Koláč s proužky těsta jistě každý zná a umí si ho velmi dobře představit.
Ne každý si však vyzkoušel jeho přípravu a těm méně zkušeným se může zdát příliš pracný.
Proto přinášíme 5 receptů na mřížkový koláč, které zvládne téměř každý.
Vyzkoušejte varianty s tvarohem, povidly či jablky!
Borůvkový koláč s mřížkou
Není nic lepšího než koláč s čerstvým sezónním ovocem. A proto, až začne borůvková sezóna, vyzkoušejte tento letní dezert s dokonalou máslovou krustou a lahodnou borůvkovou náplní s nádechem citronu. Je opravdu vynikající!
Ingredience
Na těsto:
- 2 + ½ šálku hladké mouky (325 gramů)
- 1 lžíce cukru krystal
- 1 čajová lžička soli
- 1 šálek másla, studeného a nakrájeného na kousky
- 7 lžic ledové vody
Na náplň:
- 6 šálků borůvek
- ¼ šálku hladké mouky
- ¼ šálek cukru krystal
- 2 lžíce citronové šťávy, čerstvě vymačkané
- 1 čajová lžička citronové kůry
- 1 čajová lžička mleté skořice
- 1 rozšlehané vejce
K servírování:
- vanilková zmrzlina
Postup
- Do kuchyňského robotu přidejte mouku, cukr, sůl a kostičky másla.
- Zapněte pulzní spínač a mixujte 1 minutu, dokud směs nezíská konzistenci podobnou strouhance.
- Nakapejte do směsi ledovou vodu .
- Uzavřete a pokračujte v pulzním mixování po dobu další 1 minuty.
- Pokud stlačíte drobky k sobě a drží pohromadě, máte to správně.
- Přendejte těsto (drobenku) do velkého sáčku na zip a rukama umačkejte, aby se všechny drobky spojily tak, že z nich vznikne pěkná a hladká koule na těsto.
- Rozdělte kouli na polovinu a vytvořte 2 stejné disky.
- Zabalte disky samostatně do plastového obalu a nechte je alespoň 1 hodinu v chladu.
- Ve velké misce smíchejte borůvky, mouku, cukr, citronovou šťávu, citronovou kůru a skořici a promíchejte.
- Odložte.
- Rozbalte oba disky těsta a vložte mezi 2 kusy pečícího papíru.
- Každý disk vyválejte válečkem na kruh o průměru 30 cm.
- Přendejte první kruh na koláčovou formu o průměru cca 23 cm a jemně umačkejte dolů a zároveň vytvořte okraj.
- Pomalu nalijte borůvkovou směs na těsto a špachtlí ji rovnoměrně rozetřete.
- Nakrájejte druhý kruh na 10 proužků o šířce 2,5 cm.
- Zbytky těsta dejte stranou.
- Na borůvkovou náplň položte 5 proužků těsta, rovnoměrně od sebe vzdálených cca 2,5 cm (nezapomeňte použít delší proužky doprostřed a kratší proužky na okraje).
- 2. a 4. proužek přeložte na polovinu a nejdelší proužek umístěte do středu, kolmo na prvních 5 proužků.
- Umístěte 2. a 4. proužek zpět přes tento dlouhý pruh.
- Přeložte 1., 3. a 5. pruh znovu na polovinu a umístěte o něco kratší proužek 2,5 cm dál.
- Dejte 1., 3. a 5. pruh zpět přes kratší proužek.
- Pokračujte v přidávání a střídání proužků tak, abyste vytvořili mřížku.
- Pro lepší pochopení přikládáme obrázky:
- Zatlačte okraje k sobě a prsty přitlačte tak, aby pořádně držely.
- Odřezky můžete umístit podél okraje a zatlačit je do okrajů.
- Jemně pomažte vajíčkem mřížkovou krustu a okraje.
- Pokud vaše trouba není v tuto chvíli připravena, vložte koláč do ledničky, aby se nerozpadla krusta (máslo v těstě se rychle rozteče při pokojové teplotě).
- Předehřejte troubu na 190 stupňů Celsia.
- Vložte formu s borůvkovým koláčem do trouby a pečte 50 minut, dokud není mřížka zlatohnědá.
- Před podáváním nechte borůvkový koláč po dobu 1 hodiny ve formě odstát při pokojové teplotě.
- Podávejte kousek borůvkového koláče s kopečkem vanilkové zmrzliny.


Linecký koláč s jahodovým džemem
Základní mřížkový koláč s jahodovým džemem, který určitě znáte a pokud ne, měli byste to napravit, protože je to neskutečná dobrota a ještě ke všemu skvěle vypadá! Potěšte svoji návštěvu tímto skvělým moučníkem.
Ingredience
- 150 g hladké mouky
- 150 g hladké špaldové mouky
- 30 g cukru krupice
- 220 g studeného másla nakrájeného na kostky
- cca 60 ml studené vody
- špetka soli
- 250 g jahodového džemu
Postup
- Sypké suroviny promíchejte v míse a přidejte máslo nakrájené na kostičky a propracujte.
- Po částech přilévejte postupně vodu a vypracovávajte hladké těsto.
- Propracované těsto zabalte do fólie a dejte na hodinu ztuhnout do ledničky.
- Asi ¼ vychlazeného těsta si dejte stranou, později z něj vytvarujete mřížku.
- Zbytek vyválejte na pomoučeném vále na tloušťku cca 5 mm a přendejte do kulaté formy (vymazané máslem), prsty ho jemně vtlačte a přečnívající okraje odřízněte.
- Těsto propíchejte vidličkou a potřete džemem.
- Ze zbylého těsta vyválejte placku.
- Krájejte proužky a klaďte je šikmo přes sebe na náplň.
- Potřete žloutkem a pečte v předehřáté troubě na 170 ° C asi tak 35 – 40 minut.
- Před krájením koláč nechte vychladnout.

Objevte podobné tipy
Jablečný mřížkový koláč
Delikátní koláč s jablky a s domácí mřížkou působí na první pohled složitě, ale ve skutečnosti je celkem snadný. V kombinaci se slaným karamelem či vanilkovou zmrzlinou se nebudete stačit olizovat!
Ingredience
Na těsto:
- 2 šálky hladké mouky plus navíc na pomoučnění
- 1 lžička moučkového cukru
- 1/2 lžičky soli
- 200 g studeného másla na kostičky
- 3 až 4 lžíce ledové vody
- smetany ke šlehání a cukr na posypání, volitelně
Na náplň:
- 7 až 8 jablek
- 1/4 šálku třtinového cukru
- 1 lžička skořice
- 1/2 lžičky muškátového oříšku
Postup
- Smíchejte mouku, cukr a sůl ve velké misce.
- Vetřete prsty studené kostky másla do mouky tak, aby směs připomínala hrubou strouhanku s několika většími kousky másla.
- Přidejte 3 lžíce ledové vody a vytvořte těsto.
- Bude měkké a trochu mokré, takže v případě potřeby přidejte trochu mouky.
- Přidejte 4. lžíci vody, pouze pokud je to naprosto nezbytné.
- Z těsta vytvarujte kouli, položte ji na velký kus fólie a vytvořte disk o tloušťce 2 cm.
- Pevně zabalte a nechte 1 hodinu v chladu.
- Před samotným pečením si připravte pult nebo silikonovou podložku, kterou posypte moukou.
- Rozbalte vychlazené těsto, odkrojte z něj dvě třetiny a zbývající třetinu vložte zpět do ledničky, z té uděláte vrchní krustu.
- Větší část těsta posypte trochou mouky, znovu z něj udělejte disk a vyválejte do zhruba 25 cm kruhu, o něco většího, než je velikost formy, kterou použijete.
- Vyválené těsto přeložte na polovinu, pak na další polovinu, aby mělo čtvercový tvar.
- Zvedněte ho, přendejte do koláčové formy o velikosti 23 cm a rozložte ho tak, aby zakrylo dno a boky.
- Přebytečné těsto ořízněte a použijte ho na tenčí části těsta či zakrytí potrhaných míst.
- Formu dejte do ledničky.
- Oloupejte a nakrájejte jablka bez jadřinců.
- Vložte do velké místy a poté posypte cukrem a kořením.
- Dobře promíchejte, vyklopte do vychlazené formy a rovnoměrně rozprostřete.
- Dejte znovu do ledničky, zatímco si budete připravovat mřížku.
- Předehřejte troubu na 200 ° C.
- Zformujte zbývající těsto do koule, vytvarujte disk, posypte moukou a vylájte do kruhu velkého cca 23 cm.
- Pomocí ostrého nože vyřezejte rovnoměrné, stejně silné proužky.
- Umístěte je jeden po druhém na jablka a zatlačte konce do okraje krusty, aby se utěsnily.
- Vytvořte mřížku.
- Mřížku a okraje koláče potřete trochou smetany rozmíchané v trošce vody nebo podle potřeby vajíčkem.
- Pro křupavost a sladkost posypte cukrem krystal.
- Pečte 20 až 25 minut, dokud není těsto krásně dozlatova.
- Horní část přikryjte zlehka fólií , snižte teplotu na 180 stupňů a pokračujte v pečení po dobu 15 až 20 minut, dokud jablka nejsou měkká tak, jak si přejete.
- Upečený koláč před nakrájením nechte několik minut odstát.
- Podávejte teplé s vanilkovou zmrzlinou, čerstvou smetanou nebo slaným karamel!

Připravte si i naše další recepty na jablečné moučníky v 5 různých variantách.
Koláč s povidly a mákem
Jednoduchý koláč s neodolatenou náplní z povidel, máku a vanilkového cukru. Nejen že to lahodně zní, ono to tak skvěle i chutná! Vyzkoušejte ho i vy.
Ingredience
Na těsto:
- 500 g polohrubé mouky
- 250 g ztuženého tuku na pečení
- 150 g moučkového cukru
- 1 vejce
- 1/2 balíčku prášku do pečiva
Na náplň:
- 400 g švestkových povidel
- 100 g mletého máku
- 1 balíček vanilkového cukru
- trochu mleté skořice
- podle chuti moučkový cukr
Postup
- Prosejte mouku a prášek do pečiva, přidejte tuk, vejce a moučkový cukr a vypracujte těsto, které dejte na hodinu do chladu.
- Náplň si připravte smícháním švestkových povidel, mletého máku, vanilkového cukru, skořice a podle chuti přidejte moučkový cukr.
- Když je náplň dost sladká, cukr nepřidávejte.
- Těsto vyjměte a 1/3 si dejte stranou.
- Zbytek těsta rozválejte pomocí válečku a přenejdejte na vymazaný středně velký plech.
- Rozetřete náplň.
- 1/3 těsta rozválejte a pokrájejte na proužky, které pokládejte na koláč ve tvaru mřížky.
- Povrch posypte moučkovým cukrem.
- Po vychladnutí pokrájejte a podávejte.

Tvarohový koláč s mřížkou
Tento koláč je prostě neskutečně dobrý! Křehké těsto od Jamieho Olivera v kombinaci s tvarohovou náplní a ovocným džemem vás dostane.
Ingredience
Na těsto:
- 125 g másla
- 100 g moučkového cukru
- špetka soli
- 250 g hladké mouky
- 2 žloutky
- 2 polévkové lžíce mléka
Na náplň:
- 500 g (2 vaničky) plnotučného tvarohu
- 2 dl mléka
- 1 dl oleje
- 1 balení vanilkového pudingu
- 150 g krystalového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 vajíčko a 2 žloutky
- malinový, ostružinový nebo rybízový džem na potření
Postup
- Troubu předehřejte na 180 ° C.
- Smíchejte pokrájené studené máslo s cukrem a špetkou soli, přidejte mouku a žloutky.
- Když se směs začne podobat hrubé strouhance, přidejte studené mléko.
- Z těsta zformujte kouli.
- Je třeba s ním hýbat co nejméně, aby zůstalo křehké.
- Asi čtvrtinu těsta odložte do chladničky.
- Ze zbylého těsta odkrajujte půl centimetru tlusté plátky.
- Plátky poklaďte na dno a na okraje kulaté formy o průměru cca 28 cm, aby do sebe zapadaly jako skládačka.
- Potom stisknutím okrajů slepte plátky dohromady.
- Těsto převislé přes okraj formy odstraňte.
- Okraje formy pokryjte alobalem a stlačte, aby držely.
- Takto připravené pečte 15 minut, dokud se těsto nezbarví do zlata.
- Vyjměte z trouby a odstraňte alobal z okrajů formy.
- Všechny ingredience na náplň smíchejte dohromady a nalijte na předpečený korpus.
- Pečte 20 minut.
- Zatím si vyválejte odloženou čtvrtinu těsta na pomoučeném vále a nakrájejte na proužky.
- Koláč vyjměte z trouby, jemně ho potřete džemem a překryjte proužky do tvaru mřížky.
- Vraťte do trouby na asi 15 minut.
- Nechte vychladnout a odkrojte si pořádný kousek ke kávičce.

Výbornou kávu k těmto křehkým mřížkovým koláčům si můžete připravit v jednom námi otestovaných pákových kávovarů. Líbil by se vám nějaký?
Stejně tak se fantazii meze nekladou ani s jiným ovocem. Můžete použít hrušky, meruňky…V podstatě co vás napdne. Pokud milujete české moučníky, zkuste si vybrat z receptů na naše tradiční moučníky z jogurtového těsta.
Pro lepší představu, jak se mřížka na koláči vlastně vytváří, doporučujeme následující video.
A jak koláč s mřížkou děláte vy? Pochlubte se nám do komentářů!