Jak to, že vás po sladké svačince opět honí mlsná?
Může za to rozkolísaný krevní cukr! Jediným způsobem, jak tomu předejít, je přidat ke každému dennímu jídlu potraviny s nízkým glykemickým indexem – třeba zeleninu.
A zatímco papriku mnohdy do pokrmů neschováte, mrkev je pro tyto účely jako stvořená.
Pět dokonalých receptů s mrkví máte právě před sebou!
Mrkvové buchty
INGREDIENCE:
- 1 kg polohrubé mouky
- 1 hera
- 1 sklenice oleje
- 115 g cukru
- 3 žloutky
- 1 kostka droždí
- 0,5 l mléka
- citronová kůra
- sůl
POSTUP:
- Tuk utřeme s cukrem a s vejci.
- Nastrouhanou mrkev vmícháme do mouky před přidáním vzešlého kvásku.
- Poté přidáme mléko a kvásek a cit. kůru.
- Nakonec přidáme mouku se solí.Zaděláme těsto, necháme 1/2 hodiny kynout.
- Dál těsto normálně zpracováváme a pečeme.
Z takto upraveného těsta můžeme péct plněné buchty nebo koláče, výborná je například kombinace s makovou náplní.
Bez náplně pečeme vdolečky, které po upečení potřeme marmeládou, sladké rohlíky nebo jinak tvarované neplněné pečivo.
Toto kynuté těsto se i dobře smaží, takže z něj můžeme vdolečky i smažit.

Mrkvové muffiny
INGREDIENCE
- 2 lžíce kakaa
- 1 hrnek cukru krupice
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 balíček kypřícího prášku
- 1 sklenka oleje
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek teplé vody
- 3 ks vajec
POSTUP:
- Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků.
- Všechny sypké ingredience smícháme v míse.
- Přidáme tři žloutky, sklenici oleje a hrnek teplé vody.
- Vše zamícháme.
- Vmícháme jemně nastrouhanou mrkev.
- Z bílků ušleháme sníh a vmícháme do těsta.
- Bábovku vkládáme do předehřáté trouby a pečeme 20 minut na 150 – 160 °C. Potom při 180 °C dopékáme asi 20 – 30 minut.
Mrkev můžeme přidat do celé dávky těsta nebo jenom do části a do formy je vkládat střídavě. Bábovku můžeme ještě doplnit mletými nebo sekanými ořechy a po upečení ji buď jen pocukrovat nebo polít bílou či tmavou polevou.
Těsto z tohoto mrkvového receptu můžeme péci i v jiných formách. Vynikající jsou i muffinové variace, které jsou momentálně velmi trendy.

Objevte podobné tipy
Mrkvový dort
Podobně jako bábovku můžeme připravovat i piškotové nebo třené dortové korpusy, které použitím mrkve získají pěknou barvu.
INGREDIENCE
- 2 ks vajec
- 1 lžíce oleje
- 2 lžíce vody
- 3 lžíce polohrubé mouky
- 1 špetka prášku do pečiva
- 2,5 lžíce cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
POSTUP
- Žloutky utřeme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny.
- Přidáme olej a vodu.
- Vmícháme mouku s kypřícím práškem.
- Přidáme najemno nastrouhlanou mrkev.
- Vmícháme sníh z bílků.

Použitá mrkev nebrání plnění dortů zavařeninou, krémy z másla, tvarohu nebo smetany, ovocnými náplněmi ani zdobení polevou. Na bázi piškotového těsta vzniká i biskupský chlebíček, který lze opět vytvořit – jak jinak – mrkvový!
Rozhodujete-li se, jakou polévku dnes uvařit, přečtěte si něco o přínosu mrkve pro zdraví celé rodiny třeba na webu Nasevyziva.cz.
Mrkvová polévka
INGREDIENCE
- 1 lžíce oleje či másla
- 2 lžíce krupice
- 3 ks mrkve
- kari
- pažitka
POSTUP
- Nastrouháme mrkev.
- Do hrnce dáme rozehřát tuk.
- Zasypeme krupičkou.
- Přidáme nastrouhanou mrkev a zalijeme vroucí vodou.
- Přidáme kari a dovaříme.
- Pažitkou posypeme až na talíři.

Mrkvový salát
Strouhanou mrkev s cukrem si z dětství pamatuje každý. Zde je však varianta, kterou si zamilujete i dnes.
INGREDIENCE
- 3 střední mrkve
- 100 ml zakysané smetany
- 3 vlašské ořechy
- sůl, pepř
- citronová šťáva
POSTUP
- Mrkev nastrouháme, polejeme citronovou šťávou a osolíme.
- Necháme 30 min odstát.
- Dochutíme smetanou, strouhanými ořechy a pepřem
Salát je tak výborný, že jej lze doplnit o těstoviny a lehká letní večeře je na světě.

Mrkev jako živina
Je známo mnoho způsobů, jakými tato kořenová zelenina zlepšuje vaše zdraví. Já bych zmínil alespoň snižování zakyselení organismu a vysoký obsah vlákniny..
Užití mrkve ve sladké kuchyni
Jemně strouhanou mrkev přidáváme především do těsta. Mrkví doplněné těsto je po upečení vláčnější a má velmi příjemnou chuť. Kromě toho je těsto pěkné oranžové barvy, takže mrkví můžeme v receptu nahradit menší podíl vajec (nebo nedostatečné zbarvení žloutku).

Mrkvové těsto
Očištěnou mrkev strouháme skutečně najemno na tzv. křenovém struhadle. Přidávat ji pak můžeme do různých receptů na těsto a péct tak například :
- mrkvové buchty
- mrkvové bábovky
- mrkvové dorty
Tip nakonec: Ačkoli strouhat velké mrkve je mnohem snazší, mladičké, malé mrkvičky dodají mnohem více chuti. Proto je nejvhodnější zaměstnat kuchyňského robota!
Inspiroval vás článek? Pošlete jej přátelům!