Recepty na minutkové hovězí v 5 rychlých variantách do vaší kuchyně

Máte chuť na kvalitní maso?

Nechcete strávit v kuchyni věčnost?

Pokud jste dvakrát odpověděli ano, tak nepřestávejte číst.

V tomto článku vám představíme snadné recepty na hovězí minutky, díky kterým si připravíte lahodný oběd či večeři.

Hovězí teriyaki s nudlemi

Úžasné a rychlé hovězí maso na mongolský způsob, který si hravě připravíte i vy. Lahodný flank steak v husté asijské omáčce, která sestává z pouhých pár ingrediencí. Lepší než v restauraci!

Ingredience

  • 8 minutkových steaků z hovězího masa (cca 600 g) – svíčková, flank steak
  • ½ šálku (125 ml) teriyaki marinády + navíc, k podávání
  • 400 g singapurských nudlí
  • 2 svazky baby bok choy, nakrájené na 4 cm kousky
  • 175 g hráškových lusků, nakrájený diagonálně na tenké plátky
  • 2 jarní cibulky, nakrájené na tenké plátky
  • 1 polévková lžíce sezamového oleje
  • 1 polévková lžíce opečených sezamových semínek
  • čerstvé koriandrové listy a nakládaný zázvor k servírování

Postup

  1. Vložte steaky do velkého sáčku s teriyaki marinádou.
  2. Odložte na 5 minut.
  3. Vyndejte steaky z marinády, osušte papírovou utěrkou a restujte na mírně naolejované nepřilnavé pánvi na středně vysokém ohni po dobu 1-2 minut z každé strany.
  4. Nechte odpočinout na talíři zakrytém fólií po dobu 2-3 minut.
  5. Mezitím si připravte nudle podle pokynů na obalu.
  6. Hotové nudle sceďte a udržujte v teple ve velké misce.
  7. Vložte bok choy a hrášek do velké misky.
  8. Zalijte vroucí vodou a po dobu 2-3 minut blanšírujte.
  9. Sceďte a přidejte k nudlím společně s jarní cibulkou a olejem.
  10. Okořeňte a posypte sezamovými semínky.
  11. Pokrájejte steaky a podávejte s nudlemi, extra teriyaki marinádou, lístky koriandru a nakládaným zázvorem.
Hovězí teriyaki s nudlemi, hráškem a bok choy na talířích s vidličkami.
www.australianbeef.com.au

Minutkové hovězí s houbami

Lahodné hovězí s houbami, které sestává z jednoduchých asijských ingrediencí. Představte si maso, zemité houby a zeleninu připravené k dokonalosti v domácí omáčce a to vše za pouhých 16 minut!

Ingredience

Maso

  • velký rib eye steak, nakrájený na tenké plátky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce sójové omáčky

Omáčka

  • 3 lžíce ústřicové omáčky
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička tmavé sójové omáčky
  • 2 lžičky cukru
  • 2 lžičky rýžového octa
  • 1 lžička sezamového oleje

Ostatní

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 drcené stroužky česneku
  • 1 velká cibule nakrájená na plátky
  • 5 cm kus zázvoru nakrájený na nudličky
  • 230 g  hub nakrájených na čtvrtky
  • 3 zelené cibule nakrájené na plátky

Postup

  1. Přidejte do misky hovězí maso, sodu, kukuřičný škrob a 2 lžíce sójové omáčky.
  2. Vše promíchejte a odložte stranou.
  3. Všechny přísady do omáčky smíchejte v misce a odložte stranou.
  4. Olivový olej zahřejte na velké pánvi na vysokou teplotu.
  5. Přidejte hovězí maso a rozprostřete ho na pánvi.
  6. Nedotýkejte se ho po dobu 2 minut.
  7. Po 2 minutách maso trochu promíchejte, pak přidejte česnek, cibuli, zázvor a restujte 1 minutu.
  8. Přidejte houby a restujte další 2 minuty, dokud nezačnou trochu hnědnout.
  9. Vše přelijte omáčkou a promíchejte, dokud se ingredience s omáčkou dobře nespojí.
  10. Ozdobte zelenou cibulkou a podávejte.
Hovězí za minutku s houbami a zeleninou s vařečkou.
www.jocooks.com

Hovězí minutkový guláš

Máte chuť na guláš a nechcete trávit věčnost čekáním na tuto pochoutku? Připravte si lahůdku inspirovanou Maďarskem během chvíle s použitím minutkového masa.

Ingredience

  • 1 polévková lžíce rostlinného oleje
  • 300g minutkového hovězí masa nakrájeného na proužky (svíčková, flank steak…)
  • 100 g hnědých žampionů, nakrájených na čtvrtky
  •  2 lžičky papriky
  •  500 g brambor, oloupaných a nakrájených na malé kostky
  •  600 ml hovězího vývaru
  •  500g konzervovaných rajčat
  •  hrst listů petrželky, hrubě nasekaných
  •  jogurt k servírování
  • sůl a pepř dle chuti

Postup

  1. Polovinu oleje zahřejte na velké nepřilnavé pánvi, orestujte hovězí maso po dobu 2 minut a jednou promíchejte.
  2. Pokud máte malou pánev, udělejte to ve dvou dávkách.
  3. Přendejte maso na talíř.
  4. Na pánvi zahřejte zbývající olej a osmažte na něm houby po dobu  2-3 minut, dokud nezačnou hnědnout.
  5. Houby posypte paprikou, krátce orestujte, přidejte brambory, vývar a rajčata.
  6. Vše dobře promíchejte, přikryjte a vařte 20 minut, dokud brambory nezměknou.
  7. Nakonec přidejte hovězí maso spolu se šťávou a prohřejte.
  8. Dle chuti osolte a opepřete.
  9. Vmíchejte petrželku a jogurt a podávejte.
Hovězí guláš s bramborami, jogurtem a petrželkou v hlubokém talíři.
www.bbcgoodfood.com

Pokud jste milovníci guláše a rádi byste si připravili zase něco trochu nového, inspirujte se našimi 10 recepty na guláš v různých obměnách.

