísy dáme mouku, jedlou sodu, moučkový cukr, perníkové koření a citronovou šťávu.
- Máslo s medem a vejci také vlijeme do mísy.
- Vypracujeme těsto.
- Těsto rozdělíme na dvě části a necháme 30 minut ztuhnout v lednici.
- Troubu si rozehřejeme na 170 °C.
- Těsto vyválíme a vykrajujeme oblíbené tvary.
- Pečeme přibližně 10 minut.
- Necháme vychladnout.
Tip: vyrobte si vlastní perníkové koření.
Krok 2 při přípravě mikulášských perníčků – poleva
Tradiční bílková poleva. Bez ní je z perníčků jen polovina zážitku.
INGREDIENCE
- 2 bílky
- 350 g moučkového cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
POSTUP
- Moučkový cukr nadvakrát prosejeme přes síto.
- Přidáme bílky a citronovou šťávu.
- Ručně šleháme, dokud poleva nezačne držet tvar.
Krok 3 při přípravě mikulášských perníčků – zdobení
Už jen pár detailů a máme hotovo.
INGREDIENCE
- perníčky
- poleva
- zdobící sáček
POSTUP
- Připravíme si vychladlé perníčky.
- Sáček naplníme polevou.
- Zdobíme třemi základními typy čar.
- Rovné čáry – polevu pomalu vymáčkneme a poklademe na perník.
- Tečky – jednoduché a efektní.
- Kapičky – vytvoříme tečku a jemně protáhneme.
- Kreslíme čerta, Mikuláše a anděla.
- Nebo zdobíme perníčky klasicky po obvodu s překvapením ve středu.
Tip: podívejte se na techniky zdobení perníčků.
Pro barevné odstíny polevu rozdělíme do menších mističek a obarvíme potravinářským barvivem.
Perníčky není třeba nechávat odležet, jsou okamžitě měkké.
Perníčky dáváme jako součást mikulášské nadílky. Svou funkci však splní i jako hravá dekorace.
Vyzkoušejte také oříškové perníčky.