Mrkev pokaždé jinak – výběr těch nejlepších receptů s mrkví

Mrkev patří k nejběžnější zelenině, která je k dostání po celý rok za přijatelnou cenu.

Mrkev je cenná především vysokým obsahem provitaminu A, vitamínů B1 a B2 a mnohými minerálními látkami.

Využití mrkve je velmi pestré. Můžete z ní vařit polévku, připravovat dušený pokrm, použít ji pro zeleninový salát, nebo z ní upečete sladkou buchtu. S mrkví se dá v kuchyni různě kouzlit a její velká výhoda tkví v tom, že je celoročně dostupná.

1. Mrkvový dort

Máte-li rádi sladké zákusky, vyzkoušejte mrkev přidat i do dortového těsta, které díky ní získá pěknou žlutou barvu.

INGREDIENCE:

  • 180 g krupicového cukru
  • 120 g strouhaných vlašských ořechů
  • 3 vejce
  • 150 g oleje
  • 260 g najemno nastrouhané mrkve
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 0,5 sáčku vanilkového cukru
  • 180 g hladké mouky
  • špetka muškátového oříšku
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 0,5 sáčku kypřícího prášku do pečiva
  • 0,5 sáčku jedlé sody
  • NÁPLŇ: měkký tvaroh, máslo, moučkový cukr, vanilkový cukr, nahrubo nasekané vlašské ořechy na ozdobu, rostlinná šlehačka

POSTUP:

  1. Nejprve si připravíme těsto: v míse smícháme krupicový cukr a nastrouhané ořechy, vejce, jogurt a mrkev. Doplníme moukou smíchanou s práškem do pečiva a jedlou sodou, dochutíme kořením.
  2. Dortovou formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou a vlijeme do něho připravené těsto.
  3. Upečeme v troubě při 140 stupních Celsia asi hodinu a čtvrt.
  4. Po vychladnutí opatrně vyklopíme.
  5. Připravíme si náplň: tvaroh smícháme s cukrem a vanilkovým cukrem, doplníme máslem a vymícháme. Nakonec vmícháme rostlinnou šlehačku.
  6. Upečený dort dvakrát rozřízneme a natřeme náplní.
  7. Vše opět spojíme dohromady a plochy ještě pomažeme náplní.
  8. Nakonec ozdobíme nahrubo nastrouhanými ořechy.

Hotový recept na mrkvový dort

zdroj: delish.com

 

2. Mrkvová polévka

Mrkev se určitě nejčastěji používá k přípravě polévky.

INGREDIENCE:

  • 3 mrkve
  • 2 malé syrové brambory
  • majoránka
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl
  • 1 cibule
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • 2 lžíce oleje

POSTUP:

  1. Mrkev omyjeme, ostrouháme a nastrouháme na jemném struhadle.
  2. Brambory oloupeme a nakrájíme na malé kostky.
  3. V hrnci dáme na olej osmažit nadrobno nakrájenou cibuli a k ní potom přidáme nastrouhanou mrkev.
  4. Společně orestujeme, až mrkev zavoní.
  5. Připravíme si světlou jíšku.
  6. Mrkev zalijeme vodou, doplníme jíškou, dobře rozmícháme.
  7. Osolíme a dochutíme muškátovým oříškem a majoránkou.
  8. Až začne voda vřít, přidáme na malé kostky nakrájené brambory.
  9. Vaříme tak dlouho, až brambory změknou.

Hotový recept na mrkovou polévku

zdroj: vegweb.com

3. Mrkvový koláč

Když nemáte příliš času na přípravu sladkého pokušení, vyzkoušejte mrkvový koláč. Ten je hotový poměrně rychle.

INGREDIENCE:

  • 400 g mrkve
  • 3 vejce
  • 300 g moučkového cukru
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1,5 dl oleje
  • 1 dl vody
  • 1 balení prášku do pečiva
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 1 lžička citronové kůry

POSTUP:

  1. Vejce rozklepneme do mísy, přidáme moučkový i vanilkový cukr a společně třeme.
  2. Přidáme vodu a olej a opatrně vmícháme i mouku a kypřicí prášek do pečiva.
  3. Jako poslední přidáváme najemno nastrouhanou mrkev.
  4. Plech vymažeme tukem a vysypeme strouhankou.
  5. Na plech nalijeme připravené těsto a v předehřáté troubě upečeme dozlatova při teplotě 180 stupňů Celsia asi 40 minut.

Hotový recept na mrkvový koláč

zdroj: recipes.sparkpeople.com

4. Mrkvová buchta s čokoládovou polevou

I mrkvová buchta není složitá na přípravu.

INGREDIENCE:

  • 4 vejce
  • 500 g mrkve
  • 500 g polohrubé mouky
  • 500 g moučkového cukru
  • 200 g oleje
  • 1,5 balíčku prášku do pečiva
  • 1 balení hořké čokoládové polevy

POSTUP:

  1. Vejce rozklepneme do mísy, přidáme cukr a společně třeme.
  2. Potom opatrně přidáváme olej a ještě třeme.
  3. Doplníme jemně nastrouhanou mrkví a opatrně zamícháme.
  4. Nakonec vmícháme mouku a prášek do pečiva.
  5. Těsto nalijeme na plech na pečicí papír a upečeme asi 20 minut při teplotě 180 stupňů Celsia.
  6. Nakonec si připravíme čokoládovou polevu a tu nalijeme na hotovou mrkvovou buchtu.

Hotový recept na mrkvovou buchtu s čokoládovou polevou

zdroj: allrecipes.co.uk

5. Zelný salát s mrkví

Mrkev je výborná i do čerstvých salátů.

INGREDIENCE:

  • 200 g mrkve
  • 200 g bílého zelí
  • sůl
  • olej
  • cukr
  • citronová šťáva

POSTUP:

  1. Mrkev omyjeme a najemno nastrouháme.
  2. Zelí opláchneme a nakrájíme na tenké nudličky.
  3. Zeleninu dáme do mísy.
  4. Osolíme a přidáme 2 lžíce cukru dle chuti, abychom salát nepřesladili.
  5. Doplníme citronovou šťávou a několika kapkami oleje a dobře všechno promícháme.
  6. Necháme zaležet a podáváme.

Hotový recept na zelný salát s mrkví

zdroj: bigoven.com

6. Dušená mrkev

Klasické jídlo pro malé děti je dušená mrkev, pochutnají si na ní ovšem i někteří dospělí.

INGREDIENCE:

  • 400 g mrkve
  • 1 velká cibule
  • polohrubá mouka
  • sůl
  • cukr
  • olej

POSTUP:

  1. V kastrolu na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme najemno nastrouhanou mrkev.
  2. Společně osmažíme, až mrkev začne vonět.
  3. Zalijeme vodou, přidáme cukr, osolíme a dusíme doměkka.
  4. Nakonec zahustíme moukou.
  5. Podáváme s vařenými brambory.

Hotový recept na dušenou mrkev

zdroj: steamcookinguk.net

7. Mrkvový salát

Vyzkoušejte do mrkvového salátu přidat také jablko a šťávu z pomeranče. Získá tím úplně jinou chuť, než na kterou jste zvyklí. Tento salát chutná hlavně dětem.

INGREDIENCE:

  • 400 g mrkve
  • 1 jablko
  • cukr
  • 1 citron
  • 1 pomeranč

POSTUP:

  1. Mrkev ostrouháme, omyjeme a nastrouháme najemno.
  2. Najemno nastrouháme také omyté jablko.
  3. Vše dáme do misky a doplníme šťávou z citronu a pomeranče.
  4. Můžeme přisladit dle potřeby cukrem.

Hotový recept na mrkvový salát

zdroj: panningtheglobe.com

Jak jsme si ukázali, mrkev má široké použití. Zdá-li se vám, že receptů s mrkví jsme pro vás nepřipravili dost, podívejte se ještě, jak se vaří mrkvev nakyselo pro chlapy.

 

Sdílejte svým přátelům

4 (80%) 13 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *