To, co k Vánocům neodmyslitelně patří, je cukroví.
Nyní máte jedinečnou možnost rozšířit svou sbírku o opravdu netradiční kousky.
Objevte 4 nové druhy v šuplíčku s názvem vánoční mrkvové cukroví.
Na své si příjdou diabetici, ale i milovníci sladkých marmelád. Máme pro vás totiž také recept na mrkvový džem.
Inspirujte se!
Bezlepkové mrkvové koule (vhodné pro diabetiky)
INGREDIENCE
- 150 g vlašských ořechů
- 250 g mandlí
- 200 g datlí
- 150 g strouhané mrkve
- 200 g sušeného kokosu
- 1 pomeranč
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 lžičky mleté skořice
- 1 lžička zázvoru
- ½ lžičky muškátového oříšku
- 2 lžičky drceného nového koření
- špetka hřebíčku
- špetka soli
POSTUP
- Za pomoci tyčového mixéru nebo kuchyňského robotu si nadrtíme zvlášť mandle, a zvlášť ořechy.
- Drť z vlašských ořechů necháme stranou.
- K mandlím přidáme datle zbavené jader, mrkev, kokos, vanilku, skořici, zázvor, muškátový oříšek, nové koření, hřebíček a sůl.
- Dále přidáme šťávu a kůru z jednoho pomeranče a vše řádně spojíme v těsto.
- Z vytvořeného těsta tvarujeme kuličky o hmotnosti jedné přibližně 20 gramů.
- Kuličky následně obalíme v oříškové drti a vynikající bezlepkové mrkvové cukroví je na světě.

Objevte podobné tipy
Mrkvové sušenky se sýrovou polevou
INGREDIENCE
- 270 g nastrouhané mrkve
- 2 vejce
- ¾ změklého másla
- 100 g třtinového cukru
- 100 g krystalového cukru
- 270 g polohrubé mouky
- 150 g drceného kokosu
- 100 g rozinek
- 350 g ovesných vloček
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžíce mleté skořice
- ½ lžičky muškátového oříšku
- 200 g moučkového cukru (na polevu)
- 1 balení smetanového sýra
- 4 lžičky mléka
- 4 lžičky vanilkového extraktu nebo 1 vanilkový lusk
POSTUP
- Rozehřejeme si troubu na 350 °C.
- Smícháme máslo s vejci a s krystalovým, třtinovým cukrem.
- Zlehka rozšleháme ruční metličkou, případně rozmixujeme.
- V druhé misce vytvoříme suchou směs tak, že k mouce přisypeme vanilkový cukr, prášek do pečiva, skořici a muškátový oříšek.
- Tekutou a suchou směs spojíme v jednu a postupně do ní přidáváme nastrouhanou mrkev, rozinky, ovesné vločky a kokos.
- Zpracujeme těsto.
- Z těsta následně válíme kuličky, jejichž následným zmáčknutím, například dnem sklenice, vytvoříme pravidelné kulaté placičky.
- Hotové placičky klademe na plech opatřený pečícím papírem.
- Snížíme teplotu na 180 °C a pečeme 15 – 20 min.
- Během pečení si vytvoříme krém na sýrovou glazuru.
- V míse smícháme smetanový sýr, moučkový cukr a mléko v jedno.
- Upečené mrkvové sušenky postříkáme sýrovým krémem viz. obrázek.

Mrkvové linecké cukroví
INGREDIENCE
- 100 g nastrouhané mrkve
- 200 g změklého másla
- 125 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 300 g hladké mouky
- mrkvová marmeláda
- moučkový cukr na pocukrování
POSTUP
- Z másla a cukru vyšleháme nadýchanou hmotu.
- Přidáme žloutky, vanilku a vše řádně promícháme.
- Do směsi přisypeme mrkev a mouku a vyhněteme ve vláčné těsto, které dáme odležet do lednice zhruba na 1 hodinu.
- Rozehřejeme si troubu na 180 ° C a připravíme si plech, který opatříme pečícím papírem.
- Odležené těsto si rozválíme na tloušťku přibližně ½ centimetru.
- Za pomoci formiček si vykrojíme kolečka.
- Do středu poloviny koleček vykrojíme další menší tvar, např. hvězdičku.
- Pro pečení používáme jen plná kolečka a kolečka s vykrojeným středem.
- Ostatní odřezky posbíráme, spojíme je v další jedno těsto, z kterým pracujeme dle bodu 5 – 8 do doby, než jej celé nespotřebujeme.
- Všechny vykrojené tvary klademe na plech a pečeme v troubě.
- Upečené vánoční mrkvové sušenky skládáme na tác a necháme vychladnout.
- Po vychladnutí namažeme plná kolečka mrkvovou marmeládou a poté je spojíme s kolečky s vykrojeným středem.
- Hotové mrkvové cukroví s marmeládou posypeme moučkovým cukrem.

