Různorodé pokrmy s mrkví: ochutnejte pochoutky na mnoho způsobů

Mrkev není žádnou popelkou české kuchyně. Máme ji rádi a hojně ji využíváme.

Které pokrmy z mrkve jsou nejoblíbenější?

Ano, uhodli jste správně – vepřové v mrkvi a mrkvová omáčka.

Nejen ty se představí v nejlepších receptech s mrkví!

Mrkvový dort

Máte-li rádi sladké zákusky, vyzkoušejte mrkev přidat i do dortového těsta, které díky ní získá pěknou žlutou barvu.

INGREDIENCE

  • 180 g krupicového cukru
  • 120 g strouhaných vlašských ořechů
  • 3 vejce
  • 150 g oleje
  • 260 g najemno nastrouhané mrkve
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 0,5 sáčku vanilkového cukru
  • 180 g hladké mouky
  • špetka muškátového oříšku
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 0,5 sáčku kypřícího prášku do pečiva
  • 0,5 sáčku jedlé sody
  • NÁPLŇ: měkký tvaroh, máslo, moučkový cukr, vanilkový cukr, nahrubo nasekané vlašské ořechy na ozdobu, rostlinná šlehačka

POSTUP

  1. Nejprve si připravíme těsto: v míse smícháme krupicový cukr a nastrouhané ořechy, vejce, jogurt a mrkev. Doplníme moukou smíchanou s práškem do pečiva a jedlou sodou, dochutíme kořením.
  2. Dortovou formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou a vlijeme do něho připravené těsto.
  3. Upečeme v troubě při 140 stupních Celsia asi hodinu a čtvrt.
  4. Po vychladnutí opatrně vyklopíme.
  5. Připravíme si náplň: tvaroh smícháme s cukrem a vanilkovým cukrem, doplníme máslem a vymícháme. Nakonec vmícháme rostlinnou šlehačku.
  6. Upečený dort dvakrát rozřízneme a natřeme náplní.
  7. Vše opět spojíme dohromady a plochy ještě pomažeme náplní.
  8. Nakonec ozdobíme nahrubo nastrouhanými ořechy.
Hotový recept na mrkvový dort

zdroj: delish.com

Mrkvová polévka

Mrkev se určitě nejčastěji používá k přípravě polévky.

INGREDIENCE

  • 3 mrkve
  • 2 malé syrové brambory
  • majoránka
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl
  • 1 cibule
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • 2 lžíce oleje

POSTUP

  1. Mrkev omyjeme, ostrouháme a nastrouháme na jemném struhadle.
  2. Brambory oloupeme a nakrájíme na malé kostky.
  3. V hrnci dáme na olej osmažit nadrobno nakrájenou cibuli a k ní potom přidáme nastrouhanou mrkev.
  4. Společně orestujeme, až mrkev zavoní.
  5. Připravíme si světlou jíšku.
  6. Mrkev zalijeme vodou, doplníme jíškou, dobře rozmícháme.
  7. Osolíme a dochutíme muškátovým oříškem a majoránkou.
  8. Až začne voda vřít, přidáme na malé kostky nakrájené brambory.
  9. Vaříme tak dlouho, až brambory změknou.
Hotový recept na mrkovou polévku

zdroj: vegweb.com

Mrkvový koláč

Když nemáte příliš času na přípravu sladkého pokušení, vyzkoušejte mrkvový koláč. Ten je hotový poměrně rychle.

INGREDIENCE

  • 400 g mrkve
  • 3 vejce
  • 300 g moučkového cukru
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1,5 dl oleje
  • 1 dl vody
  • 1 balení prášku do pečiva
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 1 lžička citronové kůry

POSTUP

  1. Vejce rozklepneme do mísy, přidáme moučkový i vanilkový cukr a společně třeme.
  2. Přidáme vodu a olej a opatrně vmícháme i mouku a kypřicí prášek do pečiva.
  3. Jako poslední přidáváme najemno nastrouhanou mrkev.
  4. Plech vymažeme tukem a vysypeme strouhankou.
  5. Na plech nalijeme připravené těsto a v předehřáté troubě upečeme dozlatova při teplotě 180 stupňů Celsia asi 40 minut.
Hotový recept na mrkvový koláč

zdroj: recipes.sparkpeople.com

Mrkvová buchta s čokoládovou polevou

I mrkvová buchta není složitá na přípravu.

INGREDIENCE

  • 4 vejce
  • 500 g mrkve
  • 500 g polohrubé mouky
  • 500 g moučkového cukru
  • 200 g oleje
  • 1,5 balíčku prášku do pečiva
  • 1 balení hořké čokoládové polevy

POSTUP

  1. Vejce rozklepneme do mísy, přidáme cukr a společně třeme.
  2. Potom opatrně přidáváme olej a ještě třeme.
  3. Doplníme jemně nastrouhanou mrkví a opatrně zamícháme.
  4. Nakonec vmícháme mouku a prášek do pečiva.
  5. Těsto nalijeme na plech na pečicí papír a upečeme asi 20 minut při teplotě 180 stupňů Celsia.
  6. Nakonec si připravíme čokoládovou polevu a tu nalijeme na hotovou mrkvovou buchtu.
Hotový recept na mrkvovou buchtu s čokoládovou polevou

zdroj: allrecipes.co.uk

Zelný salát s mrkví

Mrkev je výborná i do čerstvých salátů.

INGREDIENCE

  • 200 g mrkve
  • 200 g bílého zelí
  • sůl
  • olej
  • cukr
  • citronová šťáva

POSTUP

  1. Mrkev omyjeme a najemno nastrouháme.
  2. Zelí opláchneme a nakrájíme na tenké nudličky.
  3. Zeleninu dáme do mísy.
  4. Osolíme a přidáme 2 lžíce cukru dle chuti, abychom salát nepřesladili.
  5. Doplníme citronovou šťávou a několika kapkami oleje a dobře všechno promícháme.
  6. Necháme zaležet a podáváme.
Hotový recept na zelný salát s mrkví

zdroj: bigoven.com

Dušená mrkev

Klasické jídlo pro malé děti je dušená mrkev, pochutnají si na ní ovšem i někteří dospělí.

INGREDIENCE

  • 400 g mrkve
  • 1 velká cibule
  • polohrubá mouka
  • sůl
  • cukr
  • olej

POSTUP

  1. V kastrolu na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme najemno nastrouhanou mrkev.
  2. Společně osmažíme, až mrkev začne vonět.
  3. Zalijeme vodou, přidáme cukr, osolíme a dusíme doměkka.
  4. Nakonec zahustíme moukou.
  5. Podáváme s vařenými brambory.
Hotový recept na dušenou mrkev

zdroj: steamcookinguk.net

Mrkvový salát

Vyzkoušejte do mrkvového salátu přidat také jablko a šťávu z pomeranče. Získá tím úplně jinou chuť, než na kterou jste zvyklí. Tento salát chutná hlavně dětem.

INGREDIENCE

  • 400 g mrkve
  • 1 jablko
  • cukr
  • 1 citron
  • 1 pomeranč

POSTUP

  1. Mrkev ostrouháme, omyjeme a nastrouháme najemno.
  2. Najemno nastrouháme také omyté jablko.
  3. Vše dáme do misky a doplníme šťávou z citronu a pomeranče.
  4. Můžeme přisladit dle potřeby cukrem.
Hotový recept na mrkvový salát

zdroj: panningtheglobe.com

Mrkvová omáčka

Kromě toho, že se mrkev velmi často přidává do nejrůznějších druhů polévek spolu s ostatní zeleninou může být i hlavní součástí omáčky.

INGREDIENCE

  • 1 cibule
  • 1 kg mrkví
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1/2 litru vývaru
  • 1 zakysaná smetana
  • 1 lžička kari
  • pepř, sůl

POSTUP

  1. Mrkev nastrouháme na nudličky.
  2. Zprudka ji osmahneme na cibulce, osolíme, opepříme, přidáme kari.
  3. Zalijeme vývarem.
  4. Omáčku zahustíme světlou jíškou.
  5. Omáčku rozmixujeme a vytvoříme tak hladký krém.
  6. Nakonec ji dochutíme smetanou.
Recept na mrkvovou omáčku je velmi žádaný.

Mrkvová pomazánka

INGREDIENCE

  • 4 mrkve
  • 1 lučina
  • 1/2 zakysané smetany
  • pár kapek citronové šťávy
  • sůl, pepř

POSTUP

  1. Mrkev oškrábeme a nastrouháme najemno do mísy.
  1. Přidáme lučinu, zakysanou smetanu a špetku soli.
  1. Dochutíme pepřem a citronovou šťávou.
  1. Vše rozmixujeme.
  2. Servírujeme s kusem pečiva a pažitkou.
Recept na mrkvovou pomazánku

Mrkvový krém

INGREDIENCE

  • 1 cibule
  • 1 kg mrkve
  • 3 lžíce oleje
  • sůl, pepř
  • 1 litr vývaru
  • 1 lžička koriandru
  • 1/2 kelímku smetany

POSTUP

  1. Cibuli a česnek orestujeme na oleji.
  2. Mrkev nakrájíme a přidáme koření.
  3. Zalijeme vývarem a uvaříme doměkka.
  4. Polévku rozmixujeme na krém a dochutíme solí a pepřem.
  5. Polévku servírujeme se smetanou.
Recept na mrkvový krém

Hovězí na mrkvi

INGREDIENCE

  • 500 g mrkve
  • 500 g hovězího masa
  • 4 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • sůl, pepř
  • hladká mouka
  • lžička kari
  • lžička provensálského koření
  • 1/2 litru vývaru

POSTUP

  1. Cibuli osmažíme na oleji a přidáme maso a mrkev nakrájené na kostky.
  2. Osolíme, opepříme, okořeníme a zalijeme vývarem.
  3. Vaříme 25 minut.
  4. V malém množství studené vody rozmícháme trochu hladké mouky a omáčku zahustíme dle potřeby, necháme krátce provařit.
  5. Servírujeme s knedlíkem nebo rýží.
Recept na hovězí na mrkvi, který je snadný a výtečný.

Vepřové maso s mrkví

INGREDIENCE

  • 500 g vepřové kýty
  • 5 mrkví
  • 1 ks cibule
  • sůl, pepř
  • 3 lžičky mletého kmínu
  • 1/2 litru vývaru
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 4 lžíce oleje

POSTUP

  1. Na oleji si orestujeme pokrájenou cibuli, pak přidáme pokrájená kolečka mrkve.
  2. Na ně přidáme maso na kostičky a dusíme do měkka.
  3. Zalijeme sojovkou a občas promícháme.
  4. Lehce podléváme vývarem, dokud není maso hotové.
  5. Servírujeme s bramborem nebo bramborovou kaší.

Při úpravě mrkve vždy myslíme na trochu tuku, který uvolňuje karoten, který by jinak nebyl využit. Pro dietní účely místo tuku použijeme několik lžic smetany.

Stále hledáte další využití pro mrkev? Zkuste si pročíst naše tipy, kde vám poradíme, jak na mrkev ve mnoha způsobech.

Na jaký způsob jste připravili mrkev u vás doma? Pochlubte se známým na facebooku a sdílejte recept!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.