Jen karbanátky a sekaná?
Naopak – skvělých receptů s mletým masem je spousta!
Můžete z něj připravit polévku, omáčku a samozřejmě i celou řadu hlavních chodů.
Zvládnou si s ním poradit i úplní začátečníci.
Který recept bude vaším favoritem?
Cuketa plněná mletým masem
Spojení svěží, šťavnaté zeleniny a lehce pikantního mletého masa je dokonalé.
Ingredience
- 1 velká cuketa
- 250 g mletého masa
- 1 šalotka
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce sušených rajčat v oleji + 2 lžíce oleje
- 1 lžíce koření směsi italských bylinek (bazalka, oregano, rozmarýn, estragon)
- 100 g strouhaného sýru parmezánového typu
- čerstvá petrželka
Postup
- Cuketu omyjte, podélně rozřízněte a vydlabte lžící.
- Dužinu nakrájejte.
- Česnek a šalotku oloupejte a nasekejte najemno, sušená rajčata také pokrájejte.
- Olej ze sušených rajčat rozehřejte na pánvi.
- Vložte šalotku a rajčata a orestujte.
- Přidejte česnek, maso a cuketu, zasypte kořením, solí a pepřem a opékejte dokud maso nezhnědne.
- Směs přendejte z pánve do vydlabaných cuket, posypte nastrouhaným sýrem.
- Dejte je na plech nebo do zapékací misky a pečte v troubě vyhřáté na 180° přibližně 20 minut.

Rychlé boloňské špagety
Špagety s mletým masem v boloňské omáčce jsou jedním z nejoblíbenějších těstovinových pokrmů. Jejich příprava nemusí být vůbec složitá, zkuste tento zjednodušený recept a do půl hodiny můžete servírovat.
Ingredience
- 400 g mletého hovězího masa
- 1 cibule
- 2 plechovky krájených rajčat
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce oregana
- 1 lžíce čerstvé petrželky
- sůl
- pepř
- 1 balíček špaget
- sýr parmezánového typu na posypání
Postup
- Špagety uvařte dle návodu na obalu
- V hlubší pánvi rozpalte olivový olej, přidejte najemno naseksnou cibuli a orestujte do zlatova.
- Přidejte česnek a osmažte další minutu.
- Přidejte maso a za stálého míchání smažte dokud zcela nezhnědne (asi 8 minut).
- Přidejte rajčata, oreagano a petřžel, promíchejte a snižte teplotu.
- Za občasného míchání vařte dalších 10 – 15 minut.
- Slijte špagety a servírujte je přelité omáčkou a posypané nastrouhaným sýrem.

Švédské masové kuličky
Masové kuličky z mletého masa jsou velice oblíbené a populární. Tuto severskou klasiku si velmi jednoduše připravíte i doma.
Ingredience
- 500 g směsi vepřového a hovězího mletého masa
- ½ větší cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 plátek bílého toustového chleba
- 60 ml plnotučného mléka
- 3 lžíce másla
- 1 vejce
- 2 lžíce hladké mouky
- ¼ lžičky mlého nového koření
- ¼ lžičky mletého muškátového oříšku
- ½ lžičky mlého černého pepře
- 350 ml hovězího vývaru
- 2 lžíce smetany ke šlehání
Postup
- Předehřejte troubu na 180°
- Toustový chléb natrhejte nebo rozkrájejte na malé kousky a dejte ho do misky a zalijte mlékem.
- Na velké pánvi rozehřejte 2 lžíce másla, přidejte česnek a cibuli a orestujte.
- Přendejte do misky s chlebem a mlékem.
- V jiné míse smíchejte maso se solí a s kořením, přidejte směs namočeného chlebu s cibulí a česnekem a vše řádně promíchejte.
- Rukama nebo pomocí dvou lžiček vytvářejte kuličky a vykládejte je na plech s pečícím papírem.
- Pečte v troubě 15 minut.
- Mezitím si připravte omáčku:
- Na pánvi rozpusťte lžící másla a zaprašte moukou, promíchejte.
- Zalijte vývarem a prošlehejte vidličkou nebo metlou dokud nezmizí všechny hrudky.
- Ochuťte solí a pepřem a vařte dokud omáčka nezhoustne.
- Odstavte ze sporáku a vmíchejte smetanu.
- Do omáčky vložte upečené masové kuličky a promíchejte.
- Podávejte s bramborovou kaší a zavařenými brusinkami.

Papriky plněné mletým masem
Ne nadarmo patří plněné papriky mezi klasiku české kuchyně – jsou chutné, výživné a nakrmíte jimi celou rodinu.
Ingredience
- 3 větší papriky
- 250 g vepřového mletého masa
- 60 g rýže
- 3 rajčata
- 60 g tvrdého sýru
- 2 lžíce rostlinného oleje
- čersvá petrželka
- sůl
- pepř
Postup
- Rýži uvařte dle návodu na obalu.
- Papriky podélně rozřízněte a odtraňte z nich semínka.
- Rajčata nasekejte na drobné kousky.
- Maso smíchejte se solí, pepřem a nasekanou petrželkou.
- Přidejte uvařenou a zchladlou rýži a kousky rajčat a promíchejte.
- Paprikové lodičky naplňte masovou směsí a posypte nastrouhaným sýrem.
- Zapékací misku vymažte rostlinným olejem, vložte do ní papriky a pečte 35 -40 minut v troubě vyhřáté na 180°.
- Podávejte s pečivem nebo lehkým salátem.

Zapečené brambory s mletým masem a pórkem
Skvělé jídlo, které zahřeje a zasytí. Pórek dodá dávku vitamínů a smetana lahodnou chuť.
Ingredience
- 0,5 kg brambor
- 2 lžíce másla
- 1 pórek
- 300 g mletého hovězího masa
- 125 ml hovězího vývaru
- 50 g tvrdého sýru (eidam, ementál, čedar)
- ½ lžičky oregana
- sůl
- pepř
Postup
- Předehřejte troubu na 200°
- V hlubší pánvi nechte rozpustit lžíci másla, přidejte na půlkolečka nakrájený pórek a orestujte.
- Přidejte maso a opékejte, dokud zcela nezhnědne.
- Zalijte vývarem, přidejte sůl a koření a vařte na mírném ohni 15 minut.
- Brambory omyjte, oškrábejte a pokrájejte na kolečka.
- Směs rovnoměrně rozetřete do vymazané zapékací mísy a překryjte plátky brambor.
- Mísu zakryjte alobalem a dejte péct na 40 minut.
- Opatrně sundejte alobal, brambory zasypte sýrem a dejte zapéct na dalších 10 minut.
- Podávejte se zeleninovou oblohou.

Váháte jaký pořídit sporák? Podívejte se na recenzi plynových sporáků. Třeba vám s výběrem pomůže.
Objevte podobné tipy
Holandský řízek
Pokrm, který ke svému názvu přišel díky sýru holandského typu, který se přidává do masa. Jinak jde o čistě českou klasiku. Zkuste si ho připravit z kuřecího mletého masa. Je lehčí a určitě si pochutnáte.
Ingredience
- 300 g mletého kuřecího masa
- 150 g sýru gouda
- 2 vejce
- 4 lžíce hladké mouky
- sůl
- pepř
- čerstvá petržel nebo pažitka
- mouka a strouhanka na obalení
- 3 lžíce rostlinného oleje
Postup
- Sýr nastrouhejte na hrubém struhadle
- Smíchejte 1 vejce, maso, sýr a 4 lžíce mouky.
- Osolte, opepřete a řádně promíchejte.
- Vytvořte karbanátky a obalte je nejprve v mouce, poté v rozšlehaném vajíčku a nakonec ve strouhance.
- Ve větší pánvi rozpalte lžíci oleje a řízky smažte z obou stran do zlatova.
- Servírujte posypané čestvými bylinkami a podávejte s vařenými, nebo šťouchanými brambory, nebo s bramborovou kaší.

Gulášová polévka s mletým masem
Ušetřete čas a připravte si poctivou gulášovku z mletého masa. Je snadná a rychlá, přitom skvěle chutná a opravdu zasytí. Bez výčitek ji můžete připravit i jako hlavní chod.
Ingredience
- 200 g mixu hovězího a vepřového mletého masa
- 4 střední brambory
- 1 menší cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce oleje
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce másla
- sůl
- pepř
- ¼ lžičky kmínu
- ¼ lžičky majoránky
- 4 lžičky sladké papriky
Postup
- V hrnci rozehřejte olej, přidejte najemno nasekanou cibuli a osmahněte.
- Přidejte nadrobno nakrájený česnek, ‚1 lžičku papriky a nechte rozvonět.
- Vložte maso a pořádně promíchejte a pár minut opékejte.
- Osolte, přidejte kmín a zbytek papriky, promíchejte a zalijte litrem vody.
- Vařte pod pokličkou na mírném plameni 15 minut.
- Brambory omyjte, oškrábejte a pokrájejte na kostičky.
- V menším hrnci nebo pánvičce si připravte jíšku: rozpusťte máslo, zaprašte moukou a promíchejte, odstavte z plamene.
- Do polévky přidejte brambory, jíšku a majoránku, promíchejte a vařte dalších 20 minut, dokud brambory nezměknou.
- Podávejte s čerstvým pečivem.

