Vynikající recepty s mletým masem v 10 tradičních i nových variantách

Jen karbanátky a sekaná?

Naopak – skvělých receptů s mletým masem je spousta!

Můžete z něj připravit polévku, omáčku a samozřejmě i celou řadu hlavních chodů.

Zvládnou si s ním poradit i úplní začátečníci.

Který recept bude vaším favoritem?

Cuketa plněná mletým masem

Spojení svěží, šťavnaté zeleniny a lehce pikantního mletého masa je dokonalé.

Ingredience

  • 1 velká cuketa
  • 250 g mletého masa
  • 1 šalotka
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce sušených rajčat v oleji + 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce koření směsi italských bylinek (bazalka, oregano, rozmarýn, estragon)
  • 100 g strouhaného sýru parmezánového typu
  • čerstvá petrželka

Postup

  • Cuketu omyjte, podélně rozřízněte a vydlabte lžící.
  • Dužinu nakrájejte.
  • Česnek a šalotku oloupejte a nasekejte najemno, sušená rajčata také pokrájejte.
  • Olej ze sušených rajčat rozehřejte na pánvi.
  • Vložte šalotku a rajčata a orestujte.
  • Přidejte česnek, maso a cuketu, zasypte kořením, solí a pepřem a opékejte dokud maso nezhnědne.
  • Směs přendejte z pánve do vydlabaných cuket, posypte nastrouhaným sýrem.
  • Dejte je na plech nebo do zapékací misky a pečte v troubě vyhřáté na 180° přibližně 20 minut.
Dvě cuketové lodičky naplněné masem a posypané sýrem
Zdroj: ohmydish.com

Rychlé boloňské špagety

Špagety s mletým masem v boloňské omáčce jsou jedním z nejoblíbenějších těstovinových pokrmů. Jejich příprava nemusí být vůbec složitá, zkuste tento zjednodušený recept a do půl hodiny můžete servírovat.

Ingredience

  • 400 g mletého hovězího masa
  • 1 cibule
  • 2 plechovky krájených rajčat
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce oregana
  • 1 lžíce čerstvé petrželky
  • sůl
  • pepř
  • 1 balíček špaget
  • sýr parmezánového typu na posypání

Postup

  • Špagety uvařte dle návodu na obalu
  • V hlubší pánvi rozpalte olivový olej, přidejte najemno naseksnou cibuli a orestujte do zlatova.
  • Přidejte česnek a osmažte další minutu.
  • Přidejte maso a za stálého míchání smažte dokud zcela nezhnědne (asi 8 minut).
  • Přidejte rajčata, oreagano a petřžel, promíchejte a snižte teplotu.
  • Za občasného míchání vařte dalších 10 – 15 minut.
  • Slijte špagety a servírujte je přelité omáčkou a posypané nastrouhaným sýrem.
Špagety přelité boloňskou směsí z mletého masa a zeleniny na bílém talíři
Zdroj: errenskitchen.com

Švédské masové kuličky

Masové kuličky z mletého masa jsou velice oblíbené a populární. Tuto severskou klasiku si velmi jednoduše připravíte i doma.

Ingredience

  • 500 g směsi vepřového a hovězího mletého masa
  • ½ větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 plátek bílého toustového chleba
  • 60 ml plnotučného mléka
  • 3 lžíce másla
  • 1 vejce
  • 2 lžíce hladké mouky
  • ¼ lžičky mlého nového koření
  • ¼ lžičky mletého muškátového oříšku
  • ½ lžičky mlého černého pepře
  • 350 ml hovězího vývaru
  • 2 lžíce smetany ke šlehání

Postup

  • Předehřejte troubu na 180°
  • Toustový chléb natrhejte nebo rozkrájejte na malé kousky a dejte ho do misky a zalijte mlékem.
  • Na velké pánvi rozehřejte 2 lžíce másla, přidejte česnek a cibuli a orestujte.
  • Přendejte do misky s chlebem a mlékem.
  • V jiné míse smíchejte maso se solí a s kořením, přidejte směs namočeného chlebu s cibulí a česnekem a vše řádně promíchejte.
  • Rukama nebo pomocí dvou lžiček vytvářejte kuličky a vykládejte je na plech s pečícím papírem.
  • Pečte v troubě 15 minut.
  • Mezitím si připravte omáčku:
  • Na pánvi rozpusťte lžící másla a zaprašte moukou, promíchejte.
  • Zalijte vývarem a prošlehejte vidličkou nebo metlou dokud nezmizí všechny hrudky.
  • Ochuťte solí a pepřem a vařte dokud omáčka nezhoustne.
  • Odstavte ze sporáku a vmíchejte smetanu.
  • Do omáčky vložte upečené masové kuličky a promíchejte.
  • Podávejte s bramborovou kaší a zavařenými brusinkami.
Masové kuličky přelité omáčkou na talíři s bramborovou kaší
Zdroj: allrecipes.com

Papriky plněné mletým masem

Ne nadarmo patří plněné papriky mezi klasiku české kuchyně – jsou chutné, výživné a nakrmíte jimi celou rodinu.

Ingredience

  • 3 větší papriky
  • 250 g vepřového mletého masa
  • 60 g rýže
  • 3 rajčata
  • 60 g tvrdého sýru
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • čersvá petrželka
  • sůl
  • pepř

Postup

  • Rýži uvařte dle návodu na obalu.
  • Papriky podélně rozřízněte a odtraňte z nich semínka.
  • Rajčata nasekejte na drobné kousky.
  • Maso smíchejte se solí, pepřem a nasekanou petrželkou.
  • Přidejte uvařenou a zchladlou rýži a kousky rajčat a promíchejte.
  • Paprikové lodičky naplňte masovou směsí a posypte nastrouhaným sýrem.
  • Zapékací misku vymažte rostlinným olejem, vložte do ní papriky a pečte 35 -40 minut v troubě vyhřáté na 180°.
  • Podávejte s pečivem nebo lehkým salátem.
Syrové červené papriky plněné směsí umletého masa a rýže připravené na pečení
Zdroj: bosskitchen.com

Zapečené brambory s mletým masem a pórkem

Skvělé jídlo, které zahřeje a zasytí. Pórek dodá dávku vitamínů a smetana lahodnou chuť.

Ingredience

  • 0,5 kg brambor
  • 2 lžíce másla
  • 1 pórek
  • 300 g mletého hovězího masa
  • 125 ml hovězího vývaru
  • 50 g tvrdého sýru (eidam, ementál, čedar)
  • ½ lžičky oregana
  • sůl
  • pepř

Postup

  • Předehřejte troubu na 200°
  • V hlubší pánvi nechte rozpustit lžíci másla, přidejte na půlkolečka nakrájený pórek a orestujte.
  • Přidejte maso a opékejte, dokud zcela nezhnědne.
  • Zalijte vývarem, přidejte sůl a koření a vařte na mírném ohni 15 minut.
  • Brambory omyjte, oškrábejte a pokrájejte na kolečka.
  • Směs rovnoměrně rozetřete do vymazané zapékací mísy a překryjte plátky brambor.
  • Mísu zakryjte alobalem a dejte péct na 40 minut.
  • Opatrně sundejte alobal, brambory zasypte sýrem a dejte zapéct na dalších 10 minut.
  • Podávejte se zeleninovou oblohou.
Brambory zapečené s masem a pórkem v zapékací míse
Zdroj: simplyrecipes.com

Váháte jaký pořídit sporák? Podívejte se na recenzi plynových sporáků. Třeba vám s výběrem pomůže.

Holandský řízek

Pokrm, který ke svému názvu přišel díky sýru holandského typu, který se přidává do masa. Jinak jde o čistě českou klasiku. Zkuste si ho připravit z kuřecího mletého masa. Je lehčí a určitě si pochutnáte.

Ingredience

  • 300 g mletého kuřecího masa
  • 150 g sýru gouda
  • 2 vejce
  • 4 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • pepř
  • čerstvá petržel nebo pažitka
  • mouka a strouhanka na obalení
  • 3 lžíce rostlinného oleje

Postup

  • Sýr nastrouhejte na hrubém struhadle
  • Smíchejte 1 vejce, maso, sýr a 4 lžíce mouky.
  • Osolte, opepřete a řádně promíchejte.
  • Vytvořte karbanátky a obalte je nejprve v mouce, poté v rozšlehaném vajíčku a nakonec ve strouhance.
  • Ve větší pánvi rozpalte lžíci oleje a řízky smažte z obou stran do zlatova.
  • Servírujte posypané čestvými bylinkami a podávejte s vařenými, nebo šťouchanými brambory, nebo s bramborovou kaší.
Dva holandské řízky na bílém talíři se šťouchanými brambory a zeleninovou oblohou
Zdroj: cooklikeczechs.com

Gulášová polévka s mletým masem

Ušetřete čas a připravte si poctivou gulášovku z mletého masa. Je snadná a rychlá, přitom skvěle chutná a opravdu zasytí. Bez výčitek ji můžete připravit i jako hlavní chod.

Ingredience

  • 200 g mixu hovězího a vepřového mletého masa
  • 4 střední brambory
  • 1 menší cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce oleje
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce másla
  • sůl
  • pepř
  • ¼ lžičky kmínu
  • ¼ lžičky majoránky
  • 4 lžičky sladké papriky

Postup

  1. V hrnci rozehřejte olej, přidejte najemno nasekanou cibuli a osmahněte.
  2. Přidejte nadrobno nakrájený česnek, ‚1 lžičku papriky a nechte rozvonět.
  3. Vložte maso a pořádně promíchejte a pár minut opékejte.
  4. Osolte, přidejte kmín a zbytek papriky, promíchejte a zalijte litrem vody.
  5. Vařte pod pokličkou na mírném plameni 15 minut.
  6. Brambory omyjte, oškrábejte a pokrájejte na kostičky.
  7. V menším hrnci nebo pánvičce si připravte jíšku: rozpusťte máslo, zaprašte moukou a promíchejte, odstavte z plamene.
  8. Do polévky přidejte brambory, jíšku a majoránku, promíchejte a vařte dalších 20 minut, dokud brambory nezměknou.
  9. Podávejte s čerstvým pečivem.
Červená polévka s kousky brambor, pomletého masa a zeleniny s plátkem chleba na talíři
Zdroj: yummly.com

Lasagne s mletým masem

Klasický italský pokrm známý po celém světě. Zapečené těstoviny s mletým masem jsou kombinací, které zkrátka nelze odolat.

Ingredience

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 3 stroužky česneku
  • 800 g mletého hovězího masa
  • 200 ml červeného vína
  • 2 plechovky krájených rajčat
  • 150 g slaniny
  • 1 balení lasagní
  • sůl
  • pepř
  • oregano
  • tymián
  • 200 g nastrouhaného tvrdého sýru

Bešamelová omáčka:

  • 1 menší cibule
  • 6 hřebíčků
  • 1 bobkový list
  • 750 ml mléka
  • 50 g másla
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 100 g parmezánu

Postup

  • Předehřejte troubu na 180°.
  • Ve středním hrnci rozehřejte olej, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, mrkev a celer a orestujte.
  • Přidejte najemno nasekaný česnek a na kousky nakrájenou slaninu a opékejte dokud slanina nezezlátne.
  • Vložte mleté maso, promíchejte a opékejte do zhnědnutí.
  • Osolte, opepřete a přidejte bylinky, promíchejte, přidejte víno a rajčata z plechovky, vařte na mírném plameni 20 minut.
  • Na bešamel rozpusťte v menším hrnci máslo, zaprašte moukou a 2 minuty promíchávejte.
  • Ztlumte plamen na minimum a pomalu, za stálého míchání zalévejte mlékem.
  • Odstavte z plotny, dochuťte solí a pepřem a přidejte polovinu parmezánu a promíchejte.
  • Do vymazané zapékací formy vrstvěte masovou směs, bešamel, posypte sýrem a přikryjte plátky lasagní.
  • Opakujte tak, aby poslední vrstvou byly těstoviny. Přelijte je zbytkem bešamelu a posypte zbylým parmezánem.
  • Pečte 40 minut.
Pekáč s těstovinami zapečenými s mletým masem, sýrem a bešamelem
Zdroj: delicious.com.au

Máte rádi zapečené těstoviny? Vyzkoušejte i další recepty na lasagne.

Hovězí burrito

Hledáte zdravé recepty z mletého masa? Zkuste mexickou kuchyni. Je lehčí, plná čerstvé zeleniny, luštěnin, bylinek a skvělých chutí.

Ingredience

  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 300 g mletého hovězího masa
  • 1 lžicka mletého římského kmínu
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 1 plechovka červených fazolí
  • 50 ml hovězího vývaru
  • 4 pšeničné tortilly
  • 100 g čedaru

Postup

  • Ve větší pánvi rozehřejte olej, přidejte najemno nasekanou cibuli a česnek a krátce orestujte.
  • Přidejte maso, promíchejte a zasypte solí, pepřem, kmínem a paprikou, opékejte 8 minut.
  • Fazole slijte a propláchněte.
  • K masu přimíchejte rajčata a fazole, podlijte vývarem a vařte na mírném plameni 10 minut.
  • Na každou tortillu vložte část masové směsi, posypte strouhaným sýrem, čerstvým koriandrem a zabalte.
  • Zapečte z obou stran pár minut na sucho na pánvi, nebo pod grilem v troubě.
  • Podávejte například se sálátem z římského salátu, rajčat a kukuřice, s rajčatovou salsou, nebo se zakysanou smetanou.
Dva talíře s rozkrojeným hovězím burritem a zeleninovou oblohou, miska se zakysanou smetanou
Zdroj: realfood.tesco.com

Karamelizované vepřové maso s rýží

Super rychlé, jednoduché, lahodné a naprosto originální. Zkuste mleté maso podle vietnamského receptu.

Ingredience

  • 1 a ½ lžíce oleje
  • ½ cibule
  • 2 lžičky najemno nasekaného zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 malá chilli paprička
  • 500 g mletého vepřového
  • 5 lžic hnědého cukru
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 200 g rýže

Postup

  • Rýži dejte vařit dle návodu na obalu.
  • Ve větší pánvi rozplate olej, přidejte najemno nasekanou cibuli, česnek, chilli papričku a zázvor a orestujte.
  • Přidejte maso, promíchejte a opékejte dokud zcela nezhnědne.
  • Zasypte cukrem a přelijte rybí omáčkou, promíchejte a poté nechte samovolně opékat 2 mniuty, aby maso zkaramelizovalo.
  • Promíchejte a nechte ještě jednou asi půl minuty zkaramelizovat.
  • Podávejte s porcí rýže a s čerstvou zeleninou.
Jídelní miska naplněná rýží, opečeným vepřovým mletým masem a čerstvou zeleninou
Zdroj: recipetineats.com

9 tipů jak připravit domácí burger

Mleté maso se v posledních letech těší velké oblibě i při grilování a to většinou ve formě burgerů. Inspirujte se ve videoreceptu a připravte si tuto lahůdku snadno doma. Který se stane vaším oblíbencem?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X