Ty nejlepší mikulášské perníčky ve 3 krocích

Věděli jste, že pečení perníčků patří i k mikulášské tradici? Dnes to již není příliš zvykem, ale ta dětská radost v očích – když perníčky jsou součástí nadílky, za trochu práce navíc stojí. Navíc si otestujeme perníkářský um ještě před Vánoci a druhou várku pak vyladíme k dokonalosti.

Na mikulášské perníčky jsou nejvhodnější vykrajované figurky a samozřejmě by to měly být především figurky mikulášské trojice, nebo jen některá z nich. Velikost figurek záleží jen na nás. S menšími figurkami se lépe manipuluje a lépe se zdobí, velké figurky jsou zase atraktivnější.

Protože příslušná vykrajovátka vlastní jen málokdo, je třeba si z tuhého kartonu vystřihnout šablony, podle které se pak budou figurky vykrajovat nožem.

Podívejte se, jak upéct skvělé perníčky jen ve třech jednoduchých krocích.

Krok 1 při přípravě mikulášských perníčků – těsto

Těsto je základem úspěchu. S následujícím receptem se nespletete, perníčky budou jako od babičky. Sladké. Křehké. Medové.

INGREDIENCE

  • 500 g hladké mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 120 g medu
  • 190 g másla
  • 2 vejce
  • 1 lžička jedlé sody
  • šťáva z 1 citronu
  • perníkové koření
  • 1 žloutek

POSTUP

  1. Máslo si rozehřejeme a promícháme s medem.
  2. Vmícháme vajíčka.
  3. Do větší mísy dáme mouku, jedlou sodu, moučkový cukr, perníkové koření a citronovou šťávu.
  4. Máslo s medem a vejci také vlijeme do mísy.
  5. Vypracujeme těsto.
  6. Těsto rozdělíme na dvě části a necháme 30 minut ztuhnout v lednici.
  7. Troubu si rozehřejeme na 170 °C.
  8. Těsto vyválíme a vykrajujeme oblíbené tvary.
  9. Pečeme přibližně 10 minut.
  10. Necháme vychladnout.

Hotový recept na skvělé těsto na mikulášské perníčky

Tip: vyrobte si vlastní perníkové koření.

Krok 2 při přípravě mikulášských perníčků – poleva

Tradiční bílková poleva. Bez ní je z perníčků jen polovina zážitku.

INGREDIENCE

  • 2 bílky
  • 350 g moučkového cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy

POSTUP

  1. Moučkový cukr nadvakrát prosejeme přes síto.
  2. Přidáme bílky a citronovou šťávu.
  3. Ručně šleháme, dokud poleva nezačne držet tvar.

Hotový recept na nejlepší polevu na mikulášské perníčky

Krok 3 při přípravě mikulášských perníčků – zdobení

Už jen pár detailů a máme hotovo.

INGREDIENCE

  • perníčky
  • poleva
  • zdobící sáček

POSTUP

  1. Připravíme si vychladlé perníčky.
  2. Sáček naplníme polevou.
  3. Zdobíme třemi základními typy čar.
  4. Rovné čáry – polevu pomalu vymáčkneme a poklademe na perník.
  5. Tečky – jednoduché a efektní.
  6. Kapičky – vytvoříme tečku a jemně protáhneme.
  7. Kreslíme čerta, Mikuláše a anděla.
  8. Nebo zdobíme perníčky klasicky po obvodu s překvapením ve středu.

Skvělý výsledek zdobení mikulášských perníčků

Tip: podívejte se na techniky zdobení perníčků.

 

Pro barevné odstíny polevu rozdělíme do menších mističek a obarvíme potravinářským barvivem.

Perníčky není třeba nechávat odležet, jsou okamžitě měkké.

Perníčky dáváme jako součást mikulášské nadílky. Svou funkci však splní i jako hravá dekorace.

Vyzkoušejte také oříškové perníčky.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *