Chutné slané sváteční pohoštění

I o vánočních svátcích může přijít chvíle, kdy už je všeho sladkého jaksi dost a přijde k chuti také něco slaného. Při posezení u sklenky vína také není příliš chuť na sladké, ale po slané sušence každý rád sáhne. Právě pro tyto účely vynecháme sladké cukroví a místo něho nebo navíc upečeme slané drobné pečivo. Slaným pečivem jsou v tomto případě myšleny drobné kousky pečiva připravené z listového těsta, křehkého těsta nebo jednoduchých těst s přídavkem tvarohu nebo jogurtu.

1. Slané tyčinky z listového těsta

Výborné, rychlé a jednoduché tyčinky z listového těsta.

INGREDIENCE :

  • 500 g listového těsta
  • 1 velké vejce
  • 1/2 hrnku strouhaného parmazánu
  • 1 hrnek strouhaného gruyere sýra
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 lžička soli
  • černý mletý pepř

POSTUP :

  1. Předehřeme troubu na 190 °C.
  2. Plech vyložte pečícím papírem.
  3. Těsto rozválíme  na velikost přibližně 25 x 30 cm.
  4. Rozšleháme vejce se lžičkou vody a směsí potřeme povrch těsta.
  5. Poté posypte těsto strouhaným sýrem.
  6. Přidáme lžičku tymiánu, soli a trochu pepře.
  7. Těsto nakrájíme na přibližně 20 tenkých proužků
  8. Pečme přibližně 10 až 15 minut nebo dozlatova.

Slané tyčinky z listového těsta

zdroj : carujeme.cz

2. Slané kynuté mini rohlíčky

INGREDIENCE :

na těsto

  • 600g hladké mouky
  • 300ml mléka
  • 150ml oleje
  • 1 instantní droždí
  • 1 lžička cukru krystal,
  • sůl
  • 1 lžička sušeného oregana

na náplň

  • 1 velký rajčatový protlak
  • 200 g šunky
  • 200 g tvrdého sýru na plátky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • bylinky

POSTUP :

  1. Mouku smícháme s cukrem, solí a  droždím.
  2. Přilijeme olej a vlažné mléko.
  3. Těsto zaděláme ručním šlehačem.
  4. Necháme nakynout a poté si rozdělíme na 4 bochánky.
  5. Z každého bochánku vyválíme placku cca 3-5mm silnou, rozkrájíme rádýlkem na 8 trojúhelníčků a naplníme je.
  6. Placku potřeme směsí rajčatového protlaku, oleje a bylinek.
  7. Na to klademe kousky šunky a sýru.
  8. Zatočíme, dáme na plech s pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem a můžeme posypat hrubozrnnou solí nebo sezamem.
  9. Pečeme na 180°C asi 25 minut.

Slané kynuté minirohlíčkyzdroj : pidak.cz

Sýr je mléčný výrobek bohatý na různé živiny. Obsahuje vápník, vitamin B12, vitamin A, fosfor, zinek, vitamin D, železo, sodík a hořčík.  Díky velkému množství zinku posiluje i ​​imunitu.

3. Slané pečivo z nivy

Vlastnoručně upečené slané pečivo se stane hitem vaší oslavy nebo vámi pořádané párty.

INGREDIENCE :

  • 200 g másla
  • 240g hladké mouky
  • 240 g sýru nivy
  • 1/2 malé lžičky mleté papriky
  • 1 vejce na potření

POSTUP :

  1. Sýr i máslo nastrouháme.
  2. Přidáme hladkou mouku, papriku a vypracujeme hladké těsto.
  3. Necháme ho odležet optimálně přes noc.
  4. Vyválíme plát asi 3 mm silný, ze kterého vykrajujeme kolečka nebo tyčinky.
  5. Tvary klademe na plech vyložený pečicím papírem.
  6. Potřeme je rozšlehaným vejcem.
  7. Pečeme na 180 ˚C přibližně 10 minut.

Slané pečivo z nivy

zdroj : smuckers.com

4. Křehké slané pečivo z brambor

INGREDIENCE :

  • 250g hladké mouky
  • 250g vařených brambor
  • 250 g másla
  • 1 žloutek
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vejce na potření
  • na posyp hrubá sůl, kmín, mák, sezamové semínko

POSTUP :

  1. Brambory nastrouháme.
  2. Všechny suroviny zpracujeme v těsto.
  3. Příliš jej nepropracujeme, protože by bylo mazlavé.
  4. Bramborové těsto vyválíme na placku o síle 5 mm.
  5. Z těsta vykrojíme libovolné tvary.
  6. Bramborové tvary potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme hrubou solí, kmínem nebo sezamovým semínkem.
  7. Tvary přeneseme na plech a pečeme v troubě vyhřáté na 180 – 190 °C asi 20 minut dorůžova.

Křehké slané pečivo z brambor

zdroj : megvkuchyni.cz

Slané pečivo lze upéct i z jogurtového těsta, zakysané smetany,  sýrů, tvarohu nebo také z  těst, která se používají pro sladké pečivo, jako je například těsto kynuté pod vodou nebo vínové pečivo. Pouze vynecháme cukr a nahradíme jej potřebnou dávkou soli. I tato těsta si můžeme dochutit kořením podle vlastní chuti.

 

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *