Recepty na pravé domácí marcipánové kuličky Mozartkugeln, po kterých se jen zapráší. Inspirujte se!

Milujete marcipán, jemný nugát a tmavou čokoládu? Pak rozhodně vyzkoušejte recepty na mozartovy koule.

Tato luxusní a naprosto delikátní cukrovinka patří k těm vůbec nejoblíbenějším.

S každým dalším soustem jsou vaše chuťové buňky v ještě větší extázi a vy tak nikdy nevydržíte jen u jednoho kousku.

Potěšte své blízké a vyrobte jim tuto pochoutku doma, nebo zkuste být kreativní a vytvořit jim jejich vlastní krabičku plnou vynikajících kuliček.

Pravé mozartovy koule

Tato čokoládová cukrovinka je proslulá po celém světě a snad neexistuje nikdo, kdo by jí neznal aspoň podle názvu. Obsahuje jen ty nejlahodnější ingredience, díky nimž mají zcela charakteristickou a nenapodobitelnou chuť. Omrkněte také recepty na ořechové kuličky, ty rozhodně také stojí za pozornost.

Ingredience:

  • 380 g marcipánu (domácího nebo kupovaného)
  • 380 g pistáciového marcipánu
  • 540 g nugátu
  • 450 g hořké čokolády

Postup

  • Z pistáciového marcipánu odebíráme stejně velké kousky hmoty, které vytvarujeme do kuliček.
  • Připravíme si nugát a odebereme z něj stejný počet kusů hmoty, jako u pistáciového marcipánu.
  • Z nugátu vytvarujeme kolečko, položíme na něj kuličku z pistácií a rovněž utvoříme kuličku.
  • Nakonec odlupujeme kousky marcipánu, vytvoříme z něj ještě větší kolečko než předtím z nugátu a vložíme do něj připravenou nugátovo-pistáciovou kuličku.
  • Zabalíme a v dlaních vytvarujeme do větší koule. Takto hotové koule naskládáme na tác a dáme aspoň na 2 hodiny vychladit do lednice.
  • Potom rozpustíme čokoládu ve vodní lázni, odstavíme a vyndáme z lednice koule.
  • Každou kouli ponoříme do rozpuštěné čokolády, ideálně použijeme špejli, aby nedošlo k opaření prstů.
  • Kouli důkladně obalíme čokoládou a naskládáme na tác vyložený pečícím papírem.
  • Dáme zpět do lednice a necháme zatuhnout. Skladujeme ve vzduchotěsné nádobě.

Tip: Pokud chceme připravit Mozartovy koule jako dárek, zabalíme je po zatuhnutí každou jednotlivě do zlaté fólie a naskládáme do dárkové krabičky či sáčku.

Luxusní domácí Mozartkugeln.
Zdroj: https://www.daringgourmet.com

Mozartovy koule z mletých mandlí

Každý recept je něčím zajímavý, a hlavně chutná jinak. Tato varianta je jednoduchá, rychlá a přestože má trochu odlišnou chuť, je vynikající.

Ingredience:

  • Na mandlovou hmotu:
  • 250 g mletých mandlí bez slupky
  • 250 g cukru moučka
  • 1 vejce
  • Nastrouhaná kůra z poloviny chemicky neošetřeného citronu
  • Citronová šťáva dle potřeby

Na dohotovení:

  • 100 g mletých pistácií
  • 1 a 1/2 lžíce kvalitního kakaa
  • 200 g hořké čokolády
  • 50 g jemně mletých mandlí

Postup

  • Mandle dáme do nádoby mixéru nebo kuchyňského robota a přisypeme prosátý moučkový cukr.
  • Přidáme nastrouhanou kůru z citronu a zakápneme citronovou šťávou zhruba z poloviny citronu.
  • Přihodíme 1 vejce a vše důkladně rozmixujeme, až vznikne hladká hmota, kterou je možné skladovat v lednici až 10 dní.
  • Směs rozdělíme na tři části, přičemž jednu necháme menší, druhou střední a třetí největší.
  • První část je nejmenší a vmícháme do ní 100 g mletých pistácií.
  • Do druhé trochu větší části vmícháme kakao, do té poslední pak 50 g jemně mletých mandlí.
  • Ze směsi s pistáciemi tvoříme malé kuličky.
  • Poté vezmeme směs s kakaem a uděláme o něco větší kouli, kterou rozetřeme na dlaň, vložíme do ní zelenou kuličku a zabalíme a pomocí dlaní tvoříme kuličku.
  • Nakonec vezmeme bílou směs a uděláme ještě větší kuličku, kterou také rozprostřeme na dlaň a zabalíme do ní tmavou kuličku.
  • Poté pomocí dlaní vytvoříme kouli.
  • Čokoládu rozpustíme v horké lázni a pomocí dvou vidliček vložíme kuličky do čokolády, důkladně obalíme a vyjmeme.
  • Počkáme, až přebytečná čokoláda trochu okape a dáme na pečící papír.
  • Nakonec nalijeme zbytek čokolády do malého sáčku a ozdobíme vršek kuliček.
  • Čokoládu necháme ztuhnout a podáváme.
Kuličky z domácího marcipánu.
Zdroj: https://www.rosacooking.com

Veganské Mozartovy lanýže

Dokonce ani ten, kdo je vegan si nemusí odpírat pochoutku, jakou tyto koule rozhodně jsou. Je to rovněž vhodný dárek pro naše maminky ke Dni matek, ale také pro jiné slavnostní příležitosti. Pokud tedy samozřejmě nějaké zbydou.

