Recepty na křehké koláče s mřížkou na 5 způsobů. Inspirujte se!

Koláč s proužky těsta jistě každý zná a umí si ho velmi dobře představit.

Ne každý si však vyzkoušel jeho přípravu a těm méně zkušeným se může zdát příliš pracný.

Proto přinášíme 5 receptů na mřížkový koláč, které zvládne téměř každý.

Vyzkoušejte varianty s tvarohem, povidly či jablky!

Borůvkový koláč s mřížkou

Není nic lepšího než koláč s čerstvým sezónním ovocem. A proto, až začne borůvková sezóna, vyzkoušejte tento letní dezert s dokonalou máslovou krustou a lahodnou borůvkovou náplní s nádechem citronu. Je opravdu vynikající!

Ingredience

Na těsto:

  • 2 + ½ šálku hladké mouky (325 gramů)
  • 1 lžíce cukru krystal
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 šálek másla, studeného a nakrájeného na kousky
  • 7 lžic ledové vody

Na náplň:

  • 6 šálků borůvek
  • ¼ šálku hladké mouky
  • ¼ šálek cukru krystal
  • 2 lžíce citronové šťávy, čerstvě vymačkané
  • 1 čajová lžička citronové kůry
  • 1 čajová lžička mleté ​​skořice
  • 1 rozšlehané vejce

K servírování:

  • vanilková zmrzlina

Postup

  1. Do kuchyňského robotu přidejte mouku, cukr, sůl a kostičky másla.
  2. Zapněte pulzní spínač a mixujte 1 minutu, dokud směs nezíská konzistenci podobnou strouhance.
  3. Nakapejte do směsi ledovou vodu .
  4. Uzavřete a pokračujte v pulzním mixování po dobu další 1 minuty.
  5. Pokud stlačíte drobky k sobě a drží pohromadě, máte to správně.
  6. Přendejte těsto (drobenku) do velkého sáčku na zip a rukama umačkejte, aby se všechny drobky spojily tak, že z nich vznikne pěkná a hladká koule na těsto.
  7. Rozdělte kouli na polovinu a vytvořte 2 stejné disky.
  8. Zabalte disky samostatně do plastového obalu a nechte je alespoň 1 hodinu v chladu.
  9. Ve velké misce smíchejte borůvky, mouku, cukr, citronovou šťávu, citronovou kůru a skořici a promíchejte.
  10. Odložte.
  11. Rozbalte oba disky těsta a vložte mezi 2 kusy pečícího papíru.
  12. Každý disk vyválejte válečkem na kruh o průměru 30 cm.
  13. Přendejte první kruh na koláčovou formu o průměru cca 23 cm a jemně umačkejte dolů a zároveň vytvořte okraj.
  14. Pomalu nalijte borůvkovou směs na těsto a špachtlí ji rovnoměrně rozetřete.
  15. Nakrájejte druhý kruh na 10 proužků o šířce 2,5 cm.
  16. Zbytky těsta dejte stranou.
  17. Na borůvkovou náplň položte 5 proužků těsta, rovnoměrně od sebe vzdálených cca 2,5 cm (nezapomeňte použít delší proužky doprostřed a kratší proužky na okraje).
  18. 2. a 4. proužek přeložte na polovinu a nejdelší proužek umístěte do středu, kolmo na prvních 5 proužků.
  19. Umístěte 2. a 4. proužek  zpět přes tento dlouhý pruh.
  20. Přeložte 1., 3. a 5. pruh znovu na polovinu a umístěte o něco kratší proužek  2,5 cm dál.
  21. Dejte 1.,  3. a 5. pruh zpět přes kratší proužek.
  22. Pokračujte v přidávání a střídání proužků tak, abyste vytvořili mřížku.
  23. Pro lepší pochopení přikládáme obrázky:
  24. Zatlačte okraje k sobě a prsty přitlačte tak, aby pořádně držely.
  25. Odřezky můžete umístit podél okraje a zatlačit je do okrajů.
  26. Jemně pomažte vajíčkem mřížkovou krustu a okraje.
  27. Pokud vaše trouba není v tuto chvíli připravena, vložte koláč do ledničky, aby se nerozpadla krusta (máslo v těstě se rychle rozteče při pokojové teplotě).
  28. Předehřejte troubu na 190 stupňů Celsia.
  29. Vložte formu s borůvkovým koláčem do trouby a pečte 50 minut, dokud není mřížka zlatohnědá.
  30. Před podáváním nechte borůvkový koláč po dobu 1 hodiny ve formě odstát při pokojové teplotě.
  31. Podávejte kousek borůvkového koláče s kopečkem vanilkové zmrzliny.
Ukázka přípravy borůvkového koláče.
www.aheadofthyme.com
Borůvkový koláč pokladený proužky těsta na talíři.
www.aheadofthyme.com

Linecký koláč s jahodovým džemem

Základní mřížkový koláč s jahodovým džemem, který určitě znáte a pokud ne, měli byste to napravit, protože je to neskutečná dobrota a ještě ke všemu skvěle vypadá! Potěšte svoji návštěvu tímto skvělým moučníkem.

Ingredience

  • 150 g hladké mouky
  • 150 g hladké špaldové mouky
  • 30 g cukru krupice
  • 220 g studeného másla nakrájeného na kostky
  • cca 60 ml studené vody
  • špetka soli
  • 250 g jahodového džemu

Postup

  1. Sypké suroviny promíchejte v míse a přidejte máslo nakrájené na kostičky a propracujte.
  2. Po částech přilévejte postupně vodu a vypracovávajte hladké těsto.
  3. Propracované těsto zabalte do fólie a dejte na hodinu ztuhnout do ledničky.
  4. Asi ¼ vychlazeného těsta si dejte stranou, později z něj vytvarujete mřížku.
  5. Zbytek vyválejte na pomoučeném vále na tloušťku cca 5 mm a přendejte do kulaté formy (vymazané máslem), prsty ho jemně vtlačte a přečnívající okraje odřízněte.
  6. Těsto propíchejte vidličkou a potřete džemem.
  7. Ze zbylého těsta vyválejte placku.
  8. Krájejte proužky a klaďte je šikmo přes sebe na náplň.
  9. Potřete žloutkem a pečte v předehřáté troubě na 170 ° C asi tak 35 – 40 minut.
  10. Před krájením koláč nechte vychladnout.
Jahodový koláč s mřížkou ve formě.
www.babickinavolba.sk

Jablečný mřížkový koláč

Delikátní koláč s jablky a s domácí mřížkou působí na první pohled složitě, ale ve skutečnosti je celkem snadný. V kombinaci se slaným karamelem či vanilkovou zmrzlinou se nebudete stačit olizovat!

Ingredience

Na těsto:

  • 2 šálky hladké mouky plus navíc na pomoučnění
  • 1 lžička moučkového cukru
  • 1/2 lžičky soli   
  • 200 g studeného másla na kostičky
  • 3 až 4 lžíce ledové vody
  • smetany ke šlehání a cukr na posypání, volitelně

Na náplň:

  • 7 až 8 jablek
  • 1/4 šálku třtinového cukru
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku

Postup

  1. Smíchejte mouku, cukr a sůl ve velké misce.
  2. Vetřete prsty  studené kostky másla do mouky tak, aby směs připomínala hrubou strouhanku s několika většími kousky másla.
  3. Přidejte 3 lžíce ledové vody a vytvořte těsto.
  4. Bude měkké a trochu mokré, takže v případě potřeby přidejte trochu mouky.
  5. Přidejte 4. lžíci vody, pouze pokud je to naprosto nezbytné.
  6. Z těsta vytvarujte kouli, položte ji na velký kus fólie a vytvořte disk o tloušťce 2 cm.
  7. Pevně ​​zabalte a nechte 1 hodinu v chladu.
  8. Před samotným pečením si připravte pult nebo silikonovou podložku, kterou posypte moukou.
  9. Rozbalte vychlazené těsto, odkrojte z něj dvě třetiny a zbývající třetinu vložte zpět do ledničky, z té uděláte vrchní krustu.
  10. Větší část těsta posypte trochou mouky, znovu z něj udělejte disk a vyválejte do zhruba 25 cm kruhu, o něco většího, než je velikost formy, kterou použijete.
  11. Vyválené těsto přeložte na polovinu, pak na další polovinu, aby mělo čtvercový tvar.
  12. Zvedněte ho, přendejte do koláčové formy o velikosti 23 cm a rozložte ho tak, aby zakrylo dno a boky.
  13. Přebytečné těsto ořízněte a použijte ho na tenčí části těsta či zakrytí potrhaných míst.
  14. Formu dejte do ledničky.
  15. Oloupejte a nakrájejte jablka bez jadřinců.
  16. Vložte do velké místy a poté posypte cukrem a kořením.
  17. Dobře promíchejte, vyklopte do vychlazené formy a rovnoměrně rozprostřete.
  18. Dejte znovu do ledničky, zatímco si budete připravovat mřížku.
  19. Předehřejte troubu na 200 ° C.
  20. Zformujte zbývající těsto do koule, vytvarujte disk, posypte moukou a vylájte do kruhu velkého cca 23 cm.
  21. Pomocí ostrého nože vyřezejte rovnoměrné, stejně silné proužky.
  22. Umístěte je jeden po druhém na jablka a zatlačte konce do okraje krusty, aby se utěsnily.
  23. Vytvořte mřížku.
  24. Mřížku a okraje koláče potřete trochou smetany rozmíchané v trošce vody nebo podle potřeby vajíčkem.
  25. Pro křupavost a sladkost posypte cukrem krystal.
  26. Pečte 20 až 25 minut, dokud není těsto krásně dozlatova.
  27. Horní část přikryjte zlehka fólií , snižte teplotu na 180 stupňů a pokračujte v pečení po dobu 15 až 20 minut, dokud jablka nejsou měkká tak, jak si přejete.
  28. Upečený koláč před nakrájením nechte několik minut odstát.
  29. Podávejte teplé s vanilkovou zmrzlinou, čerstvou smetanou nebo slaným karamel!
Jablečný koláč s mřížkou ve skleněné formě s vedle servírovanými kousky koláče na talířcích s vidličkou.
www.thedessertedgirl.com

Připravte si i naše další recepty na jablečné moučníky v 5 různých variantách.

Koláč s povidly a mákem

Jednoduchý koláč s neodolatenou náplní z povidel, máku a vanilkového cukru. Nejen že to lahodně zní, ono to tak skvěle i chutná! Vyzkoušejte ho i vy.

Ingredience

Na těsto:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 g ztuženého tuku na pečení
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva

Na náplň:

  • 400 g švestkových povidel
  • 100 g mletého máku
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • trochu mleté skořice
  • podle chuti moučkový cukr

Postup

  1. Prosejte mouku a prášek do pečiva, přidejte tuk, vejce a moučkový cukr a vypracujte těsto, které dejte na hodinu do chladu.
  2. Náplň si připravte smícháním švestkových povidel, mletého máku, vanilkového cukru, skořice a podle chuti přidejte moučkový cukr.
  3. Když je náplň dost sladká, cukr nepřidávejte.
  4. Těsto vyjměte a  1/3 si dejte stranou.
  5. Zbytek těsta rozválejte  pomocí válečku a přenejdejte na vymazaný středně velký plech.
  6. Rozetřete náplň.
  7. 1/3 těsta rozválejte a pokrájejte na proužky, které pokládejte na koláč ve tvaru mřížky.
  8. Povrch posypte moučkovým cukrem.
  9. Po vychladnutí pokrájejte a podávejte.
Povidlový koláč s mákem nakrájený na talíři.
www.dobruchut.aktuality.sk

Tvarohový koláč s mřížkou

Tento koláč je prostě neskutečně dobrý! Křehké těsto od Jamieho Olivera v kombinaci s tvarohovou náplní a ovocným džemem vás dostane.

Ingredience

Na těsto:

  • 125 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • 250 g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • 2 polévkové lžíce mléka

Na náplň:

  • 500 g (2 vaničky) plnotučného tvarohu
  • 2 dl mléka
  • 1 dl oleje
  • 1 balení vanilkového pudingu
  • 150 g krystalového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vajíčko a 2 žloutky
  • malinový, ostružinový nebo rybízový džem na potření

Postup

  1. Troubu předehřejte na 180 ° C.
  2. Smíchejte pokrájené studené máslo s cukrem a špetkou soli, přidejte mouku a žloutky.
  3. Když se směs začne podobat hrubé strouhance, přidejte studené mléko.
  4. Z těsta zformujte kouli.
  5. Je třeba s ním hýbat co nejméně, aby zůstalo křehké.
  6. Asi čtvrtinu těsta odložte do chladničky.
  7. Ze zbylého těsta odkrajujte půl centimetru tlusté plátky.
  8. Plátky poklaďte na dno a na okraje kulaté formy o průměru cca 28 cm, aby do sebe zapadaly jako skládačka.
  9. Potom stisknutím okrajů slepte plátky dohromady.
  10. Těsto převislé přes okraj formy odstraňte.
  11. Okraje formy pokryjte alobalem a stlačte, aby držely.
  12. Takto připravené pečte 15 minut, dokud se těsto nezbarví do zlata.
  13. Vyjměte z trouby a odstraňte alobal z okrajů formy.
  14. Všechny ingredience na náplň smíchejte dohromady a nalijte na předpečený korpus.
  15. Pečte 20 minut.
  16. Zatím si vyválejte odloženou čtvrtinu těsta na pomoučeném vále a nakrájejte na proužky.
  17. Koláč vyjměte z trouby, jemně ho potřete džemem a překryjte proužky do tvaru mřížky.
  18. Vraťte do trouby na asi 15 minut.
  19. Nechte vychladnout a odkrojte si pořádný kousek ke kávičce.
Tvarohový koláč s ovocným džemem pokladený proužky těsta ve formě a vedle položený talířek s porcí koláče a vidličkou.
www.live-to-bake.blogspot.com

Výbornou kávu k těmto křehkým mřížkovým koláčům si můžete připravit v jednom námi otestovaných pákových kávovarů. Líbil by se vám nějaký?

Stejně tak se fantazii meze nekladou ani s jiným ovocem. Můžete použít hrušky, meruňky…V podstatě co vás napdne. Pokud milujete české moučníky, zkuste si vybrat z receptů na naše tradiční moučníky z jogurtového těsta.

Pro lepší představu, jak se mřížka na koláči vlastně vytváří, doporučujeme následující video.

A jak koláč s mřížkou děláte vy? Pochlubte se nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X