Vánoční mrkvovo-skořicové stromečky (vhodné pro diabetiky)
INGREDIENCE
- 200 g vařené mrkve
- 350 g hladké mouky
- 60 ml mléka
- ½ lžičky mleté skořice
- ¼ lžičky hřebíčku
- 1 lžička muškátového oříšku
POSTUP
- Troubu předehřejeme na 160°C.
- Oloupanou mrkev si uvaříme a následně rozmixujeme na kašičku.
- Do mísy s mrkvovou kaší přidáme všechny zbylé ingredience a hněteme – sami nebo za pomoci kuchyňského robotu – těsto na vánoční stromečky.
- Vzniklé těsto vyválíme v plát o tloušťce cca ½ cm.
- Vykrajovátkem ve tvaru stromečku tvoříme z těsta motivy, které postupně vkládáme na pečícím papírem vyložený plech.
- Stromečky pečeme v troubě zhruba 20 minut.

Mrkvová marmeláda na linecké cukroví
INGREDIENCE
- 750 g mrkve
- 250 g želírovacího cukru
- 2 citrony
POSTUP
- Oloupeme si mrkev.
- 50 g z ní nastrouháme a dáme stranou.
- Zbylou část oloupané mrkve nakrájíme na kolečka.
- Kolečka mrkve vložíme do většího hrnce, podlijeme vodou a vaříme do doby, než nám nezměkne.
- Vařenou mrkev rozmixujeme a dáme znovu na plotýnku.
- Do mrkvového pyré vymačkáme 2 citrony, přidáme želírovací cukr a mícháme do doby, než marmeláda nepřijde k varu.
- Takto hotovou marmeládu odložíme stranou a necháme 10 minut vychladnout.
- Vychladnutý džem nalijeme do teplých a sterilizovaných sklenic, které řádně zavíčkujeme.
- Uzavřené sklenice otočíme dnem nahoru a uskladňujeme na chladném a suchém místě po dobu maximálně jednoho roku.

4 tipy na zdobení vánočního cukroví
- Základem zdobení vánočního cukroví je bílá poleva, která se dá připravit i doma, a to velmi jednoduše a rychle. Ručně vyšleháme bílek s jednou lžičkou solamylu a ke směsi následně přes sítko přeséváme moučkový cukr (cca 200 g) do doby, než se nám nevytvoří hustší avšak stále mírně tekutá konzistence.
- Pokud si chceme na cukroví nejprve namalovat bílý podklad a na něj až následně“kreslit”, musíme si vytvořit zředěnou a nezředěnou verzi. Polevy na podklad docílíme tak, že si část doma vytvořené bílkové polevy zředíme citronovou šťávou a za pomoci štětce nabarvíme cukroví po celé jeho ploše. Bílkovou polevou bez citronu poté za pomoci zdobícího sáčku kreslíme vločky a jiné vánoční motivy.
- Nazdobené cukroví lze dále podtrhnout miniaturními cukrovými vločkami, které mu dodají ten pravý zimní nádech. I ty si lze připravit v pohodlí domova. K tomu, jak na to, poslouží video návod níže.
- A konečně, zdobené vánoční cukroví si můžou dopřát i diabetici. Při přípravě polevy se pouze nahradí cukr přírodním sladidlem, jako je např. xylitol.

Pro další vánoční recepty se můžete inspirovat v článku 8 nejlepších receptů na vánoční cukroví + 25 tipů na co si dát pozor.
A i u těchto námětů na cukroví můžete zaexperimentovat s mrkví.
Například mrkové vanilkové rohlíčky získáte tak, když do původní receptury na těsto přimícháte navíc uvařenou rozmixovanou mrkev.
5 důvodů, proč je mrkev a vánoční cukroví božským spojením
- Objevujete úplně nové chutě.
- Spojením zdravé zeleniny a hříšné sladkosti vzniká kompromis, při kterém je mlsání povoleno.
- Mrkvovým cukrovím potěšíte nejen ty, co se na Vánoce po sladkém můžou utlouct, ale také ty, co se mu díky zdravému jídelníčku v tomto období spíše vyhýbají.
- Etažérka (patrový tác na zákusky) bude zase o něco barevnější, bohatší a lákavější.
- Svému tělu dopřejí mrkev i ti, co by ji samotnou jinak nikdy nepozřeli. To oceníte zejména u svých dětí.