Nejlepší recepty na koláče s mrkvemi – netradiční dezert se skvělou chutí

Víte o tom, že beta karoten a antioxidanty obsažené v mrkvi zpomalují proces stárnutí?

Přejete si snížit hladinu cholesterolu? Mrkev je jasná volba!

Tuto zeleninu navíc seženete ve skvělé kvalitě po celý rok! Hurá do pečení!

Mrkvové koláče se hodí na každou příležitost.

Mrkvový koláč s tvarohem

Mrkev je popelkou mezi českými kuchtíky. Dopřejte jí, aby vynikla, a upečte si mrkvové koláče s tvarohem! 

Budete potřebovat:

  • 40 dkg hnědého cukru
  • půl kila mrkve
  • 350 ml oleje
  • 4 vejce
  • 25 dkg mouky
  • 2 lžičky sody
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička skořice
  • ¾ lžičky muškátového oříšku
  • šálek oříšků
  • 4 šálky moučkového cukru
  • 40 dkg tvarohu
  • 10 dkg másla
  • 4 lžičky vanilkového extraktu

Postup přípravy:

  • Troubu předehřejte na 160 °C. 
  • Formu na pečení vymažte máslem. 
  • Šlehejte cukr, olej a vejce.
  • Pomalu vmíchejte sypké ingredience a důkladně promíchejte. 
  • Přidejte mrkev a oříšky. 
  • Vlijte těsto do připravené formy a pečte tři čtvrtě hodiny. 
  • Jak poznat, že je koláč hotový? Píchněte do něj špejlí. Když na ní nezůstane těsto, je již hotovo a upečeno. 
  • Nechejte koláč vychladnout. 
  • Připravte si tvarohovou směs: smíchejte moučkový cukr, tvaroh, máslo a vanilkový extrakt. Vyšlehejte mixérem, ať se vše dokonale spojí. 
  • Potřete koláč tvarohovou směsí. 
  • Nahoru můžete nasypat kokos, kakao nebo skořici.
koláč plněný tvarohovo-mrkvovou náplní
Zdroj foto: kitchenette.cz

Hrnkový mrkvový koláč

Nechcete se v kuchyni zdržovat odvažováním ingrediencí? Gratulujeme! Právě jste objevili skvělý recept na mrkvové koláče, kde potřebujete pouze hrnek k přichystání všeho potřebného. 

Budete potřebovat:

Na koláčové těsto:

  • 1, 5 hrnku hladké mouky
  • ¾ hrnku másla
  •  špetka soli
  • trošku velmi studené vody

Na náplň:

  • 2 hrnky nastrouhané mrkve
  • 2 vejce
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 1 hrnek hnědého cukru
  • 1 lžičku mleté skořice
  • ¾ hrnku mléka

Postup přípravy:

  • Nejdříve si připravte koláčové těsto tak, že ještě ztvrdlé máslo smíchejte se solí a moukou. Směs velmi dobře propracujte, až z něj bude hmota připomínající drobenku. Poté pomalu přilejte velmi studenou vodu. Těsto musí být stále dost drobivé, nikoli mokré. Krátce vyválejte na pomoučené podložce a vložte do máslem vymazané formy na koláč. Na těsto dejte pečicí papír a nasypejte alespoň hrnek fazolí na zatížení, aby těsto nevyběhlo moc vysoko. Pečte 15 minut ve středně vyhřáté troubě. 
  • Nyní si přichystáme náplň. Nejdříve si nastrouhejte mrkev. 
  • Vejce, cukr a mléko šlehejte asi 5 minut. 
  • Poté přidejte mletou skořici a ¾ hrnku mléka. Přidejte nastrouhanou mrkev a vanilkový extrakt. A hurá se směsí na koláč! 
  • Pečte ve středně vyhřáté troubě zhruba půl hodiny. 
  • Po vychladnutí koláč nakrájejte na plátky a ozdobte šlehačkou. 
koláč z mrkve s cukrovou polevou, oříšky a baby mrkví jako dekorace
Zdroj foto: cookingclassy.com

Zdravý koláč z mrkví

Máte v plánu mlsat zdravě? Není potřeba se zasypávat hordami cukru, abychom si pochutnali. Zkuste tento recept a užijte si symfonii chutí!

Budete potřebovat:

Na koláčové těsto:

  • ¾ šálku datlí
  • ½ šálku pekanových oříšků
  • ⅓ slazených kokosových vloček
  • 1 lžičku soli

Na náplň: 

  • 2 šálky mrkve nakrájené na silnější kolečka
  • 2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
  • půl lžičky mleté skořice
  • půl lžičky muškátového oříšku
  • 1 lžíce soli
  • 1 vejce
  • lžíce medu
  • 1 šálek tofu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • ½ šálku kokosového mléka

Postup přípravy:

  • Vyhřejte troubu na 200 °C. 
  • Na pánev si nachystejte silná kolečka mrkve, kokosový olej, skořici, muškátový oříšek a sůl. 
  • Míchejte na mírném ohni zhruba 20 minut, až mrkev změkne. Poté nechte zchladnout. 
  • Nachystejte si ingredience na korpus koláče: všechny přísady vložte do mixéru a dobře smíchejte.
  • Formu na koláč vyložte pečicím papírem a potřete kokosovým olejem. 
  • Vložte těsto na koláčový základ do formy. 
  • Až mrkvová směs zchladne, mixujte ji společně s dalšími ingrediencemi na náplň. 
  • Nalejte směs na koláčové těsto. 
  • Pečte půl hodiny. 
  • Před podáváním nechte vychladnout. 
mrkvový koláč se smetanovou polevou a oříšky
Zdroj foto: bakewithshivesh.com

Rychlý mrkvový koláč

Až tento recept zkusíte, zjistíte, že lahodný dezert si můžete připravit i za velmi krátký čas. a co takhle recepty na vánoční cukroví z mrkve?

Budete potřebovat:

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 2 vejce
  • 2 hrnky mletého cukru
  • 30 dkg mrkve, kterou nastrouháte najemno
  • 1 dcl slunečnicového oleje
  • 1 lžička sody
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 vanilkový extrakt

Postup přípravy:

  • Alespoň 3 minuty mixujte vejce s cukrem. 
  • Pomalu přidejte olej a 3 lžíce vlažné vody.
  • Opatrně vmíchejte mouku, kypřicí prášek a citronovou kůru. 
  • Nakonec do těsta přidejte mrkev nastrouhanou najemno. 
  • Těsto nalejte do formy na koláč, kterou jste si nejdříve vymazali máslem a vysypali polohrubou nebo hrubou moukou. 
  • Pečte 40 minut ve středně vyhřáté troubě. 
koláč z mrkve s bílou polevou a smetanovou náplní
Zdroj foto: epicurious.com

Koláč s mrkvemi a jablky

Pokud vám zatím mrkvové koláče nic neříkají, zkuste si upéct podle našeho receptu výtečný koláč mrkvovo-jablečný. Mrkev a jablka jsou skvělou kombinací a tento koláč je navíc ze samých zdravých surovin!

Budete potřebovat:

  • 1 sklenici žitné mouky
  • 1 sklenici oleje (nejlépe slunečnicový nebo řepkový)
  • 1 sklenici třtinového cukru 
  • 1 sklenici nastrouhaných jablek i se slupkou
  • 1 sklenici nastrouhané mrkve
  • 1 sklenici nasekaných ořechů (můžete zvolit jeden druh nebo oříškovou směs)
  • 2 vejce
  • 1 lžičku jedlé sody
  • 1 lžičku vanilkového cukru
  • 1 lžičku mleté skořice
  • špetku soli
  • máslo na vymazání pečící formy
  • kokos na vysypání pečící formy

Postup přípravy:

  • Utřete vejce s cukrem a rozšlehejte do pěny.
  • Do ní dále zašlehejte olej, mouku i ostatní ingredience.
  • Mrkev a jablka zapracujte jako poslední.
  • Připravenou formu na pečení vymazanou máslem a vysypanou kokosem vyplňte těstem a pečte zhruba 40 minut v troubě zahřáté na 180 °C.
mrkvový koláč s jablky
Zdroj foto: brewsandbites.ca

Mrkvový koláč bez mouky

Budete potřebovat:

Na těsto:

  • 400 gramů strouhané mrkve
  • 125 ml slunečnicového oleje
  • 265 gramů cukru
  • 5 vajec
  • 1 lžičku vanilkového cukru 
  • 1 lžičku skořice
  • 1 lžičku mletého zázvoru
  • 440 gramů mletých mandlí
  • ¼ lžičky mletého zázvoru
  • ¼ lžičky muškátového oříšku
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • 70 gramů strouhaného kokosu
  • 70 gramů sekaných mandlí, nasucho opražených

TIP: můžete přidat rozinky nebo přidat jakékoli jiné oříšky než mandle (lískové ořechy, mandle a podobně)

Na krém:

  • 250 gramů čerstvého smetanového sýra
  • 55 gramů moučkového cukru
  • 1 lžíci šťávy z citronu

Postup přípravy:

  • Předehřejte troubu na 160 °C.
  • Pečící formu o průměru asi 25 centimetrů vyložte pečícím papírem.
  • V míse elektrickým šlehačem vyšlehejte cukr, vanilkový cukr a vejce, dokuj jejich objem nebude 3 x větší a hmota nezhoustne.
  • Přidejte zbytek ingrediencí na těsto a opatrně promíchejte.
  • Pečte v předehřáté troubě asi 1 a ½ hodiny.
  • Při přípravě krému prošlehejte všechny suroviny.
  • Koláč opatrně vyjměte z trouby, potřete krémem a můžete servírovat!
koláč z mrkve s bílou polevou a nastrouhanou mrkví
Zdroj foto: bbc.co.uk

Koláč s mrkvemi ze špaldové mouky

Tento celozrnný mrkvový koláč chutná nejlépe odležený, tak si vyhraďte více času, pokud si chcete opravdu pochutnat. A pokud tolik času nemáte, vyzkoušejte recept na mrkvové muffiny na sladko i slano.

Budete potřebovat:

Na těsto:

  • 3 velké mrkve najemno nastrouhané
  • 1 hrnek špaldové mouky
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • ¾ hrnku olivového nebo řepkového oleje
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 až 3 lžičky skořice
  • špetka muškátového oříšku
  • hrstka nasekaných vlašských ořechů (nebo i jiných druhů), dle chuti můžete přidat také rozinky

Na krém:

  • 1 ks zakysané smetany
  • 1 ks nebo vanička tvarohu
  • med na doslazení

Postup přípravy:

  • Nejprve rozšlehejte cukr, vajíčka a olej.
  • Do mísy přidejte všechny suché ingredience.
  • Poté opatrně vmíchejte i nastrouhanou mrkev a ořechy.
  • Pečte ve vymazané a vysypané formě v troubě rozehřáté na 180 °C.
  • Doba pečení je asi 30 minut, raději těsto kontrolujte špejlí.
  • Mezitím připravte krém: tvaroh a zakysanou smetanu smíchejte a podle potřeby oslaďte medem.
  • Krém namažte, až koláč vychladne.
  • Vrch můžete ještě posypat plátky mandlí nebo kousky ořechů na dozdobení.
  • Skladujte v lednici.
mrkvový koláč ze špaldové mouky s nastrouhanou mrkví
Zdroj foto: twosleevers.com

Mrkvový koláč s mascarpone

Budete potřebovat:

Na těsto:

  • 220 gramů mrkve
  • 175 gramů másla
  • 175 gramů hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 3 vejce
  • 2 lžíce podmáslí nebo jogurtu
  • 50 gramů mletých mandlí
  • ½ lžičky skořice mleté
  • špetku soli

Na krém:

  • 700 gramů krémového sýru (buko, lučina a podobně)
  • 500 gramů mascarpone
  • 80 gramů moučkového cukru
  • 1 až 2 citrony

Postup přípravy:

