Mřížkový koláč jistě každý zná a umí si ho velmi dobře představit. Ne každý si však už vyzkoušel jeho přípravu a těm méně zkušeným se může zdát příliš pracný.
Trochu práce sice dá, ale práce nenáročné a výsledkem je chutný, vzhledný a podle druhu náplně i šťavnatý koláč.
U mřížkového koláče je vždy důležitá náplň. Nejčastěji používáme tvaroh, zavařeninu, jablka nebo hrušky či vařený pudink.
Dost ale řečí a pojďme přímo k samotným receptům.
Linecký mřížkový koláč s jablky
INGREDIENCE
na těsto
- 400 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 125 g cukru moučka
- 200 g másla nebo Hery
- 2 vejce
- špetka soli
na náplň
- 480 g nahrubo nastrouhaných jablek
- 4 polévkové lžíce cukru krupice
- 1 vanilkový pudinkový prášek
- 400 ml vody
- šťáva z 1/2 citronu
- hrst rozinek
- 1/2 lžičky mleté skořice
- možnost přidat i hrst nasekaných ořechů
POSTUP
- Z uvedených surovin vypracujeme na vále hladké těsto, které zabalíme do potravinové fólie a necháme půl hodiny v ledničce odpočívat.
- Mezi tím si připravíme náplň, nastrouháme jablka, smícháme s cukrem a 300 ml vody a přivedeme je k varu.
- Poté vlijeme pudinkový prášek rozmíchaný ve 100 ml vody a minutu lehce povaříme.
- Přidáme rozinky , mletou skořici, citronovou šťávu a popřípadě ořechy.
- Náplň vychladíme.
- Z těsta si oddělíme asi čtvrtinu na proužky, které budeme kréjet a klást na hotový koláč.
- Do vymazaného plechu nebo na pečící papír rozválíme větší část těsta, potřeme náplní a nahoru naskládáme připravené proužky nakrájeného těsta do mřížky.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180-200°C okolo 35 – 40 minut.
zdroj: fresh.iprima.cz
Objevte podobné tipy
Mřížkový koláč s rybízovou marmeládou
INGREDIENCE
- 300 g hladké mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 150 g moučkového cukru
- 1 lžička skořice
- špetka soli
- 2 vejce
- 2 lžíce mléka
- 130 g Hery
- malá sklenice rybízové marmelády
POSTUP
- Na vále zpracujeme z uvedených surovin těsto
- Podsypáváme moukou
- Asi čtvrtinu oddělíme, větší část položíme na plech vyložený papírem na pečení.
- Pomoučenýma rukama těsto roztlačíme po celém plechu.
- Potřeme ho marmeládou a ze zbylého těsta vytvoříme mřížku.
- Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme okolo 15 minut.
zdroj: iGurmet.cz
Mřížkový koláč z bramborového těsta
INGREDIENCE
na těsto
- 300 g brambor uvařených ve slupce
- 300 g polohrubé mouky
- 130 g másla nebo Hery
- 130 g cukru moučka
- 1 prášek do pečiva
- 3 žloutky
- špetka soli
na náplň
- 500 g tvarohu
- 2 vanilkové cukry
- 80 g cukru krupice
- 2 vejce
- 1 vařená a nastrouhaná brambora
- 1 balení sušených brusinek
- kůra z 1 citronu
POSTUP
- Uvařené brambory oloupeme a nastrouháme najemno.
- Mouku prosejeme, smícháme s bramborami, máslem a cukrem.
- Přidáme žloutky, prášek do pečiva, sůl a vypracujeme těsto.
- Uložíme do mísy a necháme odpočinout v lednici.
- Připravíme náplň do koláče.
- Tvaroh, cukr, vejce, bramboru, máslo a cukr smícháme. Přidáme citronovou kůru a brusinky.
- Pokud tvaroh nebude příliš řídký, přidáme ještě čerstvou citronovou šťávu.
- Ze dvou třetin těsta vyválíme plát a položíme na plech vyložený pečicím papírem.
- Poté stejnoměrně potřeme náplní a ze zbývající třetiny těsta připravte tenké válečky. Vytvoříme mřížku na koláči.
- Koláč pečeme při 180 °C asi 30 minut.
zdroj: srecepty.cz
Babiččin mřížkový koláč
INGREDIENCE
- 300 g polohrubé mouky
- 200 g másla
- 2 vaječné žloutky
- 80 g cukru moučka
- ¼ balíčku kypřícího prášku do pečiva
- ½ balíčku vanilkového cukru
- citronová kůra z 1/2 citrónu
- ostružinová marmeláda
- jádra vlašských ořechů
- tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
POSTUP
- Z proseté mouky, másla, cukru, žloutků, kypřícího prášku, vanilkového cukru a citronové kůry vypracujeme měkké těsto.
- Těsto necháme asi 30 minut v chladu odpočinout.
- Potom 2/3 těsta vtlačíme do koláčové formy o průměru cca 30 cm, předem vymaštěné tukem a vysypané hrubou moukou.
- Celý povrch potřeme ostružinovou marmeládou.
- Ze zbytku těsta vyválíme úzké proužky a vyskládáme z nich na připraveném koláči mřížku.
- Mezery v mřížce vyplníme půlkami jader vlašských ořechů.
- Formu s těstem vložíme do středně vyhřáté trouby a pečeme 20 minut při 180 °C.
zdroj: pazitka.cz
Koláč můžete před pečením ještě posypat nasekanými mandlemi. V podzimním období, kdy je dostatek švestek, můžete náplň připravit tvarohovou spolu s vypeckovanými švestkami a klást místo mřížky.
Stejně tak se fantazii meze nekladou ani s jiným ovocem. Můžete použít hrušky, lesní ovoce nebo meruňky. Pokud milujete české moučníky, zkuste si vybrat z receptů na naše tradiční moučníky z jogurtového těsta.