Neotřelé recepty na cukroví z mrkve, které uspokojí kdejaký mlsný jazýček. Inspirujte se!

To, co k Vánocům neodmyslitelně patří, je cukroví. 

Nyní máte jedinečnou možnost rozšířit svou sbírku o opravdu netradiční kousky. 

Připravili jsme si pro vás 6 luxusních receptů na mrkvové cukroví pro ty největší fajnšmejkry.

Na své si příjdou diabetici, ale i milovníci sladkých marmelád.

Inspirujte se! 

Bezlepkové mrkvové koule (vhodné pro diabetiky)

Kdo by nemiloval vánoční kuličky! Jsou jednoduché na přípravu a vždy mizí z talířů mezi prvními. Tentokrát pro vás máme verzi bez cukru, takže je vhodná i pro diabetiky.

INGREDIENCE

  • 150 g vlašských ořechů
  • 250 g mandlí
  • 200 g datlí
  • 150 g strouhané mrkve
  • 200 g sušeného kokosu
  • 1 pomeranč
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička zázvoru
  • ½ lžičky muškátového oříšku
  • 2 lžičky drceného nového koření
  • špetka hřebíčku
  • špetka soli

POSTUP

  1. Za pomoci tyčového mixéru nebo kuchyňského robotu si nadrťte zvlášť mandle, a zvlášť ořechy.
  2. Drť z vlašských ořechů nechte stranou.
  3. K mandlím přidejte datle zbavené jader, mrkev, kokos, vanilku, skořici, zázvor, muškátový oříšek, nové koření, hřebíček a sůl. 
  4. Dále přidejte šťávu a kůru z jednoho pomeranče a vše řádně spojte v těsto.
  5. Z vytvořeného těsta tvarujte kuličky o hmotnosti jedné přibližně 20 gramů.
  6. Kuličky následně obalte v oříškové drti a vynikající bezlepkové mrkvové cukroví je na světě.
Vánoční kuličky bez lepku z mrkve.
www.stuff.co.nz

Máme pro vás i další výborné mrkvové recepty na 13 různých způsobů! Je libo sladká, dušená, pečená nebo krémová?

Vánoční mrkvové cookies

Mrkev a skořice se snoubí v tomto lehkém a nadýchaném vánočním cukroví. V kombinaci s lahodnou polevou ze smetanového sýra se jedná o naprostou pochoutku, kterou ocení nejen vaše děti!

INGREDIENCE

  • 1 hrnek másla (slaná smetana)
  • 1 šálek granulovaného cukru
  • 1/2 šálku třtinového cukru
  • 2 vejce
  • 1 lžička vanilky
  • 3 šálky hladké mouky
  • 2 a 1/4 lžičky skořice
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 šálky nastrouhané syrové mrkve
  • vánoční cukrové zdobení

Na polevu:

  • 1/2 šálku másla, mírně změkčeného
  • 230 g smetanového sýra, změkčeného
  • 4 šálky moučkového cukru
  • 3 lžičky vanilkového extraktu

POSTUP

  • Nastrouhejte 2 šálky syrové mrkve
  • Ve velké míse vyšlehejte máslo s cukry do světlé a nadýchané směsi.
  • Rozšlehejte vejce a vanilku.
  • Vmíchejte skořici, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl a dobře promíchejte.
  • Přidejte mouku a míchejte, dokud se vše nespojí.
  • Přidejte 2 šálky mrkve.
  • Cookies pečte v troubě vyhřáté na 190 stupňů Celsia po dobu 13–15 minut, nebo dokud nejsou okraje zlatavě hnědé.
  • Nechte sušenky vychladnout
  • Připravte si polevu.
  • Do mixovací nádoby přidejte máslo, smetanový sýr a vanilkový extrakt.
  • Máslo a smetanový sýr by měly být „mírně změkčené“, což znamená, že jsou ještě studené, ale byly mimo lednici 30-60 minut.
  • Míchejte smetanový sýr, máslo a vanilku dohromady na střední rychlost, dokud se důkladně nespojí (asi 2 minuty).
  • Než přejdete k dalšímu kroku, pomocí špachtle seškrábněte směs ze stěn mísy.
  • Dále přidejte moučkový cukr.
  • Spusťte mixér (nebo elektrický šlehač) na nejnižší stupeň a udržujte jej na nízké úrovni, dokud se smetanový sýr/máslo a cukr nezapracují (asi 30 sekund).
  • Zastavte mixér a oškrábejte stěny mísy a poté zvyšte rychlost na středně vysokou a mixujte dalších 30-45 sekund, aby byla poleva lehká a nadýchaná.
  • Dejte ji do lednice na hodinku nebo dvě, aby ztuhla.
  • Pokud je poleva příliš řídká, přidejte buď 1/2 šálku moučkového cukru nebo 1 polévkovou lžíci kukuřičného škrobu.
  • Znovu promíchejte a ověřte konzistenci.
  • Hotové cookies pak potřete polevou a ozdobte vánočním zdobením.
Cookies z mrkve ozdobené polevou a vánočním zdobením.
www.twosisterscrafting.com

Možná se vám budou hodit i naše recenze vestavných trub. Kdo vyhrál v našem testu?

Slepované cukroví z mrkve

Vynikající slepované mrkvové cukroví náplní ze smetanového sýra! Skvěle se hodí nejen na Vánoce, ale i Velikonoce.

INGREDIENCE

  • 2 šálky (250 g) hladké mouky
  • 1 a ½ lžičky jedlé sody
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička mleté ​​skořice
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • ½ lžičky mletého muškátového oříšku
  • ½ lžičky soli
  • ½ šálku (113 g) másla, pokojové teploty
  • ½ šálku (100 g) třtinového cukru
  • ½ šálku (100 g) krystalového cukru
  • 2 velká vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 a ½ šálku (180 g) jemně nastrouhané mrkve

Na polevu:

  • 1 šálek (226 g) smetanového sýra, pokojové teploty
  • ¼ šálku (56 g) másla, , pokojové teploty
  • 1 a ½ šálku (187 g) prosátého moučkového cukru
  • ½ lžičky vanilkového extraktu

POSTUP

  • Předehřejte troubu na 175 ° C.
  • Dva plechy vyložte pečicím papírem.
  • Ve středně velké míse prošlehejte mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva, koření a sůl.
  • Dejte stranou.
  • V mixéru vybaveným lopatkovým nástavcem ušlehejte máslo a cukry při střední rychlosti, dokud nebude směs světlá a nadýchaná.
  • Seškrábněte stěny mísy a poté přidejte vejce, jedno po druhém, a po každém přidání dobře prošlehejte.
  • Vmíchejte vanilku.
  • Postupně přidávejte suché ingredience a šlehejte, dokud se vše nespojí.
  • Vmíchejte nastrouhanou mrkev.
  • Přeneste těsto do sáčku na zdobení s kulatou špičkou.
  • Vymačkejte kulaté části těsta o průměru asi 3 cm na jeden z připravených plechů a rozmístěte je asi 2,5 cm od sebe.
  • Případně můžete k přenesení těsta použít naběračku na zmrzlinu, ale sáček je rychlejší a vytváří pěkný kulatý tvar.
  • Každou dávku pečte asi 12 minut, nebo dokud nejsou sušenky po okrajích lehce zlaté.
  • Přeneste plech na mřížku a nechte sušenky 5 minut vychladnout, poté vyjměte sušenky na mřížku, aby úplně vychladly.
  • Opakujte se zbytkem těsta.
  • Smetanový sýr a máslo vyšlehejte ve velké míse do hladka.
  • Přidejte moučkový cukr a vanilku a šlehejte, dokud nebude směs krémová a bez hrudek.
  • Přeneste do sáčku na zdobení opatřeného špičkou.
  • Sušenky spojte do dvojic podle velikosti a naplňte je náplní ze smetanového sýra.
  • Uchovávejte v lednici a před podáváním je nechte ohřát na pokojovou teplotu.
Plněné cukroví z mrkve naskládané na sobě.
www.ifyougiveablondeakitchen.com

Mrkvové cukroví s povidly

Pokud již máte svá domácí povidla hotová, tento recept je to pravé pro vás! Luxusní mrkvové šátečky z celozrnné mouky bez cukru plněné povidly si zamilujete. Dovedete si představit něco lepšího? My rozhodně ne! Uvedený recept je na 15 – 20 kousků, záleží však na velikosti.

INGREDIENCE

  • 250 g celozrnné špaldové mouky (můžete použít i klasickou polohrubou mouku)
  • 150 g másla
  • 250 g mrkve
  • špetka soli
  • švestková povidla

POSTUP

  • Mrkev oloupejte a nastrouhejte na jemno.
  • Máslo smíchejte s mrkví, moukou a solí a vypracujte hladké, nelepivé těsto.
  • Těsto odložte do chladničky a nechte alespoň 20 minut odpočívat.
  • Odleželé těsto vyválejte na pomoučeném vále do tloušťky přibližně 0,5 cm.
  • Těsto nakrájejte na menší čtverečky – cca 3 x 3 cm.
  • Do středu každého čtverečku dejte lžíci povidel a protilehlé konce prohněte přes sebe a prsty jemně stiskněte.
  • Šátečky pečte ve vyhřáté troubě na 180 stupňů Celsia ne více než 20 minut.
  • Upečené šatičky dejte na mřížku úplně vychladnout a teprve poté ochutnejte.
Mrkvové šátečky plněné povidly na talíři, který drží ruce.
www.lapetit.sk

Přemýšlíte, jak dál můžete využít povidla? Vyzkoušejte našich 10 luxusních receptů na buchty s povidly. Inspirujte se!

Jednoduché mrkvové truffles

Tak tohle je naprostá lahoda! Vyzkoušejte následující recept na mrkvové truffles, po kterých se jen zapráší. Kombinaci mrkvového těsta s luxusní polevou z bílé čokolády se prostě nedá odolet!

INGREDIENCE

  • 3/4 šálku řepkového oleje
  • 2/3 šálku krystalového cukru
  • 1/2 šálku třtinového cukru
  • 3 velká vejce
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lžička jedlé sody
  • půl lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička soli
  • 2 lžičky mleté ​​skořice
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • 1 a 1/2 šálku hladké mouky
  • 10-12 baby karotek nebo 2 střední mrkve nastrouhané najemno
  • 230 g změkčeného smetanového sýra
  • 340 g snadno rozpustné bílé polevy v peckách
  • 1/3 šálku jemně nasekaných kousků pekanových ořechů

POSTUP

  • Předehřejte troubu na 175° Celsia.
  • Čtvercový pekáč 20×20 cm vymažte tukem a dejte stranou.
  • Do velké mísy přidejte olej, oba cukry, vejce a vanilku.
  • Elektrickým mixérem na střední rychlost míchejte, dokud se vše nepromíchá.
  • Přidejte jedlou sodu, prášek do pečiva, sůl, skořici a muškátový oříšek.
  • Míchejte, aby se vše spojilo.
  • Přidejte mouku a dobře promíchejte, aby se zapracovala.
  • Vmíchejte nastrouhanou mrkev.
  • Těsto nalijte do vymaštěné formy a pečte 30–32 minut, nebo dokud nevyjde zapíchnuté párátko čisté.
  • Nechte 15 minut ochlazovat na mřížce.
  • Velký plech vyložte pečícím papírem a dejte stranou.
  • Přidejte změklý smetanový sýr do střední mísy.
  • Pomocí 2 vidliček rozdrobte koláč na jemné drobky.
  • Do tvarohového krému přidejte drobky z mrkvového koláče.
  • Dobře promíchejte.
  • Ze směsi vytvarujte kuličky o průměru 2,5 cm a položte na vyložený plech.
  • Chlaďte 20 minut.
  • Přidejte dobře rozpustnou bílou polevu v peckách do pánve na středním plameni.
  • Občas promíchejte, dokud se úplně nerozpustí a nevznikne vám hladká směs.
  • Přendejte do malé misky pro snadnější namáčení.
  • Každý mrkvový lanýž vložte do rozpuštěné bílé čokolády a rovnoměrně obalte.
  • Možná bude snazší zapíchnout do každé kuličky párátko a válet kolem čokolády, aby se obalila.
  • Přeneste každý lanýž zpět na vyložený plech a ihned posypte nasekanými pekanovými ořechy, než čokoláda ztuhne.
  • Nechte 20 minut chladit, aby čokoláda úplně ztuhla.
  • Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě až 3 dny.
Lanýže z mrkve polité bílou čokoládou a ozdobené nasekanými oříšky.
www.momspark.net

Vánoční mrkvovo-skořicové stromečky (vhodné pro diabetiky)

Jednoduchý recept na skvěle cukroví z mrkve bez cukru, který ocení nejen diabietici! Z daného množství těsta budete mít okolo 40 kousků vánočního cukroví s mrkví.

