Máte chuť na kvalitní maso?
Nechcete strávit v kuchyni věčnost?
Pokud jste dvakrát odpověděli ano, tak nepřestávejte číst.
V tomto článku vám představíme snadné recepty na hovězí minutky, díky kterým si připravíte lahodný oběd či večeři.
Hovězí teriyaki s nudlemi
Úžasné a rychlé hovězí maso na mongolský způsob, který si hravě připravíte i vy. Lahodný flank steak v husté asijské omáčce, která sestává z pouhých pár ingrediencí. Lepší než v restauraci!
Ingredience
- 8 minutkových steaků z hovězího masa (cca 600 g) – svíčková, flank steak
- ½ šálku (125 ml) teriyaki marinády + navíc, k podávání
- 400 g singapurských nudlí
- 2 svazky baby bok choy, nakrájené na 4 cm kousky
- 175 g hráškových lusků, nakrájený diagonálně na tenké plátky
- 2 jarní cibulky, nakrájené na tenké plátky
- 1 polévková lžíce sezamového oleje
- 1 polévková lžíce opečených sezamových semínek
- čerstvé koriandrové listy a nakládaný zázvor k servírování
Postup
- Vložte steaky do velkého sáčku s teriyaki marinádou.
- Odložte na 5 minut.
- Vyndejte steaky z marinády, osušte papírovou utěrkou a restujte na mírně naolejované nepřilnavé pánvi na středně vysokém ohni po dobu 1-2 minut z každé strany.
- Nechte odpočinout na talíři zakrytém fólií po dobu 2-3 minut.
- Mezitím si připravte nudle podle pokynů na obalu.
- Hotové nudle sceďte a udržujte v teple ve velké misce.
- Vložte bok choy a hrášek do velké misky.
- Zalijte vroucí vodou a po dobu 2-3 minut blanšírujte.
- Sceďte a přidejte k nudlím společně s jarní cibulkou a olejem.
- Okořeňte a posypte sezamovými semínky.
- Pokrájejte steaky a podávejte s nudlemi, extra teriyaki marinádou, lístky koriandru a nakládaným zázvorem.

Minutkové hovězí s houbami
Lahodné hovězí s houbami, které sestává z jednoduchých asijských ingrediencí. Představte si maso, zemité houby a zeleninu připravené k dokonalosti v domácí omáčce a to vše za pouhých 16 minut!
Ingredience
Maso
- velký rib eye steak, nakrájený na tenké plátky
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 lžíce sójové omáčky
Omáčka
- 3 lžíce ústřicové omáčky
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžička tmavé sójové omáčky
- 2 lžičky cukru
- 2 lžičky rýžového octa
- 1 lžička sezamového oleje
Ostatní
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 drcené stroužky česneku
- 1 velká cibule nakrájená na plátky
- 5 cm kus zázvoru nakrájený na nudličky
- 230 g hub nakrájených na čtvrtky
- 3 zelené cibule nakrájené na plátky
Postup
- Přidejte do misky hovězí maso, sodu, kukuřičný škrob a 2 lžíce sójové omáčky.
- Vše promíchejte a odložte stranou.
- Všechny přísady do omáčky smíchejte v misce a odložte stranou.
- Olivový olej zahřejte na velké pánvi na vysokou teplotu.
- Přidejte hovězí maso a rozprostřete ho na pánvi.
- Nedotýkejte se ho po dobu 2 minut.
- Po 2 minutách maso trochu promíchejte, pak přidejte česnek, cibuli, zázvor a restujte 1 minutu.
- Přidejte houby a restujte další 2 minuty, dokud nezačnou trochu hnědnout.
- Vše přelijte omáčkou a promíchejte, dokud se ingredience s omáčkou dobře nespojí.
- Ozdobte zelenou cibulkou a podávejte.

Hovězí minutkový guláš
Máte chuť na guláš a nechcete trávit věčnost čekáním na tuto pochoutku? Připravte si lahůdku inspirovanou Maďarskem během chvíle s použitím minutkového masa.
Ingredience
- 1 polévková lžíce rostlinného oleje
- 300g minutkového hovězí masa nakrájeného na proužky (svíčková, flank steak…)
- 100 g hnědých žampionů, nakrájených na čtvrtky
- 2 lžičky papriky
- 500 g brambor, oloupaných a nakrájených na malé kostky
- 600 ml hovězího vývaru
- 500g konzervovaných rajčat
- hrst listů petrželky, hrubě nasekaných
- jogurt k servírování
- sůl a pepř dle chuti
Postup
- Polovinu oleje zahřejte na velké nepřilnavé pánvi, orestujte hovězí maso po dobu 2 minut a jednou promíchejte.
- Pokud máte malou pánev, udělejte to ve dvou dávkách.
- Přendejte maso na talíř.
- Na pánvi zahřejte zbývající olej a osmažte na něm houby po dobu 2-3 minut, dokud nezačnou hnědnout.
- Houby posypte paprikou, krátce orestujte, přidejte brambory, vývar a rajčata.
- Vše dobře promíchejte, přikryjte a vařte 20 minut, dokud brambory nezměknou.
- Nakonec přidejte hovězí maso spolu se šťávou a prohřejte.
- Dle chuti osolte a opepřete.
- Vmíchejte petrželku a jogurt a podávejte.

Pokud jste milovníci guláše a rádi byste si připravili zase něco trochu nového, inspirujte se našimi 10 recepty na guláš v různých obměnách.
Objevte podobné tipy
Minutkový hovězí steak
Minutkový steak je rychlé a chutné jídlo, které vyžaduje minimální přípravu. Připravíte ho za pouhých 15 minut! Podávejte s omáčkami dle výběru a jednoduchým zeleninovým salátem.
Ingredience
- 2 minutkové steaky (například z hovězí svíčkové)
- sůl a pepř dle chuti
- 2 lžíce másla
- 2/3 šálku remulády dle výběru k podávání
Zeleninový salát
- 10 cherry rajčat, nakrájených na polovinu
- 2 šálky rukoly
- 1/4 šálku salátového dresingu Vinaigrette (smícháte 6 lžic extra panenského olivového oleje, 2 lžíce bílého vinného octa, špetku soli a špetku mletého černého pepře)
Postup
- Připravte si ingredience.
- Steaky osolte a opepřete z obou stran.
- Zahřejte grilovací pánev na vysokou teplotu, vložte steaky a opékejte, dokud spodní strana nezhnědne (cca 3 minuty).
- Otočte steaky a restujte, dokud nezhnědnou.
- Neopékejte je moc dlouho, jinak riskujete, že maso ztuhne.
- Steaky vyjměte z pánve, přendejte je na talíř a nechte odpočinout.
- Přidejte na pánev 2 lžíce másla a pomocí vařečky seškrábněte zbylé kousky.
- Steaky pokapejte výpekem z pánve.
- Nakrájejte steaky na 4 plátky a nandejte na talíře.
- Podávejte se směsí cherry rajčat a rukoly zalitou dresingem.
- Na steaky přidejte velké množství remulády.
- Užijte si to!

Kromě grilovací pánve jistě můžete využít kontaktního grilu. Pokud by vás zajímalo, jak se na něm griluje, podívejte se na článek o hodnocení nejlepších modelů.
Hovězí po mongolsku
Úžasné a rychlé hovězí maso na mongolský způsob, který si hravě připravíte i vy. Lahodný flank steak v husté asijské omáčce, která sestává z pouhých pár ingrediencí. Tato hovězí minutka je lepší než jídlo v restauraci!
Ingredience
- 500 g flank steaku nakrájeného na kostičky
- 1/8 šálku kukuřičného škrobu
- 1/2 lžíce sezamového oleje
- 1/2 lžíce rostlinného oleje
- 3 drcené stroužky česneku
- 1 čajová lžička drceného zázvoru
- 1/2 šálku sójové omáčky
- 1/2 šálku vody
- 3/4 šálku třtinového cukru
- olej na smažení
- nakrájená jarní cibulka na ozdobu (volitelné)
Postup
- Promíchejte hovězí maso s kukuřičným škrobem a vložte do ledničky na 10 minut, zatímco budete připravovat omáčku a ohřívat olej.
- Na velké pánvi zahřejte sezamový a rostlinný olej.
- Přidejte česnek a zázvor a opékejte 1-2 minuty.
- Smíchejte sójovou omáčku s vodou a třtinovým cukrem.
- Přilijte k česneku a zázvoru, přiveďte k varu a vařte 2-3 minuty.
- Dejte stranou.
- Mezitím přidejte dostatek oleje na velkou wok pánev.
- Olej zahřejte a přidejte hovězí maso.
- Maso restujte z každé strany asi 1 – 2 minuty.
- Orestované maso vyjměte z pánve a položte ho na papírový ručník.
- Nakonec přidejte hovězí maso do omáčky a pořádně promíchejte.
- Přiveďte zpět k varu a vařte do zhoustnutí 2–3 minuty.
- Ihned podávejte ozdobené jarní cibulkou a ideálně s rýží.

Jaké maso je nejlepší pro minutkovou úpravu?
Jednoduše řečeno je to asi svíčková. Maso z ní je jemné a chutné, a to i přesto, že pochází z oblasti svalů. Pokud ji nakrájíte na opravdu tenké steaky, připravíte ji velmi rychle, asi za 4 minuty. V případě, že budete minutkové maso péct delší dobu, může ztvrdnout a moc si nepochutnáte.
A která minutka nejvíce bodovala právě u vás? Pochlubte se v sekci komentářů pod článkem!
Roštěnky sice z našeho jídelníčku mizí…..tak to je možné, ale že se na tom „mizení“ podílí příliš vysoká cena, to by bylo fér uvést. – Stáda krav se vybila, tak fakj, zvedne se cena. Kuřecí maso – dobrý, ale každý den? A vepřové, tučné tedy ne.