Vynikající recepty s mrkví pro zdravé tělo i ducha

Jak to, že vás po sladké svačince opět honí mlsná?

Může za to rozkolísaný krevní cukr! Jediným způsobem, jak tomu předejít, je přidat ke každému dennímu jídlu potraviny s nízkým glykemickým indexem – třeba zeleninu.

A zatímco papriku mnohdy do pokrmů neschováte, mrkev je pro tyto účely jako stvořená.

Pět dokonalých receptů s mrkví máte právě před sebou!

Mrkvové buchty

INGREDIENCE:

  • 1 kg polohrubé mouky
  • 1 hera
  • 1 sklenice oleje
  • 115 g cukru
  • 3 žloutky
  • 1 kostka droždí
  • 0,5 l mléka
  • citronová kůra
  • sůl

POSTUP:

  1. Tuk utřeme s cukrem a s vejci.
  2. Nastrouhanou mrkev vmícháme do mouky před přidáním vzešlého kvásku.
  3. Poté přidáme mléko a kvásek a cit. kůru.
  4. Nakonec přidáme mouku se solí.Zaděláme těsto, necháme 1/2 hodiny kynout.
  5. Dál těsto normálně zpracováváme a pečeme.

Z takto upraveného těsta můžeme péct plněné buchty nebo koláče, výborná je například kombinace s makovou náplní.

Bez náplně pečeme vdolečky, které po upečení potřeme marmeládou, sladké rohlíky nebo jinak tvarované neplněné pečivo.

Toto kynuté těsto se i dobře smaží, takže z něj můžeme vdolečky i smažit.

Vynikající smažené mrkvové koblihy.

Mrkvové muffiny

INGREDIENCE

  • 2 lžíce kakaa
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 balíček kypřícího prášku
  • 1 sklenka oleje
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek teplé vody
  • 3 ks vajec

POSTUP:

  1. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků.
  2. Všechny sypké ingredience smícháme v míse.
  3. Přidáme tři žloutky, sklenici oleje a hrnek teplé vody.
  4. Vše zamícháme.
  5. Vmícháme jemně nastrouhanou mrkev.
  6. Z bílků ušleháme sníh a vmícháme do těsta.
  7. Bábovku vkládáme do předehřáté trouby a pečeme 20 minut na 150 – 160 °C. Potom při 180 °C dopékáme asi 20 – 30 minut.

Mrkev můžeme přidat do celé dávky těsta nebo jenom do části a do formy je vkládat střídavě. Bábovku můžeme ještě doplnit mletými nebo sekanými ořechy a po upečení ji buď jen pocukrovat nebo polít bílou či tmavou polevou.

Těsto z tohoto mrkvového receptu můžeme péci i v jiných formách. Vynikající jsou i muffinové variace, které jsou momentálně velmi trendy.

Mrkev lze nastrouhat i do muffinů

Mrkvový dort

Podobně jako bábovku můžeme připravovat i piškotové nebo třené dortové korpusy, které použitím mrkve získají pěknou barvu.

INGREDIENCE

  • 2 ks vajec
  • 1 lžíce oleje
  • 2 lžíce vody
  • 3 lžíce polohrubé mouky
  • 1 špetka prášku do pečiva
  • 2,5 lžíce cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr

POSTUP

  1. Žloutky utřeme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny.
  2. Přidáme olej a vodu.
  3. Vmícháme mouku s kypřícím práškem.
  4. Přidáme najemno nastrouhlanou mrkev.
  5. Vmícháme sníh z bílků.
Mrkev v dortovém korpusu se skvěle doplňuje s tvarohovou náplní

Použitá mrkev nebrání plnění dortů zavařeninou, krémy z másla, tvarohu nebo smetany, ovocnými náplněmi ani zdobení polevou. Na bázi piškotového těsta vzniká i biskupský chlebíček, který lze opět vytvořit – jak jinak – mrkvový!

Rozhodujete-li se, jakou polévku dnes uvařit, přečtěte si něco o přínosu mrkve pro zdraví celé rodiny třeba na webu Nasevyziva.cz.

Mrkvová polévka

INGREDIENCE

  • 1 lžíce oleje či másla
  • 2 lžíce krupice
  • 3 ks mrkve
  • kari
  • pažitka

POSTUP

  1. Nastrouháme mrkev.
  2. Do hrnce dáme rozehřát tuk.
  3. Zasypeme krupičkou.
  4. Přidáme nastrouhanou mrkev a zalijeme vroucí vodou.
  5. Přidáme kari a dovaříme.
  6. Pažitkou posypeme až na talíři.
mrkvová polévka, mrkev recepty
Mrkvová polévka vás svou barvou potěší.

Mrkvový salát

Strouhanou mrkev s cukrem si z dětství pamatuje každý.  Zde je však varianta, kterou si zamilujete i dnes.

INGREDIENCE

  • 3 střední mrkve
  • 100 ml zakysané smetany
  • 3 vlašské ořechy
  • sůl, pepř
  • citronová šťáva

POSTUP

  1. Mrkev nastrouháme, polejeme citronovou šťávou a osolíme.
  2. Necháme 30 min odstát.
  3. Dochutíme smetanou, strouhanými ořechy a pepřem

Salát je tak výborný, že jej lze doplnit o těstoviny a lehká letní večeře je na světě.

Mrkvový salát s vlašskými ořechy
zdroj: ceskatelevize.cz

Mrkev jako živina

Je známo mnoho způsobů, jakými tato kořenová zelenina zlepšuje vaše zdraví. Já bych zmínil alespoň snižování zakyselení organismu a vysoký obsah vlákniny..

Užití mrkve ve sladké kuchyni

Jemně strouhanou mrkev přidáváme především do těsta. Mrkví doplněné těsto je po upečení vláčnější a má velmi příjemnou chuť. Kromě toho je těsto pěkné oranžové barvy, takže mrkví můžeme v receptu nahradit menší podíl vajec (nebo nedostatečné zbarvení žloutku).

Mrkvový koláč má jedinečnou barvu.

Mrkvové těsto

Očištěnou mrkev strouháme skutečně najemno na tzv. křenovém struhadle. Přidávat ji pak můžeme do různých receptů na těsto a péct tak například :

  •  mrkvové buchty
  •  mrkvové bábovky
  •  mrkvové dorty

Tip nakonec: Ačkoli strouhat velké mrkve je mnohem snazší, mladičké, malé mrkvičky dodají mnohem více chuti. Proto je nejvhodnější zaměstnat kuchyňského robota!

Inspiroval vás článek? Pošlete jej přátelům!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X