Mořský jazyk

Mořský jazyk fantastická a chutná ryba

Jedná se o druh mořské ryby, patřící do řádu platýzů, která je vyhledávaná pro své lahodné, bílé a kvalitní maso.

Mořský jazyk má oválně podélné, zploštělé tělo pokryté velmi drobnými šupinami zbarvenými do světle až tmavě hněda. Před samotnou kuchyňskou úpravou je nezbytné stáhnout z ryby kůži a využít jen čisté maso v podobě filetů.

Jaké významné látky a živiny obsahuje maso jazyka mořského ?

  • omega-3 mastné kyseliny
  • vitamín D
  • vápník

Jaký mají význam omega-3 mastné kyseliny ve výživě ?

Konzumace omega-3 snižuje riziko infarktu myokardu, zároveň stabilizují srdeční svalovinu a snižují riziko tepové nepravidelnosti, brání ucpávání cév a mají protizánětlivý účinek.

Srovnání výživových hodnot ve vybraných rybách a korýšů ve 100 g

Druh ryby
Energetická hodnota
Tuk Omega-3 mastné kyseliny
Treska obecká 83 kcal 0,9 g *
Parmice nachová 107 kcal 3,8 g ***
Mořský jazyk
89 kcal 1,8 g *
Ďas mořský
66 kcal 0,4 g *
Losos
180 kcal 11 g ***
Sleď obecný 267 kcal 22,6 g ***
Tuňák žlutoploutvý
144 kcal 6,2 g **
Krevety
95 kcal 0,8 g *
Slávka jedlá
74 kcal 1,8 g **

Použití v kuchyni

Maso jazyka mořského lze zpracovat na bezpočet způsobů, k jeho přednostem patří i minimum kostí. Upravený mořský jazyk se připravuje pečením, dušením, grilováním a to buď vcelku nebo v podobě nakrájených filátek.

Mořský jazyk

zdroj : aoseafood.co.uk

Sdílejte svým přátelům:

Ohodnoťte také
10:00