Oblíbené recepty na úpravu mořských ryb

Není třeba omezovat se v konzumaci mořských ryb pouze na dobu dovolené. V dnešní době mnoho řetězců nabízí chutné ryby i v našich končinách. Připravte rybu tak, aby chutnala a alespoň v myšlenkách se přeneste zpátky k moři.

Mořské ryby lze podávat jako teplý hlavní chod, velmi dobře však poslouží i ve studené kuchyni.

Konzumace mořských ryb je bezesporu přínosem pro vaše zdraví. Podívejte se, jaké benefity přináší jejich zařazení alespoň jedenkrát týdně do jídelníčku:

  • prevence srdečních onemocnění
  • zlepšení paměti
  • prevence depresí
  • snížení rizika autoimunitních onemocnění
  • zlepšení kvality spánku
  • zdroj vitaminů, minerálů, esenciálních kyselin
  • a další

1. Pečené filety z mořských ryb v citronové omáčce

Zkušené hospodyňky vědí, že kombinací šťavnaté tresky a kyselosti citronu nelze nic zkazit. Vyzkoušejte i vy, proč je tento recept tak oblíbený.

INGREDIENCE pro dvě osoby

  • 2 filety z mořské tresky
  • 2 lžíce másla
  • 1/4 hrníčku zakysané smetany
  • 1 stroužek česneku nakrájený na drobno
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 až 2 lžíce citronové šťávy
  • sůl, pepř
  • 1 až 2 lžíce jemně nasekané šalotky
  • plátky citrónu na ozdobu

POSTUP

  1. Předehřejte troubu na 200 °C.
  2. Filety osolíme a opepříme z obou stran.
  3. Umístíme tresky do zapékacího mísy.
  4. Máslo a smetanu rozehřejeme a mícháme, dokud se obě ingredience nespojí.
  5. Odstavíme z plamene a vmícháme hořčici, česnek a citronovou šťávu.
  6. Ryby posypeme šalotkou a zalijeme omáčkou.
  7. Pečeme 15 až 20 minut.

Hotový recept na filety z mořských ryb

2. Osvěžující salát z mořských ryb

Pokud chcete odlehčit kuchyni, tento salát je tou pravou volbou. Je nutričně vyvážený, zdravý a mimořádně chutný.

INGREDIENCE pro dvě osoby

  • 200g brambor
  • 2 filety
  • šťáva ze dvou limet
  • 1 čekanka
  • 1 svazek ředkviček
  • 1 okurka
  • 1/2 svazku koriandru
  • 1/2 svazku máty
  • 1 chilli paprička
  • 1 šalotka
  • 1/4 hrnku olivového oleje

POSTUP

  1. Uvaříme brambory.
  2. Ryby nakrájíme na plátky a vložíme do hrnce s vodou.
  3. Do vody přidáme 1/2 limetkové šťávy a filety 20 minut vaříme.
  4. Nakrájené brambory a filety vložíme do salátové mísy.
  5. Přidáme nakrájenou zeleninu (ředkvičky, čekanka, okurky) a nasekané bylinky.
  6. Smícháme zbytek limetkové šťávy s nasekanou chilli papričkou, šalotkou a olivovým olejem.
  7. Salát přelijeme zálivkou a promícháme.

Hotový recept na salát z mořských ryb

3. Pomazánky z mořských ryb

Pomazánky lze připravit i z čerstvých ryb, častěji se však využívají rybí konzervy.  Ryby můžeme kombinovat s máslem, pomazánkovým máslem či roztíratelnými sýry.

Vyzkoušeli jsme recept na italskou tuňákovou pomazánku.

INGREDIENCE pro dvě osoby

  • 1 plechovka tuňáka ve vlastní šťávě
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce nasekaných kaparů
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • 1 lžíce šťávy z citronu
  • sůl, pepř

POSTUP

  1. Všechny ingredience pečlivě promícháme.
  2. Podáváme s čerstvým pečivem.

Hotový recept na pomazánku z mořských ryb

Připravili jsme vám tři recepty, jak zdravě obohatit svůj jídelníček.

Jako vhodnou přílohu k mořským rybám můžete vyzkoušet například zapečené kořeněné brambory.

Snažte se kupovat ryby co nejčerstvější, u mražených si hlídejte obsah vody ve výrobku.

Sdílejte svým přátelům

4.5 (89.41%) 17 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *