Mortadela

Pravá italská Mortadela z čeho se dělá ?

Jedná se o proslulý italský měkký salám, pocházející z oblasti Bologna. Vyrábí se z jemně namletého tepelně zpracovaného vepřového masa. Minimálně 15 % jeho objemu tvoří malé kostky tuku z krkovice, nedílnou součást potom tvoří koření jako černý pepř, bobule myrty, muškátový oříšek, koriandr. Na řezu je pak vidět mozaika salámu z jemné masové míšeniny a kousků tučnějšího masa.

Na trhu se nabízí mortadella v různé gramáži a průměru, od malých šišek nedosahujících ani půl kilogramu k metrákovým obrům, vyhledávaným hlavně labužníky a radostnými konzumenty rarit či pořadateli monstrózních akcí, setkání široširé rodiny a přátel není v Itálii nic neobvyklého.

Jaké jiné maso lze použít při výrobě do mortadely ?

K vepřovému se přidává i maso :

  • hovězí
  • telecí
  • oslí
  • koňské
  • bůvolí – má málo cholesterolu, a proto se hodí do vyváženého jídelníčku
  • z černých prasat – sicilská černá prasata jsou chovaná v divočině. Díky tomu, jejich maso obsahuje více nenasycených mastných kyselin.
  • v některých oblastech se přidávají dršťky, kůže ze slaniny nebo škvarky

Jaké další přísady se nejčastěji přidávají do mortadely ?

  • obvykle se zjemňuje vínem
  • přidávají se pistácie nebo olivy
  • každá výrobna má svoje tajné směsi koření, kterými dochucují

Jakým způsobem a s čím se mortadela podává ?

Krájí se na tenké plátky, které jsou jemné konzistence bez chrupavek, chuti lehce pikantní s příjemným aroma. Mortadella se obvykle a konzumuje s bílým pečivem, bagetou, ciabattou, focacciou.

Mortadela

zdroj : italianfoodexcellence.com