Máte chuť na něco sladkého? A máte ve spíži mrkev?
Paráda! Upečte si s námi výborný moučník.
Máme pro vás ty nejlepší recepty na mrkvovou buchtu, po které se jen zapráší!
Mrkvový moučník na plech
Vyzkoušejte tuto snadnou, rychlou a velmi výbornou mrkvovou buchtu na plech. Ideální na snídani, poobědový dezert nebo jen tak na posezení.
Ingredience
- 130g polohrubé mouky
- 2ks vajec
- 180g cukru
- 1 lžička medu
- 3-4 mrkve (nastrouhané najemno)
- 120ml rostlinného oleje
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička skořice
- špetka soli
- 250g tvarohu
- 200g lučiny
- 80g moučkového cukru
- šťávu z citronu
Postup
- Nejprve nastrouhejte mrkve najemno. Dejte stranou.
- V misce vyšlehejte vajíčka s cukrem do pěny. Poté přidejte med a olej.
- V jiné misce smíchejte mouku se sodou, kypřicím práškem, skořicí a špetkou soli.
- Sypkou směs postupně zapracujte do vaječné pěny.
- Nakonec přidejte nastrouhanou mrkev a pořádně promíchejte.
- Hotové těsto vlijte na vymazaný a vysypaný plech nebo plech s pečícím papírem.
- Stěrkou případně uhlaďte povrch, aby byla všude stejně vysoká.
- Dejte péct do předehřáté trouby na 170°C na cca 30 minut. Zkuste špejlí, zda je upečená.
- Po vychladnutí buchtu namažte krémem, který jste si připravili tak, že smícháte tvaroh s cukrem, přimícháte lučinu nebo jiný čerstvý sýr a nakonec zakapete citronem podle chuti.
- Hotový moučník můžete ještě navrch posypat nasekanými oříšky.

Mrkvová bábovka
Klasickou bábovku jedl už snad každý. Zkuste si jí ale upéct trochu jinak a zdravěji.
Ingredience
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 3ks vajec
- 1 hrnek cukru
- 1/2 hrnku oleje
- 1/2 hrnku mléka
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 4 nastrouhané mrkve
Postup
- Nejprve nastrouhejte mrkve najemno a dejte stranou.
- V míse vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny.
- Přidejte mouku, olej a mléko.
- V jiné míse vyšlehejte z bílků tuhý sníh. Postupně ho zapracujte do žloutkové směsi.
- Nakonec přidejte vanilkový cukr, kypřicí prášek a nastrouhanou mrkev.
- Řádně promíchejte a hotové těsto vylijte do bábovkové formy.
- Pečte při 180°C po dobu 30-40 minut. Zkuste špejlí, zda je upečená a nechte vychladnout.
- Po vychladnutí vyklopte z formy a podávejte.

Neoslnil vás recept? Nevadí, máme pro vás suprové recepty na tvarohovou bábovku. Inspirujte se!
Tvarohová buchta z mrkve
Na pohoštění vaší návštěvy se skvěle hodí tato mrkvová buchta s tvarohem. Nebo si ji upečte jen tak pro vás a vaši rodinu. Nezbyde ani kousek!
Ingredience na korpus
- 2 hrnky hladké mouky
- 2 hrnky moučkového cukru
- 4ks vajec
- 1,5 hrnku rostlinného oleje
- 3-4 mrkve
- 1 hrnek nasekaných ořechů
- 1 lžička kypřicího prášku
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička mleté skořice
- špetka soli
Ingredience na polevu
- 250g tvarohu
- 120g čerstvého sýra (lučina, gervais,…)
- 1 vanilkový cukr
- 180g moučkového cukru
Postup
- Nejprve předehřejte troubu na 180°C.
- V míse smíchejte sypké ingredience – mouku, cukr, kypřicí prášek, jedlou sodu, skořici a špetku soli.
- V jiné míse vyšlehejte vejce s olejem a nakonec přidejte nastrouhanou mrkev.
- Sypké ingredience postupně zapracujte do mokrých.
- Poté přimíchejte nasekané ořechy.
- Vzniklé těsto nalijte do vymazaného a vysypaného pekáče nebo na menší plech.
- Pečte po dobu 50 minut. Zkuste špejlí, zda je upečená a poté nechte vychladnout.
- Mezitím připravte polevu tak, že pomocí mixéru nebo ručně vymícháte všechny ingredience.
- Polevu rozetřete rovnoměrně po celé buchtě a dejte alespoň na hodinu do lednice.

