Pomalu a zlehka pečené vepřové masíčko ve vlastní šťávě s domácím houskovým nebo kynutým knedlíkem, zní jako ta pravá volba pro nedělní oběd!
Vyzkoušejte jeden z těchto tří fantastických receptů na moravského vrabce a pochutnejte si jako už dlouho ne.
Kombinace nadýchaného domácího knedlíku, s kyselým nebo nasládlým zelím a křehkým masem je klasika, která nikdy nezklame a nikoho neurazí.
Uvařte, ale pořádný kotel, protože po této dobrotě se jen zapráší!
Moravský vrabec se zelím a kynutým knedlíkem
Maso, které se rozpadne, jen když se na něj podíváte? Přesně takto křehké jsou tyto výpečky z vepřového masa. Maso prochází dlouhým procesem pečení, ale odměnou nám jsou křehké kousky masa ve vlastní šťávě. A pokud chcete, celý recept můžete obohatit kysaným zelím a kynutým knedlíkem domácí výroby.
Co budeme potřebovat
- 1,2 kg vepřové plece
- 600 g vepřového bůčku bez kosti
- 4 cibule
- 10 stroužků česneku
- 2 lžičky soli
- 2 lžičky kmínu
- 500 ml světlého piva
- 400 ml hovězího vývaru
Na kynuté knedlíky
- Lžička cukru
- 20 g soli
- 2 ks vejce
- 20 g droždí
- 1 kg polohrubé mouky
- 2 ks starších rohlíků
- 500 ml mléka
Na zelí
- 800 g kysaného zelí
- 3 lžíce sádla
- 2 cibule
- Špetka kmínu
- Sůl
Postup
- Vepřové maso a bůček si nakrájíme na menší kostky
- Kostky poté přendáme do pekáče a přidáme sůl a kmín
- Maso s kořením dobře promícháme, aby se obalila
- Česnek oloupeme, a buď ho prolisujeme k masu, nebo ho nakrájíme na větší kusy a přidáme k masu
- Nakonec do pekáče přilijeme pivo a ½ vývaru
- Pekáč s masem vložíme do trouby a pečeme ho na 180 stupňů, přibližně 1 hodinu, dokud maso není měkké a zlato-hnědé
- Během pečení maso promícháváme a podle potřeby přiléváme vývar a pivo
- Mezitím si připravíme knedlíky a zelí
- Lehce si ohřejeme mléko (musí být vlažné, nikoliv horké) a odlejeme si z něj asi 100 ml
- Do odlitého mléka si nadrobno rozdrobíme droždí a přidáme cukr
- Poté ne teplém místě necháme vzejít kvásek
- Rohlíky si nakrájíme na kostičky
- Do mísy si prosejeme mouku se solí
- Přidáme vejce a kvásek
- Vše společně důkladně propracujeme a vytvoříme lehce lepivé
- Jestli se nám těsto zdá příliš tuhé vlijeme malinko vlažného mléka
- Nakonec přidáme nakrájený rohlík
- Těsto poprášíme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a na teplém místě necháme kynout
- Těsto poté rozdělíme na 4 stejné díly, znovu prohněteme a vytvoříme knedlíky
- Ty poté necháme dalších 15 minut odpočívat
- Knedlíky poté vaříme ve vroucí osolené vodě asi 20 minut (v polovině vaření je otočíme)
- Ihned po vyndání z hrnce je propíchneme vidličkou, aby se nesrazily
- Nakonec si připravíme zelí
- Na velké pánvi nebo hrnci si rozpálíme sádlo a přidáme na kostičky nakrájenou cibuli
- Restujeme dozlatova, poté přidáme zelí
- Promícháme a podle potřeby dochutíme solí a kmínem
- Moravského vrabce podáváme se zelím, kynutým houskovým knedlíkem a vypečenou šťávou
Dobře udělané vepřové maso nemá jedinou chybičku.
Pro další inspiraci jak si připravit křehké maso plné chuti si vyberte jeden z těchto receptů na vepřové rizoto nebo kotletky z vepřového masa, které jsou hotové raz, dva a vy si neskutečně pochutnáte.

Moravský vrabec se špenátem a bramborovým knedlíkem
Křehounké masíčko, plné vlastní šťávy. Takto si představuji dokonalé vepřové výpečky. Ale fantazírování bylo dost a vy si takto lahodné maso můžete připravit raz, dva i u vás doma. Přidejme k němu ještě pořádnou porci krémového špenátu, společně s pravým bramborovým knedlíkem.
Co budeme potřebovat
Na vrabce
- 500 g vepřového plecka
- 250 g vepřového bůčku
- 2 cibule
- 5 stroužků česneku
- Lžička drceného kmínu
- 100 ml vody (nebo hovězího vývaru)
- Sůl (podle potřeby)
- Pepř (podle potřeby)
Na špenát
- 3 lžíce másla
- Cibule
- 600 g mraženého sekaného špenátu
- 2 stroužky česneku
- 100 ml 31% smetany
- Sůl (podle potřeby)
Na knedlík
- 250 g brambor
- 110 g mouky z ovesných vloček
- Sůl (podle potřeby)
Postup
- Troubu si zapneme na 150 stupňů
- Vepřové maso s bůčkem pokrájíme na větší kostičky
- Přidáme ho do pekáče a důkladně ho osolíme, opepříme a dochutíme kmínem
- Poté přidáme prolisovaný česnek a vše spolu důkladně promícháme, aby se maso v koření zcela obalilo
- Oloupeme si cibuli a nakrájíme jí na velmi malé kostičky
- Cibuli poté nasypeme do pekáče, přes ní přidáme maso a vše podlijeme vodou nebo vývarem
- Pozor, abychom nepřidali zbytečně moc vývaru, jinak nám cibulka nezkaramelizuje, maso by nemělo plavat
- Plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme ho při 150 stupních 2-3 hodiny
- Maso během pečení pravidelně kontrolujeme, mícháme a podle potřeby podléváme
- Když je maso hotové, vyndáme ho z pekáče a vypečenou šťávu přelijeme do čistého hrnce a postavíme ho na plotnu
- Šťávu s cibulkou necháme na vysokou teplotu ještě restovat, aby dostala intenzivnější chuť
- Když je šťáva hotová, vlijeme do ní dalších 100 ml vody a vše rozmixujeme do hladké a husté omáčky
- Omáčku necháme ještě asi 15 minut probublávat při nízké teplotě
- Ochutnáme a podle potřeby dochutíme pepřem a solí, přidáme maso a směs udržujeme v teple
- Na špenát si v hrnci rozpustíme máslo a na něm si orestujeme dozlatova najemno nakrájenou cibulku
- Jakmile je cibulka zlatavá přidáme špenát a 10 vaříme, dokud se ze špenátu neodpaří část vody
- Přidáme smetanu a prolisovaný česnek a necháme probublávat na nízké teplotě
- Ochutnáme a podle našich preferencí dochutíme solí, česnekem nebo pepřem
- Na knedlíky si dáme vařit do osolené vody oloupané brambory
- Když jsou brambory uvařené, dáme je vychladnout a poté je najemno nastrouháme
- Do strouhaných brambor přidáme sůl a postupně přidáváme mouku
- Nejdřív bude těsto lepivé, ale s více mouky vytvoří hladké bramborové těsto
- Když je těsto hotové, dáme ho na 10-15 minut odležet
- Poté si z něj na pomoučeném válu vyválíme šišky, které dáme vařit do osolené vroucí vody
- Knedlík se bude vařit asi 8 minut, když vyplave tak ho vyndáme z hrnce

Objevte podobné tipy
Vepřové výpečky v troubě s červeným zelím
Recept na moravského vrabce nebyl nikdy jednodušší! V pár krocích před vámi bude ležet toto lahodné jídlo, kterým nikoho neurazíte, ba naopak! Udělejte si ho pro jistotu více, protože se po něm jen zapráší.
Co budeme potřebovat
- 2 ks cibule
- 3 stroužky česneku
- 50 g sádla (na vymazání pekáče)
- 500 g vepřové plece
- 250 g vepřového bůčku bez kosti
- 100 ml hovězího vývaru (nebo vody)
- 3 lžičky soli
- 2 lžičky pepře
- Špetka kmínu
Na červené zelí
- Červené zelí (nakrájené najemno)
- 2 bobkové listy
- Anýz
- ½ lžičky mleté skořice
- 200 ml zeleninového vývaru (nebo vody)
- 50 g cukru krystal
- 75 ml jablečného octa
- 2 jablka (zbavená jádřinců a nakrájená na měsíčky)
Postup
- Troubu si zapneme na 200 stupňů
- Cibuli si oloupeme a nakrájíme na kolečka
- Oloupané stroužky česneku nakrájíme na plátky
- Pekáč na maso vymažeme sádlem (nebojte se pořádně vrstvy sádla)
- Česnek společně s cibulí poté navrstvíme do pekáče
- Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky a přidáme do mísy
- Tam maso důkladně osolíme, opepříme, přidáme kmín a pořádně vše promícháme
- Nekořeněné vepřové maso nasypeme do pekáče k cibuli a česneku a přidáme 50 ml vývaru
- Pekáč s masem přikryjeme pokličkou a vložíme do trouby
- Moravské vrabce pečeme asi 1 hodinu
- V průběhu pečení maso otáčíme a podle potřeby podléváme vývarem
- Když je maso dostatečně měkké, sundáme pokličku a pokračujeme v pečení, dokud není zlatavé dalších 30 minut
- Mezitím si připravíme zelí
- Všechny ingredience kromě jablek dáme do velkého hrnce a okořeníme
- Hrnec dáme na plotnu a zapneme ho na střední teplotu
- Zelí v hrnci přivedeme k varu
- Poté teplotu snížíme a vaříme dalších 30 minut
- Přidáme jablka a pokračujeme ve vaření po dobu 15 minut, dokud nezměknou
- Moravského vrabce podáváme a červeným zelím a vypečenou šťávou z výpečků
Nevíte si rady, jakou přílohu k tomuto receptu na moravského vrabce naservírovat?
Vyzkoušejte tyto kluzáky neboli chlupaté knedlíky, jsou naprosto fantastické a masíčko se zelím krásně doplní!

Jak perfektně připravit vepřové maso?
Když dojde na hodování, těžko se odolává talíři plného jemného vepřového masa s dokonalou křupavou kůrčičkou. S trochou know-how si vy a vaše rodina můžete vychutnat šťavnaté maso s křupavou kůrkou jakýkoliv den v roce. Pojďte se s námi podívat na to, jak si krok po kroku připravíte neskutečně lahodné masíčko.
Maso osušte papírovou utěrkou. Malým ostrým nožem hluboce nařízněte kůži v rozestupech 1 cm, aniž byste řezali do masa.
Nařezané maso dejte na hodinu nebo přes noc do lednice. To pomáhá vysušit kůži a po upečení bude ještě křupavější.
Maso potřeme 1 lžící oleje a ochutíme troškou soli. Olej i sůl vetřeme důkladně do zářezů.
Maso položte na mřížku uvnitř plechu a pečte při 240 °C, dokud kůra nepopraská.
Zapněte troubu na 180 °C a pečte 30–35 minut na kg, podle toho, jak máte rádi maso propečené.
Po upečení nechte pečínku 10 minut odpočinout, než ji krájíte.
Tipy
Jednou z nejdůležitějších věcí při vaření vepřové pečeně je co nejvíce osušit kůži, než začnete vařit.
Pokud chcete vypečenou kůži, hledejte dobrý poměr mezi tukem, kůží a masem. Nejvhodnějšími částmi jsou kýta, žebra, hřbet a plec.
Pokud nechcete výpečky, zvolte maso bez kůže, jako je vepřová panenka. Tento kus má méně tuku, takže jsou i zdravější.
Vepřové maso uložte do nejchladnější části lednice. Pokud ho nezkonzumujete do dvou dnů, můžete vepřové zmrazit až na šest měsíců.
Vložte vepřové maso do vzduchotěsné nádoby nebo uzavíratelného plastového sáčku.
Na rozmrazení je potřeba 24 – 48 hodin, při pokojové teplotě, v závislosti na velikosti pečeně.
Obecně platí, že při pečení vepřového masa s kůží předehřejte troubu na 220 °C, aby kůrka byla křupavá, a poté snižte teplotu na 180 °C, aby bylo maso hotové.
Abyste si vepřovou pečeni vychutnali co nejšťavnatější, pečte ji, aby ve středu zůstala jemně růžová.
Po vyndání vepřového masa z trouby zakryjte pekáč alobalem a před rozkrájením ho nechte asi 10 minut odpočívat. Díky tomu se šťáva usadí, což pomáhá udržet maso měkké a šťavnaté.
Rozdíl: moravský vrabec vs výpečky
Snadno se stává, že jsou moravské vrabce zaměňovány s vepřovými výpečky a naopak. Jak to tedy vlastně je? Co tyto pokrmy od sebe odlišuje?
Moravský vrabec je na kousky nakrájené a do měkka pečené maso s vyšším obsahem tuku.
A teď pozor! Moravský vrabec je připravovaný ve směsi koření kmínu, česneku a cibule. A právě česnek s cibulí od sebe vrabce, s dalšími druhy vepřových masových výpečků, odlišují.
Oba pokrmy jsou podávané s přílohami jako jsou knedlíky a zelí. Všechny recepty jak na moravského vrabce tak na vepřové výpečky se zelím (červeným i bílým), s knedlíky (bramborovými i houskovými), najdete zde v tomto článku!
Nechte si s námi chutnat!