5 nejlepších receptů z plodů moře. Obohaťte si jídelníček o tyto zdravé pochoutky!

Mušle, krevety, chobotnice, sépie, humři, langusty či krabi.

Živočichové, na kterých si dnes už zdaleka nemusíte pochutnat jen na dovolené.

Načerpejte inspiraci z našich jedinečných receptů na mořské plody!

Není třeba se jejich přípravy nikterak obávat, je snadná a překvapivě rychlá.

Který nový pokrm se stane vaším nejoblíbenějším?

Rizoto z mořských plodů

Tento italský recept s mušlemi, krevetami a kalamáry si ihned zamilujete.  

Ingredience

  • 440 g rýže arboio
  • 500 g slávek
  • 500 g krevet
  • 200 g kalamárových kroužků
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 300 ml suchého bílého vína
  • 1250 ml rybího vývaru
  • 200 ml rajčatového protlaku
  • 40 g másla
  • 2 PL olivového oleje
  • šafrán
  • čerstvá petrželka
  • sůl, pepř

Postup

  1. Do středně velké pánve nalijte víno a přiveďte ho k varu.
  2. Přidejte omyté slávky a za občasného míchání vařte přibližně 3 minuty, než se všechny skořápky otevřou.
  3. Následně slávky vyjměte z pánve a odstraňte z nich skořápky. Slávky, které se neotevřely, nepoužívejte.
  4. Do zbylé směsi  v pánvi přidejte rybí vývar, trošku šafránu a vše přiveďte k varu.
  5. Na jiné pánvi rozpusťte 30 gramů másla a jednu lžíci olivového oleje.
  6. Přidejte oloupané krevety a 2-3 minuty povařte.
  7. Poté krevety z pánve odstraňte.
  8. Vložte do pánve kalamáry a vařte opět přibližně 3 minuty, dokud nebudou průhledné.
  9. Krevety vyjměte z pánve.
  10. Do pánve přidejte zbývající máslo a olej a orestujte nadrobno nakrájenou cibuli.
  11. Přidejte prolisovaný česnek a rýži.
  12. Restujte 2-3 minuty.
  13. Následně přidejte naběračku horkého vývaru a míchejte, dokud se nevstřebá.
  14. Následně takto vývar postupně po jedné naběračce přidávejte do pánve, dokud nebude rýže uvařená, tedy přibližně 20 minut.
  15. Přimíchejte veškeré mořské plody, rajčatový protlak a nakrájenou petrželku a povařte ještě přibližně 2 minuty.
  16. Ochutnejte, případně přidejte sůl a pepř.

Takto připravené mořské plody s rýží podávejte posypané čerstvou petrželkou.

Pokrm z rýže a darů moře
zdroj: taste.com.au

Špagety s mořskými plody

Nejčastěji se dary moře připravují se špagetami, můžete ale samozřejmě použít i jakékoli jiné těstoviny, například fusilli či tagliatelle.

Ingredience

  • 500 g špaget či jiných těstovin
  • 500 g slávek a srdcovek
  • 500 g krevet
  • 400 g loupaných sterilovaných rajčat
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 šálek suchého bílého vína
  • 3 PL rajčatového protlaku
  • 3 PL másla
  • 1 PL čerstvé citronové šťávy
  • 1/4 šálku olivového oleje
  • vločky červeného pepře
  • čerstvá petrželka
  • sůl

Postup

  1. Na pánvi s olejem zesklovaťte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte prolisovaný česnek, červený pepř a sůl.
  2. Povařte směs přibližně 2 minuty.
  3. Přidejte rajčatový protlak a za občasného míchání vařte, dokud protlak mírně neztmavne, přibližně 4 minuty.
  4. Přidejte víno a za stálého míchání několik minut povařte.
  5. Přilijte citronovou šťávu a rajčatový protlak.
  6. Vařte za stálého míchání 8-10 minut, než omáčka zhoustne.
  7. Ochutnejte a případně dosolte.
  8. V hrnci se slanou vodou uvařte těstoviny, vařte je přibližně o 3 minuty méně, než je uvedeno na obalu.
  9. Těstoviny sceďte a jeden šálek vody, ve které se vařily, uschovejte.
  10. Do omáčky přidejte omyté mušle, oloupané krevety a čtvrtku šálku vody z těstovin.
  11. Pánev přikryjte pokličkou a vařte přibližně 4 minuty, dokud se mušle neotevřou.
  12. Následně mořské plody z pánve vyjměte a vyhoďte mušle, které se neotevřely.
  13. Přidejte k omáčce do pánve těstoviny a další čtvrtku šálku vody z těstovin.
  14. Promíchejte a přidejte máslo.
  15. Za občasného míchání a přilévání další vody z těstovin vařte přibližně 4 minuty.
  16. Přidejte mořské plody a opatrně promíchejte.
  17. Odstavte z ohně, přidejte čerstvou petrželku a případně trochu citronové šťávy.

Těstoviny s mořskými plody podávejte s kvalitním bílým vínem, které podtrhne lahodnou chuť tohoto pokrmu.

Špagety s krevetami a mušleni
zdrpj: bonappetit.com

Těstoviny dlouhodobě patří mezi nejčastěji vařená jídla. Vyzkoušejte naši pestrou variantu omáček na špagety!


Salát z darů moře

Snadný a finančně nenáročný salát, který oceníte nejen jako rychlou letní večeři. Jeho výhodou je také možnost uchování v ledničce po dobu dvou až tří dnů.

Ingredience

  • 500 g krabích tyčinek
  • 1 šalotka nebo menší červená cibule
  • 1/2 šálku nakrájeného řapíkatého celeru
  • 1/2 šálku majonézy
  • 2 lžičky čerstvé citronové šťávy
  • čerstvý kopr nebo další bylinky
  • sůl, pepř
  • lze přidat i další zeleninu, zejména rajčata a papriky

Postup

  1. Krabí tyčinky nakrájejte na kousky, šalotku najemno.
  2. V misce smíchejte krabí tyčinky, zeleninu, koření, citronovou šťávu a majonézu.
  3. Vše důkladně promíchejte.
  4. Přidejte čerstvé bylinky.

Podávejte na listu hlávkového či římského salátu s čerstvým pečivem.

Salát s krabími tyčinkami a zeleninou
zdroj:dinneratthezoo.com

Potřebujete radu ohledně výběru nového sporáku do kuchyně? Mrkněte se, co jsme si v našem testu o plynových sporácích napsali. Byly by pro vás tou nejvhodnější variantou?

Plody moře v polévce

Tento typ polévky je oblíbený zejména v Asii. Proč si ale občas neuvařit něco nevšedního?

Ingredience

  • 500 g rybích filetů, například z tresky
  • 16 kusů krevet
  • 16 kusů slávek
  • 4 oloupaná rajčata
  • 4 stroužky česneku
  • 1 šálek rybího vývaru
  • 1/2 šálku suchého bílého vína
  • 1/3 šálku olivového oleje
  • 1/2 šálku čerstvé petrželky
  • 1/2 šálku čerstvé bazalky

Postup

  1. V hrnci zahřejte olej a přidejte do něj prolisovaný česnek.
  2. Když se česnek rozvoní, přidejte na malé kousky nakrájená oloupaná rajčata, vývar a víno.
  3. Promíchejte a vařte přibližně 10 minut.
  4. Následně do hrnce přidejte na kousky nakrájené rybí filety, oloupané krevety a vyloupané slávky, které jste před tím zlehka povařili na pánvi s olejem, aby se otevřely.
  5. Vše důkladně promíchejte a povařte ještě přibližně 5 minut.
  6. Přimíchejte nakrájenou bazalku a petrželku.

Polévku z mořských plodů podávejte s čerstvým pečivem.

Polévka z darů moře
zdroj: food52.com

Máte rádi polévky z ryb? Existuje mnohem více variant než jen klasická vánoční. Inspirujte se našimi rybími polévkami!

Španělská paella z darů moře

Jedno ze španělských národních jídel, na kterém si můžete díky našemu receptu pochutnat vždy, když na něj máte chuť!

Ingredience

  • 2 šálky rýže
  • 3 šálky rybího vývaru
  • 1 šálek bílého vína
  • 150 g kalamárů nebo chobotniček
  • 12 kusů krevet
  • 16 kusů slávek
  • 1 šálek mraženého hrášku
  • 2 větší oloupaná rajčata
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky cukru
  • 1 lžička sladké papriky
  • olivový olej
  • šafrán
  • sůl, pepř

Postup

  1. Na pánvi s olivovým olejem osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli.
  2. Přidejte prolisované stroužky česneku a na kousky nakrájená oloupaná rajčata.
  3. Promíchejte a přidejte cukr, sladkou papriku, sůl a šafrán.
  4. Vařte až do doby, než se rajčata změní v omáčku.
  5. Přidejte kousky kalamárů a za stálého míchání vařte 1-2 minuty.
  6. Následně přisypejte rýži a hrášek, dobře promíchejte a ujistěte se, že rýže je zcela pokrytá omáčkou.
  7. V samostatné pánvi přiveďte k varu vývar a bílé víno.
  8. Nalijte jejich směs na rýži, přiveďte k varu a podle chuti dosolte.
  9. Důkladně promíchejte a rýži rovnoměrně rozprostřete po pánvi.
  10. Vařte na mírném ohni po dobu 18-20 minut.
  11. Po 10 minutách na rýži položte omyté slávky a krevety, přiklopte pokličkou a hlídejte.
  12. Jakmile na jedné straně krevety zčervenají, tak je i slávky otočte.
  13. Pokud se vám zdá, že je rýže příliš suchá, přidejte ještě trochu vývaru.

Mušle, které se neotevřely, před podáváním odstraňte.

Španělský pokrm z rýže, mušlí, krevet a hrášku
zdroj: onceuponapan.com

Jak správně připravit mořské plody?

Plody moře se dají koupit buď čerstvé, nebo mražené. U čerstvých mořských plodů je třeba věnovat zvýšenou pozornost jejich čerstvosti. Výhodou mrazených produktů je kromě nižší ceny i to, že bývají často již rovněž očištěné nebo jinak předpřipravené k vaření. Pamatujte, že mrazené dary moře musíte vždy rozmrazovat co nejpomaleji, na variantu s použití, mikrovlnné trouby či horké vody hned zapomeňte.

Pokud jde o čerstvé mušle, ať již slávky, srdcovky či jiné typy, vždy je před vařením propláchněte studenou vodou. Ty mušle, které se následně při vaření neotevřou, se doporučuje vyhodit. Ve Středomoří používají ještě další trik. Před vařením mušle na několik hodin namočí do vody se solí. Mušle se tak otevřou a uvolní do vody neabsorbovaný písek.

I z našich receptů je patrné, že mořské plody by se nikdy neměly vařit příliš dlouho, neboť neúměrnou tepelnou úpravou ztrácejí svou specifickou chuť. S výjimkou chobotnic většině postačí několik málo minut. Dary moře lze nejen krátce povařit, ale v případě kalamárů či krevet také smažit, opékat na pánvi či grilu.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X