Kromě buchet pro vás máme také báječné recepty na mrkvový dort v mnoha variantách!
Objevte podobné tipy
Tvarohovo-mrkvový moučník s vůní skořice
Tato šťavnatá mrkvová buchta s tvarohem a skořicí příjemně překvapí každého, kdo rád sladké. Inspirujte se!
Ingredience
- 2 hrnky hladké mouky
- 2 hrnky cukru
- 1,5 hrnku rostlinného oleje
- 4ks vajec
- 250g tvarohu ve vaničce
- 1 balíček kypřicího prášku do pečiva
- 2 lžičky mleté skořice
- špetka soli
- 3-4 strouhané mrkve
- 1 hrnek nasekaných ořechů (vlašských)
- moučkový cukr na posyp
Postup
- Předehřejte si troubu na 180°C.
- V míse vyšlehejte vejce s cukry do pěny. Přidejte olej, tvaroh a zamíchejte.
- Postupně přimíchávejte mouku smíchanou s kypřicím práškem, skořicí a špetkou soli.
- Nakonec přidejte nastrouhanou mrkev a nasekané oříšky. Promíchejte.
- Vzniklé těsto dejte do vymazaného pekáčku, menšího plechu nebo dortové formy.
- Dejte péct na 25 minut. Zkuste špejlí, zda už je buchta hotová.
- Po upečení nechte vychladnout, posypejte moučkovým cukrem a podávejte.

Mrkvovo-jablečná buchta s citronovou polevou
Inspirujte se touto mrkvovou buchtou s jablky, díky kterým je těsto ještě vláčnější.
Ingredience na korpus
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 3/4 hrnku cukru
- 3ks vajec
- 1 jablko
- 3 mrkve
- 1/2 kypřicího prášku
- 1 lžička perníkového koření
- 1/2 hrnku oleje
- 1/2 hrnku mléka
Ingredience na polevu
- 1 hrnek moučkového cukru
- 1 lžíce vody (horké)
- 4 lžíce citronové šťávy (dle hustoty)
Postup
- Předehřejte si troubu na 180°C.
- V míse vyšlehejte vejce s cukrem do pěny.
- Nastrouhejte mrkev s jablkem najemno a přimíchejte je k cukrové pěně.
- Poté přilijte mléko a promíchejte.
- Mouku prosejte a promíchejte s kypřicím práškem a perníkovým kořením. Postupně zamíchejte do směsi.
- Nakonec přilijte olej a ještě pořádně promíchejte, aby vzniklo hladké těsto bez hrudek.
- Dejte péct na plechu vyloženém pečícím papírem na cca 45 minut.
- Mezitím si připravte z uvedených surovin polevu.
- Po vychladnutí polevu rovnoměrně naneste na celý moučník a podávejte.

Ořechový koláč z mrkve
Upečte si tento vláčný mrkvový moučník. Bude hotový do hodiny.
Ingredience
- 3-4 nastrouhané mrkve
- 200g vlašských ořechů
- 200g moučkového cukru
- 150g hladké mouky
- 150g hrubé mouky
- 4ks vajec
- 300ml oleje
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžíce vanilkového cukru
- máslo na vymazání plechu + mouka na vysypání
- moučkový cukr a šťáva z citronu na polevu
Postup
- Nastrouhejte mrkev a dejte ji stranou.
- V míse vyšlehejte vejce s cukrem a přidejte olej.
- Postupně přimíchávejte mouku smíchanou s kypřicím práškem a vanilkovým cukrem.
- Nakonec přimíchejte nastrouhanou mrkev i se šťávou a vzniklé těsto nalijte do vymazané a moukou vysypané formy.
- Pečte po dobu 35-45 minut. Zkuste špejlí, zda už je hotová.
- Mezitím, co se buchta peče, si připravte polevu. Smíchejte moučkový cukr se šťávou z citronu. Případně zřeďte lžící horké vody.
- Polevou potřete vychladlou buchtu po celém povrchu a nakonec ji ozdobte nasekanými vlašskými ořechy.
Vlašské ořechy můžete lehce opražit na pánvi nebo zkaramelizovat s trochou cukru.

Proč je mrkev tak zdravá?
Snad každý z nás už někdy slyšel větu „jez mrkev, budeš mít zdravé oči“. Přínosy mrkve jsou však o mnoho širší.
Mrkev působí pozitivně také na hladinu cholesterolu, proti infarktu, odvrací určité druhy rakoviny, snižuje příznaky předčasného stárnutí a zlepšuje zrak. Posiluje také imunitní systém, podporuje zdraví pokožky, zlepšuje trávení, detoxikuje tělo, prospívá kardiovaskulárnímu systému a podporuje orální zdraví.
Mrkev je jednou z nejoblíbenějších kořenových zelenin v Evropě i ve světě. Je to hlavně díky jednoduchému pěstování a univerzálnosti z hlediska používání při vaření. Hodí se totiž do spousty pokrmů v různých kulturách a kuchyních. Obvyklá je u mrkve oranžová barva, ale existují i mrkve fialové, žluté a červené.
Výše vypsané blahodárné účinky jsou díky obsahu beta-karotenů, vlákniny a antioxidantů. Také obsahuje velké množství vitaminů jako jsou A, B8, C, K, kyselina listová, pantothenová, draslík, měď, železo a mangan.
Už víme, že je mrkev opravdu zdravou a důležitou součástí našich jídelníčků. Uvařte si proto s námi také některý z našich receptů na dušenou mrkev. Zdravý a velmi chutný oběd nebo večeře!