Na Vánoce cukroví z mrkve? Neotřelé recepty, které uspokojí kdejaký mlsný jazýček

To, co k Vánocům neodmyslitelně patří, je cukroví. 

Nyní máte jedinečnou možnost rozšířit svou sbírku o opravdu netradiční kousky. 

Objevte 4 nové druhy v šuplíčku s názvem vánoční mrkvové cukroví.

Na své si příjdou diabetici, ale i milovníci sladkých marmelád. Máme pro vás totiž také recept na mrkvový džem.

Inspirujte se! 

Bezlepkové mrkvové koule (vhodné pro diabetiky)

INGREDIENCE

  • 150 g vlašských ořechů
  • 250 g mandlí
  • 200 g datlí
  • 150 g strouhané mrkve
  • 200 g sušeného kokosu
  • 1 pomeranč
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička zázvoru
  • ½ lžičky muškátového oříšku
  • 2 lžičky drceného nového koření
  • špetka hřebíčku
  • špetka soli

POSTUP

  1. Za pomoci tyčového mixéru nebo kuchyňského robotu si nadrtíme zvlášť mandle, a zvlášť ořechy.
  2. Drť z vlašských ořechů necháme stranou.
  3. K mandlím přidáme datle zbavené jader, mrkev, kokos, vanilku, skořici, zázvor, muškátový oříšek, nové koření, hřebíček a sůl. 
  4. Dále přidáme šťávu a kůru z jednoho pomeranče a vše řádně spojíme v těsto.
  5. Z vytvořeného těsta tvarujeme kuličky o hmotnosti jedné přibližně 20 gramů.
  6. Kuličky následně obalíme v oříškové drti a vynikající bezlepkové mrkvové cukroví je na světě.
vánoční kuličky bez lepku z mrkve
Zdroj: stuff.co.n

Mrkvové sušenky se sýrovou polevou

INGREDIENCE

  • 270 g nastrouhané mrkve
  • 2 vejce
  • ¾ změklého másla
  • 100 g třtinového cukru
  • 100 g krystalového cukru
  • 270 g polohrubé mouky
  • 150 g drceného kokosu
  • 100 g rozinek
  • 350 g ovesných vloček
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžíce mleté skořice
  • ½ lžičky muškátového oříšku
  • 200 g moučkového cukru (na polevu)
  • 1 balení smetanového sýra
  • 4 lžičky mléka
  • 4 lžičky vanilkového extraktu nebo 1 vanilkový lusk

POSTUP

  1. Rozehřejeme si troubu na 350 °C.
  2. Smícháme máslo s vejci a s krystalovým, třtinovým cukrem.
  3. Zlehka rozšleháme ruční metličkou, případně rozmixujeme.
  4. V druhé misce vytvoříme suchou směs tak, že k mouce přisypeme vanilkový cukr, prášek do pečiva, skořici a muškátový oříšek.
  5. Tekutou a suchou směs spojíme v jednu a postupně do ní přidáváme nastrouhanou mrkev, rozinky, ovesné vločky a kokos. 
  6. Zpracujeme těsto.
  7. Z těsta následně válíme kuličky, jejichž následným zmáčknutím, například dnem sklenice, vytvoříme pravidelné kulaté placičky. 
  8. Hotové placičky klademe na plech opatřený pečícím papírem.
  9. Snížíme teplotu na 180 °C a pečeme 15 – 20 min.
  10. Během pečení si vytvoříme krém na sýrovou glazuru.
  11. V míse smícháme smetanový sýr, moučkový cukr a mléko v jedno.
  12. Upečené mrkvové sušenky postříkáme sýrovým krémem viz. obrázek.
pečené sušenky z mrkve se sýrovou polevou
Zdroj: pinterest.com

Mrkvové linecké cukroví

INGREDIENCE

  • 100 g nastrouhané mrkve
  • 200 g změklého másla
  • 125 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 300 g hladké mouky
  • mrkvová marmeláda
  • moučkový cukr na pocukrování

POSTUP

  1. Z másla a cukru vyšleháme nadýchanou hmotu.
  2. Přidáme žloutky, vanilku a vše řádně promícháme.
  3. Do směsi přisypeme mrkev a mouku a vyhněteme ve vláčné těsto, které dáme odležet do lednice zhruba na 1 hodinu.
  4. Rozehřejeme si troubu na 180 ° C a připravíme si plech, který opatříme pečícím papírem.
  5. Odležené těsto si rozválíme na tloušťku přibližně ½ centimetru.
  6. Za pomoci formiček si vykrojíme kolečka.
  7. Do středu poloviny koleček vykrojíme další menší tvar, např. hvězdičku.
  8. Pro pečení používáme jen plná kolečka a kolečka s vykrojeným středem.
  9. Ostatní odřezky posbíráme, spojíme je v další jedno těsto, z kterým pracujeme dle bodu 5 – 8 do doby, než jej celé nespotřebujeme.
  10. Všechny vykrojené tvary klademe na plech a pečeme v troubě.
  11. Upečené vánoční mrkvové sušenky skládáme na tác a necháme vychladnout.
  12. Po vychladnutí namažeme plná kolečka mrkvovou marmeládou a poté je spojíme s kolečky s vykrojeným středem.
  13. Hotové mrkvové cukroví s marmeládou posypeme moučkovým cukrem.
slepované linecké z mrkvového těsta
Zdroj: pinterest.com

Vánoční mrkvovo-skořicové stromečky (vhodné pro diabetiky)

INGREDIENCE

  • 200 g vařené mrkve
  • 350 g hladké mouky
  • 60 ml mléka
  • ½ lžičky mleté skořice
  • ¼ lžičky hřebíčku
  • 1 lžička muškátového oříšku

POSTUP

  1. Troubu předehřejeme na 160°C.
  2. Oloupanou mrkev si uvaříme a následně rozmixujeme na kašičku.
  3. Do mísy s mrkvovou kaší přidáme všechny zbylé ingredience a hněteme – sami nebo za pomoci kuchyňského robotu –  těsto na vánoční stromečky.
  4. Vzniklé těsto vyválíme v plát o tloušťce cca ½ cm.
  5. Vykrajovátkem ve tvaru stromečku tvoříme z těsta motivy, které postupně vkládáme na pečícím papírem vyložený plech.
  6. Stromečky pečeme v troubě zhruba 20 minut.
Pozn.: Z daného množství těsta budeme mít okolo 40 kousků vánočního cukroví s mrkví.
malé stromečky upečené z mrkví a skořice
Zdroj: penelopespantryblog.com

Mrkvová marmeláda na linecké cukroví

INGREDIENCE

  • 750 g mrkve
  • 250 g želírovacího cukru
  • 2 citrony

POSTUP

  1. Oloupeme si mrkev. 
  2. 50 g z ní nastrouháme a dáme stranou. 
  3. Zbylou část oloupané mrkve nakrájíme na kolečka.
  4. Kolečka mrkve vložíme do většího hrnce, podlijeme vodou a vaříme do doby, než nám nezměkne.
  5. Vařenou mrkev rozmixujeme a dáme znovu na plotýnku.
  6. Do mrkvového pyré vymačkáme 2 citrony, přidáme želírovací cukr a mícháme do doby, než marmeláda nepřijde k varu.
  7. Takto hotovou marmeládu odložíme stranou a necháme 10 minut vychladnout.
  8. Vychladnutý džem nalijeme do teplých a sterilizovaných sklenic, které řádně zavíčkujeme.
  9. Uzavřené sklenice otočíme dnem nahoru a uskladňujeme na chladném a suchém místě po dobu maximálně jednoho roku.
marmeláda z mrkve je výborná ke každému cukroví
Zdroj: pinterest.com

4 tipy na zdobení vánočního cukroví 

  1. Základem zdobení vánočního cukroví je bílá poleva, která se dá připravit i doma, a to velmi jednoduše a rychle. Ručně vyšleháme bílek s jednou lžičkou solamylu a ke směsi následně přes sítko přeséváme moučkový cukr (cca 200 g) do doby, než se nám nevytvoří hustší avšak stále mírně tekutá konzistence. 
  2. Pokud si chceme na cukroví nejprve namalovat bílý podklad a na něj až následně“kreslit”, musíme si vytvořit zředěnou a nezředěnou verzi. Polevy na podklad docílíme tak, že si část doma vytvořené bílkové polevy zředíme citronovou šťávou a za pomoci štětce nabarvíme cukroví po celé jeho ploše. Bílkovou polevou bez citronu poté za pomoci zdobícího sáčku kreslíme vločky a jiné vánoční motivy.
  3. Nazdobené cukroví lze dále podtrhnout miniaturními cukrovými vločkami, které mu dodají ten pravý zimní nádech. I ty si lze připravit v pohodlí domova. K tomu, jak na to, poslouží video návod níže. 
  4. A konečně, zdobené vánoční cukroví si můžou dopřát i diabetici. Při přípravě polevy se pouze nahradí cukr přírodním sladidlem, jako je např. xylitol. 
vánoční cukroví můžete ozdobit na mnoho způsobů
Zdroj: goodhousekeeping.com

Pro další vánoční recepty se můžete inspirovat v článku 8 nejlepších receptů na vánoční cukroví + 25 tipů na co si dát pozor

A i u těchto námětů na cukroví můžete zaexperimentovat s mrkví. 

Například mrkové vanilkové rohlíčky získáte tak, když do původní receptury na těsto přimícháte navíc uvařenou rozmixovanou mrkev.

5 důvodů, proč je mrkev a vánoční cukroví božským spojením

  • Objevujete úplně nové chutě.
  • Spojením zdravé zeleniny a hříšné sladkosti vzniká kompromis, při kterém je mlsání povoleno.
  • Mrkvovým cukrovím potěšíte nejen ty, co se na Vánoce po sladkém můžou utlouct, ale také ty, co se mu díky zdravému jídelníčku v tomto období spíše vyhýbají.
  • Etažérka (patrový tác na zákusky) bude zase o něco barevnější, bohatší a lákavější.
  • Svému tělu dopřejí mrkev i ti, co by ji samotnou jinak nikdy nepozřeli. To oceníte zejména u svých dětí.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.