Minutkový hovězí steak

Minutkový steak je rychlé a chutné jídlo, které vyžaduje minimální přípravu. Připravíte ho za pouhých 15 minut! Podávejte s omáčkami dle výběru a jednoduchým zeleninovým salátem.

Ingredience

  • 2 minutkové steaky (například z hovězí svíčkové)
  • sůl a pepř dle chuti
  • 2 lžíce másla
  • 2/3 šálku remulády dle výběru k podávání

Zeleninový salát

  •     10 cherry rajčat, nakrájených na polovinu
  •     2 šálky rukoly
  •     1/4 šálku salátového dresingu Vinaigrette (smícháte 6 lžic extra panenského olivového oleje, 2 lžíce bílého vinného octa, špetku soli a špetku mletého černého pepře)

Postup

  1. Připravte si ingredience.
  2. Steaky osolte a opepřete z obou stran.
  3. Zahřejte grilovací pánev na vysokou teplotu, vložte steaky a opékejte, dokud spodní strana nezhnědne (cca 3 minuty).
  4. Otočte steaky a restujte, dokud nezhnědnou.
  5. Neopékejte je moc dlouho, jinak riskujete, že maso ztuhne.
  6. Steaky vyjměte z pánve, přendejte je na talíř a nechte odpočinout.
  7. Přidejte na pánev 2 lžíce másla a pomocí vařečky seškrábněte zbylé kousky.  
  8. Steaky pokapejte výpekem z pánve.
  9. Nakrájejte steaky na 4 plátky a nandejte na talíře.
  10. Podávejte se směsí cherry rajčat a rukoly zalitou dresingem.
  11. Na steaky přidejte velké množství remulády.
  12. Užijte si to!
Hovězí steak s remuládou a zeleninovým salátem na talíři.
www.thespruceeats.com

Kromě grilovací pánve jistě můžete využít kontaktního grilu. Pokud by vás zajímalo, jak se na něm griluje, podívejte se na článek o hodnocení nejlepších modelů.

Hovězí po mongolsku

Úžasné a rychlé hovězí maso na mongolský způsob, který si hravě připravíte i vy. Lahodný flank steak v husté asijské omáčce, která sestává z pouhých pár ingrediencí. Tato hovězí minutka je lepší než jídlo v restauraci!

Ingredience

  • 500 g flank steaku nakrájeného na kostičky
  • 1/8 šálku kukuřičného škrobu
  • 1/2 lžíce sezamového oleje
  • 1/2 lžíce rostlinného oleje
  • 3 drcené stroužky česneku
  • 1 čajová lžička drceného zázvoru
  • 1/2 šálku sójové omáčky   
  • 1/2 šálku vody
  • 3/4 šálku třtinového cukru
  • olej na smažení
  • nakrájená jarní cibulka na ozdobu (volitelné)

Postup

  1. Promíchejte hovězí maso s kukuřičným škrobem a vložte do ledničky na 10 minut, zatímco budete připravovat omáčku a ohřívat olej.
  2. Na velké pánvi zahřejte sezamový a rostlinný olej.
  3. Přidejte česnek a zázvor a opékejte 1-2 minuty.
  4. Smíchejte sójovou omáčku s vodou a třtinovým cukrem.
  5. Přilijte k česneku a zázvoru, přiveďte k varu a vařte 2-3 minuty.
  6. Dejte stranou.
  7. Mezitím přidejte dostatek oleje na velkou wok pánev.
  8. Olej zahřejte a přidejte hovězí maso.
  9. Maso restujte z každé strany asi 1 – 2 minuty.
  10. Orestované maso vyjměte z pánve a položte ho na papírový ručník.
  11. Nakonec přidejte hovězí maso do omáčky a pořádně promíchejte.
  12. Přiveďte zpět k varu a vařte do zhoustnutí 2–3 minuty.
  13. Ihned podávejte ozdobené jarní cibulkou a ideálně s rýží.
Hovězí po mongolsku s jarní cibulkou na pánvi s vařečkou.
www.chefsavvy.com

Jaké maso je nejlepší pro minutkovou úpravu?

Jednoduše řečeno je to asi svíčková. Maso z ní je jemné a chutné, a to i přesto, že pochází z oblasti svalů. Pokud ji nakrájíte na opravdu tenké steaky,  připravíte ji velmi rychle, asi za 4 minuty. V případě, že budete minutkové maso péct delší dobu, může ztvrdnout a moc si nepochutnáte.  

A která minutka nejvíce bodovala právě u vás? Pochlubte se v sekci komentářů pod článkem!

Komentáře

  1. Roštěnky sice z našeho jídelníčku mizí…..tak to je možné, ale že se na tom „mizení“ podílí příliš vysoká cena, to by bylo fér uvést. – Stáda krav se vybila, tak fakj, zvedne se cena. Kuřecí maso – dobrý, ale každý den? A vepřové, tučné tedy ne.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.