Mřížkový koláč na několik způsobů

Mřížkový koláč jistě každý zná a umí si ho velmi dobře představit. Ne každý si však už vyzkoušel jeho přípravu a těm méně zkušeným se může zdát příliš pracný. Trochu práce sice dá, ale práce nenáročné a výsledkem je chutný, vzhledný a podle druhu náplně i šťavnatý koláč.

Mřížkový koláč můžeme dělat z těsta kynutého, křehkého nebo listového. Nehodí se těsto piškotové nebo třené, obě  těsta jsou však výborná pro nepravé mřížkové koláče. Kynuté těsto zaděláváme běžným způsobem s pomocí droždí, můžeme využít i domácí pekárnu. Křehké těsto z mouky, cukru, vajec a tuku necháme odležet v chladničce, je pak křehčí a křupavější. Listové těsto si koupíme nebo si je připravíme doma sami podle některého z receptů.

U mřížkového koláče je vždy důležitá náplň. Nejčastěji používáme tyto suroviny  tvaroh, zavařeninu, jablka nebo hrušky, vařený pudink.

1. Linecký mřížkový koláč s jablky

INGREDIENCE :

na těsto :

  • 400 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva,
  • 125 g cukru moučka
  • 200 g másla nebo Hery
  • 2 vejce
  • špetka soli

na náplň

  • 480 g nahrubo nastrouhaných jablek,
  • 4 polévkové lžíce cukru krupice
  • 1 vanilkový pudinkový prášek
  • 400 ml vody
  • šťáva z ½ citronu
  • hrst rozinek
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • možnost přidat i hrst nasekaných ořechů

POSTUP :

  1. Z uvedených surovin vypracujeme na vále hladké těsto, které zabalíme do potravinové fólie a necháme půl hodiny v ledničce odpočívat.
  2. Mezi tím si připravíme náplň, nastrouháme jablka, smícháme s cukrem a 300 ml vody a přivedeme je k varu.
  3. Poté vlijeme pudinkový prášek rozmíchaný ve 100 ml vody a minutu lehce povaříme.
  4. Přidáme rozinky , mletou skořici, citronovou šťávu a popřípadě ořechy.
  5. Náplň vychladíme.
  6. Z těsta si oddělíme asi čtvrtinu na proužky, které budeme kréjet a klást na hotový koláč.
  7. Do vymazaného plechu nebo na pečící papír rozválíme větší část těsta, potřeme náplní a nahoru naskládáme připravené  proužky nakrájeného těsta do mřížky.
  8. Pečeme v  předehřáté troubě na 180-200°C  okolo 35 – 40 minut.

Hotový linecký koláč s jablkyZdroj : fresh.iprima.cz

2. Mřížkový koláč s rybízovou marmeládou

INGREDIENCE :

  • 300 g hladké mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 lžička skořice
  • špetka soli
  • 2 vejce
  • 2 lžíce mléka
  • 130 g Hery
  • malá sklenice rybízové marmelády

POSTUP :

  1. Na vále zpracujeme z uvedených surovin těsto
  2. Podsypáváme moukou
  3. Asi čtvrtinu oddělíme, větší část položíme na plech vyložený papírem na pečení.
  4. Pomoučenýma rukama těsto roztlačíme po celém plechu.
  5. Potřeme ho marmeládou a ze zbylého těsta vytvoříme mřížku.
  6. Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme okolo 15 minut.

Mřížkový koláč s rybízovou marmeládouZdroj : iGurmet.cz

3. Mřížkový koláč z bramborového těsta

INGREDIENCE :

na těsto :

  • 300g brambor uvařených ve slupce
  • 300g polohrubé mouky
  • 130g másla nebo Hery
  • 130g cukru moučka
  • 1 prášek do pečiva
  • 3 žloutky
  • špetka soli

na náplň :

  • 500 g tvarohu
  • 2 vanilkové cukry
  • 80 g cukru krupice
  • 2 vejce
  • 1 vařená a nastrouhaná brambora
  • 1 balení sušených brusinek
  • kůra z 1 citronu

POSTUP :

  1. Uvařené brambory oloupeme a nastrouháme najemno.
  2. Mouku prosejeme, smícháme s bramborami, máslem a cukrem.
  3. Přidáme žloutky, prášek do pečiva, sůl a vypracujeme těsto.
  4. Uložíme do mísy a necháme odpočinout v lednici.
  5. Připravíme náplň do koláče.
  6. Tvaroh, cukr, vejce, bramboru, máslo a cukr smícháme. Přidáme citronovou kůru a brusinky.
  7. Pokud tvaroh nebude příliš řídký, přidáme ještě čerstvou citronovou šťávu.
  8. Ze dvou třetin těsta vyválíme plát a položíme na plech vyložený pečicím papírem.
  9. Poté stejnoměrně potřeme náplní a ze zbývající třetiny těsta připravte tenké válečky. Vytvoříme mřížku na koláči.
  10. Koláč pečeme při 180 °C asi 30 minut.

 

Mřížkový koláč z bramborového těstaZdroj : srecepty.cz

4. Babiččin mřížkový koláč

INGREDIENCE :

  • 300 g polohrubé mouky
  • 200 g másla
  • 2 vaječné žloutky
  • 80 g cukru moučka
  • ¼ balíčku kypřícího prášku do pečiva
  • ½ balíčku vanilkového cukru
  • citronová kůra z 1/2citrónu
  • ostružinová marmeláda
  • jádra vlašských ořechů
  • tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

POSTUP :

  1. Z proseté mouky, másla, cukru, žloutků, kypřícího prášku, vanilkového cukru a citronové kůry vypracujeme měkké těsto.
  2. Těsto necháme asi 30 minut v chladu odpočinout.
  3. Potom 2/3 těsta vtlačíme do koláčové formy o průměru cca 30 cm, předem vymaštěné tukem a vysypané hrubou moukou.
  4. Celý povrch potřeme ostružinovou marmeládou.
  5. Ze zbytku těsta vyválíme úzké proužky a vyskládáme z nich na připraveném koláči mřížku.
  6. Mezery v mřížce vyplníme půlkami jader vlašských ořechů.
  7. Formu s těstem vložíme do středně vyhřáté trouby a pečeme 20 minut při 180 °C.

Babiččin mřížkový koláč

zdroj : pažitka.cz

Můžete zkusit i obměnu. Zde je několik tipů.  Koláč můžete před pečením ještě posypat nasekanými mandlemi. V podzimním období, kdy je dostatek švestek, můžete náplň připravit tvarohovou spolu s vypeckovanými švestkami a klást místo mřížky. Stejně tak se fantazii meze nekladou ani s jiným ovocem. Můžete použít hrušky , lesní ovoce nebo meruňky . Nebo netradiční chuť makové nádivky s pudinkem. Tento moučník bude chutnat v mnoha variacích, které jsou jenom na vás.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *