Mrkev pokaždé jinak – výběr těch nejlepších receptů s mrkví

Mrkev patří k nejběžnější zelenině, která je k dostání po celý rok za přijatelnou cenu.

Mrkev je cenná především vysokým obsahem provitaminu A, vitamínů B1 a B2 a mnohými minerálními látkami.

Využití mrkve je velmi pestré. Můžete z ní vařit polévku, připravovat dušený pokrm, použít ji pro zeleninový salát, nebo z ní upečete sladkou buchtu. S mrkví se dá v kuchyni různě kouzlit a její velká výhoda tkví v tom, že je celoročně dostupná.

1. Mrkvový dort

Máte-li rádi sladké zákusky, vyzkoušejte mrkev přidat i do dortového těsta, které díky ní získá pěknou žlutou barvu.

INGREDIENCE:

  • 180 g krupicového cukru
  • 120 g strouhaných vlašských ořechů
  • 3 vejce
  • 150 g oleje
  • 260 g najemno nastrouhané mrkve
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 0,5 sáčku vanilkového cukru
  • 180 g hladké mouky
  • špetka muškátového oříšku
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 0,5 sáčku kypřícího prášku do pečiva
  • 0,5 sáčku jedlé sody
  • NÁPLŇ: měkký tvaroh, máslo, moučkový cukr, vanilkový cukr, nahrubo nasekané vlašské ořechy na ozdobu, rostlinná šlehačka

POSTUP:

  1. Nejprve si připravíme těsto: v míse smícháme krupicový cukr a nastrouhané ořechy, vejce, jogurt a mrkev. Doplníme moukou smíchanou s práškem do pečiva a jedlou sodou, dochutíme kořením.
  2. Dortovou formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou a vlijeme do něho připravené těsto.
  3. Upečeme v troubě při 140 stupních Celsia asi hodinu a čtvrt.
  4. Po vychladnutí opatrně vyklopíme.
  5. Připravíme si náplň: tvaroh smícháme s cukrem a vanilkovým cukrem, doplníme máslem a vymícháme. Nakonec vmícháme rostlinnou šlehačku.
  6. Upečený dort dvakrát rozřízneme a natřeme náplní.
  7. Vše opět spojíme dohromady a plochy ještě pomažeme náplní.
  8. Nakonec ozdobíme nahrubo nastrouhanými ořechy.

Hotový recept na mrkvový dort

zdroj: delish.com

 

2. Mrkvová polévka

Mrkev se určitě nejčastěji používá k přípravě polévky.

INGREDIENCE:

  • 3 mrkve
  • 2 malé syrové brambory
  • majoránka
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl
  • 1 cibule
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • 2 lžíce oleje

POSTUP:

  1. Mrkev omyjeme, ostrouháme a nastrouháme na jemném struhadle.
  2. Brambory oloupeme a nakrájíme na malé kostky.
  3. V hrnci dáme na olej osmažit nadrobno nakrájenou cibuli a k ní potom přidáme nastrouhanou mrkev.
  4. Společně orestujeme, až mrkev zavoní.
  5. Připravíme si světlou jíšku.
  6. Mrkev zalijeme vodou, doplníme jíškou, dobře rozmícháme.
  7. Osolíme a dochutíme muškátovým oříškem a majoránkou.
  8. Až začne voda vřít, přidáme na malé kostky nakrájené brambory.
  9. Vaříme tak dlouho, až brambory změknou.

Hotový recept na mrkovou polévku

zdroj: vegweb.com

3. Mrkvový koláč

Když nemáte příliš času na přípravu sladkého pokušení, vyzkoušejte mrkvový koláč. Ten je hotový poměrně rychle.

INGREDIENCE:

  • 400 g mrkve
  • 3 vejce
  • 300 g moučkového cukru
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1,5 dl oleje
  • 1 dl vody
  • 1 balení prášku do pečiva
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 1 lžička citronové kůry

POSTUP:

  1. Vejce rozklepneme do mísy, přidáme moučkový i vanilkový cukr a společně třeme.
  2. Přidáme vodu a olej a opatrně vmícháme i mouku a kypřicí prášek do pečiva.
  3. Jako poslední přidáváme najemno nastrouhanou mrkev.
  4. Plech vymažeme tukem a vysypeme strouhankou.
  5. Na plech nalijeme připravené těsto a v předehřáté troubě upečeme dozlatova při teplotě 180 stupňů Celsia asi 40 minut.

Hotový recept na mrkvový koláč

zdroj: recipes.sparkpeople.com

4. Mrkvová buchta s čokoládovou polevou

I mrkvová buchta není složitá na přípravu.

INGREDIENCE:

  • 4 vejce
  • 500 g mrkve
  • 500 g polohrubé mouky
  • 500 g moučkového cukru
  • 200 g oleje
  • 1,5 balíčku prášku do pečiva
  • 1 balení hořké čokoládové polevy

POSTUP:

  1. Vejce rozklepneme do mísy, přidáme cukr a společně třeme.
  2. Potom opatrně přidáváme olej a ještě třeme.
  3. Doplníme jemně nastrouhanou mrkví a opatrně zamícháme.
  4. Nakonec vmícháme mouku a prášek do pečiva.
  5. Těsto nalijeme na plech na pečicí papír a upečeme asi 20 minut při teplotě 180 stupňů Celsia.
  6. Nakonec si připravíme čokoládovou polevu a tu nalijeme na hotovou mrkvovou buchtu.

Hotový recept na mrkvovou buchtu s čokoládovou polevou

zdroj: allrecipes.co.uk

5. Zelný salát s mrkví

Mrkev je výborná i do čerstvých salátů.

INGREDIENCE:

  • 200 g mrkve
  • 200 g bílého zelí
  • sůl
  • olej
  • cukr
  • citronová šťáva

POSTUP:

  1. Mrkev omyjeme a najemno nastrouháme.
  2. Zelí opláchneme a nakrájíme na tenké nudličky.
  3. Zeleninu dáme do mísy.
  4. Osolíme a přidáme 2 lžíce cukru dle chuti, abychom salát nepřesladili.
  5. Doplníme citronovou šťávou a několika kapkami oleje a dobře všechno promícháme.
  6. Necháme zaležet a podáváme.

Hotový recept na zelný salát s mrkví

zdroj: bigoven.com

6. Dušená mrkev

Klasické jídlo pro malé děti je dušená mrkev, pochutnají si na ní ovšem i někteří dospělí.

INGREDIENCE:

  • 400 g mrkve
  • 1 velká cibule
  • polohrubá mouka
  • sůl
  • cukr
  • olej

POSTUP:

  1. V kastrolu na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme najemno nastrouhanou mrkev.
  2. Společně osmažíme, až mrkev začne vonět.
  3. Zalijeme vodou, přidáme cukr, osolíme a dusíme doměkka.
  4. Nakonec zahustíme moukou.
  5. Podáváme s vařenými brambory.

Hotový recept na dušenou mrkev

zdroj: steamcookinguk.net

7. Mrkvový salát

Vyzkoušejte do mrkvového salátu přidat také jablko a šťávu z pomeranče. Získá tím úplně jinou chuť, než na kterou jste zvyklí. Tento salát chutná hlavně dětem.

INGREDIENCE:

  • 400 g mrkve
  • 1 jablko
  • cukr
  • 1 citron
  • 1 pomeranč

POSTUP:

  1. Mrkev ostrouháme, omyjeme a nastrouháme najemno.
  2. Najemno nastrouháme také omyté jablko.
  3. Vše dáme do misky a doplníme šťávou z citronu a pomeranče.
  4. Můžeme přisladit dle potřeby cukrem.

Hotový recept na mrkvový salát

zdroj: panningtheglobe.com

Jak jsme si ukázali, mrkev má široké použití. Zdá-li se vám, že receptů s mrkví jsme pro vás nepřipravili dost, podívejte se ještě, jak se vaří mrkvev nakyselo pro chlapy.

 

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *