Recepty na slané pečivo v osmi různých podobách. Jde to i bez listového těsta!

Čekáte návštěvu a chcete jí namísto oblíbeného dezertu nabídnout něco jiného?

Inspirujte se našimi recepty na slané pečivo!

Krekry, sušenky, tyčinky, preclíky, fantazii se meze nekladou.

Nabízejte je s rozmanitými typy sýrů a uzenin nebo je podávejte s pestrou variantou dipů.

Uvidíte, že nejen návštěva bude nadšená!

Nejlepší slané pečivo k vínu 

Večerní posezení se skleničkou vína je jedním se způsobů, jak příjemně zakončit těžký den. Připravte si k němu i něco na chroupání!

Ingredience:

  • 1 a 1/2 šálku mouky
  • 1/2 šálku vody
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 čajová lžička cukru
  • 1 čajová lžička rozmarýnu
  • 1 a 1/2 PL olivového oleje
  • hrubozrnná sůl na posypání

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 200°C.
  2. V misce smíchejte mouku, sůl, cukr, nasekaný rozmarýn a důkladně promíchejte.
  3. Přidejte vodu a olej.
  4. Vypracujte v těsto.
  5. Těsto rozválejte na vále na přibližně půl centimetru vysoký obdélník.
  6. Ten následně nožem či kráječem na pizzu nakrájejte na čtverečky.
  7. Čtverečky přendejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete vodou a posypejte solí.
  8. Před vložením do trouby každý čtvereček propíchněte vidličkou.
  9. Pečte přibližně 10-12 minut dozlatova.
Domácí slané krekry s rozmarýnem
zdroj: foxandbriar.com

Slané pečivo s nivou 

Niva s čerstvým rohlíkem či houskou je pro mnohé gurmánským zážitkem sama o sobě. Tento recept originálním způsobem spojuje 2 v 1.

Ingredience:

  • 500 g mouky
  • 200 g sýru niva
  • 30 g čerstvého droždí
  • 150 g vody
  • 100 g másla
  • 8 g soli
  • 1 vejce

Postup:

  1. V malé misce si připravte kvásek
  2. Na vále si z mouky udělejte kopeček s jamkou uprostřed, do kterého následně přidejte najemno nastrouhanou nivu, sůl, rozpuštěné máslo, vodu a kvásek.
  3. Vše rukama důkladně zpracujte do podoby hladkého těsta.
  4. Následně nechte těsto na vále překryté utěrkou přibližně 50 minut kynout.
  5. Po vykynutí těsto rozválejte na obdélník přibližně jeden a půl centimetru vysoký.
  6. Z tohoto obdélníka poté nožem vykrájíte čtvrtce, obdélníky, trojúhelníky či další tvary.
  7. Tyto tvary umístěte na pečicím papírem vyložený plech a nechtě ještě chvilku kynout.
  8. Vložte do trouby předehřáté na 180°C a pečte přibližně 20-25 minut dozlatova.
Pečivo vyrobené z nivy, mouky a soli
zdroj: yummly.com

Domácí slané krekry se sýrem

Rychlé, snadné a chutné! Tak by šlo několika slovy charakterizovat tuto pochoutku. Máte-li rádi pikantní chuť, přidejte do těsta chilli či další koření!

Ingredience:

  • 170 g sýru čedar
  • 1/4 šálku másla
  • 3/4 šálku mouky
  • 1 PL mléka
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1/2 čajové lžičky vloček z červeného pepře

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 175°C.
  2. V misce důkladně smíchejte nastrouhaný čedar, změklé máslo, mouku, sůl a vločky červeného pepře.
  3. Následně přidejte mléko a vypracujte v těsto.
  4. Na vále toto těsto pomocí válečku vytvarujte do tvaru obdélníka, přibližně půl centimetru vysokého.
  5. Pomocí nože či kráječe na pizzu těsto nařezejte na čtverečky či další tvary.
  6. Každý krekr následně pomocí vidličky či ostré špejle propíchněte.
  7. Krekry vložte na plech s pečicím papírem a pečte přibližně 12-15 minut.
Slané sušenky připravená z čedaru
zdroj: chef-in-training.com

Křupavé preclíky nejen k pivu

Slané preclíky chutnají skvěle k pivu i dalším pochutinám. Upečte si je sami doma. Správné vytvarování je jen otázkou cviku!

Ingredience:

  • 4 šálky mouky
  • 1 a 1/2 šálku teplé vody
  • 2 čajové lžičky suchého droždí
  • 1 PL cukru
  • 1 vejce
  • 1 čajová lžička soli
  • hrubozrnná sůl na posypání

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 200°C.
  2. Plech vyložte pečicím papírem.
  3. V misce s teplou vodou důkladně rozpusťte droždí.
  4. Následně přidejte cukr, sůl a opět důkladně míchejte, dokud se jednotlivé ingredience nerozpustí.
  5. Ke směsi postupně přidávejte mouku.
  6. Vařečkou, rukama či pomocí hnětače vypracujte hladké nelepivé těsto. V případě potřeby přidejte více mouky.
  7. Nechte těsto alespoň 40 minut kynout.
  8. Následně těsto z mísy přemístěte na pomoučněný vál, ještě chvilku ho prohněťte a následně ho za pomoci nože rozdělte na 6-8 stejně velkých kousků. Závisí, jak velké preclíky chcete mít.
  9. Z jednotlivých kousků těsta vyválejte válečky, alespoň 40 centimetrů dlouhé. Opět záleží, jak velkým preclíkům dáváte přednost.
  10. Následně z válečků vytvarujte jednotlivé preclíky, položte je na plech a nechte ještě alespoň 10 minut kynout.
  11. Povrch preclíků potřete rozšlehaným vajíčkem a posypejte hrubozrnnou solí.
  12. Vložte do předehřáté trouby a v závislosti na velikosti a tloušťce preclíků pečte přibližně 20-25 minut dozlatova.
Klasické preclíky sypané solí
zdroj: sallysbakingaddiction.com

Před potřením vajíčkem a vložením do trouby můžeme preclíky tak zvaně louhovat. Stačí preclík po vykynutí na 20-30 vteřin ponořit do litru vroucí vody, ve které jste rozpustili tři polévkové lžíce jedlé sody. Preclíky poté budou mít typickou tmavší barvu, kterou známe od našich západních sousedů.

Slané sušenky s parmezánem

Směs parmezánu a bylinek dělá z těchto sušenek nejen chuťový, ale také jedinečný aromatický zážitek. Zavřete oči a budete si přepadat jak ve slunné Itálii.

Ingredience:

  • 1 šálek mouky
  • 1/2 šálku strouhaného parmezánu
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1/2 čajové lžičky sušeného mletého česneku
  • 1/2 čajové lžičky oregana
  • 1/4 čajové lžičky petrželky
  • 4 PL másla
  • 1/4 šálku mléka

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 180°C.
  2. V misce smíchejte všechny suché ingredience, tedy mouku, parmezán, bylinky a koření.
  3. Promíchejte a přidejte změklé máslo a mléko.
  4. Zpracujte do podoby těsta, ručně nebo lze použít i vhodný kuchyňský robot.
  5. Následně těsto přemístěte na vál, rozválejte na obdélník a pomocí nože či vykrajovátek na vánoční cukroví vykrájejte různé tvary.
  6. Slané sušenky následně přemístěte na plech s pečicím papírem a pečte přibližně 15-20 minut dozlatova.

Ve vzduchotěsném obalu vám toto slané pečivo snadno vydrží tři a čtyři dny.

Slané parmezánové krekry
zdroj: kitchenathoskin.com

Nejrůznější slané pochoutky můžete při konzumaci namáčet v rozmanitých omáčkách. Inspirujte se našimi recepty na oblíbené dipy!

Kynuté slané rohlíčky  

Rohlíčky můžete na závěr posypat nejen mákem a sezamovým semínkem, ale také semínkem lněným, slunečnicovým či dýňovým. Zaleží, kterému z nich dáváte přednost!

Ingredience:

  • 5 šálků mouky
  • 200 g taveného sýra
  • 1 šálek teplého mléka
  • 2 čajové lžičky suchého droždí
  • 1 PL cukru
  • 2 PL oleje
  • 2 žloutky
  • 1 bílek
  • 1 čajová lžička soli
  • mák a sezamová semínka na posypání

Postup:

  1. Z droždí, cukru a trochy mléka vypracujte kvásek. Nechte 5 minut odstát.
  2. V mezidobě si v misce smíchejte mouku a sůl.
  3. Následně k nim přidejte kvásek.
  4. Zlehka promíchejte a přidejte zbytek mléka, žloutky, olej a nadrobno nakrájený sýr.
  5. Ručně vypracujte do podoby hladkého nelepivého těsta.
  6. Nechte alespoň 20 minut vykynout.
  7. Následně těsto rozválejte válečkem, pomocí nože rozřezejte na trojúhelníky, které následně srolujte do podoby rohlíku. Velikost a sílu těsta zvolte podle toho, jak velké rohlíčky chcete vytvořit.
  8. Rohlíčky přemístěte na plech a nechte je ještě chvilku vykynout.
  9. Předehřejte troubu na 180°C.
  10. N a závěr potřete rohlíčky bílkem a posypejte mákem a sezamovým semínkem.
  11. Pečte v předehřáté troubě přibližně 20-25 minut dozlatova.
Domácí rohlíčky sypané mákem a sezamovými semínky
zdroj: ivhungry.com

Tyto rohlíčky můžeme před zabalením rovněž naplnit, například směsí sýra a bylinek. Inspirujte se našimi recepty na plněné slané pečivo!

Česnekové uzlíky s bylinkami

Tajemství této slané pochoutky je ukryto především v jejím česnekovo-bylinkovém přelivu.

Ingredience:

Na těsto

  • 3 a 1/2 šálku mouky
  • 1 a 1/3 šálku teplé vody
  • 2 čajové lžičky suchého droždí
  • 1 PL cukru
  • 2 PL olivového oleje
  • 1/2 čajové lžičky sušeného mletého česneku
  • 3/4 čajové lžičky soli

Na potření

  • 5 PL másla
  • 3 stroužky česneku
  • 1 čajová lžička italských bylinek
  • 1/4 šálku strouhaného parmezánu
  • 2 PL čerstvé petrželky
  • sůl

Postup:

  1. V misce si připravte z droždí, cukru a trochy vody kvásek. Nechte 5 minut odpočívat.
  2. Následně ke kvásku přidejte olivový olej, sůl, česnekový prášek a polovinu množství mouky.
  3. Promíchejte a poté přidejte i zbytek mouky a vody.
  4. Následně ručně nebo pomocí hnětače zpracujte do podoby hladkého těsta.
  5. Těsto poté přendejte do jiné olejem vymazané mísy, překryjte alobalem a nechte přibližně 60 minut kynout na teplém místě.
  6. Následně těsto vyklopte na vál a připravte si z něj šestnáct stejně velkých kousků.
  7. Ty následně zpracujte do podoby přibližně 30 centimetrů dlouhých válečků, ze kterých uvažte uzlíky.
  8. Uzlíky položte na plech s pečicím papírem a nechte ještě chvíli odpočinout.
  9. Mezitím si předehřejte troubu na 180°C a připravte si česnekový přeliv.
  10. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte do něj prolisované stroužky česneku, italské bylinky a sůl.
  11. Přibližně polovinou této směsi poté uzly potřete a dejte na 20-25 minut péct.

Po vyjmutí z trouby ještě teplé pečivo znovu potřete zbytkem česnekového másla a posypejte parmezánem a nasekanou petrželkou.

Kynuté uzlíky na slano s česnekem a bylinkami
zdroj: sallysbakingaddition.com

Jednotlivé kroky přípravy můžete zhlédnout také prostřednictvím videoreceptu!

zdroj: sallysbakingaddiction.com

Slané tyčinky s mozzarellou 

Máte rádi pizzu? V tom případě vám zcela jistě budou chutnat i tyto tyčinky!

Ingredience:

  • 500 g koupeného těsta na pizzu nebo domácího těsta na pizzu
  • 1 a 3/4 šálku mozzarelly
  • 2 PL másla
  • 2 stroužky česneku
  • 1 čajová lžička sušené bazalky

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 220°C.
  2. Pizza těsto na pečícím papíru rozválejte do tvaru obdélníku.
  3. V misce rozmíchejte rozpuštěné máslo, prolisovaný česnek a bazalku.
  4. Touto směsí následně těsto přetřete.
  5. Posypejte těsto nastrouhanou mozzarellou.
  6. Takto připravené těsto nakrájejte nožem na jednotlivé tyčinky.
  7. Vložte do předehřáté trouby a pečte přibližně 10-15 minut dozlatova.
Slané tyčinky s mozzarellou servírované na talířku
zdroj: sallysbakingaddiction.com

Slané pečivo není pouze z listového těsta

I když mnoho lidí si pod pojmem slané pečivo představuje především nejrůznější tyčinky, šneky a další tvary vyrobené z listového těsta, není to zdaleka pravda.

Slané pochoutky se dají stejně dobře připravit také z těsta kynutého či těsta obohaceného o různé typy sýrů, jogurt či zakysanou smetanu. Kromě nich jsou nedílnou ingrediencí tohoto typu pečiva také nejrůznější bylinky a koření. Dá se říci, že fantazii se meze nekladou. Záleží na tom, jakým chutím dáváte přednost.

Užitečné pomůcky na přípravu slaného pečiva

Příprava slaného pečiva není většinou vůbec nijak náročná. Kromě základních pomůcek, jako je mísa, vařečka, vál či váleček, se vám především na krekry bude hodit kráječ na pizzu, který zaručí vlnité okraje krekrů.

Kromě toho lze na rozmanité tvary, z těsta nekynutého i kynutého, využít také nejrůznější  vykrajovátka, například kolečka, srdíčka či hvězdičky, které za jiných okolností používáte na vánoční cukroví. Snadno a rychle tak vytvoříte slané sušenky nejrůznějších tvarů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X