5 nejlepších receptů na medové pokrmy. Sladké i slané varianty!

Med je skvělým sladidlem do čaje.

Ale víte, jak jinak se dá v kuchyni použít?

Máme pro vás ty nejlepší recepty s medem v 5 různých variantách.

Ochutnejte luxusní kachní prsa, italské kuličky i oblíbené perníčky.

Tak pojďme na to!

Kuřecí křídla na medu s chilli a česnekem

Tato křidýlka marinovaná v medu, česneku, chilli a sójové omáčce se budou perfektně vyjímat nejen na vaší letní grilovačce.

INGREDIENCE

  • 1/2 kg kuřecích křídélek
  • 4 stroužky česneku
  • 5 lžic medu
  • chilli
  • pepř
  • sůl
  • bazalka
  • 2 lžíce sojové omáčky

POSTUP

  1. Všechny ingredience umíchejte v hladkou marinádu, česnek důkladně utřete se solí.
  2. Marinujte přes noc a druhý den pečte nebo grilujte.
  3. Křidýlka jsou lahodně pikantní, podávejte s rýží nebo bramborovou kaší.
Kuřecí křidýlka marinovaná v medu, česneku, chilli a sójové omáčce, posypané jarní cibulkou a servírované v hlubokém talíři.
www.karenskitchenstories.com

Vyzkoušejte i našich dalších 6 nejlepších receptů na křehká kuřecí křidélka. Hlavní jídlo, ale i chuťovka na párty!

Italské kuličky Struffoli

Vyzkoušejte tento vynikající sváteční dezert! Jedná se o malé křupavé kuličky s medovou polevou, posypané duhovými kuličkami.

INGREDIENCE

  • 4 vejce
  • 2 a ¼ šálku hladké mouky
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • ¼ lžičky hrubé soli
  • kůra z 1 citronu
  • kůra z 1 pomeranče
  • řepkový olej, na smažení
  • 1 šálek medu
  • ½ až ¾ šálku duhových kuliček, na posypání

POSTUP

  1. Do velké mísy přidejte vejce, mouku, ½ lžičky vanilkového extraktu, sůl a citrusovou kůru.
  2. Rukama promíchejte, dokud nevznikne lepivé těsto.
  3. Těsto vyklopte na lehce pomoučněnou plochu a těsto hněťte 2 až 3 minuty.
  4. Těsto rozdělte na tři stejně velké části.
  5. Jednotlivé kusy srolujte do dlouhých provazů o tloušťce asi 1,5 cm.
  6. Nakrájejte provazy na kousky o velikosti 0,5 až 1,5 cm a každý kus srolujte do tvaru malé koule.
  7. Nepravidelné velikosti jsou normální a fungují dobře.
  8. Nalijte olej do velké pánve s těžkým dnem tak, aby byla naplněna asi do velikosti třetiny kuliček.
  9. Zahřejte olej na 175 stupňů Celsia.
  10. Poté si připravte tác vyložený papírovými utěrkami, aby po smažení absorboval přebytečný olej.
  11. Když olej dosáhne požadované teploty, opatrně do něj vhazujte kuličky těsta po malých dávkách a smažte, dokud se nenafouknou a ze všech stran nezezlátnou.
  12. Pomocí kovového cedníku vyjměte usmažené kuličky a přendejte na plech vyložený papírovou utěrkou, aby odkapaly.
  13. Pokračujte, dokud nejsou všechny kuličky těsta smažené.
  14. Zatímco se těsto smaží, přidejte do malého hrnce med a ½ lžičky vanilky.
  15. Nastavte na střední teplotu.
  16. Občas promíchejte a odstavte z ohně, jakmile směs dosáhne konzistence podobné sirupu, to potrvá asi 5 minut.
  17. Ještě teplé osmažené kuličky přidejte do velké mísy.
  18. Nalijte na ně horkou medovou směs a do mísy přidejte také duhové kuličky.
  19. Míchejte, dokud kuličky nebudou v posypkách  a medové směsi plně obalené.
  20. Ihned podávejte nebo skladujte ve vzduchotěsné nádobě až 2 dny.
Malé křupavé kuličky s medovou polevou, posypané duhovými kuličkami a servírované na talíři.
www.wishesndishes.com

Možná se vám budou hodit i naše recenze plynových sporáků, ve kterých vám prozradíme vše důležité a zmíníme i oblíbené kombinované modely.


Medové řezy

Jednoduchý moučník, na který potřebujete ingredience, které většinou máte schované doma ve spíži: kokos, kukuřičné lupínky, ovesné vločky, cukr, máslo a samozřejmě med. A navíc děti tento dezert naprosto milují!

INGREDIENCE

  • 45 g kukuřičných lupínků
  • 120 g ovesných vloček
  • 120 g sušeného kokosu
  • 165 g moučkového cukru
  • 125 g másla nebo margarínu
  • 2 lžíce medu

POSTUP

  1. Předehřejte troubu na 160 °C .
  2. Pečicí plech o rozměrech 30×20 cm bohatě vymažte máslem/margarínem.
  3. Dejte stranou.
  4. Ve velké misce jemně rozdrťte kukuřičné lupínky zadní stranou lžíce – buďte opatrní, abyste je nerozdrtili příliš, protože stále chcete, aby řezům dodaly trochu textury a křupavosti.
  5. Do kukuřičných lupínků přidejte ovesné vločky, kokos a moučkový cukr.
  6. Suché ingredience míchejte, dokud se nespojí.
  7. V malém hrnci rozpusťte na mírném ohni máslo/margarín a med.
  8. Nalijte směs másla/margarínu a medu do suchých přísad a míchejte, dokud se vše nespojí.
  9. Směs přendejte do předem vymazané formy.
  10. Zadní stranou lžíce zatlačte směs do rohů a rovnoměrně ji vyrovnejte do formy.
  11. Pečte v předehřáté troubě 10–15 minut, dokud buchta nezíská teplou zlatou barvu.
  12. Před vyklopením na prkénko a nakrájením na plátky nebo čtverce nechte zcela vychladnout.
Řezy z medu nakrájené na kostky a naskládané na sobě.
www.bakingwithgranny.co.uk