  • Nejprve si troubu předehřejte na 160 °C.
  • Do mísy sesypejte mouku, sůl, skořici a kypřící prášek
  • Druhou mísu naplňte máslem, cukrem a prošlehejte.
  • Vejce si rozklepněte: žloutky a bílky zvlášť.
  • Do mísy s máslem a cukrem přidejte žloutky, podmáslí a pečlivě promíchejte.
  • Nakonec přidejte i moučnou směs, mandle a mrkev a promíchejte.
  • Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu a opatrně je též vmíchejte do těsta.
  • Pečící formu o průměru okolo 20 centimetrů vyložte pečícím papírem.
  • Pečte asi 1 hodinu, poté upečený korpus vyndejte a nechte stát asi 10 minut, pak se vám snadno vyndá z formy.
  • Nechte vychladnout.
  • Mezitím si připravte krém: mascarpone, sýr a moučkový cukr promíchejte a dochuťte citronovou šťávou.
  • Korpus 2 x podélně přeřízněte, vzniknou vám 3 díly.
  • Na spodní díl namažte asi ¼ krému.
  • Poté na krém položte druhý díl těsta a opět jej namažte krémem.
  • Stejný postup je i u třetího dílu.
  • Celý koláč (dort) potřete zbytkem krému.
  • Dejte zchladnout do lednice alespoň na dvě hodiny.
mrkvový koláč s náplní i polevou z krému mascarpone s oříšky
Zdroj foto: lovingitvegan.com

TIP: Připravte si mrkvový koláč se zakysanou smetanou. Tento koláč je skvělou alternativou koláče s mascarpone, postup můžete použít úplně stejný jako u koláče s mascarpone.

Mrkvový koláč bez vajec

Budete potřebovat:

  • 100 gramů špaldové mouky
  • 250 gramů hladké mouky celozrnné
  • 100 gramů cukru
  • 120 gramů tuku
  • 2 větší mrkve
  • ½ prášku do pečiva
  • ½ nasekaných loupaných slunečnicových semínek
  • 2 až 3 lžíce agávového sirupu
  • mléko dle potřeby

Postup přípravy:

  • Smíchejte v míse mouku, cukr, prášek do pečiva, škrob a nastrouhanou mrkev.
  • Přidejte změklý tuk a promíchejte šlehačem.
  • Postupně přilévejte mléko tak, aby vám vzniklo krémové těsto.
  • Nakonec přisypeme nasekaná slunečnicová semínka.
  • Vše dobře promíchejte a vylijte na plech vyložený pečícím papírem.
  • Pečte v troubě vyhřáté na 175 °C zhruba 40 minut.
  • Výsledná výška koláče by měla být zhruba 1,5 až 2 centimetry.
  • Koláč můžete nechat bez polevy nebo použijte jakoukoli, kterou máte rádi!
mrkvový koláč připravený bez vajec se smetanovou polevou a ořechy
Zdroj foto: odlums.ie

K mrkvovému koláči se hodí výborné kafe. Mrkněte na recenzi kávovarů Sencor, třeba se vám některý z nich zalíbí.

Věděli jste o tom, že po tepelné úpravě je pro naše tělo mrkev mnohem přínosnější? Je to tím, že buněčné stěny mrkve jsou tuhé, a jsou pro nás těžce stravitelné. Naopak při tepelné úpravě dochází k narušení těchto stěn, a organismus je schopen zachytit mnohem více přínosných látek, jako je například beta-karoten. 

Pleťová maska z mrkve

Nejenom mrkvové koláče jsou skvělou volbou, z mrkve syrové nebo vařené si můžete připravit příjemné pleťové masky. Ty bojují proti vráskám, vyživují pleť a dodávají pružnost pokožce. 

Maska ze syrové mrkve

Budete potřebovat:

  • lžíci škrobu
  • šálek vody
  • půl šálku mrkvové šťávy

Postup přípravy:

  • Rozmíchejte škrob ve vodě. 
  • V odšťavňovači si připravte půl šálku šťávy z mrkve.
  • Smíchejte všechny ingredience. 
  • Nechejte prohřát na plotýnce, až se směs zredukuje do příjemné jednolité hmoty. 
  • Nechejte vychladnout do příjemné teploty a naneste na obličej. 
  • Nechejte působit alespoň čtvrt hodiny, poté masku smyjte vlažnou vodou. 
  • Postup opakujte alespoň jednou týdně. 
nastrouhaná mrkev na pleťovou masku
Zdroj foto: nutritiouslife.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X