INGREDIENCE

  • 200 g vařené mrkve
  • 350 g hladké mouky
  • 60 ml mléka
  • ½ lžičky mleté skořice
  • ¼ lžičky hřebíčku
  • 1 lžička muškátového oříšku

POSTUP

  1. Troubu předehřejte na 160°C.
  2. Oloupanou mrkev si uvařte a následně rozmixujte na kašičku.
  3. Do mísy s mrkvovou kaší přidejte všechny zbylé ingredience a hněťte – sami nebo za pomoci kuchyňského robotu –  těsto na vánoční stromečky.
  4. Vzniklé těsto vyválejte v plát o tloušťce cca ½ cm.
  5. Vykrajovátkem ve tvaru stromečku tvořte z těsta motivy, které postupně vkládejte na pečícím papírem vyložený plech.
  6. Stromečky pečte v troubě zhruba 20 minut.
Malé stromečky upečené z mrkví a skořice.
www.penelopespantryblog.com

Mrkvová marmeláda na linecké cukroví

Zkuste si tentokrát linecké cukroví trochu ozvláštnit. Skvěle k tomu poslouží naše mrkvová marmeláda, která je jednoduchá na přípravu a chutná naprosto luxusní!

INGREDIENCE

  • 750 g mrkve
  • 250 g želírovacího cukru
  • 2 citrony

POSTUP

  1. Oloupejte si mrkev. 
  2. 50 g z ní nastrouhejte a dejte stranou. 
  3. Zbylou část oloupané mrkve nakrájejte na kolečka.
  4. Kolečka mrkve vložte do většího hrnce, podlijte vodou a vařte do doby, než vám změkne.
  5. Vařenou mrkev rozmixujte a dejte znovu na plotýnku.
  6. Do mrkvového pyré vymačkejte 2 citrony, přidejte želírovací cukr a míchejte do doby, než marmeláda nepřijde k varu.
  7. Takto hotovou marmeládu odložte stranou a nechte 10 minut vychladnout.
  8. Vychladnutý džem nalijte do teplých a sterilizovaných sklenic, které řádně zavíčkujte.
  9. Uzavřené sklenice otočte dnem nahoru a uskladňujte na chladném a suchém místě po dobu maximálně jednoho roku.
Džem z mrkve ve sklenici a vedle jsou položené čerstvé mrkve a nůž.
www.veggiedesserts.com

K dobrému cukroví se může hodit i šálek dobrého kafe. Podívejte se, jak jsme otestovali pákové kávovary. Líbil by se vám nějaký?

Pro další vánoční recepty se můžete inspirovat v článku 8 nejlepších receptů na vánoční cukroví + 25 tipů na co si dát pozor

A i u těchto námětů na cukroví můžete zaexperimentovat s mrkví. 

Například mrkové vanilkové rohlíčky získáte tak, když do původní receptury na těsto přimícháte navíc uvařenou rozmixovanou mrkev.

5 důvodů, proč je mrkev a vánoční cukroví božským spojením

  • Objevujete úplně nové chutě.
  • Spojením zdravé zeleniny a hříšné sladkosti vzniká kompromis, při kterém je mlsání povoleno.
  • Mrkvovým cukrovím potěšíte nejen ty, co se na Vánoce po sladkém můžou utlouct, ale také ty, co se mu díky zdravému jídelníčku v tomto období spíše vyhýbají.
  • Etažérka (patrový tác na zákusky) bude zase o něco barevnější, bohatší a lákavější.
  • Svému tělu dopřejí mrkev i ti, co by ji samotnou jinak nikdy nepozřeli. To oceníte zejména u svých dětí.

A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X