Hledáte jednoduchý moučník na neděli?
Máte rádi osvěžující krémové dezerty?
Vsaďte na českou klasiku a vyzkoušejte naše recepty na Míša řezy!
Vyberte si oblíbenou,odlehčenou, nebo dokonce veganskou variantu, všechny zvládnete během chvilky.
Klasické Míša řezy na plech
INGREDIENCE
Na korpus:
- 6 vajec
- 6 lžic moučkového cukru
- 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
- 6 lžic polohrubé mouky
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- 3 lžičky holandského kakaa
Na krémovou náplň:
- 150 g změklého másla
- 500 g tučného měkkého tvarohu (ve vaničce)
- 100 g moučkového cukru
Na polevu:
- hořká čokoládová poleva (2 balení)
POSTUP:
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Oddělte žloutky od bílků. Z bílků ušlehejte tuhý sníh.
- Ve druhé míse vyšlehejte žloutky s cukrem a poté přidejte olej, mouku a prášek do pečiva. Opatrně prosijte do mísy kakao a důkladně promíchejte.
- Obě směsi opatrně smíchejte tak, aby sníh zcela nespadl.
- Těsto nalijte do vymazaného a moukou vysypaného plechu a dejte do trouby. Pečte cca 12 minut, poté vyndejte ven a nechte zcela vychladnout.
- Na náplň smíchejte tvaroh, máslo a cukr a vyšlehejte. Náplň rovnoměrně rozetřete na vychladlý korpus a dejte do ledničky na cca 45 minut.
- Rozpusťte hořkou čokoládovou polevu ve vodní lázni (nebo dle návodu na obalu) a namažte na ztuhlou tvarohovou náplň. Nechce zcela ztuhnout v chladu po cca 6 hodin.

K tomuto zákusku by se hodila i výborná káva z kávovaru DeLonghi. Mrkněte na jejich recenzi.
Vyzkoušejte i další recepty na lahodné dezerty s tvarohem!
Rychlé hrníčkové Míša řezy
Zapomeňte na hodiny strávené v kuchyni a připravte si oblíbené tvarohové řezy v časově nenáročné hrnkové variantě.
INGREDIENCE
Na korpus:
- 6 vajec
- 1 hrnek moučkového cukru
- 1/2 hrnku rostlinného oleje
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1/2 balíčku prášku do pečiva
- 1/4 hrnku holandského kakaa
Na krémovou náplň:
- 1 hrnek změklého másla
- 2 vaničky tučného měkkého tvarohu (ve vaničce)
- 3/4 hrnku moučkového cukru
Na polevu:
- hořká čokoládová poleva (2 balení)
POSTUP:
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Oddělte žloutky od bílků. Z bílků ušlehejte tuhý sníh.
- Ve velké míse ušlehejte žloutky s cukrem a poté přidejte olej, mouku a prášek do pečiva. Přidejte kakao a důkladně promíchejte.
- Obsah obou mís šetrně smíchejte tak, aby sníh zcela nespadl.
- Těsto nalijte do vymazaného a moukou vysypaného plechu a dejte do trouby. Pečte cca 12 minut, poté vyndejte ven a nechte zcela vychladnout.
- Na náplň smíchejte tvaroh, máslo a cukr a vyšlehejte. Náplň rovnoměrně rozetřete na vychladlý korpus a dejte do ledničky na cca 45 minut.
- Rozpusťte hořkou čokoládovou polevu ve vodní lázni (nebo dle návodu na obalu) a namažte na ztuhlou tvarohovou náplň. Nechce zcela ztuhnout v chladu po cca 6 hodin.

Máte rádi osvěžující moučníky? Vyzkoušejte malou obměnu a připravte si Míša řezy s ovocem. Je to jednoduché- stačí do tvarohové náplně zamíchat například čerstvé maliny, borůvky nebo banán a dobrota je na světě.
Objevte podobné tipy
Veganské Míša řezy bez másla
Fandíte současnému trendu rostlinné stravy? Ani tak se nemusíte vzdát oblíbeného dezertu! Vyzkoušejte veganskou verzi Míša řezů!
INGREDIENCE
Na korpus:
- 280 g hladké mouky
- 130 g krupicového cukru
- 2 vrchovaté lžičky kypřícího prášku
- 50 g holandského kakaa
- 250 ml kokosového mléka
- 50 g rostlinného oleje
- 1 lžíce jablečného octa
- špetka soli
Na náplň:
- 400 g hedvábného tofu (seženete ve zdravé výživě)
- šťáva ze 2 citronů
- 50 g moučkového cukru
- 50 ml kokosového mléka
Na polevu:
- čokoládová poleva bez živočišných složek (seženete ve zdravé výživě)
POSTUP:
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, sůl a holandské kakao.
- Přidejte kokosové mléko, olej, ocet a dobře promíchejte.
- Těsto vlijte do vymazané a moukou vysypané formy a dejte do trouby. pečte cca 30 minut, poté vyndejte z trouby a nechte zcela vychladnout.
- Na náplň smíchejte tofu, citronovou šťávu, cukr a dobře promíchejte. Po troškách přidávejte kokosové mléko, dokud nebude mít náplň konzistenci tvarohu (nemusíte použít všechno mléko).
- Náplň rozetřete na vychladlý korpus a dejte do ledničky na cca 45 minut.
- Rozpusťte čokoládovou polevu podle návodu na obalu a rozetřete po celé ploše moučníku.
- Dejte do chladna alespoň na 5 hodin, aby poleva zcela ztuhla a šla krájet.

Zaujal vás tento recept? Vyzkoušejte i další sladké dobroty ve veganské úpravě.
Odlehčené tvarohové řezy
Mlsáte rádi ale přitom si chcete udržet štíhlou linii? Luxusní Míša řezy si můžete připravit i v odlehčené verzi! Vyzkoušejte light variantu sladkých Míša řezů, díky kterým si pochutnáte bez výčitek.
INGREDIENCE:
Na korpus:
- 100 g polohrubé mouky
- 80 g moučkového cukru
- 2 lžíce oleje
- 1 lžička prášku do pečiva
- 20 g holandského kakaa
- 4 vejce
Na náplň:
- 500 g nízkotučného tvarohu
- 100 g másla
- 110 g moučkového cukru
Na polevu:
- 100 g hořké čokolády
- 80 g másla
- 2 lžíce mléka
- 1 lžíce moučkového cukru
POSTUP:
- Troubu předehřejte na 200 °C.
- Oddělte žloutky od bílků. Z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh.
- V oddělené míse smíchejte ostatní ingredience na těsto a nakonec opatrně vmíchejte sníh.
- Těsto vlijte na plech vyložený pečícím papírem a pečte cca 10 minut. Vyndejte z trouby a nechte zcela vychladnout.
- Na náplň vyšlehejte tvaroh s cukrem a máslem. Rovnoměrně rozetřete na vychladlý korpus a dejte na 1 hodinu do ledničky.
- Na polevu rozpustíme čokoládu ve vodní lázni, přimícháme změklé máslo, mléko a cukr a dobře promícháme.
- Polevu nalijeme na vychladlou náplň a dáme na další 4 hodiny do ledničky.

Fandíte zdravým dobrotám? Vyzkoušejte letos třeba zdravé vánoční cukroví, po kterém nepřiberete ani deko!
Kde se vzaly Míša řezy?
Oblíbený dezert je vlastně český unikát- vznikl totiž jako moučník inspirovaný československým výrobkem: nanukem Míša.
Nanuk Míša se vyráběl od roku 1962 v pražské mlékárně Laktos. Jeho základ tvořil sladký tvaroh a byl obalen v tmavé čokoládové polevě. Děti měly rády zejména obal s medvídkem. Ve víceméně stejné podobě se nanuk vyrábí dodnes.
Spojení studeného tvarohu a hořké čokolády je natolik lahodné, že dal vzniknout řezům se stejnými ingrediencemi. Tvarohové řezy Míša se staly rychle součástí nejen domácího pečení, ale i nabídky cukráren.
Chutnají vám klasické Míša řezy na plech? Vyzkoušejte i variantu ve skleničce– malý pohár pro každého stolovníka zvlášť podle videoreceptu: