To, co k Vánocům neodmyslitelně patří, je cukroví.
Nyní máte jedinečnou možnost rozšířit svou sbírku o opravdu netradiční kousky.
Připravili jsme si pro vás 6 luxusních receptů na mrkvové cukroví pro ty největší fajnšmejkry.
Na své si příjdou diabetici, ale i milovníci sladkých marmelád.
Inspirujte se!
Bezlepkové mrkvové koule (vhodné pro diabetiky)
Kdo by nemiloval vánoční kuličky! Jsou jednoduché na přípravu a vždy mizí z talířů mezi prvními. Tentokrát pro vás máme verzi bez cukru, takže je vhodná i pro diabetiky.
INGREDIENCE
- 150 g vlašských ořechů
- 250 g mandlí
- 200 g datlí
- 150 g strouhané mrkve
- 200 g sušeného kokosu
- 1 pomeranč
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 lžičky mleté skořice
- 1 lžička zázvoru
- ½ lžičky muškátového oříšku
- 2 lžičky drceného nového koření
- špetka hřebíčku
- špetka soli
POSTUP
- Za pomoci tyčového mixéru nebo kuchyňského robotu si nadrťte zvlášť mandle, a zvlášť ořechy.
- Drť z vlašských ořechů nechte stranou.
- K mandlím přidejte datle zbavené jader, mrkev, kokos, vanilku, skořici, zázvor, muškátový oříšek, nové koření, hřebíček a sůl.
- Dále přidejte šťávu a kůru z jednoho pomeranče a vše řádně spojte v těsto.
- Z vytvořeného těsta tvarujte kuličky o hmotnosti jedné přibližně 20 gramů.
- Kuličky následně obalte v oříškové drti a vynikající bezlepkové mrkvové cukroví je na světě.
Máme pro vás i další výborné mrkvové recepty na 13 různých způsobů! Je libo sladká, dušená, pečená nebo krémová?
Vánoční mrkvové cookies
Mrkev a skořice se snoubí v tomto lehkém a nadýchaném vánočním cukroví. V kombinaci s lahodnou polevou ze smetanového sýra se jedná o naprostou pochoutku, kterou ocení nejen vaše děti!
INGREDIENCE
- 1 hrnek másla (slaná smetana)
- 1 šálek granulovaného cukru
- 1/2 šálku třtinového cukru
- 2 vejce
- 1 lžička vanilky
- 3 šálky hladké mouky
- 2 a 1/4 lžičky skořice
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 2 šálky nastrouhané syrové mrkve
- vánoční cukrové zdobení
Na polevu:
- 1/2 šálku másla, mírně změkčeného
- 230 g smetanového sýra, změkčeného
- 4 šálky moučkového cukru
- 3 lžičky vanilkového extraktu
POSTUP
- Nastrouhejte 2 šálky syrové mrkve
- Ve velké míse vyšlehejte máslo s cukry do světlé a nadýchané směsi.
- Rozšlehejte vejce a vanilku.
- Vmíchejte skořici, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl a dobře promíchejte.
- Přidejte mouku a míchejte, dokud se vše nespojí.
- Přidejte 2 šálky mrkve.
- Cookies pečte v troubě vyhřáté na 190 stupňů Celsia po dobu 13–15 minut, nebo dokud nejsou okraje zlatavě hnědé.
- Nechte sušenky vychladnout
- Připravte si polevu.
- Do mixovací nádoby přidejte máslo, smetanový sýr a vanilkový extrakt.
- Máslo a smetanový sýr by měly být „mírně změkčené“, což znamená, že jsou ještě studené, ale byly mimo lednici 30-60 minut.
- Míchejte smetanový sýr, máslo a vanilku dohromady na střední rychlost, dokud se důkladně nespojí (asi 2 minuty).
- Než přejdete k dalšímu kroku, pomocí špachtle seškrábněte směs ze stěn mísy.
- Dále přidejte moučkový cukr.
- Spusťte mixér (nebo elektrický šlehač) na nejnižší stupeň a udržujte jej na nízké úrovni, dokud se smetanový sýr/máslo a cukr nezapracují (asi 30 sekund).
- Zastavte mixér a oškrábejte stěny mísy a poté zvyšte rychlost na středně vysokou a mixujte dalších 30-45 sekund, aby byla poleva lehká a nadýchaná.
- Dejte ji do lednice na hodinku nebo dvě, aby ztuhla.
- Pokud je poleva příliš řídká, přidejte buď 1/2 šálku moučkového cukru nebo 1 polévkovou lžíci kukuřičného škrobu.
- Znovu promíchejte a ověřte konzistenci.
- Hotové cookies pak potřete polevou a ozdobte vánočním zdobením.
Možná se vám budou hodit i naše recenze vestavných trub. Kdo vyhrál v našem testu?
Slepované cukroví z mrkve
Vynikající slepované mrkvové cukroví náplní ze smetanového sýra! Skvěle se hodí nejen na Vánoce, ale i Velikonoce.
INGREDIENCE
- 2 šálky (250 g) hladké mouky
- 1 a ½ lžičky jedlé sody
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička mletého zázvoru
- ½ lžičky mletého muškátového oříšku
- ½ lžičky soli
- ½ šálku (113 g) másla, pokojové teploty
- ½ šálku (100 g) třtinového cukru
- ½ šálku (100 g) krystalového cukru
- 2 velká vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 a ½ šálku (180 g) jemně nastrouhané mrkve
Na polevu:
- 1 šálek (226 g) smetanového sýra, pokojové teploty
- ¼ šálku (56 g) másla, , pokojové teploty
- 1 a ½ šálku (187 g) prosátého moučkového cukru
- ½ lžičky vanilkového extraktu
POSTUP
- Předehřejte troubu na 175 ° C.
- Dva plechy vyložte pečicím papírem.
- Ve středně velké míse prošlehejte mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva, koření a sůl.
- Dejte stranou.
- V mixéru vybaveným lopatkovým nástavcem ušlehejte máslo a cukry při střední rychlosti, dokud nebude směs světlá a nadýchaná.
- Seškrábněte stěny mísy a poté přidejte vejce, jedno po druhém, a po každém přidání dobře prošlehejte.
- Vmíchejte vanilku.
- Postupně přidávejte suché ingredience a šlehejte, dokud se vše nespojí.
- Vmíchejte nastrouhanou mrkev.
- Přeneste těsto do sáčku na zdobení s kulatou špičkou.
- Vymačkejte kulaté části těsta o průměru asi 3 cm na jeden z připravených plechů a rozmístěte je asi 2,5 cm od sebe.
- Případně můžete k přenesení těsta použít naběračku na zmrzlinu, ale sáček je rychlejší a vytváří pěkný kulatý tvar.
- Každou dávku pečte asi 12 minut, nebo dokud nejsou sušenky po okrajích lehce zlaté.
- Přeneste plech na mřížku a nechte sušenky 5 minut vychladnout, poté vyjměte sušenky na mřížku, aby úplně vychladly.
- Opakujte se zbytkem těsta.
- Smetanový sýr a máslo vyšlehejte ve velké míse do hladka.
- Přidejte moučkový cukr a vanilku a šlehejte, dokud nebude směs krémová a bez hrudek.
- Přeneste do sáčku na zdobení opatřeného špičkou.
- Sušenky spojte do dvojic podle velikosti a naplňte je náplní ze smetanového sýra.
- Uchovávejte v lednici a před podáváním je nechte ohřát na pokojovou teplotu.
Mrkvové cukroví s povidly
Pokud již máte svá domácí povidla hotová, tento recept je to pravé pro vás! Luxusní mrkvové šátečky z celozrnné mouky bez cukru plněné povidly si zamilujete. Dovedete si představit něco lepšího? My rozhodně ne! Uvedený recept je na 15 – 20 kousků, záleží však na velikosti.
INGREDIENCE
- 250 g celozrnné špaldové mouky (můžete použít i klasickou polohrubou mouku)
- 150 g másla
- 250 g mrkve
- špetka soli
- švestková povidla
POSTUP
- Mrkev oloupejte a nastrouhejte na jemno.
- Máslo smíchejte s mrkví, moukou a solí a vypracujte hladké, nelepivé těsto.
- Těsto odložte do chladničky a nechte alespoň 20 minut odpočívat.
- Odleželé těsto vyválejte na pomoučeném vále do tloušťky přibližně 0,5 cm.
- Těsto nakrájejte na menší čtverečky – cca 3 x 3 cm.
- Do středu každého čtverečku dejte lžíci povidel a protilehlé konce prohněte přes sebe a prsty jemně stiskněte.
- Šátečky pečte ve vyhřáté troubě na 180 stupňů Celsia ne více než 20 minut.
- Upečené šatičky dejte na mřížku úplně vychladnout a teprve poté ochutnejte.
Přemýšlíte, jak dál můžete využít povidla? Vyzkoušejte našich 10 luxusních receptů na buchty s povidly. Inspirujte se!
Objevte podobné tipy
Jednoduché mrkvové truffles
Tak tohle je naprostá lahoda! Vyzkoušejte následující recept na mrkvové truffles, po kterých se jen zapráší. Kombinaci mrkvového těsta s luxusní polevou z bílé čokolády se prostě nedá odolet!
INGREDIENCE
- 3/4 šálku řepkového oleje
- 2/3 šálku krystalového cukru
- 1/2 šálku třtinového cukru
- 3 velká vejce
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 lžička jedlé sody
- půl lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička soli
- 2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky muškátového oříšku
- 1 a 1/2 šálku hladké mouky
- 10-12 baby karotek nebo 2 střední mrkve nastrouhané najemno
- 230 g změkčeného smetanového sýra
- 340 g snadno rozpustné bílé polevy v peckách
- 1/3 šálku jemně nasekaných kousků pekanových ořechů
POSTUP
- Předehřejte troubu na 175° Celsia.
- Čtvercový pekáč 20×20 cm vymažte tukem a dejte stranou.
- Do velké mísy přidejte olej, oba cukry, vejce a vanilku.
- Elektrickým mixérem na střední rychlost míchejte, dokud se vše nepromíchá.
- Přidejte jedlou sodu, prášek do pečiva, sůl, skořici a muškátový oříšek.
- Míchejte, aby se vše spojilo.
- Přidejte mouku a dobře promíchejte, aby se zapracovala.
- Vmíchejte nastrouhanou mrkev.
- Těsto nalijte do vymaštěné formy a pečte 30–32 minut, nebo dokud nevyjde zapíchnuté párátko čisté.
- Nechte 15 minut ochlazovat na mřížce.
- Velký plech vyložte pečícím papírem a dejte stranou.
- Přidejte změklý smetanový sýr do střední mísy.
- Pomocí 2 vidliček rozdrobte koláč na jemné drobky.
- Do tvarohového krému přidejte drobky z mrkvového koláče.
- Dobře promíchejte.
- Ze směsi vytvarujte kuličky o průměru 2,5 cm a položte na vyložený plech.
- Chlaďte 20 minut.
- Přidejte dobře rozpustnou bílou polevu v peckách do pánve na středním plameni.
- Občas promíchejte, dokud se úplně nerozpustí a nevznikne vám hladká směs.
- Přendejte do malé misky pro snadnější namáčení.
- Každý mrkvový lanýž vložte do rozpuštěné bílé čokolády a rovnoměrně obalte.
- Možná bude snazší zapíchnout do každé kuličky párátko a válet kolem čokolády, aby se obalila.
- Přeneste každý lanýž zpět na vyložený plech a ihned posypte nasekanými pekanovými ořechy, než čokoláda ztuhne.
- Nechte 20 minut chladit, aby čokoláda úplně ztuhla.
- Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě až 3 dny.
Vánoční mrkvovo-skořicové stromečky (vhodné pro diabetiky)
Jednoduchý recept na skvěle cukroví z mrkve bez cukru, který ocení nejen diabietici! Z daného množství těsta budete mít okolo 40 kousků vánočního cukroví s mrkví.
INGREDIENCE
- 200 g vařené mrkve
- 350 g hladké mouky
- 60 ml mléka
- ½ lžičky mleté skořice
- ¼ lžičky hřebíčku
- 1 lžička muškátového oříšku
POSTUP
- Troubu předehřejte na 160°C.
- Oloupanou mrkev si uvařte a následně rozmixujte na kašičku.
- Do mísy s mrkvovou kaší přidejte všechny zbylé ingredience a hněťte – sami nebo za pomoci kuchyňského robotu – těsto na vánoční stromečky.
- Vzniklé těsto vyválejte v plát o tloušťce cca ½ cm.
- Vykrajovátkem ve tvaru stromečku tvořte z těsta motivy, které postupně vkládejte na pečícím papírem vyložený plech.
- Stromečky pečte v troubě zhruba 20 minut.
Mrkvová marmeláda na linecké cukroví
Zkuste si tentokrát linecké cukroví trochu ozvláštnit. Skvěle k tomu poslouží naše mrkvová marmeláda, která je jednoduchá na přípravu a chutná naprosto luxusní!
INGREDIENCE
- 750 g mrkve
- 250 g želírovacího cukru
- 2 citrony
POSTUP
- Oloupejte si mrkev.
- 50 g z ní nastrouhejte a dejte stranou.
- Zbylou část oloupané mrkve nakrájejte na kolečka.
- Kolečka mrkve vložte do většího hrnce, podlijte vodou a vařte do doby, než vám změkne.
- Vařenou mrkev rozmixujte a dejte znovu na plotýnku.
- Do mrkvového pyré vymačkejte 2 citrony, přidejte želírovací cukr a míchejte do doby, než marmeláda nepřijde k varu.
- Takto hotovou marmeládu odložte stranou a nechte 10 minut vychladnout.
- Vychladnutý džem nalijte do teplých a sterilizovaných sklenic, které řádně zavíčkujte.
- Uzavřené sklenice otočte dnem nahoru a uskladňujte na chladném a suchém místě po dobu maximálně jednoho roku.
K dobrému cukroví se může hodit i šálek dobrého kafe. Podívejte se, jak jsme otestovali pákové kávovary. Líbil by se vám nějaký?
Pro další vánoční recepty se můžete inspirovat v článku 8 nejlepších receptů na vánoční cukroví + 25 tipů na co si dát pozor.
A i u těchto námětů na cukroví můžete zaexperimentovat s mrkví.
Například mrkové vanilkové rohlíčky získáte tak, když do původní receptury na těsto přimícháte navíc uvařenou rozmixovanou mrkev.
5 důvodů, proč je mrkev a vánoční cukroví božským spojením
- Objevujete úplně nové chutě.
- Spojením zdravé zeleniny a hříšné sladkosti vzniká kompromis, při kterém je mlsání povoleno.
- Mrkvovým cukrovím potěšíte nejen ty, co se na Vánoce po sladkém můžou utlouct, ale také ty, co se mu díky zdravému jídelníčku v tomto období spíše vyhýbají.
- Etažérka (patrový tác na zákusky) bude zase o něco barevnější, bohatší a lákavější.
- Svému tělu dopřejí mrkev i ti, co by ji samotnou jinak nikdy nepozřeli. To oceníte zejména u svých dětí.
A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!