Lasagne s mletým masem
Klasický italský pokrm známý po celém světě. Zapečené těstoviny s mletým masem jsou kombinací, které zkrátka nelze odolat.
Ingredience
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 stonek řapíkatého celeru
- 3 stroužky česneku
- 800 g mletého hovězího masa
- 200 ml červeného vína
- 2 plechovky krájených rajčat
- 150 g slaniny
- 1 balení lasagní
- sůl
- pepř
- oregano
- tymián
- 200 g nastrouhaného tvrdého sýru
Bešamelová omáčka:
- 1 menší cibule
- 6 hřebíčků
- 1 bobkový list
- 750 ml mléka
- 50 g másla
- 4 lžíce hladké mouky
- 100 g parmezánu
Postup
- Předehřejte troubu na 180°.
- Ve středním hrnci rozehřejte olej, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, mrkev a celer a orestujte.
- Přidejte najemno nasekaný česnek a na kousky nakrájenou slaninu a opékejte dokud slanina nezezlátne.
- Vložte mleté maso, promíchejte a opékejte do zhnědnutí.
- Osolte, opepřete a přidejte bylinky, promíchejte, přidejte víno a rajčata z plechovky, vařte na mírném plameni 20 minut.
- Na bešamel rozpusťte v menším hrnci máslo, zaprašte moukou a 2 minuty promíchávejte.
- Ztlumte plamen na minimum a pomalu, za stálého míchání zalévejte mlékem.
- Odstavte z plotny, dochuťte solí a pepřem a přidejte polovinu parmezánu a promíchejte.
- Do vymazané zapékací formy vrstvěte masovou směs, bešamel, posypte sýrem a přikryjte plátky lasagní.
- Opakujte tak, aby poslední vrstvou byly těstoviny. Přelijte je zbytkem bešamelu a posypte zbylým parmezánem.
- Pečte 40 minut.

Máte rádi zapečené těstoviny? Vyzkoušejte i další recepty na lasagne.
Hovězí burrito
Hledáte zdravé recepty z mletého masa? Zkuste mexickou kuchyni. Je lehčí, plná čerstvé zeleniny, luštěnin, bylinek a skvělých chutí.
Ingredience
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 300 g mletého hovězího masa
- 1 lžicka mletého římského kmínu
- 1 lžička sladké papriky
- 1 plechovka krájených rajčat
- 1 plechovka červených fazolí
- 50 ml hovězího vývaru
- 4 pšeničné tortilly
- 100 g čedaru
Postup
- Ve větší pánvi rozehřejte olej, přidejte najemno nasekanou cibuli a česnek a krátce orestujte.
- Přidejte maso, promíchejte a zasypte solí, pepřem, kmínem a paprikou, opékejte 8 minut.
- Fazole slijte a propláchněte.
- K masu přimíchejte rajčata a fazole, podlijte vývarem a vařte na mírném plameni 10 minut.
- Na každou tortillu vložte část masové směsi, posypte strouhaným sýrem, čerstvým koriandrem a zabalte.
- Zapečte z obou stran pár minut na sucho na pánvi, nebo pod grilem v troubě.
- Podávejte například se sálátem z římského salátu, rajčat a kukuřice, s rajčatovou salsou, nebo se zakysanou smetanou.

Karamelizované vepřové maso s rýží
Super rychlé, jednoduché, lahodné a naprosto originální. Zkuste mleté maso podle vietnamského receptu.
Ingredience
- 1 a ½ lžíce oleje
- ½ cibule
- 2 lžičky najemno nasekaného zázvoru
- 2 stroužky česneku
- 1 malá chilli paprička
- 500 g mletého vepřového
- 5 lžic hnědého cukru
- 2 lžíce rybí omáčky
- 200 g rýže
Postup
- Rýži dejte vařit dle návodu na obalu.
- Ve větší pánvi rozplate olej, přidejte najemno nasekanou cibuli, česnek, chilli papričku a zázvor a orestujte.
- Přidejte maso, promíchejte a opékejte dokud zcela nezhnědne.
- Zasypte cukrem a přelijte rybí omáčkou, promíchejte a poté nechte samovolně opékat 2 mniuty, aby maso zkaramelizovalo.
- Promíchejte a nechte ještě jednou asi půl minuty zkaramelizovat.
- Podávejte s porcí rýže a s čerstvou zeleninou.

9 tipů jak připravit domácí burger
Mleté maso se v posledních letech těší velké oblibě i při grilování a to většinou ve formě burgerů. Inspirujte se ve videoreceptu a připravte si tuto lahůdku snadno doma. Který se stane vaším oblíbencem?