Ingredience:

Na vrchní marcipán:

  • 150 g loupaných mandlí
  • 3 polévkové lžíce agávového nektaru
  • 10 kapek mandlového extraktu
  • Špetka mořské soli

Na pistáciový marcipán:

  • 50 g loupaných mandlí
  • 100 g vyloupaných pistácií
  • 3 lžíce agávového nektaru
  • 1/2 lžičky čerstvě nastrouhané citronové kůry
  • Špetka mořské soli

Na čokoládový nugát:

  • 150 g lískových ořechů
  • 25 g změklého raw kakaového másla
  • 5 lžic agávového nektaru
  • 2 lžíce kakaového prášku
  • Špetka mořské soli

Na čokoládovou polevu

  • 400 g hořké čokolády (ideálně s obsahem 50 až 65 % kakaové sušiny)
  • 40 g raw kakaového másla

Postup

  • Začneme tím, že si zahřejeme troubu na 175 stupňů, lískové ořechy rozložíme v jedné vrstvě na pečící plech a dáme opéct do předehřáté trouby na 15 minut.
  • Mezitím dáme do nádoby kuchyňského robota loupané mandle a na nejvyšší rychlost mixujeme po dobu cca 3 až 5 minut.
  • Začne se uvolňovat olej, takže můžeme přidat ostatní suroviny na vrchní marcipán.
  • Znovu zapneme na maximální rychlost zhruba na 30–45 sekund, aby se suroviny spojily.
  • Poté vyklopíme na pracovní plochu a hněteme rukama tak 2–3 minuty, až se utvoří hladká hmota, kterou vytvarujeme do koule a odložíme stranou.

Pistáciový marcipán:

  • Podobně jako předtím vhodíme mandle i pistácie do kuchyňského robota a 3 až 5 minut mixujeme.
  • Jakmile se dá z rozmixované hmoty utvořit kulička, můžeme přidat zbytek surovin a nechat dalších 30 sekund mixovat.
  • Opět vyklopíme na plochu a hněteme tak dlouho, dokud není marcipán krásně hladký.
  • Vytvarujeme do koule a také odložíme stranou.

Čokoládový nugát:

  • Lískové ořechy vyjmeme z trouby, necháme chvilku odpočinout, nasypeme je nádoby do kuchyňského robotu, přidáme rozpuštěné kakaové máslo a mixujeme po dobu 3 – 5 minut.
  • Přidáme zbytek surovin a opět rozmixujeme cca 30 sekund, až se vše spojí.
  • Vyklopíme na pracovní plochu a hněteme asi 3 minuty, až je hmota pěkně hladká a drží pohromadě.

Příprava koulí:

  • Odtrhneme kousek pistáciového marcipánu a vytvarujeme do koule.
  • Potom odebereme o něco větší kus čokoládového nugátu, dlaněmi tvarujeme do koule a potom zploštíme, aby jej bylo možné omotat kolem pistáciové kuličky.
  • Nakonec rozdělíme vrchní marcipán na stejně velké kousky, pokud možno podle počtu připravených kuliček a vytvoříme opět kouli.
  • Prsty jí vytvarujeme do placky, vložíme do ní utvořenou kouli a zabalíme, aby se dala vytvarovat koule.

Poleva:

  • Hořkou čokoládu rozpustíme spolu s kakaovým máslem a poté pomocí napichovátka, špejle nebo třeba párátka napíchneme jednu kouli a ponoříme do čokolády.
  • Necháme okapat přebytečnou polevu a opatrně položíme na plech s pečícím papírem, na pečící podložku, případně na kuchyňskou mřížku, pod kterou si dáme třeba tác, aby do něj odkapávala poleva.
  • Takto zpracujeme postupně všechny koule a dáme na několik hodin zatuhnout do lednice.
  • Když uložíme kuličky do vzduchotěsné nádoby, vydrží nám až 8 týdnů.
Veganské mozartovy bonbóny.
Zdroj: https://www.yumsome.com

Co jsou Mozartovy koule?

Dá se říci, že je to jedna z nejoblíbenějších a nejpopulárnějších sladkostí, které spatřily světlo světa. Původem rakouská cukrovinka, se vyrábí od roku 1890. Tehdy jí poprvé vyrobil Paul Fürst, který byl cukrářem v Salzburgu. Vzhledem k tomu, že si svůj recept nedal patentovat a nezískal tak na něj ochrannou známku, výrobců začalo postupně přibývat.

Tyto koule nebo spíš bonbony, získaly název podle místního rodáka, hudebního skladatele Wolfganga Amadea Mozarta. Je dobré zmínit, že za tuto pochoutku získal například roku 1905 Paul Fürst ocenění v podobě zlaté medaile, když se s tímto receptem zúčastnil Pařížské výstavy.  Zřejmě k nejznámějším výrobcům těchto kuliček patří společnost Mirabell.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X