Recepty na buchtu z mrkve 6x jinak. Báječný a zdravý moučník ke každé příležitosti

Máte chuť na něco sladkého? A máte ve spíži mrkev?

Paráda! Upečte si s námi výborný moučník.

Máme pro vás ty nejlepší recepty na mrkvovou buchtu, po které se jen zapráší!

Mrkvový moučník na plech

Vyzkoušejte tuto snadnou, rychlou a velmi výbornou mrkvovou buchtu na plech. Ideální na snídani, poobědový dezert nebo jen tak na posezení.

Ingredience

  • 130g polohrubé mouky
  • 2ks vajec
  • 180g cukru
  • 1 lžička medu
  • 3-4 mrkve (nastrouhané najemno)
  • 120ml rostlinného oleje
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička skořice
  • špetka soli
  • 250g tvarohu
  • 200g lučiny
  • 80g moučkového cukru
  • šťávu z citronu

Postup

  • Nejprve nastrouhejte mrkve najemno. Dejte stranou.
  • V misce vyšlehejte vajíčka s cukrem do pěny. Poté přidejte med a olej.
  • V jiné misce smíchejte mouku se sodou, kypřicím práškem, skořicí a špetkou soli.
  • Sypkou směs postupně zapracujte do vaječné pěny.
  • Nakonec přidejte nastrouhanou mrkev a pořádně promíchejte.
  • Hotové těsto vlijte na vymazaný a vysypaný plech nebo plech s pečícím papírem.
  • Stěrkou případně uhlaďte povrch, aby byla všude stejně vysoká.
  • Dejte péct do předehřáté trouby na 170°C na cca 30 minut. Zkuste špejlí, zda je upečená.
  • Po vychladnutí buchtu namažte krémem, který jste si připravili tak, že smícháte tvaroh s cukrem, přimícháte lučinu nebo jiný čerstvý sýr a nakonec zakapete citronem podle chuti.
  • Hotový moučník můžete ještě navrch posypat nasekanými oříšky.
Buchta s mrkví, tvarohem a ořechy na plech.
Zdroj: narjousfooddiary.com

Mrkvová bábovka

Klasickou bábovku jedl už snad každý. Zkuste si jí ale upéct trochu jinak a zdravěji.

Ingredience

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 3ks vajec
  • 1 hrnek cukru
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 nastrouhané mrkve

Postup

  • Nejprve nastrouhejte mrkve najemno a dejte stranou.
  • V míse vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny.
  • Přidejte mouku, olej a mléko.
  • V jiné míse vyšlehejte z bílků tuhý sníh. Postupně ho zapracujte do žloutkové směsi.
  • Nakonec přidejte vanilkový cukr, kypřicí prášek a nastrouhanou mrkev.
  • Řádně promíchejte a hotové těsto vylijte do bábovkové formy.
  • Pečte při 180°C po dobu 30-40 minut. Zkuste špejlí, zda je upečená a nechte vychladnout.
  • Po vychladnutí vyklopte z formy a podávejte.
Bábovka z mrkve s polevou a nasekanými ořechy.
Zdroj: shugarysweets.com

Neoslnil vás recept? Nevadí, máme pro vás suprové recepty na tvarohovou bábovku. Inspirujte se!

Tvarohová buchta z mrkve

Na pohoštění vaší návštěvy se skvěle hodí tato mrkvová buchta s tvarohem. Nebo si ji upečte jen tak pro vás a vaši rodinu. Nezbyde ani kousek!

Ingredience na korpus

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 2 hrnky moučkového cukru
  • 4ks vajec
  • 1,5 hrnku rostlinného oleje
  • 3-4 mrkve
  • 1 hrnek nasekaných ořechů
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička mleté skořice
  • špetka soli

Ingredience na polevu

  • 250g tvarohu
  • 120g čerstvého sýra (lučina, gervais,…)
  • 1 vanilkový cukr
  • 180g moučkového cukru

Postup

  • Nejprve předehřejte troubu na 180°C.
  • V míse smíchejte sypké ingredience – mouku, cukr, kypřicí prášek, jedlou sodu, skořici a špetku soli.
  • V jiné míse vyšlehejte vejce s olejem a nakonec přidejte nastrouhanou mrkev.
  • Sypké ingredience postupně zapracujte do mokrých.
  • Poté přimíchejte nasekané ořechy.
  • Vzniklé těsto nalijte do vymazaného a vysypaného pekáče nebo na menší plech.
  • Pečte po dobu 50 minut. Zkuste špejlí, zda je upečená a poté nechte vychladnout.
  • Mezitím připravte polevu tak, že pomocí mixéru nebo ručně vymícháte všechny ingredience.
  • Polevu rozetřete rovnoměrně po celé buchtě a dejte alespoň na hodinu do lednice.
Moučník z mrkve s tvarohovou polevou.
Zdroj: ricardocuisine.com

Kromě buchet pro vás máme také báječné recepty na mrkvový dort v mnoha variantách!

Tvarohovo-mrkvový moučník s vůní skořice

Tato šťavnatá mrkvová buchta s tvarohem a skořicí příjemně překvapí každého, kdo rád sladké. Inspirujte se!

Ingredience

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 2 hrnky cukru
  • 1,5 hrnku rostlinného oleje
  • 4ks vajec
  • 250g tvarohu ve vaničce
  • 1 balíček kypřicího prášku do pečiva
  • 2 lžičky mleté skořice
  • špetka soli
  • 3-4 strouhané mrkve
  • 1 hrnek nasekaných ořechů (vlašských)
  • moučkový cukr na posyp

Postup

  • Předehřejte si troubu na 180°C.
  • V míse vyšlehejte vejce s cukry do pěny. Přidejte olej, tvaroh a zamíchejte.
  • Postupně přimíchávejte mouku smíchanou s kypřicím práškem, skořicí a špetkou soli.
  • Nakonec přidejte nastrouhanou mrkev a nasekané oříšky. Promíchejte.
  • Vzniklé těsto dejte do vymazaného pekáčku, menšího plechu nebo dortové formy.
  • Dejte péct na 25 minut. Zkuste špejlí, zda už je buchta hotová.
  • Po upečení nechte vychladnout, posypejte moučkovým cukrem a podávejte.
Moučník z mrkve, tvarohu a ořechů se skořicovou vůní.
Zdroj: gritsandpinecones.com

Mrkvovo-jablečná buchta s citronovou polevou

Inspirujte se touto mrkvovou buchtou s jablky, díky kterým je těsto ještě vláčnější.

Ingredience na korpus

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 3/4 hrnku cukru
  • 3ks vajec
  • 1 jablko
  • 3 mrkve
  • 1/2 kypřicího prášku
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1/2 hrnku mléka

Ingredience na polevu

  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 1 lžíce vody (horké)
  • 4 lžíce citronové šťávy (dle hustoty)

Postup

  • Předehřejte si troubu na 180°C.
  • V míse vyšlehejte vejce s cukrem do pěny.
  • Nastrouhejte mrkev s jablkem najemno a přimíchejte je k cukrové pěně.
  • Poté přilijte mléko a promíchejte.
  • Mouku prosejte a promíchejte s kypřicím práškem a perníkovým kořením. Postupně zamíchejte do směsi.
  • Nakonec přilijte olej a ještě pořádně promíchejte, aby vzniklo hladké těsto bez hrudek.
  • Dejte péct na plechu vyloženém pečícím papírem na cca 45 minut.
  • Mezitím si připravte z uvedených surovin polevu.
  • Po vychladnutí polevu rovnoměrně naneste na celý moučník a podávejte.
Kousek buchty z mrkve a jablek pokapaná citronovou polevou.
Zdroj: thekitchn.com

Ořechový koláč z mrkve

Upečte si tento vláčný mrkvový moučník. Bude hotový do hodiny.

Ingredience

  • 3-4 nastrouhané mrkve
  • 200g vlašských ořechů
  • 200g moučkového cukru
  • 150g hladké mouky
  • 150g hrubé mouky
  • 4ks vajec
  • 300ml oleje
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • máslo na vymazání plechu + mouka na vysypání
  • moučkový cukr a šťáva z citronu na polevu

Postup

  • Nastrouhejte mrkev a dejte ji stranou.
  • V míse vyšlehejte vejce s cukrem a přidejte olej.
  • Postupně přimíchávejte mouku smíchanou s kypřicím práškem a vanilkovým cukrem.
  • Nakonec přimíchejte nastrouhanou mrkev i se šťávou a vzniklé těsto nalijte do vymazané a moukou vysypané formy.
  • Pečte po dobu 35-45 minut. Zkuste špejlí, zda už je hotová.
  • Mezitím, co se buchta peče, si připravte polevu. Smíchejte moučkový cukr se šťávou z citronu. Případně zřeďte lžící horké vody.
  • Polevou potřete vychladlou buchtu po celém povrchu a nakonec ji ozdobte nasekanými vlašskými ořechy.

Vlašské ořechy můžete lehce opražit na pánvi nebo zkaramelizovat s trochou cukru.

Mrkvičkový koláč s polevou a opraženými oříšky.
Zdroj: kiipfit.com

Proč je mrkev tak zdravá?

Snad každý z nás už někdy slyšel větu „jez mrkev, budeš mít zdravé oči“. Přínosy mrkve jsou však o mnoho širší.

Mrkev působí pozitivně také na hladinu cholesterolu, proti infarktu, odvrací určité druhy rakoviny, snižuje příznaky předčasného stárnutí a zlepšuje zrak. Posiluje také imunitní systém, podporuje zdraví pokožky, zlepšuje trávení, detoxikuje tělo, prospívá kardiovaskulárnímu systému a podporuje orální zdraví.

Mrkev je jednou z nejoblíbenějších kořenových zelenin v Evropě i ve světě. Je to hlavně díky jednoduchému pěstování a univerzálnosti z hlediska používání při vaření. Hodí se totiž do spousty pokrmů v různých kulturách a kuchyních. Obvyklá je u mrkve oranžová barva, ale existují i mrkve fialové, žluté a červené.

Výše vypsané blahodárné účinky jsou díky obsahu beta-karotenů, vlákniny a antioxidantů. Také obsahuje velké množství vitaminů jako jsou A, B8, C, K, kyselina listová, pantothenová, draslík, měď, železo a mangan.

Už víme, že je mrkev opravdu zdravou a důležitou součástí našich jídelníčků. Uvařte si proto s námi také některý z našich receptů na dušenou mrkev. Zdravý a velmi chutný oběd nebo večeře!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X