Mořský jazyk

Mořský jazyk fantastická a chutná ryba

Jedná se o druh mořské ryby, patřící do řádu platýzů, která je vyhledávaná pro své lahodné, bílé a kvalitní maso.

Mořský jazyk má oválně podélné, zploštělé tělo pokryté velmi drobnými šupinami zbarvenými do světle až tmavě hněda. Před samotnou kuchyňskou úpravou je nezbytné stáhnout z ryby kůži a využít jen čisté maso v podobě filetů.

Jaké významné látky a živiny obsahuje maso jazyka mořského ?

  • omega-3 mastné kyseliny
  • vitamín D
  • vápník

Jaký mají význam omega-3 mastné kyseliny ve výživě ?

Konzumace omega-3 snižuje riziko infarktu myokardu, zároveň stabilizují srdeční svalovinu a snižují riziko tepové nepravidelnosti, brání ucpávání cév a mají protizánětlivý účinek.

Srovnání výživových hodnot ve vybraných rybách a korýšů ve 100 g

Druh ryby
Energetická hodnota
TukOmega-3 mastné kyseliny
Treska obecká83 kcal0,9 g*
Parmice nachová107 kcal3,8 g***
Mořský jazyk
89 kcal1,8 g*
Ďas mořský
66 kcal0,4 g*
Losos
180 kcal11 g***
Sleď obecný267 kcal22,6 g***
Tuňák žlutoploutvý
144 kcal6,2 g**
Krevety
95 kcal0,8 g*
Slávka jedlá
74 kcal1,8 g**

Použití v kuchyni

Maso jazyka mořského lze zpracovat na bezpočet způsobů, k jeho přednostem patří i minimum kostí. Upravený mořský jazyk se připravuje pečením, dušením, grilováním a to buď vcelku nebo v podobě nakrájených filátek.

Mořský jazyk

zdroj : aoseafood.co.uk

Sdílejte svým přátelům:

Ohodnoťte také