Nejlepší recepty na moravské vrabce aneb křehké pomalu pečené vepřové maso 3x jinak

Pomalu a zlehka pečené vepřové masíčko ve vlastní šťávě s domácím houskovým nebo kynutým knedlíkem, zní jako ta pravá volba pro nedělní oběd!

Vyzkoušejte jeden z těchto tří fantastických receptů na moravského vrabce a pochutnejte si jako už dlouho ne.

Kombinace nadýchaného domácího knedlíku, s kyselým nebo nasládlým zelím a křehkým masem je klasika, která nikdy nezklame a nikoho neurazí.

Uvařte, ale pořádný kotel, protože po této dobrotě se jen zapráší!

Moravský vrabec se zelím a kynutým knedlíkem

Maso, které se rozpadne, jen když se na něj podíváte? Přesně takto křehké jsou tyto výpečky z vepřového masa. Maso prochází dlouhým procesem pečení, ale odměnou nám jsou křehké kousky masa ve vlastní šťávě. A pokud chcete, celý recept můžete obohatit kysaným zelím a kynutým knedlíkem domácí výroby. 

Co budeme potřebovat

  1. 1,2 kg vepřové plece
  2. 600 g vepřového bůčku bez kosti
  3. 4 cibule
  4. 10 stroužků česneku
  5. 2 lžičky soli
  6. 2 lžičky kmínu
  7. 500 ml světlého piva
  8. 400 ml hovězího vývaru

Na kynuté knedlíky

  1. Lžička cukru
  2. 20 g soli
  3. 2 ks vejce
  4. 20 g droždí
  5. 1 kg polohrubé mouky
  6. 2 ks starších rohlíků
  7. 500 ml mléka

Na zelí

  1. 800 g kysaného zelí
  2. 3 lžíce sádla
  3. 2 cibule
  4. Špetka kmínu
  5. Sůl

Postup

  1. Vepřové maso a bůček si nakrájíme na menší kostky
  2. Kostky poté přendáme do pekáče a přidáme sůl a kmín
  3. Maso s kořením dobře promícháme, aby se obalila
  4. Česnek oloupeme, a buď ho prolisujeme k masu, nebo ho nakrájíme na větší kusy a přidáme k masu
  5. Nakonec do pekáče přilijeme pivo a ½ vývaru
  6. Pekáč s masem vložíme do trouby a pečeme ho na 180 stupňů, přibližně 1 hodinu, dokud maso není měkké a zlato-hnědé
  7. Během pečení maso promícháváme a podle potřeby přiléváme vývar a pivo
  8. Mezitím si připravíme knedlíky a zelí
  9. Lehce si ohřejeme mléko (musí být vlažné, nikoliv horké) a odlejeme si z něj asi 100 ml
  10. Do odlitého mléka si nadrobno rozdrobíme droždí a přidáme cukr
  11. Poté ne teplém místě necháme vzejít kvásek
  12. Rohlíky si nakrájíme na kostičky
  13. Do mísy si prosejeme mouku se solí
  14. Přidáme vejce a kvásek
  15. Vše společně důkladně propracujeme a vytvoříme lehce lepivé
  16. Jestli se nám těsto zdá příliš tuhé vlijeme malinko vlažného mléka
  17. Nakonec přidáme nakrájený rohlík
  18. Těsto poprášíme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a na teplém místě necháme kynout
  19. Těsto poté rozdělíme na 4 stejné díly, znovu prohněteme a vytvoříme knedlíky
  20. Ty poté necháme dalších 15 minut odpočívat
  21. Knedlíky poté vaříme ve vroucí osolené vodě asi 20 minut (v polovině vaření je otočíme)
  22. Ihned po vyndání z hrnce je propíchneme vidličkou, aby se nesrazily
  23. Nakonec si připravíme zelí
  24. Na velké pánvi nebo hrnci si rozpálíme sádlo a přidáme na kostičky nakrájenou cibuli
  25. Restujeme dozlatova, poté přidáme zelí
  26. Promícháme a podle potřeby dochutíme solí a kmínem
  27. Moravského vrabce podáváme se zelím, kynutým houskovým knedlíkem a vypečenou šťávou

Dobře udělané vepřové maso nemá jedinou chybičku.
Pro další inspiraci jak si připravit křehké maso plné chuti si vyberte jeden z těchto receptů na vepřové rizoto nebo kotletky z vepřového masa, které jsou hotové raz, dva a vy si neskutečně pochutnáte.

Křehké vepřové masíčko s houskovým knedlíkem a zelím.
Zdroj: chilipeppermadness.com

Moravský vrabec se špenátem a bramborovým knedlíkem

Křehounké masíčko, plné vlastní šťávy. Takto si představuji dokonalé vepřové výpečky. Ale fantazírování bylo dost a vy si takto lahodné maso můžete připravit raz, dva i u vás doma. Přidejme k němu ještě pořádnou porci krémového špenátu, společně s pravým bramborovým knedlíkem.

Co budeme potřebovat

Na vrabce

  1. 500 g vepřového plecka
  2. 250 g vepřového bůčku
  3. 2 cibule
  4. 5 stroužků česneku
  5. Lžička drceného kmínu
  6. 100 ml vody (nebo hovězího vývaru)
  7. Sůl (podle potřeby)
  8. Pepř (podle potřeby)

Na špenát

  1. 3 lžíce másla
  2. Cibule
  3. 600 g mraženého sekaného špenátu
  4. 2 stroužky česneku
  5. 100 ml 31% smetany
  6. Sůl (podle potřeby)

Na knedlík

  1. 250 g brambor
  2. 110 g mouky z ovesných vloček
  3. Sůl (podle potřeby)

Postup

  1. Troubu si zapneme na 150 stupňů
  2. Vepřové maso s bůčkem pokrájíme na větší kostičky
  3. Přidáme ho do pekáče a důkladně ho osolíme, opepříme a dochutíme kmínem
  4. Poté přidáme prolisovaný česnek a vše spolu důkladně promícháme, aby se maso v koření zcela obalilo
  5. Oloupeme si cibuli a nakrájíme jí na velmi malé kostičky
  6. Cibuli poté nasypeme do pekáče, přes ní přidáme maso a vše podlijeme vodou nebo vývarem
  7. Pozor, abychom nepřidali zbytečně moc vývaru, jinak nám cibulka nezkaramelizuje, maso by nemělo plavat
  8. Plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme ho při 150 stupních 2-3 hodiny
  9. Maso během pečení pravidelně kontrolujeme, mícháme a podle potřeby podléváme
  10. Když je maso hotové, vyndáme ho z pekáče a vypečenou šťávu přelijeme do čistého hrnce a postavíme ho na plotnu
  11. Šťávu s cibulkou necháme na vysokou teplotu ještě restovat, aby dostala intenzivnější chuť
  12. Když je šťáva hotová, vlijeme do ní dalších 100 ml vody a vše rozmixujeme do hladké a husté omáčky
  13. Omáčku necháme ještě asi 15 minut probublávat při nízké teplotě
  14. Ochutnáme a podle potřeby dochutíme pepřem a solí, přidáme maso a směs udržujeme v teple
  15. Na špenát si v hrnci rozpustíme máslo a na něm si orestujeme dozlatova najemno nakrájenou cibulku
  16. Jakmile je cibulka zlatavá přidáme špenát a 10 vaříme, dokud se ze špenátu neodpaří část vody
  17. Přidáme smetanu a prolisovaný česnek a necháme probublávat na nízké teplotě
  18. Ochutnáme a podle našich preferencí dochutíme solí, česnekem nebo pepřem
  19. Na knedlíky si dáme vařit do osolené vody oloupané brambory
  20. Když jsou brambory uvařené, dáme je vychladnout a poté je najemno nastrouháme
  21. Do strouhaných brambor přidáme sůl a postupně přidáváme mouku
  22. Nejdřív bude těsto lepivé, ale s více mouky vytvoří hladké bramborové těsto
  23. Když je těsto hotové, dáme ho na 10-15 minut odležet
  24. Poté si z něj na pomoučeném válu vyválíme šišky, které dáme vařit do osolené vroucí vody
  25. Knedlík se bude vařit asi 8 minut, když vyplave tak ho vyndáme z hrnce
Vepřové kousky pomalu pečené v troubě se špenátem a knedlíkem z brambor.
Zdroj: cooklikeczechs.com

Vepřové výpečky v troubě s červeným zelím

Recept na moravského vrabce nebyl nikdy jednodušší! V pár krocích před vámi bude ležet toto lahodné jídlo, kterým nikoho neurazíte, ba naopak! Udělejte si ho pro jistotu více, protože se po něm jen zapráší.

Co budeme potřebovat

  1. 2 ks cibule
  2. 3 stroužky česneku
  3. 50 g sádla (na vymazání pekáče)
  4. 500 g vepřové plece
  5. 250 g vepřového bůčku bez kosti
  6. 100 ml hovězího vývaru (nebo vody)
  7. 3 lžičky soli
  8. 2 lžičky pepře
  9. Špetka kmínu

Na červené zelí

  1. Červené zelí (nakrájené najemno)
  2. 2 bobkové listy
  3. Anýz
  4. ½ lžičky mleté skořice
  5. 200 ml zeleninového vývaru (nebo vody)
  6. 50 g cukru krystal
  7. 75 ml jablečného octa
  8. 2 jablka (zbavená jádřinců a nakrájená na měsíčky)

Postup

  1. Troubu si zapneme na 200 stupňů
  2. Cibuli si oloupeme a nakrájíme na kolečka
  3. Oloupané stroužky česneku nakrájíme na plátky
  4. Pekáč na maso vymažeme sádlem (nebojte se pořádně vrstvy sádla)
  5. Česnek společně s cibulí poté navrstvíme do pekáče
  6. Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky a přidáme do mísy
  7. Tam maso důkladně osolíme, opepříme, přidáme kmín a pořádně vše promícháme
  8. Nekořeněné vepřové maso nasypeme do pekáče k cibuli a česneku a přidáme 50 ml vývaru
  9. Pekáč s masem přikryjeme pokličkou a vložíme do trouby
  10. Moravské vrabce pečeme asi 1 hodinu
  11. V průběhu pečení maso otáčíme a podle potřeby podléváme vývarem
  12. Když je maso dostatečně měkké, sundáme pokličku a pokračujeme v pečení, dokud není zlatavé dalších 30 minut
  13. Mezitím si připravíme zelí
  14. Všechny ingredience kromě jablek dáme do velkého hrnce a okořeníme
  15. Hrnec dáme na plotnu a zapneme ho na střední teplotu
  16. Zelí v hrnci přivedeme k varu
  17. Poté teplotu snížíme a vaříme dalších 30 minut
  18. Přidáme jablka a pokračujeme ve vaření po dobu 15 minut, dokud nezměknou
  19. Moravského vrabce podáváme a červeným zelím a vypečenou šťávou z výpečků

Nevíte si rady, jakou přílohu k tomuto receptu na moravského vrabce naservírovat?
Vyzkoušejte tyto kluzáky neboli chlupaté knedlíky, jsou naprosto fantastické a masíčko se zelím krásně doplní!

Vepřové kousky pomalu pečené v troubě na červeném zelí.
Zdroj: thisfarmgirlcooks.com

Jak perfektně připravit vepřové maso?

Když dojde na hodování, těžko se odolává talíři plného jemného vepřového masa s dokonalou křupavou kůrčičkou. S trochou know-how si vy a vaše rodina můžete vychutnat šťavnaté maso s křupavou kůrkou jakýkoliv den v roce. Pojďte se s námi podívat na to, jak si krok po kroku připravíte neskutečně lahodné masíčko.

Maso osušte papírovou utěrkou. Malým ostrým nožem hluboce nařízněte kůži v rozestupech 1 cm, aniž byste řezali do masa.

Nařezané maso dejte na hodinu nebo přes noc do lednice. To pomáhá vysušit kůži a po upečení bude ještě křupavější.

Maso potřeme 1 lžící oleje a ochutíme troškou soli. Olej i sůl vetřeme důkladně do zářezů.

Maso položte na mřížku uvnitř plechu a pečte při 240 °C, dokud kůra nepopraská.

Zapněte troubu na 180 °C a pečte 30–35 minut na kg, podle toho, jak máte rádi maso propečené.

Po upečení nechte pečínku 10 minut odpočinout, než ji krájíte.

Tipy

Jednou z nejdůležitějších věcí při vaření vepřové pečeně je co nejvíce osušit kůži, než začnete vařit.

Pokud chcete vypečenou kůži, hledejte dobrý poměr mezi tukem, kůží a masem. Nejvhodnějšími částmi jsou kýta, žebra, hřbet a plec.

Pokud nechcete výpečky, zvolte maso bez kůže, jako je vepřová panenka. Tento kus má méně tuku, takže jsou i zdravější.

Vepřové maso uložte do nejchladnější části lednice. Pokud ho nezkonzumujete do dvou dnů, můžete vepřové zmrazit až na šest měsíců.

Vložte vepřové maso do vzduchotěsné nádoby nebo uzavíratelného plastového sáčku.

Na rozmrazení je potřeba 24 – 48 hodin, při pokojové teplotě, v závislosti na velikosti pečeně.

Obecně platí, že při pečení vepřového masa s kůží předehřejte troubu na 220 °C, aby kůrka byla křupavá, a poté snižte teplotu na 180 °C, aby bylo maso hotové.

Abyste si vepřovou pečeni vychutnali co nejšťavnatější, pečte ji, aby ve středu zůstala jemně růžová.

Po vyndání vepřového masa z trouby zakryjte pekáč alobalem a před rozkrájením ho nechte asi 10 minut odpočívat. Díky tomu se šťáva usadí, což pomáhá udržet maso měkké a šťavnaté.

Rozdíl: moravský vrabec vs výpečky

Snadno se stává, že jsou moravské vrabce zaměňovány s vepřovými výpečky a naopak. Jak to tedy vlastně je? Co tyto pokrmy od sebe odlišuje?

Moravský vrabec je na kousky nakrájené a do měkka pečené maso s vyšším obsahem tuku.

A teď pozor! Moravský vrabec je připravovaný ve směsi koření kmínu, česneku a cibule. A právě česnek s cibulí od sebe vrabce, s dalšími druhy vepřových masových výpečků, odlišují.

Oba pokrmy jsou podávané s přílohami jako jsou knedlíky a zelí. Všechny recepty jak na moravského vrabce tak na vepřové výpečky se zelím (červeným i bílým), s knedlíky (bramborovými i houskovými), najdete zde v tomto článku!

Nechte si s námi chutnat!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X