Kachní prsa na medu

Tento luxusní recept na medová kachní prsa se velmi snadno připravuje a jedná se například o krásný předkrm, který nadchne všechny vaše hosty. Pokrm můžete podávat také s dušenou zeleninou a gratinem a vznikne vám skvělý hlavní chod pro jakoukoli příležitost.

INGREDIENCE

  • 4 kachní prsa
  • 2 lžičky balzamikového octa
  • 2 hrsti rozinek
  • 2 nasekané ​​šalotky
  • 4 lžíce medu
  • skořice
  • 200 ml ovocného džusu (meruňkový, ananasový…)
  • tymián, sůl, kmín

POSTUP

  1. Kachní prsa na povrchu nařezejte.
  2. Poté je dejte do hrnce s trochou vody.
  3. Je nezbytné, aby se kachní kůže dotýkala hrnce.
  4. Po 10 minutách vaření prsa otočte na druhou stranu a povařte 10 minut.
  5. Osolte a opepřete.
  6. Kachní prsa vyjměte z hrnce.
  7. V hrnci poduste 3 minuty šalotku.
  8. Poté k šalotce přidejte balzamikový ocet, koření a med.
  9. Po dalších 2 minutách do omáčky přidejte rozinky a ovocný džus.
  10. Směs je nutné pravidelně míchat.
  11. Omáčku 10 minut vařte a poté do hrnce přidejte kachní prsa.
  12. 5 minut bude stačit, aby byla prsa plně uvařená a připravená k podávání.
  13. Užijte si to!
Medová kachní prsa servírovaná na talíři se salátem.
www.eatwell101.com

Medové perníčky

Lahodné perníčky ochucené sladkým medem a kořením jsou u nás oblíbené nejen na Vánoce. Připravte si je podle našeho jednoduchého návodu!

INGREDIENCE

  • 70 g másla pokojové teploty
  • 160 g moučkového cukru
  • 3 lžíce medu
  • 2 celá vejce pokojové teploty plus jedno další vejce na potření
  • 400 g hladké mouky
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 a 1/2 lžičky mleté ​​skořice
  •  1/2 lžičky mletého badyánu
  •  1/4 lžičky zázvoru
  •  1/4 lžičky hřebíčku
  •  špetka soli
  •  2 lžičky citronové kůry (volitelně)

POSTUP

  1. Do střední mísy prosejte mouku, jedlou sodu, mletou skořici , mletý badyán, zázvor, hřebíček a špetku soli.
  2. Ušlehejte máslo spolu s moučkovým cukrem do nadýchané hmoty.     
  3. Poté zašlehejte vejce, jedno po druhém.
  4. Pak postupně přilévejte med, vanilkový extrakt a citronovou kůru (volitelně).
  5. Misku oškrábejte stěrkou a šlehejte asi minutu.
  6. Snižte stupeň šlehání na nízkou rychlost a  postupně přidávejte mouku prosátou s kořením a jedlou sodou.
  7. Šlehejte, dokud se vše nespojí.
  8. Těsto vyklopte na lehce pomoučněnou plochu a minutu hněťte.
  9. Pokud se těsto zdá příliš lepivé, přidejte ještě trochu mouky.
  10. Zabalte do plastové fólie a dejte do lednice na 4 hodiny nebo přes noc.
  11. Předehřejte troubu na 176 – 182 stupňů Celsia.
  12. Vyložte si plechy pečicím papírem nebo děrovanou podložkou.
  13. Těsto vyválejte mezi 2 kusy pečícího papíru na tloušťku asi 3 – 4 mm.
  14. V případě potřeby velmi lehce pomoučněte spodní pečící papír.
  15. Vykrajujte perníčky a přendejte na plech vyložený pečicím papírem.
  16. Pečte 6–8 minut, dokud nejsou perníčky nafouklé a zlaté.
  17. Větší perníčky se mohou péct trochu déle.
  18. Menší tvary a větší tvary zkuste péct zvlášť, menší tvary se upečou dříve než větší.
  19. Vyjměte z trouby, nechte pár minut vychladnout na plechu a poté přendejte na chladicí mřížku.
  20. Pokud chcete mít perníčky hezky lesklé, ušlehejte 1 vejce a poté ho sceďte.     
  21. Perníčky pomažte vejcem hned po vytažení z trouby, dokud jsou ještě horké.
  22. Ujistěte se, že nepřidáváte příliš mnoho rozšlehané vejce, protože může stékat po stranách a pod perníčky.
  23. Užijte si to!
Perníčky ochucené sladkým medem a kořením v různých variantách.
www.hanielas.com

Pokud jste fanoušci tohoto oblíbeného cukroví, nezapomeňte se podívat i na naše další recepty na měkké perníčky s medem v pěti variantách!

Med se nehodí do každého pečení. Například piškotové moučníky jsou s medem málo kypré. Naopak potřeme-li s ním maso před pečením, vytváří se křupavá krusta pěkné zlatavé barvy.

Pro tyto účely můžeme med ještě míchat s pikantnějšími surovinami, jako je hořčice či různé druhy koření.

A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X